Leacuri din batrani from Cristiana Toma
======================================
=================================================================
Beneficiile usturoiului pentru sănătate
au fost dovedite într-o mulţime de reţete ce utilizează acest ingredient.
El este un remediu excelent pentru multe boli şi poate preveni o mulţime de situaţii neplăcute.
Fie întreg, pisat, în formă de extract sau ulei esenţial, usturoiul amestecat cu lămâie poate face minuni pentru sănătatea dvs.:
Leacuri Babesti
Leacurile băbeşti pe care le garantează şi medicii
Şosetele înmuiate în oţel cu apă "scot" răceala din corp, bicarbonatul folosit în bucătărie este bun şi contra candidozei sau pentru a scăpa de durerile de gât, iar ceaiul de mentă tratează diareea. Din gura bătrânilor au ajuns direct în reţetele medicilor. Multe din leacurile băbeşti nu sunt de lepădat şi, în plus, sunt garantate de experienţă.
Comprese cu cartofi raşi şi gargară cu sare sau bicarbonat pentru dureri în gât, şosete înmuiate în oţet pentru scăderea febrei, spălături vaginale cu bicarbonat anti-candidoză, infuzie de tei pentru insomnii şi ceai de mentă pentru diaree- acestea sunt cele mai cunoscute, dar şi cele mai eficiente leacuri băbeşti. Medicii pledează în favoarea lor.
Tusea seacă şi cartofii
Cartofi raşi pentru roşu în gât. Leac din bătrâni, cataplasmele cu cartofi raşi vindecă "roşul în gât".
Puneţi cartofii raşi într-un tifon sau într-un săculeţ, stropiţi-l cu spirt, după care aplicaţi pe gâtul inflamat timp de câteva minute.
"Sunt eficiente şi în cazul durerilor de cap şi calmează tusea seacă", spune medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.
Oţet. Picioarele umflate se tratează cu băi de apă călduţă amestecată cu trei-patru pahare de oţet de mere. Menţineţi până simţiţi că picioarele s-au odihnit. Nu le ştergeţi, lăsaţi-le să se usuce de la sine, iar dacă aveţi dureri puternice înveliţi picioarele în comprese cu oţet.
Şosetele înmuiate în oţet şi frecţiile cu oţet sau spirt sunt cele mai vechi leacuri cu care bunica scotea răceala din corp şi scădea febra. "Pentru copiii sub doi ani recomand părinţilor să le stropească şosetele de bumbac cu oţet, nu cu spirt sau ţuică pentru că se pot intoxica cu alcool. Este bine să dilueze oţetul cu apă (o măsură de apă la una de oţet)", este sfatul pediatrului.
Medicul are şi mai multă încredere în cataplasmele cu apă caldă, pentru scăderea febrei. "Înmuiaţi o cârpă mai mare sau un cearşaf în apă caldă şi înveliţi copilul de la subraţ până la genunchi, evitând extremităţile. Îndesaţi cârpa în zona inghinală, pe acolo trec vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36 de grade), în niciun caz rece, pentru că poate face şoc hipotermic. Mulţi copii au ajuns la reanimare din cauza asta", adaugă ea.
Gargara cu sare e un remediu bun pentru durerile în gât. "Amestecaţi o linguriţă de sare la un litru de apă şi faceţi gargară după masă sau oricând apar dureri. Nu mâncaţi o jumătate de oră ca să-şi facă efectul", recomandă pediatrul.
Bicarbonatul ţine candidoza sub control
Bicarbonat de sodiu. Spălăturile vaginale cu bicarbonat ţin în frâu candidoza şi ameliorează simptomele (mâncărime, secreţii abundente). "Amestecaţi un litru de apă călduţă cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu şi faceţi spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeţi tratamentul cu antifungice, pentru a trata şi cauza bolii", re co mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul "Euroclinic".
Ceaiuri împotriva tusei şi a insomniilor
http://www.evz.ro/leacurile-babesti-pe-care-le-garanteaza-si-medicii-931156.html
===================================
Ardeiul iute: 10 beneficii pentru sănătate
Paprika 10 health benefits
--------------------------------
Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină. Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.
De ce este ardeiul iute sănătos?
Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.
Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată 10 dintre cele mai importante propietăţi terapeutice:
1. Ameliorează inflamaţiile
Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează efficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.
2. Ameliorează durerea
Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.
3. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară
A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau previni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.
4. Îmbunătăţesc digestia
Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Propietăţi importante tinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.
5. Întăreşte imunitatea
Culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de beta-caroten, sau pro vitamina A. Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor.
6. Previne cancerul de prostată
Cercetările reritoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unei terapii de patru săptămâni, capsaicina stopează cresterea celulelor cancerului de prostată, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorităţii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată.
7. Ajută în procesul de slăbire
Gustul iute al ardeiului creşte termogenza – procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogenză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice dcu rol preotector.
9. Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.
10. Scade tensiunea arterială
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/ardeiul-iute-10-beneficii-pentru-sanatate-14958748/
===========================================
=========================================================
Lămâia este cunoscută pentru faptul că ajută la tratarea rapidă a răcelii sau gripei, datorită conţinutului său foarte bogat în vitamina C. Medicii spun că această vitamină luptă cu orice fel de infecţii, deoarece ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. "Vitamina C este necesară sistemului imunitar, prevenind răceala şi gripa.
Organismul nostru nu poarte face rezerve de vitamina C, de aceea se impune un aport zilnic cât mai substanţial, mai ales în această perioadă a anului", explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Foarte bogate în vitamina C sunt citricele, dar şi kiwi, varza, broccoli, ardeiul gras, spanacul sau roşiile.
Mierea de albine are o acţiune antibacteriană şi este un calmant excelent pentru gât, atunci când sunteţi răguşit sau aveţi dureri. Fie că vă turnaţi 1-2 linguriţe de miere pe gât sau vă îndulciţi ceaiul cu ea, acest "balsam" vă "limpezeşte" vocea.
Limonada sau ceaiul cu lămâie şi miere le puteţi bea nu numai atunci când prezentaţi stări febrile, dar şi în perioadele solicitante.
======================================
=================================================================
Beneficiile usturoiului pentru sănătate
au fost dovedite într-o mulţime de reţete ce utilizează acest ingredient.
El este un remediu excelent pentru multe boli şi poate preveni o mulţime de situaţii neplăcute.
Fie întreg, pisat, în formă de extract sau ulei esenţial, usturoiul amestecat cu lămâie poate face minuni pentru sănătatea dvs.:
- vindecă durerea de dinţi
- reduce durerile musculare şi reumatismul
- regenerează organismul în caz de oboseală spontană
- curăţă intestinul şi tratează infecţiile tractului urinar
- alungă eficient insectele, cum ar fi ţânţarii
Eliminarea toxinelor din ficat.
Descoperă rețeta de smoothie care ajută la eliminarea toxinelor din ficat
Ficatul este un organ important
pentru funcționarea optimă a organismului nostru. Acesta curăță toate
toxinele și ajută întregul trup să funcționeze în mod corespunzător.
Totuși, ficatul nostru este serios pus la încercare de stilul de viață
contemporan.
Ficatul ne ajută
să curățăm sângele și să înlăturam substanțele toxice pe care le-am
înghițit, inhalat sau absorbit prin piele, din organism. Când organismul
este suprasolicitat din cauza unor factori cum sunt stilul de viață,
alimentația și stresul, ficatul se chinuiește să își ducă la îndeplinire
sarcina.
Elimină mai uşor toxinele din organism, cu ajutorul unui smoothie delicios, pe care îl poţi consuma seara.
Uite cea mai simplă metodă de detoxifiere a organismului
Ingrediente:
– o cană de spanac
– o lămâie
– 1/2 grapefruit
– apă
Mod de preparare:
Prepară un suc din toate aceste ingrediente, fie la storcător, fie cu
ajutorul blenderului, şi consumă această băutură imediat.
