Fumatul.
Fumatul poate provoca multe probleme de sanatate, unele chiar fatale, atat fumatorilor, cat si nefumatorilor. Din aceasta cauza, fumatul este interzis in multe locuri publice. Tot din aceasta cauza s-au dezvoltat multe servicii de incurajare si ajutorare a fumatorilor sa renunte la fumat.
Motive pentru a ne lasa de fumat
Oamenii renunta la fumat din mai multe motive. Fie dintr-o dorinta de a-si imbunatati sanatatea, fie pentru a economisi bani sau pentru a reduce riscul de imbolnavire a celor din jur.
Fumatul poate provoca:• cancer la plamani (fumatul este cauza a mai mult de 80% din numarul de decese din cauza cancerului la plamani)
• boli de inima
• bronsite
• atacuri cerebrale
• ulcer de stomac
• leucemie
• gangrena
• alte tipuri de cancer, precum cancer in gura sau in gat
Poate de asemenea sa inrautateasca racelile, probleme de respiratie si alergiile. Printre efectele secundare se numara ridurile si respiratia urat mirositoare. Fumatul ne face de asemenea sa tusim, sa stranutam sau sa ramanem fara respiratie cand facem sport.
Protejarea sanatatii altor persoane
Inhalarea fumului de tigara provocat de alte persoane se numeste fumat pasiv si poate provoca de asemenea cancer. • Fumatul in preajma copiilor: copiii expusi fumatului pasiv au de doua ori mai multe sanse sa se imbolnaveasca de boli respiratorii; au de asemenea mai multe sanse sa faca infectii la ureche, amigdalita, respiratie grea sau astma.
• Viitoarele mame si fumatul: fumatul in timpul sarcinii poate afecta starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului; daca o viitoare mamica este expusa fumatului pasiv, ea poate transmite bebelusului chimicalele daunatoare.
• Fumatul in public: fumatul este interzis in multe locuri publice inclusiv in transportul in comun, teatre, sali de cinema sau cladiri publice.
De ce să ne lăsăm?
Dovezile ca tutunul este cauza unei lungi liste de boli, sunt de necontestat. In cazul in care stim ca fumatul este daunator, de ce nu putem opri din fumat? Pentru ca nicotina creeaza o puternica dependenta, iar tigara este una dintre cele mai eficiente dispozitive de livrare a drogurilor catre organism, conceput vreodata.
1. Voi avea mai putine riduri. 2. Dupa primul an, salvez bani cat pentru un laptop nou.
3. Ma voi lauda la toata lumea ca nu mai fumez.
4. Nu ma va mai bate nimeni la cap sa renunt.
5. Voi trai mai mult.
6. Nu ma voi mai duce dimineata prin frig dupa tigari.
7. Nu imi va mai sta pe creier.
8. Nu va trebui sa ma mai ascund.
9. Voi fi liber.
10. Voi putea face miscare.
11. In timp, voi ajunge la aceeasi speranta de viata cu cea a unui nefumator.
12. Voi scapa de grija de a ramane fara tigari sau fara foc.
13. Plamani mei nu vor deveni maro.
14. Nu voi mai avea hainele sau bancheta masinii, gaurite de tigara.
15. Cei din jurul meu nu vor mai fuma pasiv. 19. Nu voi mai tusi.
16. Voi fi in masura sa gust si miros produsele alimentare din nou.
17. Copiii mei vor fi protejati.
18. Dintii mei vor fi din nou albi.
19. Respiratia nu imi va mai fi urat mirositoare.
20. Dupa al doilea an, pot cheltui banii salvati pe o super petrecere de ziua mea.
21. Voi trai si-mi voi vedea nepotii.
22. Nu va trebui sa imi fac griji legate de impotenta prea devreme.
23. Nu va mai trebui sa ies tot timpul afara pentru a fuma.
24. Nu va mai trebui sa ma gandesc ca deranjez pe cineva cu fumul.
25. Voi fi mai productiv.
26. Nu voi mai pierde timpul in cautarea zonelor pentru fumatori.
27. Nu voi mai avea respiratia greoaie.
28. Prietena nu ma va mai acuza ca miros ca o scrumiera.
29. Voi fi plin de energie.
30. Masina mea nu va mai mirosi urat.
31. Copilul meu se va naste sanatos.
32. Varfurile degetelor mele nu vor deveni maro.
33. Pachetul de tigari, un lucru mai putin de carat in buzunar.
34. Nu va mai trebui sa ma opresc din drum ca sa fumez.
35. Nu voi mai fi nervos, anxios, stresat ca nu-mi primesc doza de nicotina.
36. Fumatul este obositor.
37. Nu voi mai avea remuscari ca am fumat prea mult pe parcursul zilei.
38. Voi fi foarte fericit pentru ca am reusit.
39. Nu voi mai scoate fum.
40. Voi scapa de prietenul imaginar.
41. Nu ma voi mai trezi noaptea pentru a fuma.
42. Voi fi mai plin de viata.
43. Voi fi un bun model pentru copii mei.
44. Imi voi demonstra ca sunt o persoana puternica.
45. Voi avea o circulatie a sangelui mult imbunatatita.
46. Voi fi mult mai cool.
47. Nu ii voi mai imbogati pe cei din industria tutunului.
48. Voi avea un stil de viata sanatos.
49. Voi avea sistemul imunitar mai puternic.
50. Eu voi avea controlul asupra vietii mele.
Descopera-ti propriile motive pentru a te lasa de fumat.
Important este sa le constientizezi si sa iti doresti sa te lasi de fumat.
Trebuie sa ai vointa. Sa vrei.
Alte motive sa te lasi de fumat
Cand tragi un fum, aminteste-ti ca acesta contine peste 4 000 de substante, majoritatea toxice, iar 40 dintre ele sunt cancerigene atat pentru tine, cat si pentru cei din jur. Daca nu-ti pasa de tine, gandeste-te la cei dragi. Sa nu-ti imaginezi ca-i protejezi daca ai deschis fereastra sau ai pornit un purificator de aer. Aerisirea rezolva partea stridenta a problemei – mirosul de tutun, nu însa si substantele chimice degajate de fumul de tigara. Acestea raman o perioada îndelungata în paturi, covoare, mobila, jucarii si chiar în peretii locuintei. De aceea, persoanele care traiesc într-un astfel de mediu sunt constant expuse riscului de a contracta boli grave, chiar daca sunt nefumatoare, simpla apropiere de obiectele „îmbibate” echivaland cu efectele fumatului pasiv. Studiile în domeniu arata ca membrii familiei unui fumator înregistreaza cu 25% mai multe probabilitati de a dezvolta un cancer pulmonar.
33 000 de romani mor in fiecare an din cauza fumatului ... Majoritatea au intre 35 si 69 de ani!
Inamic ireconciliabil al sanatatii
Fumul de tigara inhalat introduce în organism monoxid de carbon (similar emisiilor tevilor de esapament), arsenic (otrava cu care se omoara sobolanii), amoniac (element ce intra în compozitia detergentilor pentru spalat vase), acetona (elementul care se gaseste în dizolvantul pentru lacul de unghii), plumb, metanol volatil si multe alte substante nefaste pentru sanatate. Astfel, indiferent daca-i activ sau pasiv, fumatul reduce resursele de vitamina C ale corpului cu pana la 30%, creste nivelul colesterolului, distruge intestinele, predispune la dureri de spate, oboseala si dureri de cap, favorizeaza instalarea cataractei, slabeste sistemul imunitar, scade nivelul de toleranta la efort, subrezeste oasele prin demineralizarea lor, epuizeaza antioxidantii din organism, diminueaza acuitatea vizuala, dauneaza calitatii spermei, dubleaza disfunctiile erectile la barbatii de peste 30 de ani si infertilitatea la femei.
Si asta nu-i decat varful aisbergului.
Moarte la purtator
Fumatul ucide anual circa 4 milioane de oameni din lumea întreaga. Îsi ia tributul în fiecare minut cate 6 persoane. Constatarile medico-legale sunt din cele mai diverse: infarct miocardic (de 6 ori mai raspandit în randul fumatorilor), angina miocardica, emfizem pulmonar, bronsita pulmonara, cancer pulmonar, al laringelui sau gastric (este a patra cauza de deces în SUA), pneumonie, gripa, ulcer gastroduodenal.
În cazul femeilor, prejudiciile produse de tutun sunt si mai mari, data fiind menirea lor de a procrea. Potrivit rapoartelor medicale, fumatul în timpul sarcinii omoara anual 5000 de fetusi, creste riscul deteriorarii intelectuale a fatului si cel al nasterii unor copii subponderali, predispusi la alergii si leziuni cerebrale. În plus, 15% din cancerele descoperite la copii sunt cauzate de fumatul mamei în timpul sarcinii.
Ce zici? Te lasi?
Poate ca ar trebui sa te grabesti, rata riscului de deces prematur revine la normal la 10-15 ani de la renuntarea la fumat.
Ce se intampla cand ne lasam de fumat
La ce sa ne asteptam cand ne lasam de fumat?
Primele zile pot fi o adevarata incercare. Eliminarea nicotinei din organism poate face oamenii irascibili si frustrati, dar aceasta perioada intensa dureaza doar 48 de ore si este urmata de o imbunatatire vizibila. Plasturii de nicotina si guma pot fi de mare ajutor in aceste zile de inceput.
===============In primele 20 de minute: Presiunea arteriala si pulsul revin la normal.
Dupa 8 ore: Nicotina si nivelul de monoxid de carbon din sange se reduc la jumatate. Nivelul de oxigen revine la normal.
Dupa 24 ore: Monoxidul de carbon va fi eliminat din organism. Plamanii incept se elimine mucus si alte „resturi”.
48 ore; Nu mai exista nicotina in organism. Gustul si mirosul se imbunatatesc.
72 ore: Respiratul devine mai usor si nivelul de energie creste.
2-12 saptamani: Circulatia se imbuntateste.
3-9 luni: Tusea si respiratia grea se imbunatatesc,
capacitatea plamanilor crescand pana la 10%.
5 ani: Riscul unui atac de cord scade pana la jumatate fata de un fumator.
10 ani: Riscul de a face cancer la plamani scade la jumatate fata de un fumator. Riscul unui atac de cord devine similar cu al unei persoane care nu a fumat nicioadata.
... i-auzi lume ... avantaje ...
Fumatul ar putea avea şi beneficii asupra sănătăţii - STUDIU
Deşi autorităţi consacrate precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centers for Disease Control and Prevention şi experţi de la Food and Drug Administration au avertizat în repetate rânduri că fumatul dăunează grav sănătăţii, există studii care contrazic această teorie.
Cercetări recente au demonstrat că dependenţii de tutun sunt protejaţi de acest viciu împotriva cancerulului, bolilor de inimă şi afecţiunilor pulmonare, informează
● Fumatul reduce riscul intervenţiilor la genunchi. Chiar dacă dependenţii de nicotină cheltuiesc mulţi bani cu acest viciu, cel puţin nu vor da bani pe intervenţii chirurgicale la genunchi. Aceasta este concluzia unui studiu care arată că fumătorii prezintă un risc scăzut de a suferi operaţii la genunchi. Cercetarea, realizată de experţii de la University of Adelaide din Australia, publicat în această lună în jurnalul Arthritis & Rheumatism, arată că acest gen de intervenţii sunt comune persoanelor care fac jogging si celor obeze. În condiţiile în care fumătorii aleagră rar şi puţini dintre ei sunt expuşi riscului de obezitate morbidă, dependenţii de tutun prezintă un risc scăzut de a suferi o astfel de intervenţie chirurgicală. Mai mult, experţii susţin că nicotina previne deteriorarea cartilagiilor de la nivelul articulaţiilor, iar fumătorii sunt mai puţin expuşi riscului de a se confrunta cu osteoporoza.● Fumatul reduce riscul apariţiei bolii Parkinson. Numeroase studii au identificat anumite legături stranii între Parkinson şi fumat. Potrivit unei cercetări realizate anul trecut, dependenţii de nicotină sunt feriţi de riscul de a face Parkinson. Oamenii de ştiinţă de la Harvard au constatat că predispoziţia pentru această maladie creşte la persoanele care se lasă de fumat.
● Fumatul scade riscul de apariţie a obezităţii. Fumatul, mai exact nicotina, reduce apetitul. Un studiu publicat în iulie 2011, în jurnalul Physiology & Behavior, a arătat că cei mai mulţi fumători se tem să nu se îngraşe în momentul în care vor renunţa la acest viciu. Experţii de la Universitatea Yale spun că legătura dintre controlul greutăţii şi dependenţa de nicotină este una complexă. Cum nicotina reduce pofta de mâncare, fumătorii sunt mai puţin tentaţi să ronţăie între mese. De asemenea, fumatul le poate afecta acestora simţul gustului, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Yale (n.r. publicat în iunie 2011, în jurnalul Science).
● Fumatul reduce riscul de moarte după câteva atacuri de cord. Spre deosebire de nefumători, rata mortalităţii în cazul persoanelor care sunt dependente de tutun şi care au avut atacuri de cord este mai mică. Mai mult, fumătorii cu probleme la inimă în trecut răspund mult mai bine la terapiile de îndepărtare a reziduurilor de pe artere. Astfel, una dintre teoriile care susţine că fumătorii se simt mai bine decât nefumătorii după anumite tratamente, este că fumătorii fac primul lor atac de cord cu zece ani înaintea nefumătorilor, arată cercetarea publicată în American Heart Journal.
● Fumatul măreşte eficienţa medicamentelor destinate cardiacilor. Clopidogrel este un medicament folosit pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge la pacienţii care suferă de tromboză arterială sau alte probleme de circulaţie a sângelui şi care duc la apariţia atacurilor cerebrale sau a celor de cord. Se pare că fumatul creşte eficienţa acestui tratament. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest efect apare în cazul pacienţilor care fumează 10 ţigări pe zi. Se pare că anumite substanţe din ţigări activează proteinele denumite "cytochromes", responsabile cu creşterea eficienţei medicamentului. Niciun medic însă nu recomandă pacienţilor care se confruntă cu probleme de inimă să fumeze, mai ales că ţigările reprezintă unul dintre factorii declanşatori ale bolilor de inimă.
Sunt fumator inrait.
Nu-mi permit sa dau sfaturi nimanui!
Voi citi insa ... ceva timp aceasta postare!
Daca ma las de fumat, inseamna ca nu am pierdut vremea de pomana!
Voi cum priviti - tratati dependenta de tigara?
Orice sfat e binevenit!
Admin
===================================
14 aprilie 2012
UPDATE
Azi am implinit 3 (trei) luni de cand am fumat ultima tigara!
A fost o DECIZIE pe moment. Un act unilateral de vointa!
Cert este ca am cochetat un timp ... cu ideea!
Regret un singur lucru:
Trebuia sa renunt la tigari demult!
Admin
======================
LASATI-VA DE FUMAT
RăspundețiȘtergereGeneralitati: Metoda se bazeaza pe auto-sugestie si nu necesita nici un efort material sau de vointa. Durata ei este de aproximativ 40 -60 de zile, timp in care continuati sa fumati normal, fara nici un fel de restrictii.
ETAPA I-a. ANALIZA SI LUAREA DECIZIEI
- alegeti o perioada a zilei in care sunteti liber si relaxat.
- stati de preferinta intins si enuntati toate motivele care va fac sa fumati.
- ginditi-va ce s-ar intimpla daca ati elimina pe rind acele motive. Analizati ce masuri compensatorii ati putea sa luati. (de exemplu daca va temeti de o eventuala crestere in greutate, cautati metode de slabire dar incercati sa eliminati fumatul ca metoda de mentinere a siluetei)
- enuntati toate motivele care v-ar face sa renuntati la fumat. (sanatate, costuri mari, reactia societatii, accesul limitat in diferite locuri, etc.)
- dupa o analiza pro si contra, care poate dura si mai multe zile, luati decizia sincera de a renunta. Nu trebuie sa o comunicati nimanui. Momentul cind o sa anuntati ca nu mai fumati de citeva zile, este mult mai placut daca a fost tinut in secret. In plus, daca nu reusiti, nu o sa va critice nimeni.
ETAPA a–II-a. AUTOCRITICA
- incercati cel putin de 15 – 20 de ori pe zi, in timpul activitatilor normale, de rutina, sa va amintiti citeva dintre fenomenele negative pe care le simtiti (sau este posibil sa le aveti) din cauza fumatului. De exemplu, purtati cu dvs. urmatoarele conversatii:
- am mincarimi in git ? Este din cauza fumatului !
- respir greu cind urc doua etaje ? Tot de la tigari !
- hainele mele au un miros neplacut ? Tigarile !
- nu mai simt aroma mincarurilor ? Tot…….etc.
Cu cit gasiti mai multe motive de critica, cu atit mai bine.
Cu cit va criticati mai des, cu atit mai bine........
............
RăspundețiȘtergereETAPA a-III-a. CONVINGEREA
- dupa aproximativ 15 – 20 de zile de autocritica, o sa observati, fara sa va fi propus acest lucru, ca incepeti sa nu mai simtiti aceeasi placere cind aprindeti o tigara.
O sa observati de asemenea ca incepeti sa stingeti tigara inainte de a ajunge la filtru.
Aceasta este etapa cea mai importanta, in care realizati ca metoda este eficienta si ca aveti foarte multe sanse sa renuntati.
Continuati sa fumati normal si NU incercati sa reduceti numarul de tigari.
ETAPA a-IV-a. DECIZIA
Daca ati ajuns pina aici, acum este momentul sa alegeti o zi importanta:
- ziua in care o sa luati o decizie (nu va propuneti in acest moment sa renuntati la fumat. Lasati organismul sa decida el)
- folositi un program de calculare a bioritmului propriu si alegeti peste aproximativ 5 – 10 zile, ziua in care aveti cele mai scazute elemente (ziua cea mai negativa)
- in ziua respectiva (preferabil o zi libera) fumati mai mult decit este necesar.
In momentul cind deschideti un nou pachet intrebati-va daca mai are rost.
Propuneti-va sa fumati ultima tigara.
Lasati tigarile la vedere si apucati-va de treburile normale, incercind sa va ginditi la lucruri placute si care nu impun aprinderea unei tigari.
Dupa citeva ore, cind in mod reflex intindeti mina dupa tigari, uitati-va la ceas si spuneti-va:
- daca am rezistat 3 ore, de ce nu as rezista mai mult ?
Va asigur cu experienta unui om care a fumat 35 de ani, mai mult de un pachet pe zi, ca urmatoarele ore trec foarte usor si ca nu este vorba despre nici un fel de fenomene imposibil de controlat.
Nici macar nu aveti nevoie de cine stie ce vointa de fier. Organismul nu o sa va impinga spre pachetul de tigari.
O sa observati ca doar psihicul va duce cu gindul la ele.
A doua zi, ginditi-va bine daca mai merita sa fumati.
Interesant.
RăspundețiȘtergereEste posibil sa dea rezultate!
Merita sa incerc! E clar ca se poate!
Acum 30 de ani ... am rezistat o luna fara ...
A fost momentul pe care l-am ratat!
Azi ... as fi fost departe!
Mie insumi, mesaj:
Ștergere================
Felicitari, prieten drag!
In noaptea de ianuarie 14, a.c., ora 1:00,
ai fumat 1/2 dintr-o ... ultima tigare!
Nu stiai atunci, ce va urma!
Brusc, cu mult calm, ai stins-o si ai spus:
A fost ... ultima! Ultima tigare!
Si ULTIMA a ramas!
=================
P.S.: Periodic, mai treceam pe aici ...
Ma uitam, citeam ... nimica nu ziceam!
Pana intr-o noapte ... de ianuarie!
Va spun: si voi puteti! Trebuie doar sa vrei!
Scurt, concis, la obiect! Fara alte metode si mijloace!
M-am lasat de fumat de trei ori. Vorbesc de perioadele mari de abstinenta. Prima oara ,nu am mai fumat cam un an.Apoi am reluat prostul obicei pentru un cincinal.M-am revoltat si nu am mai fumat aproape patru ani !In jur toata lumea fuma.Oricind,oriunde,de parca fumatul ar fi fost parte a vietii.Scrum si chistoace oriunde;viata era fum.Am reluat fumatul fiind provocat de o stare de furie pe care nu stiam cum sa o domolesc.Am reluat fumatul de parca nici nu m-as fi oprit vreodata.
RăspundețiȘtergereIn toamna lui 1999 fumam trei pachete pe zi,consumam pina in doi litri de cafea si dormeam ca pe front in linia intii.Am ajuns la concluzia ca trebuie sa las fumatul,daca vreau sa prin virsta pensionarii.Am prins-o,ba am ajuns sa vad si lucruri ,,nemaivazute''.Sper sa prind si ,,Desteptarea Romaniei'' !
Puiac
Mei, mei frumoase sfaturi da...degeaba. Iarba Dracului îi iarba Dracului! Păi ce-ar mai face Cezărel fără tabacioc, ai? Păi cum ar mai trage el din luleaua neamţului, ai? Păi cum şi-ar stimula el neuronul fără fumărit, ai? Greu, greu...greu la deal cu boii mici mai ales cînd tre" să-mpingi!
RăspundețiȘtergereFochistu
Cine vrea ,vrea !Stie el de ce.
RăspundețiȘtergere,,La vale,e mai usor de mers la vale ''
Fochistu
RăspundețiȘtergere22 iulie 2011, 20:21 -presupun ca esti negru si urat!
Sa mori de ciuda-SUNT NEFUMATOR!!!Doar ce mai halesc de pe la altii!
Am jucat si inca mai joc tenis de camp!Cafelele ,ei astea trebuie sa le mai raresc! Czar
Ps. daaaa stiti ca s-au inventat masini fara motor? Da merg doar la vale......!Czar
RăspundețiȘtergereFIAT-urile ?
RăspundețiȘtergereNu...cred că-i vorba de Mobra lui Cezar, aia cu pînze. Auzi la el "am jucat şi încă mai joc...". Da a jucat şi mai joacă încă pe la nunţi, botezuri, cumetrii-cu ăia din PDL/UNPR/UDMR, înmormîntări şi alte giamparale. N-aţi văzut că pe blog are numai "cîntec, joc şi voie bună"? Măcar a fost sincer-sau s-a deconspirat din greşeală-recunoscînd că el este "pasiv".
RăspundețiȘtergereFumatul creeaza dependenta?
RăspundețiȘtergereDA. Nicotina din frunzele de tutun este un drog ce creeaza dependenta (la fel ca heroina si cocaina) din trei motive:
- consumata in cantitati mici, nicotina creeaza o senzatie de placere, ce ii determina pe fumatori sa fumeze mai mult.
- fumatorii devin dependenti de nicotina si prezinta simptome de sevraj atunci cand nu mai fumeaza. Aceste simptome includ nervozitate, dureri de cap si tulburari ale somnului.
- intrucat nicotina afecteaza procesele chimice ale creierului si sistemului nervos central, ea poate afecta starea de spirit a fumatorului.
Care sunt persoanele predispuse la dependenta de nicotina?
Orice persoana care fumeaza prezinta un risc crescut de a deveni dependent de nicotina. Studiile arata ca, in majoritatea cazurilor, fumatul devine un obicei inca din timpul adolescentei.
Cu cat o persoana este mai tanara cand incepe sa fumeze, cu atat riscurile ca ea sa devina dependenta sunt mai mari. Aproximativ 90% din fumatorii adulti au devenit dependenti de tutun inainte de varsta de 18 ani.
I-auzi Cezare: "Fumatul reduce riscul apariţiei bolii Parkinson". Dă-i bătaie, încă nu e timpul pierdut, doar ştii că eşti pe muchie de cuţit...
RăspundețiȘtergereCiomlu
Un avantaj major-Fumatorii nu imbatranesc niciodata! Mor de tineri Czar
RăspundețiȘtergereHai gugustiucilor-sau deja vi s-au inclestat degetele...
RăspundețiȘtergereba da ci distractii la Czar! O vinit aia cu buzoaie mari
RăspundețiȘtergereCulita
Cezare fugi la culcare că de te prinde soaţa îţi dă bătaie la popou de-o să dormi numai pe burtă!
RăspundețiȘtergereGata,sunteti morti ?
RăspundețiȘtergereAm zis eu ca fumatul cauzeaza !
Chish Toc
Cum m-am lasat de fumat.
RăspundețiȘtergereEra in ziua de 7 octombrie 2003. M-am dus la birou ca in fiecare zi, cum am ajuns am aprins o tigare. era ora 8 si 10 .
am simtit o durere in piept de la primele fumuri. am stins tigarea, dupa circa 10 minute m-a lasat durerea.
Pe la ora 11 am aprins o alta tigare.. iarasi a aparut durerea . Am stins tigarea . De data asta durerea a trecut mai greu, dar a trecut. La ora 13 si 14 minute am aprins o a treia tigare. Iarasi a aparut durerea. Am stins tigarea , am luat pachetul si l-am strans in pumn , si am spus de zi incolo nu mai fumez.
Dupa o ora durerea nu trecuse. Am vrut sa merg la dormitor( eram cazat in curtea AISM iunde si lucram . M-am invoit la sefu spunand ca nu ma simt bine si am plecat catre dormitor. Pe drum m-am intalnit cu un coleg a carui sotie era farmacista si am plecat cu el la farmacia infirmeriei de la academie cu gand sa iau un medicament sa imi treaca durerea . Nu am gasit-o acolo si am plecat daca tot eram in zona , la doamna doctor Popescu, medicul de familie din academie. I-am spus ce ma doare. Salvarea si spitalul militar. Aveam infarct miocardic generalizat 2/3 din inima . Daca nu ajungeam atunci la spital nu mai apucam sa scriu aceste randuri, nici sa va enervez cu parerile mele.
De atunci nu mai fumez si nici nu am mai simtit vreodata nevoia sa fumez.
@Neacsu
RăspundețiȘtergereMare noroc .Ai avut sansa sa nu prinzi recalcularea,prima revizuire...
,,Primele zile dupa renuntare au fost mai grele, dar numai si numai din cauza faptului ca de cate ori ma ridicam de la birou bagam mana in buzunar sa-mi iau tigarile. Apoi luam o bila de plastic in mana si ieseam 2 minute afara. Trageam tare aer in plamini si gata. Am baut multa apa si am mancat multi covrigei. Dupa 10 kg luate am inceput sa rontai seminte de floarea soarelui, crude si decojite. Am stat cu tigari acasa pe masa o saptamana. Cele din masina le-am aruncat dupa o luna. La birou mai am in sertar un pachet, pe care-l tin amintire.
Cel mai tare si mai tare lucru (exceptand avantajele medicale) a fost faptul ca dupa 2 zile am inceput sa simt altfel gustul si mirosul. Alimentele aveau alt gust, alt miros si pe bune, chiar merita sa renunti la fumat ptr asta. Dimineata nu mai vomit cand ma spal pe dinti si pot sa trag adanc aer in piept fara sa tusesc.
Brusc, am realizat ca am mai mult timp si mai multi bani. Apoi mi-am dat seama ca cei care fumeaza chiar put a tigari. Colegii si colegele mele fumeaza doar tigari bune dar ii simt de la 10 metri. Maica-mea fumeaza si o simt de la o posta.
Doar, obisnuinta fizica a trecut mai greu. Ma ridicam de la masa, intindeam mana dupa tigari, apareau reclame la tv, cautam tigarile, stateam la semafor, ma pipaiam la buzunar dupa tigari, toate actiunile care se terminau cu cate o tigara a trebuit sa le invat din nou. Chiar si dupa mai mult timp ma izbesc de cate un tic de genul asta. Apoi, in cateva randuri, visam noaptea ca fumez si ma trezeam intrebandu-ma ce m-a apucat.
A… era sa uit, pina am inceput sa mananc fructe, erau momente cand nervii mei se intindeau la maxim din orice.. Dar a trecut.''
Este foarte apropiat de ce am facut si eu !
Puiac
Măi frate ce a dracu sunteţ voi! Nu vreţ să părăsiţ sistemu pe cale naturală şi pace! Se chinuie Boc săracu să reducă bugetu, da voi nu şi nu! Vă încăpăţînaţ să-i daţ socotelurile bugetare peste cap şi să falimentaţ fondu de pensii ...ăl de-a mai rămas.
RăspundețiȘtergereFumătoru (nu ăla din Dosarele X)
PS.
Voi n-auzirăţ că "Fumatul reduce riscul de moarte după câteva atacuri de cord"?
Nu fi ingrijorat, ca-l parasim ,cum zici,pe cale naturala,dar nu toti odata.Chiar daca genialul guvern bocCiu s-ar ocupa,ba chiar ,,insusi mimisterul dezvoltarii...bla bla,bla'', ,,depozitarea '' atitor ,,beneficiari'' proveniti din uniforme RIDICA PROBLEME SERIOASE CHIAR SI PENTRU UN SISTEM PREGATIT DIN TIMP !
RăspundețiȘtergere8
Puiac
RăspundețiȘtergereEste adevarat ce spui, vezi si simti altfel lumea dar stii care e cel mai mare avantahj pe care l-am simtit eu ? Faptul ca pot sa vad , sa simt, ma misc , indiferent cum . TRAIESC !
@Neacsu
RăspundețiȘtergereTraim ! Toata lumea traieste ...pina moare.Depinde ce face traind. Hm !Judecata de apoi ?
Traficul de tigari nu era suficient.Au pus mina de la mina si au autorizat ,,etno''.Acum berea cu ...cinepa.Alimentele sunt arme similare NBC.
Totusi...,ne-am lasat de fumat.
