Pagini de larg interes! Click here:

duminică, 22 martie 2015

Pensionari, atentie! Inca o magarie/hotie... care ne afecteaza pe toti! Medicamente scumpe versus medicamente ieftine! Diferenta o face DENUMIREA medicamentului si... "asa vre muschii farmacistei"! Reclamati, abuzurile!


Medicamente ieftine, cu acelaşi efect ca cele scumpe promovate de farmacii. Care sunt şi cât costă.

Fiecare medicament scump de pe piaţă are şi o alternativă mai ieftină, care are exact acelaşi efect, subliniază reprezentanţii producătorilor de medicamente. Spre exemplu, Nurofenul, varianta mai scumpă, poate fi înlocuit în orice moment cu Ibuprofenul, medicament care este de patru ori mai ieftin.

Concret, în momentul în care ajung la farmacie şi cer o cutie de Nurofen, românii sunt obligaţi să scoată din buzunar peste 40 de lei pentru a achiziţiona 24 de pastile. Asta în condiţiile în care o cutie de Ibuprofen costă, în farmaciile de lanţ, aproximativ 10 lei.

Specialiştii arată că, de fapt, substanţa activă este aceeaşi. Doza este şi ea aceeaşi, însă, de cele mai multe ori, pacientul este pus în situaţia de a cumpăra produsul cel mai scump. Cu toate acestea, farmaciştii au obligaţia să îi prezinte bolnavului şi varianta mai ieftină, astfel încât acesta să se poată orienta şi să opteze pentru ceea ce îi permite buzunarul.

„Promovăm şi vrem să avem acces la medicamente generice, dar cu condiţia ca ele să aparţină unor producători de medicamente care să fie cunoscuţi şi care să facă parte dintr-o asociaţie. Astfel, avem garanţia calităţii. Atâta timp cât există posibilitatea ca tratamentul să coste mai puţin, dar să fie la fel de eficient, nu avem nimic împotriva lor”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
  • Nurofen, 24 de comprimate, 45 lei - Ibuprofen, 20 de comprimate, 10 lei
  • Nospa, 15 lei - Drotaverin clorhidrat, 7 lei
  • Panadol, 20 lei - Paracetamol, 7 lei
  • Biseptol, 18 lei - Cotrimaxazole, 3 lei
  • Zirtec, 91 lei - Stim 18 lei
  • Clacid, 36 lei - Claritromicină, 25 de lei
  • Cavinton, 81 lei - Vinpocetina, 25 lei
  • Rinostop, 45 lei - Xilometazolina, 18 lei
  • Voltaren, 27 lei - Diclofenac, 15 lei
  • Fastum gel, 47 lei - Ketoprofen, 13 lei

  • Diferenţa, plătită de pacienţi

Probleme sunt şi la produsele eliberate strict în baza prescripţiilor medicale. Având în vedere faptul că pe reţetă se trece substanţa activă şi nu denumirea comercială a medicamentului, farmaciştii preferă să indice ei alternativa mai scumpă, pacientul fiind nevoit în aceste situaţii să acopere diferenţa de preţ. Banii intră la bugetul farmaciei, ca numerar.

„Sunt situaţii în care farmaciştii, deşi au medicamentele de pe reţetă, preferă să nu le dea pe acelea şi să ofere varianta mai scumpă. Iar pacientul, care nu îşi cunoaşte drepturile, acceptă să dea bani în plus. Este ilegal ce fac cei din farmacii, pentru că în contractul cadru se arată că farmacistul este obligat să dea produsul pentru care nu trebuie achitată coplată. Farmacistul decide ce eliberează. Dacă dă un produs de 10 lei, cum e cel de pe reţetă sau un produs de 100 de lei, care îi aduce profit”,
a explicat Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente Generice (APMGR).
Tocmai din acest motiv, în noiembrie 2014, Ministerul Sănătăţii a demarat un control de amploare în farmacii, pentru a depista neregulile.
„Este imposibil să controleze toate cele 8.000 de farmacii, câte există în România. Ideea este că în aceste controale trebuie să se ţină cont de faptul că sunt şi farmacii care au dificultăţi de aprovizionare, dar şi că produsele cele mai ieftine merg la export paralel”, a explicat, la vremea respectivă, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR).

Sursa: http://adevarul.ro/news/societate/medicamentele-ieftine-acelasi-efect-cele-scumpe-promovate-farmacii-costa-1_550ecad5448e03c0fdcbb57b/index.html
----------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 comentarii:

  1. Neaţa Bună la Zoo + 9! Mă bucur c-am scăpat de păduchi.
    Revenind la subiectul postat, sunt multe remedii naturiste, unele dintre ele foarte vechi care au proprietăţi curative/medicale la fel de bune dacă nu mai bune decît medicamentele sintetice. Însă, Mafia internaţională a medicamentelor "lucrează".
    ...Să nu uităm că "aspirina" săracului, ceaiul din frunze de salcie este mai "tare" decît cea sintetizată. Un exemplu în acest sens, ce-i drept cam forţat, care nu are de-a face cu noţiunea de medicament în sine dar ţine de modul cum ne hrănim, este conceptul de alimentaţie dacic, care recomandă a mînca doar atunci cînd îţi este foame şi nu la ore fixe. Cine doreşte să slăbească şi nu este dependent de un program fix poate să-l încerce fără probleme, iar rezultatele vor fi uimitoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,,aici comentează numai moși alici?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, dar facem dezinsectia. Vrem sa scapam de lindeni, paduchi si alte goange jegoase. Putzintica rabdare, putzintica rabdare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mafia medicamentelor.
    Buda: Producătorii își vând pastilele şi de cinci ori mai scump faţă de alte ţări europene.
    -------------------------
    Mafia medicamentelor acționează nestingherită în România, unde producătorii își vând pastilele şi de cinci ori mai scump faţă de alte ţări europene, chiar dacă legile interzic acest lucru.

    Europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, a interpelat Comisia Europeană cu privire la neregulile existente pe piața românească.

    “Zilele trecute am depus către Comisia Europeană o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe baza procedurilor parlamentare de care dispun, referitoare la situaţia pieţei medicamentelor din ţara noastră.

    Potrivit raportului efectuat de către Institutul Naţional Britanic pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică, se arată faptul că statul român plăteşte pentru unele medicamente compensate preţuri şi de cinci ori mai mari decât Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Neregulile şi ilegalităţile comise de către producătorii de medicamente nu au fost sancţionate nici până astăzi de către Guvern, ministerul de resort sau de către organele abilitate astfel că, efectele acestor fraude au adus ţării noastre prejudicii în valoare de zeci de milioane de euro, pe toate palierele medicale. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice dacă se are în vedere instituirea unui plafon pentru preţurile medicamentelor compensate la nivelul întregii Uniuni Europene, astfel încât cetăţenii români să nu mai fie puşi în situaţia de a-şi procura medicamente din alte ţări sau să plătească un preţ mult mai mare pentru acestea, în cazul în care aleg să le procure din România.

    Totodată, prin măsura plafonării preţurilor, fraudele şi prejudiciile de pe piaţa medicamentelor şi din sistemul medical în general ar fi vizibil diminuate”, a declarat euroalesul, scrie paginaeuropeana.

    http://www.cotidianul.ro/buda-producatorii-isi-vand-pastilele-si-de-cinci-ori-mai-scump-fata-de-alte-tari-europene-258975/

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!