Bea acest smoothie seara. Treptat, vei elimina toate impurităţile din sistemul tău şi te vei simţi mai bine.
Ce beneficii și proprietăți are acest smoothie pentru sănătate?
Spanacul
este alegerea ideală dacă vrei să îţi detoxifici organismul şi să îţi
cureţi ficatul. Spanacul conţine mulţi antioxidanţi care contribuie la
eliminarea toxinelor din corp şi, în acelaşi timp, reduc inflamaţia din
organism.
Consumul regulat de spanac
are un beneficiu uriaş pentru procesul de detoxificare, datorită
prezenţei clorofilei, care este responsabilă de absorbţia pesticidelor
şi metalelor grele pe care le ingerăm şi care ajung în organismul
nostru, fără să ştim.
Citricele
se numără printre cei mai buni agenţi detoxifianţi. Compuşii puternici
din citrice dizolvă rapid şi eficient substanţele chimice nedorite,
toxinele şi poluanţii din apă, iar în acest fel toxinele sunt eliberate
prin procesul natural de detoxifiere a corpului.
Combinaţia de lămâie şi grapefruit este o modalitate excelentă de a curăţa ficatul şi de a elimina toate toxinele care s-au acumulat în corpul tău.
Sursa: http://www.eskape.ro/descopera-reteta-de-smoothie-care-ajuta-la-eliminarea-toxinelor-din-ficat/
====================================================================== Leacuri Babesti
Leacurile băbeşti pe care le garantează şi medicii
Şosetele înmuiate în oţel cu apă "scot" răceala din corp, bicarbonatul folosit în bucătărie este bun şi contra candidozei sau pentru a scăpa de durerile de gât, iar ceaiul de mentă tratează diareea. Din gura bătrânilor au ajuns direct în reţetele medicilor. Multe din leacurile băbeşti nu sunt de lepădat şi, în plus, sunt garantate de experienţă.
Comprese cu cartofi raşi şi gargară cu sare sau bicarbonat pentru dureri în gât, şosete înmuiate în oţet pentru scăderea febrei, spălături vaginale cu bicarbonat anti-candidoză, infuzie de tei pentru insomnii şi ceai de mentă pentru diaree- acestea sunt cele mai cunoscute, dar şi cele mai eficiente leacuri băbeşti. Medicii pledează în favoarea lor.
Tusea seacă şi cartofii
Cartofi raşi pentru roşu în gât. Leac din bătrâni, cataplasmele cu cartofi raşi vindecă "roşul în gât".
Puneţi cartofii raşi într-un tifon sau într-un săculeţ, stropiţi-l cu spirt, după care aplicaţi pe gâtul inflamat timp de câteva minute.
"Sunt eficiente şi în cazul durerilor de cap şi calmează tusea seacă", spune medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.
Oţet. Picioarele umflate se tratează cu băi de apă călduţă amestecată cu trei-patru pahare de oţet de mere. Menţineţi până simţiţi că picioarele s-au odihnit. Nu le ştergeţi, lăsaţi-le să se usuce de la sine, iar dacă aveţi dureri puternice înveliţi picioarele în comprese cu oţet.
Şosetele înmuiate în oţet şi frecţiile cu oţet sau spirt sunt cele mai vechi leacuri cu care bunica scotea răceala din corp şi scădea febra. "Pentru copiii sub doi ani recomand părinţilor să le stropească şosetele de bumbac cu oţet, nu cu spirt sau ţuică pentru că se pot intoxica cu alcool. Este bine să dilueze oţetul cu apă (o măsură de apă la una de oţet)", este sfatul pediatrului.
Medicul are şi mai multă încredere în cataplasmele cu apă caldă, pentru scăderea febrei. "Înmuiaţi o cârpă mai mare sau un cearşaf în apă caldă şi înveliţi copilul de la subraţ până la genunchi, evitând extremităţile. Îndesaţi cârpa în zona inghinală, pe acolo trec vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36 de grade), în niciun caz rece, pentru că poate face şoc hipotermic. Mulţi copii au ajuns la reanimare din cauza asta", adaugă ea.
Gargara cu sare e un remediu bun pentru durerile în gât. "Amestecaţi o linguriţă de sare la un litru de apă şi faceţi gargară după masă sau oricând apar dureri. Nu mâncaţi o jumătate de oră ca să-şi facă efectul", recomandă pediatrul.
Bicarbonatul ţine candidoza sub control
Bicarbonat de sodiu. Spălăturile vaginale cu bicarbonat ţin în frâu candidoza şi ameliorează simptomele (mâncărime, secreţii abundente). "Amestecaţi un litru de apă călduţă cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu şi faceţi spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeţi tratamentul cu antifungice, pentru a trata şi cauza bolii", re co mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul "Euroclinic".
Ceaiuri împotriva tusei şi a insomniilor
- Ceaiul de mentă ameliorează diareea, în combinaţie cu alimentele laxative (morcovi şi orez fiert cu puţină sare, pâine prăjită).
- Ceaiul de ceapă tratează tusea, iar infuzia de coji de nucă tratează tusea productivă. "Atenţie, infuzia cu coji de nuci nu trebuie băută înainte să ieşiţi în frig, întrucât iodul din nuci vă va face să resimţiţi acut senzaţia de frig", explică medicul Rodica Nanu. Pentru a prepara decoctul de ceapă adăugaţi un litru de apă clocotită peste o ceapă mărunţită şi îndulciţi cu miere atunci când se răceşte. E agreat şi de copii, băut cu paiul.
- Ceaiul de gălbenele ameliorează problemele digestive (ulcer, gastrită, vărsături şi greaţă, colici).
- Ceaiul de cruşin este cel mai bun laxativ natural. Nu se dă copiilor şi nu trebuie să depăşiţi doza înscrisă pe pachet.
- Ceaiul de tei este un calmant şi un somnifer natural. Altă băutură pe care medicii o recomandă ca tratament este Cola. La adulţi sau copii cu stări de vomă sau greaţă, una-două înghiţituri din cinci în cinci minute remediează problema.
http://www.evz.ro/leacurile-babesti-pe-care-le-garanteaza-si-medicii-931156.html
===================================
Ardeiul iute: 10 beneficii pentru sănătate
Paprika 10 health benefits
--------------------------------
Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină. Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.
De ce este ardeiul iute sănătos?
Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.
Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată 10 dintre cele mai importante propietăţi terapeutice:
1. Ameliorează inflamaţiile
Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează efficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.
2. Ameliorează durerea
Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.
3. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară
A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau previni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.
4. Îmbunătăţesc digestia
Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Propietăţi importante tinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.
5. Întăreşte imunitatea
Culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de beta-caroten, sau pro vitamina A. Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor.
6. Previne cancerul de prostată
Cercetările reritoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unei terapii de patru săptămâni, capsaicina stopează cresterea celulelor cancerului de prostată, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorităţii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată.
7. Ajută în procesul de slăbire
Gustul iute al ardeiului creşte termogenza – procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogenză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice dcu rol preotector.
9. Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.
10. Scade tensiunea arterială
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/ardeiul-iute-10-beneficii-pentru-sanatate-14958748/
===========================================
=========================================================
Leacuri babesti pentru gripa si raceala
Ceai cu lămâie îndulcit cu miere
Lămâia este cunoscută pentru faptul că ajută la tratarea rapidă a răcelii sau gripei, datorită conţinutului său foarte bogat în vitamina C. Medicii spun că această vitamină luptă cu orice fel de infecţii, deoarece ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. "Vitamina C este necesară sistemului imunitar, prevenind răceala şi gripa.
Organismul nostru nu poarte face rezerve de vitamina C, de aceea se impune un aport zilnic cât mai substanţial, mai ales în această perioadă a anului", explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Foarte bogate în vitamina C sunt citricele, dar şi kiwi, varza, broccoli, ardeiul gras, spanacul sau roşiile.
Mierea de albine are o acţiune antibacteriană şi este un calmant excelent pentru gât, atunci când sunteţi răguşit sau aveţi dureri. Fie că vă turnaţi 1-2 linguriţe de miere pe gât sau vă îndulciţi ceaiul cu ea, acest "balsam" vă "limpezeşte" vocea.
Limonada sau ceaiul cu lămâie şi miere le puteţi bea nu numai atunci când prezentaţi stări febrile, dar şi în perioadele solicitante.
Varză
Foile de varză aplicate în jurul gâtului ajută la ameliorarea durerilor apărute în laringite. Explicaţia este simplă - varza este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, mai spune medicul Bilic. Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor din organism şi ne protejează ţesuturile de agresiunea frigului.
Pentru aplicaţii locale, sunt necesare 2-3 frunze de varză albă care se înmoaie în apă clocotită sau se ung cu puţin ulei, se pun în jurul gâtului şi se acoperă cu un prosop. Se lasă acolo câteva ore.
Nuci
Ceaiul din coji de nuci calmează tusea. Pentru prepararea ceaiului, se foloseşte o cantitate de coji de nuci egală celei pe care o cuprindem într-o mână. Se adaugă două căni de apă şi se lasă să fiarbă 3-5 minute. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, şi neîndulcit.
Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceai fierbinte atunci când suntem răciţi este foarte dăunător, deoarece lichidul ne usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, iar aceste microleziuni favorizează apariţia bacteriilor în gât.
Cartofi
Feliile de cartofi aplicate pe frunte alungă durerile de cap. Pentru tratarea migrenelor, este nevoie de 2-3 felii de cartofi cruzi, care se aplică pe frunte şi se leagă cu o eşarfă. Atunci când durerile de cap nu cedează, se poate bea suc cald de cartofi. Cartoful crud se dă pe răzătoare, se stoarce şi din sucul rezultat se bea câte un sfert de pahar de trei ori pe zi.
Cartoful conţine provitamina A, vitamina K - cu acţiune antihemoragică şi antianemică, sulf - element care combate excesul de seboree. De asemenea, cartoful constituie şi o sursă bună de vitamina C, cunoscută sub denumirea de acid ascorbic.
Oţet
Şosetele îmbibate în oţet sau alcool medicinal ajută la scăderea febrei, atunci când aveţi gripă. Ele trebuie menţinute pe picioare timp de 20 de minute şi la fiecare jumătate de oră se reîmprospătează până când temperatura începe să coboare. Se poate utiliza oţet de vin sau din mere.
Carenţa de Vitamina B3
Afectează pielea, sistemul digestiv şi nervos. Aportul măritde vitamină , reduce riscul de a face cancer oral şi esofagian. Medicii
recomandă suplimente de vitamină când este vorba de acnee,
dislipidemie (grăsimi în sânge), osteoartrită, schizofrenie, cataractă,
diabet, hipotiroidism, hipoglicemie, dermatite .Alunele, drojdia de bere,
peşte (ton, somon), pui, curcan, conţin vitamina B3.
O creştere prea mare de vitamină B3 în organism v-a da reacţii
neplăcute ca diaree, gastrită, probleme la ficat, ochi, creşte acidul uric
(guta).
Vitamina B5
Numită acidul pantotenic, ia parte la o serie întreagă deprocese, reacţii ce menţin viaţa, cu extragerea elementelor valoroase din
hrană şi în procesarea grăsimilor. Reglează colesterolul, transmite
impulsurile nervoase de la şi spre creier, activează producţia de hormoni
a glandelor suprarenale. Ungerea rănilor cu unguente care conţin
vitamină B5 va duce la vindecarea lor mai rapidă.
Este recomandată pentru reducerea colesterolului şi trigliceridelor,
tratamentul artritei reumatoide, acnee, maladiei Alzheimer. Ficatul,
rinichii, drojdia de bere, gălbenuşul, peştele gras, laptele, ciupercile,
spanacul, mazărea, fasolea, conţin vitamină B5, dar apar probleme
pentru că este foarte perisabilă datorită preparării acestor produse. Şi
alimentele conservate sau congelate îşi reduc conţinutul de vitamine.
Carenţa de vitamină B5 apare la alcoolici şi femeile care iau
anticoncepţionale cu concentraţie mare de estrogen şi progesteron. Apar
insomnii. Dureri de cap, oboseală, tulburări intestinale, furnicături, ficatul
nu mai face faţă la eliminarea toxinelor, tulburări ale glandelor
suprarenale. Se suplimentează cu complexul B.
Vitamina B6
Esenţială în formarea şi funcţionarea celulelor roşii, înmetabolism. Este catalizatorul reacţiilor chimice ce au loc în organism,
procesează aminoacizii, necesari dezvoltării, menţinerii şi reparării
ţesutului. La nivelul sistemului nervos sintetizează substanţe, prin care
se realizează transmiterea impulsului nervos. Favorizează sau inhibă
formarea hormonilor steroizi - estrogen şi testosteron. Cea mai bună
sursă de vitamine sunt cartofii, bananele, ficatul, carnea de pui, curcan,
somonul, tonul, spanacul, lintea, alunele, nucile, cerealele integrale. Nu
trebuie depăşită o doză de 200 mg.
Vitamina B12
Vegetarienii prezintă un deficit major, fiind predispuşibolilor cardiovasculare. Ameliorează stările depresive, anemia, previne
leziunile pre-canceroase ale plămânului, menţine fertilitatea, dezvoltarea
capacităţii intelectuale. Peştele, carnea ouăle sunt principala sursă de
vitamină B12. În sângele vegetarienilor se găseşte o substanţă -
homocisteină prezentă în exces, antrenată în metabolismul proteinelor.
Nivelul ei este reglat de vitaminele B12, B9, B6, dar vegetarienii duc
lipsă de aceste vitamine, substanţa se acumulează în sânge care devine
toxic pentru multe celule. Totodată sunt dispuşi la boli cardiovasculare.
Suplimentează cu vitamină B12 asociată cu B9.
Vitamina C
Un nivel ridicat reduce riscurile unui atac cerebral. Segăseşte în varză, mure, zmeură, conopidă, cartofi, ardei. Este eficientă
pentru persoanele hipertensive, consumatoare de alcool, fumătoare sau
sedentare, expuse pericolului unui atac. Apără organismul de infecţii,
cancer şi diabet. Are un rol important în timpul sarcinii. Globulele albe, ar
trebui să aibă un nivel ridicat de vitamină C, le accelerează mobilitatea în
cazul unui atac bacterian. Barieră împotriva viruşilor, elimină excesul de
colesterol, reduce intensitatea alergiilor. Contribuie la dezintoxicarea
organismului de unele metale toxice, plumb, nichel.
Vitamina D
Menţine nivelul ridicat al calciului în sânge şi păstreazămasa osoasă şi dantura. Are rol de a mări absorţia de calciu din alimente
şi să diminueze pierderea lui prin urină. Antioxidant reducând riscul
îmbolnăvirii de cancer, echilibrează nivelul de insulină din sânge. Un aliat
împotriva osteoporozei şi ca tratament şi preventiv, pentru copii rahitici,
fibroză cistică, depresie, diabet, vitiligo, cancer la sân şi colon, scleroză
multiplă, Parkinson. Pe timpul iernii pentru că lumina solară este mai
slabă se recomandă să luăm vitamina D. Cei mai mulţi dintre noi obţinem
vitamina D prin expunerea la soare, fiind sintetizată de razele solare, din
anumite substanţe din piele. Nu este suficient să ieşim afară, ci trebuie
să ne expunem toată pielea la soare. Dacă stăm câte 15 min. la soare,
de 3 ori/săptămână este suficient. Cele mai bune surse sânt untura de
peşte gras (ton, somon, macrou, sardine), produse de lapte, gălbenuşul,
drojdia de bere. ==================================================
===================================================================
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!