Blogul care calcă pe nervii multora | punctează și subliniază esențialul | un blog cu subiecte fierbinți... de prin presă... adunate! ''Nu poți rămâne indiferent... când țara fierbe!'' / 👉NEWS:👉👉 aug. 29, 2024 👉Felicitări!👏👏👏 Site-ul tău a atins 3 K clicuri din Căutarea Google în ultimele 28 de zile 👍👍👍/MULȚUMIM, Google! 👍👍👍
Pagini de larg interes! Click here:
▼
luni, 30 mai 2016
Jefuirea Bugetului public... fara numar, fara numar! Coruptia la varf din SPITALE, in pas saltat spre propasirea unora si altora! Scandalul biocidelor, dezinfectantelor este doar varful aisbergului! Stati sa vedem... si MAFIA medicamentelor! Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, un doar banal exemplu!
Dan Condrea a avut pe mână în ultimii ani peste 100 de milioane de lei, bani și bunuri care reprezintă averea sa. Este vorba despre proprietățile deținute de patronul Hexi Pharma, dar și de profiturile realizate de firmele pe care le deținea sau banii ascunși în Cipru.
----------------------------------------------
Averea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, decedat pe 22 mai într-un accident de circulație, se ridică la aproape 110 milioane de lei (aproximativ 25 milioane de euro), conform unei evaluări realizate de Libertatea care ține cont de activitatea firmelor sale, a banilor trimiși în Cipru și a proprietăților imobiliare. Este vorba despre banii rulați până în 2014 inclusiv, pentru că pentru anul 2015 Ministerul Finanțelor încă nu a publicat rezultatele financiare ale firmelor românești.
Profitul srl-urilor
Hexi Pharma Co, Signum Service și Medical Cleaning, firmele mari controlate de Condrea, au declarat la Ministerul Finanțe, în perioada 2010-2014, un profit cumulat de 18,2 milioane de lei. Din primele date ale anchetei autorităților, reiese că profitul nu a fost investit în mijloace de producție fixe, așa cum ni s-a precizat de către reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa că poate fi trecut în dreptul lui Condrea, chiar dacă a fost scos ca divident sau nu din firmă.
Citeşte mai mult pe libertatea.ro
vineri, 27 mai 2016
TVR versus Dragos Patraru. Starea Natiei la TVR... marti (31 mai)... va fi ultima editie! Aflati la ce televiziune... isi muta Dragos Patraru productia. UPDATE. VIDEO. Patraru despre Starea Natiei la Digi 24
Ultima emisiune Starea Natiei la TVR. La ce televiziune isi muta Dragos Patraru productia
Dragos Patraru a
anuntat in emisiunea Starea Natiei din 24 mai ca isi va incheia
contractul cu TVR, iar marti (31 mai) va fi ultima editie, dedicata
conflictului deschis pe care moderatorul il are de luni bune cu
conducerea televiziunii publice.
Potrivit unor informatii publicate de Paginademedia.ro, Dragos Patraru a semnat cu Digi 24, urmand sa realizeze Starea Natiei la postul de stiri al companiei RCS. Totusi, realizatorul de televiziune nu a comentat informatiile legate de trecerea la Digi 24.
Dragos Patraru s-a remarcat in ultima perioada cu o serie de critici dure aduse conducerii TVR si a cheltuirii ineficiente a banului public la TVR. Ultima data, el a denuntat cheltuielile paradoxale pe care le face"ultima fabrica ramasa intacta de pe vremea comunismului". Televiziuna publica este aflata oficial intr-o stare financiara precara, dar isi permite 1.700 de euro pentru a aprinde lumina intr-un studio si plateste 40 de soferi la redactia Stiri, in conditiile in care aceeasi redactie are doar 15 reporteri.
”Costa 1.700 de euro sa aprinzi lumina intr-un studio, deci e o nebunie. Exista posturi dublate, triplate. La redactia Stiri exista 15 reporteri si 40 de soferi, am innebunit. Si toti sunt rude cu toti”, a declarat Dragos Patraru, intr-un interviu acordat platformei PressOne si citat de News.ro.
Dragos Patraru: TVR are toti banii pe care si i-ar dori orice televiziune
In ceea ce priveste planul pentru intrarea TVR in insolventa, Patraru este convins ca nu banii reprezinta problema televiziunii publice: ”TVR nu are probleme financiare, pentru ca incaseaza 6 milioane de euro pe luna. La banii astia se adauga anual vreo 8 milioane de euro din publicitate. TVR are toti banii pe care si i-ar dori orice televiziune”.
Acesta pare a sti si unde anume s-a produs dezechilibrul financiar: in indexarile de salarii pe care angajatii le reclama in instanta. ”Din 2500 de angajati, 2100 au dat TVR in judecata, iar 1500 deja au castigat. Astia 1500, intr-un demers de-asta kamikaze, au executat institutia. Neinteresandu-i ca e vorba de televiziunea publica. Deci, televiziunea a fost o banca, ei si-au luat bani de-acolo, si acuma vor da inapoi cate 200 de lei pe luna.”, este verdictul lui Dragos Patraru.
Dragos Patraru, despre Starea Natiei: Un prost care sta la un pupitru face mai mult decat o redactie cu 250 de oameni
O alta problema pe care o reclama Dragos Patraru este cea a audientelor scazute pe care le fac programele televiziunii publice, o exceptie fiind emisiunea pe care el insusi o realizeaza: ”Luati-o asa: la televiziunea publica, un prost care sta la un pupitru la ora 22.30 face mult mai mult decat o redactie cu 250 de oameni. Iar noi, la Starea Natiei, suntem zece, toti”.
Patraru nominalizeaza chiar programul care ii face si lui un deserviciu, pentru ca il lasa intr-o audienta infima: jurnalul de stiri si emisiunea realizata chiar de directorul Stirilor, Claudiu Lucaci, in serile de luni: ”Exista un domn care este seful Stirilor la TVR. Se numeste Claudiu Lucaci. Are si emisiune, lunea. Stiti la ce rating ne lasa? Dupa stiri, care mai fac doar 2%, dupa aia face si-un talk-show, de la ora 21 la 22.30. Eu am intrebat daca e televiziunea lui sau a noastra, cumva. Stiti la ce rating ma lasa pe mine, care intru la 22.30? La zero. Zero pe publicul commercial”.
Sursa foto: http://www.stareanatiei.ro/
Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/198895/ultima-emisiune-starea-natiei-la-tvr-la-ce-televiziune-isi-muta-dragos-patraru-productia.html#ixzz49nsHSOB0
-----------------------------------------
Starea Natiei cu Dragoș Pătraru
--------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------
31.05.2016. Ultima emisiune la TVR
---------------------------------------------------------------
http://www.tvrplus.ro//editie-starea-natiei-452261
========================================
UPDATE:
Patraru despre Starea Natiei la Digi 24
==============================
=============================================
Potrivit unor informatii publicate de Paginademedia.ro, Dragos Patraru a semnat cu Digi 24, urmand sa realizeze Starea Natiei la postul de stiri al companiei RCS. Totusi, realizatorul de televiziune nu a comentat informatiile legate de trecerea la Digi 24.
Dragos Patraru s-a remarcat in ultima perioada cu o serie de critici dure aduse conducerii TVR si a cheltuirii ineficiente a banului public la TVR. Ultima data, el a denuntat cheltuielile paradoxale pe care le face"ultima fabrica ramasa intacta de pe vremea comunismului". Televiziuna publica este aflata oficial intr-o stare financiara precara, dar isi permite 1.700 de euro pentru a aprinde lumina intr-un studio si plateste 40 de soferi la redactia Stiri, in conditiile in care aceeasi redactie are doar 15 reporteri.
”Costa 1.700 de euro sa aprinzi lumina intr-un studio, deci e o nebunie. Exista posturi dublate, triplate. La redactia Stiri exista 15 reporteri si 40 de soferi, am innebunit. Si toti sunt rude cu toti”, a declarat Dragos Patraru, intr-un interviu acordat platformei PressOne si citat de News.ro.
