Google Translate

sâmbătă, 21 februarie 2015

Preşedinte Jucător, dar cu alt stil decât al lui Băsescu. Două luni cu Iohannis la Cotroceni. Părerea specialiştilor!


Klaus Iohannis împlineşte mâine două luni de la preluarea mandatului prezidenţial. Specialiştii în politică internă contactaţi de „Adevărul“ au analizat evoluţia presedintelui Iohannis în decursul ultimelor 60 de zile şi au tras concluzia: Klaus Iohannis a preluat modelul de preşedinte-jucător, dar a schimbat stilul.

În plină camanie electorală, Klaus Iohannis le promitea românilor un alt model de preşedinte. „Sunt convins că pot eu să fac acest lucru, de aceea propun românilor un nou tip de preşedinte. Nu vreau să fiu nici jucător, nici tătuc, vreau să fiu un preşedinte care, prin ceea ce face şi ce gândesc şi felul de a fi, să reprezint un etalon pentru comportamentul public al unei persoane publice“, spunea candidatul ACL la prezidenţiale, pe 1 octombrie, la Cluj-Napoca.

Mai târziu, pe 16 noiembrie, Klaus Iohannis devenea preşedintele ales al românilor, iar pe 21 decembrie, odată cu depunerea jurământului, şeful statului român cu acte în regulă. Mâine, se împlinesc două luni de la instalarea lui Iohannis la Palatul Cotroceni, iar preşedintele a bifat evenimentul prin propunerea lui Eduard Hellvig în fruntea celui mai important serviciu de informaţii, SRI, şi printr-un nou interviu, al doilea de la preluarea funcţiei, care a arătat un preşedinte mult mai categoric.

Klaus Iohannis a desfiinţat proiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Guvern, a vorbit despre o eventuală demisie a lui Victor Ponta, care s-ar impune dacă acuzaţiile aduse cumnatului său vor fi probate, dar şi despre dorinţa sa de a colabora cu un alt Guvern decât cel condus de Victor Ponta. Tot ieri, Iohannis a preferat să nu mai aştepte schimbarea majorităţii în favoarea PNL şi l-a propus pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig la şefia SRI. Deşi majoritatea parlamentară este de partea coaliţiei de guvernare formată din PSD-UNPR-PC-PLR, Klaus Iohannis a reuşit să obţină sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, al doilea partid de guvernământ ca mărime, în ciuda şovăielii lui Victor Ponta.

„Preşedinte-jucător cu rol ceremonial“

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred că Iohannis, în încercarea de a evita asocierea cu Traian Băsescu,  va fugi de titulatura de preşedinte-jucător, însă acţiunile sale îl vor trăda, deşi stilul său este unul diferit decât al predecesorului său.
„În cele două luni de mandat, Klaus Iohannis s-a dovedit a fi tot un preşedinte-jucător, doar că stilul şi tactica de joc sunt altele decât cele folosite de Traian Băsescu. Iohannis nu a dat dovadă de timiditate sau trac şi a acţionat tăcut, dar eficace - a reuşit, în bună măsură, să evite acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi (încă) suficient de pregătit pentru funcţie. Prin numirea şefului Administraţiei prezidenţiale şi a directorului SRI, a căutat să arate că, deşi îi ascultă pe ceilalţi, ia singur deciziile; prin promovarea pactului politic pentru bugetul apărării, a arătat că intenţionează să se implice în ariile de politică publică ce-i sunt accesibile, din punct de vedere constituţional. Pe de altă parte, prin câteva acţiuni cu un important conţinut simbolic, transmite mesaje indirecte societăţii civile într-un mod pe care îl întâlnim mai ales la preşedinţii cu rol ceremonial“,
arată analistul politic, Lucian Dîrdală.

„Este şi el preşedinte-jucător“

Dan Ionescu, consultant politic, crede că votul de încredere acordat de milioane de români în 16 noiembrie l-au determinat pe Iohannis să nu fie doar un spectator al jocului politic.
„Faptul că Iohannis îşi cunoaşte libertăţile pe care i le oferă susţinerea publică şi că prin această învestire simbolică, el a devenit de la primele minute ale mandatului său un preşedinte-jucător. Că îşi va spune altfel pentru a evita comparaţiile cu Traian Băsescu, că va găsi o descriere mai blândă care să ascundă intenţiile sale la prima vedere, oricum va proceda, Klaus Iohannis este şi el un preşedinte-jucător“,
consideră Dan Ionescu.

