Pronuntarea CCR pe legea pensiilor.
Curtea Constitutionala a pronuntat Decizia 1237 din 6 octombrie 2010
(Decizia 1237/2010)
referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) si pct. IV lit. e), ale art. 53 alin. (1), art. 54, art. 65 alin. (4), art. 102 alin. (1) si (2) si ale art. 196 lit. b), e), g), r) si s) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, precum si ale legii in ansamblul sau. Publicat in Monitorul Oficial 785 din 24 noiembrie 2010.
(M. Of. 785/2010)
In temeiul prevederilor art. 146 lit. a) din Constitutie si al art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, la data de 23 septembrie 2010, un grup de 55 de deputati a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Sesizarea de neconstitutionalitate a fost inregistrata la Curtea Constitutionala sub nr. 13.853 din 23 septembrie 2010 si constituie obiectul Dosarului nr. 3.867A/2010.
Aceasta sesizare a fost semnata de catre urmatorii deputati: Cristian Mihai Adomnitei, Marin Almajanu, Teodor Atanasiu, Vasile Berci, Viorel-Vasile Buda, Daniel-Stamate Budurescu, Cristian Buican, Mihaita Calimente, Mircea Vasile Cazan, Catalin Chereches, Daniel Chitoiu, Tudor-Alexandru Chiuariu, Horia Cristian, Ciprian Minodor Dobre, Paul Victor Dobre, Mihai-Aurel Dontu, Gheorghe Dragomir, George Ionut Dumitrica, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Gratiela Leocadia Gavrilescu, Andrei Dominic Gerea, Alina-Stefania Gorghiu, Titi Holban, Pavel Horj, Mircea Irimescu, Nicolae Jolta, Mihai Lupu, Dan Ilie Morega, Dan-Stefan Motreanu, Gheorghe-Eugen Nicolaescu, Ludovic Orban, Viorel Palasca, Ionel Palar, Cornel Pieptea, Gabriel Plaiasu, Cristina- Ancuta Pocora, Virgil Pop, Octavian-Marius Popa, Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, Ana Adriana Saftoiu, Nini Sapunaru, Adrian George Scutaru, Ionut-Marian Stroe, Radu Stroe, Gigel-Sorinel Stirbu, Gheorghe-Mirel Talos, Adriana Diana Tusa, Claudiu Taga, Radu Bogdan Timpau, Ioan Tintean, Florin Turcanu, Horea-Dorin Uioreanu, Lucia-Ana Varga si Mihai Alexandru Voicu.
Tot la data de 23 septembrie 2010, un grup de 33 de senatori a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Sesizarea de neconstitutionalitate a fost inregistrata la Curtea Constitutionala sub nr. 13.856 din 23 septembrie 2010 si constituie obiectul Dosarului nr. 3.870A/2010.
Potrivit listei anexate, sesizarea a fost semnata de urmatorii senatori: Ilie Sarbu, Viorel Arcas, Alexandru Cordos, Ioan Chelaru, Trifon Belacurencu, Titus Corlatean, Laurentiu Florian Coca, Nicolae Moga, Ioan Mang, Iulian Badescu, Sorin-Constantin Lazar, Gheorghe Pop, Ecaterina Andronescu, Valer Marian, Sergiu-Florin Nicolaescu, Petre Daea, Nicolae Danut Prunea, Georgica Severin, Gheorghe Marcu, Gavril Mirza, Constantin Tamaga, Doina Silistru, Avram Craciun, Mitrea Elena, Ion Toma, Gheorghe Saghian, Gheorghe Pavel Balan, Lia-Olguta Vasilescu, Serban Constantin Valeca, Ion Rotaru, Daniel Savu, Florin Constantinescu si Dan-Coman Sova.
In cele doua obiectii de neconstitutionalitate formulate sunt invederate urmatoarele motive de neconstitutionalitate:
I. In ceea ce priveste critica referitoare la neconstitutionalitatea extrinseca a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, se arata urmatoarele aspecte:
1.1. Adoptarea legii a fost facuta cu incalcarea art. 67 si art. 76 alin. (1) din Constitutie, intrucat la momentul votului final asupra legii nu a fost asigurat cvorumul legal de sedinta, in sala fiind prezenti in jur de 80 de deputati. In consecinta, nu se putea intruni nici majoritatea ceruta de Constitutie pentru adoptarea acestei legi. Autorii sesizarii arata ca, in lipsa cvorumului de sedinta si a majoritatii de adoptare, se aduce atingere spiritului democratic si se incalca prevederile art. 111 si 144 din Regulamentul Camerei Deputatilor, dar si cele ale art. 76 alin. (1) din Constitutie.
1.2. De asemenea, se arata ca ar fi fost oportun ca printre comisiile de specialitate al caror aviz s-a solicitat asupra proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit art. 61 din Regulamentul Camerei Deputatilor, sa se fi numarat si comisiile competente in domeniul sanatatii, intrucat sunt modificate anumite dispozitii privind conditiile acordarii pensiei de invaliditate.
Se sustine ca sunt incalcate si prevederile art. 64 alin. (1) din Constitutie, prin nerespectarea dispozitiilor art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor, care stabilesc un termen de 5 zile - anterior datei prevazute pentru dezbaterea proiectului de lege - inauntrul caruia raportul comisiei sesizate in fond trebuie pus la dispozitia deputatilor. Or, se arata ca raportul Comisiei pentru munca si protectia sociala din cadrul Camerei Deputatilor asupra proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost depus cu nerespectarea intervalului de timp stabilit de lege, in fapt acesta fiind inaintat Biroului permanent la data de 15 septembrie 2010, in conditiile in care dezbaterea proiectului de lege a fost stabilita tot pentru aceeasi data.
Se mai apreciaza ca au fost incalcate prevederile art. 76 alin. (3) din Constitutie, intrucat nu au fost respectate anumite termene procedurale prevazute de Regulamentul Camerei Deputatilor atunci cand legea este adoptata in procedura de urgenta.
1.3. Se mai arata ca adoptarea legii criticate a fost facuta cu incalcarea principului bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) din Constitutie, intrucat forma legii adoptata de Camera Deputatilor cuprinde modificari esentiale fata de forma adoptata de Senat, dar si pentru ca, intre momentul adoptarii celor doua forme, Guvernul a mai emis o "serie de ordonante pe aceeasi tema, acte normative ale caror prevederi au fost introduse in textul proiectului adoptat de camera decizionala".
1.4. Se sustine ca legea criticata a fost adoptata cu nesocotirea art. 79 din Constitutie, intrucat, fiind diferente atat de mari intre forma adoptata de Camera Deputatilor si cea adoptata de Senat, era necesar sa fie solicitat din nou punctul de vedere al Consiliului Legislativ, in conformitate cu art. 99 alin. (7) din Regulamentul Camerei Deputatilor.
1.5. Se considera ca prin eliminarea pensiilor de serviciu ale deputatilor si senatorilor prin legea criticata sunt incalcate prevederile art. 65 alin. (2) lit. j), art. 73 alin. (3) si ale art. 75 alin. (4) din Constitutie, intrucat adoptarea unei atari prevederi legale nu era de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, ci trebuia adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere.
II. In ceea ce priveste criticile referitoare la neconstitutionalitatea intrinseca a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, se arata urmatoarele aspecte:
2.1. La momentul adoptarii acestei legi erau in vigoare o serie de acte cu continut normativ similar, astfel ca edictarea noii reglementari apare ca inutila, cu atat mai mult cu cat cele cateva prevederi cu caracter de noutate ar fi putut fi instituite sub forma de modificari punctuale ale normelor deja existente. Astfel, stabilitatea legislativa este afectata, prejudiciind grav principiul suprematiei legii. Schimbarile excesiv de dese ale legislatiei determina instabilitatea mediului economic, politic si social, generand dificultati cetatenilor in receptionarea si aplicarea legii si, nu in ultimul rand, discriminari serioase intre generatiile de asigurati care beneficiaza (la data pensionarii) de reglementari diferite si - corespunzator acestora - de drepturi de pensie diferite. De asemenea, astfel de modificari legislative afecteaza increderea cetatenilor in sistemul de legi si fac imposibila previzionarea drepturilor lor in viitor, la momentul pensionarii.
Tot prin raportare la dispozitiile constitutionale care consacra obligatia respectarii legilor, invocandu-se in acelasi timp si considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 415 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 294 din 5 mai 2010, cu privire la principiul unicitatii reglementarii in materie, se arata ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala, intrucat contine reglementari referitoare la calculul pensiilor speciale, in conditiile in care Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor reglementeaza modul de calcul al pensiilor speciale care au fost acordate in temeiul legilor speciale.
De asemenea, se arata ca afectarea pensiilor speciale, care constituie drepturi legal castigate si sunt ocrotite de dispozitiile art. 47 alin. (2) din Constitutie, are ca rezultat incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la suprematia Legii fundamentale.
Mai mult decat atat, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale stabilea in art. 80 alin. (3), cu titlu de principiu, faptul ca valoarea punctului de pensie urma sa fie de minimum 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009. Eliminarea limitei minime a valorii punctului de pensie, instituita de Legea nr. 19/2000, cu consecinta plafonarii acesteia, asadar in absenta corelarii valorii punctului de pensie cu nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat), are ca efect diminuarea cu titlu permanent a tuturor pensiilor.
Prin stabilirea valorii punctului de pensie la suma de 732,8 lei si abrogarea Legii nr. 19/2000, legiuitorul a diminuat drastic cuantumul pensiei, aspect care - impreuna cu celelalte conditionari si modificari impuse de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, cum ar fi majorarea varstei de pensionare, a stagiului de cotizare s.a. - este de natura sa afecteze dreptul fundamental la pensie in substanta sa.
2.2. Legea criticata incalca dispozitiile art. 47 alin. (1) din Constitutie referitoare la nivelul de trai. Astfel, reducerea drepturilor cuvenite pensionarilor prin: cresterea varstelor de pensionare, reducerea valorii punctului de pensie si implicit a cuantumului pensiei, reducerea pensiilor anticipate partiale, transformarea pensiilor speciale in pensii in sensul Legii privind sistemul unitar de pensii publice etc., sub pretextul "imbunatatirii sustenabilitatii sistemului de pensii", nu asigura cresterea calitatii vietii in Romania. Mai mult, cresterea varstelor de pensionare este de natura sa prejudicieze chiar si speranta de viata, oricum redusa, din Romania.
Legea criticata contravine dispozitiilor art. 53 din Constitutie, intrucat restrangerea drepturilor fundamentale invocate mai sus nu este justificata, nerespectand conditiile impuse de acest text constitutional. Deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat nu se numara printre cauzele care, potrivit art. 53 din Constitutie, ar putea justifica restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati, iar nesustenabilitatea sistemului de pensii, invocata ca impunand necesitatea noii reglementari, este determinata de modul de administrare a sumelor colectate drept contributii, politica demografica si modalitatea nelegala de acordare a unor pensii de invaliditate, aspecte care nu pot constitui fundament al restrangerii unor drepturi fundamentale. De asemenea, cu privire la problema raportului dintre contribuabili si pensionari, care este de 0,98 la 1, legiuitorul poate gasi alte solutii. Desi cuantumul drepturilor in materia asigurarilor sociale poate comporta anumite variabile in raport cu situatia economica a statului, acesta este tinut sa respecte drepturile consacrate prin Legea fundamentala, indiferent de situatia economica pe care o traverseaza. Mai mult, se arata ca afectarea dreptului la pensie nu are un caracter temporar, ci definitiv, precum si faptul ca restrangerea exercitiului drepturilor fundamentale invocate este disproportionata in raport cu obiectivul urmarit. Reducerea pensiilor speciale si a valorii punctului de pensie nu este de natura sa aduca atingere scopului propus, respectiv reducerea cheltuielilor bugetare si asigurarea sustenabilitatii bugetului asigurarilor sociale de stat, prin reechilibrarea veniturilor cu cheltuielile, in beneficiul societatii.
2.3. Legea criticata contravine dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutie. Transformarea pensiilor speciale dobandite anterior Legii privind sistemul unitar de pensii publice si care constituie drepturi castigate, in pensii, in intelesul acestei legi, aduce atingere principiului neretroactivitatii legii civile. In sprijinul acestor sustineri sunt invocate cele retinute de Curtea Constitutionala cu privire la neretroactivitate in domeniul pensiilor, prin Decizia nr. 375 din 6 iulie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 8 iulie 2005, Decizia nr. 57 din 26 ianuarie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 164 din 21 februarie 2006, si Decizia nr. 120 din 15 februarie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 204 din 26 martie 2007.
Astfel, recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, are caracter retroactiv.
Legea criticata contravine dispozitiilor art. 44 din Constitutie si ale art. 1 din Primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In acest sens se arata ca, potrivit celor statuate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in Cauza Buchen impotriva Cehiei, 2002, notiunea "bun" inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica, astfel incat dreptul la pensie poate fi asimilat unui drept de proprietate, iar pensia, unui bun proprietate privata. Or, transformarea pensiilor speciale in pensii in sensul Legii privind sistemul unitar de pensii publice si reducerea cuantumului pensiilor constituie o ingerinta, care afecteaza dreptul de proprietate in substanta sa. De asemenea, transformarea pensiilor speciale echivaleaza cu o expropriere, fara a exista o cauza de utilitate publica. In sprijinul acestor argumente sunt invocate si cele retinute de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauzele Gaygusuz impotriva Austriei, 1996, sau Stubbings s.a. impotriva Marii Britanii, 1996, prin care se retine ca dreptul la pensie este asimilat dreptului de proprietate.
Totodata, se arata ca art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege incalca art. 47 alin. (1) si art. 135 alin. (2) lit. f) din Constitutie, tocmai prin afectarea cuantumului pensiilor de serviciu ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special. In acest sens sunt invocate si prevederile art. 1 paragraful 1 din Protocolul aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ale art. 2 din Pactul international privind drepturile civile si politice, ale art. 6 din Tratatul Uniunii Europene, precum si Directiva nr. 86/378/CEE. Se sustine ca "atat pensiile cadrelor militare din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cat si pensiile judecatorilor si procurorilor se incadreaza in pilonul al doilea privind schemele ocupationale guvernate de Directiva nr. 86/378/CEE". Totodata, autorii sesizarii fac o pledoarie in sensul acordarii pensiilor de serviciu in favoarea militarilor, politistilor, functionarilor publici cu statut special, judecatorilor si procurorilor, invocand in esenta rolul si importanta activitatii pe care o desfasoara, precum si faptul ca pensia de serviciu este un drept al lor, si nu un privilegiu. In sensul indrituirii militarilor de a beneficia de pensie de serviciu, autorii sesizarii invoca si avizul Consiliului Legislativ la legea criticata, in care se arata ca in alte state pensiile militare au un statut distinct de pensiile reglementate de legea generala.
2.4. Se mai sustine ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor incalca prevederile art. 124 alin. (3), art. 144 si 145 din Constitutie. In acest sens este citata Decizia Curtii Constitutionale nr. 20/2000.
2.5. Se sustine, cu referire la militari, politisti si functionari publici cu statut special, ca legea criticata incalca dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei. Totodata, prin obligarea persoanelor care realizeaza venituri din activitati profesionale la plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, spre exemplu, a avocatilor, se incalca art. 41 alin. (1) din Constitutie, intrucat aceste persoane vor plati contributii la "case de pensii diferite", tinandu-se seama de faptul ca statutele proprii ale acestora reglementeaza existenta caselor de pensii proprii ale profesiilor care intra sub incidenta art. 6 alin. (1) pct. IV din lege.
2.6. Se sustine ca egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati reprezinta o gresita aplicare a art. 16 din Constitutie. Pe de o parte, se arata ca varsta de 65 de ani de pensionare pentru barbati este mult prea mare raportata la speranta de viata a acestora, iar pe de alta parte, stabilirea varstei de pensionare a femeilor la 65 de ani este, de asemenea, prea mare, in acest sens invocandu-se particularitatile fiziologice ale acestora. In sustinerea acestui punct de vedere sunt invocate hotararile pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauzele Stec si altii impotriva Regatului Unit, 2006, si Walker impotriva Regatului Unit, 2006, precum si Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 8 februarie 1994.
2.7. Legea criticata contravine dispozitiilor art. 16 alin. (1) din Constitutie si dispozitiilor art. 14 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, deoarece reglementeaza aplicarea unui tratament in mod vadit defavorabil asiguratilor care nu intra sub incidenta prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din aceasta lege fata de cei care se incadreaza in ipoteza acestui articol sub aspectul varstei standard de pensionare. De asemenea, se arata ca modificarile dese, succesive, ale prevederilor aplicabile in materia pensiilor sunt de natura sa creeze discriminari intre diferitele generatii de beneficiari ai dreptului la pensie.
2.8. Pentru motivele indicate mai sus, Legea privind sistemul unitar de pensii publice criticata contravine dispozitiilor art. 20 din Constitutie, prin raportare la dispozitiile art. 17, art. 23 pct. 3 si art. 25 pct. 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si art. 1, art. 17 alin. (1), art. 25, art. 34 alin. (1) si art. 52 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Curtea, avand in vedere ca obiectiile de neconstitutionalitate care formeaza obiectul dosarelor sus-mentionate au continut similar, prin Incheierea din 29 septembrie 2010, in temeiul art. 164 din Codul de procedura civila coroborat cu art. 14 din Legea nr. 47/1992, a dispus conexarea Dosarului nr. 3.870A/2010 la Dosarul nr. 3.867A/2010, care este primul inregistrat.
In conformitate cu dispozitiile art. 16 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, sesizarea a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si Guvernului, pentru a-si comunica punctele lor de vedere.
Presedintele Camerei Deputatilor a transmis, prin adresele nr. 51/4.383 si nr. 51/4.384 din 28 septembrie 2010, inregistrate la Curtea Constitutionala cu nr. 14.012 din 28 septembrie 2010 si nr. 14.013 din 28 septembrie 2010, punctul de vedere asupra sesizarii de neconstitutionalitate.
Referitor la incalcarea prevederilor art. 64 alin. (1) si art. 67 din Constitutie, se arata ca, potrivit stenogramei sedintei Camerei Deputatilor din data de 15 septembrie 2010, la votul final au fost intrunite conditiile de cvorum. Totodata, se arata ca procedura de adoptare a legii a respectat intru totul principiul bicameralismului prevazut de art. 61 din Constitutie.
Cu privire la criticile de neconstitutionalitate raportate la prevederile art. 1 alin. (5) din Constitutie, se arata ca sustinerile autorilor sesizarii nu au nicio legatura cu principiul consacrat de acest text constitutional, intrucat prin legea criticata nu a fost revizuita Constitutia si nu a fost adoptat niciun act juridic subsecvent legii criticate care o sa modifice sau sa o completeze pe aceasta din urma. In plus, necesitatea sistematizarii legislatiei este de competenta Consiliului Legislativ si in niciun caz nu constituie motiv de neconstitutionalitate a unei legi. De asemenea, incalcarea Legii nr. 24/2000 de catre legea criticata nu constituie motiv de neconstitutionalitate.
In ceea ce priveste incalcarea art. 15 alin. (2) si art. 47 alin. (2) din Constitutie, se invoca cele retinute de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 873/2010 si Decizia nr. 871/2010. De asemenea, arata ca art. 146 din Constitutie nu prevede printre atributiile Curtii Constitutionale verificarea conformitatii legii criticate cu vreun regulament al vreunei Camere a Parlamentului.
Cu privire la criticile de neconstitutionalitate intrinseca referitoare la transformarea pensiilor speciale in pensii in sistemul public, invoca cele retinute de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 873/2010 si Decizia nr. 871/2010. In plus fata de considerentele deciziilor citate, arata ca justificarea adoptarii Legii privind sistemul unitar de pensii publice are in vedere situatia de criza economica in care se afla Romania in prezent, precum si necesitatea respectarii angajamentelor internationale asumate de stat. Cu privire la problema egalizarii varstei de pensionare intre barbati si femei, arata ca reglementarea sistemului de asigurari sociale de stat intra in competenta exclusiva a statului.
Guvernul a transmis, prin adresele nr. 5/7.530/EB si nr. 5/7.531/EB, inregistrate la Curtea Constitutionala cu nr. 13.883 din 28 septembrie 2010 si nr. 13.992 din 29 septembrie 2010, punctul de vedere asupra sesizarii de neconstitutionalitate. In legatura cu criticile de neconstitutionalitate extrinseca, se arata ca este necesara solicitarea unor clarificari celor doua Camere ale Parlamentului din moment ce vizeaza deficiente care tin de modul de aplicare a dispozitiilor Regulamentului Camerei Deputatilor. Se invoca Decizia nr. 786/2009, Decizia nr. 413/2010 si Decizia nr. 1.466/2009, prin care Curtea Constitutionala a aratat ca nu este de competenta sa controlul modalitatii in care sunt puse in aplicare regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului in procesul legislativ. Cu referire la pretinsa incalcare a principiului bicameralismului, se apreciaza ca o atare sustinere este neintemeiata, intrucat modificarile aduse legii de Camera Deputatilor, fata de forma adoptata de Senat, nu sunt de natura a imprima deosebiri majore de continut juridic sau o configuratie semnificativ diferita a actului normativ adoptat.
In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate intrinseca a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, referitor la argumentele invocate in legatura cu desfiintarea pensiilor speciale, se arata ca aceasta problema a fost deja solutionata de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 873/2010 cu ocazia controlului a priori de constitutionalitate a dispozitiilor Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. In ceea ce priveste critica referitoare la modificarea punctului de pensie, invoca Decizia nr. 793/2009, Decizia nr. 966/2007 si Decizia nr. 1.140/2007, prin care Curtea Constitutionala a statuat ca este de competenta exclusiva a legiuitorului, in functie de resursele fondurilor de asigurari sociale disponibile, stabilirea valorii punctului de pensie, a limitei maxime a cuantumului pensiei, a conditiilor de recalculare si de recorelare a pensiilor anterior stabilite, precum si indexarea acestora. In sfarsit, cu privire la problema egalizarii treptate a varstei de pensionare, se arata ca aceasta nu reprezinta o problema de constitutionalitate, ci de oportunitate, aflata in competenta exclusiva a legiuitorului, potrivit art. 47 din Constitutie.
Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra obiectiei de neconstitutionalitate.
C U R T E A,
examinand obiectiile de neconstitutionalitate, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor si Guvernului, rapoartele intocmite de judecatorul-raportor, dovezile depuse, dispozitiile legii criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutie, precum si ale art. 1, 10, 15 si 18 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze sesizarea de neconstitutionalitate.
Obiectul controlului de constitutionalitate, astfel cum rezulta din sesizarea formulata, il constituie dispozitiile Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Din motivarea obiectiei de neconstitutionalitate Curtea constata ca aceasta vizeaza atat o critica de neconstitutionalitate extrinseca privind legea in ansamblul sau, sub aspectul procedurii de adoptare, cat si o critica de neconstitutionalitate intrinseca, ce priveste, in special, prevederile art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) si pct. IV lit. e), ale art. 53 alin. (1), art. 54, art. 65 alin. (4), art. 102 alin. (1) si (2), precum si ale art. 196 lit. b), e), g), r) si s) din lege. In consecinta, Curtea urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) si pct. IV lit. e), ale art. 53 alin. (1), art. 54, art. 65 alin. (4), art. 102 alin. (1) si (2) si ale art. 196 lit. b), e), g), r) si s) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, precum si asupra legii in ansamblul sau. Textele criticate punctual au urmatorul cuprins:
-Art. 6: "(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: [...]
I. c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, si care se afla in una din situatiile urmatoare: [...]
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.";
-Art. 53: "(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.";
-Art. 54: "(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul minim de cotizare in specialitate este de 20 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare in specialitate, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.
(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.";
-Art. 65 alin. (4): "Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.";
-Art. 102 alin. (1) si (2): "(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.";
-Art. 196: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: [...]
b) Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; [...]
e) Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 31 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare; [...]
g) art. 49-51 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 763 din 12 noiembrie 2008; [...]
r) prevederile referitoare la pensii cuprinse la alin. (1) si (2) ale art. 11, alin. (3) al art. 21 si art. 24 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare;
s) prevederile referitoare la pensii cuprinse la alin. (3) al art. 19 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare."
Dispozitiile constitutionale pretins incalcate sunt cele ale art. 1 alin. (3) cu referire la caracterul de stat de drept al Romaniei, art. 1 alin. (5) referitor la obligatia respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, art. 11 alin. (2) privind dreptul international si dreptul intern, art. 15 alin. (2) privind neretroactivitatea, art. 16 privind egalitatea in drepturi, art. 20 referitor la tratatele internationale privind drepturile omului, art. 41 alin. (1) privind dreptul la munca, art. 44 privind dreptul de proprietate privata, art. 47 privind nivelul de trai, art. 53 referitor la restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale, art. 61 alin. (2) privind structura Parlamentului, art. 64 alin. (1) potrivit caruia organizarea si functionarea fiecarei Camere se stabilesc prin regulament propriu, art. 65 alin. (2) lit. j) privind sedintele comune ale Camerelor, art. 67 privind cvorumul legal, art. 73 alin. (3) privind categoriile de legi organice, art. 75 alin. (4) privind sesizarea Camerelor, art. 76 alin. (1) si (3) privind adoptarea legilor, art. 79 privind Consiliul Legislativ, art. 124 alin. (3) privind infaptuirea justitiei, art. 135 alin. (2) lit. f) privind economia, art. 144 si 145 privind incompatibilitatile, respectiv independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale si art. 147 privind deciziile Curtii Constitutionale. Totodata, sunt considerate ca fiind incalcate si Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Carta sociala europeana, art. 6 din Tratatul Uniunii Europene privind recunoasterea drepturilor, libertatilor si principiilor rezultate din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 2 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice - privind recunoasterea de catre statele semnatare a tuturor drepturilor garantate de pact persoanelor care se afla pe teritoriul lor, precum si Directiva Consiliului din 24 iulie 1986 privind punerea in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in cadrul regimurilor profesionale de securitate sociala 86/378/CEE si Directiva 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca.
Inainte de a proceda la analiza obiectiei de neconstitutionalitate, Curtea constata ca sesizarile formulate indeplinesc conditiile prevazute de art. 146 lit. a) din Constitutie sub aspectul titularilor dreptului de sesizare, intrucat acestea au fost semnate de un numar de 55 de deputati, respectiv 33 de senatori.
Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea urmeaza a se pronunta, pe de o parte, asupra unor aspecte de ordin procedural ce se constituie in critici de neconstitutionalitate extrinseca, iar, pe de alta parte, asupra criticilor de neconstitutionalitate intrinseca a legii supuse controlului.
I. In privinta criticilor de neconstitutionalitate extrinseca, instanta constitutionala retine urmatoarele:
1.1. Pentru a analiza pretinsa incalcare a prevederilor art. 67 si art. 76 alin. (1) din Constitutie, Curtea urmeaza sa faca aplicarea stricta a jurisprudentei sale in materia cvorumului si a majoritatii necesare adoptarii legilor. In acest sens Curtea face referire la Decizia nr. 55 din 21 februarie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 128 din 14 martie 2001, prin care a statuat ca, dintre cvorumul de lucru si cel de vot, numai acesta din urma este reglementat prin Constitutie si ca "nimic nu impiedica instituirea prin regulament a unui alt cvorum de lucru decat cvorumul de vot". Totodata, prin Decizia nr. 123 din 25 aprilie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 292 din 4 iunie 2001, Curtea a stabilit ca dispozitiile constitutionale ale art. 74 alin. (2) [devenite, in urma revizuirii si republicarii Constitutiei, art. 76 alin. (2) ] "au in vedere votul final exprimat pentru proiectul de lege in ansamblu".
In mod indubitabil, aceasta jurisprudenta a Curtii plaseaza dispozitiile art. 67 si 76 la momentul votului final. Aceasta concluzie este intarita si prin dispozitiile art. 75 alin. (1) din Constitutie, care vizeaza "dezbaterea si adoptarea legii"; intrucat art. 67 si 76 din Constitutie prevad ca numai la adoptarea legii este nevoie de un anumit cvorum si majoritate de adoptare, rezulta, fara dubiu, ca textul Constitutiei nu impune aceleasi cerinte si cu privire la dezbaterea legii. Astfel, Curtea constata ca adoptarea legii, ca parte a procesului legislativ, vizeaza votul final exercitat de catre Parlament asupra ansamblului legii. In acest sens se pronunta atat doctrina juridica din Romania, cat si cea straina.
In aceste conditii, Curtea observa ca, potrivit stenogramei sedintei Camerei Deputatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a II-a, nr. 129 din 24 septembrie 2010, legea criticata a fost adoptata la votul final cu 170 de voturi pentru, doua voturi impotriva si 3 abtineri. Legea criticata, avand caracter organic, se adopta, potrivit art. 76 alin. (1) din Constitutie, cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere; or, din cei 333 de membri ai Camerei Deputatilor au votat in favoarea legii un numar de 170 de deputati, ceea ce inseamna ca legea, conform stenogramei, a fost adoptata cu respectarea art. 76 alin. (1) din Constitutie. Avand in vedere acest lucru, Curtea concluzioneaza ca, pe baza datelor existente in stenograma, era intrunit si cvorumul legal necesar pentru adoptarea legilor in sensul art. 67 din Constitutie.
Cu privire la sustinerile ca, la momentul votului final asupra legii, in sala mai erau 80 de deputati, Curtea reitereaza cele statuate in Decizia nr. 74 din 16 aprilie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 29 aprilie 1997, in care a stabilit ca, in lipsa unei solicitari pentru reverificarea cvorumului dupa apelul nominal, "rezultatele acestuia au ramas valabile pana la finele sedintei". De asemenea, prin Decizia nr. 96 din 30 iunie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 13 iulie 1998, Curtea, analizand o obiectie de neconstitutionalitate care viza lipsa cvorumului de sedinta, s-a raportat in mod exclusiv la stenograma sedintei comune; Curtea a mai statuat ca, "Intrucat cvorumul stabilit de presedintele de sedinta la inceputul acesteia era de 245 de senatori si deputati, deci peste minimul necesar prevazut de Constitutie, si avand in vedere ca, in timpul sedintei, presedintii grupurilor parlamentare nu au cerut presedintelui sedintei comune reverificarea cvorumului, asa cum se prevede la art. 22 alin. 1 din regulament, se impune concluzia ca adoptarea Legii privind acordarea tichetelor de masa s-a facut cu respectarea cerintelor privitoare la cvorum, impuse de dispozitiile art. 64 din Constitutie si ale art. 39 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului".
In fine, prin Decizia nr. 188 din 29 decembrie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 521 din 31 decembrie 1998, Curtea a statuat ca, "In ceea ce priveste faptul ca, dupa parasirea salii de sedinta de catre grupurile parlamentare ale P.D.S.R., P.R.M. si P.U.N.R., presedintele de sedinta avea obligatia sa verifice in ce masura conditia constitutionala de cvorum era intrunita, se retine ca si aceasta sustinere vizeaza tot aspecte de nivel regulamentar, iar nu constitutional. [...] Din examinarea stenogramei lucrarilor, Curtea retine ca era indeplinit cvorumul legal prevazut de Constitutie inainte ca grupurile parlamentare mentionate sa paraseasca sedinta, iar ulterior nu s-a cerut verificarea cvorumului conform Regulamentului Camerei Deputatilor".
Curtea mai retine ca, potrivit art. 144 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor, reverificarea cvorumului se dispune la sedintele de vot final de catre presedinte, imediat inaintea votarii, din proprie initiativa ori la cererea liderului unui grup parlamentar.
Curtea constata, in cauza de fata, ca la lucrarile sedintei Camerei Deputatilor din 15 septembrie 2010 din partea a doua, in care de altfel a si fost adoptata legea criticata, au luat parte, conform stenogramei sedintei, 181 de deputati, lipsind 152. Pe parcursul sedintei, in lipsa oricarei solicitari din partea liderilor de grup parlamentar, presedintele de sedinta nu a mai verificat cvorumul, astfel incat, avand in vedere jurisprudenta mentionata a Curtii Constitutionale, cvorumul stabilit la deschiderea sedintei si-a pastrat valabilitatea pe tot parcursul acesteia. Astfel, nu se poate constata ca nu a existat cvorum la votul final, mai ales ca, potrivit stenogramei sedintei, chiar la votul final a rezultat o prezenta de cel putin 175 de deputati.
Or, Curtea observa ca singurul document oficial in raport cu care are competenta de a verifica cvorumul la momentul exercitarii votului final este stenograma sedintei; or, potrivit constatarilor din stenograma, facute atat la inceputul sedintei Camerei Deputatilor, cat si la momentul votului final, cvorumul constitutional era indeplinit.
Fata de sustinerea ca la momentul votului final erau efectiv doar 80 de deputati prezenti in sala, Curtea retine ca, in acceptiunea art. 146 lit. a) teza intai din Constitutie, nu este competenta sa controleze fapte materializate in actiuni sau inactiuni, ci numai conformitatea extrinseca si intrinseca a actului normativ adoptat cu Constitutia.
In fine, Curtea constata ca dovezile depuse in sustinerea obiectiei de neconstitutionalitate, si anume cele 6 imagini aflate pe suport electronic, nu sunt concludente pentru dovedirea motivelor de neconstitutionalitate, intrucat aceste imagini nu cuprind precizarea sursei, datei, momentului sau locului in care au fost realizate.
1.2. Cu referire la critica de neconstitutionalitate ce vizeaza nerespectarea unor termene procedurale prevazute de Regulamentul Camerei Deputatilor, Curtea constata ca, prin Decizia nr. 413 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 4 mai 2010, a statuat ca nu este de competenta sa analizarea eventualelor incalcari ale Regulamentului. Curtea Constitutionala, in lipsa unei competente exprese si distincte, nu isi poate extinde controlul si asupra actelor de aplicare a regulamentelor, intrucat ar incalca insusi principiul autonomiei regulamentare a celor doua Camere, instituit prin art. 64 alin. (1) teza intai din Legea fundamentala. In virtutea acestui principiu fundamental, aplicarea regulamentului este o atributie a Camerei Deputatilor, asa incat contestatiile deputatilor privind actele concrete de aplicare a prevederilor regulamentului sunt de competenta exclusiva a Camerei Deputatilor, aplicabile, in acest caz, fiind caile si procedurile parlamentare stabilite prin propriul regulament, dupa cum si desfasurarea procedurii legislative parlamentare depinde hotarator de prevederile aceluiasi regulament, care, evident, trebuie sa concorde cu normele si principiile fundamentale.
Analiza Curtii este una in drept, fara a viza aspecte de fapt ale procedurii parlamentare. Mai mult, Curtea a aratat ca nu este de competenta instantei constitutionale sa controleze modalitatea in care sunt puse in aplicare regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului in procesul legislativ; a se vedea, in acest sens, Decizia nr. 786 din 13 mai 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 400 din 12 iunie 2009, Decizia nr. 1.466 din 10 noiembrie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 893 din 21 decembrie 2009, sau Decizia nr. 710 din 6 mai 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 358 din 28 mai 2009.
1.3. Raportat la critica de constitutionalitate extrinseca referitoare la incalcarea principiului bicameralismului, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata.
Prin Decizia nr. 413 din 14 aprilie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 4 mai 2010, si Decizia nr. 710 din 6 mai 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 358 din 28 mai 2009, Curtea a stabilit criterii esentiale pentru a se determina cazurile in care prin procedura legislativa se incalca principiul bicameralismului.
Aceste criterii esentiale cumulative sunt:
a) existenta unor deosebiri majore de continut juridic intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului;
b) existenta unei configuratii deosebite, semnificativ diferita, intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului.
Din analiza comparata a documentelor privind initierea si desfasurarea procesului legislativ in cauza, respectiv a proiectului de lege depus de Guvern, a formei adoptate de Senat, ca prima Camera sesizata, si a celei adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, Curtea constata ca modificarile operate de catre Camera Deputatilor fata de forma legii adoptate de Senat nu sunt de natura a imprima nici deosebiri majore de continut juridic fata de forma legii adoptata de Senat sub aspectul solutiei legislative si nicio configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea a proiectului de lege in forma adoptata de Senat. O atare concluzie este cu atat mai evidenta cu cat aceasta lege a fost adoptata tacit de Senat, in conditiile art. 75 alin. (2) teza finala din Constitutie.
In consecinta, Curtea retine ca au fost respectate, sub aspectul modului de legiferare, dispozitiile constitutionale ale art. 61 alin. (2).
1.4. Cu privire la eventuala nerespectare a dispozitiilor art. 99 alin. (7) din Regulamentul Camerei Deputatilor, ceea ce ar atrage incalcarea art. 79 din Constitutie, Curtea constata ca o atare critica nu poate fi adusa legii criticate din moment ce modificarile aduse in Camera Deputatilor nu sunt de natura a imprima nici deosebiri majore de continut juridic fata de forma legii adoptata de Senat sub aspectul solutiei legislative si nici o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea a proiectului de lege in forma adoptata de Senat; astfel, nu se poate ajunge la concluzia incalcarii naturii juridice si a rolului Consiliului Legislativ.
1.5. Se sustine ca, procedural, eliminarea pensiilor de serviciu ale deputatilor si senatorilor trebuia sa fie facuta in sedinta comuna a celor doua Camere si nu dupa procedura urmata prin prezenta lege. Curtea observa ca prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010, aceste pensii speciale au fost deja eliminate si integrate sistemului public de pensii, reglementat prin Legea nr. 19/2000. Totodata, Legea nr. 119/2010 a fost adoptata in urma angajarii raspunderii Guvernului in temeiul art. 114 din Constitutie, in sedinta comuna.
Desi, in principiu, o lege adoptata in sedinte separate ale celor doua Camere nu poate modifica, respectiv interveni in domeniul rezervat legilor adoptate in sedinta comuna a celor doua Camere, abrogarea art. 49-51 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 763 din 12 noiembrie 2008, nu constituie decat o operatiune tehnico-legislativa de corelare a prevederilor actului normativ adoptat cu cele existente in alte legi ce reglementeaza pensiile speciale, respectiv masuri in domeniul pensiilor. In aceste conditii, Curtea constata ca legea de fata nu are caracter novator si nu aduce nicio modificare sau un element nou in raport cu cadrul legal consacrat odata cu aparitia Legii nr. 119/2010.
II. Cu privire la problemele de constitutionalitate intrinseca, Curtea constata urmatoarele:
2.1. In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate potrivit careia aparitia Legii privind sistemul unitar de pensii publice nu este justificata, intrucat schimbarile legislative ar fi putut avea loc prin simpla modificare a legislatiei existente, precum si critica potrivit careia modificarile succesive afecteaza stabilitatea legislativa, generand o lipsa de incredere a cetatenilor in sistemul de legi, Curtea constata ca Legea fundamentala, precum si normele de tehnica legislativa stabilite de Legea nr. 24/2000 nu instituie o obligatie a legiuitorului de a adopta o noua reglementare prin includerea acesteia in cea deja existenta ori pe calea unui act normativ nou, separat. De aceea, un astfel de argument nu poate fi retinut ca un criteriu de apreciere a constitutionalitatii unui act normativ.
In ceea ce priveste afectarea stabilitatii legislative, Curtea constata ca obligatia respectarii legilor, consacrata de art. 1 alin. (5) din Constitutie, nu presupune, prin continutul sau, asigurarea unui cadru legislativ inflexibil. Interventia legislativa este necesara atat pentru a adapta actele normative la realitatile economice, sociale si politice existente, dar si pentru a asigura, asa cum este in cazul legii supuse analizei de constitutionalitate, un cadru legislativ unitar, care sa contribuie la o mai buna aplicare a legii si la indepartarea oricaror situatii echivoce sau inechitati in aplicarea legii.
In acest sens Curtea constata ca modificarile succesive pe care le-a suferit Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si existenta legilor privind pensiile speciale care au fost abrogate partial prin efectul Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor au transformat legislatia in domeniul pensiilor in instrumente juridice dificil de utilizat si aplicat, dand posibilitatea unor interpretari neunitare si afectand caracterul previzibil al normei de lege. Din aceasta perspectiva, Curtea apreciaza ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu contribuie la generarea unui climat de instabilitate legislativa, economica, politica ori sociala, ci, din contra, ajuta la crearea unui cadru legislativ mai coerent si unitar.
Sustinerea autorilor obiectiei de neconstitutionalitate in sensul ca, prin continutul normativ al legii adoptate, se creeaza un paralelism legislativ care ar contraveni dispozitiilor art. 16 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si, pe cale de consecinta, dispozitiilor art. 1 alin. (5) din Constitutie referitoare la respectarea legilor este neintemeiata. Curtea constata ca Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a reglementat transformarea pensiilor speciale, acordate pana la acea data anumitor categorii socio-profesionale, in pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. De asemenea, a dispus recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate in plata, prevazute la art. 1 si 2 din Legea nr. 119/2010, potrivit dispozitiilor Legii nr. 19/2000, asigurandu-se astfel tranzitia de la reglementarea anterioara catre noile dispozitii ale legii. Art. 7 alin. 1) din Legea nr. 119/2010 prevede in acest sens ca "procedura de stabilire, plata, suspendare, recalculare, incetare si contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevazuta de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare". De asemenea, avandu-se in vedere conditiile in care s-a desfasurat activitatea anumitor categorii socio-profesionale, au fost reglementate aspecte specifice privind calculul stagiului de cotizare.
Legea supusa controlului de constitutionalitate merge un pas mai departe fata de reglementarea Legii nr. 119/2010, reprezentand o alta etapa. Astfel, transformarea pensiilor speciale in pensii in sistemul public fiind deja realizata prin efectul Legii nr. 119/2010, Legea privind sistemul unitar de pensii publice reglementeaza situatia persoanelor care anterior beneficiau de pensii speciale, cu exceptia magistratilor, ca fiind deja parte a sistemului public de pensii. Fireste, anumite dispozitii, precum cele referitoare la calculul pensiilor, sunt preluate in noua lege, dar prin aceasta se realizeaza, in realitate, o cursivitate si o coerenta legislativa, asigurandu-se totodata unitatea tratamentului juridic.
Confirmand aceasta realitate juridica, dispozitiile art. 171 din actul normativ criticat se refera la fostele pensii speciale ca fiind deja parte a sistemului public de pensii prin efectul Legii nr. 119/2010.
Pentru aceste ratiuni, avand in vedere obiectivele diferite ale reglementarilor Legii nr. 119/2010 fata de cele ale Legii privind sistemul unitar de pensii publice, Curtea apreciaza ca aceste doua acte normative nu creeaza un paralelism legislativ.
2.2. Cu referire la critica de neconstitutionalitate vizand modificarea valorii punctului de pensie, Curtea constata ca, potrivit dispozitiilor art. 80 din Legea nr. 19/2000, "(1) Valoarea unui punct de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Aceasta se determina prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator de institutia cu atributii in domeniu.
(2) In raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare, valoarea punctului de pensie, stabilita conform prevederilor alin. (1), poate fi majorata prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat.
(3) Valoarea punctului de pensie, determinata conform prevederilor alin. (1) sau (2), nu poate fi mai mica de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2008, respectiv de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009."
Prevederile art. 80 alin. (1) si (3) din Legea nr. 19/2000 au fost insa suspendate atat pe parcursul anului 2009, cat si pe cel al anului 2010 prin dispozitiile art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 16 februarie 2009, respectiv ale art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 919 din 29 decembrie 2009.
Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 61 din 27 ianuarie 2010, a stabilit, prin art. 16, valoarea unui punct de pensie la 732,8 lei, aplicabila de la 1 ianuarie 2010.
Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileste, in art. 102 alin. (1), ca valoarea punctului de pensie este tot de 732,8 lei. Aceasta valoare urmeaza a se majora anual cu 100% din rata inflatiei, precum si cu un procent din cresterea reala a castigului salarial mediu brut. In cazul in care acesti indicatori de majorare a pensiei ar avea valori negative, valoarea punctului de pensie nu va scadea, ci va pastra valoarea ultimului punct de pensie.
Curtea constata ca noua reglementare nu mai pastreaza dispozitiile art. 80 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, care fixau un prag al valorii punctului de pensie raportat la un anumit procent din salariul mediu brut. Aceasta nu are insa semnificatia diminuarii valorii punctului de pensie actual. Asa cum se constata din cele aratate mai sus, punctul de pensie urmeaza a pastra acelasi cuantum, fiind doar modificate conditiile in care acesta va fi majorat pe viitor.
Curtea constata insa ca, desi consacra dreptul la pensie, art. 47 alin. (2) din Constitutie nu ofera garantii si cu privire la algoritmul de crestere a cuantumului acesteia in viitor. Din contra, prin Decizia nr. 1.140 din 4 decembrie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 15 ianuarie 2008, s-a statuat ca "valoarea punctului de pensie, limita maxima a cuantumului pensiei, conditiile de recalculare si de recorelare a pensiilor anterior stabilite, ca si indexarea acestora, nu se pot face decat in raport cu resursele fondurilor de asigurari sociale disponibile".
Desigur, libertatea de reglementare a legiuitorului nu este una absoluta, aceasta neputand justifica incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile ori a celui al egalitatii in drepturi a cetatenilor si nici cerinta asigurarii unui nivel de trai decent. Mai mult, relevand inca o conditie a reglementarii dreptului la pensie, Curtea, prin Decizia nr. 872 din 25 iunie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2010, stabilea ca "prin sumele platite sub forma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, persoana in cauza practic si-a castigat dreptul de a primi o pensie in cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivitatii". In sfarsit, sintetizand cele retinute cu privire la dreptul legiuitorului de a interveni legislativ in sensul reducerii cuantumului pensiei cuvenite sau aflate in plata, Curtea, prin aceeasi decizie, statua ca, avand in vedere gradul ridicat de protectie oferit prin Constitutie dreptului la pensie, "reducerea cuantumului pensiei contributive, indiferent de procent si indiferent de perioada, nu poate fi realizata. Rezulta ca art. 53 din Constitutie nu poate fi invocat ca temei pentru restrangerea exercitiului dreptului la pensie".
Toate aceste limite de legiferare tind insa la protejarea cuantumului pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si la respectarea anumitor principii privind stabilirea acesteia, asa cum sunt principiile contributivitatii si al egalitatii, si nu pot fi extinse si cu privire la alte aspecte, cu efectul negarii dreptului constitutional al legiuitorului de a stabili politica in domeniul asigurarilor sociale in functie de resursele financiare de care dispune.
Acelorasi concluzii se circumscriu si criticile marginale formulate de autorii sesizarii referitoare la inasprirea conditiilor de acordare a pensiilor speciale partiale si a pensiilor de invaliditate.
Intr-adevar, Curtea constata ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in privinta pensiilor mai sus mentionate, creste procentul de diminuare a cuantumului pensiei in raport cu cel stabilit prin Legea nr. 19/2000.
Astfel, art. 50 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 stabileste urmatoarele: ''Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.
TABELUL Nr. 2
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul
Procentul de diminuare standard complet de cotizare prevazut in pentru fiecare luna de anticipare anexa nr. 3 (coloanele 3 si 6)
(%)
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Pana la 1 an
0,50
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 1 an
0,45
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 2 ani
0,40
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 3 ani
0,35
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 4 ani
0,30
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 5 ani
0,25
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 6 ani
0,20
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 7 ani
0,15
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Peste 8 ani
0,10
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Intre 9 si 10 ani
0,05''
+--------------------------------------------+---------------------------------+
Art. 65 alin. (4) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice prevede insa o diminuare a cuantumului pensiei pentru limita de varsta cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
De asemenea, la calculul pensiilor de invaliditate, legea criticata stabileste un punctaj lunar inferior fata de cel reglementat de Legea nr. 19/2000.
O astfel de reglementare are ca obiectiv descurajarea pensionarilor anticipate partiale si a pensionarilor pentru invaliditate care au generat in timp o crestere semnificativa a masei persoanelor asigurate inaintea varstei legale de pensionare, cu scaderea concomitenta a numarului contribuabililor. In acest sens, in expunerea de motive a Legii privind sistemul unitar de pensii publice se arata ca "in prezent, in Romania, varsta medie reala de pensionare este mult prea scazuta, aceasta fiind de 54 de ani, fata de varstele standard de pensionare cerute de legislatia in vigoare, in trimestrul IV 2009, de: 58 ani si 8 luni pentru femei, respectiv 63 ani si 8 luni pentru barbati. Motivele esentiale ale acestei diferente semnificative o reprezinta numarul mare si in crestere de pensionari inainte de implinirea varstei standard pentru activitate in conditii de munca speciale si deosebite, pentru invaliditate, pentru indeplinirea anticipata a stagiului complet de cotizare, inclusiv in cazul pensionarilor urmasi. Se adauga varstele mult mai reduse practicate de actualele sisteme de pensii speciale, cum ar fi: 50 de ani pentru personalul navigant din aviatia civila, 55 de ani pentru militari si politisti, 60 de ani pentru magistrati si personalul auxiliar din tribunale si curti de apel".
In acest context, masurile amintite, care tind la inasprirea conditiilor de pensionare, nu urmaresc decat sa favorizeze sporirea numarului contribuabililor, prin descurajarea pensionarilor inainte de implinirea varstei legale de pensionare, precum si preventia situatiilor de acordare a pensiei de invaliditate prin fraudarea legii. Or, in conditiile in care principala sursa de finantare a fondului de asigurari sociale o constituie contributiile masei active a populatiei, una dintre masurile cele mai eficiente de interventie este chiar aceea de sporire a masei populatiei active. In acest mod, se realizeaza o echilibrare a veniturilor si cheltuielilor bugetului de asigurari sociale de stat, in conditiile in care, in prezent, raportul de dependenta al sistemului public de pensii este de 0,98 pensionari/1 contribuabil.
De altfel, aceste masuri se incadreaza in curentul general european de crestere a varstei de pensionare si implicare pe cat mai mult timp posibil a populatiei in sfera activitatilor care genereaza venituri la fondurile de asigurari sociale, cu scaderea corelativa a masei persoanelor care beneficiaza de drepturi de asigurari sociale. Aceste masuri se impun, pe de o parte, ca urmare a imbatranirii populatiei, iar pe de alta parte, ca urmare a cresterii sperantei de viata, ambele cu efectul cresterii masei populatiei care beneficiaza de drepturi de asigurari sociale. Toate acestea pun in discutie, intr-un viitor nu foarte indepartat, o regandire a sistemelor de asigurari sociale existente.
Daca legiuitorul ar fi putut adopta alte politici care sa aiba in final acelasi efect, de echilibrare a sistemului public de pensii, este un aspect asupra caruia instanta de contencios constitutional nu se poate pronunta, neintrand in competenta sa compararea efectelor pozitive sau negative ale diverselor politici propuse in cadrul diferitelor orientari politice. Singurele aspecte asupra carora se poate pronunta Curtea sunt acelea care vizeaza conformitatea textelor de lege adoptate de Parlament cu Constitutia. Or, sub acest aspect, avand in vedere cele retinute mai sus, cu privire la dreptul legiuitorului de a reglementa dreptul la pensie, Curtea apreciaza ca modificarea pe viitor a cuantumului acesteia nu poate fi interpretata ca aducand atingere dispozitiilor art. 47 alin. (2) din Constitutie, atat timp cat aceasta nu se adreseaza drepturilor deja cuvenite sau aflate in plata si nu se creeaza o discriminare intre persoanele aflate in aceeasi situatie juridica.
In acest context, Curtea tine sa precizeze ca dispozitiile art. 171 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit carora, "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv categoriile de pensii prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, devin pensii in intelesul prezentei legi", nu pot fi interpretate in sensul generarii unor efecte retroactive ale legii, cu afectarea drepturilor cuvenite sau aflate in plata stabilite in acord cu principiul contributivitatii, potrivit reglementarilor aplicabile pana la intrarea sa in vigoare.
2.3. Cu referire la criticile de neconstitutionalitate care vizeaza eliminarea prin prezenta lege a pensiilor speciale, Curtea constata ca legea criticata, in aceasta materie, nu schimba cu nimic situatia consacrata dupa adoptarea Legii nr. 119/2010. Or, Legea nr. 119/2010 a facut obiectul unui control a priori de constitutionalitate, criticate fiind aceleasi aspecte ca cele invederate in cauza de fata. Astfel, prin Decizia nr. 871 din 25 iunie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2010, Curtea, respingand obiectia de neconstitutionalitate care viza viitoarea Lege nr. 119/2010, a statuat ca "pensiile de serviciu se bucura de un regim juridic diferit in raport cu pensiile acordate in sistemul public de pensii. Astfel, spre deosebire de acestea din urma, pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributiva, sa reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit in legea speciala. Partea contributiva a pensiei de serviciu se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, pe cand partea care depaseste acest cuantum se suporta din bugetul de stat [a se vedea, spre exemplu, art. 85 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 sau art. 1801 din Legea nr. 19/2000]. Mai mult, in cazul pensiilor militare, intregul cuantum al pensiei speciale se plateste de la bugetul de stat (a se vedea Legea nr. 164/2001). De altfel, Decizia Curtii Constitutionale nr. 20 din 2 februarie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 18 februarie 2000, a statuat ca pensia de serviciu constituie «o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale», ceea ce demonstreaza, fara drept de tagada, ca, de fapt, acel supliment de care am facut vorbire mai sus se constituie in acea compensatie partiala mentionata de Curte, pentru ca diferentierea existenta intre o pensie speciala si una strict contributiva, sub aspectul cuantumului, o face acel supliment.
Acordarea acestui supliment, asa cum se poate desprinde si din decizia mai sus amintita, a urmarit instituirea unei regim special, compensatoriu pentru anumite categorii socio-profesionale supuse unui statut special. Aceasta compensatie, neavand ca temei contributia la sistemul de asigurari sociale, tine de politica statului in domeniul asigurarilor sociale si nu se subsumeaza dreptului constitutional la pensie, ca element constitutiv al acestuia.
In acest sens, trebuie observat ca dispozitiile art. 47 alin. (2) din Constitutie se refera distinct la dreptul la pensie fata de cel la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege, dar pe care Legea fundamentala nu le nominalizeaza. Prin urmare, in ceea ce priveste aceste din urma drepturi de asigurari sociale, legiuitorul are dreptul exclusiv de a dispune, in functie de politica sociala si fondurile disponibile, asupra acordarii lor, precum si asupra cuantumului si conditiilor de acordare. Se poate spune ca, fata de acestea, Constitutia instituie mai degraba o obligatie de mijloace, iar nu de rezultat, spre deosebire de dreptul la pensie, care este consacrat in mod expres.
Ca atare, avand in vedere conditionarea posibilitatii statului de a acorda pensiile speciale de elemente variabile, asa cum sunt resursele financiare de care dispune, faptul ca acestor prestatii ale statului nu li se opune contributia asiguratului la fondul din care se acorda aceste drepturi, precum si caracterul succesiv al acestor prestatii, dobandirea dreptului la pensie speciala nu poate fi considerata ca instituind o obligatie ad aeternum a statului de a acorda acest drept, singurul drept castigat reprezentand doar prestatiile deja realizate pana la intrarea in vigoare a noii reglementari si asupra carora legiuitorul nu ar putea interveni decat prin incalcarea dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutie. Relevanta in acest sens este si Decizia nr. 458 din 2 decembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2004, in care s-a statuat ca «o lege nu este retroactiva atunci cand modifica pentru viitor o stare de drept nascuta anterior si nici atunci cand suprima producerea in viitor a efectelor unei situatii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru ca in aceste cazuri legea noua nu face altceva decat sa refuze supravietuirea legii vechi si sa reglementeze modul de actiune in timpul urmator intrarii ei in vigoare, adica in domeniul ei propriu de aplicare».
Conformandu-se dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutie, textele de lege criticate afecteaza pensiile speciale doar pe viitor, si numai in ceea ce priveste cuantumul acestora. Celelalte conditii privind acordarea acestora, respectiv stagiul efectiv de activitate in acea profesie si varsta eligibila, nu sunt afectate de noile reglementari. De asemenea, Legea privind instituirea unor masuri in domeniul pensiilor nu se rasfrange asupra prestatiilor deja obtinute anterior intrarii sale in vigoare, care constituie facta praeterita.
Oricum, avand in vedere ca pensiile speciale nu reprezinta un privilegiu, ci au o justificare obiectiva si rationala, Curtea considera ca acestea pot fi eliminate doar daca exista o ratiune, o cauza suficient de puternica spre a duce in final la diminuarea prestatiilor sociale ale statului sub forma pensiei. Or, in cazul Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, o atare cauza o reprezinta necesitatea reformarii sistemului de pensii, reechilibrarea sa, eliminarea inechitatilor existente in sistem si, nu in ultimul rand, situatia de criza economica si financiara cu care se confrunta statul, deci atat bugetul de stat, cat si cel al asigurarilor sociale de stat. Astfel, aceasta masura nu poate fi considerata ca fiind arbitrara; de asemenea, Curtea urmeaza a observa ca masura nu impune o sarcina excesiva asupra destinatarilor ei, ea aplicandu-se tuturor pensiilor speciale, nu selectiv, nu prevede diferentieri procentuale pentru diversele categorii carora i se adreseaza, pentru a nu determina ca una sau alta sa suporte mai mult sau mai putin masura de reducere a venitului obtinut dintr-o atare pensie.
Prin Decizia nr. 820 din 9 noiembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 39 din 18 ianuarie 2007, Curtea a aratat ca «Legea nr. 19/2000, lege-cadru in reglementarea drepturilor de asigurari sociale in sistemul public, a asezat pe principii si reguli noi intreaga legislatie a pensiilor. Printre modificarile esentiale se numara si integrarea in sistemul public a mai multor sisteme distincte anterior si eliminarea posibilitatii de acordare a drepturilor de pensie intr-un sistem si pentru perioadele asigurate in alte sisteme», ceea ce demonstreaza clar ca legiuitorul este indrituit sa integreze sistemele de pensii speciale in sistemul general. [...]
In continuare, analizand criticile acelorasi texte de lege in raport cu dispozitiile art. 44 din Constitutie si cu prevederile art. 1 din Primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Curtea constata ca, in esenta, aceste critici pornesc de la cele statuate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in Cauza Buchen contra Republicii Cehe - 2002, in care s-a aratat ca notiunea de «bun» inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica, astfel ca dreptul la pensie poate fi asimilat unui drept de proprietate, iar pensia unui bun proprietate privata.
Pentru a raspunde acestor critici este necesara reiterarea considerentelor deja retinute cu privire la natura speciala a pensiei de serviciu, a celor doua componente, contributiva si necontributiva, ale sale, precum si a faptului ca ultima componenta este supusa practic conditiei ca statul sa dispuna de resursele financiare pentru a putea acorda si alte drepturi de asigurari sociale fata de cele pe care Constitutia le nominalizeaza in mod expres. In aceste conditii, partea necontributiva a pensiei de serviciu, chiar daca poate fi incadrata, potrivit interpretarii pe care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat-o art. 1 din Primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, in notiunea de «bun», ea reprezinta totusi, din aceasta perspectiva, un drept castigat numai cu privire la prestatiile de asigurari sociale realizate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, iar suprimarea acestora pentru viitor nu are semnificatia exproprierii. [...]
In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate a textelor de lege supuse controlului instantei de contencios constitutional cu dispozitiile art. 47 alin. (1) si art. 135 alin. (2) lit. f) din Constitutie, Curtea constata ca autorii sesizarii considera ca eliminarea pensiilor speciale aduce atingere «principiului protectiei asteptarilor legitime a cetatenilor cu privire la un anumit nivel al protectiei si securitatii». Acest principiu nu este insa consacrat constitutional, iar drepturile rezultate din actul de pensionare sunt previzibile, si anume indrituirea persoanei la cuantumul aferent pensiei din sistemul ordinar de pensionare, restul cuantumului pensiei (cea suplimentara) fiind supus elementelor variabile amintite mai sus, si anume optica legiuitorului si resursele financiare ale statului care pot fi alocate in aceasta directie.
Ca atare, Curtea constata ca nu au fost incalcate dispozitiile art. 47 alin. (1) si art. 135 alin. (2) lit. f) din Constitutie."
Avand in vedere cele expuse, Curtea constata ca cele retinute in decizia mentionata se aplica mutatis mutandis si cu privire la prezenta cauza.
Obiter dictum, Curtea observa ca acest lucru nu inseamna ca, pe viitor, cand conditiile economice o vor permite, legiuitorul nu va putea reinstitui pensiile speciale pentru categoriile de personal care ar putea fi indrituite, in mod obiectiv si rational, sa le primeasca.
2.4. Curtea constata ca invocarea incalcarii art. 124 alin. (3), art. 144 si 145 din Constitutie este lipsita de orice suport, intrucat Camera Deputatilor a eliminat prevederea din forma initiala a proiectului de lege potrivit careia pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor, judecatorilor si, respectiv, magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale deveneau pensii in intelesul legii-cadru a pensiilor publice. Astfel, legea criticata, in conformitate cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 873 din 25 iunie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2010, nu afecteaza si nu abroga dispozitiile legale care reglementeaza pensia de serviciu a judecatorilor, procurorilor, respectiv a judecatorilor si magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale. O atare concluzie se impune, intrucat art. 171 din lege nu vizeaza pensiile judecatorilor, procurorilor, respectiv ale judecatorilor si magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale. De asemenea, in acest sens au fost eliminate referirile facute la abrogarea dispozitiilor art. 82, 831, 84 si 85 din Legea nr. 303/2004, acestea ramanand in vigoare; de altfel, actualul art. 196 lit. s) din legea criticata nu vizeaza in niciun fel pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor, judecatorilor si, respectiv, ale magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale.
2.5. Critica de neconstitutionalitate care priveste art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din legea criticata este neintemeiata. Acest text preia solutia legislativa de principiu cuprinsa in art. 5 alin. (1) pct. IV lit. f) din Legea nr. 19/2000, insa nu impune obligativitatea asigurarii in cadrul sistemului public de pensii a persoanelor provenite, spre exemplu, din randul avocatilor. Acestora li se aplica dispozitiile art. 6 alin. (2) din lege, potrivit carora "Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa-si completeze venitul asigurat".
De altfel, potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 28 noiembrie 2000, "Dreptul la pensie si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatului se exercita in conditiile prezentei ordonante de urgenta prin sistemul unic, propriu si autonom de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, gestionat de Casa de Asigurari a Avocatilor din Romania", iar legea criticata nu abroga, modifica sau completeaza acest text.
2.6. Cu privire la modificarile aduse varstei legale de pensionare, Curtea retine ca autorii sesizarii critica aceste dispozitii prin prisma art. 47 din Constitutie, considerand ca aceasta masura aduce o restrangere a dreptului la pensie, precum si o afectare a nivelului de trai al populatiei.
In jurisprudenta sa Curtea a analizat de mai multe ori critici referitoare la reglementarea varstelor de pensionare. Aceste critici au vizat diferentele de tratament juridic instituite intre barbati si femei sub aspectul conditiilor de pensionare, solicitandu-se in mod constant egalizarea acestora. Criticile au fost invocate nu doar din perspectiva barbatilor, care s-au considerat discriminati prin obligatia de a munci pana la o varsta mai inaintata decat femeile, asa cum releva Decizia nr. 888 din 30 noiembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 54 din 24 ianuarie 2007, dar si din perspectiva femeilor, nemultumite de faptul ca la implinirea varstei prevazute de lege, mai mica decat cea a barbatilor, femeia poate fi pensionata, ceea ce reprezinta o discriminare, o atingere adusa dreptului la munca si o vatamare a dreptului la un nivel de trai decent. In acest sens poate fi amintita Decizia nr. 107 din 1 noiembrie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 85 din 26 aprilie 1996. De altfel, aceasta este si decizia prin care Curtea s-a pronuntat pentru prima oara asupra diferentei de tratament dintre barbati si femei sub aspectul conditiilor de pensionare, retinand ca "daca, in principiu, conditiile generale socio-profesionale dintre femeie si barbat ar fi egale, nu numai in sens formal-juridic al termenului, ci si in sens real, evident ca exceptia ar fi intemeiata. In fapt, insa, datorita imperativelor legate de cresterea si educarea copiilor, indeosebi in primii ani, sarcinilor sporite ce revin femeilor in gospodarie, lipsei unor modalitati sociale si economice larg accesibile, in perioada actuala de tranzitie, care sa le degreveze de aceste obligatii, precum si altor aspecte care ingreuneaza ascensiunea lor profesionala (concedii de maternitate, concedii postnatale, concedii pentru ingrijirea copilului bolnav, interdictiile cu scop de protectie de a lucra in anumite conditii etc.), precum si altor imprejurari, femeile sunt in situatii ce le dezavantajeaza fata de barbati. Desigur, asemenea situatii cu timpul se estompeaza si vor disparea, fenomen ce se regaseste in toate tarile europene ca fiind una dintre caracteristicile evolutiei societatilor moderne. In prezent, insa, majoritatea statelor au consacrat varste diferite de pensionare, desi principiul egalitatii sexelor este general admis".
Pronuntandu-se asupra constitutionalitatii solutiei legislative care consacra tratamentul diferit dintre sexe, Curtea, prin decizia amintita, a pus in balanta conditiile sociale existente la momentul anului 1995, apreciind ca textele de lege criticate reflecta aceste conditii, fiind astfel constitutionale. In acelasi timp insa, Curtea observa tendinta de schimbare a conditiilor sociale la nivel european si nu excludea, pe viitor, o eventuala reconsiderare a opticii sale.
Aceasta solutie a fost pastrata in mod constant pana in anul 2008, cand Curtea, prin Decizia nr. 191 din 28 februarie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 2 aprilie 2008, observa ca institutiile europene si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin Hotararea din 22 august 2006, pronuntata in Cauza Walker contra Regatului Unit, subliniau posibilitatea si chiar necesitatea egalizarii tratamentului juridic dintre barbati si femei. Cu toate acestea, era lasata la latitudinea statelor aprecierea momentului si a intervalului de timp necesar operarii acestor modificari. In acest context, Curtea, observand schimbarea conditiilor sociale, cel putin la nivelul celorlalte tari europene, care reclama instituirea egalitatii de tratament, a apreciat totusi ca doar legiuitorul este in masura sa aprecieze in mod concret momentul in care aceasta schimbare va avea loc.
Adoptand Legea privind sistemul unitar de pensii publice, legiuitorul a considerat ca este momentul sa initieze o reglementare care sa conduca, gradual, la instituirea unui tratament egal intre barbati si femei sub aspectul varstei de pensionare.
Desigur, Curtea constata ca traditiile culturale si realitatile sociale sunt inca in stadiu de evolutie catre asigurarea unei egalitati faptice reale intre sexe, astfel incat nu se poate ajunge la concluzia ca, in prezent, conditiile sociale din Romania pot fi considerate ca sustinand o egalitate absoluta intre barbati si femei. Cu toate acestea, pasi importanti au fost facuti. Un exemplu il constituie extinderea dreptului la concediu pentru cresterea copilului si la barbati, inclusiv in domeniul militar, relevanta fiind in acest sens Decizia nr. 90 din 10 februarie 2005, publicata in Monitorul Oficial la Romaniei, Partea I, nr. 245 din 24 martie 2005.
Pentru aceste motive, cresterea varstei de pensionare a femeii pana la 65 de ani a fost prevazuta a se realiza pe parcursul a 15 ani, timp in care se preconizeaza ca, in Romania, conditiile sociale vor suferi schimbari semnificative.
Dincolo de modificarile firesti ce apar in societate sub aspectul mentalitatilor, al culturii, educatiei si cu privire la traditii, prevederea unui tratament egal intre sexe apare tot mai necesara in contextul curentului european care impune statelor alinierea la standardele unui tratament egal, nediscriminatoriu intre barbati si femei.
