1. Avem ca asa zis stat de drept, NU o MARE problema, ci chiar mai MULTE.
Legea nr. 119/2010, in vigoare acum, creeaza un adevarat CONFLICT DE LEGI, privind STATUTUL cadrelor militare. Aceasta Lege, in dispret fata de Legea nr. 80/1995 - actualizata, Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat - actualizata, Legea nr. 14/2008 din 14/02/2008 etc.etc. „macelareste” efectiv CONCEPTUL de STATUT al cadrelor militare, precum si cel de CARIERA militara.
2. Intreb Guvernantii, cu privire la Legislatia in vigoare pe linia ORGANIZARII MOBILIZARII, cum vor reusi s-o "armonizeze" pe latura de "obligatii rezervisti", atat timp cat "drepturile" acestora au fost "lichidate". Propunerea mea, cred ca "legala si de bun simt", este sa ne inlocuiasca pe noi fostii "rezervisti militari", din "planurile OM", cu "pensionarii magistrati", al caror "statut special" este "mentinut si sustinut" de Guvern, Parlament, Presedentie!
3. Oriunde in lumea mai mult sau mai putin civilizata, CORPUL militarilor rezervisti se bucura de ATENTIE, drepturi si obligatii specifice. Romania, prin grija actualei Guvernari, desfiinteaza pur si simplu acest CORP al armatei nationale, al tarii de fapt.
4. Vremelnica oranduire politica din Romania, nici macar cateva momente nu se gandeste la „cum va ramane in istorie”, ce se va intampla „maine”, cand nu vor mai fi la putere. Ei nu realizeaza RAUL facut. Se cred vesnici, nemuritori, stapani ai poporului roman, popor vadit dispretuit/furat/umilit, intotdeauna si de toti, dupa …. fiecare „votare”.
5. DA. Sunt multe, foarte multe probleme! Va invit pe toti sa le inventariem efectiv, sa contribuim cu propuneri si masuri CONSTRUCTIVE, menite sa indrepte raul facut!
Starea de letargie, amorteala, lasitate, noncombat, nu serveste si nici caracterizeaza corpul militarilor, mai ales ACUM. Nu va uitati catre MILITARII ACTIVI.
Ei NU POT / NU AU VOIE, conform legii, sa se implice in activitati sindicale sau politice! Sigurii care au dreptul LEGAL sa se pronunte, sa actioneze, suntem noi, rezervistii!
Si nu in ultimul rand, ieri, CINEVA a incercat sa preia CONTROLUL asupra acestui BLOG, sa MODEREZE cum si-ar fi dorit „muschii” LUI /LOR comentariile mele, ale dumneavoastra. Speriat de un scandal pe baza de probe, a renuntat! Si bine a facut!
V.Burcu - fost si viitor
pensionar militar
Hai sa sparg gheata .
RăspundețiȘtergereEu voi dezvolta o idee . Ne plangem ca militarii activi nu pot face nimic , sau mai bine zis ei se plang, noi doar ne facem ca ii intelegem . Care e adevarul ? Hai s ane uitam toti pe legislatie . A mai incercat cineva , am vazut pe un material postat si am verificat . Se pare ca totusi legea 80, Constitutia , legea sindicatelor NU INTERZIC MILITARILOR ACTIVI SA FACA PARTE DIN ORGANIZATII SINDICALE . Va rog sa cititi bine ce am scris . Din lecturarea acestor 3 carti de capatai , rezulta ca Militarii nu au voie sa CONSTITUIE organizatii sindicale , dar nu spune nicaieri nimnic de INTERZICEREA DREPTULUI DE A ADERA LA UN SINDICAT . Vasile , Elena ,Marian , voi sunteti cat de cat mai apropiati de lege si legislatie . Ce spuneti ? DE CE NU AR LUPTA ACEST SINDICAT PENTRU DREPTUL MILITARILOR ACTIVI DE A FACE PARTE DIN SINDICAT , CU ATAT MAI MULT CU CAT EXISTA SPETE IN LEGISLATIA EUROPEANA, IAR CURTEA EUROPEANA S-A PRONUNTAT DEJA IN FAVOAREA ACESTUI LUCRU . Deci, daca legile Europene primeaza fata de legislatiile nationale , de ce nu am sustine oficieal acest punct de vedere ? De ce sa nu apara domnul Dogaru pe post (ca si asa , in afara de mancutizare si Prioectul Katiusa nu mai spune nimic ) si sa ceara deschis militarilor activi sa se inscrie in sindicat ? Ce s-ar putea intampla ? Ar fi trimis in puscarie ? Ar declansa o dezbatere la nivel national ? Nu pot face nimic militarii activi ? Ba da , pot .. Daca eu am dreptate -si inclin sa cred ca am - ar putea sa se inscrie in sindicat. mcar unul UNU SINGUR , ar fi de ajuns , ca sa provoace un proces in care ar castiga si apoi ar declansa un proces ireversibil, si atunci militarii activi ar fi mai bine aparati si si-ar putea sustine unele drepturi si puncte de vedere in cadrul acestui sindicat . Astept comentarii cu legea in mana .
@scorpio, Sa lasam in pace MILITARII ACTIVI. Stiu ce scriu/vorbesc. Le facem mult rau, CHIAR doar provocand aceste discutii.
RăspundețiȘtergereSa ne lamurim "noi de noi" pensionarii si impreuna sa LUPTAM si pentru DREPTURILE celor ACTIVI. Daca ne vom cunoaste si intalni vreodata, iti PROMIT sa dezvolt subiectul. Vorba cuiva, nu ORICE se poate discuta in public!
Cand se vor PENSIONA, poate isi vor aminti si de CINE a facut ceva/candva pentru ei! Poate da, poate nu.
Recunostiinta nu prea da "pe afara" la romani! Trecand peste definitii, caracterul se dobandeste, se formeaza in timp, dar temperamentul este genetic. Noi, din pacate, AVEM mai mult temperament, si mai putin caracter!
Oricum, avem o multime de alte SUBIECTE de abordat, dezvoltat! Trebuie gasite SOLUTII constructive, care sa refaca fundamental TOT ce au distrus hotii de neam si tara! Sa scoatem insa, mai intai de orice, RAUL si VRAJBA din si dintre noi!
V.Burcu
Hai sa sparg eu gheata .
RăspundețiȘtergereNE plangem sau afirmam si intelegem ca militarii active nu au ce s afaca si ca trebuie sa luptam noi pentru ei .
Da, e adevarat, dar numai 50%. De ce ? Pentru ca ar putea face si ei ceva daca ar avea antigel in instalatie .
Se tot spune ca militarii active nu au voie sa faca parte din sindicate . OARE ? Cat e de adevarat ? Condorm carei legi ?
Legislatia europeana ce spune ?
CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
Articolul 11 . Libertatea de întrunire şi de asociere
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire paşnică şi la
libertatea de asociere, inclusiv dreptul de a constitui cu alţii sindicate şi
de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale.
2. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri
decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare, într-o
societate democratică, pentru securitatea naţională, siguranţa publică,
apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii sau a
moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora. Prezentul
articol nu interzice ca restrângeri legale să fie impuse exercitării acestor
drepturi de către membrii forţelor armate, ai poliţiei sau ai administraţiei
de stat.
Constitutia? Ia sa vedem ce spune : Constitutia romaniei
Art. 20: Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.
Art. 40: Dreptul de asociere
(1) Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.
ATAT SE SPUNE IN CONSTITUTIE VIZAVI DE INTERZICERAEA UNOR DREPTURI DE ASOCIERE . NIMIC DESPRE SINDICATE .
Mai departe , Legea 80 :
Sectiunea 3 -Interzicerea sau restringerea exercitarii unor drepturi si libertati
Art. 28
Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c) sa declare sau sa participe la greva.
Atat vizavi de interzicere in legea 80.
PARTEA A DOUA -CONTINUARE .
RăspundețiȘtergereMai departe ,
art 29 spune : Cadrelor militare in activitate le este restrinsa exercitarea unor drepturi si libertati, astfel:
e) constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-stiintific, cultural si sportiv-recreativ, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare;
E adevarat ca punctl g, specifica :
g) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune;
Dar acest articol poate fi atacat ;
1 ESTE ANTICONSTITUTIONAL, PENTRU CA Constitutia nu interzice participarea militarilor in forme asociative sindicale .
2.Este impotriva articolului 28 care trateaza activitatile interzise militarilor si care nu cuprinde activitatile sindicale .
3. extinde termenul de restrangere , la cel de interzicere , creand confuzie si denaturand sensul articolelor . In plus este ambiguu, nespecificand la ce fel de intruniri face referire .
4 una peste alta , nici acest articol nu interzice militarilor sa ADERE LA formatiuni sindicale .
NICAIERI IN NICI O LEGE NU SE SPECIFICA INTERZICEREA DREPTULUI DE A FACE PARTE DIN ORGANIZATII SINDICALE . Doar acela de a CONSTITUI .
Ce spunjuristii nostril ?
Oare nu merita luptat pentru acest drept si deschis acest subiect ?
@scorpio, la comentariul meu de aici, chiar nu te uiti? Nu ai nimic a spune? Precizez inca o data: iti respect punctul de vedere, dar nu sunt de acord cu el! Eu CRED ca MILITARII ACTIVI trebuie scosi din ACESTE discutii. Ei sunt ... MAREA CEA MUTA! Cei care mereu ... au avut si vor avea ... mai multe OBLIGATII si mai putine DREPTURI! Asta e adevarul!
RăspundețiȘtergereSory vasile , nu prea am fost pe acasa . Am vazut comentariul tau si sunt de acord sa ii lasam, sa nu ii implicam .Nu vreau sa ii presam dar nici sa nu ii lasam sa moara singuri. Mai ales ca dragoste cu forta nu se face . Asta insa nu inseamna ca noi trebuie sa stam asa de lemn Tanase . Cine ne opreste sa facem demersurile si "studiile de fazabilitate" necesare ?
RăspundețiȘtergere