Pagini de larg interes! Click here:

luni, 15 noiembrie 2010

Avocatii, pe mosia (tara) lui Boc, o masina de tocat bani, inutila! Guvernul Boc, face ce vrea, nu ce trebuie!

Sentinţele legate de salariile bugetarilor, aruncate la coş de juristul Emil Boc

Bugetarii obţin degeaba în instanţă sentinţe conform cărora reducerea salariilor cu 25% a fost ilegală. Premierul Emil Boc se apără cu decizia Curţii Constituţionale sau impune HG-uri prin care se amână plata restanţelor. Sindicatele ameninţă cu sute de mii de acţiuni în instanţă şi ameninţă cu proteste dacă Guvernul continuă să amâne executarea sentinţelor prin acte normative.


Tot mai multe instanţe decid că reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor sau a indemnizaţiilor de concediu în cazul profesorilor este ilegală. Cu toate aceastea, Guvernul susţine că banii nu vor ajunge în conturile celor care au obţinut sentinţele executorii.
"Decizia Curţii Constituţionale privind Legea de reducere a salariilor este de constituţionalitate. O decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar această decizie va fi atacată la instanţele superioară, nefiind definitivă",
a precizat premierul Emil Boc.

Solicitat de jurnalişti să comenteze motivarea Tribunalului, potrivit căruia diminuarea salarială reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului, premierul a răspuns ironic:
"Dar când patronii dumneavoastră au fost obligaţi să vă taie salariile au încălcat drepturile omului?".
Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători care au contestat în instanţă decizia de diminuare a salariilor este ilegală, astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.

Guvernul are însă şi alte pârghii prin care ignoră sentineţe definitive şi irevocabile. Astfel, drepturile salariale câştigate în instanţă de bugetari până în prezent vor fi plătite începând cu 2012, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern în primăvara acestui an.

Drepturile salariale restante câştigate în instanţă de bugetari, devenite executorii până la data intrării în vigoare a OUG adoptate miercuri, se achită astfel: în 2012 se plăteşte 34% din sumă, în 2013 - 33%, iar în 2014 - diferenţa de 33%.

Actul normativ se referă la autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din bugetul de stat, din bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, din venituri proprii şi subvenţii de la stat sau chiar finanţate integral din venituri proprii.

Valoarea totală a drepturilor salariale restante câştigate în instanţă se ridică la 2,16 miliarde de lei, reprezentând 0,4% din PIB, a precizat atunci Ioana Muntean.

Guvernul a adoptat anul trecut Hotărârea cu numărul 71, potrivit căreia plata drepturi salariale câştigate în instanţă până la 31 decembrie 2009 urma să se facă astfel: în anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011 - 33% şi în anul 2012 - diferenţa de 33%. Potrivit unei OUG adoptate în martie 2010, şi drepturile salariale restante câştigate în instanţă anul acesta urmau să fie plătite eşalonat, în 2011, 2012 şi 2013.

"CCR nu are atribuţii în a limita atribuţiile instanţelor de judecată, nu poate amenda hotărâri definitive", susţine avocatul Aurelian Pavelescu.

În ceea ce priveşte procedura de amânare cu anii a plăţilor, sindicatele ameninţă cu alte proteste. "Vreau să vă atrag atenţia că hotărârile judecătoreşti chiar dacă sunt executorii, domnul Emil Boc presupun că va merge pe varianta ordonanţelor de urgenţă în care se va amâna la nesfârşit plata acestor drepturi legale hotărâte de către instanţă", a precizat Marius Nistor, preşedinte executiv Federaţia „Spiru Haret".

Alianţa "Sed Lex" spune că are peste 80.000 de acţiuni în instanţă privind reducerea salariilor cu 25%, iar în urma deciziei Tribunalului Vâlcea, potrivit căreia diminuarea este ilegală, peste 5.200 de angajaţi vor mai da statul în judecată pentru recuperarea banilor care le-au fost luaţi din iulie.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat, joi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că este firesc ca instanţele să dea câştig de cauză bugetarilor care au reclamat reducerile salariale cu 25%.

Sebastian Oprescu a declarat că SNFP are acţiuni în instanţă pentru toţi colegii, fiind vorba despre 350 de acţiuni colective pentru recuperarea tăierii de 25%.

Liderul sindical a declarat că numărul mare de acţiuni în instanţă a dus la un blocaj, în prezent fiind date termene şi în lunile mai, iunie sau iulie 2011. Sebastian Oprescu a declarat că bugetarii îşi vor recupera drepturile pierdute pe cale judecătorească.

Sentinţele legate de salariile bugetarilor, aruncate la coş de juristul Emil Boc

Unde-i lege, e tocmeală!
Publicat Sâmbãtã, 13 noiembrie 2010 Gabriel Păleanu
in Cotidianul.ro
________________________

Multi, foarte multi din pacate, inca nu sunt convinsi
ca  PUTEREA/guvernantii, sunt deasupra Constitutiei, Legii!
Democratie, separatia puterilor ... amintiri din copilarie!
Iata, inca un exemplu CONCRET, care imi da dreptate!
De cativa ani, tot afirm acest lucru, si ce daca!
Mereu am spus asta, mereu am cerut cautarea si
gasirea unor SOLUTII VIABILE, nu iluzii de hranit fraieri!
Mi s-a spus ca destabilizez!
Ca vreau eu, nu stiu ce!
Etc. etc. etc.
Pacat! Pacat de banii aruncati pe fereastra!
Pacat de sanatatea noastra, a copiilor nostri!
Pacat de noi, de familiile noastre!
Admin, V.Burcu
Guvernul – speriat că trebuie să răspundă la zeci de mii de scrisori care contestă recalcularea pensiilor speciale


Soluţie: Guvernul vrea ca orice plângere să se considere, automat, neîntemeiată

"Neîntemeiat".  Acesta a fost răspunsul la cele 200 de plângeri primite până acum la Secretariatul General al Guvernului (SGG), împotriva hotărârilor de Guvern prin care au fost recalculate pensiile speciale. Guvernanţii au însă o problemă de natură birocratică: dacă e să respecte legea, trebuie să dea un răspuns în scris fiecărui petent. Şi, cum se estimează că numărul petiţiilor împotriva recalculării specialelor va ajunge la câteva zeci de mii, tot atâtea scrisori recomandate ar trebui expediate de SGG. Prin urmare, Guvernul vrea să suspende aplicarea legii în acest caz şi, ca să facă economie, să se considere, automat, orice plângere împotriva recalculării pensiilor speciale ca fiind neîntemeiată.

SGG atenţionează că, din informaţiile deţinute, se estimează că numărul plângerilor prealabile va creşte considerabil, ajungând la aproximativ câteva zeci de mii, şi că procedura legală obligă ca pentru fiecare persoană care formulează plângere prealabilă să se solicite iniţiatorilor un punct de vedere.

Executivul arată că, în aceste condiţii, volumul de corespondenţă ar creşte proporţional, ca şi costurile aferente, iar pentru evitarea acestor costuri este necesar ca toate plângerile prealabile formulate împotriva HG 735/2010 şi HG 737/2010 privind recalcularea pensiilor speciale să fie considerate neîntemeiate.


În urmă cu o lună, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea aplicării HG 737/2010 prin care au fost recalculate pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi, până când se va decide dacă actul normativ va fi anulat.

Hotărârile de Guvern prin care s-a decis recalcularea ( diminuarea cu procente cuprinse între 1 şi 300% ) celor aproximativ 200.000 de pensii speciale au fost adoptate la finele lunii iulie 2010. "Iniţiatorii actelor administrative contestate, analizând temeinicia şi legalitatea acestora în raport cu aspectele semnalate de petenţi, apreciază reclamaţiile administrative ca fiind neîntemeiate", se arată în documentul obţinut de Mediafax. "Veţi vedea că ies peste 500 şi ceva de milioane de euro dintr-o simplă analiză", a spus premierul Boc socotind efectele recalculării în plan bugetar.
http://www.gandul.info/news/guvernul-speriat-ca-trebuie-sa-raspunda-la-zeci-de-mii-de-scrisori-care-contesta-recalcularea-pensiilor-speciale-7714314
Am spus si repet:
Ei sunt deasupra Legii!
Admin, V.Burcu

4 comentarii:

  1. ... banii mei, banii mei, ce-ati facut Doamne cu ei ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimati camarazi, guvernantii de azi nu tin cont de nimeni si de nimic, fac doar ceea ce vor si atat, nu au nici o jena. Poate parte de vina o avem noi, muritorii de rand, pentru ca nu avem nici o reactie, din comoditate, din alte cauze, Dumnezeu stie, cert este ca daca noi nu am reactionat ei de ce sa nu-si faca mendrele ca doar nu-i deranjeaza nimeni.
    Cred ca ar trebui sa gasim si noi strategii noi cum ar fi greva fiscala (sa nu aiba si ei de unde), petitii cu nemiluita catre autoritatile statului etc pentru ca oprirea lucrului si demonstratiile nu-i misca cu nimic, si nu in ultimul rand, ar trebui sa fim solidari, sa impingem in fata oamenii de valoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. @dapix,
    Toata pretuirea mea!
    Esti un temerar! Propui strategii, te gandesti la solutii!
    Mai mult decat bine venite, mai mult decat imperios necesare!
    Dar ... cu cine frate? Cu oameni care nici macar ATITUDINE
    nu gasesc de cuviinta sa ia, prin cateva, putine cuvinte?
    Cu oameni care nu vor sa inteleaga ceva atat de ELEMENTAR:
    tacerea, indiferenta, lipsa de atitudine ... ne sunt tuturor,
    MORTALE! M-am uitat mereu pe alte bloguri, la alte categorii
    profesionale: zeci, sute de comentarii/subiect!
    Da, acei oameni, isi cunosc interesul, forta!
    Noi .... asta e! Ne meritam soarta!
    Admin, V.Burcu

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Burcu aveti mare dreptate, nu trebuie sa ne gandim la solutii sofisticate, nu trebuie sa ne consumam timpul pentru proteste, trebuie doar sa fim solidari si sa gasim solutii eficiente.
    Unul din scopurile guvernantilor si in general al politicienilor este dezbinarea noastra pentru ca in felul acesta suntem vulnerabili si lipsiti de reactii ferme si eficiente.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!