Belgia, Franta, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si Ungaria au deja prevazuta o varsta egala de pensionare intre barbati si femei, in timp ce Austria, Marea Britanie, Estonia si Letonia sunt in curs de egalizare.
Romania, dand expresie cerintelor actelor normative europene, a adoptat, de asemenea, o serie de masuri in sensul asigurarii egalitatii de tratament in domeniul pensiilor. Relevanta este prevederea unui regim egal intre barbati si femei sub aspectul conditiilor de acordare a pensiilor facultative, asa cum prevede, in prezent, Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 470 din 31 mai 2006. De asemenea, transpunand prevederile Directivei 86/378/CEE privind punerea in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in cadrul regimurilor profesionale de securitate sociala, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/2007 privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in cadrul schemelor profesionale de securitate sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 443 din 29 iunie 2007, a dus la egalizarea varstelor pentru mai multe categorii socio-profesionale asa cum sunt militarii, politistii sau personalul diplomatic si consular.
Cerintele Uniunii Europene au cunoscut la randul lor o evolutie determinata, in mare parte, si de nuantarea, in timp, de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene a campului de aplicare a principiului egalitatii intre sexe in materia pensiilor. Desigur, cerinta unei varste egale intre barbati si femei a fost subliniata indeosebi in ceea ce priveste sistemele de pensii care nu cadeau in sfera de aplicare a Directivei 79/7/CEE privind aplicarea treptata a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in domeniul securitatii sociale. Prevederile art. 7 din aceasta directiva lasa o marja de apreciere statului in ceea ce priveste ritmul de egalizare a varstelor de pensionare.
Cu toate acestea, sunt de retinut considerentele Curtii de Justitie a Uniunii Europene in fata unor argumente precum cele vizand rolul femeii in familie, argumente pe care, de altfel, Curtea Constitutionala le-a avut in vedere in jurisprudenta sa de pana acum. Plecand de la principiul asigurarii unei remunerari egale intre femei si barbati, pentru o munca egala, Curtea de la Luxembourg, prin Decizia din 13 noiembrie 2008, pronuntata in Cauza Comisia Comunitatilor Europene contra Italiei C-46/07, dar si prin Decizia din 26 martie 2009, pronuntata in Cauza Comisia Comunitatilor Europene contra Greciei C-559/07, statua ca masurile sociale trebuie sa contribuie la asigurarea unei vieti profesionale a femeilor egale cu cea a barbatilor. Impunerea unor varste de pensionare diferite nu are aptitudinea de a compensa dezavantajele si greutatile pe care le intampina femeile in cariera lor profesionala din cauza statutului lor social. De asemenea, s-a amintit ca preocuparea pentru cresterea copiilor nu trebuie raportata doar la femei, ci si la barbati si ca, din aceasta perspectiva, situatia celor doua sexe este comparabila.
Fata de toate cele aratate mai sus, Curtea considera ca se impune o schimbare a opticii sale in ceea ce priveste problema egalizarii varstei de pensionare intre barbati si femei. Fara a putea sa se pronunte transant asupra oportunitatii sale, totusi, opozitia fata de aceasta solutie ar semnifica, in prezent, insasi opunerea unui curent social care are o amploare internationala, la ale carui standarde Romania este chemata sa se ridice. Desigur, nu pot fi negate discrepantele existente inca intre conditiile sociale actuale din Romania si aceste standarde. De aceea, Curtea considera ca solutia adoptata de legiuitor prin Legea privind sistemul unitar de pensii publice in sensul unei cresteri treptate a varstei de pensionare a femeii pe parcursul a 15 ani este singura in masura sa asigure adecvarea acestei masuri la realitatea sociala si sa dea un caracter constitutional normei de lege.
Pentru aceste motive, Curtea considera ca dispozitiile Legii privind sistemul unitar de pensii publice prin care se instituie egalitatea de tratament sub aspectul varstei de pensionare intre barbati si femei nu este contrara prevederilor Constitutiei.
2.7. In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate referitoare la stabilirea, potrivit art. 54 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, a unor varste de pensionare si stagii de cotizare pentru persoanele care se incadreaza in ipotezele art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) diferite de cele prevazute, ca regula generala, pentru restul asiguratilor, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata.
Aceasta diferenta de tratament nu incalca art. 16 din Constitutie, intrucat cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale au beneficiat si continua sa beneficieze de un statut aparte, justificat de natura activitatii desfasurate, care creeaza conditiile unei uzuri corporale accentuate prin expunere la pericole de vatamare corporala si chiar de amenintare a vietii.
Principiul egalitatii, asa cum s-a aratat in mod constant in jurisprudenta Curtii Constitutionale, nu presupune uniformitate, ci, dimpotriva, situatii obiectiv diferite justifica si chiar impun instituirea unui tratament juridic diferentiat. Or, este evident ca situatia particulara in care se afla persoanele incadrate in ipoteza art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice este diferita de cea a restului asiguratilor.
In ceea ce priveste critica referitoare la incalcarea principiului egalitatii in drepturi cauzata de schimbarea succesiva a legii in materia asigurarilor sociale, Curtea a statuat, prin Decizia nr. 820 din 9 noiembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 39 din 18 ianuarie 2007, ca "situatia diferita in care se afla cetatenii in functie de reglementarea aplicabila potrivit principiului tempus regit actum nu poate fi privita ca o incalcare a dispozitiilor constitutionale care consacra egalitatea in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari".
2.8. In ceea ce priveste sustinerile potrivit carora Legea privind sistemul unitar de pensii publice ar contraveni art. 20 din Constitutie prin raportare la dispozitiile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Curtea constata ca autorii sesizarii nu formuleaza critici sau argumente noi fata de cele deja sustinute referitor la celelalte texte ale Legii fundamentale amintite pana acum. Prevederile internationale invocate se refera la dreptul de proprietate privata si nivelul de trai, precum si la dreptul la o retribuire echitabila si satisfacatoare. In ceea ce priveste dreptul de proprietate si nivelul de trai, Curtea apreciaza ca sunt relevante cele retinute mai sus cu privire la aceleasi drepturi fundamentale consacrate de Constitutie. Referirile la dreptul la o retribuire echitabila si satisfacatoare a muncii nu sunt insa relevante in cauza, intrucat acestea nu privesc dreptul la pensie sau alte drepturi de asigurari sociale, ci reprezinta un aspect al dreptului la munca.
Cu privire la prevederile invocate din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Curtea retine ca acestea, de principiu, sunt aplicabile in controlul de constitutionalitate in masura in care asigura, garanteaza si dezvolta prevederile constitutionale in materia drepturilor fundamentale, cu alte cuvinte, in masura in care nivelul lor de protectie este cel putin la nivelul normelor constitutionale in domeniul drepturilor omului. In speta se constata ca prevederile invocate se refera la dreptul la proprietate privata, dreptul persoanelor in varsta de a duce o viata demna si independenta, dreptul la pensie si alte drepturi de asigurari sociale si restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor. Considerentele retinute mai sus abordeaza toate aceste aspecte, fiind, in consecinta, valabile si cu privire la aceste dispozitii din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 146 lit. a) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 11 alin. (1) lit. A.a), al art. 15 alin. (1) si al art. 18 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, cu majoritate de voturi,
CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
D E C I D E:
Constata ca dispozitiile art. 6 alin. (1) pct. I. lit. c) si pct. IV. lit. e), ale art. 53 alin. (1), art. 54, art. 65 alin. (4), art. 102 alin. (1) si (2) si ale art. 196 lit. b), e), g), r) si s) din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, precum si ale legii in ansamblul sau sunt constitutionale.
Definitiva si general obligatorie.
Decizia se comunica Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Dezbaterile au avut loc la datele de 29 septembrie si 6 octombrie 2010 si la acestea au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si Tudorel Toader, judecatori.
PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrati-asistenti,
Benke Karoly
Patricia Marilena Ionea
OPINIE SEPARATA
Nu impartasim, pentru considerentele pe care le vom arata in continuare, solutia adoptata prin Decizia nr. 1.237 din 6 octombrie 2010, cu votul majoritatii judecatorilor Curtii Constitutionale, prin care s-a constatat ca unele texte din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, precum si legea in ansamblul sau sunt constitutionale.
Criticile de neconstitutionalitate au vizat, pe de o parte, aspecte de neconstitutionalitate extrinseca referitoare la procedura de adoptare a legii in ansamblul sau, iar pe de alta parte, aspecte de neconstitutionalitate intrinseca a unor texte din cuprinsul legii supuse controlului. Ne vom referi doar la unele aspecte.
A. Cu privire la criticile de neconstitutionalitate extrinseca
1. Autorii obiectiei sustin incalcarea prevederilor art. 67 si art. 76 alin. (1) din Constitutie intrucat, la momentul votului final asupra legii, nu a fost asigurat cvorumul legal de sedinta - 167 de deputati -, in sala fiind prezenti in jur de 80 de deputati. Ca atare, nu se putea intruni nici majoritatea prevazuta de Constitutie pentru adoptarea proiectului de lege, care are caracter de lege organica.
In conformitate cu prevederile art. 67 din Constitutie - Actele juridice si cvorumul legal, "Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor", iar potrivit art. 76 alin. (1), "Legile organice [...] se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere".
Textul constitutional al art. 67 prevede doar cvorumul pentru adoptarea unui act juridic, care este, de altfel, singurul "cvorum legal" prevazut de Constitutie.
Pentru ca votul sa aiba loc, conditia este existenta cvorumului. Se impune insa a face o distinctie intre cvorumul de vot, prin care se intelege numarul minim de deputati prezenti pentru ca votul sa poata avea loc, si majoritatea minima pentru ca un proiect de lege sa poata fi votat si adoptat. Asadar, cvorumul de vot este o conditie a votarii, el este prealabil votarii.
Sintagma "in prezenta majoritatii membrilor" din art. 67 priveste exclusiv "votul final" cand se adopta un proiect de lege in ansamblu, nu si faza de dezbateri pe articole a unui proiect de lege pentru care conditia de cvorum este de domeniul regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si a sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in concordanta cu art. 64 alin. (1) teza intai din Constitutie.
Cu referire la sustinerile ca la momentul votului final asupra legii in sala mai erau 80 de deputati, sunt de semnalat urmatoarele aspecte:
La reluarea lucrarilor, presedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca din totalul celor 333 de deputati si-au inregistrat prezenta 181, fiind absenti 152.
Din derularea votului, asa cum este consemnat in stenograma sedintei Camerei Deputatilor din data de 15 septembrie 2010, se constata ca acesta a fost exprimat atat prin mijloace electronice, cat si prin ridicarea mainii.
In prima parte a lucrarilor sedintei, la ora 21,46, erau prezenti in sala de sedinte 209 deputati, moment in care Grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PD a parasit sala de sedinte. La ora 21,55, in continuarea dezbaterilor asupra proiectului de lege, erau prezenti 171 de deputati; dupa acest moment, Grupul parlamentar al PNL a parasit sala de sedinte. La ora 21,57, odata cu respingerea unui amendament la lege, mai erau prezenti, potrivit votului electronic, 135 de deputati, iar la ora 22,15 erau prezenti 120 de deputati. La ora 22,35, la momentul ultimului vot electronic, prezenta era de 115 deputati. Dupa acest vot, liderul Grupului parlamentar al PDL, domnul deputat Mircea Nicu-Toader, are o interventie: "Doamna presedinte, tot incercam pe voturi, ne numaram de 10 ori si nici nu apare pe sistemul acesta de numarare electronic, va rog sa fiti de acord, si solicitam si plenului, un vot deschis si atunci va merge si mai repede." Aceasta propunere - vot deschis prin ridicarea mainii - a fost adoptata cu 137 de voturi pentru, un vot impotriva si 15 abtineri, ceea ce inseamna ca in sala erau prezenti 153 de deputati; la votul imediat urmator dat asupra art. 162 alin. (1) din proiectul de lege, se constata ca in sala erau prezenti 160 de deputati; la art. 167 au fost exprimate 157 de voturi pentru si 6 abtineri, iar la art. 182 au votat pentru 160 de deputati si s-au abtinut 5; votul final asupra proiectului de lege a consemnat o prezenta de 175 de deputati - 170 de voturi pentru, doua voturi impotriva si 3 abtineri, ceea ce ar duce la concluzia ca legea, conform stenogramei, a fost adoptata cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Legea fundamentala -, sedinta incheindu-se imediat la ora 23,30, potrivit stenogramei.
Prezenta unui numar fluctuant de deputati la lucrarile Camerei, modul anevoios in care au decurs operatiunile de numarare efectuate doar de unul dintre secretarii de sedinta si de anuntare a rezultatului votului intr-un interval extrem de scurt intre cele doua operatiuni scot in evidenta imposibilitatea stabilirii efective a numarului de deputati aflati in sala la finalul sedintei, necesar, pe de o parte, pentru constatarea cvorumului legal in sensul art. 67, iar, pe de alta parte, pentru adoptarea proiectului de lege, cu respectarea dispozitiilor art. 76 alin. (1) din Legea fundamentala.
In plus, potrivit art. 33 lit. b) din Regulamentul Camerei Deputatilor, presedintele "conduce lucrarile plenului Camerei Deputatilor, asistat obligatoriu de 2 secretari, si asigura mentinerea ordinii in timpul dezbaterilor, precum si respectarea prevederilor prezentului regulament", iar in conformitate cu dispozitiile art. 111 alin. (1) din acelasi regulament, "proiectul de lege sau propunerea legislativa, in forma rezultata din dezbaterea pe articole, se supune Camerei spre adoptare in conditiile existentei cvorumului legal". Totodata, art. 129 alin. (6) prevede ca inainte de votare presedintele poate cere verificarea cvorumului, iar conform alin. (7), daca in sala de sedinte nu se afla majoritatea deputatilor, presedintele amana votarea pana la intrunirea cvorumului legal. Or, aceasta verificare nu s-a efectuat, desi, fata de cele aratate, se impunea a se stabili, fara echivoc, daca la votul final cvorumul necesar era asigurat. Asa, s-a ajuns sa planeze suspiciunea ca cvorumul si rezultatul votului final ar fi fost viciate.
2. O alta critica de neconstitutionalitate extrinseca se refera la incalcarea prevederilor art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 73 alin. (3) lit. c) si ale art. 75 alin. (4) din Constitutie, ca urmare a eliminarii pensiilor de serviciu ale deputatilor si senatorilor prin adoptarea unei reglementari care nu era de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, ci trebuia adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.
Aceasta sustinere este intemeiata.
Prin reglementarile adoptate, pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor au devenit la inceput, potrivit dispozitiilor art. 1 lit. f) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, "pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale".
Ulterior, in conformitate cu dispozitiile art. 171 din legea supusa controlului de constitutionalitate, pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, printre care la art. 1 lit. f) sunt prevazute si pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, devin pensii in intelesul legii criticate.
Pe cale de consecinta, atat Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si dispozitiile art. 49-51 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor au fost abrogate expres, potrivit art. 196 lit. a) si g) din legea contestata la Curtea Constitutionala.
Aceste operatiuni legislative succesive, avand drept rezultat abrogarea expresa a normelor pe care le-am indicat, nu pot fi considerate, asa cum se afirma in decizie, "decat o operatiune tehnico-legislativa de corelare a prevederilor actului normativ adoptat cu cele existente in alte legi ce reglementeaza pensiile speciale, respectiv masuri in domeniul pensiilor".
Abrogarea unor texte dintr-o lege adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, asa cum este Legea nr. 96/2006, nu poate avea loc in procesul legislativ desfasurat in sedinte separate ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Potrivit dispozitiilor art. 73 alin. (3) lit. c) din Legea fundamentala, statutul deputatilor si al senatorilor, stabilirea indemnizatiilor si a celorlalte drepturi ale acestora se reglementeaza prin lege organica, iar conform prevederilor art. 65 alin. (2) lit. j) si ale art. 76 alin. (1) din Constitutie, stabilirea statutului deputatilor si al senatorilor, stabilirea indemnizatiei si a celorlalte drepturi ale acestora au loc in sedinta comuna a celor doua Camere si se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Fata de cele mentionate, abrogarea dispozitiilor art. 49-51 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor in sedinte separate ale Camerei Deputatilor si Senatului contravine textelor constitutionale invocate mai sus.
B. In ceea ce priveste criticile referitoare la neconstitutionalitatea intrinseca a legii
Legea privind sistemul unitar de pensii publice incalca sub aspectul micsorarii valorii punctului de pensie si al recalcularii pensiilor speciale principiul neretroactivitatii legii, asa cum este prevazut de art. 15 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile".
Se cunoaste ca o lege se aplica numai situatiilor nascute dupa adoptarea ei, si nu situatiilor anterioare intrarii ei in vigoare. In speta, pensiile deja calculate si pensiile speciale deja aflate in plata sunt drepturi care s-au nascut anterior Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
In asemenea conditii, aceasta lege nu se aplica situatiilor definitiv constituite, modificate sau stinse, precum si efectelor juridice produse de legile anterioare, potrivit adagiului tempus regit actum.
