PE MARGINEA PRĂPASTIEI. Statele Unite ar putea intra joi în incapacitate de plată pentru PRIMA DATĂ în 200 de ani. Warren Buffett: „Ar fi o bombă nucleară”.
de Alina Matis Publicat la: 15.10.2013
De două săptămâni, Statele Unite au intrat într-o criză guvernamentală al cărei final încă nu se zăreşte la orizont. Guvernul continuă să fie parţial închis, la fel şi multe dintre agenţiile guvernamentale, fondurile de rezervă sunt tot mai puţine, bursele sunt deja afectate şi congresmenii par să poarte un dialog al surzilor, în care toată lumea spune că vrea să negocieze, dar nu are cu cine. Singura rază de speranţă a venit luni noapte, când senatorii au părut să facă progrese în negocieri pentru prima dată în ultimele săptămâni.
Oricât de ruşinoasă ar fi situaţia în care a ajuns, pentru a 18-a oară, cea mai mare putere a lumii, care, în absenţa unui buget adoptat de Congres, s-a trezit în dimineaţa de 1 octombrie în şomaj tehnic parţial (patru din cei cinci laureaţi de Nobel care lucrează pentru guvernul federal au fost trimişi în şomaj tehnic), mai sunt două zile până la adevărata catastrofă. Cronometrul pus pentru a anunţa un dezastru economic fără precedent se opreşte, conform estimărilor Trezoreriei, în data de 17 octombrie. Până atunci, foşti oficiali americani, economişti şi analişti fac uz de cele mai dure epitete pentru a convinge cel de-al 113-lea congres american să redeschidă guvernul, dar, mai important decât orice, să extindă plafonul datoriei publice.
Potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată în 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidităţi de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă - şi există temeri mari că se va ajunge în acest punct - republicanii şi democraţii din Congresul SUA nu vor ajunge la un acord, Statele Unite nu îşi vor mai putea plăti obligaţiunile şi ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”. Mai mult, Statele Unite ar deveni, conform acestui scenariu, primul stat occidental care intră în default după
Posterul serialului House of Cards, refăcut pe prima pagina a New York Daily News din 1 octombrie, prima zi a închiderii guvernului, cu chipul lui republicanului J. Boehner şi titlul House of turds (în traducere aproximativă "Casa rahatului)" // FOTO: Emmanuel Dunaund/AFP/Mediafax
Primul default din istorie?
În vremurile moderne, cea mai aproape situaţie de default a fost în 1979, în mandatul preşedintelui democrat Jimmy Carter, când, după negocieri în ultimul moment pe tema extinderii plafonului datoriei şi din cauză că nu au fost tipărite cecurile la timp (autorităţile de la acea vreme au invocat probleme tehnice), au fost întârziate mai multe plăţi. Alţi economişti consideră că şi în 1812 SUA au ajuns în ceea ce azi am numi default. Totuşi, curentul de opinie general este că Statele Unite,
În cazului unui default, problema
Îngrijorător este că în Washington se joacă acum un joc foarte periculos, pe care l-am văzut evoluând de la criza similară din 2011, în care nimeni nu vrea să renunţe, comentează Harvard Business Review. Congresul s-a jucat de multe ori cu ameninţări pe această temă, dar jocul a trecut la un alt nivel în 2011, în timpul crizei datoriei, iar republicanii au văzut că funcţionează, mai scrie HBR.
Din acest joc, nu câştigă nimeni şi, după cum au arătat-o recent şi experţii de la Council on Foreign Relations (CFR), unul dintre cele mai respectate think tank-uri americane, blocajul închiderii guvernului a dus deja la o criză serioasă de imagine a Statelor Unite în plan extern. După ce le-au transmis americanilor să nu joace jocuri politice cu datoria lor, China, care este cel mai mare creditor al Statelor Unite cu obligaţiuni emise de Trezoreria SUA în valoare de 1.280 de miliarde de dolari, a trecut la o nouă abordare şi a îndemnat lumea să se „dez-americanizeze”: „Poate acesta este un moment bun pentru ca lumea să înceapă să ia în calcul clădirea unei lumi dez-americanizate”, se arată într-un comentariu al agenţiei de presă chineze Xinhua, preluat de The Telegraph.
FOTO: Mandel Ngan/AFP/Mediafax
gândul vă prezintă o analiză a crizei datoriei publice din SUA. Pentru problema închiderii guvernului, găsiţi o analiză gândul AICI
Ce este plafonul datoriei SUA
Plafonul datoriei este limita până la care Trezoreria
Practic, aceasta este doar o formalitate şi de aici derivă însuşi jocul politic din acest moment. Deşi mulţi politicieni americani sugerează acest lucru, extinderea plafonului datoriei nu înseamnă că se măreşte datoria publică a Statelor Unite, pentru că, în momentul în care Trezoreria cere această creştere, ea nu face decât să solicite pârghia de care are nevoie pentru a plăti angajamentele deja asumate şi votate de Congres, după cum a explicat Barack Obama săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă. Datoria există, deci, dar nu există banii pentru a o acoperi. „Pentru că i se spune 'creşterea datoriei publice', mulţi americani cred că înseamnă creşterea datoriei. Nu asta înseamnă. Nu adaugă o centimă datoriei noastre. Înseamnă că plăteşti cheltuielile pe care Congresul le-a autorizat deja”, a subliniat preşedintele american.
Din 1962 şi până acum, Congresul SUA a crescut de peste 70 de ori această limită, potrivit CFR.
De ce trebuie extinsă limita de îndatorare
Atât timp cât vor avea deficit bugetar, SUA vor avea nevoie să continue să se împrumute şi, cum Congresul aprobă diverse plăţi şi angajamente financiare, trebuie să ofere Trezoreriei autoritatea de împrumut de care are nevoie pentru a face aceste plăţi deja aprobate. Dacă efectuarea plăţilor înseamnă atingerea limitei de îndatorare fixate tot de Congres, acelaşi legislativ trebuie să o şi extindă.
Plafonul datoriei a fost atins în 31 decembrie 2012. Pe urmă, la începutul lunii februarie, a intrat în vigoare o lege numită „No Budget, No Pay Act of 2013”, care suspenda plafonul până în 19 mai. Din 19 mai, când limita datoriei a fost extinsă cu încă 305 miliarde, ea a ajuns la 16.700 de miliarde de dolari, conform unui raport pregătit pentru Congres şi datat din 25 septembrie 2013. Cele 305 miliarde de dolari adăugate vechiului plafon au ajuns o singură zi şi, din 20 mai şi până acum, Trezoreria a luat ceea ce numeşte „măsuri extraordinare” pentru a putea plăti facturile guvernului fără a atinge limita de îndatorare.
Totuşi, aceste opţiuni de rezervă nu pot fi luate la infinit şi, conform ultimelor estimări ale Secretarului Trezoreriei, Jack Lew, instituţia pe care o conduce va rămâne fără bani în 17 octombrie, astfel că trebuie extins din nou plafonul. „Nu au mai rămas opţiuni prudente şi legale pentru a extinde puterea de împrumutare a acestei ţări”, le scria Lew congresmenilor în 1 octombrie, îndemnându-i să evite „consecinţele catastrofice” ale lipsei unei extinderi a puterii de îndatorare în timp util.
Creşterea limitei de îndatorare // Whitehouse.gov/BBC News
Pro şi contra. Ce spun politicienii despre intrarea SUA în incapacitate de plată
„Oricât de iresponsabilă ar fi închiderea parţială a guvernului, blocajul economic pe care l-ar crea intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată ar fi mult mai grav”, a avertizat Barack Obama în conferinţa de presă de săptămâna trecută (vezi video mai sus).
Senatorul, economistul şi fostul candidat la prezidenţiale Ron Paul (republican) nu vede în epuizarea autorităţii de împrumut a statului un drum către un default, după cum a explicat într-o intervenţie televizată la Fox News. Paul, care a argumentat că ţara sa trăieşte din bani pe care nu îi are şi pe o piaţă foarte fragilă, consideră că data de 17 octombrie este doar o zi pe care democraţii o folosesc pentru a-i forţa pe republicani „să se predea” necondiţionat, cum a fost formularea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.
Aceste două puncte de vedere opuse, al preşedintelui Barack Obama şi al senatorului Ron Paul, se înscriu în linia ideologică: democraţii văd în default un dezastru, republicanii spun că pericolele economice nu sunt chiar atât de mari precum ameninţă rivalii lor politici.
Experţii prevăd o catastrofă economică
Preşedinta Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a transmis Congresului SUA că trebuie să găsească o soluţie la actuala criză. „Restul lumii are nevoie de siguranţă. Contabilitatea creativă nu este o soluţie, iar pieţele ştiu asta. Restul lumii are nevoie de siguranţă. Trebuie să îţi onorezi numele”, a spus Lagarde pentru NBC, făcând referire la un scenariu de rezervă care este invocat tot mai des, respectiv un default parţial.
Mohammed El-Erian (CEO al PIMCO) a avertizat că defaultul ar fi „o tragedie pentru
De asemenea, Jen Weidmann, preşedintele Bundesbank, exclude posibilitatea intrării SUA în incapacitate de plată. „Nu cred că este un scenariu realist. Cred că putem avea încredere că, la fel ca în trecut, adversarii politici vor reuşi să găsească o soluţie”, a spus Weidman, citat de The Guardian.
De altfel, ultima criză de acest fel, cea din 2011, a fost evitată cu câteva ore înainte de epuizarea autorităţii de împrumut a statului.
Posterul pe care Casa Albă îl foloseşte de câteva zile pentru a-i ataca pe republicani
Stadiul discuţiilor din Washington
După două săptămâni de impas al discuţiilor politice, senatorii americani au progresat, luni noapte, cu negocierile şi ar fi aproape de o înţelegere care ar rezolva această criză, a anunţat Washington Post. Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat, a comentat că s-a înregistrat un „progres uriaş” şi i-a îndemnat pe colegii săi, dar şi pe americani să aibă răbdare.
Problema însă va rămâne, pentru că, aşa cum este de aşteptat, soluţia politică ce se află acum în cărţi este doar pe termen scurt şi, peste numai câteva luni, dezbaterea va fi reluată şi SUA riscă un nou blocaj de acest fel. Astfel, senatorii ar fi aproape de a decide extiderea autorităţii de împrumut a statului până în 7 februarie (BBC News relatează că extinderea plafonului datoriei ar viza mijlocul lui februarie), redeschiderea guvernului şi finanţarea agenţiilor federale până în 15 ianuarie.
În timpul pe care l-ar câştiga, legiuitorii americani trebuie să rezolve o nouă problemă presantă legată de bugetul SUA, pentru a împiedica activarea automată a unei combinaţii toxice de creşteri de impozite şi reduceri de cheltuieli - aşa-numita „sechestrare” fiscală. Punctul de plecare al problemei este modalitatea de a extinde tăierile de taxe din primul mandat al lui Bush. O analiză gândul pe acest subiect găsiţi AICI
Un scenariu similar a fost prezentat pentru Council on Foreign Relations de către expertul Robert Kahn, Steven A. Tananbaum Senior Fellow for International Economic, care vedea drept cea mai probabilă soluţie un acord pe termen scurt pentru a reporni agenţiile guvernamentale, a plăti angajamentele federale şi a avea timp de noi negocieri pe tema „zidului fiscal” (al cărui efect este activarea pachetului de legi toxice amintit anterior).
FOTO: Alex Wong/AFP/Mediafax
Scenarii
Chiar dacă Senatul SUA reuşeşte să parafeze această înţelegere marţi, ea trebuie adoptată şi de Camera Reprezentanţilor, unde majoritari sunt republicanii şi de unde a şi început criza care a dus la închiderea parţială a guvernului american. Există, în rândul analiştilor, rezerve în a vedea un astfel de acord în ambele camere ale legislaturii americane în timp util pentru a evita defaultul, subliniază Washington Post.
În lipsa unui acord în Congres şi trecând de pragul zilei de 17 octombrie, mai există şi posibilitatea prioritizării plăţilor. Totuşi, în ultima săptămână, Barack Obama şi purtătorul de cuvânt Jay Carney au refuzat să vorbească despre acest scenariu, chiar dacă este cel mai probabil în cazul lipsei unei extinderi a autorităţii de împrumut a statului.
Un alt scenariu, descris de expertul Chris Krueger, de la Guggenheim Securities, ar putea viza o creştere de o lună a plafonului datoriei, fără redeschiderea guvernului. O astfel de situţie, însă, ar avea efecte serioase asupra creşterii economice deja fragile - pe termen scurt, ar reduce PIB-ul în acest semestru cu 0,75 de puncte procentuale, conform CFR.
Există alte voci din comunitatea economică ce spun că SUA mai au timp pentru a evita incapacitatea de plată. Nu ziua de 17 octombrie este problema, aşa cum a evaluat Trezoreria, ci abia începutul lui noiembrie, când există numeroase scadenţe foarte importante.
http://www.gandul.info/international/pe-marginea-prapastiei-statele-unite-ar-putea-intra-joi-in-incapacitate-de-plata-pentru-prima-data-in-200-de-ani-warren-buffett-ar-fi-o-bomba-nucleara-11512560
MESAJ DIN NEW YORK
RăspundețiȘtergereLA REVEDERE ?
La revedere pentru toti cei fricosi , fara demnitate si care a-si merita soarta.
Am gandit aceste randuri in spital si le scriu acum.
Faptul ca un cineast este batut de securani in mijlocul lumii aici la New York spune multe
Nu ma surprins tacerea deplina si nici cenzura totala. Nu m-a surprins faptul ca nici putinii prieteni
din presa si depe bloguri ….nu scot o vorba despre cele intamplate.
A-i banuiam de lasitate si prostie.
Ma surprine altceva .
Lipsa de omenie in primul rand
si lipsa de colegialitate in al doilea rand.
Astazi sunt eu un jurnalist batut bestial…..maine vor fi
altii ….si poimaine mai toti.
Vor fi calcati in picioare , la propriu , si ceilalti care vor
sa spuna cate un adevar si sa gandeasca ca oamenii liberi.
Am banuit ca serviciile controleaza totul. Acuma am dovada.
Democratia este doar o fatata pentru strainatate si un circ ieftin pentru prosti. Securitatea care si-a schimbat doar numele
dar nu si naravurile.
Poate aici gresesc….
Sub Ceausescu sase bestii deslantuite nu aveau curajul sa bata un cetatean american, un ziarist cu ecusonul de presa si cu aparatul in mana. Pe cei vinovati
Ceausescu i-ar fi impuscat cu mana lui. Imaginea Romaniei in lume a-i era tare draga dictatorului
Dar tot raul este pre bine. Actiunea a fost cordonata de Ministrul de Externe Titus
Corlatean aflat in cladirea Consulatului din New York cu ordin de la criminalul
Ponta. Ma refer la primul ministru care la ucis pe procurul Panait si este vinovat si de aceasta crima. Al anunt ca nu iert. Nu ochi pentru ochi ca in biblie ci chiar mai mult.
Asigur pe toti , dusmani sau prieteni , cu toata seriozitatea ca aceasta gasca de bestii si criminali vor primii pedeapsa cuvenita.
La revedere ?
Nu si pentru oamenii de bine si iubitori de adevar.
Robert Horvath Deva
Cineast New York.
Uai Roby, uai samuraiule, uai kamikaze, cum adica bre, noi nu iubeste la tine ?
ȘtergereUai amerloace, pai cunosti niatali cate vorbe am scos noi, pretinii, despre tine, cand zaceai pe patul de spital, cu muia tumefiata ?
Eo ti-am trimis si-un pachet cu chiftele din carne amestec, cu mult usturoi si niste scrijele proaspete (un fel de cipsuri moldovenesti) !
L-ai primit ? Ori ti l-or gabuit derbedeii aia a lu' O Laba, din cauza crizei !
Uai, si mai trimite-ne o poza "actualizata", sa vedem cum stai cu panoul frontal !
Uai, tu numa zice-ne daca vrai sa venim la tine, la zpital, ca acusica pornim toti, de aciulea ! Cu TABul venim, bre, ca sa inchepem toti !
Ighen ?
Pese: Uai bozgo, de cand te-ai dat beteag nici pretinu tau nambar oan, Domnu Don Curdileu, parca nu mai are chef de vorba si de naveta, la Birtolomeu Gara !
Ștergere1. Neatza Buna la Zoo + 9!
RăspundețiȘtergere2. Cezare, merci ca m-ai inbelit la oaua!
3. Robortzel, la maciuca sa ne faci o frectzie noua!
4. Amerlocii isi merita soarta. I-au juns blestemele unora...
'Neata !
RăspundețiȘtergereGreata !
Vin vremuri de fekala, cu cod galben, ca lamuia !
Uăi, or dus-o pe ăia din Oregon la tribunal pe baborniţa lu" regele Bîl-Bîl în cătuşe. Fica lu" Bîl-Bîl de organiza cu bărbat-su lupte cu cucoşi. Ete că la unii legea se aplică "ad litteram".
RăspundețiȘtergere@09:25
RăspundețiȘtergereBaaa da esti rau ramas in urma!!!.Ceva "noutati" cu faraoni ai?
Ma mine ma'ntereseaza daca o sa mai fie visichi(chiar si de electrozi) au baga aia prohabu'??.....aaaa prohibitia!...hac!
PS Pula dimineatza alcoolistilor!
ALUPIGUS CURLEANUS!
Ștergere..oho ....Cezar trateaza demult acest subiect !!
Ștergere@RH+(pozitiv)cu cruciulite in sange++++++++++++++++
RăspundețiȘtergereBai bozgore!(bozgor=om fara de tara)ca esti dus cu capu' n-ar fi o problema.....dar ca esti un MESIMTIT MINCINOS.....asta chiar e broblem,brolem!!
PS Capisci!!! sau trebo sa-ti spun in bozgoreasca?
iote na!A dok szopást!
sau asa:):)
私はフェラをしてあげる!
si asta o inteleg toti
I'll give blowjob!
CURDELEANUS, BĂI PULĂ RĂZBUZATĂ "BLOWJOB" SĂ-I FACI LUI PMT DEÎNDATĂ, DE I-O FI SCULATĂ, IAR DE NU, SĂ-I SUFLI ÎNTRE BUCILE COORULUI MUEI TATĂ!!!!!!!!!
ȘtergereSeara buna la Zoo + 9, iar Cezarica Peticica sa ne zufle in burlan noua si sa ne bage de homoroizi, dej'tu ala al lui in gaurica!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereNu va faceti probleme.
RăspundețiȘtergereAMERICANII REALIZEAZA CA SE POATE TRAII SI FARA 2 MILIONE DE
LABAGII SI FRECATORI DE TIPAR....care traiesc din taxele federale.
Nu vad nici o deosebire. Serviciile curente sunt platite din taxele locale.
SUA e bine mersi.!!!!!!!!!!!!
Core
RăspundețiȘtergereRepet . Cersitul trebuie oprit prin regulamente militare.
Valabil si pentru pensionari cat si pentru militarii in retragere ....spre fundul curtii.
MPT
RăspundețiȘtergereSugi puturica piticilor sovietici.
Si 2 9!
ȘtergereROBORŢEL, TU ŞI CU CEZĂREL
ȘtergereSĂ-MI SUJEŢI LINDIKU NIŢEL!
SFATUL MEU DE NU ÎL IEI ÎN SEAMĂ MAMĂ,
PRIETENUL TĂU DE LA EG STERNE ŢI-O VA DA LA BLANĂ.
ŞI-O SĂ FACĂ DIN TINE IAR,
CINE AST DE UN HOSCAR.
Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale! Ii buna o oIo!
RăspundețiȘtergereMuei astia ,,exaltatii'', vedeti ca sunteti luati la ochi de pontache, ca va bagati cu botu-n trebile romanistanului. Umblati cu grija, ca or coborit ,,armata din pod'' socialistii democrati in coaie impuscati.
Bai pula moarta!Se scrie egzaltatii/ecsaltatii la alegere.....intrebo si tu pe prof.col.univ.dr.doc.ing.MPT:):) ....si chestor....in pula mea!
RăspundețiȘtergere