Google Translate

luni, 23 iunie 2025

🔴Nicușor Dan a semnat decretul de învestire a Guvernului Ilie Bolojan

 


Nicușor Dan a semnat decretul de învestire a Guvernului Ilie Bolojan


Nicușor Dan a semnat, luni, 23 iunie 2025, decretul pentru numirea Guvernului României, după ce acesta a fost votat cu 301 voturi pentru. Executivul urmează să aibă următoarea componență:

  • Ilie-Gavril Bolojan – prim-ministru;
  • Marian Neacșu – viceprim-ministru;
  • Tánczos Barna – viceprim-ministru;
  • Michael-Dragoș Anastasiu – viceprim-ministru;
  • Marian-Cătălin Predoiu – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne;
  • Liviu-Ionuț Moșteanu – viceprim-ministru, ministrul apărării naționale;
  • Ciprian-Constantin Șerban – ministrul transporturilor și infrastructurii;

  • Alexandru Nazare – ministrul finanțelor;
  • Radu Marinescu – ministrul justiției;
  • Florin-Ionuț Barbu – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;
  • Bogdan-Gruia Ivan – ministrul energiei;
  • Alexandru-Florin Rogobete – ministrul sănătății;
  • Dragoș-Nicolae Pîslaru – ministrul investițiilor și proiectelor europene;
  • Daniel-Ovidiu David – ministrul educației și cercetării;
  • Oana-Silvia Țoiu – ministrul afacerilor externe;
  • Diana-Anda Buzoianu – ministrul mediului, apelor și pădurilor;
  • Petre-Florin Manole – ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale;

  • Radu-Dinel Miruță – ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului;
  • Cseke Attila-Zoltán – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
  • Demeter András István – ministrul culturii.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului RomCâniei va avea loc astăzi, ora 20:00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. eremonia va fi transmisă presei prin sistemul unic de transmisiune în direct și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

marți, 17 iunie 2025

Bolojan ar urma să fie nominalizat, miercuri, pentru postul de PREMIER. Ce oameni au negociat partidele pentru conducerile ministerelor? - SURSE

 

Bolojan ar urma să fie nominalizat, miercuri, pentru postul de PREMIER. Ce oameni au negociat partidele pentru conducerile ministerelor? - SURSE

În varianta agreată ca Ilie Bolojan să fie premier, PSD ar urma să primească șefia AEP, șefia Camerei Deputaților, va numi un judecător la CCR, vicepremierul și secretarul general al Guvernului.
În plus, social-democrații ar urma să aibă 7 ministere cu următorii potențiali titulari:
•⁠ Transporturi - Ciprian Șerban
•⁠ ⁠Justiție - Radu Marinescu
• Investiții - Bogdan Ivan
•⁠ ⁠Muncă- Simona Bucura Oprescu
•⁠ Energie - Victor Negrescu
• Agricultură - Florin Barbu
• Sănătate – Alexandru Rafila
Nicușor Dan a chemat partidele la Cotroceni, joi, pentru consultări oficiale. Învestirea premierului, pe ultima sută de metri
Liberalii au urma să primească 4 ministere, după cum urmează:
•⁠ ⁠Interne - Cătălin Predoiu
•⁠ Finanțe - Marcel Boloș
•⁠ ⁠MIPE/Energie-Sebastian Burduja/ Cristian Bușoi
•⁠ ⁠Educație- Daniel David
3 ministere la primie USR, plus șefia Senatului și Avocatul Poporului: •⁠ ⁠Externe- Dacian Cioloș
•⁠ ⁠Apărare - Ionuț Moșteanu/ Ștefan Pălrie
•⁠ Economie/ Mediu: Oana Țoiu sau Cristian Ghinea
UDMR va primi 2 ministere și numirea unui judecător CCR:
•⁠ ⁠Dezvoltare- Cseke Attila
• Finanțe- Kelemen Hunor

sâmbătă, 31 mai 2025

Despre Eduard Bachide... și ,,învârtelile'' sale...