Puiac
Nea Cshu mata ţi se trage di la tilifon nu de la tabacioc. Ştii că te iradiază ca pe friptura din cuptoru cu microunde. Zvîrle-l odată (tilifonu nu cuptoru) şi-o să trăieşti fericit pînă la adînci bătrîneţuri, aşa ca să-i faci în ciudă lu Cezar adventistu/pocăitu...
RăspundețiȘtergereGEORGELE MAI IA O PAUZA .NU TE-AI PLICTISIT ?
RăspundețiȘtergereNeacsu, Neacsu arunca si vestonul.
RăspundețiȘtergerePrin anii '40-'50 , responsabila cu 'lupta antitabac' era biserica ... Pina cind producatorii si comerciantii de 'iarba dracului' s-au prins ca trebuie 'sa cotizeze' ... Dupa asta biserica a lasat dracului iarba dracului ... mai miriind doar cind intirzie achitarea ratelor sponsorizatoare ...
RăspundețiȘtergereDe prin anii '70 ... doctorii si vestitele "un grup de oameni de stiinta" (niciodata nominalizati ; sau din 'vestite' - gen USH - centre universitare tip SRL) , deci acestia si-au dat seama de 'gravele prejudicii' pe care le aduce sanatatii , fumatul ... Cind isi primesc 'tainul' ... apar rezultate privind unele 'efecte benefice' (dar nu prea multe , si nici prea puternice pentru a nu seca izvorul banilor) .
Moş Alecu ai dreptate şi mata da cum procedăm ca să-l facem pe Cezărel-Mosorel să se apuce de fumat?
RăspundețiȘtergereFochistu
@Anonim Fochistu 23 iulie 2011, 09:50 :
RăspundețiȘtergereCa sa fim 'in ton' cu tendinta antifumat actuala ... cezar poate sa se apuce de orice : de mina , de nas , de ...
Fochistu
RăspundețiȘtergere23 iulie 2011, 09:50 -Tot negru si urat?
Nema sanse> eu m-am lasat de fumat din clasa a 3 a(furam de la invatator cate o tigara din fiecare pachet)
Sa fiti bine afumati!!Czar
Fiti atenti cumse apuca Mosu a. de fumat...Czar se tine de.... si ii spune L119 este super fata de L164! Hai ia pachetul... Czar
RăspundețiȘtergere@ cezar,
RăspundețiȘtergereIn loc sa fi furat de la invatator tigari,mai bine ,,furai'' niscavai reguli elementare despre gramatica limbii romane si nu numai...
profu de sport
profu de sport
RăspundețiȘtergere23 iulie 2011, 13:29
Te rog ,fa corectiile de rigoare. Czar
BAAAAAAI ,v-a stat chistocul in gat? Hai desteptarea!!Czar
RăspundețiȘtergereAici dormim cind si cit vrem noi !
RăspundețiȘtergereChis Toc
Hopa...Cezar e treaz. A primit de la sotie belet de voie ca sa stea pina la ora 23.
RăspundețiȘtergereFurnalistu varu lu Fochistu si pretinu lu Cezar exapevistu
E treaz,ori nu doarme ?
RăspundețiȘtergereAm ajuns la aceasta postare din nou!
RăspundețiȘtergereVa recomand s-o revedeti si voi!
Va rog, sa vreti si voi!
Daca eu am putut/pot,
puteti si voi!
Garantez!
14 septembrie 2012 ....
RăspundețiȘtergere9 (noua) luni de cand am fumat 1/2 dintr-o ultima tiagara!
Daca eu POT asta, cu atat mai sigur ... POTI si tu!
Secretul? Nu este niciun SECRET. Trebuie doar sa vrei!
Punct.
Astazi pun pagina la FAVORITE.
RăspundețiȘtergerePoate voi reusi mai mult decat atat!
Fumam doua pachete pe zi/winston/ -tumoare vezicala,2 operatii la 2 ani diferenta.Am trecut la Kent 4.Am 3ani de la ultima operatie.Fumez doar un pachet pe zi.Tigarile asiatice au arome ce dauneaza.Vezi amine aromatice.De necazuri si stres nici nu mai zic.Trebuie sa incercati sa va lasati.nu cred ca am avut tumori din cauza tigarilor ,dar nu se stie.Fumez sa mai uit tot necazul cu pensia incorecta.
RăspundețiȘtergere