Google Translate

luni, 21 decembrie 2015

Incredibil! A fost distrus un TEMPLU al culturii si valorilor mehedintene! Superbul mobilier din stejar, din sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”, inlocuit cu pal melaminat!.

Istoria se calcă în picioare la Turnu Severin.
Mister în jurul legendarului mobilier din sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”.

Revoltă în lumea culturală din Drobeta Turnu Severin, oamenii de cultură, scriitorii mehedinţeni se tem că sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu” nu va fi refăcută cu vechiul mobilier atunci când va fi redeschisă publicului, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Cultural Teodor Costescu.

Lucrările de reabilitare a Palatului Cultural „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin sunt pe ultima sută de metri, asta însemnând că în scurt timp va fi redeschisă şi sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”, care este găzduită în acest palat.

Scriitorii mehedinţeni sunt foarte revoltaţi şi se tem că legendarele dulapuri care îmbrăcau pereţii sălii de lectură, sculptate în lemn masiv de stejar, în stil tradiţional, la Şcoala de Arte şi Meserii deschisă de Teodor Costescu la Vînjuleţ, au dispărut.

„Întreaga sală avea aspectul unei catedrale catolice, a unui templu al luminii, al cărţii, al culturii. Avea patina vremii care îi dădea un aer de nobleţe, de grandoare, impunea respect şi crea o atmosferă de mare seriozitate, de mare concentrare şi de muncă intelectuală. Mobilierul acela însemna istorie, în sala aceea au vorbit între cele două războaie mondiale cele mai luminate minţi ale acestei ţări (Nicolae Iorga, Constantin Rădulescu Motru, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu). Avea şi o valoare sentimentală pentru miile de oameni din oraşul nostru”, spune scriitorul Victor Rusu, fost director al Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”.

Dulapuri din pal în sala de lectură








 Suspiciunile oamenilor de cultură sunt cu atât mai mari cu cât în sala de lectură reabilitată au fost aduse nişte dulapuri din pal, un fel de şifoniere, care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă dulapuri pentru o bibliotecă. Nimic din vechiul mobilier.

  „Sala aceea era încărcată de istorie, este un atac la ideea de cultură, este un act de vandalism cultural de neînchipuit. Sala aceasta trebuia păstrată aşa cum era Este o soluţie barbară, de avarie, de batjocură de a înlocui mobilierul cu aceste dulapuri, este ceva îngrozitor. Este foarte gravă şi atitudinea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Mehedinţi, care ştiu situaţia, dar sunt îngroziţi de ea şi se fac că nu ştiu, că nu au auzit. Consiliul Judeţean trebuie să ştie că oameni din subordinea lui au distrus şi au înstrăinat acest mobilier. Sigur este faptul că acest mobilier nu este pus la locul lui”, mai spune scriitorul Victor Rusu.

 Îngrijorată de această situaţie este şi scriitoarea Ileana Roman, şi ea fost director al Bibliotecii Judeţene „I.G. Bibicescu”, care aşteaptă un răspuns clar din partea autorităţilor privind situaţia acestui mobilier: „Sala de lectură avea model sala Bibliotecii Fundaţiilor Regale, iar dintr-o dată acum nu mai este nimic acolo. Nu mai este mobilierul, dulapurile şi alte obiecte de patrimoniu”.

[ ... ... ... ]

Citeste mai mult: adev.ro/nzppxl
--------------------------------------------------------

Prostie? Hotie? Incompetenta? 
Spuneti voi... organelor abilitate... ce si cum...!
Admin  Romania Megalitica
---------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri