Era stresant, pentru Putere, să aibă o asemenea forţă în coaste. Aşa că a trecut la măsuri strategice. Iar cea mai simplă strategie a fost „principiul dominoului”: compromiţi liderul şi toate celelalte sindicate şi uniuni sindicale se desprind rapid şi cad. De fapt, nu toate, o parte, cele mai corecte. Sau, mai exact, cele cu lideri corecţi şi ataşaţi de oamenii pe care-i reprezintă. Aceştia nu vor accepta poziţia ambiguă a celor din conducerea CNSLR Frăţia sau SANITAS, căci se simt compromişi. Mai ales că a trecut nepermis de mult timp de la momentul aşa-zisului flagrant până când Marius Petcu a luat decizia să se autosuspende. Ceea ce a creat nemulţumiri şi iritare printre sindicalişti. Iar conduita lui Marius Petcu în raport cu sindicatele pe care le conduce nu a fost dintre cele mai exemplare, ceea ce a dus la desolidarizarea acestora de lider.
Cam ăsta este scenariul Puterii, în cazul SANITAS. Dar, cum agenţii puterii politice nu sunt capabili să gândească decât în algoritmul dezbinării şi al corupţiei, lucrurile s-ar putea să le scape de sub control. Căci, în cazul în care în SANITAS nu vor avea loc alegeri anticipate (şi cred că nu vor avea loc), îndrăznesc să fac următoarea previziune: vor rămâne în SANITAS cei care au interese personale, dar vor părăsi şi ei corabia, în curând. Este de presupus că se va constitui o nouă federaţie, din elita reală a SANITAS-ului, înţelegând prin aceasta uniunile conduse de lideri curaţi şi devotaţi misiunii lor. Pentru că, spre deosebire de casta politică, în sindicate există o asemenea categorie de lideri. În jurul acestora se vor aduna ceilalţi, inclusiv cei care, din motive ceţoase, au rămas un timp în actuala structură. Când se va întâmpla această repolarizare sindicală e greu de ştiut. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, până nu se vor croniciza problemele sociale. Pentru că, până una-alta, sindicatele sunt, aşa cum nu mă feresc s-o repet, singurele structuri care mai reuşesc să obţină câte ceva de la acest guvern scelerat. Chiar menţinerea contractului colectiv de muncă, în noul cod al muncii (cel asumat de guvern) este rezultatul negocierilor şi presiunilor sindicale.
Puţin, desigur, dar este un câştig real şi pentru toată naţiunea. Pentru naţiunea aceea care se uită la televizor şi zice că „uite ce puţini sindicalişti s-au adunat”! Naţiunea, adică noi. Şi apropo de mulţi şi puţini, vreau să subliniez două lucruri:
1. N-o să înţeleg niciodată cum de înghite publicul, dar şi jurnaliştii, cifrele transmise de Jandarmerie. La manifestaţia din 16 martie cică au fost 6.000. Aşa a zis un coleg din presă, la televizor, argumentând că el a fost acolo şi ştie. Am fost şi eu acolo, chiar pe scenă. Şi am făcut şi poze. Nu mă pot abţine să le public din nou, doar-doar s-o întreba cineva de ce vrea puterea să nu se ştie că au fost MULŢI:
2. La mitingul de la Londra au participat vreo 500.000 de oameni. Impresionant, într-adevăr! Da, dar este bine de ştiut următorul amănunt: sindicaliştii propriu-zişi, respectiv membrii Confederaţiei sindicale britanice Trade Union Congress (TUC), n-au depăşit ca număr o treime din ce se vede în pozele de mai sus. Restul a fost POPULAŢIA LONDREI! Peste 400.000 de londonezi au ieşit în stradă (după cifrele lor oficiale) şi au participat la proteste...
Cam asta ar fi diferenţa dintre mankurţii români şi cetăţenii britanici. Ei îşi câştigă legitimitatea de a critica, luptând. Protestând. Privind la televizor nu câştigi niciodată, nimic. Sindicatele au salvat măcar contractul colectiv de muncă. Şi pentru ei, dar şi pentru „exigenţii” care se uită la televizor şi-i critică.
Sfârşitul mişcării sindicale. Sau începutul...
Data publicarii: 01.04.2011 10:02:00
Autor: Miron Manega
"Gradul de sindicalizare în România este undeva între 45 şi 50% (adică 2,3 - 2,5 milioane de salariaţi - n.red.), iar din aceştia circa 40% provin din sectorul bugetar", a spus Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", care are aproximativ un milion de membri de sindicat, dintre care 400.000 provin din sectorul public. De profesie inginer electronist, Hossu este unul dintre cei mai vechi şi activi lideri de sindicat din România, care şi-a început activitatea sindicală în urmă cu 21 de ani, în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor "Solidaritatea '90". Declaraţia sa de avere publicată pe site-ul ANI arată că anul trecut a avut un venit lunar mediu de 1.650 de lei pe lună, din salariul de preşedinte al "Cartel Alfa" şi alte surse, fiind de peste trei ori mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional în luna decembrie (de 490 de euro, potrivit datelor publicate la Institutul Naţional de Statistică). Hossu a spus că venitul din declaraţia sa de avere este brut şi că tot ceea ce încasează pe lângă salariu este donat Confederaţiei Cartel Alfa. Cu toate acestea, venitul lui Hossu este de peste patru ori mai mic decât cel unui alt lider dintr-un sindicat membru în Consiliul Economic şi Social, instituţia cu rol consultativ care îi reuneşte pe reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi ai Guvernului pentru avizul unor proiecte de acte normative. Marius Petcu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, a încasat anul trecut un venit de peste 7.000 de euro pe lună, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi salariaţi din economie, având în vedere că veniturile sale sunt comparabile cu cele ale şefilor de multinaţionale şi cu cele ale unui manager din middle mana-gement dintr-o bancă din top 10. De altfel, salariul său este de peste cinci ori mai mare decât cel al unui angajat din bănci, întrucât salariul mediu în sectorul financiar este de 1.200 de euro brut/lună, bancherii fiind printre cel mai bine plătiţi salariaţi din economie.
"E uşor sfidător să ai salarii foarte mari ca lider de sindicat, de aceea eu nu am un salariu atât de mare precum cel al altor lideri de sindicat, deşi încasăm mai mult decât alte confederaţii din cotizaţii. Banii proveniţi din cotizaţii sunt folosiţi şi pentru fondul pentru greve, a cărui valoare ar vrea şi Guvernul să o ştie", a mai spus Hossu, în ale cărui confederaţii sindicale sunt membri şi angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, care are unul din cele mai puternice sindicate private din România. Hossu nu a dorit să precizeze care e valoarea încasată anual din cotizaţii de către Cartel Alfa şi nici care ar fi valoarea fondului de grevă sau a cotizaţiilor pe care le plătesc românii anual pentru a fi membri de sindicat.
"În ultimii ani, în zona privată gradul de sindicalizare a scăzut foarte mult, pentru că în economie există foarte multe IMM-uri unde de multe ori nici nu sunt 15 angajaţi, ca să se poată constitui un sindicat. În general, în Europa, gradul de sindicalizare este de cam 30%, cu excepţia ţărilor nordice, unde este mai mare şi unde din cotizaţii se plăteşte fondul de şomaj. Din cotizaţiile plătite anual de salariaţii români o mare parte din bani se întorc înapoi la aceştia, sub forma unor cadouri de Crăciun, ajutoare pentru înmormântare sau ajutoare sociale", a spus Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi fost sindicalist, membru în CNSLR Frăţia, care este o organizaţie apropiată de PSD, care are în atribuţii coordonarea dialogului social.
Liderii celor cinci sindicate membre CES par a fi eterni la conducerea confederaţiilor, având în vedere că majoritatea au ocupat această funcţie de 10-20 de ani. De altfel, Dumitru Costin, unul din cei mai activi lideri sindicali din ultimii 20 de ani, a renunţat anul trecut la funcţia de preşedinte al Blocului Naţional Sindical, pentru că unele proteste ale sindicaliştilor membri au eşuat, însă a revenit în scurt timp la conducerea organizaţiei, nefiindu-i găsit un înlocuitor pe măsură. De altfel, după Revoluţie, cele mai mari sindicate şi-au împărţit un patrimoniu de 2,3 mld. dolari şi cel puţin 21.000 de imobile provenite din destrămarea sindicatului-mamut UGSR, care avea peste 8 milioane de membri.
Despre Sindicate si Liderii acestora s-a scris mult pe acest blog.
Dialog nu exista. Nici chiar in interiorul sindicatelor, daramite cu Puterea.
Din pacate, cei multi, care compun organizatiile sindicale, sunt prea obositi.
Nu vor sa se implice. Prefera sa-si plateasca amarata de cotizatie chiar in avans, sa iese periodic la o plimbare cu tamburi majori pe strazi, ulterior traind cu sperante si promisiuni. Nu exista unitate, viziune, strategii, incredere.
Liderii, in mare parte, s-au dovedit mai intai preocupati de bunastarea lor,
a familiilor si prietenilor apropiati. In rest, sa rezolve avocatii, dar pe alti bani.
Multi bani. Multe procese. Timp, irecuperabil pierdut. Rezultate iluzorii, de regula zero.
Admin
Ciudat.Au disparut comentariile postate pana la aceasta ora...
RăspundețiȘtergere.ca care comentarii?
RăspundețiȘtergeremotoristul
,,Desteapta-te romane !''
RăspundețiȘtergere29 IULIE,ziua imnului national...
8-imistu'
Rumânu să se destupeze la minte? Ha,ha, ha ce poantă tare! Păi nu poate nici dac-ar folosi un "tirbişon"...Hai noroc!
RăspundețiȘtergereGeoană solicită reluarea votului asupra OUG de recalculare a pensiilor militare
RăspundețiȘtergereCiteste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/geoana-solicita-reluarea-votului-asupra-oug-de-recalculare-a-pensiilor-militare_846508.html#ixzz1TUMFgvZ3
22 iun 2011, 11:01 | News
RăspundețiȘtergere**************
**
,, Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, solicită reluarea votului în Camera Deputaţilor asupra OUG de recalculare a pensiilor militare''
**
Stiri din...neolitic !
8-imistu'
Parca nu ar fi de ajuns ca Basescu se foloseste de toate mijloacele pentru a dezbina tara asta bucata cu bucata , categorie cu categorie, om cu om , isi mai dau si ei la gioale intre ei, si cei ajunsi sus , in loc sa isi vada de menirea lor si interesele celor pe care ii reprezinta, se apuca de afaceri si matrapazlacuri. Unii intra in cardasie cu cate un partid sau doua, in speranta ca o vor lua pe urma lui Basescu, Mitrea Ciorbea. Tentatia e mare. Sa va spuie domnu Dogaru, daca nu e asa .
RăspundețiȘtergereNeaCishu l-ai uitat pe "artizanu" pensiei pe care o vei primi in curind mata...Sirbu
RăspundețiȘtergereGraure
Se vrea a se trage obloanele pe aici?!
RăspundețiȘtergereNO PROBLEM, ne mutam la altii!
Nu se trage nici un hoblon...Ashteptam plano conspect shi akordu de a publica, de la omu cu tilifonu shi cellalt!
RăspundețiȘtergereGraure
Shi cellalt ?! KTO?
RăspundețiȘtergereEste simplu pentru locatarul de la Cotroceni sa dezbine sindicate si sa invrajbeasca categoriile sociale una impotriva celeilalte pentru ca avem in sange chestia cu capra vecinului, ne satisface mai mult necazul provocat de moartea bietului animal decat bunastarea vecinului daca acesta ar ramane in viata.
RăspundețiȘtergere@neacsule te salut, la noi nu esti lider adevarat daca dupa ce ai ajuns in fata nu prosperi rapid si nu te izolezi de cei pe care ii conduci.
@dapix
RăspundețiȘtergere@ALL
http://www.youtube.com/watch?v=yQ3h_r3odDE
8-imistu'
@all
RăspundețiȘtergereViitorul suna ,,orange'' !
http://www.youtube.com/watch?v=GBzDtPoxIXE&feature=related
8-imistu'
Dapix,
RăspundețiȘtergereBucuros sa te revad.
Ai dreptate, la noi daca nu furi, nu te ocupi de propria prosperitate , inseamna ca nu ai stiut sa te descurci, nu esti bun de sef.
@neacsule trebuie sa recunosc ca au apus vremurile noastre, daca spui acum ca intre onoare si prosperitate o alegi pe prima esti catalogat drept prost. As fi ipocrit sa spun ca nu lupt pentru prosperitatea mea si a familiei mele, dar nu cu orice pret.
RăspundețiȘtergere@admin te salut si pe tine, scuze ca nu am facut-o mai devreme. Este regretabil ca nu pot sta la verticala multi dintre noi. Uite ce se intampla cu cei din politie, jandarmerie, politia de frontiera, pompieri, finante, garda financiara, (nu e cazul jandarmeriei si al pompierilor) ce actiuni desfasoara sindicatele? Acum se elimina persoanele incomode (cei care indraznesc sa stea la verticala, vezi jandarmul de la Constanta cu misiuni in razboi- avem si noi unul la Mehedinti eliminat, ca necorespunzator, cu doua misiuni de cate 6 luni in Kosovo)
Mă da uni vă credeţ voi, ai? Cumva într-un STAT de drept? Greşît! Vă aflaţ într-o aşa zîsâ republicâ, organizatâ pi triburi şî pi clanuri di mafioţ, hoţ şî interesî di grup. Tăţ la furat, tăţ la ciordealâ! Mişcari sindicalâ? Vax albina! Iştia, începînd di la Iliescovici-moskvici, continuînd cu Constantinescu-ţapu (nu Stelicâ) şî Băsăscu-chiorpecu o avut în minti sâ distrugâ tăti centrili muncitoreşti din ţărişoara aiasta, tocma ca sâ nu aibâ di lucru cu proletariatu. Uni nu s-o putut, i-o cumparat pi cioflingarii ceia, şăfii lumpinului di i-o zîs un antivorghitor de-al nieu...
RăspundețiȘtergereAşa câ măi băieţ..."Fă-mâ Doamni-n flori di tei şî m-aruncâ-ntri fumei"!
I-HA!
@trainel ai mare dreptate am avut pretentia sa ma cred intr-un stat de drept, si ca mine probabil multi, acum suntem intr-un stat de "drepti", comanda si nu indivizi.
RăspundețiȘtergere