Rezultate surprinzatoare obtinute de Mihai Gadea si Rares Bogdan.
Campanie de succes la televiziunile puscariasilor
Antena 3 duce de cateva saptamani bune o campanie furibunda in favoarea gratierii unor pedepse, sustinuta si de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gadea, Ciuvica&co pe Dan Voiculescu. Rares Bogdan, Cozmin Gusa&co pe Maricel Pacuraru. Desi aparent se detesta, cele doua televiziuni se potenteaza reciproc pe un subiect de interes comun: justitia. Cand Tavi Hoandra a atacat-o incalificabil pe ministrul justitiei, Raluca Pruna, in urma cu o saptamana, Gadea l-a laudat pentru isprava difuzand integral monologul colegului sau despre "crimele din puscarii".
De notat ca Realitatea nu si-a aparat detinutul asa cum a facut-o Antena 3, cand dosarul se afla in stare de judecata. Acum insa diferentele s-au sters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puscariilor din Romania.
Campania s-a intensificat si a atins apogeul dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intervenind intr-o emisiunea lui Tavi Hoandra, ca gratierea ar putea fi una din solutiile propuse pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori. A fost o eroare, am explicat in textul Cum golim inchisorile si de ce putem face asta si fara gratiere
Dar declaratiile ministrului justitiei (fara precedent pe o tema atat de delicata) au dat sperante tuturor.
Antena 3 si-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de gratiere. Apogeul abjectiei a fost atins luni seara, cand fetita de zece ani a fost pusa sa vizioneze in direct un pseudo-interviu cu mama ei in timp ce Gadea explica faptul ca in Italia de pilda un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Intre timp, ziarul Adevarul dezvaluise ca femeia condamnata "doar pentru ca a furat un salam si o bucata de cascaval" pentru fetita ei mai fusese de fapt condamnata pentru furt, s-a sustras cercetarii si furase mai multe bunuri, nu doar mancare.
In lupta pentru gratiere au fost aruncate insa toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anuntat duminica, 10 iulie, ca "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse". Alta manipulare, deoarece la o simpla intrebare adresata Ministerului Justitiei in legatura cu numele acestor ONG-uri, raspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 12 iulie 2016, vă informăm că am primit de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiție care este în curs de soluționare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel infiintat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, intre altele, si gratierea partiala a pedepselor mai mari de zece ani, unde se incadreaza si Voiculescu.
De cealalta parte, Realitatea TV, prin Rares Bogdan, a continuat luni seara sa denunte conditiile din inchisorile romanesti si chiar sa ameninte cu plangere penala conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe motiv ca nu pun in aplicare solutiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat in slavi pe Victor Ciorbea, caruia i-a multumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rares Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un inalt prelat ortodox, mitropolitul Laurentiu Streza.
Toata aceasta campanie, plus eroarea ministrului justitiei de a anunta ca va propune gratierea ca solutie pentru conditiile proaste din penitenciare si anuntul inexact ca Romania risca sa plateasca amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerarii din inchisori, au avut ca efect un protest la Rahova si o revolta izbucnita la penitenciarul de la Iasi. Presa locala difuzeaza imagini cu rudele detinutilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni si de ministrul justitiei agitand pancarde cu "gratierea".
Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai buna, numai ca lumea s-a cam speriat pe buna dreptate. Lucrurile au ajuns iarasi mult prea departe. Greu de crezut ca gratierea va mai figura printre solutiile propuse de Ministerul Justitiei dupa tot iuresul facut de Voiculescu&co. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, trebuie sa inchida si sa opreasca urgent orice fel de dezbateri sau discutii despre gratiere ca solutie la supraaglomerarea din inchisori inainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Daca o va face, va aparea ca promotorul intereselor lui Voiculescu in Guvernul Ciolos. Nu cred ca doreste sa se intoarca la Bruxelles la brat cu Serban Nicolae. Doar el mai are curajul sa promoveze in Parlament proiecte de legi cu amnistii si gratieri.
In rest, Voiculescu poate sa-i scrie mai departe ministrului justitiei misive ironice pe hartie velina daca asta-l racoreste pe caldurile astea, dar ma tem ca nu-l va ajuta la nimic. Dimpotriva, as zice. Tot ce face azi se intoarce impotriva lui, cum s-a intamplat de altfel tot timpul. Televiziunile puscariasilor au reusit sa arunce penitenciarele in aer. E un succes incontestabil. (Vezi fotogalerie in Ziarul de Iasi)
Rezultatul surprizator este ca tocmai si-au compromis sansele de a convinge publicul ca gratierea e un lucru bun. Nimeni nu se simte foarte linistit vazand imaginile de la Iasi cu puscariasi urland doua zile la rand pe acoperisul inchisorii si cu rudele borfasilor tipand ca vor sa-si ia infractorii acasa. Nimeni intreg la cap nu doreste sa deschida puscarii intr-o tara sleita de hotie. Orice guvern sau partid care sustine oficial termina prost.
Evident, pe Voiculescu l-a scos din minti si ordonanta care i-a aruncat la cos cele zece capodopere scrise la Rahova. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, le-a diminuat masiv scriitorilor sansa unei liberari conditionate. Daca ne uitam cu atentie in sentinta lui Voiculescu, intelegem mai bine de unde atata agitatie. In mod normal, pedepasa se reduce la jumatate tinand cont de varsta si la o treime daca se adauga zilele muncite. Numai ca nu stim sigur cat a muncit pe bune si cat l-au pontat din pix, dat fiind ca s-a lacomit.