Or, sub acest aspect se impune a se sublinia ca micsorarea valorii punctului de pensie stabilit de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si recalcularea tuturor celorlalte pensii ocupationale (speciale) aflate deja in plata determina modificarea regimului juridic al acestor pensii stabilite in baza unor legi anterioare in vigoare, incalcandu-se astfel principiul neretroactivitatii legii, ajungandu-se la pierderea unor drepturi castigate. In acest sens, Decizia nr. 375 din 6 iulie 2005 precizeaza ca "noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, incepand cu data intrarii lor in vigoare".
Decizia Curtii Constitutionale nr. 57 din 26 ianuarie 2006 a statuat ca "orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la data intrarii sale in vigoare, pentru a se respecta principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie".
Mai mult, Decizia nr. 120 din 15 februarie 2007 a retinut ca, "in cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei, se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor legal castigate anterior".
Sugestiva este prezentarea in literatura de specialitate a faptului ca, "daca legea noua nu ar respecta ceea ce s-a facut in cadrul prevederilor legii vechi, increderea ar disparea si, odata cu ea, ar fi atinsa si autoritatea legii" (Tr. Ionescu si colaboratorii, in Tratat de drept civil, Partea generala, Editura Academiei, 1967, p. 77).
Or, principiul legalitatii reprezinta un principiu esential al statului de drept, ce trebuie respectat inclusiv de legiuitor.
Judecator, Ion Predescu ; Judecator, Acsinte Gaspar; Judecator, Aspazia Cojocaru; Judecator,Tudorel Toader
_________________
O dovada incontestabila a injustitiei din Romania!
O dovada a imbecilismului politizarii Justitiei!
O dovada a inca unui motiv de desfiintare a CCR!
O dovada a faptului ca toti politicienii, sunt o apa si un pamant!
O dovada ca atat puterea, cat si opozitia, sunt "mana in mana"!
O dovada care nu da dreptul nimanui, sa mai creada in politicienii actuali!
Cat de sarac cu duhul trebuie sa fii, sa crezi ca OPOZITIA chiar a vrut alta Lege?
Ce INTERESE te pot mana in lupta, pentru a mai cauta scuze unora sau altora?
Fratilor, nu va lasati pacaliti! Am adus acest DOCUMENT IN PRIMA PAGINA,
pentru a spune si sublinia cele scrise mai sus! Am facut aceasta, deoarece oameni pe care
ii respect, am observat ca incearca sa dreaga BUSUIOCUL opozitiei! Nu se merita!
Nu cred ca tot poporul acesta, sa fi fost adus in stadiul de leguma! Mai sunt inca teferi!
Este vadit, au tradat electoratul! Ne-au tradat si mintit pe toti! Acesta este adevarul!
Admin, V.Burcu
@Plano10,
RăspundețiȘtergereImi pare rau, dar m-ai dezamagit!
Incercand sa gasesti scuze OPOZITIEI, sa o dai nepermis de ingaduitor pe " nestiinta " acesteia, sa nu vrei sa sustii ADEVARUL care rezulta indubitabil din citirea acestui document ... daca nu vei face indreptarile cuvenite, personal iti voi RESPECTA OPINIA, dar e DREPTUL meu sa o "vad" ... "colorata politic", asa cum este si a prietenei noastre comune, distinsa colega ELENA!
Oricum, eu stiu si garantez ce inseamna dreptul la opinie!
Problema este oarecum de suflet ... mi-as fi dorit sa fim pe aceeasi baricada! Daca ma insel, va rog sa ma corectati! Daca este ceva de indreptat, va rog sa indreptati! Cu respect si prietenie, Admin, V.Burcu
DECIZIA 1237/2010 a CCR pe neconstitutionalitatea Legii unitare a pensiilor: frauda in Camera Deputatilor acoperita de nestiinta OPOZITIEI in exercitarea atributiunilor procedurale si in administrarea probelor de frauda
RăspundețiȘtergereO tara intreaga a vazut la televizor ca Legea unitara a pensiilor a fost adoptata cu lipsa de cvorum. Opozitia a parasit plenul Camerei deputatilor iar Voinescu si Roberta a numarat dupa principiul stalinist "conteaza cine numara nu cum si cine voteaza"
Opozitia a contestat modul neconstitutional in care a fost adoptata legea, acesta fiind principalul argument prin care Curtea Constitutionala putea sa declare neconstitutionala legea pensiilor.
Din lecturarea Deciziei 1237 /2010, prin care a fost respinsa obiectia de neconstitutionalitate, constatam ca insasi OPOZITIA a oferit motive de speculatie prin carea CCR a putut sa ia o asemenea decizie. Opozitia a procedat asemenea unui organ de cercetare penala care trimite in instanta un dosar penal cu vicii de procedura printre care se strecoara infractorul si peste care nu poate trece instanta.
Care sunt greselile OPOZITIEI speculate de CCR?
1. A parasit lucrarile plenului Camerei fara sa lase in sala un lider de grup parlamentar care sa ceara presedintelui de Camera verificarea cvorumului inainte de a se trece la votarea legii. Regulamentul spune ca in lipsa unei asemenea solicitari ramane valabil cvorumul constatat la inceputul sedintei.
2. Presedintele Senatului, dl Mircea Geoana, n-a trimis la Curtea Constitutionala observatiile sale cu privire la contestatii asa cum se cere in Costitutie si in Legea de organizare a CCR. Guvernul si presedintele Camerei Deputatilor au trimis observatii prin care au cerut respingerea contestatiilor.
3. Singurele dovezi care demostrau frauda in Camera Deputatilor, suporturile magnetice cu inregistrarile video, au fost trimise la CCR fara sa fie certificate, sursa inregistrarilor, fara sa fie datate si fara sa specifice momentul si locul in care s-au inregistrat.Singura proba pe care CCR a luat-o in considerare a fost stenograma sedintei in care s-a scris ca a fost cvorumul legal.
-cititi aici continuarea:
http://www.plano10.com/2010/11/decizia-12372010-ccr-pe.html
P.S.: CCR/PUTEREA, nu a speculat "greselile", Plano10 ...
Cred ca asa au fost si sunt ... intelegerile!
Admin, V.Burcu
Domnule Burcu, de data asta ma dezamagiti dumneavoastra. Chiar credeti ca actuala opozitie se gandeste la noi. Ati uitat ca un partid important din opozitie ceruse bani ca legea sa treaca. Cum sa ies din sala cand la o numaratoare simpla se observa ca puterea este in inferioritate numerica iar la vot legea cade ?. Ii blamam pe Anastase si Voinescu ca nu au numarat corect. Dar Voicu de la PNL, care era secretar de sedinta ce a facut ?. Ce efort intelectual trebuia sa faca sa numere 80 de parlamentari, sa scada din numarul total si sa vada ca nu exista cvorumul necesar ?. A sesizat el ceva in legatura cu prezenta parlamentarilor, ce interes avea ?.
RăspundețiȘtergereDomnule Burcu, chiar daca ati candidat la Camera Deputatilor pe listele unui partid in 2008, dati dovada de naivitate politica. Actuala opozitie, care isi doreste sa vina la putere in 2012(si chiar este posibil sa si vina), este direct interesata ca masurile politice nepopulare sa fie luate de actuala putere iar ei sa se prezinte ca aparatorii romanilor, sa creasca in sondaje iar cand vin la putere masurile impopulare sa fie luate, economia cat de cat stabilizata, ca sa poata guverna in liniste si pace pentru cresterea conturilor personale.
Faceti un simplu exercitiu de gandire si inchipuiti-va ca Boc, maine, creste pensiile si salariile si apoi isi da demisia. Sa vedem atunci cine se inghesuie la guvernare. Va aduceti aminte cum plangea opozitia de grija pensiilor noastre, iar dupa anuntul lui Oprea ca pensiile militarilor vor creste, liderii partidelor de opozitie au facut interpelari parlamentare cum de este posibil asa ceva ?. Sau ati vazut cand s-a contestat L 119/2010,la CCR de catre partidele parlamentare ceva scris de pensiile militarilor ?. Nimic, numai de magistrati.
Adevarul este ca cel mai bine este sa emigram din tara pe care am slujit-o, dar suntem prea batrani si obositi sa o facem si pe asta.
INCALIFICABILA DECIZIA CCR!!!
RăspundețiȘtergerePRIN APORTUL ACTUALEI CLASE POLITICE STATUL DE DREPT A INCETAT GRATIE SI PROVERBIALULUI LICHELISM ROMANESC EXISTENT OMNIPREZENT PRINTRE NOI.Edificator este si exemplul personajelor prezentate in comentariile anterioare : unul vrea sprijin politic pentru revenirea intrun post bugetar bine platit, celelat reactivarea intro institutie cu epoleti .
Din nefericire, pentru toti romanii consecintele vor fi catastrofale.
@Anonim,08:24 ,
RăspundețiȘtergereNu sunt avocatul lui burcu, dar de unde ai tras concluzia ca el sustine opozitia? Tu chiar nu citesti ce scrie omul asta? Si aici, acum, dar si pana acum? El tocmai a luat atitudine fata de cei care apara pe unii sau pe altii! Cred ca inainte de a critica ceva, sa citim atent ce vrem sa criticam! Iar daca o facem doar ca vrem sa criticam neaparat pe cineva, hai sa-i gasim cu adevarat o vina, nu sa inventam, de dragul de a ne baga in seama! Personal, eu cred ca supararea ta pe burcu este , vine din alta parte! Sau esti unul cu musca pe caciula, ori ... basma!
@Anonim,08:24 ,
RăspundețiȘtergereIti dau un bonus de buna credinta: vezi, apropo de apararea opozitiei, ca burcu l-a citat pe Plano10. Plano10 este cel care gaseste scuze, greseli opozitiei, nu burcu! Deci: vrei sa ne explici cum vine treaba? Poate ca acum am eu dreptate.Te-ai inselat, n-ai vazut P.S., de la postarea a doua, a lui Admin!
@Lenuta Cobuz
RăspundețiȘtergeredixit:
Asta ca tot ma critica unii si altii (adica m-au parat la dl. presedinte ca intru pe diverse bloguri si fac conversatie pe tema asta si nu public ceva pe pagina. Da, sunt multe lucruri care nu se pot spune...)
______________
Nu as fi citat cele spuse unor prieteni de suflet, dar ma intriga teribil afirmatia domniei sale: "... Da, sunt multe lucruri care nu se pot spune..." Ce sa fie oare? Ce secrete ascunde Doamna ELENA?
@Anonim, 08.59
RăspundețiȘtergereStimate domn, nu-mi permit sa-l critic pe dl. Burcu. Ba dimpotiva il admir pentru spiritul sau liber, libertate de care ne bucuram si noi pe blogul sau, spre deosebire de blogurile administrate de dl. Rinciog.
Eu mi-am exprimat doar dezamagirea ca dl. Burcu, ca fin observator ce este, doar acum constata legaturile din ,,umbra" dintre putere si opozitie.
1. Raspuns pt. dl. comisar Burcu (devenit atat de .... Anonim)
RăspundețiȘtergereDe pe Blogul lui Plano10
Dle comisar, in opinia Dvs., ACUM Elena (adica eu) e colorata in rosu sau in galben?
Acum cateva luni era ... in rosu! Cel putin asa ziceau toti cei de pe blogul de Mehedinti.
In anul 2008 (a se vedea Gooogle), cred ca era portocalie!
Ce, Dumnezeu, asta isi schimba culoarea de la o zi la alta!?
Raspuns, domnule comisar:
"Culoarea Elenei" este identica cu cea a propriului ei interes si a categoriei socio-profesionale din care face parte. Credeam ca ati inteles de mult lucrul acesta.
2. Raspuns la a doua chestiune:
Toate la timpul lor, domnule comisar.
In ultimele 2 saptamani nu stiu daca reusesc sa dorm mai mult de 2 ore / noapte. Si asta nu din lipsa timpului, ci pentru faptul ca starea de tensiune si tot balamucul acesta din SCMD ma afecteaza teribil. Cand Pricina si Dogaru imi/ne zicea, acum vreo 4-5 luni in urma, de diversiune si alte chestii de genul acesta, radeam in sinea mea si nu ii credeam. Acum, cand incep sa le simt pe propria mea piele, parca nu mai e asa de placut.
Oricum, am nervii tari, rezist psihic destul de bine. Dar sa te atace CHIAR CEI PENTRU CARE LUPTI!? In fine, nu vreau sa ma bocesc (INCA). Toate la timpul lor. A nu se intelege ca am vreo divergenta cu cei din C. Director. Nu despre dumnealor e vorba acum.
@Anonim, 09:41 :
RăspundețiȘtergereNu-mi place polemica, dar nici nedreptatea! Va asigur de respectul meu, dar din nou sunteti nedrept: daca ati fi cititi in urma sutele de postari si zecile de comentarii ale lui Admin - una si aceeasi persoana cu D-L Burcu, ati fi observat cu usurinta, ca nu "acum" constata, ca dimpotriva s-a certat cu toti, spunand si reluanad de zeci de ori ideea ca toti politicienii, sunt o apa si un pamant, iar destul de multi, indiferent de culoare, hoti de neam si tara! Cititi si arhiva blogului, sunt multe lucruri interesante! Dar sa nu ne irosim aiurea: nu d-l Burcu este subiectul, iar din cate vad eu, nici domnia voastra nu cred ca intentionati sa schimbati directia discutiilor, a comentariilor!
Ne Certam degeaba . Concluzia este una . Avem o clasa politica de toata jena , prea putin ii intereseaza adevarul, alegatorul sau legea. CEEA CE II INTERESEAZA ESTE SCAUNUL SI AFACERILE PERSONALE . Domnul Voicu, omul bun la toate pentru toti cei cu necazuri, indiferent de culoarea politica este cel mai bun exemplu. Trecerea tacita in parlament a atator legi atidemocratice este alta dovada . "greselile " de procedura in atatea cazuri contestate, e alta divada . Votarea salariilor si pensiilor parlamentarilor la sume astronomice pentru 4 ani de " munca asidua " este alta dovaDA , Afacerile dintre Vantu si Basescu este alta dovada , trecerea unor oameni grei dintr-o tabara in alta , este alta dovada . Ce dovezi mai vreti ? Nu mai exista culoare politica in Romania. Exista un miros, al banilor si atat . Cine ia mirosul, nu se mai uita de la culoarea politica . "What is the coloure of money" era titlul unui cantec .Asta e culoarea preferata de toti politicienii. Asa ca nu va mai certati degeaba . Discutam de pomana si pe HG735, PROBLEMA NOASTRA ESTE LEGEA SALARIZARII SI LEGEA PENSIILOR. aSTAE ODATA VOTATE SUNTEM TERMINATI. Toate micile procese pe HG735 sau mai stiu eu ce articlolas din metodologie sunt mici momente de satisfactie fara efect si perderi de timp . Ciorbea a spus un mare adevar " in Romnaia nu se va castiga nici un proces" Si in afara de cele doua legi, orice alt proces este inutil , perdere de timp si de bani , pentru ca si daca se da castig de cauza pe art 2.6.si 10 din HG 735, tot nimic nu am castigat , Legea pensiilor merge inainte , Boc va schimba articolelel sau intreaga HG si tot cum vrea el va fi .Noua decizie a CC este inca o dovada ca legile se fac cum vor ei , nu cum trebuie . Sa vezi cu ochii tai ca sunt doar 80 de votanti, si sa sustii ca legal au fost 170 pentru ca " asa scrie in doocumente " frizeaza nesimtirea. E ca si cum domnii din Curtea Constitutionala ar spune -ca tor vorbim de culori- ca ROSUL ESTE PORTOCALIU SI NU ROSU, PENTRU CA ASA SCRIE SUB EL, PORTOCALIU. Nu conteaza faptele ci .. etichetele .
RăspundețiȘtergereImi face impresia ca nu suntem in stare sa ne identificam nici interesele , nici dusmanii, nici solutiile .
DOVADA.
RăspundețiȘtergereAzi, daca tot vorbim despre dovezi, va ofer GRATIS una, din care rezulta fara dubii ca CD al SCMD, fie a cheltuit banii de pomana pe "avocata casei", fie a dat prea putini, raportat la pretul pietei:
_____________
From: "Sindicatul Militarilor Secretariat"
To: roarmy230@yahoogroups.com
Imi permit sa intervin in aceasta dezbatere, deoarece am observat ca multi juristi (fosti militari) sunt abonati ai acestui grup de discutii pe Internet, unii fiind chiar membri ai SCMD.
Va informez ca in aceste zile, la Secretariatul SCMD primesc o avalansa de mesaje si telefoane de la membrii nostri de sindicat din toate colturile tarii, de genul:
•Am fost chemat la CMJ/S/Z sa ridic adeverinta, cum procedez? Care este pozitia SCMD?
•Nu am depus cererea de obtinere a adeverintei de venit, ce trebuie sa fac in continuare? Ce ne recomanda SCMD?
Majoritatea sunt dezamagiti si se simt abandonati cand li se recomanda sa actioneze cum cred ca este mai bine pentru ei, pt. ca SCMD nu are o ""reteta"" de actiune.
