Poate că s-ar fi dorit dar, cu excepţia Letoniei-adusă rapid şi ea în legalitate- s-a conştientizat că este vorba de un drept de proprietate, ajudecat definitiv de titulari, deci intangibil.
Multumesc, @ "C.E."!
__________________________
Măsurile de austeritate "bântuie" Europa
Grecia "îngheaţă" salariile bugetarilor
Salariile bugetarilor greci vor fi îngheţate timp de trei anidupă ce guvernul de la Atena a acceptat măsuri de austeritate de 24 miliarde de euro în schimbul ajutorului de la UE şi FMI.Grecia a acceptat să introducă, în schimbul ajutorului de la UE şi FMI, un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care include măsuri precum îngheţarea salariilor din sectorul public timp de trei ani, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Financial Times.
Bulgaria nu mai creşte TVA, taie 20% din cheltuielile publice
Guvernul de la Sofia a adoptat miercuri un plan de reformă bugetară ce prevede tăierea cheltuielilor publice cu pana la 20%, renuntând astfel la ideea de majorare a taxei pe valoarea adaugată, aflată în prezent la nivelul de 20%, informeaza Novinite.com. După o serie de discuţii pe marginea taxei pe valoarea adaugată, în care executivul bulgar a avansat varianta majorarii acesteia cu 2-4%, premierul Boiko Borisov a anunţat că guvernul nu va majora nicio taxa in acest an.
"Obiectivul nostru este sa transformam Bulgaria în cel mai bun loc din Europa pentru a face afaceri", a afirmat ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov.
Potrivit lui Djankov, guvernul a ales cel mai dificil plan de masuri menit sa aduca economii la buget, in schimbul mentinerii actualei cote TVA, plan ce vizeaza "implementarea cat mai rapida a reformelor structurale in sanatate, educatie, administratie si in sistemul de pensii, precum si diminuarea cu 20% a cheltuielilor administrative" .
Irlanda a redus cu 5-10% salariile bugetarilor
Irlanda a aplicat deja două bugete de criză care sunt date că exemplu, deşi cu preţul unui mare cost social.
În decembrie 2009, a votat o serie de măsuri drastice: scăderea imediată a salariilor funcţionarilor cu un procent cuprins între 5% şi 10%, reducerea alocaţiilor familiale, scăderea ajutoarelor de şomaj pentru tineri.
Prin aceste măsuri, Irlanda va reduce deficitul, care este în prezent de 11,6% din PIB, la 2,9%, în 2014.
Austria măreşte impozitele şi taxează suplimentar băncile
Austria măreşte impozitele şi scade cheltuielile bugetare ca să reducă deficitul public sub pragul de 3% din produsul intern brut până în 2013.
Guvernul de la Viena a adoptat un plan de însănătoşire a finanţelor publice de 3,4 miliarde euro, ce vizează măsuri de economisire şi noi impozite.
Astfel, jumătate din sumă ar urma să provină din impozite, iar restul din diminuarea cheltuielilor publice.
Planul prevede încasări noi de 1,7 miliarde euro, din care 600 milioane euro vor merge către autorităţile regionale şi locale.
Cele două partide de coaliţie au calculat că statul va obţine 500 milioane euro dintr-un impozit asupra băncilor.
Provenienţa celorlalte sume ar urma să fie definitivată până în toamnă.
Portugalia - deficit de 8,3% din PIB
Guvernul portughez a pregătit Programul de stabilitate şi creştere, care ţinteşte reducerea deficitului public de la 8,3% din PIB în 2010 la 2,8% în 2013.
Ţara a anunţat un vast plan de privatizări în transporturi, energie, asigurări sau poştă, care ar trebui să limiteze datoria publice, fără a o reduce totuşi în manieră semnificativă.
Până în 2013 statul prevede o privatizare totală sau parţială din 18 întreprinderi, ceea ce ar trebui să-i permită să încaseze şase miliarde de euro, din care 1,2 miliarde, sau 0,73% din PIB, doar anul acesta.
Franţa reduce fiscalitatea
Franţa a redus o parte din taxele impuse companiilor şi din impozitele populaţiei, bani pe care speră să îi direcţioneze în investiţii şi înfiinţarea de noi locuri de muncă.
De asemenea, guvernul a lansat mai multe planuri sociale de urgenţă.
Pe de altă parte, Franţa prevede reducerea cu 1% a cheltuielilor publice din 2011.
Italia suprimă taxele pe afaceri, Germania reduce taxele
În Italia, premierul Silvio Berlusconi a anunţat că guvernul analizează diminuarea sau chiar suprimarea pe termen limitat a taxelor aplicate afacerilor, pentru a stimula relansarea economică.
Suedia
Guvernul suedez a declarat că va scădea impozitul pe venit al pensionarilor şi al şomerilor şi va reduce impozitul pe salarii pentru cei cu profesiuni independente.
Germania
Guvernul german condus de Angela Merkel a anunţat că va încerca să stimuleze economia în 2010 prin reduceri de taxe în valoare de 24 miliarde de euro.
Anul trecut, Germania a lansat mai multe de pachete de stimulare financiară care au inclus scutiri de impozite şi cheltuieli pentru infrastructură.
Salarii reduse şi în ţările baltice încă de anul trecut
Letonia, ţara cea mai afectată de criză din UE, a redus întâi salariul premierului şi cele ale miniştrilor cu 15%.
A urmat o reducere de 15% a veniturilor profesorilor, medicilor şi ale celorlalţi angajaţi de stat.
Guvernul a anunţat un nou plan de reducere a cheltuielilor bugetare, în încercarea de a convinge FMI să-i acorde o nouă tranşă din împrumutul de 7,5 miliarde de euro.
Astfel, salariile din sectorul public au fost reduse din nou cu 20%, iar pensiile cu 10%(măsură anulată ulterior, fiind declarată neconstitutională).
Într-o altă ţară baltică, Lituania, salariile miniştrilor au fost reduse cu 15%, cele ale parlamentarilor cu 12%, iar cel al preşedintelui cu 17%.
Pentru militari, Ministerul Apărării a găsit soluţia concediilor fără plată, de la 7 la 15 zile.
În Estonia, membrii guvernului şi-au redus salariile cu 8%.
_____________________________
Stimati colegi,alti oameni de bine
Multumesc celor care ma ajuta cu e-mail-uri!
Efortul merita din plin!
Vor fi publicate!
Site-ul nostru este citit de TOT MAI MULTI!
Inclusiv de AUTORITATILE STATULUI!
Ca le plac ce gasesc aici sau nu,alta poveste!
Eventual, raspund eu, numai eu!
Confidentialitatea domniilor voastre,este asigurata!
Col.(r) Vasile Burcu
Sindicatele vor ca reducerea cu 25% să fie pe fondul de salarii, inclusiv prin disponibilizări
RăspundețiȘtergereSindicatele vor ca reducerea de 25% să fie făcută nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a unor stimulente, inclusiv cu zile de concediu fără plată şi disponibilizări, potrivit măsurilor alternative cuprinse într-un document al confederaţiilor.
Reprezentanţii sindicatelor din comisiile de specialitate ale CES au refuzat să facă publice documentele analizate.
Două din patru comisii reunite, vineri, la CES au fost nestatutare, deoarece reprezentanţii patronatelor nu s-au prezentat în număr suficient, astfel că dezbaterea măsurilor din aceste comisii se va face luni, în plenul CES.
Informeaza Mediafax
V.Burcu
Discuţiile de vineri de la CES s-au încheiat, urmând ca luni să aibă loc şedinţa plenului Consiliului, unde vor fi analizate măsurile alternative la cele propuse de autorităţi şi va fi dat un aviz favorabil sau nefavorabil scrisorii de intenţie către FMI.
RăspundețiȘtergereVicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a declarat, vineri, că sindicatele au extins unele soluţii ale Guvernului şi au oferit alternative, exemplificând prin înlocuirea diminuării cu 25% a salariilor cu reducerea cu 25 de procente a fondului de salarii, pe fiecare ordonator de credite.
De asemenea, sindicatele vor să îngheţe pensiile şi, ca alternativă la diminuarea acestora, să se introducă o nouă grilă de impozitare progresivă, în trei trepte de venituri. Astfel, până în 1.500 de lei, până în 3.000 lei şi peste 4.500-5.000 de lei impozitarea să crească progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%, cum este în Suedia.
Jurcă a mai spus că, din câte ştie el, patronatele au aprobat "fără prea multe comentarii" măsurile Guvernului.
Vicepreşedintele UGIR-1903, Mihai Păsculescu, a spus că patronatele sunt de acord cu îngheţarea pensiilor, în schimb trebuind să fie luate măsuri de reducere a evaziunii fiscale şi de tăiere a fondului de achiziţii.
Totodată, Păsculescu a mai spus că Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a trimis o scrisoare către FMI în care erau adresate mai multe întrebări privind măsuri alternative, cum ar fi îngheţarea pensiilor şi recuperarea acestor bani din alte părţi.
Răspunsul FMI a fost unul "diplomatic", în sensul că se poate modifica scrisoarea de intenţie, însă acest lucru va dura mai mult şi toate măsurile trebuie luate până la 1 iunie, a precizat Păsculescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu crede că există vreo şansă ca pensiile să fie reduse diferenţiat, menţionând însă că decizia finală aparţine Guvernului.
Şeful statului a mai spus că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Stiri Mediafax.ro
V.Buru
"Reducerea liniară a salariilor este o măsură neconstituţională.
RăspundețiȘtergereExistă o decizie a Curţii Constituţionale legată de acest lucru de acum un an-un an şi jumătate, (...) care prevede clar că o asemenea decizie nu este valabilă", a spus Hossu, după o întâlnire la care au participat cu mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali din Ministerul Finanţelor.
El a explicat că reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizată numai prin acordul părţilor, şi nu printr-un sistem impus prin legislaţie.
În ceea ce priveşte pensiile,
Hossu a arătat că mecanismul pe care Guvernul îl are în vedere se referă la o scădere proporţională a punctului de pensie.
"Nu este însă etic, şi am subliniat acest lucru, pentru că în toate ţările în care s-a făcut efort de reducere din cauza situaţiei de criză nu a fost niciunde distribuit liniar, ci întotdeauna s-a distribuit eşalonat, protejând categoriile defavorizate", a afirmat Hossu.
El a menţionat că se caută soluţii pentru a găsi o formulă în care să se demonstreze în scrisoarea către FMI resursele financiare, astfel încât categoriile defavorizate să nu fie afectate.
Stiri Mediafax.ro
V.Buru