Ce-l ingrozeste pe Voiculescu pe buna dreptate e perspectiva de a mai sta cativa ani buni la Rahova, plus ca risca sa-l ajunga din urma si condamarea in dosarul de santaj. De aici toata isteria cu gratierea, dar iarasi observ ca Voiculescu face ce stie el mai bine. E gata sa dea foc la tara ca sa-si scape el pielea. Adica sa deschida larg usa puscariilor sperand ca se va strecura si el cumva afara, dar ceva imi spune ca iarasi i-a iesit exact pe dos.
Citeste mai multe despre dan voiculescu • realitatea tv • rares bogdan • maricel pacuraru • mihai gadea • gratiere • antena 3
Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21153157-rezultate-surprinzatoare-obtinute-mihai-gadea-rares-bogdan-campanie-succes-televiziunile-puscariasilor.htm
--------------------------------------------------------
http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400_video_122377.html
----------------------------------------
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Telejurnal:
Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost miercuri seara în direct la Telejurnal, pentru a vorbi despre situaţai din ultimele zile din penitenciare.
Ministrul Justiţiei crede că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare. Raluca Prună a explicat în direct la Telejurnal că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor. Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.
O graţiere rezolvă problema aici şi acum. Noi trebuie să ne asigurăm că în penitenciare avem condiţii demne, indiferent de cine cum intră în penitenciar, a subliniat Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a făcut din nou apel la deţinuţi, să nu escaladeze situaţia, pentru că asta nu va aduce o rezolvare mai grabnică a problemelor lor, dar şi la mass media, să nu inflameze situaţia prin modul în care transmite ceea ce se întâmplă. Raluca Prună a precizat că totul a pornit de la un caz singular (un deţinut care a dat foc celulei).
Declaraţiile Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, la Telejurnal:
- De la începutul acestor proteste conlucrez cu ANP pentru a fi informată
- În acest moment avem informaţii că sunt proteste în 10 penitenciare, dar nu se ştie numărul exact
- Sunt multe persoane care au refuzat masa
- Avem o problemă de sistem în penitenciare, e o problemă gravă
- Între 2000 şi 2004 am vizitat aproape toate penitenciarele
- Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, este gravă
- Apelul meu pentru persoanele aflate în detenţie este că nu e în interesul lor să escaladeze această situaţie
- Am făcut apel la încă puţină răbdare
- Cei din penitenciare sunt pregătiţi pentru această situaţie
- Lucrătorii din penitenciare - şi pentru ei e o situaţie grea
- Unii deţinuţi s-au urcat pe acoperiş, alţii şi-au incendiat camera
- 3 iulie e momentul în care o persoană aflată în detenţie şi-a incendiat camera
- Am discutat cu cei aflati in camerele alăturate şi mi-au spus că nu a fost niciun protest
- Totul a pornit de la un caz singular
- Persoana respectivă era sub un tratament medical
- Multi deţinuţi fumează, deci e posibil ca, dacă ai o brichetă, să-ţi incendiezi camera
- E regretabil, iar mesajul meu ca ministru al Justitiei este că avem o situaţie gravă
- Deschid o dezbatere publică, o consultare
- Despre amnistie şi graţiere: graţierea nu este o optiune pentru mine, am declarat asta după preluarea mandatului
- Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare graţiind persoane
- Au graţiat şi alte state şi statistica ne arată că aceasta nu este o soluţie
- O graţiere rezolvă problema aici şi acum
- Noi trebuie să ne asigurăm că penitenciare avem conditii demne indiferent de cine cum intră în penitenciar
- Înainte de a ajunge la graţiere există alte mijloace
- Dar nu vreau să anticipez nimic din dezbaterea publică
- E posibil ca, pe un fond de emoţie, noi înşine să escaladăm situatia
- Eu noi voi lua decizii populiste pe acest fond emoţional, fără dezbatere publică
- Eu am fost invitată de premierul Cioloş în acest guvern, e o funcţie temporară
- Eu pot pleca oricând îmi cere premierul
- Despre demisia pe care a cerut-o directorului ANP: Am cerut demisia directorului ANP şi după aceea am constatat că avem nişte reguli care spun că, în fiecare an, performanţele unui funcţionar sunt evaluate
- Persoana despre care vorbim a fost evaluată ca având o performanţă excepţională
- M-am gândit că nu are rost să forţez norma de drept folosită în România
Ministrul Justiţiei a subliniat că sunt necesare măsuri imediate care să corecteze precaritatea din sistem, care să rezolve supraaglomerearea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la harnă, la accesul la muncă, la asistenţa medicală şi la pregătirea reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenţie.
Sursa: http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ANP prezintă situația protestelor din închisori: Au loc revolte în opt penitenciare din țară. Personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi.
RăspundețiȘtergere------------------------------
Administrația Naționale a Penitenciarelor (ANP) a prezentat miercuri, printr-un comunicat, situația protestelor izbucnite în mai multe închisori din țară. Potrivit reprezentanților ANP, revolte ale deținuților au avut loc în opt penitenciare, cei închiși fiind nemulțumiți de condițiile din detenție.
”În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unități de detenție, Administrației Naționale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată”, se arată în comunicatul de presă remis B1TV.
Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:
Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.
Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.
În contextul implicațiilor medicale, accentuate și de perioada caniculară, reprezentanții ANP își exprimă îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană.
”Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate. Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate respectă dreptul la libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi. În situația în care deținuții vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum și cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menținută, în permanență, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se mai arată în comunicatul ANP.
http://www.b1.ro/stiri/