Dragos Patraru: TVR are toti banii pe care si i-ar dori orice televiziune
In ceea ce priveste planul pentru intrarea TVR in insolventa, Patraru este convins ca nu banii reprezinta problema televiziunii publice: ”TVR nu are probleme financiare, pentru ca incaseaza 6 milioane de euro pe luna. La banii astia se adauga anual vreo 8 milioane de euro din publicitate. TVR are toti banii pe care si i-ar dori orice televiziune”.
Acesta pare a sti si unde anume s-a produs dezechilibrul financiar: in indexarile de salarii pe care angajatii le reclama in instanta. ”Din 2500 de angajati, 2100 au dat TVR in judecata, iar 1500 deja au castigat. Astia 1500, intr-un demers de-asta kamikaze, au executat institutia. Neinteresandu-i ca e vorba de televiziunea publica. Deci, televiziunea a fost o banca, ei si-au luat bani de-acolo, si acuma vor da inapoi cate 200 de lei pe luna.”, este verdictul lui Dragos Patraru.
Dragos Patraru, despre Starea Natiei: Un prost care sta la un pupitru face mai mult decat o redactie cu 250 de oameni
O alta problema pe care o reclama Dragos Patraru este cea a audientelor scazute pe care le fac programele televiziunii publice, o exceptie fiind emisiunea pe care el insusi o realizeaza: ”Luati-o asa: la televiziunea publica, un prost care sta la un pupitru la ora 22.30 face mult mai mult decat o redactie cu 250 de oameni. Iar noi, la Starea Natiei, suntem zece, toti”.
Patraru nominalizeaza chiar programul care ii face si lui un deserviciu, pentru ca il lasa intr-o audienta infima: jurnalul de stiri si emisiunea realizata chiar de directorul Stirilor, Claudiu Lucaci, in serile de luni: ”Exista un domn care este seful Stirilor la TVR. Se numeste Claudiu Lucaci. Are si emisiune, lunea. Stiti la ce rating ne lasa? Dupa stiri, care mai fac doar 2%, dupa aia face si-un talk-show, de la ora 21 la 22.30. Eu am intrebat daca e televiziunea lui sau a noastra, cumva. Stiti la ce rating ma lasa pe mine, care intru la 22.30? La zero. Zero pe publicul commercial”.
Sursa foto: http://www.stareanatiei.ro/
Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/198895/ultima-emisiune-starea-natiei-la-tvr-la-ce-televiziune-isi-muta-dragos-patraru-productia.html#ixzz49nsHSOB0
-----------------------------------------
Starea Natiei cu Dragoș Pătraru
--------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------
31.05.2016. Ultima emisiune la TVR
---------------------------------------------------------------
http://www.tvrplus.ro//editie-starea-natiei-452261
========================================
UPDATE:
Patraru despre Starea Natiei la Digi 24
==============================
=============================================
marți, 24 mai 2016
Scandalul dezinfectanților Hexi Pharma... în casa lui Klaus Iohannis! Produsele diluate Hexi au fost folosite în ambulanța prezidențială, atît pentru Traian Băsescu, cît și pentru Klaus Iohannis. UPDATE. Ingrozitor... ”Directorii de spital iau și 30% din contractele cu Hexi. O parte din bani merg la partidul care-i protejează!”.
====================================
=====================================================
- Palatul Cotroceni susține că nu a cumpărat dezinfectanți Hexi, dar uită să spună că a folosit din cei cumpărați de alții.
- SPP declară că nu a folosit dezinfectanți Hexi, dar uită să spună că face asistența sanitară a președintelui cu medici de la Spitalul Militar.
- Iar Spitalul Militar, cînd n-are încotro și recunoaște, spune că a utilizat biocide diluate la Cotroceni doar în 2013 și 2014, pe vremea lui Băsescu.
- Tot acest labirint e desenat cu un singur scop: să nu se mai pomenească de scandalul dezinfectanților în casa lui Klaus Iohannis.
- Dar adevărul, susțin sursele ziarului, e unul singur. Produsele diluate Hexi au fost folosite în ambulanța prezidențială, atît pentru Traian Băsescu, cît și pentru Klaus Iohannis.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Joi, 19 mai, Gazeta Sporturilor a întrebat Președinția României dacă a folosit dezinfectanți Hexi Pharma, „indiferent care a fost firma contractoare”.
Răspunsul a venit vineri, chiar în ziua conferinței de presă a lui Klaus Iohannis: „Administrația Prezidențială nu a achiziționat niciodată dezinfectanți de la firma Hexi Pharma, nici direct și nici prin alți furnizori”.
Diferența este evidentă.
Și trucul este slab.
Ziarul a întrebat dacă au folosit, Palatul Cotroceni a răspuns că n-a cumpărat.
Poți folosi fără să cumperi tu.
Dar nu era o discuție de făcut cu președintele, în direct.
Cine asigură intervențiile de urgență ale președintelui?
„Puteți folosi substanțele chiar dacă nu le achiziționați dumneavoastră. De pildă, dacă le cumpără alții: SPP sau cei care asigură asistența medicală a președintelui. Cine asigură asistența de urgență a președintelui României?”, am pus încă o întrebare staff-ului de la Cotroceni.
Între timp, SPP ne răspunsese că nu a folosit produse Hexi. E corect, dar cei de care SPP are grijă au folosit!
Cine asigură asistența medicală de urgență pentru președintele țării și pentru cei din CSAT?
Pentru că informațiile ziarului sunt acelea că nici cel mai protejat om din țară, indiferent cine a fost acesta în ultimii 10 ani, nu a scăpat de contactul cu biocidele diluate.
Unitatea specială se numește SMUTS
„Spitalul Militar Central oferă echipajul care asistă președintele. Întrebați-i pe ei, vă rugăm!”, spune Palatul Cotroceni.
Siguranța, inclusiv cea medicală, a președintelui este datoria SPP. Iar SPP încheie, prin lege, un protocol cu Spitalul Militar Central. Și, precum restul României, nici SPP și nici SMC nu verifică antisepticele pe care le utiliează pentru președinte.
Mai concret, medicii și asistenții de la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Militar sunt cei care asigură asistența de urgență și pentru președinte, și pentru ceilalți membri ai CSAT.
Ei formează Serviciul Medical de Urgență și Transport Sanitar (SMUTS) care se află în subordinea Spitalului Militar.
Punem întrebarea legată de produsele Hexi către Spitalul Militar. Care ezită.
„Vineri, după ce le-ați trimis cererea, s-au sfătuit șefa spitalului, generalul Florentina Radu, și șeful Direcției Medicale a MApN, colonelul Constantin Ștefani. Ei știau, evident, că s-au folosit Hexi și pe vremea lui Traian Băsescu și acum, la Klaus Iohannis! Dar nu știau cum să îmbrace răspunsul”, susține o sursă din zona medicală a Armatei.
Spitalul Militar Central a evitat să dea vineri vreun răspuns, deși, din informațiile ziarului, acesta era redactat.
Polyiodine, diluat cu 30%
Între timp, duminică seara moare Dan Condrea și totul intră într-o spirală strânsă a neîncrederii publice.
Din informațiile din interior, rezultă că Spitalul Militar Central a trimis încă de vineri către Ministerul Apărării răspunsul despre Palatul Cotroceni, așteptând aprobarea de a-l da mai departe.
Ca să fie limpede, toate aceste tărăgănări au ca obiect o informație publică: pentru că felul în care sistemul medical eșuează să-i protejeze pe președintele țării și pe ceilalți membri CSAT reprezintă o chestiune de interes public.
Ieri după amiază, Spitalul Militar Central răspunde că nu au folosit dezinfectanți Hexi Pharma, „ci, doar în anii 2014 şi 2013, antiseptice cu aplicare locală (soluții pe bază de iod, respectiv, soluţie apoasă şi tinctură)”.
Pe românește, că lor li se încleștează limba când o spun: președintele României a fost îngrijit cu Polyiodine și Polyiodine tinctură.
Analizele făcute de Guvern la Icechim pentru Polyiodine au depistat o concentraţie de PVP-iod de 7,41% faţă de 10%, aproape 30% diluare.
La Polyiodine tinctură, statul n-a făcut o analiză de concentrație.
„Jurnaliștii sunt de vină!”
Tot ieri, în jurul morții lui Dan Condrea s-a adunat multă rumoare și destul de puține informații certe.
Rând pe rând, s-a dezvăluit că nici SRI și nici unitățile specializate ale Ministerului de Interne nu l-au urmărit pe patronul Hexi Pharma în ultima sa zi de viață.
Conform declarațiilor nesigure ale procurorului general Augustin Lazăr e posibil ca nimeni să nu-l fi filat pe Condrea în timpul a ceea ce pare o sinucidere.
După dezbateri aprinse în interiorul său, Comisia Parlamentară a cerut SRI să vină cu un răspuns la întrebarea: Ați considerat cazul de siguranță națională?
Să vedem răspunsul.
În acest timp, la emisiunea Simonei Gherghe de la Antena 1, Daniel Olteanu, avocatul lui Dan Condrea, vorbind despre moartea clientului său, a dat sentința: Jurnaliștii sunt de vină!
Așa s-a încheiat o zi cu încă un serviciu secret de elită care a folosit Hexi pentru demnitarii pe care-i apără.
SPP n-are de ce să fie prea supărat. În acest ritm, întrebarea e cine n-a folosit.
Iată cum s-a derulat corespondența cu Spitalul Militar
Ieri, la ora 14:57, ne-au comunicat că nu s-au folosit „dezinfectanți” Hexi Pharma. Când i-am întrebat dacă asta e o negare, pentru că ziarul are informații că s-au folosit, au revenit la ora 15:37, cu recunoașterea faptului că au utilizat pentru ambulanța președintelui produse în perioada 2013-2014.Sursele gsp susțin, însă, că s-au folosit mai multe produse pentru această ambulanță și până în momentul izbucnirii scandalului, nu doar în mandatul lui Traian Băsescu.
Cele 24 de părți ale investigației:
- Episodul 1 » Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanții din spitale. Rețete din fabrica celui mai mare producător arată că antisepticele sunt diluate!
- Episodul 2 » Ei produc, ei se controlează și Ministerul Sănătății se face că nu le găsește sediul!
- Episodul 3 » Am făcut probe de laborator: dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operație din România are o substanță activă diluată de 10 ori!
- Episodul 4 » Mincinos cu acte! E-mailul care arată că patronul detergenților diluați își plătea datoriile din banii laboratorului unde făcea analizele
- Episodul 5 » Document: Controlul dezinfectanților cerut de ministrul Achimaș este gîndit chiar de către omul a cărui Asociație a fost sponsorizată de Hexi Pharma
- Episodul 6 » De ce dilua Condrea dezinfectantele de 10 ori?! Fiindcă își vindea lui, printr-un off-shore, substanțele active de 7 ori mai scumpe!
- Episodul 7 » În 2012, DNA, Parchetul și DIICOT l-au avut în mână pe Condrea, dar au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze!
- Episodul 8 » Cine se ocupă de dezinfectanții și de arhivele spitalelor: rackeți, evazioniști și un hacker condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a devalizat bursa
- Episodul 9 » Spitalul de Copii din Galați a retras pe furiș Hexio-Scrub și Clorhexin. De ce a cerut Parchetul secretizarea rezultatelor? Autoritățile au cedat: lista devine publică. Ne-au mințit! Sînt 50 de spitale, adică 20%
- Episodul 10 » În plină criză de încredere, ministrul Achimaș a mințit și a manipulat! El a raportat 5%, dar a uitat să spună că sînt 50 de spitale cu probleme. Oamenii sînt internați în spitale, nu în bețigașele de probe!
- Episodul 11 » SRI a știut de loturile Hexi cu probleme și de licitațiile trucate în favoarea liderului mondial Anios. SRI: „Am informat decidenții legali despre calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților!”
- Episodul 12 » Frankfurter Allgemeine Zeitung despre criza dezinfectanților din România: ”Cercetările de luni de zile ale jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor au descoperit o bombă bacteriologică precum într-un film interpretat de Orson Welles”
- Episodul 13 » Liderul mondial Anios a dat în judecată Ministerul Sănătății pentru că a acoperit dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma!
- Episodul 14 » Lecție plătită cu vieți: statul român a finanțat din bani publici Unilab, dar cel care pune azi pe biroul premierului Cioloș primele 16 teste de concentrație este tot laboratorul uitat Icechim!
- Episodul 15 » 5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc
- Episodul 16 » 18 rezultate din toată țara confirmă diluarea dezinfectanților Hexi! Dr. Cîrstoveanu invocă un experiment: ”Parcă suntem în laborator”. Director Terapia Cluj: ”Sunt iresponsabili medicii care susțin că medicamentele sunt falsificate!”
- Episodul 17 » Investigația jurnalistică Hexi Pharma trece granița! Synevo, cea mai mare rețea de centre de analize din țară, a folosit dezinfectanți diluați în România, dar și în 10 orașe din Bulgaria!
- Episodul 18 » DNA audiază martori și se pregătește să deschidă un dosar pe corupția Hexi din spitale. De ce nu convoacă Parlamentul conducerea SRI ca să aflăm ce-i cu informările?
- Episodul 19 » Șeful Comisiei SRI din Parlament: ”Garantăm cetățenilor că vom spune ce a făcut SRI în problema infecțiilor și dezinfectanților astfel încât să nu mai existe nicio controversă!”
- Episodul 20 » Ne-am trimis soldații pe frontul NATO cu dezinfectanți diluați! Întrebat de Gazetă, MApN recunoaște: ”Trupele românești din Afganistan, Irak și Bosnia au folosit în ultimii 10 ani biocide Hexi Pharma”
- Episodul 21 »”22 de informări către Parchete trimise de către SRI!”. Cum explică Sebastian Ghiță eșecul de a apăra cetățeanul
- Episodul 22 » Expertiză INML: În Spitalul CF2, unde au intrat în comă soprana Amelia Antoniu și Alice Preda, s-au folosit dezinfectanți atât de slabi că s-a descoperit piocianic și în cuva în care s-au ”sterilizat” bisturiele
- Episodul 23 » Pentru infirmitatea provocată de o infecție nosocomială, Curtea de Apel Bacău l-a despăgubit pe Ovidiu Istrate cu o jumătate de milion de euro. Guvernul a suplimentat bugetul județului Bacău și i-au dat banii!
- Episodul 24 » O martoră care a dus acte împotriva lui Condrea l-a sunat aseară, înspăimântată, pe procurorul de caz. Două întrebări pentru investigatori: 1. L-ați filat? 2. Din convorbirile telefonice nu v-ați dat seama că e posibil să se sinucidă?
http://www.tolo.ro/2016/05/24/ambulanta-presedintelui-romaniei-si-cele-ale-csat-au-utilizat-antiseptice-diluate-hexi-autoritatile-recunosc-doar-anii-2013-2014-sursele-ziarului-sustin-ca-s-au-folosit-nu-doar-la-basescu/
======================================================
duminică, 22 mai 2016
Dosarul "Microsoft", primul termen în apel. Hahaha... Justiţia României... se mai opintește încă...!
Dosarul "Microsoft", primul termen în apel
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început, vineri, judecata în faza de apel în dosarul "Microsoft", cauză în care, în primă instanţă Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au fost condamnaţi la închisoare cu executare, Dumitru Nicolae primind o pedeapsă cu suspendare.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a început, vineri, judecata în faza de apel în dosarul Microsoft, la acest termen fiind verificate măsurile restrictive impuse celor cercetaţi.
La data de 24 martie, judecătorii au dat prima decizie în dosarul "Microsoft", astfel că trei dintre inculpaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, au primit condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.
Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro. În cazul lui Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, magistraţii ÎCCJ au dat o sentinţă de trei ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar instanţa a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.
Omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă, fiindu-i confiscat un milion de euro şi fiind obligat de instanţă să presteze muncă în folosul comunităţii la Admnistraţia Domeniului Public Sector 2.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul "Microsoft".
Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
http://www.mediafax.ro/social/dosarul-microsoft-primul-termen-in-apel-15349402
-----------------------------------------------------
joi, 19 mai 2016
HEXI PHARMA. Un scandal urias, cu urmari imprevizibile. Toate tunurile, sunt puse pe SRI. Nu este corect! Principalii vinovati... sunt altii!
BOMBA DIN COMUNICATUL SRI. Serviciul Român de Informații nu a trimis NICI O INFORMARE privind DILUAREA DEZINFECTANȚILOR și nici nu a sesizat DNA în cazul HEXI PHARMA
Comunicatul Comisiei de Control a SRI a scos la iveală un lucru care nu fusese spus public până acum, fiind lăsat undeva într-o zonă ambiguă, mascat de formulări generale de genul "informări trimise tuturor beneficiarilor legali", urmată de o înșiruire, de la președintele României în jos. Numai că o analiză atentă a comentariilor pe marginea acestuia scoate în evidență o realitate dură: SRI nu a trimis nici o informare privind diluarea dezinfectanților și nici nu a sesizat DNA.
Potrivit comunicatului ”în perioada 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București.
Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central.”
Deci într-un interval de cinci ani, SRI a trimis patru informări la nivelul prefecților și ministrului Sănătății privind calitatea necorespunzătoare a diluanților, inclusiv a celor furnizați de HexiPharma.
Acest inclusiv repreprezintă o formulă stilistică pentru a spune că de fapt, SRI nu a știut mare lucru despre această problemă, deși încă din 2012 cel puțin o firmă concurentă făcuse analize asupra calității produselor HEXI PHARMA.
Citeste si:
+DEZVĂLUIRI HEXI PHARMA. BĂIATUL LUI SORIN OPRESCU, DEPUTAȚI IMPLICAȚI, DOI ...+În scandalul HEXI PHARMA, tăcerea DNA ne arată că FIRELE AFACERII duc în ...
+EXCLUSIV. EVZ a găsit DOCUMENTE ASCUNSE publicului. Ministerul Sănătății a ...
De fapt, ni s-a servit o informație ce pare a fi FALSĂ, întrucât cel puțin un membru al Comisiei a declarat public că nu a văzut nimic în informările SRI despre DILUAREA DEZINFECTANȚILOR. Dar despre acest lucru veți găsi detalii puțin mai jos.
La punctul 5, comunicatul Comisiei Parlamentare de Control a Activității SRI arată că ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracțiuni”. - La punctul 6, alineatul doi, comunicatul spune că ”au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conținând aspecte referitoare la:
favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanți și acordarea de contracte preferențiale; nerespectarea de către firma a prevederilor caietului de sarcini și lipsa conformității ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc.
Un dialog publicat astăzi de gsp.ro, aduce noi date privind conținutul informărilor SRI prezentate Comisiei de Control.Cele mai comentate:
+Pentru Klaus Iohannis și pentru DNA, Corupția ucide doar în funcție de interese ...
+SFÂŞIAT DE DURERE pentru că sistemul sanitar din ROMÂNIA i-a UCIS copilul, un ...
+Revenirea lui Victor Ponta- o realitate obiectivă care-i face să turbeze pe ...
Cel care dă elemente noi este Sebastian Ghiță, membru în această comisie. Redăm fragmente din interviul publicat, el putând fi accesta integral AICI.
GSP: Către DNA au trimis? (n.n. este vorba despre informările SRI privind HexiPharma și calitatea dezinfectanților)
SEBASTIAN GHIȚĂ: Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.(...)
GSP: Avem informații din surse că au trimis și la DNA.
SEBASTIAN GHIȚĂ: La Comisie nu avem astfel de informații. (...)
GSP: E un eșec.
SEBASTIAN GHIȚĂ: Da.
Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control
și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa
cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste
capabilități, dar aceasta e realitatea! (...)
GSP: Ce credeți că se va întîmpla mai departe?
SEBASTIAN GHIȚĂ: Cred
că SRI are deja o analiză mult mai clară acum asupra sistemului de
sănătate. Și că vom asista la mai multe cazuri Hexi Pharma. Și asta va
împinge și Parchetele să meargă acolo. Chiar m-am gîndit dacă SRI nu v-a folosit pe voi ca să deschidă asta.
GSP: Credeți ce doriți. Lucrăm de 6 luni la investigația asta. Dacă SRI ne-ar fi împins, munceam și noi mai puțin.
SEBASTIAN GHIȚĂ: Vă cred. Dovadă că n-am văzut nimic în informări despre diluări. Asta ați avut-o doar voi. (...)
Concluzia din toate aceste indicii o puteți trage singuri:
comunicatul Comisiei de Control a SRI încearcă să ascundă o gravă
omisiune a principalului serviciu de informații al României.
Tag-uri:
Ministerul Public, Hexi Pharma, Sebastian Ghiță, Comisiei Parlamentare, diluarea dezinfectanților, SRI, informari, documente SRI
--------------------------------------------------------------
miercuri, 18 mai 2016
marți, 17 mai 2016
Regele Mihai, pe lista rușinii. Regele Mihai figureaza pe lista ANAF cu o datorie la stat de peste 4 milioane de lei. Majestatea Voastra, unde va este onoarea? Respectul fata de Lege? Ca de popor... ce sa mai zic!
Regele Mihai figureaza pe lista ANAF cu o datorie la stat de peste 4 milioane de lei
Regele Mihai figureaza cu peste 4 milioane de lei pe lista persoanelor fizice cu mari datorii la bugetul de stat, lista data publicitatii luni de ANAF.
Mai exact, Mihai I, domiciliat in Sectorul 1 din Bucuresti, are obligatii fiscale de 4.107.135 lei doar la bugetul de stat, nu si la bugetul asigurarilor de sanatate, nicio parte din suma nefiind contestata.
Datoria regelui la bugetul de stat este mai mare chiar decat a lui Gigi Becali, care datoreaza suma de 3.989.530 lei, si decat a lui Silviu Prigoana, care figureaza pe lista cu 3.967.774 lei.
Lista ANAF cu persoanele fizice care datoreaza la bugetul de stat sume mai mari de 1.500 de lei a furnizat numeroase surprize, nume mari de pe scena publica figurand pe ea.
Printre acestea se numara Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, si sotia lui, Lacrima, amandoi cu peste 350.000 de lei, Daciana Sarbu, sotia fostului premier Victor Ponta, fostii ministri Eugen Teodorovici, Adriean Videanu si Elena Udrea, Elena Basescu, fiica fostului presedinte Traian Basescu, precum si candidatii in Bucuresti la alegerile locale din 5 iunie Robert Negoita, Marian Vanghelie si Catalin Predoiu.
Pe primul loc in top este Robert Negoita, primarul Sectorului 3 si candidatul PSD la aceeasi primarie, care are datorii de 232 de milioane de lei la stat.
Topul romanilor cu cele mai mari datorii la Fisc: Robert Negoita se afla pe primul loc
Conform datelor ANAF, 187.230 de romani au datorii totale la bugetul de stat de peste 3,4 miliarde de lei.
Pana acum, ANAF a mai publicat listele cu contribuabilii mijlocii si mari cu datorii neplatite la stat, dar si o lista cu circa 144.000 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei.
Sursa: http://www.ziare.com/regele-mihai/casa-regala/regele-mihai-figureaza-pe-lista-anaf-cu-o-datorie-la-stat-de-peste-4-milioane-de-lei-1422088
------------------------------------------------------------------------------------
sâmbătă, 14 mai 2016
Derapajele ambasadorului american Hans Klemm... jignesc grav, poporul roman! Presa ia atitudine! Politicienii... dorm!
Rareș Bogdan, "șocat" de un gest al Ambasadei SUA la București: "Nu mă așteptam la asta!"
Rareș Bogdan s-a declarat "mâhnit" din pricina comunicatului remis de Ambasada SUA, în care se afirma că "Mihail Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări".
"Sunt mai mult mâhnit decât șocat... pur și simplui nu înțeleg. De ce, Doamne? De ce? Înțeleg că Ucraina s-a dus, înțeleg că Ungaria a deraiat, înțeleg că noua configurație de la Varșovia se negociază tot mai greu cu Polonia... Dar totuși nu se poate orice și oricum. Înțeleg foarte bine atenția sporită pentru ceea ce se întâmplă ăn România. Suntem avanpost NATO și partener strategic pe flancul estic", a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.
"Manoilescu a fost unul dintre fondatorii școlii românești de economie și creatorul doctrinei protecționismului economic, doctrină folosită și azi în țări din America de Sud, mai ales în Brazilia... plus că unul dintre marii guvernatori ai BNR, poate unul dintre cei mai mari după fondatorul BNR, Carada. Sunt surprins de acest mesaj (cel al Ambasadei SUA, n. red). Nu văd cui folosește. Nu mă așteptam la asta și mai ales de acolo. Recunosc!", a adăugat Rareș Bogdan.
Ambasada SUA la București, cuvinte grele pentru Banca Națională a României
Valeriu Zgonea, discuţie cu Hans Klemm. Codurile penale, printre temele de discuţie
De altfel, ambasadorul american Hans Klemm a fost criticat și de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a afirmat că afișarea diplomatului alături de Valeriu Zgonea a arătat "ca un selfie pe șpagă"."Mai face niște vorbiri, niște comunicate, domnul Klemm atunci când exprimă poziţia Ambasadei faţă de evenimente politice, sociale din România, dar ca să apară alături de un politician, în asemenea circumstanţe, cred că este o premieră în istoria politico-diplomatică a relaţiilor româno-americane la Bucureşti", a precizat jurnalistul pentru Digi24.
"Deci domnului Zgonea - nu ştiu acum or fi vorbind în engleză, că aş fi fost foarte curios cu această ocazie să aud engleza domnului Zgonea - dânsului îi mai lipsea ciocanul acela, barosul cu care intenţiona să spargă zidul Casei Poporului alături de Roger Waters când a fost concertul la Bucureşti. Acest comportament al ambasadorului american, după părerea mea, încalcă toate uzanţele politice şi democratice. Este inexplicabil pentru mine", a adăugat el.
Întrebat dacă după această conferință comună Valeriu Zgonea ar putea să păstreze șefia Camerei Deputaților, Cristian Tudor Popescu a răspuns negativ: "Nici măcar. O să cadă pe spate Dragnea pentru că a venit domnul Klemm şi s-a afişat cu domnul Zgonea? Puţin îi pasă lui Dragnea, are socotelile lui interne aici", a menționat el.
Sursa: REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/rare-bogdan-ocat-de-un-gest-al-ambasadei-sua-la-bucure-ti-nu-ma-a-teptam-la-asta_1934992.html#ixzz48cE1Hp8c
============================
============================
vineri, 13 mai 2016
Breaking News. RĂZBOI TOTAL, cu urmari imprevizibile! Elena Udrea vs Laura Codruţa Kovesi. De vazut... ce si cum...
Elena Udrea îi răspunde șefei DNA, Laura Codruța Kovesi:
Ce episod sensibil devoalează
Războiul dintre Elena Udrea și Laura Codruța Kovesi își consumă un nou episod. Șefa DNA a cerut intervenția Inspecției Judiciare după ce Udrea a spus că procurorii au arestat-o la ordinul lui Kovesi. Drept răspuns, Elena Udrea devoalează un episod sensibil și îi cere lui Kovesi, dacă are curajul, să sesizeze CSM și pentru episodul în care a fost numită șefă a DNA la insistențele sale asupra lui Victor Ponta.
”DNA-ul sesizeaza Inspectia Judiciara a CSM pentru ca am afirmat ca Kovesi a dat ordin sa fiu arestata din nou in vara lui 2015, ceea ce s-a si incercat in luna octombrie a anului trecut. Aceasta afirmatie am facut-o si la momentul respectiv, dar atunci nu a contat pentru Kovesi.
Eu cer sefei DNA sa mai sesizeze Inspectia si cu urmatoarea declaratie:
EU, ELENA UDREA, AM FOST LA PRIMUL MINISTRU VICTOR PONTA IN BIROU SA NEGOCIEZ NUMIREA LUI KOVESI IN FUNCTIA DE PROCUROR SEF ANTICORUPTIE!
Am facut acest lucru deoarece Presedintele Traian Băsescu dorea sa o nominalizeze in aceasta functie, Ponta avea alta propunere, iar cei doi nu discutau intre ei.
Am facut-o din proprie initiativa, dar sunt persoane care pot confirma ceea ce spun.”, e mesajul Elenei Udrea.
http://www.stiripesurse.ro/elena-udrea-ii-raspunde-efei-dna-laura-codru-a-kovesi-ce-episod-sensibil-devoaleaza_994504.html
Udrea: Kovesi să sesizeze Inspecţia Judiciară şi pentru că am negociat numirea ei în fruntea DNA
Elena Udrea a cerut, miercuri, DNA să sesizeze Inspecţia Judiciară a CSM şi pentru afirmaţia potrivit căreia a negociat cu fostul premier Victor Ponta, în biroul acestuia, numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea instituţiei.
''DNA-ul sesizează Inspecţia Judiciară a CSM pentru că am afirmat că Kovesi a dat ordin să fiu arestată din nou în vara lui 2015, ceea ce s-a şi încercat în luna octombrie a anului trecut. Această afirmaţie am făcut-o şi la momentul respectiv, dar atunci nu a contat pentru Kovesi. Eu cer şefei DNA să mai sesizeze Inspecţia şi cu următoarea declaraţie: Eu, Elena Udrea, am fost la primul ministru Victor Ponta în birou să negociez numirea lui Kovesi în funcţia de procuror şef al anticorupţie'', a scris Elena Udrea pe Facebook.
Ea menţionează, în postarea sa, că a făcut acest lucru deoarece preşedintele Traian Băsescu dorea să o nominalizeze în această funcţie, Ponta avea altă propunere, iar cei doi nu discutau între ei.
''Am făcut-o din proprie iniţiativă, dar sunt persoane care pot confirma ceea ce spun'', a conchis Elena Udrea.
Cererea Elenei Udrea vine după ce DNA a anunţat, miercuri, că a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţii făcute de fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului pe pagina de internet a unei publicaţii online, în care deputatul susţinea, printre altele, că procurorul şef al DNA a dat ordin să fie arestată.
http://www.mediafax.ro/politic/udrea-kovesi-sa-sesizeze-inspectia-judiciara-si-pentru-ca-am-negociat-numirea-ei-in-fruntea-dna-15309911
RĂZBOI TOTAL între DNA şi Elena Udrea. Laura Codruţa Kovesi sesizează Inspecţia Judiciară şi o acuză pe Udrea că subminează Justiţia
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, solicită Inspecţiei Judiciare să analizeze afirmaţiile deputatului Elena Udrea legate de activitatea procurorilor anti-corupţie. Udrea a spus că Kovesi a ordonat arestarea sa.
COMUNICATUL INTEGRAL DNA:
În temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor,procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţie Judiciare să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu declarațiile făcute de Udrea Elena Gabriela (trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei şi inculpată în alte două cauze pentru infracţiuni similare) declaraţii publicate la data de 10.05.2016 pe pagina de internet a unei publicaţii online.
Astfel, Udrea Elena Gabriela afirmă: „Vreau să fiu judecată de abuz în serviciu. Este o tâmpenie de acuzaţie. Nu mă interesează personal, eu am multe alte acuzaţii. Pe mine mă doare în cot de această lege. Slugile SRI-ului dau aceste mesaje, de fapt slugile sistemului. Persoanele care mă atacă acum, mă atacau şi înainte când era Traian Băsescu preşedinte. Această faptă nu există nicăieri. Dacă i se năzare DNA-ului să îi facă cuiva dosar penal, sigur va face. Acest sistem e reprezentat de către SRI şi de către doamna Kovesi de la DNA. Procurorii execută ordine”. Cu aceeași ocazie, Udrea Elena a afirmat: „Multe dintre dosare s-au făcut la ordin. Doamna Kovesi a dat ordinul ca eu să fiu arestată”.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:
- asemenea afirmaţii tendenţioase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată fiind trimisă în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie şi care este judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.
- afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
- afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege.
http://www.evz.ro/razboi-total-intre-dna-si-elena-udrea-laura-codruta-kovesi-sesizeaza-inspectia-judiciara-si-o-acuza-pe-udrea-ca-submineaza-justitia.html
------------------------------------------------------------------------------------------------
joi, 12 mai 2016
Klaus Iohannis, a preferat să nu meargă la Deveselu. Interesant... dar... vom afla si de ce?
Iohannis nu se va deplasa la Deveselu, chiar dacă este șeful CSAT. Doar Cioloș merge cu şeful NATO la inaugurarea scutului antirachetă
Șeful Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Klaus Iohannis nu se va deplasa la Deveselu, acolo unde se va activa scutul antirachetă Aegis Ashore. La ceremonie participă Secretarul general al Organizaţiei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, şi prim ministrul Dacian Cioloş.
Nu însă şi Klaus Iohannis, care a preferat să nu meargă la Deveselu deşi este şeful CSAT. Acesta a ales să nu meargă la inaugurare, deşi nu mai avea niciun eveniment în programul public. Deocamdată nu se știe din ce cauză a fost luată această decizie.Cu puțin timp în urmă, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
"Este o zi foarte importantă pentru toţi. Este ziua în care va fi inaugurat Deveselu şi, dincolo de asta, sunt bucuros că ne-am întâlnit şi putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varşovia. Sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune', a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii.
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iohannis-nu-se-va-deplasa-la-deveselu-chiar-daca-este-eful-csat-doar-ciolo-merge-cu-seful-nato-la-inaugurarea-scutului-antiracheta--127632.html
------------------------------------
luni, 9 mai 2016
Doua SUBIECTE fierbinti, extrem/extrem de IMPORTANTE: 'Arhiva SIPA'/Macovei-Pruna... si 'calitatea... crenvurștilor'. Ha, ha, ha... Aleg... calitatea crenvurștilor!
Studiu privind calitatea crenvurștilor
42% dintre crenvurștii analizați sunt colorati cu carmin!
Studiul privind calitatea crenvurștilor
face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană
sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin
această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) își dorește să
promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în
privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a
unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății
consumatorilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a
achiziționat din marile structuri comerciale
(hipermarketuri/supermarketuri) 43 tipuri de crenvurști, în vederea
realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește
conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății
consumatorilor. Au fost analizate sortimente de crenvurști
fabricate/distribuite de către: Angst, Golfera Italia, Sutter Germania,
Aldis, Reinert, Transavia, Prodprosper, Unicarm, Pick Ungaria, Ifantis,
Mega Image, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zaklady Polonia, Zimbo
Ungaria, Auchan, Agil, C+C, AIA Italia, Cora, Elit, SaGa Foods Ungaria,
Meda, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Jumbo, Macromex, Caroli,
Goodies Meat Production, Campofrio și Prime Food Polonia.
Conform dicționarelor, crenvurștii sunt
mezeluri din carne, sub formă de cârnat subțire, din carne de vită și
slănină tocate foarte fin și trase în mațe de oaie sau membrane din
material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche; denumirea este
germană, de la Krenwürstchen (pronunțat crenviurștăn).
Se servesc calzi, cu muștar sau cu murături ori cu salate; alături,
pâine proaspătă! Iar dacă sunt nemțești, alunecă cel mai bine cu bere!!!
Doleanțele consumatorilor găsesc treptat
ecou și în rândul acelor antreprenori care dovedesc profesionalism,
responsabilitate și conștiință, ba chiar și în rândul decidenților
politici care sunt sensibili la marile riscuri pe care le prezintă
alimentele tot mai denaturate din oferta comercială contemporană. Sunt
deci primite cu speranță vie anunțurile guvernanților referitoare la
intențiile lor hotărâte de a sprijini inițiativa revenirii la rețetele
bune și sănătoase de acum o jumătate de veac. Dar câtă încredere pot
avea consumatorii în aceste angajamente?! Mai credibile sunt
inițiativele concrete ale unor producători care aduc produse „adevărate“
în magazinele lor, însă la prețuri care îi fac pe cei mai mulți
consumatori…doar vizitatori.
O amplă mișcare a consumatorilor este
centrată pe rețetele de casă, profesioniste, sănătoase, de bună
tradiție. Într-o astfel de rețetă, „germană“, găsim: carne macră de porc
și de vită, slănină, ouă, lapte, diverse condimente; pasta se trage în
mațe de oaie, iar tehnologia presupune, după posibilități și rigorile
alimentare respectate de fiecare, afumare sau doar zvântare,
pasteurizare etc. și păstrare la frigider (o săptămână) sau la
congelator, porționat, pentru a avea oricând produse sigure, bune,
sănătoase. Mai toate rețetele de casă stăruie asupra frământării
îndelungate a pastei reci (foarte reci, obținută prin adăugarea de
gheață pisată) cu blendere care s-au instalat în mai toate bucătăriile,
pentru a obține finețea și aerarea specifice acestui produs. Unii
consumatori, cu o bună înțelegere a lucrurilor, sfătuiesc corect pe cei
care din considerente de dietă nu pot consuma slănină, să folosească
ulei de floarea soarelui (nu de măsline!), să lucreze cu pasta la rece
(sub 16 grade Celsius, ca să evite „tăierea“ pastei) și când cumpără
crenvurști să fie atenți la indicațiile de pe ambalaj evitând produsele
pe care scrie că sunt realizate cu carne și să cumpere pe cele cu
indicația din carne. Observații pertinente sunt formulate referitor la
calitatea materiei prime de bază: carnea de acum câteva decenii provenea
de la animale hrănite (aproape) natural, spre deosebire de carnea
industrială din producția contemporană, provenită de la animale hrănite
cu concentrate încărcate de hormoni, antibiotice, potențatori diverși
etc.; dacă se mai consideră și intervenția genetică avem toată
explicația produselor lipsite de savoarea și consistența specifice
crenvurștilor de altădată.
Studiul a fost realizat de către o
echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel
Stanciu. La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele
obiective:
-
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere;
-
Analiza conținutului de sare din acest tip de produs și impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.
-
Analiza informațiilor nutriționale în cazul sortimentelor de crenvurști analizați.
-
Identificarea substanțelor chimice și a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
-
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere
La fabricarea crenvurștilor analizaţi
s-au folosit următoarele ingrediente: carne de pui, carne de pui
dezosata mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne
de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de
pasăre, grăsime de pui, carne de porc, gușă de porc, grăsime de porc,
carne de vită, tendoane de porc, slanină, șorici, praf de șoric de porc,
emulsie de șorici, gelatină, colagen, grăsimi vegetale, cașcaval, apă,
granule muștar, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de
mazăre, fibre vegetale, amidon cartofi, cazeina, proteină animală,
proteină din lapte, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată
din drojdie, ketchup, roșii deshidratate, extract de drojdie, proteină
din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, zahăr din
trestie nerafinat, maltodextrină, proteină din soia, ulei de rapiță,
ulei vegetal de floarea soarelui, grăsime de palmier, lapte praf
degresat rehidratat, sare neiodată, sare cu nitriți, sare de mare
iodată, sare marină afumată, proteină din lapte, ceapă, extract natural
de boia dulce, extracte vegetale, praf de usturoi, condiment de ardei,
condimente, extracte din condimente, arome naturale, aromă de fum, fum
de lemn de fag, invesils, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de
sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid
ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de
sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu,
glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de
sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara,
di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu,
tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal
natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).
La unele sortimente de crenvurști,
condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul
condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista
substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea
respectivului condiment.
La fabricarea crenvurștilor, în funcție de specie, carnea folosită se regăsește în proporții diferite, astfel:
-
Pieptul de pui între 23% și 80%;
-
Carnea de pui între 13% și 88%;
-
Carnea de porc între 17% și 93%;
-
Carnea de vită între 8% și 79%;
-
Carnea de curcan intre 4% si 96%;
-
Pieptul de curcan: 53%;
-
Carnea separată mecanic între 50% și 79%.
La 7% din produsele analizate nu apare
menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne din rețeta
folosită la fabricarea crenvurștilor.
La
26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic
(carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată
mecanic, carne de pui separată mecanic și carne de curcan separată
mecanic). Începând cu anii 1960, produsele secundare/subprodusele, mai
apoi chiar resturile din industria cărnii au început să fie folosite tot
mai curajos în variante comercializabile, întâi ca produse pentru
animale de companie și de casă, apoi chiar în variante destinate
consumului uman.
Și pentru că și această categorie de
materiale comestibile din zona industriei cărnii trebuia să aibă un nume
aceasta a fost numită, sugestiv, carne separată mecanic – CSM, cu
echivalentele sale în diferitele limbi străine: Mechanically Deboned /
Separated / Recovered / Reclaimed Meat – MDM / MSM / MRM (carne
dezosată/separată/regenerată mecanic, engleză), viande séparée
mécaniquement – VSM (franceză), Separatorenfleisch (carne de separator,
germană), carni separate/raccolta meccanicamente – CSM / CRM (italiană).
Definițiile cărnii separate mecanic –
CSM au tot evoluat și sunt mereu în proces de adaptare la realitățile
pieței, îndeosebi cu aspecte legate de evoluția tehnicilor și
mijloacelor folosite dar și cu aspecte ce țin de protecția
consumatorilor față de abuzurile producătorilor și comercianților.
O primă definire a CSM indică derivarea
acesteia din resturile de carne rămase de la carcasele de animale, după
scoaterea bucăților principale; mai exact este vorba de recuperarea
țesuturilor comestibile – țesut muscular, cartilagii, vase de sânge,
nervi, țesut conjunctiv de pe oasele care compun coloana vertebrală,
coada, cutia toracică și membrele, adică de pe ceea ce constituie și
acum un sortiment distinct, comercializat crud sau afumat sub denumirea
de garf, oase etc, sortiment bine apreciat de consumatori pentru
valoarea nutritivă complexă pe care o prezintă în ciorbe, borșuri și
supe, grație materiei valoroase conținute în oase și cartilagii. Carnea
recuperată poate fi folosită la numeroase preparate bazate pe legume,
leguminoase și cereale, dar și la prepararea de pateuri și umpluturi.
Definițiile curente arată că CSM este
carnea obținută prin separarea mecanică de pe oase, exclusiv cea de pe
oasele capului și extremitățile membrelor sub articulația carpiană
(copita față) și tarsiană (copita spate), iar în cazul porcinelor, și de
pe vertebrele coccigiene (coada); carnea de pasăre separată mecanic
este pasta cu granulație fină obținută prin separarea mecanică a cărnii
de pe oasele carcasei de pasăre, exclusiv pielea gâtului, ghearele,
capetele și organele. Dincolo de definiții, carnea separata mecanic
(CSM) este materie recuperată / regenerată/dezosată prin mijloace
mecanice a resturilor rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe
oase și trecută prin presiune înaltă prin site care separă osul masiv de
țesuturi comestibile. În jargonul specialiștilor are chiar denumirea de
„mâzgă“ sau „noroi“: „noroi alb – white slim, engl.“ (când e vorba de
carne de pasăre) ori „noroi roz – pink slim, engl.“ (când e vorba de
carne roșie, de la specii patrupede). Procesul presupune măcinarea
carcasei și pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva
osoasă și celelalte țesuturi comestibile) sub presiune.
„Declarativ, o cantitate limitată de CSM
obținută la înaltă presiune este folosită pentru producerea hranei
animalelor de companie, dar aceeași CSM (îndeosebi CSM obținută la joasă
presiune) a devenit produs de consum pentru categorii tot mai largi de
consumatori, în mare măsură fără cunoașterea realității de către aceștia
și fără acceptul lor. Tinerii, avizi de noutate prin firea lor, au
devenit consumatori frecvenți ai unor noi produse de acest fel, sub o
publicitate susținută, îndeosebi în rețelele fast-food, ai căror fani le
place să fie considerați. Vârstnicii au ajuns să constituie poate cea
mai largă categorie de consumatori de produse care conțin CSM ca urmare a
disponibilităților bănești reduse: un pensionar se mulțumește, de
nevoie, cu mezeluri ieftine, deși intuiește că la prețul acela de
comercializare ceva nu e în regulă, dar nu are alternative.
Consumatorii
care înțeleg ce este CSM și sunt obligați de condiția lor să consume
aproape exclusiv produse care conțin acest ingredient resimt dureros
această sancțiune socială. Consumatorii știu că teoretic sunt posibile multe nereguli,
fie și numai pentru faptul că există mari dificultăți în efectuarea
controalelor. Chiar specialiștii din domeniu recunosc astfel de
nereguli: 1. când CSM este indicată pe etichetă, putem fi siguri că
produsul conține CSM; 2. dacă CSM nu este declarat, este totuși posibil
să fie folosită în produs, într-o cantitate mai mic㸠fiind știut că un
procent de până la 20% CSM produsă la presiune joasă ori prin tehnologii
fără presiune (carne Baader) prezentă în compoziția unui aliment nu
asigură și detectarea acesteia prin examinare histologică (de exemplu,
prin cercetarea țesuturilor la microscop).” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru
– Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul
Calității, ASE București.
În concluzie, cantitatea de apă și
substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea
ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.
-
Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
-
Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
-
AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
-
Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
-
Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
-
Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
-
Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
-
Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
-
Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
-
Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.
-
Campofrio cu 11 aditivi;
-
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
-
Pikok, Caroli, AIA, cu 9 aditivi;
-
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
-
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
-
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
-
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
-
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
-
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
-
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.
1. Pikok cu 93% carne din pulpă de porc;
2. Agil cu 80% piept de pui;
3. Forzoso cu 59% carne pui și 29% piele pui.
-
Analiza conținutului de sare din acest tip de produs și impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.
Conținutul de sare per 100 grame produs
din produsele analizate variază între 1,1 grame și 3 grame. Deci, dacă
consumăm 300 grame de crenvurști putem asimila între 3,3 grame sare și 9
grame sare. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât
media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de
hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în
legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de
sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni
ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral,
osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe
care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare.
Sarea mai are și marea calitate de a menține echilibrul fluidelor extracelulare.
În mod normal, când consumăm prea multă sare, organismul eliberează hormonul numit aldosteron care ne aduce o puternică senzație de sete, cu ajutorul căreia ne hidratăm și eliminăm sarea din organism.
În mod normal, când consumăm prea multă sare, organismul eliberează hormonul numit aldosteron care ne aduce o puternică senzație de sete, cu ajutorul căreia ne hidratăm și eliminăm sarea din organism.
Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai
multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială
a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare zilnic. Acest consum
ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din
populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese
provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale. Cea mai bună
soluție ca să reduci consumul de sodiu este să înlocuiești sarea cu
arome și condimente. Sarea este combinația dintre sodiu și clor, iar
sodiul consumat în exces este foarte dăunător organismului. Sodiul
dublează riscul unui accident vascular cerebral, crește tensiunea
arterială și este un factor favorizant în apariția celulitei și a
tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii și ficatul.
-
Analiza informațiilor nutriționale în cazul sortimentelor de crenvurști analizați.
Numai 74% dintre produsele analizate
prezintă o declarație nutrițională, iar la 9% dintre acestea
informațiile nutriționale sunt incomplete.
Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 156 kcal și 312 kcal.
Cantitatea de lipide per 100 grame
produs variază între 11 grame și 28 grame, iar cantitatea de acizi grași
saturați per 100 grame produs variază între 3,3 grame și 11 grame.
Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.
Cantitatea de proteine per 100 grame
produs variază între 9,7 grame și 15,59 grame. Numai 19% dintre
produsele analizate din cele cu declarație nutrițională au o cantitate
de proteine mai mare sau cel puțin egală cu 14 grame per 100 grame
produs, fapt ce arată atât cantitatea redusă de carne, cât și calitatea
scazută a cărnurilor folosite la fabricarea crenvurștilor.
-
Identificarea substanțelor chimice și a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
În
cele 43 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari și
alte substanțe, după cum urmează: aromă de fum, arome, difosfat de
sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu,
nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de
potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de
sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu,
diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara,
di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu,
tartrați de sodiu, extract de acerolă și acerolă uscată.
93% din produsele analizate conțin
aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 11
aditivi alimentari, deci numai 7% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari!
La 91% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect.
42% dintre produsele analizate sunt
colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor
obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă.
La 44% dintre produsele analizate gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu.
La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngrosare suspect de aparița anumitor afecțiuni medicale.
-
Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate
consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare
pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
-
Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui
condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare
de gudron și/sau arome de fum derivate.
-
E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila.
-
E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se
foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii
produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate
afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord
americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special
pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma
interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum
Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis.
-
E252 – nitratul de potasiu se foloseşte ca şi
conservant şi face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi
ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250).
Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe
cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera: alergii, dereglări
hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului,
tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări
nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
-
E262 – Acetatul de sodiu se foloseşte ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.
-
E300 – Acidul ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză
și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților
și duce la formarea calculilor la rinichi.
-
E316 – Izoacorbatul de sodiu este o substanţă care
prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva
oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera
alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi
ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv,
tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
-
E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității.
Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea
smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul
citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate
alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni
cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
-
E331 - Citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale
acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii
produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce
efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare,
reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac
anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.
-
E407 – Caragenanul este un gelifiant, agent de îngroșare. Unele
studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv
alimentar.
-
E412 – Guma de guar este o polizaharidă folosită în industria
alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Poate
provoca greață, flatulență și crampe.
-
E415 – Guma de xantan este produsă prin fermentarea glucozei,
sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca
balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.
-
E 417 – gumă tara, stabilizator. Poate provoca alergii.
-
E450 – Difosfat disodic este
un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit
intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.
-
E452 – Polifosfații pot provoca
alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii
colesterolului. Polifosfații dezechilibrează balanța calciu-fosfor,
împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariția osteoporozei.
-
E621 - Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă.
Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală,
greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu
trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni
sau cardiaci.
-
Iodat de potasiu – este un agent de oxidare, folosit uneori în
iodarea sării de masă pentru prevenirea deficienței de iod. Este
utilizat și în unele formule pentru bebeluși sau ca agent de maturare în
produse de panificație.
-
Acerola este o pulbere de extract de cirese continand molecule
active, care pot ajuta la stabilizarea culorii si aromei pentru o gama
larga de produse alimentare.
„La
alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveţi în vedere
cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi
menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine,
grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se
acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi
monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu.
Totodată, trebuie evitați crenvursti obținuți din carne separată mecanic
(resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică
țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu
adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care de
fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată,
verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din
spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a
unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să
facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni
cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
„Până
acum vreo patruzeci de ani, crenvurștii de fabrică erau tare savuroși,
iar plăcerea de a mânca vreo două trei perechi de crenvurști mai
stăruie tulburător în amintirile celor cu tâmple sure sau albe. Treptat,
rețetele acelor timpuri au început să fie modificate, întâi spre
sfârșitul anilor 1970 (când soia devenise o alternativă pentru carne la
mezeluri), apoi foarte mult după ce industria alimentară a trecut în
mâinile inițiativei libere. Din fericire, consumatorul conștient nu se
lasă pradă inițiativelor deșănțate ale producătorilor de alimente,
interesați doar de profitul lor, și începe să manifeste interes pentru
sănătatea lui și pentru buna tradiție în domeniul alimentației.Iată cum
se făceau crenvurștii de fabrică în urmă cu o jumătate de secol: carnea
de vită (pulpă caldă) reprezenta 2/3 din compoziție, slănina de porc
1/3, condimentele (sare și celelalte) nu mai mult de 2%; erau și produse
la care raportul carne – grăsime era de 3:1. La începutul anilor 1980,
deja aveam de a face cu soia și subproduse de abator: în pasta fină de
materii prime tocate (numită bradt) se regăsea concentrat de
soia (4%), carne tocată de pe oase (5%), emulsie de șorici (2,5%),
pigment de sânge integral (1%), condimente și membrane de oaie, iar după
afumare caldă și pasteurizare produsul avea max. 69% apă, max. 29%
grăsime, min. 9% proteine, cu un termen de garanție de trei zile. După
trei decenii, consumatorii pot afla că în crenvurștii pe care îi simt
foarte schimbați la gust se pun: cărnuri de specii diferite (porc, pui,
vită), slănină, proteine (din soia, din lapte), glucide (amidon, dar și
zahăr – care se pune aproape în tot ceea ce constituie aliment!),
condimente, mulți aditivi (E-uri) pentru tot felul de scopuri (de
stabilizare, de prevenire a oxidării, de sporire a fermității, de
conservare, de colorare, de gust – glutamat de sodiu); pasta se trage în
membrană artificială comestibilă, iar termenul de garanție a crescut la
o lună. Consumatorii mai află că aditivii adăugați sporesc apetitul,
aduc mult fosfor și sodiu în corp care dezechilibrează balanța
calciu/fosfor și generează mari probleme legate de sănătatea sistemului
osos.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business,
Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.
„Sănătatea
este una dintre cele mai importante alegeri în viață, iar dacă odată
bunul simț era de ajuns pentru a face această alegere, astăzi trăim
într-un ritm alert, avem acces la o piață extrem de diversificată și
simțim continuu presiunea obiectivelor personale și profesionale pe care
ni le-am propus. Si pentru a face alegerile potrivite la momentul potrivit, avem nevoie de informația corectă și adaptată nevoilor noastre. De
aceea, susțin cu convingere că o comunitate a oamenilor sănătoși se
contruieste prin schimbarea perspectivei fiecăruia dintre noi asupra
sănătății și stilului de viață, prin informare și educare corectă. Nu
trebuie să asteptăm ca sistemul să facă primul pas, sănătatea
individuală este, înainte de toate, o responsabilitate personală, care
începe indubitabil cu alegeri conștiente și asumate. În primul rând,
având informația corectă, învățând să aplicăm regulile esențiale de
nutriție, alegând alimentele potrivite pentru că știm ce conțin și cum
le putem transforma în nutrienți. În al doilea rând, învățând să facem
mișcare adaptat vârstei, sexului și condiției fizice. Și nu în ultimul
rând alegând conștient și riguros să „practicăm“ continuu un stil de
viață echilibrat și sănătos. Ca orice fel de practică, și cea a stilului
de viată poate fi schimbată, îmbunătățită, adaptată, orientată spre
scopuri și beneficii. Ne trebuie însă pentru asta infomația științifică
corectă din partea unor specialiști de încredere ca să alegem în
cunostință de cauză.”Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriţie şi Sănătate, Fondator „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate”.
„Alimentația
corectă este numai aceea care provine din natură și există în stare
naturală de la Creație. Orice rafinare, izolare de principii nutritive,
adaosuri de aditivi, conservări agresive, tratări termice agresive,
reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Sărurile nitrice, în
combinație cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului, produc
nitrosamine cancerigene. Nitriții și nitrații se transformă mai ușor în
nitrosamine prin tratarea termică a alimentelor. Proteina de origine
animală este factor oncogen prin următoarele mecanisme: consumul abuziv,
aport excesiv de fier, care este substrat nutritiv pentru celula
canceroasă și în plus favorizează nașterea nitrozaminelor în organism,
prepararea la temperaturi înalte (grătar, prăjeli) generează la
suprafață cărnii hidrocarburi aromatice și amine heterociclice cu
potențial cancerigen, conținut mare de grăsimi saturate, care au și ele
efecte oncogene prin mecanismul insulino-rezistent și intoxicarea cu
radicali liberi. Un om sănătos poate evita cancerul dacă nu mănâncă
carne sau dacă mănâncă carne puțină, adică 1-2 zile pe săptămână, o masa
pe zi, carne de cea mai bună calitate. O atenție deosebită trebuie
acordată alimentației copiilor, aceștia trebuie să mănânce proteine de
calitate (pește, cereale integrale ciuperci, brânzeturi de calitate,
avocado etc), nu trebuie să consume zahăr, trebuie să mănânce carne
puțină, să evite alimentele cu aditivi, alimentele rafinate, iar
părinții trebuie să supravegheze atent greutatea acestora” prof. univ.
dr. Pavel Chirilă, membru fondator Clinica Nera – Centru de Recuperare
Oncologică.
Sursa:
http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-crenvurstilor/MzcwLTE.html
-----------------------------------------------------------------------------------
Adevarul??? Pariez: un banal si nenorocit accident! Vorbind la telefon, cu peste 100 km la ora, a scapat de sub control masina! Un adevar simplu, banal... dar romanului... ii plac conspiratiile!! :(
Iar la asta... ajuta si tembelismul unora platiti din banii nostri! :(