Pagini de larg interes! Click here:

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Wow, păzea! Te apuca... Râsu' plânsu'! La ordinul preşedintelui, armata sportivă e pregătită. Reacţia legendelor la propunerea lui Băsescu de a chema rezerviştii sub arme


►►  În urma anunţului făcut miercuri seară de preşedintele României la "Adevărul Live", referitor la posibilitatea chemării rezerviştilor sub arme, ProSport a vorbit cu şase oameni din sport care au această titulatură: Ilie Năstase, Helmuth Duckadam, Ştefan Iovan, Gabi Balint, Ilie Dumitrescu şi Leonard Doroftei. Concluzia lor: ar trebui să fie abordată o cu totul altă tactică în cazul în care conflictul dintre Ucraina şi Rusia va degenera şi va implica România

►►  Conform informaţiilor aflate de ProSport, la cluburile Steaua şi Dinamo sunt în acest moment 150, respectiv 150 de sportivi care sunt rezervişti. La un simplu calcul, cele două grupări de tradiţie în sportul românesc ar putea implica, la o eventuală izbucnire a unui conflict, 300 de ofiţeri

Preşedintele Traian Băsescu a oferit miercuri seară o declaraţie surprinzătoare, una care a avut ecou pe tot parcursul zilei, stârnind speculaţii printre cei care preconizează izbucnirea unui război între Ucraina şi Rusia sau chiar a unui nou război mondial: "S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă va fi nevoie. Este un subiect pe care Curtea Supremă de Apărare a Ţării îl va analiza în perioada următoare [...] În mod categoric, guvernele vor trebui să înţeleagă că este un imperativ creşterea capacităţii de luptă a Armatei Române", a spus acesta în cadrul emisiunii "Adevărul Live". Rezerviştii sunt cetăţenii până în 60 de ani care şi-au îndeplinit serviciul militar, dar nu mai fac parte din cadrele active ale armatei. Dacă va fi decisă chemarea lor, aceştia trebuie să se prezinte în termen de două ore la cea mai apropiată bază militară şi se vor pune la dispoziţia superiorilor militari.

"Din nefericire, un alt Război Mondial este posibil, din cauza existenţei unor ţări diferite, cu interese diferite. Există o cantitate imensă de arme pe planetă, iar unii consideră că războiul este o modalitate de soluţionare a problemelor politice. Trebuie să fim pregătiţi" Dmitri Medvedev, premierul Federaţiei Ruse

În plin război al declaraţiilor, timp în care Statele Unite trimit trupe în estul Europei pentru "manevre", iar Rusia organizează "jocuri de război" în Marea Neagră şi Marea Caspică,  preşedintele României susţine că situaţia nu este gravă. "România nu are o ameninţare directă iminentă, asta am spus-o tot timpul, pentru că ar fi greşit să creăm o isterie inutilă. Nu putem să prevedem că Federaţia Rusă ar ataca România. Ar fi o nebunie să gândim aşa ceva, pentru că ar însemna război între NATO şi Federaţia Rusă, iar toate analizele arată că Federaţia Rusă nu îşi doreşte un război cu NATO în niciun caz. Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie să avem o îngrijorare că România ar fi în pericol", a spus Traian Băsescu.

"Rusia nu cred că înţelege faptul că a început Cel de-al Treilea Război Mondial. Ucraina are 45 de milioane de locuitori şi o mulţime de ţări vecine. Dacă ne vor invada, e clar ceea ce urmează. Şi presimt că asta se va întâmpla" Leonid Kravchuk, fost preşedinte al Ucrainei


În luna februarie, în capitala Ucrainei, au avut loc manifestaţii care s-au soldat cu numeroşi răniţi, dar şi morţi
Ucrainenii din peninsulă vor deveni automat cetăţeni ruşi, dacă în decurs de 30 de zile nu anunţă autorităţele locale că vor să-şi păstreze cetăţenia ucraineană

Citeste mai mult: adev.ro/n2ojs8
Ucrainenii din peninsulă vor deveni automat cetăţeni ruşi, dacă în decurs de 30 de zile nu anunţă autorităţele locale că vor să-şi păstreze cetăţenia ucraineană.

Citeste mai mult: adev.ro/n2ojs8

Reacţiile oamenilor din sportul românesc la anunţul făcut de Traian Băsescu

În contextul actual, ProSport a discutat cu unii dintre sportivii din România care sunt rezervişti, pentru a afla părerea acestora în legătură cu anunţul făcut de preşedintele ţării: "Eu sunt pensionar de invaliditate. Din fericire", a fost reacţia fostului portar al Stelei, Helmuth Duckadam la aflarea posibilităţii de a fi nevoit de a apăra ţara împotriva Rusiei.

De cealaltă parte, Gabi Balint, comandor în armată, a comentat pe larg anunţul făcut de preşedintele ţării: "Noi nu am fost chemaţi la Revoluţia din 1989, când se spunea că suntem atacaţi. Poate nu ne cheamă nici acum. Nu de alta, dar nu am aduce nimic bun unei eventuale armate compuse din foşti sportivi ca noi. Poate am veni doar cu planul tactic de război, la asta cred că ne-am pricepe. Sunt depăşit total de ce se întâmplă în Ucraina. Cu ei am fi aliaţi? Nu ştiu. Mergem să ne împuşcăm unii pe ceilalţi dacă e să fim chemaţi", a declarat actualul antrenor al lui CS U Craiova.

La fel de confuz la aflarea veştii a fost şi Ştefan Iovan: "Eu n-am făcut armata, nu ştiu să umblu cu arma, nu mă pricep la lucrurile astea. Declaraţia preşedintelui se referă la treaba asta cu ruşii, cu Kievul, nu? Eu nu urmăresc politica, n-am făcut niciodată politică. Sincer, nici nu ştiu exact ce grad am, maior sau colonel în rezervă... Parcă ne-a mai înaintat în grad domnul Oprea, acum câţiva ani, dar nu ştiu dacă ni le-au luat înapoi sau nu", a spus antrenorul naţionalei U19.


300 de sportivi, de la Steaua şi de la Dinamo, cluburile de tradiţie din România, sunt rezervişti


De cealaltă parte, Ilie Dumitrescu a refuzat categoric să vorbească despre acest subiect: "Să fiu chemat? Eu? Ştiu că sunt rezervist, dar habar nu am ce înseamnă asta. Vorbesc doar despre teme sportive, sunt specialist în fotbal, nu în armată", a declarat fostul internaţional. Apoi a închis telefonul. Leonard Doroftei, fostul campion de box al României, a fost categoric în privinţa unei eventuale prezenţe pe front: "Dacă ţara te cheamă, ce mai poţi să faci? Te duci! Deşi eu nu ştiu cum arată o puşcă, darămite să trag cu una. Cu pumnii nu poţi să baţi ucrainieni. Sau ruşi. Nu ştiu sigur situaţia. Dacă vor să facă armată cu din ăştia ca noi, ne bat toţi. Praf de fac. Nu avem şanse să ne apărăm nici mâncarea", s-a amuzat acesta.

Ilie Năstase se numără printre puţinii sportivi care nu mai sunt consideraţi rezervişti, dată fiind vârsta acestuia, 67 de ani. Întrebat ipotetic de ProSport dacă s-ar fi prezentat pe front în cazul în care ar fi fost mai tânăr, fostul tenismen a fost categoric: "Da, normal. Aş fi venit cu racheta. Cu 10 rachete! Aş fi vrut să dorm cu domnul preşedinte Băsescu în cameră", a declarat acesta.

Listă personalităţi sportive din România care au titulatura de "rezervişti" şi gradul acestora în armată
Miodrag Belodedici - colonel
Gabi Balint - comandor
Adrian Bumbescu - colonel
Victor Piţurcă - comandor
Gheorghe Hagi - colonel
Dumitru Stângaciu - colonel
Ilie Năstase - general-maior
Ladislau Boloni - colonel


De la ce a pornit conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Totul a început pe 21 noiembrie 2013, când peste 100.000 de ucrainieni au ieşit în Piaţa Independenţei (n.r. - Maidan Nezalejnosti în ucraineană) pentru a protesta împotriva regimului condus de Viktor Ianukovici şi a guvernului de la Kiev. Catalizatorul debutului protestului a fost blocarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru un acord de asociere şi pentru crearea unei zone de comerţ liber. În doar câteva zile, protestul – denumit generic Euromaidan - a luat o amploare incredibilă, iar pe 1 decembrie pe Maidanul din Kiev au ieşit 800.000 de oameni.

Maidanul a fost stăpânit de protestatarii care au cerut demisia lui Viktor Ianukovici, semnarea acordului cu Uniunea Europeană şi relaxarea relaţiei extrem de strânse cu Federaţia Rusă. În primă fază, cele două tabere care au ocupat Piaţa -  elita intelectuală şi opoziţia ucraineană – au fost dominate atât numeric, cât şi organizatoric de forţele de ordine. După ce şi-au unit forţele, iar protestatarii s-au organizat, blocând accesul în Piaţă cu ajutorul unor cauciucuri care au devenit baricade, lucrurile s-au schimbat. 
 
Până pe 18 februarie, protestele, cu mici excepţii, nu depăşiseră limita în ceea ce priveşte violenţa. Potrivit presei ucrainene se înregistraseră doar 26 de victime. Poliţia a intrat în forţă în Maidan, reuşind să recâştige controlul unei treimi din Piaţă. Doar că protestatarii – din care fac parte şi ultraşii galeriilor marilor echipe din Ucraina sau membri ai unor grupări paramilitare ucrainiene – au ripostat dur. De aici până la un conflict sângeros nu a fost decât un singur pas.

Potrivit presei ucrainene, forţele de ordine au intervenit dur pentru a degaja Piaţa, trăgând cu gloanţe de cauciuc în protestatari, în timp ce aceştia au replicat cu cocktailuri molotov. Asta în timp ce preşedintele Ianukovici negocia oprirea vărsării de sânge cu liderul opoziţiei, fostul boxer Vitali Kliciko. Cum negocierile nu au dus la un consens, lumea a început să se strângă din nou în Maidan în cursul dimineţii următoare.

Pe 24 februarie, armata rusească a ocupat peninsula Crimeea. Atacurile permanente au dus la anexarea considerată până în ziua de astăzi drept abuzivă. Putin este pus la zid atât de Statele Unite, cât şi de Europa. Iar ultimele acţiuni ale aceleiaşi armate indică faptul că alte teritorii ucrainene urmează să aibă soarta Crimeei.

Sursa:
http://www.prosport.ro/sport-life/special/la-ordinul-presedintelui-armata-sportiva-e-pregatita-reactia-legendelor-la-propunerea-lui-basescu-de-a-chema-rezervistii-sub-arme-12518531
======================================================================
===============================================================
========================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!