Google Translate

vineri, 22 aprilie 2011

Pastele. Vine Pastele. Dar ... ce este Pastele? Easter. Easter is coming. ... But what is Easter?

Istoria Sarbatorii Pastelui
Pentru prima data Pastele a fost sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos.
In aceasta zi evreii au parasit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura in cartea Exod (Iesirea) din Vechiul Testament ne ofera instructiunile date de Dumnezeu pentru sarbatorirea Pastelor in timpul lui Moise.
Evreii din antichitate isi aminteau de faptul ca Dumnezeu i-a salvat din robia in care se aflau in Egipt.
Desi multi sarbatoresc si astazi Pastele, majoritatea oamenilor nu mai au in vedere semnificatia acestei sarbatori. Pentru multi, Pastele nu mai are nimic de a face cu Dumnezeu, este doar un prilej de mâncare si bautura.
In ceea ce priveste crestinii, Dumnezeu a reinnoit legamântul facut cu israelitii, de data aceasta nu printr-un om, (Moise) ci prin Fiul Sau, Iisus Mesia. Legamantul cel nou nu mai este un legamant facut doar cu evreii, ci cu toate popoarele, care vor sa primeasca iertarea pacatelor prin jertfa lui Iisus Hristos.
Jertfa mielului pascal dupa Vechiul Testament
Legamantul cel vechi purta sigiliul sangelui unui miel care trebuia sacrificat de Pasti dupa instructiunile date de Dumnezeu. Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului. In casele israelitilor, nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sângele mielului pe usile lor. Sângele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.
Jertfa mielului, strans legata, de Paste, a marcat inceputul unei vieti noi si nasterea unui popor liber (Ies. 14, 4). Desemnarea acestui animal a fost facuta de Dumnezeu, deoarece mielul cu chipul sau exprima blandetea si inocenta pe care le-a observat pe buna-dreptate Sfantul Grigorie de Nazianz. Tot el ne mai spune ca vesmantul necorupt al mielului prefigureaza pe cel al lui Mesia, iar precizarea biblica pentru sexul masculin al animalului este pentru a expia greseala lui Adam, cat si pentru a preinchipui pe
Fiul Fecioarei prezis de profetul Isaia (7, 14).
In Noul Testament mielul a fost junghiat prin Mântuitorul Iisus, iar sangele lui care a curs pe cruce este sangele rascumparator.
La Cina cea de taina, in noaptea cand a fost tradat, inainte de a fi prins si arestat, Domnul Iisus a instituit sarbatoarea Pastelui nou testamental, dupa porunca ce I-a fost data de Dumnezeu.
Dumnezeu vrea ca toti crestinii sa isi aminteasca de pretul care a fost platit pentru rascumpararea noastra din sclavia pacatului.
Pastele sarbatoarea crestina a Invierii
Ultima saptamana a postului care precede sarbatoarea este saptamana mare, care incepe cu duminica Floriilor si se termina cu duminica pascala. Sarbatoarea incepe de fapt cu duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim. Saptamana mare are menirea impartasirii chinurilor lui Iisus. In aceasta saptamana se termina postul de 40 de zile, si natura renaste. In ziua de joi a saptamanii mari clopotele inceteaza sa mai bata, vor mai bate doar Sambata Mare.
Aceasta zi este totodata si inceputul chinurilor Mantuitorului.
Sarbatoarea Pastelui incepe in dupa masa zilei de sambata. Cel mai important moment al zilei este sfintirea apei botezatoare la biserica. Se spunea ca prima persoana care urmeaza sa fie botezata cu aceasta apa "noua" va avea noroc toata viata. Apa prezinta un rol important si duminica. Crestinii mergeau la biserica ducand mancarea si vinul pregatit pentru a fi sfintite. Postul se termina oficial prin consumarea acestor bucate. Mancarea traditionala este carnea de miel pregatita dupa mai multe retete specifice. Mielul este simbolul lui Hristos...
Inainte de anul 325 i.H. Pastele se sarbatorea in diferitele zile ale saptamanii, chiar si vinerea, sambata si duminica. In acel an, s-a convocat consiliul de la Nicaea de catre imparatul Constantin. A emis legea pascala care stabilea ca aceasta sarbatoare sa aiba loc in prima duminica dupa luna plina de sau dupa echinoxul de primavara sau prima zi de primavara.
Sambata mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cind gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mincarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.
Traditii in sambata mare
• se sacrifica, in mod ritual, mielul, si se prepara cighirul, friptura si borsul de miel. Spre deosebire de sarbatoarea Craciunului, de Paste nu se pregatesc foarte multe feluri de mincare, de unde si zicatoarea, frecventa in Bucovina: "Craciunul este satul, Iar Pastele este fudul."
• pe vremuri era obligatoriu ca femeile sa imbrace, la slujba de Inviere si in zilele de Pasti, macar o camasa noua, cusuta in orele de taina ale noptii, iar barbatii sa aiba cel putin o palarie noua.
Iisus Hristos reia firul zidirii lui Adam chiar din ziua a sasea, din Vinerea Mare, fir intrerupt de pacat. Domnul luand asupra - Si pacatul nostru (II Cor. 5, 21) ne traieste si moartea. Dar o traieste deodata ca: moarte - "plata a pacatului", dar si ca jertfa, caci El este de-a pururea jertfa, si plinind de bunavoie voia Tatalui - " Pentru aceasta Ma iubeste Tatal pentru ca Eu imi pun sufletul ca iarasi sa-L iau . . . Eu de la Mine insumi il pun. Putere am Eu ca sa-l pun si putere am iarasi sa-l iau. Aceasta porunca am primit-o de la Tatal Meu" (Ioan 10, 17-18). Domnul moare pentru a fi cu noi si in aceasta stare tragica. Precum invata Biserica: " De bunavoie se pecetluieste sub pamant". Si iarasi: ". Al doilea Adam Cel ce locuieste intru inaltime S-a pogorat la Adam cel dintai pana la camarile iadului" (Canon Sambata Mare, din Cantarea 8).
Real, moartea e despartire, este "parasire".
 "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit ?" (Matei 27, 46)
exclama Iisus Hristos atunci. Dar, parasirea Domnului pe cruce nu este din pacat, ci din " iubire": pentru noi, ca si pentru Tatal a carui porunca o plineste. Si astfel "parasirea" Lui nu e numai moarte, ci si jertfa. De aceea Iisus Hristos uneste strigatul tragic al "parasirii", strigatul uman rostit candva de Psalmist (Ps. 21, 1), cu fagaduinta oferita talharului cait: " Astazi vei fi cu Mine in rai". Uneste moartea cu raiul.
Fagaduinta raiului e deja biruinta mortii. Si moartea e invinsa prin jertfa. Iar jertfa trebuie sa o primeasca Cineva Care poate darui. Or, Domnul se oferea pe sine Tatalui:
" In mainile Tale incredintez Duhul Meu" (Luca 23, 46). - Deschis in iubirea plina de/lumina si neintrerupta de nimic, Mantuitorul transforma moartea in jertfa.
Simboluri crestine ale pastelui
Crucea - simbolizeaza crucificarea, opusul invierii. Totusi, la consiliul de la Nicaea, in anul 325 i.H., Constantin a decretat ca intocmai crucea sa fie simbolul oficial al crestinismului. Crucea nu este numai simbolul pascal, ea este utilizata foarte mult si de biserica catolica, ca simbol al credintei.
Iepurasul - nu este o inovatie moderna si simbolizeaza fertilitatea. Simbolul provine inca din vremea festivalurilor pagane de Eastre. Simbolul pamantesc al zeitei Eastre era iepurele. Germanii au adus cu ei simbolul iepurasului pascal in America. Numai dupa razboiul civil devine raspandit ca fiind simbol crestin. De fapt sarbatoarea Pastelui nu era celebrata in America pana la acea data.
Oul - simbolizeaza invierea. Ouale rosii aveau menirea de a tine raul departe si simbolizau sangele lui Hristos.
Mielul - reprezinta victoria vietii asupra mortii. Il simbolizeaza pe Mantuitor care S-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mieii sunt membrii turmei lui Dumnezeu.
Magarul - crucea alba de pe greaban, magarul o are gratie faptului ca L-a adus pe Iisus la Ierusalim in Duminica Floriilor.
Fluturele - simbolizeaza viata lui Iisus: omida reprezinta intruparea omeneasca; coconul este moartea trupeasca, fluturele simbolizeaza Invierea.
Paunul – este simbolul vietii vesnice, deoarece in trecut se creadea ca este nemuritor.
Scorpionul – este simbolul lui Iuda.
Pasca - se coace de catre gospodinele crestine numai o data pe an, de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avind la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit. In momentul in care se pune in cuptor, femeile de la tara fac semnul crucii cu lopata pe peretii cuptorului, spunind: "Cruce-n casa,/ Cruce-n piatra,/ Dumnezeu cu noi la masa,/ Maica Precista pe fereastra" Legenda pascai care spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a gazduit la un om foarte primitor care le-a pus in traista, la plecare, piine pentru drum fara stirea lor. Intrebindu-l pe Hristos cind va fi pastele, Mintuitorul le-a spus ca atunci cind vor gasi piine in traista. Cautind apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pasca.
Lumanarea de Inviere - este cea care in noaptea invierii fiecare credincios o poarta in mina si pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfintului Altar. Aceasta luminare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului. Multi pastreaza restul de luminare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz in casa
Azi, este Vinerea Mare,
ziua in care Iisus Hristos reia firul zidirii lui Adam ,
fir intrerupt de pacat.
Maine, Sambata mare, este ultima zi de pregatire a Pastilor.
~ Voi continua ~
Admin

19 comentarii:

  1. Un Paşte Fericit!
    Tuturor cu stimă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent materialul! Felicitari Vasile!
    Tie si tuturor care citesc pe la tine, va doresc sa aveti cele mai frumoase sarbatori pascale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc voua, vizitatorilor, comentatorilor, dar in egala masura, multumesc AUTORILOR textelor si PHOTO de pe net, care imi ofera posibilitatea sa le STUDIEZ, iar ulterior cu mici prelucrari, sa le pun si eu pe blogurile mele, in folosul nostru, al tuturor. In felul acesta, depasim cred eu STADIUL doar de a petrece. Cultivarea spiritului, este semnul cel mai de pret al omului, cred eu.
    Sarbatori fericite, tuturor!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  4. Stelian P.
    Un articol excelent.
    Sarbatori fericite tuturor alaturi de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Stelica mi-esti drag! Nu vii alaturi de mine, ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  6. Stelian P.
    Anonim 22 aprilie 2011, 11:37
    Sunt de moda veche. Prefer femeile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mhăi Sthelică da chine ţi-a zâs că-s bharbat? Ce ai visuri herotice? Ia hîncerc şî io la thine la achordeonu şî la Cehzar châ poate mâ prîcopsesc chu hunu din voi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Stelian P.
    Anonim 22 aprilie 2011, 16:56
    Atunci stai frumos la rind ca nu esti singura.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ham înţăhles...Heşti arondat lu Mahma Homida frumosule! Da ia zî nu vhrei să-ţ dhau hîn ghioc di nohroc?

    RăspundețiȘtergere
  10. Fa tiganco ,lasa omul in pace. nu-i de fustele tale urat mirositoare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dhacă hel nu-i, hatunci tu eşti balaoacheşule, puriule, vrăbioule, frumosule! Hai vin la mama penzie mare ce heşti sâ vez ce dragoste o sâ primeşti...

    RăspundețiȘtergere
  12. anonim 20.52
    poate nu esti nici pe departe asa amuzant cum te crezi,mai curand ridicol

    RăspundețiȘtergere
  13. INFOM:

    "Covăsneanu a scris:
    20 Aprilie 2011 la 7:23 pm

    Nu vă mai legaţi de akord-75.
    În fapt Akord-75, este o staţie autonomă, care are rolul de a antrena echipele de luptă din divizioanele (batalioanele ) de foc. Practic imită ţinte aeriene şi diferite scenarii de acţiune ale adversarului, înşelare, cercetare, bruiaj, înălţimi diferite, rachete antiradar, neutralizare art. şi r.a.a., lovirea obiectivelor .
    Pe vremuri echipajul Akord era încadrat cu ofiţeri proveniţi din divizioanele de foc, aveau ştiinţa şi experienţa unui ofiţer cu dirijarea, şef de tură , etc.
    Timpul a adus în aceste funcţii şi un pic de pile, un pic de neexperienţă, etc. Toţi erau cam aroganţi, îţi dădeau o schemă de antrenament care depăşea în mod real posibilităţile de luptă ale tehnicii şi uşor, uşor , apărea la aceştia un aer de superioritate. La toate acestea se adauga şi statutul special-program de 8 ore, fentarea frigului , zăpezilor şi marşul pe timp de iarnă, până-n vărful muntelui, deoarece ţineau de statul de organizare a comandamentului regimentului.
    Astea fiind, banuiesc că treacerea în rezervă l-a cam dezamăgit pe d-nul Akord 75 şi acu’ se războieşte cu toată lumea. Succes!"

    RăspundețiȘtergere
  14. @anonim 21.28
    Desi nu ar trebui sa te bag in seama,ar fi necesar totusi in apiritul corectitudinii sa iei cu copy/paste si celelalte postari(ale mele)
    Daca nu, nu-i nici o problema cine vrea sa le vada o sa le vada!
    Imi pare rau sa-ti spun acum in Vinerea Mare dar esti de o josnicie si o parsivenie rar intalnite.Vai de cel ce te cunoaste anonimule!
    Ma bucur ca pe mine m-a ferit Dumnezeu de "oameni" ca tine

    RăspundețiȘtergere
  15. Esti tu oare cel neprihanitul care sa ridici si sa arunci primul piatra Akoarde? De aia am postat "chestia" spusa de altii si nu de mine...
    Ceea ce pot insa (eu) sa-ti spun este ca sincer mi-e mila de tine. Sarbatori fericite Acoarde!

    RăspundețiȘtergere
  16. eh...anonim fara sira spinarii

    RăspundețiȘtergere
  17. Pentru toti cei ce poarta numele Marelui Mucenic Gheorghe, LA MULTI ANI!
    Pentru toti cei din Fortele Terestre, LA MULTI ANI!
    Pentru toti ai blogului, Sarbatoarea Invierii sa va aduca Lumina in suflete si inimi!
    Tuturor, cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  18. SARBATORI FERICITE TUTUROR, ALATURI DE CEI DRAGI !

    RăspundețiȘtergere
  19. Desi in esenta Pastele aduce cu sine in toate colturile lumii vestea invierii Domnului, fiecare popor are traditiile sale si intampina in mod diferit aceasta sarbatoare.
    ==========================
    Bermuda
    Locuitorii din Insulele Bermude sarbatoresc Pastele intr-un mod putin mai neconventional: in Vinerea Mare obisnuiesc sa inalte zmee, sa manance specialitati din carne de cod si chifle calde impletite. Se pare ca traditia a inceput atunci cand un profesor din armata britanica, care preda la scoala duminicala, a avut dificultati in a explica inaltarea lui Hristos la cer. Profesorul a construit un zmeu in forma de cruce, pentru a ilustra Inaltarea Domnului. Zmeele tradidionale din Insulele Bermude sunt realizate din hartie colorata, lemn si metal.

    Norvegia
    Norvegienii au un obicei destul de bizar pe care il practica atunci cand sosesc Sarbatorile de primavara. Se pare ca filmele cu detectivi si crime, precum si cartile politiste, au mare succes in aceasta perioada a anului. De asemenea, Pastele reprezinta pentru norvegieni o ocazie de a merge la munte, unde petrec aproape o saptamana de concediu, din vinerea de dinaintea Floriilor pana in a treia zi de Paste.

    Nord-vestul Europei
    In unele parti din nord-vestul Europei se obisnuieste ca in prima si a doua zi de Paste sa se aprinda focuri imense. Legendele saxone spun ca explicatia ar fi faptul ca Pastele este momentul in care primavara triumfa asupra iernii, iar focurile sunt menite sa alunge anotimpul friguros si sa instaureze vremea buna. In prezent focurile de tabara reprezinta in primul rand un prilej de socializare, mai ales ca participantii se delecteaza cu gustari, gin si bere pana dimineata.

    Suedia
    Suedezii intampina Pastele cu mese bogate, pline de heringi, oua si tarte de peste. Inainte de Paste, copiii se imbraca in vrajitoare, purtand haine vechi si zdrentuite, si merg din casa in casa in cartierul unde locuiesc, daruind desene si picturi facute de ei si primind in schimb dulciuri.

    Haiti
    In Haiti, Saptamana Mare este marcata de parade colorate si de traditionala "rara", muzica interpretata la trompete de bambus, tobe si cutii goale. Sarbatorile par un amestec de traditii catolice şi Voodoo. Credinciosii Voodoo face un pelerinaj anual la satul Souvenance, unde isi arata devotamentul fata de spirite rostind incantatii, batand in tobe si sacrificand animale.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri