Situaţia financiară a televiziunii publice este dramatică.
Din 2006 şi până în 2012, TVR a mers doar pe pierdere.
Legea actuală a TVR nu-i sancţionează pe cei care au devalizat postul public.
ANAF a fost sesizat privind jaful din TVR.
Tănase a sesizat ANAF privind jaful de la TVR
În cadrul unei conferinţe de presă, directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a prezentat punctual datele dezastrului financiar din instituţie. El a prezentat şi cauzele dezastrului, care sunt şi externe postului public de televiziune, dar şi interne. Legat de cele interne, Stelian Tănase nu a pronunţat nume de vinovaţi, dar a precizat că a remis până în prezent două dosare la ANAF şi că urmează să mai remită încă trei peste câteva zile. ANAF urmează să stabilească cine a greşit – mai pe româneşte, cine şi cum a contribuit substanţial la jaful din TVR. Iată situaţia din ultimii ani din TVR:
- 2002: venituri 257 milioane lei/cheltuieli 232 milioane lei : + 18 milioane lei (director Valentin Nicolau)
- 2005: venituri 447 milioane lei/cheltuieli 415 milioane lei: + 32 milioane lei (director Valentin Nicolau)
- 2006: venituri 505 milioane lei/cheltuieli 522 milioane lei: - 17 milioane lei (director Tudor Giurgiu)
- 2007: venituri 522 milioane lei/cheltuieli 552 milioane lei: - 29 milioane lei (director Tudor Giurgiu – până în luna iunie – Alexandru Sassu din 21 iunie)
- 2008: venituri 568 milioane lei/cheltuieli 621 milioane lei: - 54 milioane lei (director Alexandru Sassu)
- 2009: venituri 572 milioane lei/cheltuieli 620 milioane lei: - 48 milioane lei (director Alexandru Sassu)
- 2010: venituri 571 milioane lei/cheltuieli 733 milioane lei: - 162 milioane lei (director Alexandru Sassu – martie – Alexandru Lăzescu)
- 2011: venituri 583 milioane lei/cheltuieli 735 milioane lei – 161 milioane lei (director Alexandru Lăzescu)
- 2012: venituri 590 milioane lei/cheltuieli 737 milioane lei – 147 milioane lei (director Alexandru Lăzescu – 12 iunie, Claudiu Săftoiu – din iulie)
- 2013: venituri 544 milioane lei/cheltuieli 541 milioane lei: + 2,5 milioane lei (director Claudiu Săftoiu – până în noiembrie)
După cum se vede din tabelul prezentat mai sus, TVR a avut balanţa pe plus până în 2005. Primul an pe minus a fost 2006, sub conducerea lui Tudor Giurgiu. De atunci, an de an, „minusul” a crescut, dar în perioada 2010-2012 a venit „apocalipsa”, cu un minus de 470 de milioane de lei. A fost perioada de vârf a regimului PDL-Băsescu. În 2010, până în luna martie, a fost director general Alexandru Sassu – el a fost propunerea PSD din 2007, şi a fost urmat în funcţie de Alexandru Lăzescu, propus de PDL.
Tănase: Legea nu sancţionează vinovaţii
Stelian Tănase a explicat că legea de funcţionare a postului public de televiziune nu are vreun articol prin care să fie sancţionaţi cei care produc pagube, care greşesc grav etc. „Practic ce se întâmplă aici. Ai gestionat prost instituţia, a suferit pierderi mari şi din vina ta, te dă jos Parlamentul şi cu asta gata. Vine altul. Care poate face la fel, este dat şi el jos de Parlament. Atât. Nu există vreo sancţiune concretă, o răspundre pentru pierderile cauzate”, a precizat Tănase.
Pe de altă parte, directorul interimar al TVR a precizat că o parte din pierderi este cauzată de factori externi şi a exemplificat prin legislaţia în vigoare. „În 2003 s-a redus taxa TV de la 4,5 la 4 lei. În 2005 prin modificarea Codului fiscal a fost eliminată scutirea de TVA pentru programe şi licenţe. Tot în 2005 s-a introdus contribuţia pentru CNC în valoare de 15% din veniturile de publicitate. La posturile private contribuţia este mult mai mică. Prin Legea audiovizualului la postul public de televiziune s-a limitat la 8 minute pe oră perioada de publicitate; în plus noi nu avem dreptul să întrerupem un film, o transmisie sportivă etc. şi să băgăm publicitatea. Într-o astfel de situaţie, pentru foarte mulţi, TVR nu mai este atractiv pentru a acorda publicitate. Legislaţia este veche, de 10, 15 ani, ea trebuie actualizată”, a mai spus Stelian Tănase.
Ce soluţii imediate vede directorul TVR
Primele soluţii pe care le vede pentru redresarea postului sunt pentru Stelian Tănase următoarele: reducerea cheltuielilor de producţie, obţinerea aprobării pentru indexarea taxei TV şi obţinerea unei amnistii fiscale. „Sunt în ultimul timp câte 3 zile la Ministerul Finanţelor. Este legal o singură dată ca instituţia să beneficieze de o amnistie fiscală. În ceea ce priveşte taxa tv, nu este vorba să solicităm o creştere a ei, ci o indexare cu procentul de inflaţie pe care ni-l comunică INS. Noi în România avem cea mai mică taxă TV. Să facem o comparaţie. Un elveţian care a văzut Jocurile Olimpice de la Soci plăteşte 385 de euro pe an taxa tv. Un român care a văzut Jocurile Olimpice de la Soci plăteşte 11 euro pe an. Da, sunt salarii mai mari în Elveţia decât în România, dar diferenţa este uriaşă. O indexare nu va afecta abonatul TVR”, a conchis Stelian Tănase.
Sursa:
===================================
==================================================
===================================================================
Stelian Tănase cere iertarea datoriilor TVR.
RăspundețiȘtergere================================
Stelian Tănase, directorul SRTv, a declarat, miercuri, că a cerut “amnistia fiscală” a TVR la cele mai înalte niveluri. Televiziunea Română are datorii la stat de 122 de milioane de euro.
======================
Stelian Tănase a declarat, potrivit Mediafax, că au “cerut la cele mai înalte niveluri ca să fim iertaţi de ea. Asta se poate face o singură dată, precizând că este posibil doar cu avizul Comisiei Europene. El a adăugat că “trebuie să facem acest lucru pentru că sunt datorii cumulate, unele, repet, consecinţa unor decizii care s-au luat la acea vreme”.
“Am vorbit despre iertarea datoriilor chiar la Ministerul de Finanţe, de mai multe ori. O televiziune îndatorată e în genunchi şi o televiziune independentă este o televiziune care stă pe propriile ei resurse. Noi ne luptăm cu fantomele trecutului. Eu mă străduiesc să plătesc datoriile făcute de alţii în timp”, a spus Stelian Tănase.
Totodată, directorul TVR a precizat că doar o treime din datorii sunt din cauza modului în care a fost condusă televiziunea, “restul aparţine guvernanţilor, politicienilor care au luat decizii proaste, care au dezavantajat televiziunea”.
“Eu cred că primul lucru pentru a produce o televiziune independentă şi puternică şi în serviciul public, aşa cum îmi doresc, este ca aceste datorii să dispară în termenul cel mai scurt posibil (…) Plata datoriilor va face din TVR o televiziune puternică. Aceste datorii nu le-a dus nimeni acasă (…) Aici nu duce nimeni banii acasă, ei se duc într-o maşinărie enormă de produs pierderi, care înseamnă vechi structuri, personal excedentar, avem nişte echipamente de 40 de ani, care sunt foarte energofage şi plătim nişte facturi pe care alte televiziuni private nu le plătesc. Toate aceste lucruri au crescut datoria”, a mai spus Tănase.
http://www.dcnews.ro/2014/03/stelian-tanase-cere-iertarea-datoriilor-tvr/
Hop, si hop, si hop,
ȘtergereDimineata pe recoare
S-o ei nitzel la ceoc
Cand stai muia-n soare !
Da desigur ,asa minte pulica asta intotdeauna!!
RăspundețiȘtergereDa-l in piula ca mi-e scarba!!!
PS sa vezi ce mi ti-l fute mpt-ul:):).....gata io cu foaia asta am terminat
Baaaaa pai abonamente tv platesc si mortii din cimitire va-n gura de dinozauri!!
Ia-n sa veden ce abonament propune tanase cap de lemn....ca io am auzit de fo 4ieuro/lunar+reclame+bani de la buget....ioi astia vor sa-i prinda din urma pe pochi pe ultima turnanta de furaciuni.Da sa-i desfiinteze in pula mea ca io de ani de zile nu stiu ce e aia TVR....da abonamentu il platesc ca-mi taie astia corentu daca nu platesc radio tv......Ioi ce ma-nervai
adminuuu' da si mie un SMS pe blog atunci cand schimbi art asta cu nesimtiti.....Oau mi se umfla o vena la cap.Inainte se umfla la piula,acu s-a schimbat nemernica
Si cine plateste datoriile??????
RăspundețiȘtergereponta? noooo.....base?noooo.....tot pulimea platitoare va mai plati inc-o data si'nc-o data si tot asea
HOP,HOP,HOP!!!! sa v-o luati singuri la ceok!!
1. Curleoane tată, nu mai consuma mitilic de ăl ieftin şi prost.
RăspundețiȘtergere2. Nu mai dormi prin şanţuri în Birtolomeu cînd ninge/ploauă-să ne-apuci de oauă-că de aia ţi se umflă toate alea.
------------------------------
Tănase Scatiuu ăsta chiar are buba la cap. Să i se ierte datoriile, iar hoţii şi dobitocii care au furat şi devalizat TVR-ul, să stea bine merci şi să privească cum prostovanii de români plătesc din propriul buzunar pagubele produse.
Ce naţie de căcat dom"le, ce naţie de căcat! Judecători şi procurori care judecă şi instrumentează cauze greşit, iar după aia, la CEDO românii trebuie să plătească despăgubirile ca atare, furturi şi şmenuri la cel mai înalt nivel, proasta administrare a banului public din motive de inconpetenţă...
O clică de derbedei, prepodenderent din aşa zisa clasă politică, unii dintre ei milionari de mucuva, stau în cîrca bietului român, care nu mai ştie cum să-şi împartă banii ca să supravieţuiască în ţara asta. Pentru ăştia, pedepse ca: împuşcatul, spînzuratul, trasul în ţeapă sau arsul pe rug, ar fi prea blînde. Derbedei, nişte derbedei...
N-am vrut sa deturnez interesanta discutie...dar, n-am mai rezistat ! Sloganul cu "toata lumea se pricepe la fotbal" e depasit bine, chiar bine de tot ! Cine credeti ca se da rotund cu calitati de ministru al apararii, mai nou ? Ia-mi cititi voi aici:
RăspundețiȘtergere"Predau azi la Berlin, asa ca am treaba, asta e prima si ultima interventie, dar sa va raspund apropos de suprinderea prezumata a USA si UE. Flota (din Sevastopol - n.m.) era ruginita acum zece ani, si am vazut-o de aproape, daca or fi reinnoit-o nu stiu dar nu cred, ca as fi citit, sint tot alea dar mai vechi- fapt e ca sint doar ei acolo, nu cu cu cine compara. In majoritatea scolilor de strategie din USA in anii nouazeci- RAND si altele, inclusiv o scoala de psihologie politica faimoasa urmata de mine in 1999 la care venea si lume de la CIA, exercitiul strategic era totdeauna cu Crimeea. Ukraine goes West si rusii ocupa Crimeea. Ce facem? (simulare, eu am jucat pe ministrul apararii si am ales varianta in care nu incepeam razboiul, asa sunt femeile...spre indignarea celor de la CIA...care spuneau pe fata ca de acolo sunt- noua politica de transp) Manualul mai vechi al lui Brezinski a fost temelie timp de 25 de ani si acolo asta era baza! Deci nu e nimeni suprins, de asta Occidentul era de acord cu intelegerea de dupa Maidan- numai protestatarii au vrut altfel!"
Păi bine prietene? Zi-ne "cine se dă rotund" cu CIA, Crimeea şi ruşii? N-o fi cumva coana Lenuţa ot Pleşcoaie? Că tot are ea la activ, cum de altfel au majoritatea trepăduşilor politici din România- Colegiul Naţional de Apărare...Mureşan ăla de fu şef acolo la UNAP încă de pe vremea lui "Gheorghe Doja" şi cu Găbiţu HuOprea izmănaru, doar au făcut sute de doftori şi masteranzi în domeniul apărării. Ce mai conta că unii n-aveau nici bacalureatul luat şi făcuseră Universitatea Şpriţu Haret? Să scoatem "strategi" în apărare. Şi cînd te gîndeşti că nouă militarilor de carieră ni se puneau beţe-n roate atunci cînd doream să mergem la un curs la UNAP...
ȘtergerePai si eo ce dreaca sa mai zic, ca me-ai loat vorbele din muie !
ȘtergereHa, ha, ha.....ai sesizat ! Am formulat intentionat asa...e tot coana dar mai doxata, caci e vorba de Alina Mugiu Pippidi. O femeie mai ...barbata!!!
RăspundețiȘtergereAhaaa...Alina Muuugiu Pippi...
ȘtergereEte, vedeţi aciulea, cetiţi şi vă cruciţi:
RăspundețiȘtergere"Chiar dacă iarna a trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat recent încheierea unor acorduri cadru pentru servicii de deszăpezire în valoare totală de peste 16,3 milioane de euro. Beneficiarii sunt patru firme de casă ale politicienilor locali."
-------------------------
Cetiţi mai multe la:
http://www.gandul.info/financiar/cnadnr-anunta-la-final-de-iarna-contracte-de-deszapezire-de-16-3-milioane-de-euro-beneficiarii-patru-firme-de-casa-ale-politicienilor-locali-12196033?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+gandul%2FMJcu+%28Gandul%29
Uai ramolitilor, numa olecuta de-am lipsit si mi-ati si omblat la mestecatoare ! Ai dreaca bagabonti !
RăspundețiȘtergereZapacitilor , nu-i Alina M.P. !
RăspundețiȘtergereEste Ilona Murgiu Pişidi !
Prieteni, nu va mai certati!
ȘtergereEste un comentariu facut de Alina Mungiu Pippidi, la un articol al sau, in care analizeaza Criza din Ucraina! Voi posta si eu aici acest articol, deoarece merita a fi cunoscut de cat mai multa lume si mai ales comentat de "analistii" acestui blog, mult mai SPECIALISTI decat se dau unii in fiecare seara, pe sticlele TV-urilor. Un bob zabava, s-o scoatem mai intai pe asta cu TVR-ul, ca tare m-a enervat! Indeosebi capitolulu: Legea nu permite sanctionarea vinovatilor si capitolul: Stergerea datoriilor, stiut fiind ca aceste stergeri inseamna plata lor de catre noi toti, desi n-am fost cu ei la furat ori primirea unor salarii/privilegii astronomice in valuta forte!
Si-nc-o data HOP; HOP; HOP, MPT s-o ea la ceoc!
RăspundețiȘtergereDragă Admin, noi nu ne certăm
RăspundețiȘtergereDar vrem ca în braţele slăbănoage ale lui MPT, pe Alina Mu Pipi amantă să-i dăm.
Să schimbe şi cheagul bătrîn azi friptura,
Că de la atîta fasole făcută de hoaşcă muiat-i-s-a gura,
Muiat-i-s-a că încă nu a ieşit pătrunjelul
Şi stă toată ziua pe NET, cu ochii beliţi şi îşi mîngîie chelul...
Uai, am aozit ca procentu'de promovare la stimularea data boracilor astia micii, de clasa a 8ta, e mirobolant de imbucurator pentru domnul ministru al invataturii si educatei nateonale, Funeriu Apizditei !
RăspundețiȘtergereSau, poate n-am aozit eo prea bine, ca nu aveam ochelarii la mine...da'parche de promovabilitate si 27 la 100, zicea la radeo ! Da eo nu cred ca-i adevarat asea ceva, de cand avem guvernare cripto-comunista toti copiii ea numai noo
Pe unde mi-ai umblat rapanule toanta ziulica, ai? Te dai la juna Alina sa-ntelegem?
ȘtergereE a jdeea oara de cand ma tot ceoc nesc cu muia de creatura asta, de face ea prepuneri nastrusnice de scoatere din hazna a tevereului !
RăspundețiȘtergereDa barbate, insa vreau intai sa-i vad pe vinovatii, pe hotii si pe politrucii de-or distrus televiziunea publica, incolonati pe categorii si dati in direct la emisiunea Memorialul Durerei a lu doamna gat de fag Alina MUIAngiu Pizdidi, dupe care puteti sa mariti si taxele ! Ca doar n-ar hi pentru prima, ori ultima oara, in Romanistan, cand puletii decarteaza la gramada ! Abea asteapta tzatza Leusteanca, de munceste zi lumina ca sa nu-i crepe vaca-n batatura de foame, ca sa-i mai mariti o taxa ! Ca s-o obligati sa-si bage picerele in ea de vaca, s-o dea la abator, dupe care sa va urmareasca voua, pe indelete, olimpiada de la Floci si nush ce fotbal mondeal !
Apoi, asi mai dori din inimeoara sa desfiintati si toti satelitii de cacat, alde Tevere 3, tevere Cultural, tevere de belit pula la cal si alte tevereuri, in care v-ati angajat cohortele de neveste, de amanti si de nepoti analfabeti, cu bacul loat la mica ciupeala, platiti din banii mei !
Jocul e simplu: sunteti jegosi, crepati dreacului si lasati-ma in pace cu televiziunea voastra de hazna politica ! Sunteti valorosi, o sa apareti pe langa televiziunile de top, cand se bat in retinguri !
Simplu derbedeilor: cine a devalizat-o, la puscarie ! Apoi inchisa definitiv pentru renovare, ca tot n-o sa planga nimenea, fugariti cu ciomegele toti hadambii, stat de salarii normal, o grila de emisiuni atractive si pentru tineretul analfabet al zilelor noastre, caruia degeaba ii bagati pe gat Ora Regelui, ca pe el il doare la pula de king, daca nu se cheama Guta, ori Minune, dupe care iesiti la rodaj o luna si, dache merge, dati-i bataie !
Am mai mancat cacat cu polonicul despre tevereul asta, numa acusica fro 2 saptamani, cand inche Crin era pretin cu Viorel !
Aşea, aşea...Io mă înscriu la "Poc, poc şi hulpea cade"!
ȘtergereMna sara! Uăi MPT, vin americanii! Vin ş-or sâ-ţ aducâ bumboneli di celea colorati cum l-or dat ugandejîlor, o oglindâ ş-o părechi di foarfici.
RăspundețiȘtergereIa vez ici-şa şî zî-ni părerea ta:
"Şeful Pentagonului vine la București, iar mii de tone de ''diplomație'' - la Constanța"
http://www.cotidianul.ro/seful-pentagonului-vine-la-bucuresti-iar-mii-de-tone-de-diplomatie-la-constanta-233439/
---------------------
Eote ci comentezâ unu acolea şî-i dau dreptati:
"Asa si???? 15:45:50, 06 Mar 2014 5
Oricum americanii sunt permanent luati ca din oala, se trezesc mereu la spartul targului. In Irak au facut un mare kakat, la 10 ani dupa caderea lui Sadam gruparile teroriste zburda in voie. In Siria au inarmat rebelii cu milioane de dolari, iar apoi acesti s-au aliat gruparilor teroriste. In Crimeea s-au trezit muuult prea tarziu, Putin face regulile jocului, diplo *editat* se zbat pe apa la Bruxelles si Putin calca in picioare CRimeea. Pana luna viitoare Crimeea va fi anexata Rusiei, prin vot "democratic" la referendum. La ora asta Putin rade si cu c.urul de americani si diplomatia lor!"
Bai agariciule
RăspundețiȘtergereTotusi Crimeea este teritoriu rusesc si a fost intotdeauna
Proasta aia de Wiki spune ase bai soldovene
"Flota Mării Negre (în rusă Черноморский Флот) este un eșalon operațional-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse. A fost fondată de prințul Grigori Alexandrovici Potiomkin în 13 mai 1783 împreună cu portul Sevastopol, baza sa principală".......adeca la 1783 bai pulica.Poti sa numeri anii.Aiasta nu-i nici afga nici irakul e chiar teritoriu rusesc populat cu rusi get beget
Capisci?
D.C.
Uăi Curlioani, uăi pulicâ sâ ma pupi în găuricâ! Amu tu mă iei di la Ecaterina a 2-a ciumeculi? Lasâ tu, câ şî Basarabia o fost teritoriu românesc. Ci ari sula cu prefectura? Dupâ ce-o dat colţu Stalin, Hrusciovu, cari iera ucranian, o dăruit regiunea RSS Ukraina, iar dupâ Gorbaciov o fost o înţălegiri întri ei ca iştia s-o păstrezî, iarâ ruşîî sâ plăteascâ chirii pentru flota din Odessa.
ȘtergereEti ci mari câcat ai mai zîs şî tu...
Da uiti, ca sâ vez cît di mult ţîn io la tini, ţ-oi aduci aduci un Cognac di cela bun, marca "Trii frunzî". Samahoancâ di cee bunâ, făcutâ expre pintru tini, da nu din sfeclâ di zahar, ci din sfeclâ furajerâ.
Na na blegule....invata istorie!!
RăspundețiȘtergeree ca si cum ar merge rusii in texasul amerlocilor.N-are ca cauta OTANU in crimeea.Precis si-o ia la buci ca mai zicea un tontonache paciulea ca gata ucrainenii rezista rusilor si dup'aia vine OTANU si-i sparge pe rusi......sparge o pula
"paciulea" asta insamna infomondo bla,bla,bla.
Au aia pe acolo niste "cunoscatori" de te caci de ras iar varf de lance.....surpraiz :RH diliul
(ca io n-am mai fos pe acolo de nu mai tin minte)
De la mijlocul anilor 1400, Crimeea a fost un protectorat al Imperiului otoman. Rusia a anexat Crimeea in anul 1783. Dupa Revolutia din Octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a ramas pentru scurt timp un stat suveran. Dar, nu pentru multa vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in anul 1921 si a facut parte din Uniunea Sovietica. A ramas asa pana in 1945, cand a devenit o regiune administrativa a Rusiei.
Apoi, in anul 1954, Crimeea a fost transferata de catre Nikita Hrusciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
Dupa colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a apartinut Ucrainei. In 1997, Ucraina si Rusia au semnat un tratat bilateral de prietenie, cooperare si de parteneriat, care a permis in mod oficial Rusiei sa-si pastreze flota Marii Negre la Sevastopol.
D.C.
Na ca iar na'nervai
ISTORIA CRIMEII
RăspundețiȘtergerezurza; WIKI
În antichitate peninsula era cunoscută în lumea greco-romană drept Regatul Bosforan (Regnum Bosfori) sau Bosforul Cimerian. Populația era un amestec de triburi și ramuri de triburi traco-cimeriene și scitice. La acestea s-au adăugat mai apoi negustorii greci și apoi romanii - militari, administratori, negustori, clerici etc. Alt nume care i se mai dă în antichitate - dar și mai târziu - este acela de Chersonez, mai târziu rămas pentru partea sudică dintre râul Bug și Nipru.
În secolele VI-XII Bosforul Cimerian, numit și Bosforan sau Chersonez, este ținta mai multor atacuri din partea slavilor păgâni. Populația românească din peninsulă, singura stabilă în epocă, se retrage în fața acestor atacuri fie în fortărețele Imperiului Roman de Răsărit, fie în peșteri naturale dar mai ales artificiale săpate în Munții Crimeii.[necesită citare]
În secolul al XIII-lea tătarii invadează Europa, cucerind printre altele și cea mai mare parte a Bosforului Cimerian, care va fi cunoscut de atunci înainte mai ales sub numele de Crâm sau Crimeea. Principatul de Mangop a rămas ca parte a Imperiului Roman de Răsărit (numit astăzi, incorect, Imperiul Bizantin) până la sfârșitul secolului al XV-lea. Ultimii apărători ai Mangopului în fața armatelor turco-tătare, apărători care au murit până la ultimul pe zidurile cetății, au fost ostașii lui Ștefan cel Mare, moștenitor al Mangopului prin soția sa, Maria de Mangop.
Între 1441 și 1783 cea mai mare parte a Crimeei a făcut parte din Hanatul Crimeii. O parte din porturile din sudul peninsulei erau controlate de Republica Genoveză. În afară de Peninsula Crimeii, în Hanatul Crimeii mai erau și alte teritorii, continentale, precum Sarmația sau Kuban, Cimeria (teritoriul dintre Nipru și țărmul de vest al Mării Azov), regiunea Donului de jos, Chersonezul (aflat între Bugul de Jos și Niprul de Jos, în sudul Zaporojiei de vest) și mai târziu Vozia sau Edisanul (între Bugul de Jos și Nistrul de Jos). Această ultimă regiune avea statut dublu, fiind inițial sub autoritatea Imperiului Roman, mai târziu a slavilor, apoi a Statului Berladnicilor, mai târziu sub autoritatea tătarilor, apoi sub cea a Moldovei (între Roman I și Bogdan al III-lea), mai apoi sub autoritatea mixtă a domnitorilor moldoveni și tătarilor, iar din vremea celei de-a doua domnii a lui Petru Rareș sub autoritatea mixtă - tipică Hanatului Crimeii în epocă - a turcilor și tătarilor. Regiunea Bugeacului, chiar și după cucerirea ei de către tătari, nu a făcut niciodată parte din Hanatul Crimeii, devenind din secolul al XVI-lea parte a Pașalâcului de Tighina.
În 1783 regiunea a fost anexată de Imperiul Țarist. În toate regiunile Hanatului Crimeii cucerite de ruși populația creștină stabilă era alcătuită din români. Rusia i-a mutat pe acești români în Munții Caucaz sau Siberia, uneori aducând în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruși, sârbi, bulgari sau ucraineni. Ultimele sate românești din Crimeea au fost găsite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au intrat decât marginal în cercetările etnologice făcute asupra așezărilor românești din răsăritul Nistrului în acei ani.
Uniunea Sovietică[modificare | modificare sursă]
RăspundețiȘtergerePe data de 18 octombrie 1921 s-a înființat Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea, ca parte a Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Tătarii constituiau atunci 25% din populație.
În Al Doilea Război Mondial trupele germane, ajutate de cele românești, au ocupat Crimeea. După ce au recăpătat controlul asupra regiunii, în 18 mai 1944 autoritățile sovietice au deportat întreaga populație tătară în Asia Centrală, pe motiv că aceasta ar fi colaborat cu ocupanții fasciști. Se estimează că 46% dintre deportați au murit de foame și boli. În 26 iunie 1944 minoritățile greacă, bulgară și armeană au fost de asemeni deportate în Asia Centrală. În 30 iunie 1945 Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea a fost transformată într-o simplă regiune a Rusiei.
În 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără ca populația locală să fie întrebată dacă este de acord cu asta.[1]
În ultimii ani ai URSS, o parte din foștii deportați tătari s-au reîntors în zonă. Locuită în majoritate absolută de ruși, Crimeea este de câteva decenii subiectul unor dezbateri locale, interne (pentru Ucraina) și internaționale extrem de delicate.
Ucraina[modificare | modificare sursă]
RăspundețiȘtergereDupă desființarea URSS, Crimeea a devenit parte din noul stat independent, Ucraina. Fiind o peninsulă, industria navală a crescut încet. Totodată, tătarii crimeani s-au întors din exil și s-au restabilit în Crimeea.
Pe 5 mai 1992 a fost creat propriul guvern al Republicii Crimeea,[2][3] în următoarea zi fiind creată și constituția.[4] Pe 19 mai Crimeea a acceptat să facă parte din Ucraina și a renunțat la un guvern propriu, dar comuniștii crimeeani au forțat guvernul de la Kiev să extindă statutul autonom al Crimeei.
Pe 14 octombrie parlamentul crimeean a creat postul de președinte al Crimeei, acesta fiind alcătuit pe moment dintr-un consiliu de tătari. Conflictele s-au mai liniștit, dar pe 17 martie 1995, parlamentul ucrainean a intervenit și l-a înlăturat pe Meshkov, din cauza acțiunilor sale de integrare cu Rusia.
