Pagini de larg interes! Click here:

marți, 31 decembrie 2013

Revelion 2014. Cum a aparut Revelionul: istoria sarbatorii! UPDATE. Sfântul Vasile cel Mare.


Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic.

Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În liturghia romano-catolică 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun; astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În același timp, în a opta zi de la naștere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) tăierea împrejur și botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus — la fel și în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă, la 1 ianuarie este și ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) — cu petarde și artificii; rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de noroc și sănătate și se urează „La mulți ani!”.

Obiceiuri și tradiții

Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.

Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.

Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.

În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion).

În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper.

Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri.Și desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.
 

Adoptarea datei de 1 ianuarie ca început al anului

TaraAnul de start
Venetia1522
Suedia1529
Sfantul Imperiu Roman1544
Spania, Portugalia, Polonia1556
Prusia, Danemarca si Norvegia1559
Franta1564
Tarile de Jos1576
Lorena1579
Provinciile Unite1583
Scotia1600
Rusia1700
Toscana1721
Regatul Marii Britanii, Regatul Irlandei si Imperiul Britanic, exceptand Scotia1752
Thailanda1941
 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
 


=====================================================================
=============================================================
================================================


 
======================================
=================================================
=======================================================================

 
Sfântul Vasile cel Mare.
 Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a anului nou, a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică. Sfântul Vasile a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi.
A murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de
Sfântul Vasile cel Mare.
 
 În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare înfăţişat cu mai multe “chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu “mare putere asupra dracilor”. Astfel, cu rugăciunile lui se scot duhurile rele şi necurate din oameni.
 
 De asemenea, se spune că pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele “Vasile”. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat;
 
 Pe de altă parte, Sfântul Vasile apare ca “mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura. Sfântul Vasile este reprezentat ca “împăratul iubirilor”: el petrece, iubeşte, joacă şi cântă.
 
 
 
Tuturor prietenilor mei, dedicatii muzicale:
 

 
Sarbatori fericite!
La Multi Ani, prieteni!
Vasile Burcu
===================================

==========================================================
Va invitam la hora, sarbe si alte... danturi!
=========================================
 

*******************************
*********************
*************
*****************************
**********************
*******
 

Dedicatie prietenului Danila si...mai stie el cui...,
TUTUROR prietenilor, sa traiasca!
 *********************
***********
****

Dedicatie celui mai BUN si CONSECVENT comentator,
PMT sa traiasca!
==================================================
================================================================

luni, 30 decembrie 2013

News Alert. Ce directive europene se aplică de la 1 ianuarie 2014


Ţările UE trebuie să facă economie la energie, potrivit Directivei privind eficienţa energetică aplicată din 1 ianuarie 2014, în timp ce pachetul legislativ ce vizează supravegherea instituţiilor de credit permite limitarea primelor acordate bancherilor.

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienţa energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite deţinute și ocupate de administrația sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerințele minime în materie de performanță energetică stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

Fiecare stat membru va stabili o schemă de obligații în ceea ce privește eficiența energetică. Practic, de la 1 ianuarie 2014 şi până la 31 decembrie 2020, fiecare ţară trebuie să facă economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii finali.

Totodată, de la 1 ianuarie 2014, consumatorii noncasnici nu vor mai beneficia de tarif reglementat, necesarul de energie electrică fiind achiziţionat de pe piaţa liberă.

Pachetul CRD IV va consacra în legislația UE un set cuprinzător de standarde internaționale, cunoscute sub denumirea de Acordul Basel III. Pachetul cuprinde Directiva UE nr. 36/2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții şi Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Măsurile din pachet, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2014, au ca scop consolidarea stabilităţii financiare prin sporirea rezistenței sectorului bancar la șocuri financiare, să contribuie la o creștere economică durabilă, prin introducerea de norme armonizate necesare pentru piața unică și, în același timp, prin garantarea fluxului creditelor către economia reală.

Pachetul vizează o proporție mai mare a capitalului de cea mai bună calitate pentru a acoperi pierderile neașteptate, cerințe de capital suplimentar sub forma rezervelor şi dispoziții privind lichiditatea și efectul de levier.

Totodată, CRD IV va oferi posibilitatea statelor membre de a înăspri cerințele prudențiale şi de a limita primele acordate bancherilor. Noua legislație se va aplica tuturor băncilor europene.
Începutul de an aduce şi intrarea în vigoare a Regulamentului UE nr 1.336/2013 de modificare a Directivelor 17/2004, 18/2004 și 81/2009 în ceea ce privește pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziții.

Modificările vizează creşterea valorilor pragurilor contractelor cărora li se aplică cele trei directive.
La 9 decembrie, Consiliul UE a adoptat un Regulament prin care se suspendă taxele vamale la importurile de combustibil pentru avioane cu reacţie, de la 1 ianuarie 2014. Suspendarea taxelor vamale, care se ridică în prezent la 4,7%, va fi revizuită peste 5 ani.

Decizia a fost luată pentru a preveni creşteri de preţuri la combustibil, în condiţiile în care de la 1 ianuarie se aplică un nou sistem de preferinţe tarifare generalizate. Astfel, de la această dată, mai multe țări exportatoare de carburant pentru avioane vor înceta să beneficieze de acces preferențial pe piața Uniunii, iar impunerea de taxe vamale pentru combustibilii de la acești furnizori ar putea determina o creștere a prețurilor în UE.

De la 1 ianuarie se aplică Regulamentul 143/2013 al Comisiei din 19 februarie 2013 de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei în ceea ce priveşte stabilirea emisiilor de CO2 generate de vehiculele supuse omologării de tip în mai multe etape.

Modificările vizează obţinerea certificatului de omologare individuală pentru vehicule, formula pentru a stabili masa de referinţă etc.

Anul 2014 aduce şi o reducere a birocrației pentru societățile care fuzionează, prin simplificarea procedurii de notificare a concentrărilor economice și prin utilizarea unei proceduri simplificate pentru cazurile de fuziune care nu pun probleme.

La 5 decembrie, Comisia Europeană a adoptat un pachet legislativ care intră în vigoare la 1 ianuarie şi care simplifică procedura de notificare a fuziunilor și achizițiilor. Cel mai important element al acestui pachet este extinderea tranzacțiilor care vor intra sub incidenţa acestei proceduri simplificate. Companiile aflate în proces de fuzionare vor furniza mult mai puţine informaţii CE decât în prezent. Totodată, Legislativul european va putea să-şi dea acordul pentru o fuziune fără a mai face o investigație privind efectele concurențiale ale tranzacției notificate.

Comisia speră că procedura simplificată va putea fi aplicată pentru 60%-70% din fuziunile şi achiziţiile viitoare.

De la 7 ianuarie 2014, Directiva 2010/75/UE - intrată în vigoare la 6 ianuarie 2011 - privind emisiile industriale va înlocui alte şase directive.

Directiva conţine dispoziţii speciale pentru următoarele tipuri de instalaţii: instalaţiile de ardere, instalaţiile de incinerare sau coincinerare a deşeurilor, anumite instalaţii şi activităţi care utilizează solvenţi organici şi instalaţiile producătoare de dioxid de titan.

Ea nu se aplică activităţilor de cercetare şi dezvoltare sau testării de noi produse şi procese.
Dispoziţiile speciale se aplică instalaţiilor de ardere, instalaţiilor de incinerare sau coincinerare a deşeurilor, instalaţiilor care utilizează solvenţi organici şi instalaţiilor producătoare de dioxid de titan.
Valorile limită de emisie pentru instalaţiile mari de ardere sunt, în general, mai stricte decât cele prevăzute de Directiva 2001/80/CE.

Statele membre trebuie să instituie un sistem de inspecţii de mediu ale instalaţiilor vizate.

Sursa REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ce-directive-europene-se-aplica-de-la-1-ianuarie_1349014.html#ixzz2oy2Dqae2
Follow us: @realitatea on Twitter

duminică, 29 decembrie 2013

„Vrem spitale, nu catedrale!“ Peste 1.000 de persoane au anunţat că vor participa la manifestaţia de duminică


Protestul „Vrem spitale, nu catedrale!“ încinge spiritele. Peste 1.000 de persoane au anunţat că vor participa la manifestaţia de duminică.

Peste 1.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul privind stoparea finanţării bisericilor din bani publici, care va avea loc duminică în mai multe oraşe. Participanţii sunt sfătuiţi de organizatori să se fotografieze în faţa instituţiilor de stat din România purtând pancarte cu mesaje prin care susţin laicitatea statului şi sistemul de autofinanţare a cultelor. Patriarhia şi-a anunţat deja public nemulţumirea vizavi de această acţiune.

Vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umanistă din România – ASUR, Toma Pătraşcu, a declarat pentru „adevarul.ro” că acţiunea de duminică este un protest pro-laicitate prin care se doreşte transmiterea unui mesaj către politicieni de a nu susţine finanţarea din bani publici a cultelor religioase.
 
„Prin acest protest noi vrem să transmitem un mesaj clar pro-laicitate politicienilor. România trebuie să rămână un stat laic şi trebuie să fie un stat laic cu adevărat, nu doar pe hârtie. Este important ca oamenii să ia atitudine şi ca politicienii să înţeleagă că este momentul să întrerupă finanţarea publică pentru cultele religioase, acestea ar fi trebuit să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare a credincioşilor. Asociaţia noastră a propus, încă din 2011, adoptarea aşa-numitei legi a contribuţiei bisericeşti. Pe un mecanism similar celui din Germania, cultele vor putea să se autofinanţeze, deci să nu mai apeleze la pomeni oferite de către stat, pe baza contribuţiilor voluntare ale credincioşilor, astfel încât să scoatem la lumină de fapt interesul oamenilor pentru un cult sau altul”, a precizat Pătraşcu.
 
Banii publici distorsionează relaţia cult-credincios
 
Mai mult, acesta a adăugat că intervenţia statului nu face decât să distorsioneze legătura dintre cult şi credincios, iar în momentul în care cultele se vor autofinanţa, atunci vor fi „ automat obligate să acorde atenţie enoriaşilor, credincioşilor, lucru care nu se întâmplă în momentul de faţă”.
 
Ca urma a unei acuzaţii aduse de către un utilizator pe pagina de Facebook a evenimentului, prin care cei de la ASUR au fost acuzaţi că vor distrugerea bisericilor, aşa cum se întâmpla înainte de Revoluţia din Decembrie 1989, Toma Pătraşcu a precizat că acţiunea lor nu vizează bisericile, ci politicienii. 
 
„În primul rând trăim într-o democraţie şi este foarte bine să avem o pluralitate de atitudine, de opţiuni. Este principalul câştig al ultimilor 23 de ani. Apoi, să compari această acţiune de sensibilizare a clasei politice cu o acţiune anti-biserică mi se pare un pic forţat. Acţiunea noastră până la urmă nu vizează biserica, ci clasa politică din această ţară şi prin acest protest dorim să întreprindem legătura de subordonare practic pe care o a are biserica cu statul”, a spus Pătraşcu.
 
Relaţia bani-Biserică-politică
 
Acesta a ţinut să mai precizeze că în momentul în care cultele religioase sunt dependente de un ajutor financiar de la stat, atunci ele nu mai sunt libere să îşi desfăşoare activitatea, 
 
„Automat sunt subordonate celor care se află la putere într-un moment sau altul şi am văzut cum de-a lungul anilor această subordonare duce la situaţii neplăcute, cum ar fi implicarea cultelor religioase în campaniile electorale”, a conchis vicepreşedintele ASUR.
 
Patriarhia reacţionează
 
În urma mediatizării protestului „Vrem spitale, nu catedrale”, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.
 
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au început seria de argumente printr-o comparaţie între fondurile alocate de Guvern pentru cultele religioase şi bugetul Sănătăţii.
 
„Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”, se arată în comunicatului emis de Patriarhie.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, biserica, „prin slujbele ei într-o comunitate, este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni”. 
 
Participanţii pot să se pozeze cu pancarte oriunde doresc
 
Organizatorii, Asociaţia Secular-Umanistă din România – ASUR, au precizat pe pagina de Facebook special creată pentru acest eveniment, că participanţii la protest pot afişe pancartele şi la intrare în blocul unde aceştia locuiesc sau chiar pe luneta maşinii „pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni”.


 
„În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului „Vrem spitale, nu catedrale! - Zi de acţiune laică”, creată de Asociaţia Secular-Umanistă din România.
 
Pe 18 decembrie Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier „Bradul” din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren.
 
„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.
 
Pe 29 decembrie, protestatarii se vor fotografia în faţa diferitelor instituţii publice din România (Parlament, Consiliu Judeţean, Primărie etc) sau în faţa locuinţelor lor, afişând panouri cu mesaje pro-laicitate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
După anunţul privind protestul laic „Vrem spitale, nu catedrale!”, de duminică, Patriarhia Română a transmis public un comunicat în care argumentează, punctual, de ce cultele religioase sunt sprijinite financiar de la bugetul de stat şi îi acuză pe secular-umanişti, iniţiatorii manifestaţiei, de „propagandă tendenţioasă”.
 
 
În ultima duminică a acestui an, pe 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la Asociaţia Secular-Umanistă din România îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.
 
 
Timişorenii sunt îndemnaţi să se fotografieze în faţa unei instituţii publice cu un mesaj pro-laicitate. Ineditul protest va avea loc duminică, 29 decembrie.
 
 
Episcopul vicar Paisie Lugojanul, al doilea om din Mitropolia Banatului, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru că le-ar fi cerut angajaţilor a cinci centre sociale, înfiinţate pe banii UE şi coordonate de Arhiepiscopia Timişoarei, să cotizeze „la negru”, din salarii, la Biserică.
 
 
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, că impozitarea bunurilor şi afacerilor Bisericii nu a fost discutată de executiv în momentul în care s-au căutat noi surse de majorare a veniturilor la buget.
 
 
Un număr de 33 de ONG-uri reacţionează la scrisoarea deschisă trimisă marţi Parlamentului de alte Organizaţii Nonguvernamentale - care cereau stoparea finanţării bisericilor din bani publici - susţinând că finanţarea bisericilor de la bugetul de stat nu constituie o violare a libertăţii de conştiinţă a contribuabililor.
 
=========================================
======================================================


Cred in Dumnezeu, cred in valorile crestin ortodoxe, dar NU suport ticalosia!
=====================================================================
=======================================================================



======================================================================
=====================================================
=========================================

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Monden! Primarul Severinului, la petrecerea Elenei Udrea


Primarul Severinului, Constantin Gherghe, s-a numărat printre invitaţii la petrecerea Elenei Udrea, organizată de ziua ei. Edilul şef i-a oferit un tablou semnat de maestrul Ştefan Popa Popas.

Printre fotografiile postate de Elena Udrea pe o reţea de socializare îl găsim şi pe Constantin Gherghe, primarul Severinului. După zâmbetul larg al sărbătoritei se pare că tabloul oferit cadou, semnat de marele artist Ştefan Popa Popas, i-a plăcut foarte mult, mai ales că Elena Udrea a ţinut să posteze fotografia pe Facebook.

Deşi teoretic primarul Constantin Gherghe este membru al PDL Mehedinţi, acesta nu s-a sfiit să declare în public, la vizita din luna martie a.c. a premierului Victor Ponta la Turnu Severin, că a bătut palma cu adversarul de la PSD, că „a făcut un parteneriat” cu Adrian Duicu, nimeni altul decât preşedintele PSD Mehedinţi.

Iată însă că participarea lui Constantin Gherghe la petrecerea Elenei Udrea, dovedeşte încă o dată că primarul ţine să-şi păstreze bunele relaţii politice, mai ales că în perioada în care aceasta a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, Severinul a primit fonduri substanţiale pentru o serie de proiecte importante menite să schimbe faţa municipiului.

De altfel, primarul a reuşit anul acesta (n.r. 12 martie 2013) să mai suprindă pe membrii PDL Mehedinţi  atunci când la vizita de campanie a Elenei Udrea la Turnu Severin şi-a făcut apariţia la Hotel Traian şi Constantin Gherghe. Şi-a amintit brusc că este preşedintele organizaţiei municipale a PDL şi i-a oferit placheta de cetăţean de onoare Elenei Udrea.

Sursa:
http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/primarul-severinului-petrecerea-elenei-udrea-1_52bead74c7b855ff560c5738/index.html
===================================
===============================================
=====================================================================


Elena Udrea, în alb, la 40 de ani. Cum şi-a petrecut fostul ministru ziua de naştere

Deputatul PDL Elena Udrea a dat o petrecere tematică cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani, la care au fost invitaţi toţi cei care i-au fost aproape în ultimii 20 de ani.

„Eu simt că am făcut ceea ce am vrut să fac. Sigur, nu toate lucrurile care s-au întâmplat în viaţa mea au fost aşa cum aş fi vrut eu să se întâmple, însă le-am luat ca atare, pentru că viaţa nu este numai cum vrei tu să fie. Nu depinde numai de tine. Per total, sunt mulţumită cu viaţa mea aşa cum este astăzi şi, sigur, mai sunt lucruri de adăugat. Mai sunt lucruri pe care să le fac inclusiv în viaţa personală şi sper că, la 40 de ani, acest capitol nu este la finalul lui, dimpotrivă“, a spus Elena Udrea, înainte de petrecere.

La eveniment au fost prezentă şi familia prezidenţială, împreună cu fiica cea mică, Elena Băsescu, şi soţul său, Bogdan Ionescu. „Este o petrecere white party, e în mijlocul iernii. Este totul neatins, ca la început, am invitat toţi colegii, oameni care mi-au fost alături toată viaţa, toţi cei care au fost alături de mine. Dezavantajul e că eu sunt născută după Crăciun şi mulţi au programul făcut. I-am invitat pe toţi cei care au trecut prin viaţa mea în ultimii 30 de ani. Voi vedea câţi ajung“, a spus Udrea.

