Google Translate

joi, 27 noiembrie 2014

Bănci.TOPUL COMISIOANELOR: Ce taxe iau băncile pentru administrarea unui cont curent, interogarea soldului şi retragerea de numerar


Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute în România de către UniCredit Ţiriac Bank, de 7,5 lei, urmată de OTP Bank, cu 5 lei, în timp ce Banca Transilvania şi Marfin Bank nu taxează clienţii pentru acest serviciu, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei.

În topul celor mai mari comisioane se regăsesc de asemenea BCR, cu 4,5 lei/lună, şi BRD, cu 0,8 euro (circa 3,55 lei), iar Volksbank, Banca Românească, ProCredit Bank şi Credit Europe Bank se situează pe palierul de mijloc, cu o taxă lunară de 3 lei, reiese din raportul "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2014", realizat de Consiliul Concurenţei.

Cele mai mici comisioane, de 2 lei/lună, sunt percepute de ING Bank şi Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Comercială Carpatica, cu 2,5 lei/lună, potrivit datelor băncilor preluate de CC în raport.

În ceea ce priveşte taxarea clienţilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank şi Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operaţiune, în timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe şi Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei bănci fiind valabil şi în cazul altor bancomate.


Alpha, Banca Românească işi ProCredit taxează clienţii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe instituţii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR şi BRD au cel mai mic comision în acest caz, de 0,2 lei, respectiv 0,5 euro (circa 0,2 lei).

Pe de altă parte, BRD are cel mai mare comision pentru interogarea soldului la alte bancomate, de 1 euro (circa 4,4 lei), urmată de BCR şi ING Bank cu 2,5 lei fiecare şi Carpatica, cu 1,8 lei/operaţiune. OTP taxează cel mai puţin verificarea soldului la alte bancomate, cu 0,3 lei.

"Pentru retragerea de numerar în lei de la ATM-urile proprii, doar bănci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe bănci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR şi Bancpost", se spune în documentul Concurenţei, pe baza datelor băncilor valabile la 1 octombrie.

În segmentul inferior al comisioanelor se plasează şi CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasă de la bancomatele proprii.

În ceea ce priveşte retragerea de numerar de la un ATM din afara reţelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienţii persoane fizice variază mai mult faţă de situaţia precedentă.

 Astfel, primele două bănci din sistemul bancar, respectiv BCR şi BRD, au cele mai ridicate taxe pentru aceste operaţiuni, de 1% plus 6 lei pentru o tranzacţie în cazul BCR şi de 1% plus 4 lei în cazul BRD. Cele mai multe bănci se încadrează într-un tarif de 0,5% plus 2,5 lei, dar sunt şi niveluri ceva mai ridicate, de 0,5% plus 3,5 lei la CEC Bank, 0,75% plus 2,5 lei la Libra Bank, 1% în cazul Raiffeisen (dar minim 2,5 euro) şi 1% plus 2,5 lei la UniCredit şi Marfin.

Consiliul Concurenţei notează în raport că, în Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în raport cu celelalte state membre UE. La nivelul anului 2009, spre exemplu, România se situa pe poziţia a patra în topul statelor cu cele mai mari costuri aferente unui cont curent, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.
Sursa:
http://www.mediafax.ro/economic/topul-comisioanelor-ce-taxe-iau-bancile-pentru-administrarea-unui-cont-curent-interogarea-soldului-si-retragerea-de-numerar-13654295
--------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 comentarii:

  1. Ioi!! pesedeu fierbe tara fierbe si adminu,baga vechituri stiute de cand lumea si pamantu'.Doar ofilitii astia de anonimi vor crede ca-s noutatile pulei
    adminule,scoala bre ca pana acum ne dadeai stiri vechi de 3-4 zile pe post de breinchin'nius ,acu ne bagi d'astea de can' lumea si pamantu'.Daaaa de fonta nu zici niiiic ??...ceva de bine acolo din arhiva de acu fo 2 luni
    ai avut tu dreptate can' mi-ai spus sa nu te mai deranje' si sa schimb postu/blogu.....ete ca chiar ai dreptate

    RăspundețiȘtergere
  2. Uai , zapacitilor , sariti ca G.olescu , natoistuţ lu peste , il ia la misto pe mos kalicu ...

    mos alecu27 noiembrie 2014, 21:03

    EU27 noiembrie 2014, 20:46
    2. Parerea mea este ca faci propaganda cu rea intentie contra pensiilor militare. Probabil din motive de propaganda politica.

    @EU27 noiembrie 2014, 20:46 :
    Ce-ar fi sa citesti mai intii ceea ce te grabesti sa califici ?
    Citeste , rumega ceea ce citesti , si nu te mia runca ca rata-n bordura ! ...
    Cind "luptam" eu pentru pensii militare de stat tu , inca , te jucai cu puţa-n ţărnă ...

    RăspundețiȘtergere
  3. olescu uleiul de masline+kalicu=doua nulitati care se bat sa obtina cifra zero.Au reusit amandoi!!
    concluzia? doi cacati invartosati precum atatia alti "analisti de cacat" scuzati limbajul da' vorba pesedizdului pemete si a pesedizdului admin'.......... noi santem cei mai tari cu iliescu in frunte

    RăspundețiȘtergere
  4. Muei, daca nu mai dormi in spatele garii cateva nopti poate-ti revii. Si bea ceva din natura, nu alcool din saibe si garnituri. Afumatule!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Pese: uai, da fain mai con bate Betzivake-Birt Tolomake !
      Ioi, asta sigur nu-i pe undeva pe la dezalcoolizare fortata ?

      Ștergere
  6. Uai, traiasca Feseneul, traiasca Pesedeul, traiasca rejele ! Cel mai poternic partid cu kicioarili cangrenate !
    Dreptate pana la capat !
    Urea, urea, ureaaaaa !

    RăspundețiȘtergere
  7. Fane Babanu ii aduna pi moldojieni shi le zishe ashe:mai nashparliilor mearetzi acasa shi va futitzi niveastili sa ramana grele,s-avem osteni,piste tri zile sa fitzi aici dar sa nu va-mbatatzi sa vina turcusheala dijeaba ca va omor pi tatzi.Intzelesu-m-ati?

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri