Preşedintele american Barack Obama a găsit vinovatul pentru primul blocaj financiar din ultimii 17 ani: republicanii. El îi acuză pe adversarii săi politici că transformă populaţia într-un sac de box după ce Congresul nu a reuşit să voteze legea bugetului până luni spre marţi noapte, când s-a încheiat anul fiscal. Primele consecinţe: aproape 1 milion de americani, angajaţi la stat, au intrat forţat în concediu fără plată, iar oprirea activităţii provoacă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei americane.
 
 
Confruntarea dintre republicani şi democraţi pe tema legii bugetului a blocat parţial funcţionarea statului. Cele mai multe birouri federale au pus lacăt pe uşi, aşa că salariile vor întârzia, iar servicii vitale de care depind pensionari şi veterani, femei şi copii sau firme vor fi paralizate. Preşedintele american dă vina pe republicani şi le cere să deblocheze aparatul administrativ.
 
Au paralizat administraţia pentru o cruciadă ideologică, aceea care refuză asistenţă medicală pentru milioane de americani. Nu voi permite nimănui să împroaşte cu noroi reputaţia Statelor Unite ale Americii”, a acuzat Obama.
 
Nu doar americanii resimt efectele acestui blocaj financiar. Turiştii care sperau ca zilele acestea să viziteze parcuri, grădini zoologice sau muzee nu vor putea face acest lucru. Printre aceştia sunt şi mulţi turişti români. Violeta Bratu, este una dintre ei: „Sunt foarte dezamăgită, pentru că stau în Washington doar câteva zile şi speram să vizitez muzeele”, declară ea.
 
La Washington, câţiva veterani din al doilea Război Mondial au sfidat interdicţia. Susţinuţi de parlamentari republicani, foştii soldaţi au vizitat un monument care le era dedicat.
 
Sunt şi domenii în care se lucrează, în pofida blocajului: sistemul medical, poşta şi serviciul naţional de meteorologie. Militarii şi gardienii din închisori sunt de asemenea la posturi, ca şi controlorii de trafic aerian. Ambasadele Statelor Unite în lume, inclusiv cea din România, sunt deschise.
 
Funcţionarii guvernamentali trimişi în concediu fără plată îi critică pe parlamentari. Sunt ridicoli! Ar trebui să se confrunte şi ei cu aşa ceva, o perioadă. Ei nu fac decât să dezbată. Dar nu vorbesc unii cu alţii, nu fac nimic. E absurd!”, a comentat avocatul Joe Bartols.
 
Iar problemele nu se opresc aici. Pe 17 octombrie, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată dacă politicienii de la Washington nu ajung la un acord privind majorarea plafonului datoriei federale, situat în prezent la 16.700 miliarde de dolari.
 
      Republicanii propun votarea legii bugetului pe bucăţi, democraţii se opun 
Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, şi-au schimbat strategia după ce au eşuat în a promova legea bugetului în varianta care sabota reforma în sănătate iniţiată de preşedinte. Ei intenţionează să voteze legi restrânse ale finanţelor pentru a redeschide agenţiile guvernamentale una câte una.
 
Preşedintele Barack Obama le-a cerut din nou republicanilor să voteze legea bugetului în forma agreată de Senat. Republicanii au propus negocieri în cadrul unei comisii mixte, în speranţa unui compromis. Cererea a fost respinsă de Senatul majoritar democrat, pe motiv că nu este decât o încercare de a trage de timp. 
 
E ca într-o căsnicie. Atunci când un partener nu vorbeşte, ce poate face celălalt? Am încercat iar şi iar să deschidem uşa, dar ni s-a trântit în nas”, a comentat republicana Michelle Bachman.
Criza politică de la Washington îngrijorează pieţele financiare. Blocajul bugetar şi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite sunt subiectele pe care preşedintele american Barack Obama le va discuta miercuri, la Casa Albă, cu directorii marilor bănci de pe Wall Street, între care Goldman Sachs şi J.P. Morgan.
Sursa: