In timp ce politicieni precum Elena Udrea si Relu Fenechiu s-au plans fie de faptul ca au avut o "baie infecta", ca nu au avut acces la foehn sau de WC-ul turcesc, unul din greii fotbalului, Cristi Borcea, ar fi beneficiat de tratament preferential in inchisoare, asa cum a aratat o ancheta realizata la Poarta Alba. In spatele gratiilor din cele mai multe inchisori, detinutii stau inghesuiti, mananca putin si traiesc laolalta cu plosnitele si mananca de 4 lei pe zi.

In harta de mai jos puteti vedea care sunt cele mai aglomerate penitenciare din tara (sunt 9 cu peste 1.000 de detinuti), dar si distributia lor dupa profil:

 
 
Numarul total al detinutilor se ridica in prezent la 29.969 de persoane, dintre care doar 1.535 sunt femei. Cei mai multi dintre acestia, respectiv 29.234, sunt in penitenciare, 589 in centre de detentie, iar 146 in centre educative, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In 2014 au fost mai putini detinuti decat in anul precedent, ajungand aproximativ la acelasi nivel din 2010.
Sistemul penitenciar din Romania numara in prezent 44 de unitati, dintre care 33 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 3 centre de detentie, 2 educative. Pe langa acestea, mai sunt 2 centre de pregatire, odihna si recuperare si 4 de formare profesionala. Cei mai multi detinuti isi ispasesc pedeapsa in regim semideschis, urmat, ca efectiv de persoane, de inchisorile cu regim inchis.

Repartizarea detinutilor dupa natura infractiunilor



 
Citeste si:


 

Cei mai multi detinuti au primit pedepse cuprinse intre 1 si 5 ani - 14.363, si intre 5-15 ani - 10.075, in timp ce numarul celor care au fost inchisi pentru o perioada mai lunga de 15 ani este sub 3.000. In ceea ce priveste strainii care populeaza inchisorile de la noi, cei mai multi sunt de origine turca (46), urmati de moldoveni (29), italieni (18) si bulgari (13).