Pagini de larg interes! Click here:

marți, 2 decembrie 2014

Vremea pana pe 14 decembrie, in fiecare regiune a tarii. Dar vremurile?


Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 1 - 14 decembrie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
  • Banat

In primele doua zile ale intervalului valorile termice diurne se vor situa usor sub mediile multianuale, cu o medie la nivelul regiunii de 3...4 grade. Ulterior, pana spre data de 6 decembrie, temperatura va fi in crestere spre valori medii ale temperaturilor maxime de 7...8 grade. Regimul mediu al valorilor minime va fi de 0...2 grade in prima saptamana de prognoza, iar in a doua saptamana este estimata o scadere a regimului termic. Prin urmare, valorile maxime vor atinge o medie de 2 grade, iar media minimelor va deveni negativa, respectiv -3...-2 grade.

Vor fi precipitatii moderate cantitativ si predominant sub forma de ploaie la inceputul intervalului de prognoza, iar ulterior probabilitatea pentru precipitatii, mixte, va creste dupa data de 6 decembrie.
  • Crisana

Temperatura va fi in scadere usoara la inceputul primei saptamani de prognoza, astfel incat, in ziua de 2 decembrie, media maximelor diurne se va situa in jurul valorii de 4 grade, iar in intervalul 3 ¬ 6 decembrie aceasta va urca spre 7...8 grade si vremea va deveni usor mai calda decat in mod normal la acesta data. Minimele termice nu vor avea variatii semnificative
in prima saptamana, cand se vor situa in jurul valorii de 0 grade. Incepand cu data de 7 decembrie, mediile maximelor diurne vor scadea treptat de la 8 la 2 grade si aceeasi tendintaa de scadere se va remarca si in cazul minimelor termice, spre valori medii de -4 grade la finalul intervalului.

In primele doua zile se vor semnala ploi, local insemnate cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitatii va scadea. Abia dupa data de 6 decembrie sunt asteptate din nou ploi, dar si lapovite si ninsori mai ales spre finalul intervalului de prognoza.
  • Transilvania

Vremea va fi rece la inceputul intervalului, cu maxime termice la nivelul intregii regiuni situate in jurul a 0 grade, insa ulterior, pana spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor creste spre valori normale pentru aceasta perioada, respectiv 3...4 grade, in medie. In a doua saptamana de pronoza, valorile termice vor scadea usor si treptat, astfel incat mediile diurne
se vor situa in jurul a -2 grade. Media valorilor minime va fi de -4...-2 grade, mai scazuta in zilele de 5 si 6 decembrie, dar si spre sfarsitul intervalului de prognoza, cand va fi de aproximativ -6...-7 grade.

Pe 1 si 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitatii mixte ce vor favoriza depuneri de polei. Probabilitatea pentru precipitatii, in general slabe si predominant sub forma de ninsoare, va creste dupa data de 7 decembrie.
  • Maramures

In primele doua zile regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului, cu o medie a valorilor termice diurne de 4 grade si a celor nocturne in jurul a -2 grade. Intre 3 si 6 decembrie temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi in crestere spre 6...7 grade, iar cele minime nu vor avea variatii semnificative, astfel incat vremea va fi usor mai calda decat in mod obisnuit la inceput de decembrie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza, vremea va intra intr-un proces de racire, astfel incat mediile diurne vor cobori spre 0 grade, iar media temperaturilor minime nocturne va scadea spre -5 grade.

Precipitatii, predominant sub forma de ploaie, se vor semnala pe 1 si 2 decembrie, iar dupa data de 6 decembrie, temporar, vor fi ploi intr-o prima etapa, apoi mai ales lapovite si ninsori.
  • Moldova

Vremea va fi in general mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, pe toata durata celor doua saptamani de prognoza. Totusi, se va remarca o tendintaa de crestere a valorilor termice, astfel incat, in jurul datei de 7 decembrie, media regionala a maximelor va fi de 2 grade, iar a temperaturilor minime va fi de -2 grade. In a doua parte a intervalului, valorile termice vor scadea usor si treptat, mediile diurne vor cobori spre 0 grade, iar cele nocturne spre -6 grade.

Pe 1 si 2 decembrie va ninge pe arii relativ extinse, iar in zonele de deal si de munte cantitatile de precipitatii vor fi insemnate. In restul primei saptamani de prognoza, doar pe arii restranse vor mai fi fulguieli. Incepand cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va fi in crestere.
  • Dobrogea

Intervalul de prognoza va debuta cu valori termice mai coborate decat in mod normal pentru aceasta data, de aproximativ 0 grade Celsius, in medie, la scara intregii regiuni. Din data de 2 decembrie maximele diurne cresc usor, astfel incat, in zilele de 6 si 7 decembrie, se vor situa peste media climatologica specifica perioadei, atingand 7...8 grade. La inceputul celei de a
doua saptamani de prognoza, temperaturile scad spre o medie de 4...5 grade, in jurul careia se vor mentine ulterior. Regimul termic nocturn va avea o evolutie asemanatoare: pana la sfarsitul primei saptamani va avea loc o crestere usoara si treptata a temperaturilor minime, care in dimineata zilei de duminica nu vor mai cobori sub 0 grade. Dar in a doua saptamana de prognoza minimele vor scadea din nou, iar la finalul intervalului vor redeveni negative, inclusiv pe litoral.

In primele doua zile din decembrie vor fi precipitatii mixte, in general moderate cantitativ. Apoi, pana spre sfarsitul primei saptamani doar izolat vor mai fi conditii pentru ploi si, trecator, lapovite. Dupa data de 7 decembrie creste din nou probabilitatea pentru precipitatii mixte.
  • Muntenia

In prima saptamana de prognoza temperaturile diurne cresc usor, spre o medie la nivelul intregii regiuni de 4...5 grade, apoi scad treptat, cu aproximativ 2...3 grade pana la sfarsitul celei de a doua saptamani. Temperaturile minime raman negative in cea mai mare parte a regiunii, cu cele mai scazute valori in primele si in ultimele zile din interval, cand media termica va fi de -5...-4 grade.

In zilele de 1 si 2 decembrie vor fi precipitatii, predominant sub forma de lapovita si ninsoare, pe arii extinse si in general moderate cantitativ. Ulterior, pana la sfarsitul saptamanii, doar izolat vor fi mai ales ploi, apoi creste probabilitatea de precipitatii mixte.
  • Oltenia

In primele doua zile ale intervalului valorile termice raman negative, atat noaptea cat si ziua, in toata regiunea, apoi cresc treptat, astfel incat, la sfarsitul primei saptamani de prognoza si la inceputul celei de a doua, se vor atinge valori medii de aproximativ 4 grade Celsius ziua si in 0...1 grad, noaptea.

In intervalul 1-3 decembrie vor fi precipitatii mixte, in general moderate cantitativ, iar in urmatoarele 3 zile doar pe arii restranse vor mai predomina ploile, slabe cantitativ. Incepand cu data de 7 decembrie, probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in fiecare zi.
  • La munte

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme rece si temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ -2 grade Celsius. Intre 3 si 7 decembrie regimul termic diurn va creste usor, spre o medie a maximelor de 2...3 grade. In cea de a doua saptamana vremea se raceste din nou, iar de marti, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii intre -4 grade in intervalul 4-7 decembrie si -7...-8 grade la sfarsitul perioadei de prognoza.

In primele zile va ninge pe arii extinse, in general moderat cantitativ. Ulterior, pana pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt conditii pentru ninsori slabe, dar dupa aceasta data va ninge zilnic, local si temporar, in toate masivele montane.

Sursa: HotNews.ro
-------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 comentarii:

  1. Mneatza !
    Greatza
    La Multi ani de Sfantu Endriu, care ai fost sarbatorit si la mue oleaca botit, prin trotilare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buey acestia, sper ca creparati in voiu fasui cu carnati ! Conform traditiei romulane ! Si niscaiva tzuikulina fearta, asea numa de pofta, nu ca nesatulu ala de Don Cur de Muci, care s-amu-i bat ca porcu in gara la Birtolomeu, linia 4, la bosketi !
    Buey, sa-l trezasca cineva, sa mearga dreaca acas sa se spele, sa se dezpaducheasca, sa se denazifice-cum e voia lu Tonta, sa se barghiereasca si sa se dea cu briantina de aia scunpa, ca vine Ziua Blogulu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: anu ista, la semidecenarul blogulu, zice nenea Vosai ca se vor organiza ample manifestatii coltorale, prim planul fiind loat de un fel de cenaclu, asea ca fostul Fleacara !
      Eo, de jea, am inceput sa-mi notez diferite cuvinte care-mi vin in minte, pentru a le inbina artistic in strofe, versuri si poezii, dedicate maretulu eveniment, cacum ar hi Mehedinti-dinti, hop- la ceoc s-o serviti, statue-mue, bucurie-sa va fut in nara...nu, asta ultima nu prea se potriveste, da vad eo !
      Ioi !

      Ștergere
  3. UAI RAPAN BATRIN, AI CUMVEA DEZLEGARE DE LA BABA SA MINCI FASUI CU CIRNATZ? CA DOAR ESTI IN POSTU CRACIUNULUI, BEIII...
    PS. UAI CE NINGE!!! VIUREL, VINO DE-O LINGE!

    RăspundețiȘtergere
  4. De Unu Decembre tot ramanistanezul are sfanta deslegare la carnatul din fasui si la tuica farta, dar nu ca porcul.Crez ca ai pricepit supt ilitate cu carnatool

    RăspundețiȘtergere
  5. Uai Vasalica fara Frica cel Frumos si Merele de Aor, da vremea din Sectoru 5, a lu Evanghele care este, unde-i ? Pe mine ma-ntereseaza numa vremea, d-aciulea din 13 Sectembre, sa vad dache pot esi cu potaea, ca vremurile oricum is de cacat !
    Ce om, bre, ce om !

    RăspundețiȘtergere
  6. Băi, ete că mă apucă nostalgia. Mi-e tare dor de Nea Caşu. Oare mai scrie el articolele ale faine în "Cuiu Căcării"?

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!