 

Eduard Bachide, pe lista bogaților de la Aeroporturi. Secretarul de stat MApN s-a opus creșterii pensiilor militare

Eduard Bachide, secretarul de stat în MApN care s-a opus creșterii pensiilor militare, este unul dintre beneficiarii creșterii uriașe de venituri de la Aeroporturi București. Acționarii Companiei au aprobat majorarea de peste cinci ori a indemnizațiilor pe care le primesc membrii consiliului de administrație.

Eduard Bachide, polticianul care a declarat că, în caz de ne invadează rușii, cheamă poliția, poate candida la titlul de cel mai bine plătit bugetar din România. Secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, din Ministerul Apărării Naționale (MApN), Eduard Bachide încasează, pe lângă salariul de la MApN, și indemnizații de la Aeroporturi Bucureși și Romtehnica, acolo unde este membru în consiliile de administrație. Așa cum a arătat Oficiul de stiri, el a intrat în vizorul mlitarilor veterani și în rezervă după ce s-a opus legii privind pensiile militare.

Eduard Bachide, pe lista bogaților de la Aeroporturi

Eduard Bachide poate beneficia de o creștere a veniturilor de circa 30.000 de lei, după ce acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au aprobat majorarea de peste cinci ori, la aproape 70.000 de lei brut pe lună, a indemnizațiilor pe care le primesc membrii consiliului de administrație. Secretarul de stat în MApN este unul dintre cei șapte membrii ai consiliului de administrație ai CNAB.

Concret, acționarii CNAB au decis majorarea indemnizațiilor membrilor consiliului de administrație la 69.840 lei brut (circa 40.000 lei net). Anterior, nivelul indemnizației administratorilor era de 12.656 lei brut (circa 7.400 lei net). Majorarea decisă înseamnă o creștere de 5,5 ori a indemnizației brute, arată Economedia.

Majorarea vine în contextul în care România se află în acest moment într-o acută criză bugetară, cu un deficit de 9,3% din PIB, cel mai mare din UE, care ar putea însemna retrogradarea țării la „junk” și suspendarea fondurilor europene, dacă nu sunt luate măsuri de reducere a deficitului.

Document publicat de Economedia

Cinci membri CA sunt funcționari publici, contrar legii

Conform datelor oficiale prezentate de compania Aeroporturi București, Consiliul de Administrație (CA) al CNAB este format din: Eduard Bachide, Georgeta Bumbac, Cosmin Florin Mihălța, Ileana Mirela Bîrchi, Constantin Gabriel Bunduc, Felix Corneliu Ardelean și Cătălin Diaconu – membru neremunerat, reprezentant al acționarului minoritar Fondul Proprietatea. Cinci dintre aleși sunt funcționari publici, deși legea guvernanței corporative arată că maxim doi funcționari publici pot ocupa posturi în consiliul de administrație al unei astfel de companii.

Așa cum reiese din CV-uri, Mirela Birchi este consilier personal al ministrului Transporturilor, Georgeta Bumbac – director Ministerul Sănătății, Constantin Bunduc – secretar de stat în Ministerul Transporturilor în funcție, Eduard Bachide – secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale în funcție și Felix-Corneliu Ardelean director în funcție în Ministerul Transporturilor.

Reacția lui Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat, întrebat de jurnaliști despre acest subiect la conferința de presă privind semnarea contractul pentru construcția lotului Miercurea Nirajului – Sărăţeni din Autostrada A8. El a declarat că „nu există o aprobare de acest tip în acest moment.”. „Atâta timp cât mai sunt aici lucrurile acestea nu se vor întâmpla!”, a adugat Sorin Grindeanu. Ministrul a mai adăugat că nu va aproba o asemenea majorare votată în Adunarea Generală a Acționarilor. „Da, dar trebuie să treacă și bugetul, din ce știu eu, nu? Eu știu că trebuie să treacă și bugetul de venituri și cheltuieli. N-a trecut! Nu va trece, atâta timp cât sunt eu aici în această formă nu va trece!”, a precizat Grindeanu.

Sorin Grindeanu ministrul Transporturilor


Cine este Eduard Bachide, secretarul de stat membru în consiliile de administrație Aeroporturi București și Romtehnica

În 2024, senatorul USR Cristian Ghinea a relatat, în plenul Senatului, că atunci când a întrebat, în comisia de apărare a Senatului, ce va face România în cazul unei invazii nedeclarate a Rusiei, după modelul Tatarbunar (1924)/Crimeea (2014), Eduard Bachide i-ar fi răspuns: „Îi ia poliția”. Eduard Bachide s-a născut în 1980 și a absolvit, în 2003, Facultatea de Inginerie și Management Agroturistic, Universitatea Bioterra. În toată cariera sa profesională a fost bugetar, așa cum reiese din biografia sa oficială. Prima sa slujbă apare în 2012, când avea 32 de ani. În anul 2022, a fost numit secretar de stat în MApN. Totodată, a devenit membru în consiliul de administrație în Compania Națională Aeroporturi București, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, dar și în Romtehnica, aflată în subordinea MApN. În februarie 2025, a ajuns chiar președinte al Consiliului de Administrație (CA) Romtehnica. Însă, pe site-ul acestei companii, pagina privind componența CA a fost pur și simplu ștearsă. Romtehnica este fosta direcţie de export-import din cadrul MApN. Așa cum reiese din declarația de avere, în anul fiscal 2023 el a câștigat: 116.940 de lei, salariul de secretar de stat, 88.836 din Consiliul de Administrație Aerporturi București și 51.636 de lei din Consiliul de Administrație al Romtehnica, în total 21.445 de lei.

VEZI CV AICI

Eduard Bachide, secretar de stat în MApN

Eduard Bachide, „fost cârciumar, mâna dreaptă a ministrului Angel Tîlvăr”

Așa cum arată Ovidiu Slavulete, membru în Asociația Militarilor în Rezervă ROMIL, „Eduard Bachide este un politruc PSD, cu studii de management în agroturism la Universitatea Bioterra. Se pare că este pila lui Hrebenciuc și că, până la vârsta de 30 de ani, a fost cârciumar. Partidul l-a făcut președinte al Consiliului de Administrație al Romtehnica, o companie care se ocupă în principal de furnizarea de echipamente în domeniul apărării. Tot partidul l-a numit și secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale. Este mâna dreaptă a ministrului Apărării, Angel Tîlvar.”.

Eduard Bachide, declarația de avere din 2023

Militarii veterani, atac la vârful MApN

Așa cum a arătat Oficiul de stiri, militarii veterani și răniți au fost refuzați și nu s-au aflat pe lista propunerilor de avansare în grad sau pentru decorare, la sfârșitul anului trecut. Lista a fost întocmită de secretarul de stat Eduard Bachide. În schimb, la propunerea MApN, Klaus Iohannis, fostul președinte, i-a decorat cu Steaua României pe Gl.lt. Jianu Florin, șeful Direcției Generale Contabile și pe secretar de stat Eduard Bachide. Avansați în grad au fost 17 generali din MApN. Peste 100 din toate structurile de apărare și ordine publică: MApN, MAI, SRI, SPP, STS. Nici un veteran al Teatrelor de Operații. Niciunul de la Asociația AMVVD. Niciun veteran de război. „Niciun veteran de război sau vreun veteran din Teatrele de Operații nu a fost propus de MApN pentru distincția Steaua României.”, a declarat, în exclusivitate pentru Oficiul de stiri, președintele AMVVD, Marius  Apostol. „Demisia domnule Secretar de Stat MApN, Bachide Eduard!”, a transmis AMVVD.

CITIȚI ȘI: Militarii veterani, atac la vârful MApN. Cer demisia lui Eduard Bachide, secretar de stat care cheamă poliția dacă ne invadează rușii / Document

miercuri, 28 mai 2025

Deputata poloneză Ewa Zajaczkowska se adresează URSULEI

 
Deputata poloneză Ewa Zajaczkowska se adresează URSULEI:

„Sunteți chipul Pactului Verde european care distruge economia și agricultura Europei.
Sunteți chipul întregii nebunii climatice a UE care ne face pe noi, europenii, din ce în ce mai săraci.
Sunteți chipul pactului migratoriu care face ca milioane de femei și copii din Europa să se simtă amenințați pe străzile propriilor orașe.
Sunteți responsabilă pentru fiecare tragedie cauzată de afluxul de migranți ilegali, pentru că voi sunteți cei care îi invitați în Europa.
Ar trebui să fiți la închisoare pentru crimele legate de vaccinuri, nu la conducerea Comisiei Europene.
Noi vrem o Europă a națiunilor libere și suverane, nu o ideologie de stânga bolnavă.”

miercuri, 21 mai 2025

UE... nu doarme/are grijă de noi!!!

 

UE... nu doarme/are grijă de noi!!! Comisia Europeană ar putea impune măsuri drastice: Limitarea cantităților de apă pentru populație. Europa se confruntă cu secetă

Europa se confruntă cu una dintre cele mai grave crize legate de apă din ultimele decenii. Comisia Europeană a emis un avertisment oficial privind seceta, semnalând un declin accentuat al resurselor de apă pe întreg continentul.
În acest context, autoritățile din mai multe țări europene au început să adopte măsuri restrictive drastice pentru a gestiona consumul de apă și a preveni o criză ecologică majoră, scrie capital.ro.
Restricții severe în Germania
În districtul Bodensee, aflat în sudul Germaniei, au fost impuse interdicții clare privind utilizarea apei din surse naturale. Extracția apei din râuri și pârâuri fără autorizație este interzisă, iar cei care udă grădini sau terenuri agricole fără permisiune riscă amenzi de până la 10.000 de euro.
Autoritățile locale au anunțat că controalele vor fi intensificate, însă există și câteva excepții: adăparea animalelor și colectarea apei în mod manual, cu găleți sau recipiente mici, rămân permise. Oficialii subliniază că scopul nu este doar sancționarea, ci și conștientizarea publicului cu privire la gravitatea situației.
Scăderea apelor subterane îngrijorează autoritățile europene
Potrivit experților, seceta este provocată în principal de schimbările climatice, care duc la perioade tot mai lungi de secetă și temperaturi extreme. În Austria, nivelul apelor subterane a scăzut drastic, iar organizația Greenpeace avertizează că 471 de localități ar putea rămâne fără apă până în 2050, dacă nu se adoptă măsuri urgente. Cea mai afectată este regiunea Austria Inferioară, considerată de autorități un punct critic.
Criza apei devine o realitate și în România
Fenomenul afectează și România, unde seceta prelungită și deșertificarea pun în pericol producțiile agricole, în special în vestul țării. Specialiștii avertizează că grâul este în pericol, fiind în plină perioadă de dezvoltare, iar lipsa apei din sol riscă să compromită recoltele.
În multe zone, lacurile de acumulare sunt aproape secate, iar sistemele de irigații sunt insuficiente sau inexistente. Fenomenul de aridizare avansează, extinzându-se din vest către sudul țării.
Soluțiile, tot mai urgente
Comisia Europeană și organizațiile de mediu cer restructurarea urgentă a modului în care este folosită apa, atât în agricultură, cât și în industrie și gospodării. Fără o strategie comună la nivel european, criza apei riscă să devină o realitate constantă, cu efecte economice și sociale profunde.
În acest context, adaptarea rapidă, investițiile în infrastructură de apă și educația privind consumul responsabil sunt esențiale pentru a evita un colaps ecologic la scară continentală.

marți, 6 mai 2025

Președintele Ilie Bolojan l-a desemnat pe Cătălin Predoiu ca premier interimar


Situația fără precedent din România: primii oameni din stat sunt interimari


Este criză fără precedent la vârful statului, după ce trei primii cei mai importanți oameni din stat ocupă funcțiile ca intrimari: președintele României, premierul și președintele Senatului. Mai mult, coaliția de guvernare s-a rupt.

Președintele Ilie Bolojan l-a desemnat pe Cătălin Predoiu ca premier interimar, în urmă cu scurt timp, după ce Marcel Ciolacu și-a depus mandatul. În plus, în PSD începe acum lupta internă pentru putere. În aceste moemnte fiecare tabără vrea să își impună favoriții în fruntea partidului. Deja, Ciolacu a anunțat că după alegeri va avea loc o discuție pentru schimbarea conducerii.

