Google Translate

marți, 26 aprilie 2011

26 aprilie 1986.Accident nuclear la Cernobîl.11 martie 2011.Catastrofă nucleară si in Japonia,Fukushima-Daiichi. "Chernobyl, Fukushima, never again!"

26 aprilie 1986
Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla la 51°23′23″N, 30°5′58″E, în apropiere de orașul părăsit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Accidentul a pus în discuție grija pentru siguranța industriei sovietice de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulți ani și impunând guvernului sovietic să devină mai puțin secretos. Acum statele independente – Rusia, Ucraina și Belarus au fost supuse decontaminării continue și substanțiale. E dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea victimelor. Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiație” din certificatele de deces.
"Principala învățătură pe care trebuie să o conștientizăm după catastrofele de la Cernobîl și Fukushima este că autoritățile trebuie să spună adevărul", a declarat, luni, președintele rus Dmitri Medvedev, citat de Daily News.
"Lumea este atât de fragilă și noi suntem atât de interdependenți, încât orice tentativă de a ascunde adevărul se termină cu tragedii", a afirmat șeful statului rus. Dmitri Medvedev a anunțat că se va deplasa marți la Cernobîl pentru a fi prezent la ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la explozia reactorului 4 de ka centrala ucraineană.
11 martie 2011
Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 4 reactoare nuclere, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții. Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată.
La 14 martie compania Tepco (Tokyo Electric Power Company), care administrează centrala, a făcut cunoscut că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcționează. Fără o răcire normală la un reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului până la o temperatură de 2.000 °C, crescând riscul topirii lui și al unor explozii.
 La 15 martie autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare. Administrația centralei vorbește despre "valori dramatice ale radioactivității".
Drept urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei (care nu era încă evacuată) a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivității crescute. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era în revizie).
De la acesta provine acum creștere puternică a radioactivității direct în atmosferă. Se speculează că reactorul respectiv ar avea două găuri de dimensiuni metrice în înveliș (carcasă).

______________________
Mii de oameni în Franța și Germania au participat, luni, la proteste împotriva centralelor atomo-electrice, relatează BBC.

Mitingurile au fost organizate pe câteva poduri care leagă Franța de Germania peste râul Rin dar și la reactoarele nucleare din Germania. Protestele au avut loc în ajunul aniversării catastrofei de la Cernobîl, Ukraina și pe fondul eforturilor Japoniei de manageriere a dezastrului cauzat la centrala Fukushima, avariată de tsunami și cutremur.
Unul dintre numeroasele proteste a avut loc pe Podul Europei unde mnifestanții au afișat pancarte pe care se puteau citi sloganuri împotriva energiei nucleare și au scandat: “Cernobîl, Fukushima, niciodată din nou!”
 "Chernobyl, Fukushima, never again!"
Woman lights candles to honor the memory of the victims of the Chernobyl disaster in Kiev, Ukraine, early Tuesday, April 26, 2011.
Manifestanții au cerut și închiderea uneia dintre cele mai vechi centrale atomice din Franța, cea de la Fessenheim. Proteste au mai avut loc la centralele nucleare din Biblis, Grohnde și Grafenrheinfeld, din Germania. “După Fukushima este evident că pericolul energiei nucleare este real”, a declarat Ernhard Renz, unul dintre organizatorii mitingului de la Biblis.
„Nu putem permite ca nevoile afacerilor unora să distrugă lumea noastră – cum s-a întâmplat acum 25 de ani”, a mai adăugat acesta. În ultimele săptămâni zeci de mii de oameni au participat la demonstrații pe aceaastă temă, mai ales în Germania unde mișcarea anti-nucleară este deosebit de puternică.
Despre PUTEREA NUCLEARA,
din toate punctele de vedere, s-a discutat mereu.
De retinut mesajul Presedintelui Dmitri Medvedev.
Sa nu uitam :
An explosion at Japanese nuclear plant as a result of massive earthquake and tsunami hit Japan few days ago sparked fears of a nuclear accident as occurred at Chernobyl in 1986. The health effects of nuclear radiation vary, some can be emerged immediately while some may took a long time.
The worst nuclear plant accident in history occurred in Chernobyl, Ukraine on April 1986. The disaster causing irreparable damage to the environment and human’s health. Many nearby residents were diagnosed cancer after the incident, and radiation caused infertility in many women in Eastern Europe.

Naturally, the human body has mechanisms to protect against cell damage from radiation and chemical carcinogens. However, exposure to certain levels of ionizing radiation can not be tolerated by the body mechanisms.

According to Dr Manny Alvarez, a health editor of Foxnews, the severity of radiation sickness depends on three factors: total radiation exposure, how close you were to the accident and how long you were exposed to the radiation.

The symptoms can arise at any time after exposure. It can be immediate or occur over days, weeks, or months.
Early radiation exposure symptoms may include: fever, diarrhea, nausea, vomiting, and headache.
Signs that may appear in the following days after exposure include:
•Dizziness
•Disorientation
•Fatigue or weakness
•Hair loss or baldness
•Poor wound healing
•Low blood pressure
•Bloody vomit and stools
Radioactive fallout can pose long-term health effects depending on the amount of exposure. An exposure to high levels of radiation can cause more serious conditions such as cancer and premature aging, nervous system disorders, and genetic mutation.

”The most important thing to remember is that if someone experiences any of these issues, he or she should not stay on that area. They should seek emergency treatment immediately and destroy their contaminated clothing,” said Dr Manny.

To prevent or reduce exposure to the radiation, wear a gas mask, hat and coat with a hood if you have it. If raining or snowing, wear boots and gloves. Moist towel or cotton handkerchief is useful in avoiding radiation exposure by covering your mouth and nose with them.
Admin

2 comentarii:

  1. umbla vorba ca barele de uraniu si cesiu de la reactorul ala grav avariat, s-arfitopit complet ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu poti uita zilele acelea! La noi s-a auzit mai intai despre dezastru, de la "Europa libera" Cam pe 30 aprilie parca, s-a dat un comunicat oficial
    Fiul meu avea atunci 5 luni. Tare greu mi-a fost sa-l protejez.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri