Pagini de larg interes! Click here:

miercuri, 19 septembrie 2012

O problema delicata, care necesita urgent clarificari! Bomba cu efect intarziat din Legea Sanatatii. Bomba privatizarii asigurarilor medicale obligatorii. Romani, treziti-va!

 
Este de o senzationala ironie faptul ca cea mai mare asemanare dintre guvernul Ponta si guvernul Boc se ascunde chiar in pachetul de reforma care a declansat caderea celui din urma.

Fie ca a fost sustinuta atunci de un guvern de “dreapta”, fie ca este sustinuta acum de un guvern de “stanga” (ghilimelele sunt intentionate), intre faldurile stufoase ale proiectului legii sanatatii a fost ascunsa o bomba cu ceas pe care niciun politician nu vrea sa o dezamorseze.
Ticaie nestingherita acolo,
 numarand lunile ramase pana ce sanatatea romanilor va deveni subiectul unui experiment economic unic in Europa.

STANGA RADICALA SI CONFUZIA MEDICALA

Cand m-am intrebat, la inceputul lui ianuarie 2012, de ce Traian Basescu a concentrat dezbaterea publica a legii sanatatii pe subiectul medicinei de urgenta, am pus totul pe seama a trei posibile cauze:
  • siguranta necugetata a Presedintelui ca se poate masura cu un specialist redutabil ca Raed Arafat, chiar in domeniul de expertiza al acestuia;
  • interesul direct in privatizarea serviciilor de urgenta a familiei lui Vasile Blaga, care are afaceri consistente in acest domeniu cu mai multe spitale din judetul Hunedoara;
  • si cea mai ingrijoratoare – devierea atentiei publice de la esenta schimbarilor propuse de reforma sanatatii: preluarea asigurarilor medicale obligatorii de catre companiile private de asigurari, ceea ce le-ar deschide o piata cu un potential de 4 miliarde de euro.
Sa dizolvam dintr-un inceput mitul ca adversarii privatizarii asigurarilor medicale obligatorii sunt stangisti radicali. Exista doua tipuri mari de asigurari medicale:
  • cele de baza care sunt obligatorii si ii acopera pe toti romanii, indiferent de cat de saraci sunt;
  • cele suplimentare, care sunt voluntare si incheiate in special de romanii mai instariti.
Confuzia dintre cele doua tipuri a fost intentionat cultivata in discursul public romanesc, caci oamenii care nu inteleg pot fi mai usor manipulati. E imposibil sa vorbesti despre asigurarile medicale obligatorii in termeni de piata libera tocmai pentru ca, fiind obligatorii, clientul (pacientul) este captiv. E imposibil sa vorbesti despre aceleasi asigurari obligatorii in termeni de piata libera pentru ca produsul cumparat este sanatatea si, in ultima instanta, chiar viata. Dar
exista numeroase studii care explica in detaliu de ce piata asigurarilor medicale obligatorii nu se supune acelei reguli in care concurenta stimuleaza eficienta.

Pentru sistemul medical romanesc, implicarea consistenta a privatilor in zona asigurarilor medicale suplimentare ar fi extrem de benefica printr-o infuzie de bani in sistem si albirea spagilor negre care circula in prezent peste tot. Dar fara o restrangere serioasa a pachetului de asigurari de baza, privatii nu sunt prea interesati de asigurarile suplimentare. Pentru politicieni insa, restrangerea pachetului de baza implica un risc de imagine serios pe care nu sunt dispusi sa si-l asume. Astfel ca au cautat alte solutii smecheresti: bune pentru ei, profitabile pentru asiguratori si riscante pentru pacienti.
 


CE NU NE-A SPUS GUVERNUL BOC DESPRE MODELUL OLANDEZ

In varianta legii sanatatii sustinuta de guvernul Boc se prevedea limpede ca asiguratorii privati vor prelua si asigurarile de sanatate obligatorii, sub anumite conditii (printre care sa aiba la infiintare cel putin un milion de asigurati). Invocat era modelul olandez, unde se intampla asta din 2006. In Europa acest model mai functioneaza doar in Cehia, dar sistemul de sanatate din Olanda este considerat a fi cel mai de calitate din Europa (sursa:Euro Health Consumer Index 2012). Prin urmare, invocarea lui era logica, desi cateva elemente esentiale au fost trecute sub tacere in ianuarie 2012.

Olanda este tara europeana in care se cheltuie cel mai mult pe cap de locuitor pentru sanatate (5056 USD). Romania este tara europeana in care se cheltuie cel mai putin (786 USD). In urma deschiderii pietei asigurarilor obligatorii pentru privati, Olanda a inceput sa aiba probleme cu cresterea preturilor pentru serviciile medicale. Gijs van der Vlugt, consilier pe politici de sanatate in Ministerul de Finante olandez, mi-a explicat ca “cel mai mare dezavantaj [al acestui sistem] este ca ii pune pe asiguratorii privati in pozitia de a fi mai eficienti si de a reduce costurile. Dar la noi s-a dovedit ca nu sunt capabili sa faca asta. Ei pot sa creasca calitatea, au si facut-o, dar nu pot reduce costurile. Si cand asiguratorii au probleme in a controla costurile, trebuie sa ii fortam pe oameni sa plateasca mai mult decat doresc sa o faca in realitate”.

Cu alte cuvinte, calitatea serviciilor medicale in Olanda a crescut nu pentru ca privatii au preluat asigurarile medicale obligatorii, ci pentru ca din ce in ce mai multi bani au fost indreptati catre sanatate. Doar ca, spune van der Vlugt, “nu am gasit inca o solutie pentru a controla si stopa costurile. Pe termen mediu si lung avem o mare problema pentru ca nu ne putem permite rata de crestere actuala a preturilor”.

In plus, se considera ca principala diferenta care a propulsat sistemul medical olandez in fata tuturor celorlalte tari europene este excelenta organizare a participarii pacientilor la deciziile din sanatate: “agentiile de finantare si amatorii in politici de sanatate, cum sunt politicienii sau birocratii, sunt mai indepartati de deciziile in sanatate in Olanda decat oriunde altundeva in Europa” (Euro Health Consumer Index 2012).
 


CE NU NE SPUNE GUVERNUL PONTA DESPRE MODELUL BELGIAN

In Romania, legea sanatatii in varianta ei “hard” a cazut odata cu inceputul protestelor din iarna. S-au schimbat apoi guverne, s-au schimbat premieri si, in aceasta toamna, avem o noua varianta pe masa. Una alcatuita si sustinuta de un guvern condus de un premier socialist, de la care te-ai astepta sa ia masuri de stanga. Doar ca guvernul Ponta una vorbeste si alta face.

Desi a criticat din toti rarunchii legea sanatatii promovata de Traian Basescu, guvernul Ponta sustine de fapt o varianta “soft”, atent cosmetizata, a proiectului propus in ianuarie 2012. Singura diferenta cu adevarat notabila este ca
sistemul de urgenta nu va fi atins. Dar bomba privatizarii asigurarilor medicale obligatorii continua sa ticaie inauntrul proiectului. De aceasta data invocat este modelul belgian, care are in centru societatile mutuale de asigurari de sanatate si care este la randu-i unul dintre cele mai bune din Europa.

Belgia este tara europeana care se afla pe locul 6 din punct de vedere al cheltuielilor pe cap de locuitor pentru sanatate. Romania este tara europeana care se afla pe ultimul loc. Studiile sustin ca “Belgia are cel mai generos sistem medical din Europa”, care acopera peste 8000 de servicii medicale si unde toti cetatenii sunt asigurati obligatoriu la o societate mutuala. O societate mutuala este definita de Comisia Europeana ca “un grup voluntar de persoane al carui scop principal este sa satisfaca nevoile membrilor sai, mai degraba decat sa obtina profit din investitii”. Principiile acestor mutualitati sunt solidaritatea intre membri, deciziile luate pe baza votului democratic al asiguratilor si independenta fata de autoritatile statului.

Modelul mutualitatilor, asa cum exista el in Belgia inca din 1851, este practicat intr-o mai mica masura si in alte tari europene, 230 milioane de europeni fiind asigurati medical la astfel de companii.

Romania va introduce si ea, incepand cu 2014, aceste mutualitati pentru asigurarile medicale obligatorii. Dar exista cateva diferente esentiale intre modelul belgian si realitatea propusa de guvernul Ponta. Cum spuneam: una se vorbeste, alta se face.
  • Legea belgiana stipuleaza clar ca “mutualitatile sunt asociatii formate de persoane fizice” (art.2, lege din 6 august 1990). Proiectul romanesc prevede ca mutualitatile pot fi fondate atat de persoane fizice cat si de “filiale ale unor societati de asigurari din alte state” (art. 198), sub conditia existentei la infiintare a cel putin unui milion de asigurati (conditia impusa privatilor in proiectul guvernului Boc).
Mai precis: spre deosebire de Belgia, in Romania asiguratorii privati vor putea fonda societati mutuale pentru asigurarile medicale obligatorii.
  • Legea belgiana spune clar ca societatile mutuale sunt singurele care au dreptul sa ofere asigurari medicale obligatorii. Proiectul romanesc insista ca si asiguratorii privati sa poata incheia asigurari medicale obligatorii, cu conditia sa aiba minim 15.000 de membri care sa fi incheiat cu ei si o asigurare voluntara (art. 201).
Mai precis: Romania va deveni singura tara europeana in care asiguratorii privati si societatile mutuale vor putea concura cot la cot pentru asigurarile medicale obligatorii. Vom fi primii europeni pe care se va experimenta un amestec incert de sistem olandez cu sistem belgian.
 


INSTITUTIILE INTERNATIONALE CRITICA, ROMANII SE FAC CA NU AUD

Principiul originar al acestei reforme, deschiderea pietei asigurarilor medicale obligatorii pentru privati, ramane constant indiferent ca promotorul legii este guvernul Boc sau guvernul Ponta. Intrebarea este de ce acesti mari dusmani politici sunt atat de armonizati pe acest subiect?

Socialistii de caviar abia asteapta sa-si indrepte degetul acuzator spre biciul FMI. Dar ar gresi caci, in toamna lui 2011, observatiile specialistilor FMI la adresa proiectului guvernului Boc avertizau cu ingrijorare ca “introducerea asigurarilor private pentru pachetul de baza aduce mai multe riscuri” si ca declansarea competitiei libere pe aceasta piata a asigurarilor medicale obligatorii a creat probleme serioase de control si monitorizare, invocandu-se experienta negativa
a Cehiei si a Olandei (!).

Cat despre incetosatul proiect de lege al guvernului Ponta, in care societatile mutuale (fondate si de asiguratori privati!) se vor concura cu privatii (da, tot cu ei) atat pe asigurarile medicale obligatorii, cat si pe cele voluntare, el este contrazis de catre Comisia Europeana. Aceasta a impus chiar in Belgia (al carui model clamam ca-l urmam) ca mutualitatile sa nu poata oferi si asigurari voluntare fara sa fie organizate intr-o cu totul alta forma juridica.

Iata cum, acolo unde tarile europene, FMI-ul si Uniunea Europeana incearca sa stabileasca reguli si granite foarte clare, politicienii romani promoveaza pentru sanatate o legislatie cetoasa, a carei principal scop, mentinut indiferent de partidul aflat la putere, pare a fi permiterea accesului asiguratorilor privati la piata de 4 miliarde de euro a asigurarilor medicale obligatorii.

 
ALTE ASEMANARI SI CAMPANIA ELECTORALA
 
Exista si multe alte similitudini intre proiectul legii sanatatii promovat de guvernul Boc si cel sustinut de guvernul Ponta. Niciunul nu propune solutii curajoase si inteligente pentru cresterea finantarii sistemului medical romanesc, pentru aducerea de bani albi in spitale. Politicienii romani invoca drept modele legislatia olandeza sau belgiana, dar ignora faptul esential ca ambele tari aloca de patru ori mai multe fonduri sanatatii decat o face Romania. Ambele proiecte romanesti continua sa ofere servicii medicale complet gratuite copiilor si adolescentilor, studentilor pana in 26 de ani sau pensionarilor mai saraci (in Olanda toata lumea plateste o contributie, oricat de mica ar fi ea). Aplicarea coplatii este si ea amanata de ani de zile. Totul pentru ca politicienii nu sunt dispusi sa-si sacrifice imaginea publica pentru a croi un sistem medical benefic pentru mai multe generatii.
 
Ulterior intalnirii cu premierul Victor Ponta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a mentionat reforma sanatatii ca fiind una dintre cele doua conditii “cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a stabilitatii financiare” a Romaniei. Europenii ne atrag din nou atentia asupra subiectelor cu adevarat importante pentru fiecare roman in parte, mai ales acum, cand au mai ramas trei luni pana alegeri.
 
Guvernul Ponta doreste insa sa amane discutarea legii sanatatii pana dupa alegerile din decembrie pentru ca e un subiect incomod pentru politicienii aflati in campanie. Dar chiar in aceste luni ar trebui ca sanatatea sa fie in centrul dezbaterilor electorale, caci de retorica goala a politicienilor s-au saturat de doua ori mai multi romani decat cele 7 milioane atat de des invocate.
Sursa:
Analiza HotNews 
Ce uneste guvernul Ponta de guvernul Boc: bomba ascunsa din legea sanatatii
 
 
 
A ne face ca nu observam, ar fi o idiotenie.
A ne face ca nu pricepem, ar fi grav!
Solicitam clarificari!
Nu cred ca ar mai fi loc de un experiment in plus!
Este mai bine să previi răul, decât să repari daunele!
 
===============================
==================
 
===========================
=====================================================

62 de comentarii:

  1. Iaca sula comisare !
    Pe postacii de-aici ii doare-n cur de asigurari de sanatate ! Ei sint nemuritori , asa ca pula cistig , de pe urma lor ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neatza buna la ZOO + 9!
      -----------------
      Ala cu fes pe tartacuta e Cezar maimuca, iar al'lalt negru si cu palarie, sigur e motanelul kkcios!
      Hai s-aveti o zi buna!

      Ștergere
    2. Iara blonda care canta sunt ...IO!

      Ștergere
    3. 08:10.

      Sula-nesula, ne doare-n pula!
      Pai nu suntem noi la spitalul noo?
      Nu-i mai zice si spitalul de dementa?Ii zice!
      Si-atunci??

      Ștergere
  2. Buna dimineata stimati pacienti si dragi...animale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata lighioane, buna dimineata sefului de la 9-sa ne frece si la oua.
    P.S. Dimineata buna si la prostul satului,dezacordatul Curdeleu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce-l subevaluezi pe curdelon , zicindu-i ca-i prostul satului ?
      El ii prostul mun'cipului , ca-i din Brasov , s-acolo-i concurenta mai mare . Intr-un sat orice prostut poate fi prostul satului ... da-n mun'cip trebuie sa fii prost de mare calibru (asa cum ii curdelonul) ca sa fii prostul mun'cipului ...
      Ai grija , ca cind se supara prostu-i jale mare ...

      Ștergere
    2. N-ai inteles...e prostul „ satului nostru”.Din simpatie l-am pus in functia asta.Pe meritele lui!

      Ștergere
    3. `mna ziua la Spitalul 9 si Zoo si MH!
      Lui DC Trebuie sa-i spui astazi " LA MULTI ANI!" fiindca este ziua Art. si RAA.
      Deoarece tot am postat, LA MULTI ANI tuturor artileristilor si rachetistilor A.A.! (inclusiv mie)!
      Micutule, cred ca si tie iti este adresata aceasta urare!
      ZSA

      Ștergere
    4. P.S. Erata: Lui AKORD75! Don Corleone nu stiu unde "a facut armata"
      Numai de bine tuturor!

      Ștergere
    5. Nooo,maa, LA MULTI ANI, inclusiv mie, futu-ma-n gura de cretin..ca si io is artilerist!Anul de gratie 1976.Ma duc sa beau un Alupigus forte!Desi era mai buna o palinca...

      Ștergere
    6. Si lu Akordu-Dezacordu, ..tu-i gaozu, cel cu AA, BeBe sau Behehe, dreak il stie..La multi ani si multe PET-uri golite-inainte!

      Ștergere
  4. Muei,aveti luat tratamentul?Tineti in continuare pasteaua la indemina si fiti vigilenti sa nu v-o fure vecinul de la patru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai frati / dusmani,lanoi in tara situatia este complicata tare rau.Ezemplu,statul roman trebuie sa asigure bani pentru alocatie pentru toti copiii,ein-ar fi nici oproblema ca tot din banii nostri se dau,problema apare ca avemaproape 2 milioane de tzigani,care au ff multi copii ,care trebuieplatiti tot din banii nostri cu toate ca parintii lor nu au contribuit si nu contribuie cu nimic.Apoi medicamentele ,serviciilemedicale si de urgenta lucreaza sai pentru ei in proportie covarsitoare,cu toate ca ei nu contribuie c u nimic,doar distrug si fura.Judecatoriile ,politia,jandarmeria ,puscariile platite cu greu de acest popor asigura servicii ,mai mult de jumatate ,pentru acesti trantori si banditi.Aici este MAREA BUBA a RRomanicii.Acesti nenorociti consuma jumatate din resursele noastrwe .noi trebuie sa muncim ,sau sa agonisim dublu si pentru aceste creaturi nenorocite.Ce ne facem curvelor???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frati/dusmani mi se pare cunoscut!
      Am auzit-o in tinerete!
      Cin` sa fie, cin` sa fie?

      Ștergere
    2. 12:29.
      Mai frate/dusman, du-te iute si ia o doza de Alupigus..desi crez ca n-ai scapare.Esti irecuperabil, frate( cu dracu)!

      Ștergere
    3. Vorbeste un TEMBEL desigur !Sniper one

      Ștergere
    4. 18:32.
      Inviasi, drace?
      Ia vezi ca-i ziua de arma a lu Curleon-toarna beton.
      Pifanii n-au zi de arma...ei doar marsaluiesc.

      Ștergere
  6. da, multumesc chiar si celor ce m-au injurat astazi fara ca sa am vre-o vina.
    Dar sunteti ca tzatzele,va place sa barfiti in lipsa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru toti sarbatoritii de astazi :
      Sa traga Artileria..tipa infanteristul !!...de puta infanteria ...raspund pifanii!! Hai noroc si sanatate! Sa functionati ca masina de cusut ,,Singer"(adica asa ca mine!!) Sniper one

      Ștergere
    2. PS. Referitor la ref. in sanatate partea buna-i ca fiecare pens. milit. va primi in dotare o asistenta med. !! Eu am primit-o ma calareste mai sus ! Cine nu mai are ce face cu ea,s-o doneze ...mie chiar si lui DC. !!! hi,hi,hi..... Sniper one

      Ștergere
    3. Maa, da ce PM, tu ai doua ..sule ??Pai nu ti-e de ajuns o asistenta?Nehalitule..

      Ștergere
  7. Ase suntem noi..ca tzitzele..sa ne sugi!

    RăspundețiȘtergere
  8. P.S.
    Si te plangeai ca pe aici curg rauri-rauri de sperma...

    RăspundețiȘtergere
  9. "... Sa traga Artileria..tipa infanteristul !!...de puta infanteria ...raspund pifanii!!... " Sniper one
    Asta sa i-o spui lu` art. terestru!
    Sa zicem lui nea Cashu! Ai curaj????!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... pai tocmai i-am spus-o!Sniper one

      Ștergere
    2. 19:24.
      Pai de ce sa nu avem curaj? Cee, el nu face parte din Zoo?
      Ba face, doar de-aia i se spune ..El Bubico.

      Ștergere
  10. Buna dimineata lighioanelor!
    Se vede treaba ca la voi ..misca ceva.
    La 9 e mai rau..lipseste FactorX, miticul general.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sefu! Cu sanatatea fizica a celor de la noo stam bine!
    Cea mentala stagneaza, ca si cotele apelor.
    Despre „dobitoacele” de la Zoo va raporteaza mascota de serviciu, alias Czar maimukles.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buma dimineata stimati pacienti si dragi...animale!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai idiotule,Inveli-mi-as gacii cu budigaii lu'ma-ta,tu numai kkturi ai in gura aia cu dintii cariati de atat supt,mai homalau; pulii ,da zi si tu o vorba de oamneni neaosi nu de curve lesinate dupa pula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muai,are dreptate omul sa-ti aspuna ,,buna dimineata...!''

      Ștergere
  14. raspuns catre "logica suprema" neacsum

    Răspunsuri

    Don Corleonejoi, septembrie 20, 2012 1:30:00 PM
    Nu, nu te-am vazut pe nici un stat de plata>Asta nu inseamna ca nu exista.Pe de alta parte sunt fel si fel de plati si nu numai in bani....nu mai face pe naivul!!
    Ştergere

    Don Corleonejoi, septembrie 20, 2012 1:36:00 PM
    mai bine explica-mi mei pe intelesul mau,cum a ars vaporul ala si INCA 36 de vapoare si totusi din armament nu a ramas nici o urma.
    PS Tu crezi ca vapoarele sunt "parcate" ca masinile in fata blocului?.Nici atunci nu ard 36.
    Oare pana unde se va ajunge cu asemenea minciuni desantzate?
    Ma scuzati domnuuuu' cu logica de fier.Nu au fost 36 ci 38 dupa cum rezulta din text si nu vapoare ci nave.Nici cel mai al dreak bombardament de aviatie si artilerie nu putea scufunda/incendia 38 de bucati.
    La revedere drum bun dom' neacsum

    RăspundețiȘtergere
  15. Bey,
    Voi nu vedeti ca incet, incet s-a ales prafu?
    Ca s-a plictisit lumea de bloguri, de comentarii?
    Ca fiecare a luat-o care încotro?
    Bey,stingerea! Mucles,muciacios!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciinele moare de drum lung.
    Si prostul de grija altuia.

    Te tine cineva la monitor? Ia-o la laba!
    Na.Cu atitia ursi si ursari ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Baa care-mi furasi ID-ul la mail? Trage-v-as pe drujba niztel!

    RăspundețiȘtergere
  18. WINTER 165/70/14 spunea...
    20 septembrie 2012, 14:54
    Pacientul plecat cu pluta in misinea Tigri5 continua deplasarea pe Ialomita.Ierbivorul nu poate folosi zbaturile din cauza nivelului scazut al apelor riului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Oo,domnu' inginer de spot,profesor tinichigiu ,,pe clasa zero''!
    Cum stam azi cu IQ-ul? Tot geniu,tot geniu?!

    (Planton,ai grija sa nu se dezlege!)

    RăspundețiȘtergere
  20. Judecind dupa nivelul intelectual al comentariilor e clar ca asta e un blog uselist.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cezar kakarici[nepotul lui kakarau]vede ca pe blogul lui[ARMYIA] scrie de unul singur,el injura tot el comenteaza,cand cu anonim,cand cu flit,cand cu winter,si cate fetzeo mai fi avand acest client alfostei securitati,acest pupincurist de ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sal'tare la tot norodul si narodul!
    Motanele kkcios a spus Czar maimucea ca la ora 9 trecute fix, sa ne faci o felatzie noua. Iar dupa ce ai terminat, duios sa ne mingai pe oua...

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna dimineata stimati pacienti si dragi...animale!

    RăspundețiȘtergere
  24. @anonimus limbricus 09.24
    Dobitocul ala nu ti-a spus ca ma-ta are programare la mine la cabinet?Vezi sa-i spui pentru 10.30 iar la 12 fix sa vii tu sa-mi mai sugi pula.Ok?pa marlane!

    RăspundețiȘtergere
  25. Muai,are dreptate omul sa-ti aspuna ,,buna dimineata...!''

    RăspundețiȘtergere
  26. Mai tolomacule,unde dreacu' sa mai pupam dca locul este ocupat de curul ma-ti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muei, tu esti kkciosul de-ai luat-o cu pluta pe Ialomita si-ai pupat sub coada ialovita?

      Ștergere
  27. Nu mei, e motanelul cacacios, limbricul mic cit un lindik! Sniper oane

    RăspundețiȘtergere
  28. Ziceai ceva de un pix,dar vad ca a dat frigul si i-a pus maica-ta caciula cu curul ,ca sa-i tina de cald.Se cheama futai in familie.A propos ,tot ma-ta te-a dezvirginat,si pe tine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gugumane kkcios si lindikos, sa-ti dam mielu sa ni-l rozi! Si ca esti baiat cuminte, sa ti-o tragem drept la dinte! miau, miau!

      Ștergere
  29. Mai, uitati-va la domnul Dan Diaconescu! Ce inteligent, ce om de afaceri, ce om politic...Traiasca PP DD!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traiasca si infloreasca.....

      Ștergere
    2. D.D. are o avere estimata de Forbes la 6-8 mil de euroi! Pe Oltchim plateste 45 de milioane de euro !!!.....Stie cineva cine il imprumuta ?? Daaa ..ati ghicit Motanul KK de Hurziceni!!! Sniper One

      Ștergere
  30. Cred ca tu si si curva aia de muma-ta l-ati nenorocit pe Dan de-i asa slab si cocosat,i-ati supt pula si lui si lui Condurateanu ,in toate noptile Elodiei.

    RăspundețiȘtergere
  31. Sanatatea, de la teorie la practica.
    Coplata (cica) vine din 2013.
    ===========================
    Sanatatea e, ca educatia, taramul nesfarsitelor experimente. Actuala putere continua practica fostilor guvernanti de a “imbunatati” sistemul, zapacind medicii si pacientii. Suntem tari la teorii, practica ne baga in spital, iar pe unii chiar ii omoara! Vestita coplata, cu care suntem tot amenintati de o buna bucata de vreme, vine, vine, vine: ultimul termen, vehiculat de ministrul sanatatii Vasile Cepoi, este de 1 ianuarie 2013.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!