Opinia mea este aceea ca SCMD se descalifica iremediabil daca nu va elabora rapid un ghid de actiune unitara pentru membrii sai, fie si numai pentru aceia aflati in cele doua ipostaze de mai sus.
Azi SCMD are nevoie urgenta de consilierea si decizia responsabila a tuturor membrilor sai cu pregatire juridica.
Cu tot respectul,
SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
Secretariat
Lt. col. (r) Rinciog Dumitru
Telefon: 0725 562 223
Fax: 0318177371
Adresa: Bucuresti, Bd. Poligrafiei, nr.4, Sector 1
E-mail: secretariatscmd@yahoo.com
Site: http://www.sindicatulcmd.blogspot.com/
____________________
Iata, FALIMENTUL declarat al CD - SCMD!
Nu au bani, nu au avocati! Nu au solutii!
Au iesit la mila publica!
OK, dar cu noi, cum ramane?
La voia intamplarii?
Avocatii platiti cu toti banii nu pot si nu vor putea raspunte disperarii explozive a pensionarilor militari,si nu numai militari.Intrebarile sunt din ce in ce mai multe pe nett,la telefon, la coada la pensii,la coada la banca ,la cimitir, la biserica...Toate o iau razna, lumea este debusolata si cauta ajutor,sprijin moral,mingiiere.,,Te uită cum ninge decembre...
RăspundețiȘtergereNu râde... citeşte nainte."
DOVADA!
RăspundețiȘtergereUnde dai, si unde crapa!
From: "Cobuz Lenuta"
To: roarmy230@yahoogroups.com
Domnule de la Secretariatul SCMD,
Sunt membra a acestui grup, inainte de a fi membra a SCMD (care nici nu exista).
Cred ca nu va suna telefoanele mai mult ca mie! Intre ora 7 dimineata si 23.
In afara de dna colonel care mi s-a alaturat aseara, cati alti juristi au mai raspuns PREZENT apelurilor?
Juristii sa faca, juristii sa dreaga.... Care JURISTII? ca e unul singur?
In alta ordine de idei, termenul de 28 decembrie 2010 este prelungit cu perioada suspendarii HG 735.
Si tot in alta ordine de idei, ce faceti, dupa sedinta de aseara (CAND ATI FOST PREZENT SI STITI CE S-A DISCUTAT), imi pregatiti si mie soarta Anei Winzer ? Adica suspendarea?
Lt. col. (rez) de justitie Elena Cobuz
(INCA) vicepresedinte a SCMD
_______________
Nebunie curata!
E de ras, ori de plans?!
INCOMPETENTA ESTE CUVANTUL CARE CARACTERIZEAZA CONDUCEREA SCMD . IAR ACEST APEL AL DOMNULUI RINCIOG CARE NU MAI INCETEAZA SA NE UIMEASCA , ESTE O DOVADA GRAITOARE. AVEM CASA DE AVOCATURA , AVEM AVOCATI MILITARI ANGAJATI AI SCMD , AVEM DEPARTMENT JURIDIC, AVEM CAP, MINTE CE NE MAI TREBUIE?
RăspundețiȘtergereCe fericit e Neacsu!! De ce? de traficul pe care-l are don Burcu>
RăspundețiȘtergere@Neacsu
RăspundețiȘtergereDaca mai faceti afirmatii jignitoare, pot raspunde cu aceeasi moneda. Ba si mai dur.
Faptul ca nu reusesc sa ma fac inteleasa in egala masura de toata lumea e, pesemne, din cauza diferetelor, sa zicem ... de studii si nu da dreptul nimanui sa ma caracterizeze din punct de vedere profesional. SOLUTIILE MELE AU FOST TOTDEAUNA PE LEGE; NU AM SPUS NICIODATA CEEA CE PLACE URECHILOR SA AUDA SAU OCHILOR SA VADA doar de dragul de a intra in gratiile cuiva. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu... Si apoi mai stau si ingrozitor de prost cu timpul.
Recalcularea pensiilor noastre se face pe lg 119/2010, nu pe legea unitara. Faptul ca am luptat si pentru ea, adica pentru pastrarea pensiilor ocupationale pentru militari, nu inseamna ca m-am gandit ca ar fi influentat recalcularea nostra. Alta era ... miza!
Dar, asa cum am mai zis, fiecare pricepe cat poate.
Cat despre fericirea individuala, as zice ca cine rade la urma rade mai bine.
@ELENA-si care era miza? haideti d. Elena nu ne lasati asa ..orbeti!!!!
RăspundețiȘtergereElena , spune-mi unde te-am jignit si daca vin cu flori daca am facut aceasta greseala .
RăspundețiȘtergereLa care comentariu si pasaj te referi ?
Legea 119, recalcularea , HG735 sunt doar unelte si mijloace de punere in aplicare a Legii unitare care ne desfiinteaza statutul . Cine nu vede acest lucru, sa-si cumpere ochelari .Pierderea dreptului la o lege ocupationala ne face expusi oricaror alte legi si GH care pot face ce vor. HG 735 este o jucarie o batalie de orgolii si de o parte si de alta , nu are nici un efect major. Nu trebuie sa fii procuror ca sa realizezi asta . Noi ne pierdem timpul si banii pe pricese de calomnie indreptate impotriva lui Boc, (orgolii marunte) de dreptul de a ne cere singuri recalcularea sau de a ne fi recalculata fara cerere, cand de fapt ceea ce conteaza este ca se recalculeaza si se incalca astfel o serie de alte drepturi si prevederi ale legislatiei europene printre care dreptul la proprietate si principiul neretroactivitatii legilor. Astea sunt punctele pe care trebuie insistat , nu pe Cluj, sau procese de calomnie . Ce se intampla Elena daca se anuleaza articolele 2,5 si 10 ?Ce sa- intamplat si cu L329 . APARE ALTA CU ACELASI CONTINUT, DAR CU VIRGULA MUTATA MAI IN STANGA SAU MAI IN DREAPTA . SI ATUNCI, DE CE ATATA PIERDERE DE TIMP SI BANI SI STRESS ?Aceste afirmatii te-au jignit ? Dar este un punct de vedere . poti sa-l impartasesti sau nu, e dreptul dumitale, dar nu te-am jignit cu nimic .
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste faptul ca poti face afirmatii jignitoare, stiu , cunosc, nu e nevoie sa ma informezi. Nu e o noutate.Dar iti inteleg afirmatia , nu stiai ca stiu. Nu ti-am raspuns la fel, pentru esti femeie si pentru ca nu obisnuiesc.
RăspundețiȘtergereDOVADA.
RăspundețiȘtergereUn apel de bun simt:
____________
From: Vasile Teodorescu
To: roarmy230@yahoogroups.com
Domnule Rinciog, Doamna Cobuz,
Am urmarit cu stupefactie dialogul dumneavoastra, adica dialogul pe internet a doua persoane DIN CONDUCEREA CENTRALA a SCMD.
Sincer, m-au cam trecut fiori de neliniste!
Credeam si speram ca problemele din conducerea SCMD s-au rezolvat. Prima problema pe care ati avut-o cu doamna Winzer am crezut ca a fost o intimplare intimplatoare.
Apoi domnii Rinciog si Pricina au tabarit nefiresc si oarecum las asupra altor persoane membre SCMD din teritoriu care au indraznit (!?!?!?) sa aiba alta opinie decit conducerea centrala.
Acum vad ca in colimator intra dna Cobuz.
Cine urmeaza? Cu astfel de probleme se ocupa conducerea SCMD?
Adica cine nu este intru totul de acord cu noi, este impotriva noastra? Cum iesi din front, imediat cineva din conducere sare la beregata si te eticheteaza ca esti infiltrat, deviationist, ca reprezinti interesele nu-stiu-carui partid etc
Catre ce ne indreptam?
In aceasta perioada, in care trebuie sa ne unim eforturile pentru rezolvarea obiectivelor SCMD, conducerea se ocupa de vinatoarea de vrajitoare? Reveniti-va fratilor!
Abia astept sa tabariti si asupra mea!
Sa ma combateti cu minie proletara!
Va astept!
Eu chiar am intrat cu speranta si incredere in SCMD si fara a urmari vreo functie in SCMD! (Ar fi si aiurea in acest uitat de lume orasel de provincie!) Astept ca membrii SCMD in general si membrii conducerii SCMD (fie de la centru fie din filiale) sa nu faca aceleasi erori ca si cei din arcul guvernamental.
Va reamintesc, dragi prieteni, ca nu sunteti sefii nostri, ci sunteti colegii nostri care (intimplator si temporar!) trebuie sa ne reprezinte cu competenta si onoare in lupta noastra cu civilii.
Haideti va rog sa terminam cu luptele dintre noi si sa ne vedem de obiectivele importante ale SCMD! Nu am nimic cu nimeni din SCMD de impartit, dar m-am saturat sa vad pe acest forum discutii neserioase despre avansari in rezerva, despre cazul Doboseru&Comp, daca solicitam sau nu adeverinte etc.
Eu totusi sper ca am fost bine inteles, fara patima si fara resentimente. Cu stima, Vasile Teodorescu, lt col rz
________________
Sper, cu acest apel la calm, ratiune, sa inceteze si activitatea mea de reporter incognito, pe meleagurile grupului de discutii roarmy!
Nu pot intelege de ce noile legi ,aflate in proiect, ale pensiei si salarizarii ar avea o influienta asupra pensiilor noastre, recalculate conform L119 sau ramase conform L164.
RăspundețiȘtergereEste adevarat ca ele se refera numai la viitorul cadrelor militare aflate in activitate.
Daca ne recalculeaza pensiiile conform L119 si ne racordeaza la punctul de pensie, probabil si legea unitara va stabili aceiasi soarta si pentru cei ce sint activi (intreruperea legaturii cu soldele militarilor activi).
Daca nu ne recalculeaza conform L119 , atunci raminem racordati la legea 164 si ar rezulta ca in viitor si actualii activi sa beneficieze de o lege ocupationala, de tipul L164.
Daca ne recalculeaza conform L119 , noi pensionarii militari vom fi racordati la valoarea punctului de pensie , iar activii au si varianta de a avea o lege a pensiei ocupationala.
Nu cred ca in legea noua a pensiei se va stipula ca fostii si actualii militari vor ramine in continuare cu L164(sau alta imbunatatita).Nu exista vointa politica, inclusiv la opozitie, ci numai "jocurile de glezna".
In concluzie, sansele militarilor in rezerva si activi nu sunt de partea lor!
Deocamdata...
@ elena,
RăspundețiȘtergere....................................................................."Culoarea Elenei" este identica cu cea a propriului ei interes si a categoriei socio-profesionale din care face parte. Credeam ca ati inteles de mult lucrul acesta.
Raspus dat d-lui Burcu,
.....................................................................Personal nu am nimic impotriva faptului ca iti urmaresti PROPRIUL INTERES .Chiar iti admir tenacitatea si puterea de lupta .E singura ta sansa de a-ti salva PENSIA ...(la nivelul cuantumului actual... bineinteles) .Ce te face sa crezi ca interesul tau si al unui numar de 5/6 mii de pensionari militarii (membrii SCMD) este si interesul intregii categorII socio-profesionale la care te referi ???...adica peste 120 de mii ,avand in vedere faptul ca cel putin la nivel declarativ din sindicat fac parte si fosti colegii de-ai nostrii din fosta militie(actuala politie)/administratia penitenciarelor/s.a.m.d.
Nu te obosi sa-mi raspunzi ! Priveste in propria-ti constiinta si e suficient.
Domnule Teodorescu,
RăspundețiȘtergereAveti dreptate, in toate aspectele , cel putin din punctul meu de vedere , dar faceti o singura greseala si anume cand afirmati ca noi suntem in razboi cu civilii. Nu inteleg de ce am fi in razboi cu ei ? Fratele meu, sotia , vecini, prietenii, neamurile , sunt civili si nu sunt in razboi cu ei . Poate ar fi vrut Basescu sa fie asa , dar nu e. Nu ne razboim cu civilii ci cu cei care isi bat joc de noi, cu sau fara grade din afara sindicatului sau dinauntrul lui.
Asa zisul conflict dintre Elena si Rinciog , este o " scapare " a grabei cu care domnul Rinciog incearca sa fie peste tot , sa controleze tot, sa subordoneze tot . Banuiesc ca acel comunicat (nu ar fi prima oara ) aparut pe pagina juridica nu a fost opera doamnei Elena si de aici confuzia si neconcordantele intre unele vorbe si fapte . Dar nu va impacientati, totul se va calma spre binele SCMD , SCMD a cumparat batiste pentru toate tambalele din lume .
Armasul,
Daca nu intelegi de ce noua lege a pensiilor ne desfiinteaza, asteapta si ai sa intelegi. Pana atunci, cauta prin cartier un loc liber de dat cu capul. S-ar putea sa mai gasesti. Dar grabeste-te , e mare cautare iar cererea o sa creasca substantial.
@all,
RăspundețiȘtergereStie careva unde sunt : PKM/Micutzul/mos alecu/ilie de la scularie/si alti sustinatori fanatici ai SCMD-ului ? Probabil micutzul isi lustrueste bocancii si curata puscociul dar ceilalti ??? ... or fi dat o fuga la CMJ si dupa ce si-au luat adeverintele de venit .... s-ar putea sa fi ajuns la concluzia ca lupta pentru o cauza care nu prea are nimic comun cu statutul si veniturile lor....
Vulpoiul,
Vulpoiule,
RăspundețiȘtergereAi vrea tu sa fii vulpoi. Tea-i saturat de celelalte pseudonime ? Toti cei despre care vorbesti sunt departe de a fi sustinatori fara rezerve ai SCMD . Da , sustin SCMD dar nu neaparat si pe cei ce isi bat joc de elcum imi pare ca insinuezi dumneata.Apropo, dumneata pe cine sustii ? Pe Rinciog sau pe Elena ? Sau SCMD ?
@ Neacsu,
RăspundețiȘtergereNu d-voastra va faceasm apelul d-le Neacsu.D-voastra sunteti peste tot!...si e de bine... ! Nu sunt membru al sindicatului iar Elena si Rinciog imi sunt total indiferenti ca dealtfel si ceilalti membrii ai CD. Si pentru ca m-ai intrebat pe cine susutin,te asigur ca in nici-un caz asociatii sau orice alta forma de organizare aservite actualei puteri.Sunt un bun amic al catorva principii cum ar fi : dreptate/echitate/moralitate/...si ar mai fi multe...multe altele.
Elenei i-am adresat comentariul de la ora /19:42 / ce-i drept nesemnat...dar il revendic acum.
Vulpoiul,
WOOOOOW WOOW, New kid on the block ?
RăspundețiȘtergereE prea ciudata aparitia , tocmai cand arde . Lasa-ma sa-mi revin vulpoiule. In ceea ce priveste echitatea si egalitatea si dreptatea , sunt atat de multi care le revendica , incepand de la opozitie pana la Vantu si Voicu, incat nici nu mai stii daca aceste cuvinte mai au vreo valoarea. Te mai astept . Poate vom deveni amici , poate nu . Oricum , atata vreme cat vei respecta principiile anuntate , vei avea respectul meu .
@Anonim 26 noiembrie 2010, 21:12 :
RăspundețiȘtergereSintem pe-aici ... dar cu atitia 'anonimi' nu ai cu cine discuta...
La fel si cu cei care-si schimba 'parul' (numele) ... dar naravul , ba ...
pensionar militar a scris:
RăspundețiȘtergere24 Noiembrie 2010 la 10:51 pm
Recalcularea merge in continuare! Singura deodebire este ca NU mai tebuie sa ceara pensionariul acest lucru! Nu ne vom mai semna singuri sentinta de diminuare a pensieie (in cele mai multe cazuri)! Deocamdata, daca nu face Guv. recurs la Buc. si se mai amana putin!
Am luat adeverinta de la C. Militar: lipsa un an si trei luni consecutiv, vreo 7 luni, cate una in ani diferiti, (asta-i clar viteza si superficialitate!) si numeroase diferente in plus si in minus fata de sumele reale (mai am o adev de la o arhiva intermediara pentru o 78% din perioada)!
PUBLICAT DE PLANO__ @DigiPorto
RăspundețiȘtergere-Un adevarat manifest politic lansezi.
-Daca numai SCMD poate rezolva problemele pe care le ridici inseamna ca a ajuns jos de tot democratia in Romania.
-Ce ar fi daca SCMD si-ar propune sa conlucreze cu toate organizatiile neguvernamentale si cu toate fortele politice, inclusiv cu oameni influenti din partidele de la putere, pentru ca si acolo sunt persoane interesate de problemele militarilor.In felul acsta ar demonstra ca si acest sindicat se va democratiza.
-Din cate observ SCMD este mai mult preocupat de pastrarea pensiilor conform L 164, fara sa atace discriminarile intre militari instituite de acea lege, care i-a avantajat doar pe cei care au iesit la pensie de pe functii de sefi.
-Eu m-as inscrie in SCMD doar atunci cand aceasta organizatie isi va propune sa lupte pentru:
- pastrarea pensiilor militare si a statutului de pensionar militar
- pensiile sa se recalculeze dupa unitatea de masura-punctul de pensie. Sefii, coloneii si generalii n-au fost toata cariera in acele functii si grade... ca sa primeasca pensie egala cu ultimul salariu.
-pensiile militare sa creasca proportional cu maririle soldelor militare.
26 noiembrie 2010, 22:32
Cezare, tu esti de mult inscris in SCMD . Las-o jos fetele .
RăspundețiȘtergereHopaaaa, prospatura , prospatura, cine e digi porto?Cam nou pe aici.
RăspundețiȘtergerePai,cum sa facem?Respectam o lege da ,un nu ,una da ,una...Iar din cele ,,da" ,un aricol da, sau pe sarite, cum ne-am dori? Vrem reguli noi? Atunci tragem o linie groasa si incepem un stat nou(republica, monarhie,...) constitutie noua;totul dela capat.
RăspundețiȘtergerePe comentatorul DigiPorto îl găsiţi pe blogg-ul domnului colonel Neacşu în materialul cu titlul "SE SCHIMBA TIMPURILE ?"
RăspundețiȘtergereNEACSULE-ca de obicei nu intelegi nimic,sau intelegi pe dos. hai sa-ti fac schema(desenul)ce citesti este raspunsul lui PLANO la aberatiile lui DIGI...compri?
RăspundețiȘtergereMultumesc Anonim ca mi-ai semnalat.
RăspundețiȘtergereNu observasem .. Uitasem de Digi de cand se lasase de blogait.Imi parea cunoscut id-ul dar credeam ca s-a saturat de suturi. Vad ca a fost reactivat . Nu stii nimic Cezara ?
Pai si atunci ce faci mai Cezarica ? Ai trecut iara la transferuri de subiecte asa , fara comentariu fara nimic ? Nu te-ai mai saturat de intaratat ? Cand aduci ceva pe aici, vino si cu parerea proprie , nu doar arunca pisica peste gard. Intra pe poarta si infrunta situatia "barbate" . Ceea ce faci tu, fac doar femeile. Sau de cand ti-ai furat-o iti pregatesti transferul ?
RăspundețiȘtergereAnonimule,dezinformarea este o arma desteapta daca STI s-o folosesti.Publica si cererea mea de inscriere(poate mi-ati facut una!!) si in felul acesta te vor crede si ..Curcile!!PS.puteti felicita M.A.I.-au adeverintele fara greseli!
RăspundețiȘtergereCezare dragul meu băiat nu se scrie "STI" ci "STII", sau ai rămas cu acelaşi limbaj de pe vremea când "ierai TIGRI2" ! Aveam o părere mai bună despre bănăţeni, dar ştii tu:"Excepţia confirmă/întăreşte regula"!
RăspundețiȘtergereVorba lui Puiac: pt.tine trebuie o lege specială...
Vulpoiul animal folositor.
te credeam de buna credinta daca-i spuneai si lui neacsu ca --TEA-I se scrie corect te-ai--- cum nu i-ai spus te cred un vulpoi neneorocit
RăspundețiȘtergereCam multe lectii de gramatica pe aici . E multi "anagramati" se pare. Vad ca s-a intors si campionul agramatilor, Giuliano-Digi Porto. O mai fi invatat ceva gramatica intre timp, ca s-au straduit cativa sa il invete limba romana . Se pare ca Elena isi mobilizeaza toate fortele , e la mare ananghie. Roarmy o persifleaza , CD o bombardeaza, se cam imputineaza treaba .
RăspundețiȘtergereAriciul.A.F
RăspundețiȘtergereDomnule Cezar de ce nu te transferi la MAI? Poate obtii ceea ce doresti atat de mult, adică o pensie mare cat maneca cojocului.
ps. Tigri2=pilot militar(mig,helicopt.tu-100;suhoi,f-16-19,erofither) I=cdt. arme adunate
RăspundețiȘtergere@ vulpoiul animal folositor,
RăspundețiȘtergereVad ca-ti place atat de mult pseudonimul sub care am comentat azi, ca te-ai si lipit de el. Ai fi fost mult mai inspirat daca ti l-ai fi ales inaintea mea. Dar cum FAZANII nu au stofa de vulpoi.......
Cred ca pseudonimul ,, Fazanul 1,2,3...." ar fi mult mai indicat pentru cei care mai cred inca in SCMD si in conducerea acestuia ...
Vulpoiul,
Am citit si cam are dreptate desi nu imi face placere sa spun:
RăspundețiȘtergere"Redau mai jos o scurta si “ fierbinte” corespondenta intre doi membri ai conducerii SCMD. Doamna Elena Cobuz Vicepresedinte , sef al departamentului juridic, si domnul Rinciog Dumitru, de la departamentul secretariat, administrator al blogului personal caruia i-a dat denumirea de SCMD. Ambii, membri fondatori ai SCMD .
Poate se va crede ca o fac cu o bucurie rautacioasa sau asa , pentru ca imi place barfa . Ei bine nu, nici nu ma bucur si nici nu barfesc , incerc doar sa ma lamuresc si astept raspunsuri de la cei indreptatiti sa le dea . Va las sa cititi , sa va puneti intrebari,si apoi voi pune si eu cateva "
Continuarea pe blogul lui Neacsu.Unde are , are dreptate, SCMD isi da singur goluri, e ceva putred rau acolo.
Mai vulpete de la 13:58, ori esti vulpoi ori esti C.Arici! Huoo..tareste-te odata sa stim si noi!
RăspundețiȘtergereVulpoiule, eu inca mai cred ca SCMD nu inseamna D&P si de aceea inca mai cred in posibilitatea si sansa militarilor de a-si rezolva problemele. Cum celalalte Asociatii ale militarilor cam fac pluta pe spate, cineva trebuie sa miste in front.De la SCMD merita luat spiritul combativ dar abandonate stilul de lucru si lipsa de orientare,aroganta si fumurile, limbajul suburban. Cam multe si din pacate , majore. In actuala formula, au toate sansele sa treaca in subsolul clasamentului.
RăspundețiȘtergere@anonim 14:09,
RăspundețiȘtergerePrietene,nu sunt C.Ariciul... dar in mod sigur TU esti unul dintre FAZANI!!!
@Cezar,
Vulpoiul NU este una si aceasi persoana cu ,, Vulpoiul ,animal folositor"
@mos alecu,,
E atat de simplu sa-ti dai nseama cine sunt ! Sunt un vechi comentator pe acest blog... si daca m-ai fi citit cu atentie ...ai fi obsevat faptul ca ,, Vulpoiul " este SINGURUL pseudonim sub care am comentat in postura de anonim .
Vulpoiul,
mai oameni buni,treceti si pe la blogul lu neacsu,nu vedeti cu cata ardoare va roaga!!apropo :realizati cam cum ar merge treburile, daca ar fi neacsu sef la scmd.el are absolut ttoaaaatttteeee calitatile pe care le-a enumerat ca nu sunt la actualii. nenorocirea e ca nu i le vede nimeni ,dimpotriva.@vulpoiu-strange nene toti aricii astia(teposi,virili,folositori) si ii du la o partida de inot.--MANIX__
RăspundețiȘtergereManix, eu nu am rugat pe nimeni sa intre pe blogul meu. E treaba ta ce crezi. Nici nu am spus ca am toate calitatile care lipsesc celor din conducere. Observ insa ca nu contesti faptul ca le lipsesc lor , ci ca mi-ar lipsi mie . Este totusi un punct in favooarea dumitale. In ceea ce ma priveste , nici nu conteaza daca le am sau nu, nu sunt pus in situatia sa nenorocesc mii de oameni,prinr-o conducere absurda asa ca e irelevant. Dar halatul?
RăspundețiȘtergereZise ursul catre vulpe...
RăspundețiȘtergereAh cumetre...
Ursu!
,,Ferma Animalelor – George Orwell
RăspundețiȘtergere"Toate animalele sunt egale, numai ca unele animale sunt mai egale decat altele"Cand animalele preiau conducerea fermei in care locuiau si isi alunga stapanul betiv, au credinta ca se indreapta catre un viitor stralucit. Visul lor este de a trai intr-o lume in care toate animalele sunt egale, au aceleasi drepturi, iar castigul si proprietatea sunt impartite in mod egal. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pe moment, toate gurile sunt satule. Regulile de aur ale colectivitatii sunt scrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sunt egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Curand, toata fantezia le este spulberata cand viclenii porci preiau conducerea si se bucura de toate privilegiile puterii, unul dintre ei, Napoleon, devenind liderul tuturor animalelor. Unul cate unul, principiile pentru care au stranit o adevarata revolutie impotriva ‘tiranului’ om sunt abandonate, uitate, pana cand libertatea le este ingradita din ce in ce mai mult"
NU CRED CA A INTELES CINEVA CA TOATE ANIMALELE FACEAU OUA ,DORMEAU PE SCARA DIN COTET, AVEAU PAR SI FACEAU HAM, IAR PENTRU ASTA PRIMEU CITE UN CAUS DE GRAUNTE !
RăspundețiȘtergere@ursul,
RăspundețiȘtergereVere,sunt vulpoi!!!(adicatelea mascul)! Daca nu esti pe invers ...atunci ,,trageti-o singur " sau altfel spus ,,ia-o la laba" ...ca tot esti urs!!!
Vulpoiul,
Dupa cum vorbeste vulpoiul , a crescut in cocina nu in vizuina .
RăspundețiȘtergereHai bai Vulpe mai lasa-ne ca de cand ai aparut tu pe blogg acum 2 saptamani, toti au devenit corecti, cinstiti si onesti ca tine! Poate te aranjează ursu ca prea ai tupeu...
RăspundețiȘtergere@ anonim 16:26,
RăspundețiȘtergereInterpreteaza tu punctele de suspensie din comentariul ursului... ,, ah cumatra ce te-as....", convinge-ma ca ursul are talpa si nu LABA ......si daca reusesti mai discutam despre cine si unde a crescut.
Vulpoiul,
Harjoneala, face bine la sanatate!
RăspundețiȘtergereGarantez! Intrebati Doctorul!
de fapt ,poezia e cam asa;Zise cucul catre vulpe/Ah cumatra ce te-as.....Iara vulpea de sub nuc/ Du-te in ...mea de cuc!! deci cearta voastra nu are Obect-Manix
RăspundețiȘtergerehttp://luju.ro/institutii/ministerul-justitiei/ministerul-justitiei-cere-csm-pedepsirea-judecatorilor-de-la-valcea-care-au-declarat-nelegale-reducerile-salariale-cu-25--reactie-de-revolta-a-amr-si-apr
RăspundețiȘtergereNu sunt curios ce va urma.Stiu,98.99% !
@DigiPorto 09.43 profund, pensiile militate sa se calculeze raportat la punctul de pensie dar sa creasca simultan si proportional cu cresterea soldelor militare. Hotarastete frate, punctul de pensie te intereseaza sa le-o dai la cap coloneilor si generalilor, dar de ce ii legi de functii la crestere? Vrei o strutocamila, lasa-i cu capra moarta. In rest, de acord cu tine, sa-mi creasca mie pensia dar sa le scada tuturor celorlalti pentru ca prea mi-a crescut ficatul.
RăspundețiȘtergereDapix,
RăspundețiȘtergereTe-ai aranjat frate.
Circulă un zvon pe roarmy230 dar l-am auzit şi din altă sursă. Se zice că datorită bulibăşelii făcute prin documentele privind veniturile militarilor, care va duce la proteste, contestaţii şi procese, echipa lui Boc pregăteşte o variantă. Plafonarea pensiilor militare la valoarea unei pensii recalculate pe baza salariului mediu pe economie urmând ca ulterior, pe măsură ce se rezolvă contestaţiile la adeverinţele de venituri salariale să se mai adauge sau să se reţină diferenţele rezultate. Repet e doar un zvon dar mi se pare destul de plauzibil. In felul acesta se rezolvă multe probleme. In primul rand se diminuează drastic necesarul financiar pentru fondul de pensii pe o perioadă de cîteva luni. Pensionarii nu vor putea ataca simultan guvernul în instanţă pentru că vor primi pensile recalculate mult decalat în timp. Parte din cei cărora le vor creşte pensile ( cei cu vechime completă şi cu mulţi ani de muncă în condiţii deosebite sau alte condiţii ) se vor decupla de marea masă a pensionarilor, vor apărea nemulţumiri intre diferitele categorii de pensionari ( maişti/subofiţeri cu ofiţerii, cei de la MAI cu cei de la M.ap.N, cei ieşiţi cu ordonanţa 7 aproape de limita de 20 de ani cu cei ieşiţi aproape de vârsta de pensionare. Nu e exclus ca Gabriel Oprea , care e sus pe val şi e destul de incomod pentru cuplul Basescu –Boc, să rămână fără planşa de surf. Se va arunca vina pe acesta pentru eşecul recalcularii şi pentru situaţia din armată, deja pe unele site-uri activii se acuză reciproc . Dacă va fi aşa ordonanţa de guvern va veni aproape de crăciun, e iarnă, e frig, vin sarbătorile, poliţia e sub lesa lui Igaş, magistraţii sunt legaţi de putere ca singurii beneficiari de pensii nesimţite, opoziţia nu ar veni la guvernare pe ceaţa asta nici dacă i-ar chema Băsescu. Nu ar fi exclus ca după bobotează să-l vedem ministru ,în locul lui Oprea, pe amiralul în rezervă Marin, un om perfect controlabil de către Traian Băsescu.
RăspundețiȘtergereUn individ se vede nevoit sa opreasca masina din cauza traficului blocat. Deodata, cineva ii bate in geam :
RăspundețiȘtergere- Ce s-a intamplat ?
- Teroristii au rapit parlamentarii si cer 10 milioane de dolari rascumparare. Altfel, ameninta ca ii vor stropi cu benzina si le vor da foc. Acum mergem din masina in masina si facem o cheta.
- Bine. Cam cat da fiecare ?
- Cam 5 litri !
http://bancuri.ziare.com/politic/roberta-anastase-2390
Neacsule nu vezi ca asta este problema, sa le scada pensiile celor care au grade mari, de parca cei care sunt colonei si generali au dobandit gradele la septica si nu au facut nimic prin armata (nu am avut onoarea sa ajung la aceste grade, statul roman nu a mai avut nevoie de mine, deci nu sunt in cauza) si pana la urma o sa murim de grija altuia.
RăspundețiȘtergereKaradeniz,
RăspundețiȘtergereNu ar fi exclus ceea ce spui vizavi de recalculare. Ar fi o ieseala buna pentru Boc. Dar nu cred ca l-ar debarca pe Oprea. Nu risca Basescu sprijinul parlamentar al UNPR. Voturile UNPR inca sunt importante in parlament. Vor lovi in el, vor da vina pe lucrarile facute de mantuiala , el va da vina pe timpul relativ scurt in care s-a lucrat, volumul de munca si stresul oboseala , lipsa de mana calificata , dar va ramane acolo unde e . Nu il dau jos decat daca ii dau alt minister care sa il multumeasca . Hai sa fim realisti.
Sunt cativa colegi care sunt preocupati de pensiile altora si nu vad ca 'iubitii" nostrii politicieni ne fac praf din toate pozitiile fara rusine. Ne meritam pe undeva soarta pentru ca nu suntem capabili sa ne unim fortele si sa ripostam in vreun fel sau altul.
RăspundețiȘtergere,,nu cred ca l-ar debarca pe Oprea. Nu risca Basescu sprijinul parlamentar al UNPR. Voturile UNPR inca sunt importante in parlament"
RăspundețiȘtergereCare parlament ?
Chiar,la ce mai trebuie? Da instantele de judecata ? CA CCR-ul...
Dapyx , iti dau dreptate . Nici nu te-am contrazis . Eu spuneam ca te-ai aranjat cu un partener d edialog pe cinste .
RăspundețiȘtergerePentru Kadeniz 21:37 ..........Zvonul asta l-am auzit si eu de la prieteni DE INCREDERE care au prieteni DE INCREDERE unde trebuie si pare sa fie asa. Acum cmj-urile si DFC, vor primi o multime de contestatii,ambele nu pot da rspuns in 30 de zile, si ca se inscrie la 01.01.2011 ca respecta legea recalculeaza asa dupa adeverintele incomplete, cine face contestatie bine cine nu iar bine. Nu mai vorbim de faptul ca fffmulti dintre noi nu vor putea sa dea statul in judecata. Asa ca ”Ia de la Basescu!Ia de la Basescu! De la Basescu!” Dragos Icleanu
RăspundețiȘtergerePentru KARADENIZ 21:37 Eu de pilda am 56 de luni lipsa. Dragos Icleanu
RăspundețiȘtergere@Dragos-nu-i asa ca Neacsu nu va crede?
RăspundețiȘtergereCatre toti curiosii: Ariciul, animal folositor nu este unul si acelasi cu Vulpoiul, animal folositor. Se pare ca, telepatic, au facut o alianta ca sa-i puteti prinde... de C. arici.
RăspundețiȘtergereHai pa, dizidentilor. O sa va dea oprea o pensie de 21 cm.
Nu eu am inceput cu trivialitatile. Eu am dorit doar sa va scot de la groapa de gunoi dar m-am convins ca n-am sanse. Ramaneti acolo...
Ariciul, animal folositor