Pentru Executiv este o situație extrem de ciudată pentru că în momentul de față funcționează cu un premier interimar și cu miniștrii veniți dintr-un partid care nu mai face parte din coaliția din guvernare. Asta după ce PSD a anunțat că se va retrage de la guvernare, dar că miniștrii săi vor rămâne în Guvern.

Rămâne de văzut cum va funcționa Guvernul în perioada următoare, având în vedere că se anunță o perioadă extrem de dificilă, cu măsuri care trebuie luate cât mai curând. Este posibil ca acestea să fie amânate, având în vedere situația actuală.

Luni seară, Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia

Luni seara, Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de premier. El a mers ulterior la Palatul Cotroceni pentru a-l anunța oficial pe Ilie Bolojan de această decizie.

În condițiile actuale, Guvernul are atribuțiile restrânse, de exemplu nu poate emite ordonanțe de urgență sau simple, nu pot promova legi etc.

Tensiuni uriașe în interiorul PSD

În ceea ce privește situația din PSD, și aici sunt tensiuni foarte mari deoarece, începând de luni seară, toate taberele din partid încearcă să-și impună pe cineva la vârful formațiunii. Asta deoarece se anunță o demisie din partea conducerii, după ce s-au făcut presiuni din partea partidului pentru o demisie încă de ieri, însă s-a decis ca o hotărâre în acest sens să se după turul doi al prezidențialelor.

Atunci va avea loc o ședință în care se va face o analiză în partid și se va stabili cine trebuie să plece acasă, dar și cine îi va lua locul lui Marcel Ciolacu.

SURSA:  https://www.stiripesurse.ro/situatia-fara-precedent-din-romania-primii-oameni-din-stat-sunt-interimari_3672168.html

miercuri, 30 aprilie 2025

Se ia curentul în România: zece județe afectate, plus Capitala

Se ia curentul în România: zece județe afectate, plus Capitala / Lista zonelor

Compania Rețele Electrice Muntenia a anunțat întreruperi programate de curent în București și mai multe județe în perioada 28 aprilie-4 mai 2025.
„Am programat lucrări de modernizare, de reparații sau de mentenanță în instalațiile noastre, astfel încât clienții să beneficieze de un serviciu performant de distribuție a energiei electrice, în condiții de siguranță. Aceste lucrări necesită întreruperea programată a alimentării cu electricitate, conform orarului de mai jos. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create. Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții”, a transmis compania.
 
Întreruperi o să fie în: București, Arad, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Timiș, Tulcea.
 
DOCUMENT - Lista întreruperilor programate.
Recomandări pentru consumatori
Verificați programul întreruperilor: Consultați lista completă a străzilor afectate și orarele specifice pentru a vă planifica activitățile zilnice.
Protejați echipamentele electronice: Deconectați aparatele sensibile pentru a preveni eventuale daune cauzate de fluctuații de tensiune.
Contactați furnizorul: Pentru informații suplimentare sau pentru a raporta eventuale probleme, apelați serviciul de relații cu clienții al Rețelelor Electrice Muntenia.​
  • Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea unei rețele electrice sigure și eficiente, contribuind astfel la prevenirea întreruperilor neplanificate și la îmbunătățirea calității serviciului oferit consumatorilor.

 

miercuri, 23 aprilie 2025

👉 "Suntem prea săraci să-l pierdem pe Bolojan"...

👉 Cultul personalității lui Ilie Bolojan îl întrece pe cel al lui Nicolae Ceaușescu 
👉 "Suntem prea săraci să-l pierdem pe Bolojan" - Liiceanu ne explică teoria. Văicăreală plătită?
SURSA VIDEO: 7 minute: https://youtu.be/kdqt5x3DYm8

vineri, 18 aprilie 2025

Ce să fie/Ce să fie???


'Ploaia sângerie' lovește puternic România, fix de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile


În weekendul de Paște, România va fi lovită de ”ploaia sângerie”, un fenomen meteo rar pentru care este nevoie să se îndeplinească mai multe condiții. Pentru că în țara noastră a pătruns deja un val de praf saharian, atunci când va ploua se va forma ”ploaie noroioasă” ce va avea culoarea roșiatică când va atinge pământul. Fenomenul este unul periculos pentru sănătate pentru că agravează poluarea aerului și generează probleme pentru cei cu afecțiuni respiratorii.

Valul de praf saharian se manifestă deja pe teritoriul României.

În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, a anunțat ANM, într-un comunicat.

”Ploaia sângerie” se formează în România și mai multe țări din Europa

Acest fenomen constă în precipitații cu nuanțe roșiatice care apar atunci când praful ajunge în atmosferă. După aceea, acesta cade pe pământ odată cu precipitațiile. În urma sa rămâne un reziduu noroios pe mașini, clădiri și alte suprafețe exterioare, informează Antena 3.

Potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus, agenția de monitorizare a atmosferei a Uniunii Europene, praful din Sahara și ploaia de noroi asociată pot agrava nivelurile de poluare a aerului și pot exacerba problemele respiratorii și cardiovasculare.

Concentrațiile de praf sunt prognozate să crească începând de joi, 17 aprilie, cele mai ridicate niveluri fiind așteptate în Italia, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, precum și în anumite părți din Slovacia, Ungaria și România.

În timp ce transportul prafului saharian în Europa nu este ceva neobișnuit, alinierea sistemelor meteorologice care declanșează ploaia noroioasă este un fenomen mai rar întâlnit.

Modelele de prognoză arată valul de praf care se mișcă în general de la vest la est peste Marea Mediterană.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/ploaia-sangerie-loveste-puternic-romania-fix-de-paste-un-fenomen-periculos-cu-efecte-vizibile_3653628.html

marți, 15 aprilie 2025

Bolojene&Ciolacu, ce ne faceți nene???

 

Bolojene&Ciolacu, ce ne faceți nene??? România, sfâșiată între Macron și Trump. Ce alege Bucureștiul, gaullismul francez sau realpolitikul american?

România se află într-un moment unic în istoria sa postbelică: devine simultan pion și arbitru între două viziuni occidentale antitetice – gaullismul militarist al Franței se opune realpolitik-ului pragmatic al SUA.
 
Pe de o parte, Parisul începe să-și facă de cap în țara noastră și, prin „Focșani Gate”, ne transformă într-un laborator de experiment militar.
Pe de altă parte, sesizând că Administrația Biden a predat România rețelei soroșiste, republicanii lui Donald Trump trimit o delegație la București cu misiunea declarată de a verifica „sănătatea democratică”. Totul, într-un context extrem de complicat – ni se dau semnale că noua conducere de la Casa Albă ar putea să nu recunoască alegerile prezidențiale din mai!
Franța, protectorul Europei sau ultimul imperiu colonial?
Operațiunea „Focșani Gate” nu are nimic a face cu altruismul NATO, așa cum încearcă să ni se transmită. Este vorba, mai degrabă, de un expansionism militar francez apărut din dorința lui Emmanuel Macron de a-și umfla mușchii în fața „noului șerif din oraș”, cum l-a numit vicepreședintele SUA, J.D. Vance, pe Donald Trump.
Atunci când unitățile topografice ale armatei franceze cartografiază „Focșani Gate” cu precizie militară (inclusiv pentru scenarii fără GPS, în condiții de bruiaj), acest lucru nu este un simplu exercițiu tehnic. Este un semnal strategic transmis aliaților NATO și Rusiei – Franța își extinde controlul operațional asupra unei zone critice din România, contestând monopolul SUA asupra securității Flancului de Est.
De ce face Parisul această mișcare acum? Pentru că America traversează cea mai mare criză de credibilitate de după Al Doilea Război Mondial. Sub conducerea lui Biden, SUA au fost percepute ca fiind slabe în gestionarea crizelor globale. În plus, Trump a transmis, deja, un mesaj clar – problemele Europei nu sunt și ale Americii, „ne desparte un ocean”.
Având în vedere noul context, Franța vede o oportunitate să se poziționeze ca alternativă europeană la protecția SUA, dar face asta pentru că are o serie de interese economice și militare. Vorbim în primul rând de contracte de armament – România este un potențial client pentru avioanele Rafale, plus sistemele de artilerie și tehnologie avansată vândute de industria de armament a Parisului (Dassault, Thales).
În niciun moment nu a fost vorba despre apărarea României, să fie clar! Franța vrea să controleze coridorul energetic România-Ucraina-Moldova (gaz, electricitate, infrastructură), care poate juca un rol important în viitorul securității. Franța nu vine să „ajute”. Vine să-și consolideze propria zonă de influență.
Anunțând în presa din Hexagon că va cartografia „Focșani Gate” (Poarta Focșani), punctul vulnerabil din apărarea NATO, de fapt Macron le zice americanilor că nu și-au făcut datoria cum trebuie în România, în ceea ce presupune protejarea Flancului de Est. SUA au baze permanente la noi, drone Reaper și escadrile F-16, dar Franța răspunde acum cu o prezență a specialiștilor militari (topografi). Parisul vrea să obțină dependența Bucureștiului de tehnica sa de recunoaștere.
Suntem doar un experiment, pe care Ilie Bolojan l-a acceptat, se pare, fără crâcnire – dacă Franța intră în joc și arată că poate asigura securitatea la granița NATO cu Rusia, va demonstra că Europa nu mai are nevoie de SUA și umbrela sa de securitate.
Riscul pentru România este să fie pionul sacrificat pentru divizarea NATO pe axa SUA vs. Franța. În plus, dacă acceptăm prezența franceză fără compensații clare (transfer tehnologic, investiții pe măsură etc), riscăm să devenim doar un satelit al Parisului. Cum, de altfel, încep să ne privească tot mai multe țări occidentale.
Nu în ultimul rând, dacă America vede că România se apropie prea mult de Franța, poate decide înghețarea tuturor investițiilor la noi în țară, de la cele militare la cele de afaceri. Despre riscul ca prezența franceză la „Focșani Gate” să fie interpretată la Kremlin ca pregătire ofensivă a NATO, nu una defensivă, cum ne „adoarme” Macron, nici nu mai pomenim!
România trebuie să meargă pe sârmă între interesele SUA și Franța, altfel riscă să fie prinsă în lupta pentru hegemonie europeană, fără niciun beneficiu clar.
Trump începe să pună presiune
Poziția Statelor Unite a fost exprimată de J.D. Vance – America nu mai apără „pe gratis” Europa: ori face profit, ori își închide/reduce bazele militare de aici!
Vizita congresmenilor americani la București, anunțată de Cristian Diaconescu, nu este o simplă verificare a integrității electorale. E un test de aliniere a țării noastre – republicanii vor asigurarea că România nu devine un „cavou” pentru democrație, vezi influența și controlul rețelei soroșiste asupra justiției din țara noastră, de la arestările la comandă la anularea alegerilor de către CCR.
Amenințarea care planează asupra Bucureștiului este un mesaj puternic adresat UE: SUA nu vor tolera un „Bruxelles 2.0” în Est! Dacă Washingtonul va refuza să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale, investițiile americane (Lockheed Martin, Exxon, bănci etc) și bazele militare de la Deveselu și Kogălniceanu vor dispărea din peisaj!
Neutralitatea activă sau moartea geopolitică?
Vedem că ambele puteri ne instrumentalizează, dar în moduri diferite: Franța vrea să ne transforme în „portavion terestru” împotriva Rusiei, în timp ce SUA ne folosesc ca „laborator de influență” împotriva Uniunii Europene.
România nu poate fi nici „satelitul” Franței, nici „colonia” SUA. Singura cale realistă este neutralitatea activă – cooperare cu ambele tabere, dar cu condiții clare.
Decizia e la actuala putere: vom rămâne o monedă de schimb între imperii sau vom deveni, în sfârșit, un jucător?!
SURSA:https://www.national.ro/politica/romania-sfasiata-intre-macron-si-trump-ce-alege-bucurestiul-gaullismul-francez-sau-realpolitikul-american-848257.html/

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri