Grecia nu a reușit să plătească tranșa de de 450 de milioane de euro către FMI.
Fondul Monetar Internațional a anunțat că Grecia nu a rambursat tranșa scadentă luni, de 450 de milioane de euro, după ce, în 30 iunie, autoritățile de la Atena nu au reușit să achite 1,55 miliarde de euro, țara intrând oficial în incapacitate de plată, transmit AFP și Xinhua.
'Plata de 450 de milioane de euro datorată FMI de către Grecia nu a fost făcută',a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
Boardul FMI va analiza în următoarele săptămâni cererea Greciei privind extinderea perioadei de achitare a tranșei scadente în 30 iunie, a explicat Rice, adăugând că în prezent suma datorată de Grecia organizației se ridică la aproximativ două miliarde de euro.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a salutat acordul încheiat luni de liderii zonei euro și reprezentanții Greciei.
FMI va fi implicat în acest acord, în ciuda opoziției premierului elen Alexis Tsipras. După ce actualul program de asistență financiară va expira, la începutul anului viitor, Grecia va solicita asistență suplimentară.
'A fost o noapte grea, dar cred că este un pas bun spre recâștigarea încrederii, vor exista și mai mulți pași, sunt sigură, care vor fi demonstrați prin implementarea reformelor convenite', a afirmat Christine Lagarde.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că un acord preliminar de asistență financiară este condiționat de participarea suplimentară a FMI în programul de asistență financiară.
Creditorii europeni ai Greciei au acceptat încheierea unui acord în care 'Grecia va solicita, după expirarea actualului program cu FMI din primăvara lui 2016, participarea suplimentară a FMI în programul de asistență financiară', a afirmat oficialul german.
AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)
Sursa; http://www.agerpres.ro/economie/2015/07/14/grecia-nu-a-reusit-sa-plateasca-transa-de-de-450-de-milioane-de-euro-catre-fmi-09-25-31
---------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine se ofera 'DA' ? Poate... Romania! :)
RăspundețiȘtergereDar... 'Prim-ministrul ceh refuză să garanteze un posibil împrumut pentru Grecia!'
---------------------------
Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka și ministrul finanțelor Andrej Babis au declarat luni că Republica Cehă refuză să garanteze un posibil împrumut pentru Grecia și nu îi vor acorda niciun credit direct, informează agenția Xinhua.
UE își propune să utilizeze temporar instrumentul vechi cunoscut sub numele de Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF). Împrumuturile MESF sunt garantate de toate statele membre ale UE, nu numai de membrii zonei euro.
Potrivit lui Sobotka, este mai bine să existe un acord cu condiții dure pentru Grecia decât un stat prăbușit total în interiorul UE și în NATO. El a spus că dacă Grecia vrea mai mult ajutor, trebuie să pună în aplicare măsuri de reformă. El a adăugat că solidaritatea europeană are limite și granițe.
Babis a declarat la rândul său că în cadrul mecanismului MESF, alte țări din UE sunt împinse de asemenea în această problemă. El a amintit o declarație făcută în trecut de Consiliul European că acest mecanism nu va mai fi utilizat după iunie 2013, adăugând că Republica Cehă refuză orice garanții pentru datoriile Greciei.
Potrivit lui Babis, poziția cehă este că "nu vrem ca acest mecanism să fie utilizat. Și dacă este, doar temporar". Babis a reiterat că cea mai bună soluție ar fi plecarea Greciei din zona euro și o anulare parțială a datoriilor ei. El a adăugat că soluția este "politică, nu pragmatică".
Președintele ceh Milos Zeman a declarat luni că acordul cu Grecia este foarte fragil deoarece Grecia a promis de mai multe ori ceva, dar niciodată nu a îndeplinit. El a respins ideea că Republica Cehă ar trebui să ofere o garanție pentru un împrumut Greciei. El a considerat o astfel de alternativă ca foarte negativă. El crede că contribuabilii cehi nu ar trebui niciodată să plătească datoriile Greciei.
Republica Cehă ar trebui să ofere garanții pentru 1,13% din posibilul împrumut în cadrul MESF dacă este aprobat. Babis va reprezenta statul ceh la negocieri la reuniunea de marți a miniștrilor europeni de finanțe, adaugă Xinhua.
AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)
Paul Krugman: Cerințele impuse Greciei sunt o nebunie și un act de trădare.
RăspundețiȘtergereProiectul European a suferit o lovitură poate chiar fatală și nu grecii sunt de vină.
--------------------------
Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a calificat drept o ”nebunie” reformele pe care creditorii internaționali i le impun Greciei. În editorialul ”Ucigând Proiectul European” publicat în New York Times, Krugman susține că poziția adoptată de occidentali față de greci îi pare o răzbunare și o trădare.
”Să presupunem că Tsipras este un tâmpit incompetent. Să presupunem că îți dorești extrem de mult să vezi Syriza plecată de la putere. Să presupunem chiar că saluți perspectiva ca acei greci enervanți să fie aruncați în afara zonei euro. Chiar dacă toate acestea ar fi adevărate, lista de cerințe a Eurogrupului este o nebunie. (...) aceasta merge dincolo de duritatea și ajunge într-o zonă a răzbunării pure, a distrugerii complete a suveranitățiii naționale, fără vreo speranță de a aduce ușurare. (...) Este o trădare grotescă a tot ceea ce proiectul european ar fi trebuit să apere”, susține economistul.
El face referire la inițiativele din ultima perioadă ale președintelui Franței și ale premierului italian de a convinge Germania să renunțe la acest traseu, dar consideră că răul a fost deja făcut. ”Cine va mai avea încredere în bunele intenții ale Germaniei după acest episod?”, se întreabă Krugman.
”Să fie clar: ce am învățat în aceste ultime săptămâni este că a fi membru al zonei euro înseamnă că acești creditori internaționali îți pot distruge economia dacă nu urmezi linia dorită. (...) Rămâne la fel de adevărat ca oricând că a impune o austeritate dură fără a șterge din datorie este o politică sortită eșecului, oricât de dispus ar fi un stat să accepte suferința. Acest lucru înseamnă că până și o capitulare completă a Greciei va duce într-un punct mort”, mai scrie laureatul Premiului Nobel.
”Proiectului European – pe care l-am prețuit și l-am susținut mereu - tocmai i s-a dat o lovitură teribilă, poate chiar fatală. Și orice ai crede despre Syriza sau Grecia, nu sunt elenii cei care au aplicat lovitura”, a scris Krugman în final.
http://www.b1.ro/stiri/externe/paul-krugman-cerintele-impuse-greciei-sunt-o-nebunie-si-un-act-de-tradare-proiectul-european-a-suferit-o-lovitura-poate-chiar-fatala-si-nu-grecii-sunt-de-vina-117951.html