Consultantul politic mai spune că următorul pas al lui Klaus Iohannis este încheierea colaborării cu Victor Ponta.
„Luna de miere dintre Preşedinte şi actualul Prim Ministru este pe final. Deşi amândoi au avut nevoie de linişte după alegerile agitate de la finalul lui 2014, drumurile încep să se despartă. Klaus Iohannis nu va putea să evite la nesfârşit o contradicţie cu Victor Ponta pentru simplu fapt că interesele lor nu sunt în nici un fel convergente. Urmează să vedem dacă Preşedintele va avea o abordare frontală sau va încerca să lase actuala situaţie să lucreze în favoarea sa, el urmând ca el doar să culeagă beneficiile. Un alt moment important va fi asumarea de către Klaus Iohannis a unui model pe care să îl propună societăţii deoarece încet, încet, el se îndreaptă spre statutul de lider de la care se aşteaptă şi acţiune nu doar reacţiune“,
conchide Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

Mircea Morariu arată că Iohannis s-a acomodat rapid cu statutul de preşedinte, iar dovadă stă în cel de-al doilea interviu acordat in presă.
„Atât cât am văzut din respectivul interviu, dar şi conţinutul în sine al acestuia, mă determină să afirm că din 21 decembrie 2014, când şi-a preluat funcţia, dar şi de la precedenta lui ieşire televizată de la postul Realitatea tv s-a acomodat tot mai ferm cu noua lui poziţie. Şi că apariţia de joi seară confirmă o schimbare.  Dl. Iohannis a fost cât se poate de categoric în precizarea naturii relaţiei sale cu premierul Victor Ponta. Domnul Iohannis nu îl mângâie nicidecum zilnic pe creştet pe dl. Ponta, nici nu pune presiune pe acesta, aşa cum îi sugera mai zilele trecute dl. Băsescu“,
scrie Mircea Morariu, pe blogul găzduit pe platform adevarul.ro.

Citeşte şi:
Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă

Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă

Sursa: http://adevarul.ro/news/politica/analiza-doua-luni-mandat-klaus-iohannis-s-a-dovedit-presedinte-jucator-1_54e77103448e03c0fdd15031/index.html
----------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26 de comentarii:

 1. Problema cu Hellvig nu este faptul ca este evreu.
  Problema este in alta parte.....
  un agent strain nu poate conduce un servici national.
  PS
  elita sus !
  Pulimea jos !

  RăspundețiȘtergere
 2. Basescu are scaunul electric asigurat.
  Dece ?
  Dosarul de terorisn remis FBI-ULUI ........A cetateanului roman Traian Basescu are 283 de pagini.
  In el numele lui Codea apare la fiecare pagina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Basescu are scaunul electric asigurat." Şi tu ai locul asigurat în Clubul Zoo + 9! Acolea în spate la Gospodăria Agro - Zootehnică (GAZ) e un loc liber, de porcar, unde prietenul tău, Cezar este şef peste groştei - de sulă sî ne iei!

   Ștergere
 3. Stimata Redactie
  Va rog respectuos sa cenzura-ti randurile mele.
  Nu merita sa deschide-ti blogul meu personal
  prin care incerc sa manipulez si sa mint.
  ps
  Sunt nepoliticos cu un fost sef de stat betiv si bolnav de sculament.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Băăă răpănosule, du-te pe blogul lui Cezar Muci pe Faţă şi postează, lasă-ne! Credeam că ai pierit, buei "gîndac de Colorado", în urma experienţelor MONSAT.

   Ștergere
 4. Despre ilustra Famiglia, cu afaceri in valoare de 33 mil. euro cu statul roman, nica-nica??? Cica Cacazanciuc „ io nu-s neam cu ponta, el e cu mine” !!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumesc pentru atentie. Ma bucur ca supar pulimea inculta .
  Intrebuintarea hartiei higenice se deprinde in copilarie.
  Comparat cu muritorii ce borati ,Cezar ramane un imparat care nu
  cerseste su nu miroase a palinca contrafacuta.
  Din fericire sunt multi militari inteligenti si cititi.

  PS Lumpenii raman lumpeni.....militari sau civili....tot una.


  RăspundețiȘtergere
 6. Alegerea neamtului dovedeste incaodata ca miracolul este posibil.
  Deci
  Elita sus
  Pulimea jos.!
  Statul roman trebuie sa investeasca in noi puscarii pentru intreaga clasa
  politica. Pentru blogherii ce put si la propriu, doar dusuri obligatorii saptaminale
  si cursuri la zii si serale de intrebuintare a hartiei igenice.

  RăspundețiȘtergere
 7. UN EROU ESTE PRINTRE NOI !
  Trebuie oprite atacurile impotriva lui Cezar.
  Acesta dovedeste curaj si probitate politica.
  Un democrat care nu pute dela distanta.
  Un adevarat ostas care nu si-a pirdut coaiele in lupte seculare.
  Spre disperarea cersetorilor si lumpenilor indrasnesc sa afirm.
  AVE CEZAR
  Muritorul Robert te saluta din mers.

  RăspundețiȘtergere
 8. AMERICANII VOR CAPUL LUI COLDEA !
   Arme româneşti, printre cele primite din SUA de cartelurile mexicane
        NBC
    Razboi nedeclarat al Romaniei impotrva SUA
   
  Puşti de asalt AK47 fabricate în România şi carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA în Mexic şi utilizate de cartelurile de droguri din această ţară, avertizează un raport american privind traficul cu arme, citat de Washington Post în ediţia online.

  RăspundețiȘtergere
 9. Cezare,nebunule,vacar de unitate in urma pierderii unui TAB la o aplicatie[sau,poate l-o fi vandut clanului Cioaba pentru fier vechi] uite ca ai si tu un admirator destoinic ,nu mai trebuie sa alergi cu limba scasa dupa toate fetele lesbiene din Iasi,dupa toate "Creaturile noptii".Vorba rumanului"Cin' se aseamana se aduna"Cezar-Pulica,sergentul Bula si tzacanitul de Robert Horwath Horty Miclos,cel mai tare shpion al Statelor Impreunate de pe tot Globul Terrei.Amandoi mari belitori de pula de urs.

  RăspundețiȘtergere
 10. AVE !

  Am fost alaturi de toti imparatii romani inclusiv Cezar,
  Este urat pentru ca citeste carti.
  O vina de neiertat pentru lumpeniil militari iesiti la pensie!!!!!!
  Repet sunt alaturi de cei ce onoreaza uniforma militara si chiar civila.
  Vezi cazul Cezar.

  PS Deschideti Blogul sculativ
  DEVARTES BLOG !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. RH, eu as vrea sa-ti inchid, nu sa-ti deschid rahatul ala de blog. La mintea ta, aia pe care n-o prea ai, mai bine te-ai apuca de "arta" naiva.

   Ștergere
 11. RH-ule, băi taică, zici că americanii vor capul lui Coldea? Şi tu eşti cetăţean american parcă? Ei uite ce-ţi propun: pînă i-or lua conaţionlii tăi capul ăstuia de mai sus, io îţi dau ţie, cu împrumit, capul meu ăla de jos, să mi-l răzbuzezi niţel. Ce zici, punem de-un Gentelmen Agreement?

  PS. RH-ule, cum mai stai cu zugrăveala? Dacă mai ai nevoie de bidinele, membrii acestui club onorabil îţi stau la dispoziţie.
  Băi frate ce iniţiale ai şi tu...Parc-ar fi alea de pe pachetul de ţigări cu acelaşi nume.

  RăspundețiȘtergere
 12. DREPT DE REPLICA SU DE DAT SUT IN CUR
  Eu ma pricep la arta si femei !
  Tu la bude si laba !
  Deci nu voi accepta sfaturile tale binevoitoare.

  RăspundețiȘtergere

 13. SITUATII EXCEPTIONALE ....CER MASURI SPECIALE.
  RUSII SUNT LA GRANITE !
  Onanismul trebuie interzis prin regulamentul militar !!!
  Este un pericol pentru securitatea nationala si a aliatilor nostrii.

  RăspundețiȘtergere
 14. Toti militarii patrioti care au citit cel putin o carte. (Codul Penal nu intra in discutie)
  sprijuna actiunile mele in sprijinul doamnei Udrea !
  Am daramat deja doi sefi de servicii si cu sprijinul ei voi darama si pe seful al mare.
  JOS COLDEA !
  JOS SECURITATEA CEA NOUA, VECHE SI ETERNA !

  RăspundețiȘtergere
 15. IN SPRIJINUL ELENEI UDREA !
  Nu stiu daca ea este vinovata.

  Probabil ca NU EXISTA PROBE

  Dacă ne aducem aminte, în timp ce era ministru al Turismului, Udrea a fost anchetată în Parlament de așa numita ”Comisie Udrea”. La vremea respectivă, parlamentarii spuneau toți la unison un singur lucru: nu a semnat nimic! De fapt, Elena Udrea delegase toate drepturile de semnătură subordonaților.

  ELENA UDREA NU A SEMNAT NIMIC

  80% dintre acuzațiile aduse în ”Gala Bute” și ”Microsoft” vin pe declarații de martor. Martori pusi sub presiune care probabil ca mint.

  Vinovata sau nu Elena Udrea nu va putea sa fie condamnata ca sa

  taca.

  ELENA UDREA NU VA TACEA SI VA INGROPA PE

  CODLEA SI SISTEMUL SECURIST CARE CONDUCE ROMANIA.

  Este o sansa unica pentru toti de a scapa de sistemul mafiot care

  a furat si distrus Romania.

  Cu alte cuvinte

  MILITARI...... SPRIJINITI PE ELENA UDREA !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uoei artiste, 2 n-ai treaba? Ia da tu cu albastru de rufe si fa mersul piticului, ca noi suntem in tratament. Inclusiv animalul!

   Ștergere
 16. Taci in Cristosii ma-ti de avorton ,tradator de tara.

  RăspundețiȘtergere
 17. Salutare,
  Interesant subiect de dezbatere..am aflat de acest blog de pe www.ziare100.ro/Mehedinti

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buey,
   Sezi bland! lasa publicitatea proprie/lauda de sine... ca nu tine! :)

   Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite