Blogul care calcă pe nervii multora | punctează și subliniază esențialul | un blog cu subiecte fierbinți... de prin presă... adunate! ''Nu poți rămâne indiferent... când țara fierbe!'' / 👉NEWS:👉👉 aug. 29, 2024 👉Felicitări!👏👏👏 Site-ul tău a atins 3 K clicuri din Căutarea Google în ultimele 28 de zile 👍👍👍/MULȚUMIM, Google! 👍👍👍
Pagini de larg interes! Click here:
▼
sâmbătă, 8 august 2015
Despre inchisori... altfel! In unele tari din lume, DETENTIA este vazuta diferit. In Romania, din pacate, nu avem politici carcerale, dar mereu 'experimentam', din rau in mai rau! Se zice de ani si ani... ca nici bani nu sunt! Dar... nu toate costa bani! Noi nu avem... viziune, scop bine definit!
Cele mai umane închisori din lume + VIDEO + documentar (RO).
'Gradul de civilizație al unei societăți poate fi măsurat vizitându-i închisorile.' F. Dostoievski
Când ne raportăm la „țările civilizate”, vorbim despre acele țări în care societatea se autocorectează în permanență, pentru a-și crea o viață mai bună și mai sigură decât înainte. Acest concept include prosperitatea economică, sănătatea populației, creșterea speranței de viață, educația, reabilitarea infractorilor, valorile culturale și, în general, o bună guvernare. Având toate aceste criterii în minte, gândul ne duce imediat la țările nordice – Norvegia, Danemarca, Suedia – dar nici Canada sau Japonia nu sunt cu mult mai prejos. Asta nu înseamnă că aceste țări au zero probleme cu cetățenii lor, dar ele au creat un sistem care le permite oamenilor să se bucure de o înaltă calitate a vieții.
Guvernantii lor pun pe primul plan grija pentru om, conștientizând în același timp că acesta poate greși. Prin urmare, construiesc închisori având în minte în primul rând reeducarea, reabilitarea și reintegrarea în societate a infractorilor: condiții decente de viață, sporturi, lectură, grădinărit, completarea studiilor, cursuri de limbi străine, învățarea unei meserii etc. Nivelul de dezvoltare al acestor societăţi poate fi judecat și după modul în care își tratează criminalii. Urmând această logică, constatăm că România se situează în rândul celor mai primitive țări din lume. La noi, vinovatul nu este numai încarcerat în condiții inumane, dar și înjurat, bătut și umilit. Nu-i de mirare că, după ce-și ispășesc pedeapsa, 60% dintre deținuți se întorc de unde au plecat. Mai avem multe de învățat de la țările civilizate, unde se consideră că privarea de libertate este suficientă în sine. Iată, prin comparație cu condițiile de detenție din țara noastră, câteva dintre cele mai umane închisori din lume:
Vestre Fængsel (Copenhaga, Danemarca)
Număr de locuri: 530
Tip: închis, bărbaţi
Vestre este una dintre cele mai vechi închisori din Danemarca. A fost construită în 1895 şi primește deţinuţi care execută pedepse de la 5 ani în sus. Această închisoare lasă cea mai bună impresie. Pe lângă sala de sport, bibliotecă şi centrul medical, există un magazin care vinde aproape tot ce găseşti în magazinele convenţionale, în afară de alcool, iar deţinuţii prestează activități pentru care sunt plătiți. Închisoarea oferă de asemenea posibilitatea completării studiilor. Gardienii, dintre care aproape o treime sunt femei, parcurg o pregătire riguroasă (inclusiv psihologică) de 3 ani, primind un salariu de € 3000 pe lună. Problemele guvernării închisorii pot părea amuzante: creşterea consumului de dulciuri în rândul deţinuţilor, care impune în Vestre vizita la dentist o dată pe săptămână. Dar chiar dacă închisoarea este de tip „închis”, dispunând de ziduri şi zăbrele, uniformă poartă doar gardienii, care totuși nu deţin arme. O astfel de atitudine umană este însă costisitoare: numărul angajaţilor închisorii Vestre îl depăşește pe cel al deţinuţilor.
Gelsenkirchen (Germania)
Număr de deţinuţi: 558
Tip: închisoare închisă, cu blocuri pentru femei şi bărbaţi
Construită în 1998, cu aproape 92 milioane € închisoarea Gelsenkirchen se întinde pe o suprafaţă de 100.000 m² şi este una dintre închisorile cele mai moderne din Europa (construită în urma unui concurs de arhitectură). Teritoriul este divizat în sectoare pentru bărbaţi şi femei. Barăcile sunt construite în semicerc, încadrând un mare teren sportiv. Fiecare sector are propria biserică şi bibliotecă, dar unele detalii diferă. De exemplu, bărbaţii au o şcoală (inclusiv cursuri de IT şi cursuri de limba germană ca a doua limbă), în timp ce femeile pot merge, sub supraveghere, în afara penitenciarului. Bărbaţii lucrează în ateliere de prelucrare a metalelor şi în spălătorii, iar femeile sunt angajate în domeniul comunicaţiilor, grădinărit şi sisteme de birou. Atât bărbaţii cât şi femeile execută manual diverse obiecte, conform comenzilor din afară. La reeducarea deținuților contribuie un personal numeros de psihologi, profesori, manageri, preoţi şi asistenţi sociali. Rudele pot vizita închisoarea de trei ori pe lună, pentru 45 de minute în sala principală, iar deţinuţilor exemplari li se permite să comunice cu familia timp de 3 ore într-o cameră separată.
Halden Fengsel (Halden, Norvegia)
Număr de locuri: 248
Tip: închis, bărbaţi
Cea mai mare închisoare din Norvegia, dată în folosință în 2010, a reuşit să surprindă mass-media internațională. Este cunoscut faptul că standardele pentru tratamentul deţinuţilor în Norvegia sunt cele mai ridicate din lume, dar realitatea a depăşit cele mai optimiste așteptări asociate cu închisoarea scandinavă. Aici există propriul studiou de înregistrări, cursuri de gătit, graffiti-uri realizate de cunoscutul artist Dolka Lundgren pe pereţii din curtea interioară şi o clădire separată pentru rudele care vin în vizită. Toate acestea fac ca închisoarea să pară mai mult o pensiune. Gardienii de aici nu poartă arme sau cătuşe, iar pereţii exteriori sunt decoraţi cu cărămizi pentru o impresie cât mai puţin opresantă. Camerele, greu de numit celule (de pildă, nu există gratii la ferestre), amintesc mai degrabă de hotelurile ieftine. Singurul lucru care confirmă că este vorba de o închisoare, sunt pereţii înalți de 6 metri, pe un perimetru de 30 de hectare, dar şi aceştia sunt acoperiţi cu verdeaţă. Cu atât mai surprinzător, cu cât aici îşi ispăşesc pedeapsa nu doar magistrați corupți şi cetăţeni care nu şi-au plătit impozitul, dar şi criminali şi violatori, care cu toţii completează chestionare ce stau la baza planurilor de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie.
Justiz Zentrum Leoben (Austria)
Număr de locuri: 205
Tip: severitate minimă; bărbaţi, femei şi minori
Clădirea cea mai controversată din Austria este situată în Styria, regiunea de origine al lui Arnold Schwarzenegger. Când fotografiile ultramodernului Centrul de Drept din Leoben au ajuns pe internet, s-au creat discuţii serioase, dacă se pot întreține criminalii în condiţii mai bune decât au mulţi austrieci, care nu ajung niciodată la închisoare. Ca răspuns, direcţia penitenciarului a emis o declaraţie potrivit căreia este destul de simplu să construiești o clădire de unde este imposibil să evadezi, dar să faci o închisoare unde oamenii pot rămâne oameni, este mult mai greu. Pentru acest scop, s-a început cu designul: complexul este construit de faimosul arhitect austriac Josef Hohensinn şi atât la exterior cât şi la interior clădirea seamănă cu birourile corporatiste în stil hi-tech. Ferestrele sunt făcute în aşa fel, încât să permită cât mai multă lumină naturală, mobilierul este colorat în tonuri deschise, iar în loc de sumbra curte de închisoare, este amenajată o grădină cu mese de ping-pong. În plus faţă de facilităţile standard, cum ar fi sala de sport sau biblioteca, există bucătărie, maşini de spălat şi chiar o fermă de cai. Din timp în timp, deținuții au parte de concerte, susținute de artiști compătimitori. Totuși, în ciuda numărului mare de oameni dornici să-şi petreacă timpul aici, în Leoben își ispășesc pedeapsa numai infractori a căror sentinţă nu depăşeşte 18 luni.
Federal Correctional Complex, Butner (North Carolina, SUA)
Număr de locuri: 3600
Tip: severitate minimă şi medie, bărbaţi
Sistemul penitenciar american este considerat a fi destul de opresiv şi provocator de inegalitate socială. Pentru „gulerele albe” se fac însă concesii, una dintre acestea fiind Complexul corecțional Butner. Printre faimoşii oaspeţii ai închisorii se află Bernard Madoff, fondatorul „Schemei Ponzi” (Ponzi Scheme), cea mai mare piramidă financiară din istoria Statelor Unite, John Hinckley, cel care a atentat la viaţa lui Ronald Reagan, evanghelistul Jim Becker şi directori de mari companii. Complexul este numit „bijuteria regală a închisorilor federale” şi ClubFed (prin analogie cu ClubMed). Dacă n-ar exista sârma ghimpată pe ziduri, închisoarea ar putea fi confundată cu un campus universitar. Despre viața de zi cu zi în această închisoare aflăm de la cei care au petrecut un timp acolo: camerele sunt dotate cu TV prin cablu, personalul și facilitățile sunt de calitate, iar serviciile medicale, consilierea psihologică și programul de reabilitare a persoanelor dependente de droguri sunt cele mai bune din întregul sistem penitenciar federal.
Bastøy Prison (Norvegia)
Număr de locuri: 115
Tip: severitate minimă, bărbaţi
Insula Bastøy, situată într-un fiord, lângă Oslo, este supranumită „insula speranţei”. Închisoarea de aici este prima închisoare ecologică din lume, având ca intenţie să dezvolte în deţinuţi sentimentul de responsabilitate pentru mediu, pregătindu-i astfel pentru viaţa din afara zidurilor (inexistente aici). Electricitate este obţinută din panouri solare, deşeurile sunt sortate şi reciclate, iar fructele şi legumele sunt cultivate de deţinuţi. În această activitate sunt cooptați toţi deținuții, în funcţie de capacităţi, iar un astfel de concept nu numai că le oferă posibilitatea de a adera la noi valori, ci îi permite statului să economisească bani: întreținerea închisorii Bastøy este mult mai ieftină decât cheltuielile pe alte asemenea instituţii din Norvegia. Aici există doar un gardian la 20 de deţinuţi, dar până acum, amatori care să se revolte şi astfel să se condamne la un loc mai strict de detenţie nu au existat. Mai mult, în interviuri anonime, deţinuţii nu se jenează să-și numească locul de detenţie „tabără de vară”: muncă în aer liber, unitate cu natura, excursii călare şi chiar baie și plajă, când marea este destul de caldă. Desigur, această închisoare este doar pentru infractori mărunţi, dar să nu uităm că, de fapt, Norvegia are cea mai scăzută rată a criminalității din lume.
San Pedro (La Paz, Bolivia)
Număr de locuri: 1500
Tip: bărbaţi
În cea mai mare închisoare boliviană nu există nici gardieni și nici celule. Dar, în acelaşi timp, nu putem vorbi de o staţiune ca cea pentru deținuții norvegieni. Aici, în spatele unor ziduri groase, se află un fel de rezervaţie pentru infractori, care arată mai mult a mahala, decât a închisoare. Pentru a limita oarecum traficul de droguri în interiorul închisorii, autorităţile au fost nevoite să renunţe la practica vizitelor turistice, existentă înainte, dar în general, deşi lunar se constată cca 4 decese, poliţia nu se amestecă în treburile interne, iar deţinuţii încearcă să controleze situaţia pe cont propriu, alegându-și reprezentanţi cu puteri speciale. Legea principală în San Pedro este destul de simplă şi previzibilă: dacă ai bani, eşti rege. Teritoriul este împărţit în 8 zone şi toţi își plătesc cazarea. O colibă de 4 m² în zonele cele mai sărace costă cam 10 $ pe lună. Cei bogaţi plătesc 1000-1500 $ pe un sejur de lux în camere mari, cu multiple facilităţi. Se poate cumpăra mâncare pentru toate gusturile, pe care o vând tot deţinuţii, care încearcă să-şi câştige cumva existenţa. Taţilor singuri li se permite să trăiască cu copiii lor, care merg la şcoli din afara închisorii. Principalul divertisment îl constituie meciurile de fotbal ale echipelor locale. Suma pariurilor depășește 20.000 dolari pe lună. La fel ca în viaţa reală, cei mai capabili jucători au şansa de transfer la o echipă mai bogată, îmbunătăţindu-şi astfel statutul social.
Viru (Jõhvi, Estonia)
Număr de locuri: 1075
Tip: închisoare închisă şi deschisă, bărbaţi şi minori
În procesul de europenizare, Estonia a decis să scape de moştenirea sovietică cu tipul de închisoare-lagăr şi în 2006 a prezentat lumii închisoarea Viru. Contractantul a fost compania Merko Ethius, cunoscută pentru construirea de case, hoteluri Radison SAS şi renovarea aeroportului din Tallinn. Întreaga clădire a costat 120 milioane dolari. Accentul principal a fost pus pe siguranţă: toate cele 14 clădiri de la Viru sunt legate prin pasarele acoperite, iar în perimetrul de 16 hectare sunt amplasate sisteme electronice de urmărire, ce permit reducerea numărului gardienilor. Aici, autoritățile au avut în vedere și aspectele sociale: o sală de gimnastică, şcoală, capelă şi ateliere de lucru. Toate camerele sunt duble, fiecare are o toaletă cu sistem de neutralizare a mirosurilor și sunt permise televizoarele, dacă deţinutul este dispus să plătească taxa de cablu. Directorul închisorii, Edward Remsel, ia exemplul colegilor săi scandinavi, urmărind să prevină faptele penale, şi pledează pentru drepturile deţinuţilor şi crearea de condiţii, pentru ca deținuții să se poată reintegra în societate. Ca peste tot în Estonia, în urma unei purtări exemplare, deţinuţii au dreptul la o vacanţă de 21 de zile pe an.
Horserød State Prison (Danemarca)
Număr de locuri: 221
Tip: închisoare deschisă, bărbaţi şi femei
Situată în estul Danemarcei, Horserød este o închisoare deschisă, unde ajung de obicei condamnaţii la o pedeapsă de sub 5 ani. În această ţară, asemenea închisori sunt mai multe decât cele închise. Relaţiile dintre gardieni şi deținuți se bazează în cea mai mare parte pe cuvântul dat, încălcarea căruia te poate duce într-o închisoare închisă, mai aproape de realitate. Zidurile acestei închisori sunt simbolice, iar condiţiile de viaţă amintesc de o tabără de vară pentru adulţi. Case pe un singur nivel, cu camere single, gazon tuns, piste de jogging, o biserică, magazin, bibliotecă şi deținuți dând mâna cu directorul. Aici oamenii sunt complet liberi în mişcare, spală, gătesc, mănâncă şi dorm atunci când doresc. Sunt încurajate munca în ateliere şi participarea la programe speciale, cum ar fi cursuri de control al furiei. Problema principală a acestui sistem este imposibilitatea de a controla traficul de droguri. Deținuții întorși din ziua liberă legală (o dată la 3 săptămâni) nu sunt nici măcar percheziționați. Celor care au probleme cu drogurile le sunt recomandate şederi în clinică, unde sunt obligaţi să dea teste de urină şi să urmeze un regim mai strict. Deținuții pot ieşi în afara închisorii oricând, dacă vor să muncească sau să studieze, dar au obligaţia să se întoarcă pentru noapte. În sectorul de familişti, condamnaţii pot trăi împreună cu copiii şi cu soţii sau soţiile lor, dacă doresc.
Cereso Chetumal (Mexic)
Număr de locuri: 1100
Tip: bărbaţi
Mexicul este, probabil, singura ţară de limbă spaniolă din Lumea Nouă unde s-a încercat crearea unui program de reabilitare în închisori civilizate, fără caracter represiv.
Conflictele între deţinuţi, de pildă, se soluţionau prin meciuri de box, organizate cu sprijinul autorităţilor închisorii. Statisticile au arătat că în 10 ani, în Chetumal nu a existat niciun singur caz de violenţă, iar procentul de recidivă era neglijabil, deşi aici îşi ispăşeau pedeapsa criminali feroce, hoţi şi traficanţi de droguri. Programul de reeducare consta în principal din producerea de bunuri oferite spre vânzare (de pildă, aici se produceau cele mai bune hamacuri), fapt ce le permitea deţinuţilor să aibă în camere televizoare.
Toate acestea însă au pus capăt carierei directorului închisorii, Victor Terrazas. În septembrie 2009, în urma unei inspecţii, el a fost concediat pentru numeroase încălcări ale regimului penitenciar şi facilitățile de care se bucurau deținuții. Comisia a descoperit în aşa-zisele camere de lux telefoane, frigidere şi mobilier personalizat. Şi uite-așa, peste noapte, închisoarea mexicană a redevenit mult mai puţin confortabilă și eficientă.
Prison’s flashmob – Michael Jackson’s song
Centrul de detenție și reabilitare din provincia filipineză Cebu, o închisoare de maximă securitate, și-a câștigat o binemeritată notorietate după ce Byron F. Garcia, fratele guvernatorului, a fost numit în funcția de consilier pe probleme de securitate. Închisoare din Cebu nu este renumită pentru luxul și facilitățile de care se bucură prizonierii, ci pentru programele recreative de muzică și dans. Deținuții dau chiar spectacole pentru public și semnează autografe. Priviți:
Pedeapsa judiciară – un experiment social ratat
Punishment – A Failed Social Experiment (RO)
„În decembrie 2011, organizația New Future Media lansa documentarul Punishment: A Failed Social Experiment, care ne furnizează o analiză critică și detaliată a sistemului legal și judiciar actual, care nu funcționează la fel în întreaga lume. Filmul oferă totodată soluții potențiale pentru prevenirea infracțiunilor și trecerea la o societate clădită pe principii sociale mult mai durabile. Filmul cuprinde interviuri ale unor personalități, activiști și militanți sociali, ale căror studii cuprind informații privind modalitatea evident eronată și chiar barbară în care societatea actuală își tratează infractorii și alternativele posibile”. Marian Matei – traducătorul documentarului. Citiți întreaga prezentare a filmului aici.
http://frumoasaverde.blogspot.ro/
Sursa: https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2015/03/01/cele-mai-umane-inchisori-din-lume-video-documentar-ro/
-----------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŞPAGA la medic, interzisă prin LEGE.
RăspundețiȘtergerePacienţii care dau MITĂ se aleg cu DOSAR PENAL.
-------------------------
Spaga la medic, interzisă. Decizia vine de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a intrat în vigoare de azi, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nicio persoană nu ar trebuie să vină cu vreo atenţie la medic, în urma unui caz în care un medic, acuzat că a luat şpagă, a arătat că mita primită este de fapt o donaţie, făcând trimitere la un articol de lege privind faptul că medicii pot primi donaţii.
Astfel, Curtrea Supremă a decis că este ilegat ca medicii să primească de la pacienţii plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii, scrie Realitatea.net. În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mită cu darea de mită, aşadar pacienţii trebuie să fie atenţi pentru că şi ei pot avea dosare penale în urma micilor atenţii date medicilor.
Infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.
Ia să vedem "lucrurile" şi din altă perspectivă...O închisoare " a îngerilor", o închisoare în care, dacă eşti condamnat la aşa ceva, ajungi ca aici:
RăspundețiȘtergerehttp://sometimes-interesting.com/2011/07/12/the-most-secure-prison-adx-florence/
Ma doare la basketi de parnaile din lumea-ntreaga si de chiriasii lor !
RăspundețiȘtergereLa ocna baaaa, nu la huzurit ! La taiat de stuf baaaaa, nu la zmangalit carti si brosuri, ca sa te ushkesti mai repede afara ! La canal, la sapat de irigatii baaa, tu-va-n gura de rasuflati, nu la televizoare si la vorbit toata zioa la celular in celula !
Ca sa nu mai zic ca, in conceptia mea reformator-modernizatoare, in max 1 an a-si restructura toate parnaile:
-3 sferturi desfiintate definitiv, printr-un program intensiv de depopulare naturala, prin procedeul pac-pac;
-1 jumate din sfertul ramas, comasate (ex: Gherla cu Aiud, sau Jijilava cu Reahova), ca urmare a aplicarii aceluiasi program de iesire naturala din sistem, prin pac-pac si pac;
-paznicii disponibilizati cu OG 7 + ajutoare, in functie de vechime, si bagati intr-un program de reconversie profesionala, pe bani de la mUE, pentru a fi plasati cu prioritate paznici in moluri, piete, parcari, farmacii, cladiri de biroaie, etc !
Pulimea moare de foame, poporul de la sate si catune a ajuns in pragul alcoolismului, abandonul scolar este fara precedent, vioalele au devenit un fel de sport extrem, sanatatea canci, armata pula, gheortzanismul cocalaro-tiganesc e-n floare, iar pe unii ii fute grijea de confortul din puscarii !
Ura ! Traiasca rejele !
Extras din Optservatoru militar
RăspundețiȘtergere================================
Prevederile Legii nr. 223/2015 referitoare la pensia de serviciu
Irina-Mihaela Nedelcu irina.nedelcu@presamil.ro
Conform noului act normativ, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016,vor beneficia de pensii militare şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, precum şi personalul care a îndeplinit activităţi pastoral- misionare, duhovniceşti şi religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în unităţile MApN.
Un element de noutate în noua lege este şi acela că pensiile aflate în plată vor fi indexate anual şi/sau actualizate în funcţie de cuantumurile soldelor de grad şi funcţie deţinute de beneficiari. Prima actualizare se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorări a soldelor de grad şi / sau soldelor de funcţie şi se aplică începând cu luna majorării acestor drepturi.
După intrarea în vigoare a legii, vor fi recalculate toate pensiile atât cele stabilite în baza legislaţiei în vigoare până la 31.12.2010, cât şi cele stabilite în baza Legii nr. 263/2010.
Dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică, se va menţine în plată pensia ce are cuantumul mai mare. De prevederile HG nr.1.294/2001, cu modificările şi completările ulterioare, vor beneficia toţi militarii care au trecut în rezervă / retragere până la data intrării în vigoare a noii legi.
Directorul Casei de Pensii Sectoriale a MApN, colonel dr.Constantin Luca, ne-a precizat că,pentru aplicarea unitară a prevederilor legii, trebuie elaborate anumite acte normative subsecvente.
Astfel, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, se vor elabora hotărâri de Guvern prin care se vor stabili atribuţiile,organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale, cât şi norme privind modalitatea de restituire a diferenţelor între cuantumurilepensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 şi a OUG nr. 1/2011.
De asemenea, prin ordine comune ale conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţiinaţionale vor fi stabilite următoarele:
l
acordarea sporului de până la 15%, la baza de calcul folosită la stabilirea pensiilor militare de stat;
l
stabilirea procedurii de actualizare a pensiilor;
l
metodologia de întocmire a dosarului de pensie;
l
organizarea, funcţionarea şistructura comisiilor de contestaţii;
l
procedura de recalculare;
l
constituirea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiză medico-militară.
Având în vedere acest lucru,vom reveni cu precizări pe măsurăce documentele menţionate vor fi
Ștergereaprobate. Până atunci însă, publicăm, în acest număr, dispoziţiile legii privind acordarea pensiei de serviciu. Legea nr. 223/2015 prevede că în sistemul pensiilor militare de stat se acordă pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş. Pensia de serviciu poate fi pentru limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială.
La pensie de serviciu pentru limită de vârstă audreptul militarii în activitate care îndeplinesc cumulative următoarele condiţii:
r
au împlinitvârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
r
au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este prevăzută în anexa legii. Aceasta va fi
de 60 de ani în 2030. Până atunci, va creşte eşalonat. De exemplu, în luna ianuarie 2016, împlinesc vârsta standard de pensionare militarii născuţi în luna octombrie 1959.
Vechimea în serviciu definită la art. 3 lit. e) din lege, care se ia în considerare la stabilirea pensiei de serviciu, este perioada în care o persoană din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:
- a avut calitatea de cadru militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate;
- a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/poliţist de frontieră angajat cu contract/soldat şi gradat voluntar/soldat şi gradat profesionist;
- a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituţii militare de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru formarea cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special, cu excepţia învăţământului liceal;
- a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
- a fost în captivitate;
- a îndeplinit activităţi pastoral-misionare, duhovniceşti şi religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în instituţiile din sistemulde apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, prin încheierea unui contract individual de muncă.
Mai e:
Ștergere============
Articolul 24 din lege prevede că, la stabilirea pensiei, pentrufiecare an lucrat efectiv în condiţiile stabilite de HG nr.1.294/2001, cu modificările ulterioare, se ia în calcul:
1 an şi 3 luni, în cazul celorcare şi-au desfăşurat activitateaîn condiţii deosebite;
1 an şi 6 luni, în cazul celor care şi-au desfăşurat activitateaîn condiţii speciale;
2 ani, în cazul celor care şi-audesfăşurat activitatea în alte condiţii.
l
l
Vechimea efectivă nu cuprinde sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, respectiv grupa I şi/sau a II-a de muncă, ci reprezintă perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei pensii.
Vechimea cumulată reprezintă perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obţinerii unei pensii, inclusive sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii.
u
u
Pentru a beneficia de pensie de serviciu anticipată , militarii în activitate trebuie să aibă o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani să reprezinte vechimea în serviciu. De asemenea,trebuie să aibă vârsta cu 5 ani mai puţin decât vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă şi să se afle în una dintre situaţiile următoare:
n
sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi
şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale MApN;
n
sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani
nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.
Au dreptul lapensie de serviciu anticipată parţială militarii în activitate care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
u
sunt trecuţi în rezervă ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale MApN;
u
sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru
serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
Mai e oleaca, insa mai accesati si voi saitu Obositorulu' , ca sunteti majiori !
ȘtergereCa sa nu mai zic de sistemul de cacat, reprezentat de a nush-a cata putere in stat, care-i da ani grei de carcera lu' tzatza Leusteanca, pentru o seacose de barabule, ramase pe camp in urma recoltarii, iar pe derbedeii neamului, de-au dus tara de rapa, ii lasa sa-si bronzeze burdihanurile si muianele prin cele statiuni !
RăspundețiȘtergereHai ba, ma lesi ?
Ura, traiasca republica ! Jos comunismul ! Sus capitalismul !
Pese: asta s-a vrut a hi un apgreid la comentul cu puscheriile, sau ceva de genul asta !
ȘtergereMa rog, atata mi-a trecut prin cap, atata am scris !
Traiasca !
Buey Nenea Zburcu, cica s-a emulgat o leje de curand, care zice ca dake mananci oarece cacat si fekalizezi prea mult despre nush ce regimuri comunisto-lejionare si exponentii acestora, bla-bla si ectcetera, risti sa dai cu suptsemnatul la Inalta Loje Masonica Anticoruptie si de Casatie !
RăspundețiȘtergereDoamne feri !
Ioi !
Buey Nenea Bazilake, e-adevarat ce zice bagabontii, ca de-acusica sea esti monitorizat onlain si pe scaip ?
Da si 1000 lindicul de accesare a lejii, ca vrau sa ma conformez ! Sau posteaz-o aciulea !
O zi buna tutulor !
Traiasca !
Jos !
Pese: da de limbricul ala de Mircea Cacarescu care a scris negru pe alb in asa zisul roman "Orbitor" ca:
Ștergere- “Îmi bag pula în regina Angliei” (pag. 241).
-“Mă fut în ea de Casa Albă?” (pag. 241).
- “CIA ce căcat e” (pag. 242)., etc,
am voie sa vorghesc ?
Da despre Niki Percea ala de Patapievici, fost sef la ICR, care a zis ca
„Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau ... să o folosim numai pentru înjurături ... ”
—H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 64
sau
„Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoșească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, așa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată, iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni și așa mai departe, la nesfîrșit. Apoi ne-au luat la urină rușii, care timp de un secol și-au încrucișat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o bășică a udului mai mare (de, bețiile...) i-au dovedit.”
—H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 63
am voie sa vorghesc ?
Pe astia nu-i cheama nimenea in aodienta ?
Zgura ma-ti cu lojele voastre ?