Deşi de mai bine de o lună Roberta Anastase pare a fi devenit sinonim cu blocajul de la Camera Deputaţilor, motivele problemei sunt mai multe. Boicotul pe care l-au instaurat parlamentarii Opoziţiei şi chiulul pe care îl practică cei ai Puterii sunt cauzele care în acest moment au făcut Camera aproape nefuncţională.
Legi importante precum cea a bugetului de stat şi cea a salarizării unitare pot fi amânate până la Sfântul Aşteaptă din cauză că intrarea lor în Parlament este imposibilă în acest moment. Camera Deputaţilor este blocată din cauza luptei dintre deputaţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. În centrul luptei, stă plasată chiar preşedinta Camerei, Roberta Anastase.
Boicotul
Opoziţia susţine ferm şi tare că va continua să absenteze de la şedinţele Plenului şi ale Biroului Permanent până când Roberta Anastase nu va fi înlocuită la şefia Camerei Deputaţilor de un alt pedelist. Conform regulamentului Camerei, Biroul Permanent trebuie să întrunească un număr minim de 7 parlamentari pentru a se stabili cvorumul. În componenţa sa sunt 6 deputaţi ai Puterii ( 5 de la PDL şi unul UDMR ) şi 7 ai Opoziţiei ( 4 PSD şi 3 PNL ), astfel că, absenţa aleşilor Opoziţiei face imposibilă organizarea oricărei şedinţe a Biroului. În aceste şedinţe se stabileşte programul Camerei Deputaţilor şi se repartizează la comisiile de specialitate noile legi pe care Guvernul le trimite Parlamentului. Altfel spus, cât timp PSD şi PNL nu vin la şedinţele pe care le prezidează Anastase, Emil Boc şi echipa sa stau cu proiectele de lege le uşă.
Chiulul
Nu doar boicotul parlamentarilor Opoziţiei, ci şi chiulul pe care îl trag aleşii Puterii creează blocajul. Pentru dezbaterea şi votarea legilor, în plen este nevoie de un cvorum de 167 de parlamentari. Adică, la şedinţe trebuie să fie prezenţi jumătate plus unul din numărul total de deputaţi. Coaliţia guvernamentală are în acest moment un număr de 186 de deputaţi. Deci, dacă nu se întruneşte cvorumul, o cauză este aceea că minimum 19 deputaţi ai Puterii au absentat.
Frauda
Boicotul parlamentarilor PSD şi PNL durează de la 15 septembrie, când Legea pensiilor a fost votată - spun opozanţii - printr-o fraudă girată de Roberta Anastase. Atunci, preşedinta Camerei a validat cvorumul prin prezenţa a 175 de deputaţi ai Puterii şi Opoziţiei, deşi televiziunile au susrprins prezenţa în sală a cel mult 100 de parlamentari.
Blocajul din Parlament pe înţelesul tuturor. Frauda, boicotul Opoziţiei şi chiulul Puterii
Modificări la Regulament
Marţi seară, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut partidelor parlamentare să pună armele în cui pentru 45 de zile şi să deblocheze lurările parlamentare pentru a nu rata tranşa de la FMI, mai mulţi PDL-işti au fost chemaţi la Cotroceni. Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Roberta Anastase au discutat cu Băsescu şi au căutat soluţii de deblocarea a Parlamentului, Opoziţia anunţând că nu are de gând să facă pace până nu e schimbată preşedinta Camerei Deputaţilor. Pentru deblocarea Camerei, grupurile parlamentare ale Puterii au de gând să modifice Regulamentul astfel încât deciziile în Biroul Permanent să se ia cu majoritatea celor prezenţi la şedinţă şi nu cu majoritate din totalul membrilor BP, cum este acum. O altă modificară avută în vedere de demcorat-liberali este aceea că un lider de grup poate solicita apel nominal pentru verificarea cvorumului plenului doar dacă va demonstra că are în sală 25% dintre membrii grupului său. O altă modificare prevede că cvorumul este obligatoriu doar la votul final.
PDL caută soluţii „diplomatice” pentru ieşirea din blocaj. Pleacă Roberta, dacă pleacă şi Geoană
Băsescu a propus partidelor un moratoriu
Preşedintele Traian Băsescu a propus, marţi, în discursul său în Parlament, un moratoriu politic adresat partidelor politice pentru finalizarea acordului cu FMI, care ar marca începutul ieşirii României din criză.
"Sunt nevoit să îmi reînnoiesc apelul la responsabilitate adresate partidelor politice din Parlament", a arătat, în debutul discursului, şeful statului.
Iată principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:
- Drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dumneavoastră. Prin atitudinea voastră România poate merge spre mai bine sau mai rău.
- Finalizarea acestui acord ar marca începutul ieşirii României din criză.
- Ratarea ducerii până la capăt a acordului duce la deprecierea masivă a credibilităţii ţării pe pieţele financiare.
- Ordonanţa 50/2010 trebuie să ducă la protejarea drepturilor consumatorilor.
- Principalele obiective care trebuie atinse: adoptarea legii salarizării unice, adoptarea legii pensiilor, a legii bugetului de stat pe 2011, în condiţiile în care această lege ar reflecta şi încadrarea cheltuielilor de personal în plafonul de 39 de miliarde de lei, diminuarea consistentă a arierateor, îmbunătăţirea cheltuielii de resurse publice, încadrarea într-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investiţiilor deja începute.
- Ceea ce vă propun este un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii parlamentului.
- Sunt nevoit să îmi reînnoiesc apelul la responsabilitate adresate partidelor politice din Parlament.
- Obiectivul principal al acordului cu FMI a fost evitarea derapajului. România nu mai poate cheltui mai mult decât produce.
- România se poate îndrepta cu succes spre încheierea acordului cu FMI. Obiectivul lui principal a fost evitarea derapajelor macroeconomice. Încheierea lui ar înseamna că România a ieşit din criză. Toate partidele trebuie să fie conştiente că România nu mai poate cheltui decât produce. Încheierea cu succes a acestui acord ar însemna încheierea crizei de încredere de pe pieţele externe. Consecinţele directe ale creşterii credibilităţii în plan extern ar însemna că România ar fi din nou credibilă în ceea ce priveşte investiţiile străine. Condiţia este: acţiunea fermă pe termen foarte scurt, 30-45 de zile, la nivel de Guvern şi Parlament în câteva direcţii convenite cu FMI.
- Ceea ce vă propun este un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii Parlamentului. Cred că este posibil având în vedere că toate partidele susţin că acţionează în interesul naţional. Acţiunea vizează: adoptarea legea salarizării unice, adoptarea legii pensiilor, adoptarea bugetului pe 2011 care ar trebui să reflecte şi încadrarea cheltuielilor de personal în plafonul de 39 de miliarde lei, diminuarea consistentă a arieratelor, îmbunătăţirea cheltuielilor publice, încadrarea într-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investiţiilor deja începute şi finanţarea doar celor deja valabile. În acelaşi timp OUG 50/2010 trebuie să protejeze consumatorul asigurând un echilibru în sistemul bancar. Şi în sfârşit, avem nevoie de un sistem fiscal predictibil.
- Dacă acest acord cu FMI se finalizează cu succes, România îşi poate redobândi credibilitatea pe pieţele externe. Finalizarea lui poate marca sfârşitul crizei economice.
- Ratarea ducerii la capăt a acordului duce la finanţare extrem de scumpă a deficitului şi la riscul de a nu fi în măsură să facem plăţile de la bugetul de stat. Mediul politic s-a deteriorat puternic în ultima lună. Drumul pe care se va merge e la latitudinea dumneavoastră. Prin acţiunea dumneavoastră România poate merge mai bine sau mai rău. Timpul în care trebuie legiferate legile convenite cu FMI este de 30-45 de zile. Nicio altă soluţie decât acest moratoriu nu este viabilă.
- Ca om politic cu experienţă vă pot spune că românii îi vor aprecia pe cei care se bat cu criza şi nu pe cei care se ascund de efectele măsurilor anti-criză.
Deşi a vorbit numai în faţa parlamentarilor Puterii,
Băsescu a propus partidelor un moratoriu
Reexaminarea la Legea pensiilor, respinsă în Senat
PD-L a sabotat involuntar exercițiile de imagine ale lui Traian Băsescu
Din cauza absențelor senatorilor din arcul guvernamental, reexaminarea cerută de președintele României la Legea pensiilor a fost respinsă de Senat. Senatorii PD-L, UNPR și UDMR au respins din nou amendamentele Opoziției, votând contra intereselor pensionarilor.
Guvernanții au respins pensionarea la 64 de ani pentru bărbați și 60 pentru femei
Cu 57 de voturi „pentru” (PD-L, UNPR și UDMR) și 49 voturi “contra”, reexaminarea cerută de președintele Traian Băsescu la Legea pensiilor nu a trecut în Senat, fiind respinsă. Motivul principal al respingerii îl constituie faptul că senatorii din arcul guvernamental (PD-L, UNPR, UDMR) au avut 12 absențe și nu au atins numărul necesar de voturi pentru a trece reexaminare, adică 69 de voturi. Opoziția (PNL și PSD) a votat împotrivă, pentru că anterior i-au fost respinse o serie de amendamente care ar fi îmbunătățit situația pensionarilor.
După cum se știe, în Comisia pentru muncă și protecție socială a Senatului (aici opoziția este majoritară – n.a.), cu ocazia reexaminării, s-a adoptat un raport cu 93 de amendamente admise. Cele mai importante vizau valoarea punctului de pensie la 45% și vârsta de pensionare la 64 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei. Senatorii PD-L au contestat vehement aceste amendamente, susținând că în situația unei reexaminări se operează doar pe solicitarea venită de la președinție. Chiar dacă au existat precedente, în anii anteriori, în ceea ce privește reexaminări peste articolele solicitate expres, PD-L nu a fost de acord cu această soluție. (Reamintim că Traian Băsescu a cerut în reexaminare coborârea vârstei de pensionare la femei de la 65, la 63 de ani). Drept urmare, când s-a supus la vot legea pensiilor cu cele 93 de amendamente, fiind în majoritate, senatorii din arcul guvernamental au reușit să anuleze ce s-a decis în comisia de specialitate. Motiv pentru care, unul dintre liderii liberalilor, Puiu Hașotti, a declarat: „Domnilor guvernanți aţi votat din nou împotriva românilor. PNL nu poate da un vot împotriva intereselor românilor, drept urmare nu votăm cererea de reexaminare”.
Urmează ca reexaminarea la Legea pensiilor să fie dezbătută în Camera Deputaților, cameră decizională. Dacă și aici se vor înregistra defecțiuni, atunci vârsta de pensionare pentru femei va rămâne la 65 de ani.
Acțiunile propagandistice ale președintelui au primit o grea lovitură
În discursul de marți din plenul comun al celor două Camere, Traian Băsescu a făcut apel la deblocarea problemelor din parlament, pentru trecerea legilor importante. Iată că la nici 24 de ore, s-a înregistrat un blocaj, datorat exclusiv reprezentanților Puterii, care nu au asigurat majoritatea pe care o dețin în Senat. Şi în Camera Deputaților, din cauza absențelor deputaților PD-L, UNPR și UDMR, nu s-a putut susține sesiunea de vot. Marți, Traian Băsescu a arătat cu degetul spre Opoziție în ceea ce privește blocajele. Nici un cuvânt referitor la conduita Puterii, adică a zonei care deține și este obligată să asigure majoritatea. Iată că prin blocajul generat exclusiv de reprezentanții Puterii, Traian Băsescu a primit o grea lovitură care îi anulează prectic exercițiul de imagine de marți, când a încercat să arunce toate relele pe spinarea Opoziției.
PD-L a sabotat involuntar exercițiile de imagine ale lui Traian Băsescu
Reexaminarea la Legea pensiilor, respinsă în Senat
De aproape doua luni, Camera Deputatilor este paralizata!
Mereu am auzit doar de injuraturi, proiecte hilare, mai nou ... sex cu minore!
Presedintele Basescu vine in Parlament, iar acolo ... doar ... Parlamentarii Puterii!
Si nici acestia, nu-l iau in seama!
Guvernul, Premierul Boc ... nici ca mai conteaza!
Destructurarea institutiilor statului, este vadita!
Haosul se generalizeaza, pe zi ce trece!
Iar pe termen scurt, si totusi, "Vine, vine...iarna" ...
Quo vadis, Romania ?
Admin, V.Burcu
Domnul Basescu pune mai mult pret pe Roberta Anastase decat pe Legile Romaniei , dar are grija sa invinuiasca opozitia de lipsa de preocupare pentruinteresul national . Le cere sa treaca peste o ilegalitate ,doar asa ca sa nu paralizeze viata politica a tarii si un alt imprumut de care el are nevoie ca de aer ca sa supravietuiasca aloco unde s-a cocotat . Da vina pe Opozitie ca se leaga de " o persoana " si isi face ambitiile , trecand cu vederea ce a facut acea persoana , care , culmea acuma recunoaste ca s-a comis o ilegalitate , dar nu e ea de vina ci secretarul general de sedinta . Ca si cand nu ar fi ea cea care a numarat , citit si vazut cati oameni erau in sala in momentul votului . Dar in justificarea ei, nici macar nu anunta dac si ce masuri s-au luat impotriva celui asupra caruia arunca acuma anatema . Si nu sesizeaza procuratura . PDL-ul se joaca de-a patriotismul si interesul national . Romanii dorm .
RăspundețiȘtergereDomnule Neacsu, atunci cand pui in fruntea bucatelor indivizi care nu ar fi ajuns in acele pozitii prin efortul si pe mintea lor nici intr-o mie de ani, acei indivizi, constienti de acest fapt, executa tot ceea ce solicita "stapanul" pentru ca ei nu discern, iar reciproca este ca acesti indivizi (nulitati), verificati in timp, nu pot fi schimbati de stapan pentru ca pot numi in locul lor, gresit, persoane competente care sa nu mai raspunda la comenzi.
RăspundețiȘtergerePS
RăspundețiȘtergereRomanii nu dorm, sunt doar comozi si asteapta se le faca altii curatenie in ograda.