Deputatul PDL s-a născut pe 26 decembrie 1973. „Patruzeci de ani! Au trecut ca o clipă... Şi totuşi înseamnă o viaţă...Nu regret nimic, nu aş schimba nimic. Sunt fericită cu alegerile pe care le-am făcut. Momentul acesta este un sfârşit şi este un început. Sunt pregătită pentru a porni mai departe şi vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!“, a scris Udrea, pe pagina sa de Facebook, imediat după ora 00.00.

 Sursa:
http://adevarul.ro/news/politica/elena-udrea-alb-40-ani-petrecut-fostul-ministru-1_52bd3b80c7b855ff56059258/index.html
=======================================
=================================================
==================================================================

vineri, 27 decembrie 2013

Toţi visăm, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce o facem. Vise taica... vise! Dar... luati aminte!


Ce sunt visele şi de ce visăm.
Oameni care au găsit rezolvarea unor probleme în timp ce dormeau.

Toţi visăm, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce o facem. Este o activitate involuntară, la fel de naturală ca şi respiratul şi chiar şi persoanele care nu îşi amintesc visele, visează cel puţin o oră în fiecare noapte, relatează Huffington Post, citat de mediafax.ro. Observaţiile asupra somnului copiilor au condus la cercetări pe adulţi şi la dezvoltarea literaturii de specialitate, despre mişcarea rapidă a ochilor, MRO, sau REM, în limba engleză, baza tuturor studiilor legate de somn.

Faza REM a somnului este considerată cea mai potrivită pentru visatul obişnuit. La bebeluşi, aceasta fază durează în jur de 50% din perioada totală a somnului, dar procentajul scade odată cu vârsta până la 22% în cazul adulţilor. Pentru cei mai mulţi dintre adulţi, faza REM se declanşează la fiecare 90 de minute, începând cu primele trei minute de somn. Ciclurile iniţiale sunt mai scurte, dar cresc gradual, aşa că până diminieaţă, un ciclu poate dura şi 55 de minute. În această fază, muşchii sunt paralizaţi temporar pentru a ne proteja de mişcările determinate de vise.

Oamenii îşi petrec aproape o treime din viaţă dormind şi faza REM reprezintă un sfert din această perioadă. Ştiind că visele au loc şi în alte cicluri ale somnului, putem spune că oamenii îşi petrec o perioadă semnificativă din viaţă visând. Putem determina cu uşurinţă când o persoană care doarme visează, dar cercetători nu pot răspunde cu siguranţă la întrebarea care îi macină dintotdeauna: de ce visăm?

Visele au loc din motive fizice, mentale, emoţionale şi chiar spirituale şi oamenii de ştiinţă consideră că visatul prezintă oportunităţi pentru creativitate, creştere, sănătate şi întregire, ajutându-ne să ne cunoaştem mai bine. Timpul pe care îl petrecem visând ar putea să îi permită creierului să rezolve probleme, premiţându-i să analizeze toate scenariile posibile, pentru că barierele din viaţa reală dispar. Visele ar putea să ne ajute să rezolvăm probleme emoţionale şi să ne cunoaştem mai bine sentimentele, atunci când din diverse motive în viaţa reală întâlnim bariere raţionale, sociale, sau de altă natură.

Jucătorul profesionist de golf Jack Nicklaus, spre exemplu, avea probleme în a executa o anumită lovitură. A început apoi să viseze că încearcă acea tehnică şi că nu ratează loviturile, ba dimpotrivă, acestea îi reuşesc destul de bine. A început apoi să folosească noua tehică în viaţa reală şi a reuşit un scor cu trei puncte mai bun decât înainte. Acesta este doar un caz în care visele au impact asupra vieţii reale, dar exemplele sunt nenumărate, de la Paul McCartney care a visat partea instrumentală a melodiei Yesterday, la Stephen King, căruia i-a venit ideea pentru romanul Misery în timp ce dormea.

Visele ne ajută şi să repetăm sau să exersăm evenimente viitoare, astfel că atunci când acestea se petrec, suntem mult mai bine pregătiţi să le facem faţă. Cercetătorii nu au decoperit încă de ce visăm, dar studiile aduc din ce în ce mai multe dovezi că visele joacă un rol mai important în viaţa reală decât îşi imaginau oamenii de ştiinţă în trecut.  

Sursa:
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/ce-sunt-visele-si-de-ce-visam-studiu-657952.html


======================================================
================================================================
======================================================================

marți, 24 decembrie 2013

Azi 24 decembrie, îl serbăm pe Moş Ajun, fratele lui Crăciun. Crăciun fericit!


Azi 24 decembrie, îl serbăm pe Moş Ajun, fratele lui Crăciun.
Crăciun fericit! Tradiții și obiceiuri.
-----------------------

Conform credinţei populare, Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este om sărac, o refuză, dar o îndrumă spre fratele său, mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun.

 Se spune că acesta era un om rău, în schimb soţia lui, Crăciuneasa, femeie miloasă şi bună la suflet, le-a oferit adăpost, dar fiindu-i frică de mânia lui Crăciun a ascuns-o în grajdul pentru animale. Crăciun, aflând cele petrecute, s-a mâniat şi a tăiat mâinile soţiei sale. Atunci Fecioara Maria a făcut o minune lipind braţele Crăciunesei la loc. Această întâmplare a dus la transformarea lui Crăciun într-un om blajin şi plin de milă.



Tradiţia legată de Moş Crăciun, care împarte daruri copiilor cuminţi în noaptea de Crăciun (24/25 decembrie), a apărut în secolul al IX-lea. El este îmbrăcat într-un costum roşu cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi o căciulă roşie, cu o barbă mare şi albă ca zăpada.

Marele secret al adresei lui Moş Crăciun a fost divulgat în 1927, la un post de radio finlandez, de către Markus Rautio ("Uncle Markus"), gazda emisiunii "Ora Copiilor". El a declarat că Moş Crăciun locuieşte în Munţii Korvatunturi (în traducere, "Muntele Ureche"), care se află în ţinutul Savukoski, la graniţa Finlandei cu Rusia.

Spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun sunt personaje importante în legendele legate de Crăciun. Fiecare dintre cei şase spiriduşi are misiunea sa.
Bushy Evergreen este inventatorul maşinii magice de fabricat jucării. În timpul anului spiriduşii construiesc jucării. La locuinţa moşului sosesc zilnic o mulţime de scrisori trimise de copii din toată lumea.

Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moş Crăciun şi cofondator al satului secret din Laponia, de a cărui pază se ocupă Pepper Minstix.

Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminţi şi Neastâmpăraţi, iar Sugarplum Mary este ajutorul soţiei lui Moş Crăciun.

Wunorse Openslae a făcut sania lui Moş Crăciun şi o întreţine pentru performanţe uimitoare. Se spune că renii ating viteze mai mari decât luminile pomului de Crăciun.
Atunci când nu este foarte grăbit, moşul se odihneşte mâncând din prăjiturelele şi laptele pe care copiii le pregătesc pentru el.

În SUA există 34 de locuri ce poartă numele renilor. Dintre acestea, 27 sunt în Alaska. 


 Tradiţii în Ajunul Crăciunului la români
-----------------------------------------------

Ziua Crăciunului se bucură de o pregătire specială încă din ziua premergătoare acestei sărbători, numită Ajunul Crăciunului (24 decembrie). La sate, îndeosebi, sunt păstrate mult mai bine tradiţiile acesteia.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile). Colacii sunt pregătiţi pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. Covrigii sunt daţi colindătorilor copii, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroşi, iar colacii vor fi ai flăcăilor şi ai colindătorilor neamuri.

De asemenea, se pregătesc turtele, care se mai numesc şi ''scutecele Domnului'', amintind de cele care au fost folosite la naşterea Mântuitorului. Acestea sunt presărate din timp cu apă călduţă, cu zahăr pisat, amestecat cu nucă sau cu sămânţă de cânepă. În seara de Ajun, stăpâna casei, merge în 'casa mare', aşează pe masa de sub icoană o sticlă de vin roşu, la dreapta sticlei farfuria cu turte, o altă farfurie cu bob, perje (prune) fierte, iar în cele patru colţuri ale mesei câte un colac. Între cei din partea dreaptă se pune câte un fuior de cânepă despre care unii spun că ar fi barba lui Moş Crăciun.

Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post. Nimeni dintre cei ai casei nu are voie să guste până ce preotul nu binecuvântează masa, nu gustă din felurile de mâncare şi nu cinsteşte un pahar cu vin. La plecare, părintele ia banii de sub faţa de masă, doi colăcei şi o parte din vinul din sticlă, iar dascălii poartă traistele de colaci. 



 Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalţi reni - Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

Sfinţirea mesei de Ajun şi vestirea Naşterii Domnului este o datină veche îndeplinită de preoţi şi însoţitorii acestuia. În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze şi până nu se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de steaua observată de magii de la Răsărit, nu trebuie să se mănânce nimic şi astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc şi va fi mai demn pentru Sfânta Împărtăşanie.

Există credinţa că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid şi de acest moment nu se pot bucura decât oamenii buni, iar cetele îngereşti pot fi auzite doar de cei curaţi la suflete. Deschiderea cerului permite oricărui creştin să îşi pună o dorinţă, care cu certitudine se va îndeplini.



 În seara lui Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă. De asemenea, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiţă şi să mănânce câte ceva, ca astfel peţitorii lor să nu întârzie. Femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun se duce în grădină sau în livadă şi cu mâinile pline de aluat spune: 'măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele'. Alte gospodine după ce dau pâinea în cuptor nu uită imediat să spună: 'cum e cuptorul, lopata plină de pâine, aşa să fie copacii, pomii plini de poame'.

În pregătirea Ajunului Crăciunului sunt implicaţi şi copiii de toate vârstele, care, cu mult timp înainte, s-au pregătit pentru a umbla cu colindatul. (Agerpres)
======================================
==============================================
============================================================

Admin, Vasile Burcu
=============================
=================================================
=================================================================

miercuri, 11 decembrie 2013

Ma, ia stai asa! Eu nu zic nimic, dar zice-se ca parlamentarii, ar fi dat o proba de "tembelism si de diletantism"! Ehee... de parca ar fi prima data...


Emil Hurezeanu: „E o probă de tembelism și diletantism ce s-a întâmplat azi în Parlament”

Jurnalistul Emil Hurezeanu consideră că „e o probă de tembelism și diletantism” ce s-a întâmplat în Camera Deputaților azi, când au adoptat o serie de modificări ale Codului penal, printre care cea de scoatere din rândul funcționarilor publici a parlamentarilor, care i-ar scăpa de anchetarea de către DNA. Comentatorul a atras atenția asupra efectelor negative pe care le poate avea inițierea și aprobarea acestor prevederi, în contextul apropierii publicării raportului Comisiei Europene de monitorizare pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, în hemiciclu, este în primul rând o probă de tembelism, în cel mai bun caz de tembelism, și de diletantism, asta vreau să spun. Deci oameni care, în primul rând prin modul cum operează, prin felul în care își programează rapoartele din comisie, le țin ferite de ochii altora, chiar de ochii partenerilor de guvernare, felul în care nu se pregătește proiectul de lege de către oamenii a căror principală menire și obligație este să pregătească un proiect de lege - și ce înseamnă asta? - să țină cont de ce are nevoie societatea pe care o reprezintă. Astea sunt proiectele de legi, înainte de a deveni legi – lăsând la o parte că au o vocație inconfundabilă, aceea de a fi dezbătute în interiorul forumului democratic care este Parlamentul și care este un rezumat, o epură a dezbaterilor care nu se pot face întotdeauna în societate. Societatea te-a delegat acolo, pe tine de la dreapta, de la centru, de la stânga, tu nu poți să eviți dezbaterea. Asta se întâmplă des în acest Parlament”, a comentat Emil Hurezeanu.

„De ce atât arbitrar și pompierism? Nu e cazul”, a spus Emil Hurezeanu, care consideră modul de operare drept necalificat și subcalificat, în contextul în care mulți aleși sunt de zeci de ani acolo, de la început parlamentari, Parlamentul are un corp tehnic de consilieri, au o majoritate calificată și oameni care ar trebui să îi pregătească.

„E scandalos cum funcționează acest Parlament”, a apreciat jurnalistul.

„Cred că tembelismul și neprofesionalismul alcătuiesc o foarte bună conjunctură pentru coincidențe, pentru fatalitate. Adică ce s-a întâmplat astăzi arată ca un fel de tratat de sinucidere a unui Parlament, de bună voie și nesilit de nimeni”, este de părere Emil Hurezeanu.

„Legi atât de ciudate, prost discutate, prost asimilate de către toți membrii coaliției, nearătate opoziției, fără justificare socială, transparentă, de care societatea să ia cunoștință prin reprezentanții ei, dar, totuși, trebuie dezbatere, nu?”, a comentat jurnalistul.

În ceea ce privește Legea amnistiei, Emil Hurezeanu consideră că ar putea fi interpretată drept o lege cu dedicație.

„Iresponsabilitatea politică a celui mai înalt corp de politicieni, corp constituant al puterii democrate care este Parlamentul, e uimitoare”, a spus jurnalistul. „Dincolo de neprofesionalism, de diletantism, tembelism, a permite coincidențe, a nu avea grijă, a nu respecta reguli, proceduri, e o formă de tembelism”, a subliniat Emil Hurezeanu.
El a făcut referire la ocazia pe care parlamentarii i-au pus-o astfel la dispoziție președintelui Traian Băsescu de a-l critica pe premier, creându-i o problemă suplimentară.


„Iresponsabilitatea politică constă în faptul că aduni pe aceeași platformă, într-o zi când îți dispare prim ministrul, plecat cu treabă de fapt acolo creându-i o problemă suplimentară și lui și coaliției, în raporturile cu președintele, în raporturile cu opinia publică. I-ai dat președintelui prilejul să vorbească încă o dată despre continuarea loviturii de stat cu alte mijloacem, ceea ce este absolut neadevărat. Precis tembelismul nu e capabil de lovituri de stat și nu se dau lovituri de stat din interiorul propriei guvernări, decât foarte rar”, a spus Emil Hurezeanu.

„La noi democrația este centrifugală și nu adună, nu coagulează, ci împrăștie substanța, nu se încheagă niciun mesaj, niciun efort, niciun”, crede Emil Hurezeanu, cu referire la lipsa dezbaterii dintre părțile implicate în procesul politic.
Efecte asupra rapoertului MCV
Mai mult, jurnalistul a subliniat importanța existenței unei responsabilități a clasei politice, în contextul apropieri lansării raportului MCV, în luna ianuarie a anului viitor, un raport care are un „caracterul silit, silnic, dar real politic, real existent”.

Emil Hurezeanu a trecut în revistă faptul că europenii „ne cunosc ca pe niște cai breji sau ca pe hoții de cai”, că statul a funcționat pe baza corupției și chiar și în momentele bune și de supraviețuire a statulului, s-a bazat pe șpagă la porțile străine.

„S-a schimbat: România se îndreaptă și s-a îndreptat de câțiva ani spre o lume unde nu îți mai plătești interesele, adică nu-ți mai plătești interesele, adică nu dai și nu primești ca să funcționeze treaba. Trebuie să fie totul transparent, să se fure mai puțin, să se dea șpăguiască mai puțin – bașchișuri, peșcheșuri, tot ce am moștenit noi în istoria noastră multiseculară de combinatorică, cu poarta și cu alte sisteme, trebuie să dispară”, a spus Emil Hurezeanu, adăugând: „Nu ne convine, în maidan”.

„Dacă tot suntem aici și vrem să rămânem, trebuia să știm, aleșii știu: Parlamentul este oaia neagră a tuturor raportul MCV din ultimul timp, din tot felul de motive. (...) Când tu știi că urmează raportul MCV, când știi că se îngustează mult orizontul intrării în spașiul Schengen, când știi că europenii abia așteaptă ca să te scarpine iar și să îți spună că nu ești bun de nimic, că ai ajuns prea târziu, dar s-ar putea să pleci cel mai devreme, că tu și cu bulgarul sunteți oițele negre (...) sunt lucruri care se spun”, a comentat Emil Hurezeanu.

„Oamenii ăștia știu de exemplu că una dintre cerințele recente ale Comisiei Europene în legătură cu viitorul raport MCV este evoluția crimei organizate. Păi atunci pui tu în aceeași zi pe agendă și o lege care în mod nediscriminatoriu și fără o fundamentare sociologice vrea să-i scape de închisoare pe tot felul de infractori (...). În aceeași zi pui apoi în discuție, aproape că nici nu pui în discuție, vrei să impui în lege, scoaterea din corpul funcționarilor de stat – care s-ar putea să fie adevărată – dar „who cares?” (cui îi pasă – en.), între altele noi știm că una dintre marile probleme este că membrii Parlamentului român au imaginea, unt purtătorii imaginii corupției”, apreciază jurnalistul.

„E un act consumat de tembelism. Cât mai suportăm? Cât ne mai permitem? Până unde ne mai ține povestea asta cu tembelismul? Suntem asta de a face o figurație suprarealistă în Europa?”, s-a întrebat Emil Hurezeanu.

Întrebat de soluția pe care o vede în acestă situație, jurnalistul a răspuns: „Soluția trebuie să vină dinăuntru: apariția unor noi elite, câțiva pumni în cap din partea Uniunii Europene”.
„Sunt atâtea șanse pe care le avem și pe care le ratăm, ni le compromitem. Problema lipsei de profesionalism e foarte gravă, pentru că din lipsă de profesionalism vin gafe, acte inconștiente”, a spus Emil Hurezeanu, care apreciază că există persoane care nu cred în coincidențe și în lipsa de profesionalism a aleșilor românilor, reprezentanți ai unui popor vechi, un stat cu o densitate mare de inteligență, cultură, reprezentativitate creativă.

„Nimeni nu te crede că ești tembel, că ai 400 – 600 de aleși tembeli sau că folosesc, intră și oameni deștepți dintre ăștia 600 în mecanisme tembele, nimeni nu te crede, și atunci își închipuie că sunt provocări. Mă gâmdesc că cineva s-ar putea gândi: în timp ce ăia luptă pentru libertate în maidanul independenței lor loa Kiev, ăștia, obișnuiți cu prea multă liberatate, poate vor altceva, ăștia luptă pentru non – libertate, probabil au o tentație nouă”, a spus Emil Hurezeanu.

„Bănuiesc că există și niște forme de delir colectiv, care vine din închipuirea lor că își pot rezolva repede probeleme, că îi pot face afronturi lui Băsescu, că își arată mușchii, și că uite că Parlamentul conduce și uite cum o face, sunt tot felul de motive extraprofesionale, atunci când țin de subprofesionalizare, sunt tot felul de imagini pe pereți, vedenii pe care acești oameni le au, cu care se joacă, ei uitând că nu joacă în filmul lor, că ei sunt distribuiți, e adevărat, prin votul uninominal”, a spus Emil Hurezeanu.

Soluția, în actualul context geopolitic și economic mondial, explică Emil Hurezeanu, citând studii de specialitate, este „un val de mutanți”, apăruți între două lumi, „un fel de batalion, de legiune străină, de mutanți, care au exigențele etice, care sunt indignații – care sunt ăștia cu Roșia Montană, sunt tot felul de tipi care nu mai vor să aibă de-a face, nu mai vorbesc, nu mai vor democrație, nu mai vor jandarmi, nu mai vor ordine, au exigențele etice fundamentale – adevăr, morală, cer lucruri pe care nu mai suntem obișnuiți să le auzim cerute ca atare și e o speranță că nimic nu e pierdut, dar s-ar putea ca primul șoc al întâlnirii cu acești mutanți să fie foarte dur”.

Sursa:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Emil+Hurezeanu+E+o+proba+de+tembelism+si+diletantism+ce+s-a+inta

marți, 10 decembrie 2013

Asa ne trebuie! Asta am VOTAT, asta avem! "Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita!" spunea Nicolae Iorga


În Parlament, ca pe stadion. Aleşii s-au apucat de spart seminţe, în timp ce votează legile
 
În Parlament sau pe stadion e la fel. Nu pentru că aleşii ar fi înflăcăraţi în a vota proiectele pentru bine patriei precum nişte suporteri. Nici pentru că discuţiile din plen ar isca nervi în sală.

Motivul este unul mult mai simplu. Asemănarea vine din cauza faptului că în banca de parlamentar ca şi pe scaunul de suporter se mănâncă seminţe. Da, aţi auzit bine, seminţe.

Protagonist a fost un senator PNL, Mihaela Popa, care între două legi şi o discuţie cu un coleg a degustat din bunătăţile care încântă mii de suporteri. 

Senatorul Mihaela Popa a decis ca in timpul şedinţei de plen, între două discuţii cu un coleg, să deguste bunătăţile de florea soareluui. Nu a părut deranjat de solemnitatea parlamentului, de prezenţa colegilor săi şi nici de cea a jurnaliştilor.

Nu s-a deranjat nici măcar atunci când a observat că este filmat.

Coleg de degustare i-a fost un alt senator, care s-a declrat la rândul lui mulţumit de bunătăţile patriei.
Sursa:
============================
=======================================
============================================================

duminică, 8 decembrie 2013

Creșterea Pensiilor si salariilor în 2014, la mana Presedintelui Basescu. Acesta insa, tributar unor "aduceri aminte" din Guvernarile PDL, refuza promulgarea Legii Bugetului! Aloo... Dom'Presedinte...gata... s-a terminat cu "ascunderea banilor prin buget"... alea, alea ... de care mai stiai si matale...


Liviu Voinea: Pensiile vor crește în 2014;
momentul depinde de când vor intra în vigoare cele două legi  
• duminică, 8 Dec 2013 •
 
Pensiile vor crește în 2014, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV, însă momentul depinde de când vor intra în vigoare Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale.

 
"Pensiile vor crește în 2014, însă momentul în care se dă creșterea depinde de momentul intrării în vigoare a celor două legi și eu sper că înainte de 1 ianuarie. De exemplu, în 2012 a fost an electoral și nu s-a aprobat bugetul. S-a făcut în 2013, aprobat în Parlament și promulgat în 21 februarie. S-au dat pensiile, inclusiv mărirea pe ianuarie, în februarie chiar și în martie", a spus Voinea.
 
Întrebat ce sa va întâmpla dacă președintele Traian Băsescu va promulga doar Legea bugetului asigurărilor sociale, fără Legea bugetului de stat, Voinea a subliniat că va fi "o situație fără precedent".
 
"Este o situație fără precedent, iar juriștii trebuie să își exprime o opinie pentru că este o situație fără precedent. Există un risc în ceea ce privește acordarea sau neacordarea pensiilor mărite. Trebuie să vedem ce se întâmplă, dar pensiile vor crește. Eu sper ca în luna ianuarie, ambele legi vor fi în vigoare și totul se va desfășura așa cum a fost agreat cu partenerii internaționali", a explicat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
 
 
Președintele Traian Băsescu a declarat joi că va promulga bugetul asigurărilor sociale în aceeași zi în care îl va primi, pentru că nu are ce să-i reproșeze, adăugând că, din acest punct de vedere, premierul "poate să stea liniștit", dar că bugetul de stat îl poate "consulta" până pe 29 decembrie.
 
"Ce vă pot spune însă cu certitudine: voi promulga imediat bugetul asigurărilor sociale, pentru că n-am de reproșat nimic acelui buget. Obiecțiunile mele sunt pe efectele introducerii accizei pe carburanți. Probabil că în aceeași zi în care bugetul asigurărilor sociale va sosi, îl voi și promulga, pentru că n-am motive să-l țin. L-am urmărit în derulare, nu are decât rezerve rezonabile — că și liberalii trebuie să aibă un ban de alegeri, dar ele sunt rezonabile, nu sunt exagerate, ca la Ministerul Dezvoltării Regionale. Deci, din acest punct de vedere, domnul prim-ministru poate să stea liniștit", a spus Traian Băsescu, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
 
În privința bugetului de stat, președintele a afirmat că nu l-a primit, după ce a fost votat miercuri de Parlament, dar că poate consulta proiectul Legii bugetului de stat până pe 29 decembrie, pentru a-și formula un punct de vedere.
 
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 au fost aprobate miercuri, 4 decembrie, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
 
Președintele Traian Băsescu a avertizat în repetate rânduri că, dacă Executivul nu va găsi soluții pentru a renunța la creșterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituțională.
AGERPRES (AS — editor: Mariana Nica)
 
Sursa:
=====================================================
==============================================================

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Mehedinti Blog online. 8 decembrie 2013. Aniversam 4 ani de existenta! Cu bune si rele... Cu lumini si umbre. La Multi Ani, tuturor!





8 decembrie 2013.
Mehedinti Blog online. Aniversam 4 ani de existenta!
La Multi Ani!
Admin, Vasile Burcu
=================
===================================
=========================================================
De ziua ta...  
===============

===============
===================================
La multi ani ! Prieten drag !
===================================

====================================
=================================================================
Unul beat pe dansul pinguinului.Mori de ras  
===========================================
 
====================================
==================================================================
maimutele dansatoare
============================

=============================
=================================================================
La Multi Ani,MHblogonline!
La multi ani vizitatorilor,comentatorilor!
Speciale multumiri, TUTUROR celor care tin in viata acest Blog!
Le doresc din tot sufletul multa sanatate, putere de munca!
8 decembrie 2013

La multi ani , multi ani
=================
  
=================================================================
======================================
==========================

vineri, 6 decembrie 2013

Autostrada care duce la ... DNA. Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel


Dobre, Vlădescu, Berceanu, Macovei, reclamaţi de Guvern la DNA şi SRI pentru contractul cu Bechtel
 
Guvernul va sesiza DNA şi SRI pentru nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania, acuzând posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei, Radu Berceanu şi fostul şef CNADNR Cristian Duică.
 
Inspectorii guvernamentali arată în raportul încheiat la 27 noiembrie şi transmis vineri de Guvern, printre altele, că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.
 
Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit iniţial la "valoarea corectă" şi certificată ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost iniţiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrările fiind întârziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.
 
Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Inspectorii arată că miniştrii ştiau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligaţia recuperării acestei sume.
 
Pentru crearea unei "aparenţe de legalitate", a fost însă acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare înceerii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004.
 
Inspectorii îi acuză astfel pe miniştrii Dobre, Vlădescu şi Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro.
 
Inspectorii mai arată că în acrdul de modificare a fost extinsă cu un an perioada lucrărilor, ceea ce a majorat costul total cu cel puţin 12 milioane euro, ca rezultat al aplicării costurilor indirecte de capital cu un milion euro pe lună.
 
În raport se mai arată că, în 2009, contractul a fost din nou modificat de către fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) şi directorul CNADNR Cristian Duică, doar printr-un protocol deşi era necesară măcar o hotărâre de guvern, ceea ce a avut drepr consecinţe plata către Bechtel a 29,4 milioane euro, sumă necertificată de către reprezentantul beneficiarului, respectiv al dirigintelui de şantier. Suma includea şi contravaloarea lucrărilor care includeau vicii de calitate.
Ulterior, în 2011, printr-un memorandum al Guvernului care indica un cost total de 9,9 miliarde euro şi o economie, neargumentată însă, de 6 miliarde euro, Bechtel a mai primit încă 115 milioane euro pentru "soluţionarea pretenţiilor".
 
În raport este prezentată şi o sinteză a majorării costurilor în perioada 2006-2011, arătându-se că suma de plată a fost ridicată de la 343,1 milioane euro la 695,7 milioane euro, pentru secţiunea 2B a autostrăzii şi de la 214,7 milioane euro la 509,6 milioane euro pentru secţiunea 3C. Cheltuielile indirecte de capital pentru cele două secţiuni au fost majorate de la 28,8 milioane euro la 84 milioane euro.
 
Costurile de proiectare la secţiunea 2B au urcat de la 4,5 milioane euro la 5,6 milioane euro.
Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii. Pe o distanţă de 60,5 kilometri, 15,7% din lungimea totală, lucrărle au fost doar începute, nu şi finalizate.
 
În raport se mai arată că reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu au pus la dispoziţia Corpului de Control originalul contractului, iar acesta nici nu a fost găsit în pofida căutărilor la mai multe instituţii, fiind obţinute doar copii certificate. În final, la CNADNR a fost identificat un exemplat marcat "conform cu originalul", în limba engleză, care ar fi originalul documentului aflat în posesia statului.
 
Inspectorii guvernamentali arată că, în urma controlului, au rezultat acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor fapte de natură penală săvârşite de foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei şi Radu Berceanu şi fostul şef CNADNR Cristian Duică, fiind sesizată astfel Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
 
Raportul de control va fi trimis şi Serviciului Român de Informaţii (SRI), CNADNR, ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei, Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Departamentului pentru Proiecte de Investiţii, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei premierului şi Curţii de Conturi.
Sursa:
==================================
=============================================
============================================================
 
 
VIDEO
 
 
=============================================================
==============================================
===================================