După o constituție interimară, actuala constituție a fost pusă în aplicare, schimbând numele țării în Republica Autonomă Crimeea. Pe 24 august 2009 au avut loc proteste anti-ucrainiene în Crimeea, acestea fiind alcătuite în mare parte de etnici ruși. Ei sperau că Rusia va negocia cu Crimeea, la fel cum a negociat cu Osetia de Sud și Abhazia.[5] Pe 27 aprilie 2010 a erupt un haos în parlamentul ucrainian, după ce parlamentul a reînnoit tratatul prin care a extins staționarea navelor ruse în Crimeea până în 2042.
La 23 februarie 2014, ca o formă de răspuns la Protestele din Ucraina care s-au soldat cu plecarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, au avut loc proteste ale unor grupuri rusofone din Crimeea care se opun noilor schimbări politice de la Kiev și doresc alipirea Crimeei de Rusia. Acestora li se opun grupuri de ucrainieni și tătari crimeeni care sprijină protestele din Ucraina
Crimeea a fost atasata la RSSS Ukraina in anul 1954, de catre Hrusciov. Pana atunci a facut parte din Rusia Tarista si RSSS Rusia.
Ștergereufffff mai bine va dadeam lindikul da sunteti asa puturosi ca nici copipeist nu dati
RăspundețiȘtergereMa duc sa beau, ca am obosit de atata "gandire" cu copipeist....hac!!!
RăspundețiȘtergereMuei CorDeLeone, iar emani halena alcoolica aurolacule! Ce dreaqu ai postat tu aici? Ai copiat Wikipedia? Du-te si te culca, dar vezi nu in sant la Birtolomeu Halta, ori in mijlocul vreunei sosele.
RăspundețiȘtergere'ai sa-mi bag! Ma duc si eu la toi.
RăspundețiȘtergereAi the pula me, ear e vineri, ear e jiaga-jiaha, ear e hop, hop, hop, ear me-o loati la ceoc !
RăspundețiȘtergereUoai, jiaga- jiaga ii ma pe seara. Treci la munca, molie ce esti, pe lupoaca s- o parlesti!
RăspundețiȘtergerePulă dimineata!
RăspundețiȘtergereIoi!! o 9 zi de dicstractie
adminu' fi pe faza ca tu il iubesti pe "stapanul inelelor"
Oai de pulicica noastra cu "oamenii de afaceri" si cititi lindiku nu fiti putori
http://adevarul.ro/news/eveniment/dosarul-ica-dan-voiculescu-asteptat-vineri-curtea-apel-bucuresti-termen-apelului-1_5318b84b0d133766a8aa92aa/index.html
zurza se vede in linkdik
Oaiii ce ninge la bv!!! basescu e de vina:):)
Tu-l in gura de buhai, cu tot cu trustul lui de antene, de-or reusit sa-mi stearga neuronul, si-asea destul de grav afectat de conditiile deosebit de neconfortante, la care am fost supus pe timpul scolarizarii la NOO !
ȘtergereLa brutarie cu el, cu tot cu scalpatii aia de Grecu, Gadea si cretinoidul ala de Badea !
Faraonii astia au invrajbit poporul, de-am ajun s acuma sa ne crepam testele unii altora, ca pe pacla de la Podul Inalt !
pentru hoasca lu' pmt am gasit remediul perfect.Va puteti relaxa cetar minut
RăspundețiȘtergerehttp://adevarul.ro/life-style/moda/ba-patru-labe-ba-fund-tocurile-cei-mai-mari-dusmani-femeilor-8_531853360d133766a8a7df55/index.html
Da, da! La Bv ninge, iar Curdeleone, precum Grivei dulaul, sula si-o linge.
ȘtergereSi Hop, Hop, Hop, MPT sa o ea la ceoc pe ritmuri de cazaciok!
RăspundețiȘtergerePremierul a anunțat că în bugetul pe acest an vor fi alocate sumele necesare construirii autostrăzii Bucuresti-Munchen. Șeful executivului a menționat că autostrada va avea patru benzi de circulație: două pentru dus și două pentru depășire…
RăspundețiȘtergereUai, e-am loat un mic cadou lu muma padurei, sa nu zica ca nu-s gagic ca lumea ! Cand ieream mai verde, o duceam pe la baluri, ori pe la crasme, la o cina romantica, de-mi tremura stromeleagu-n izmene ca acul de la kilometrajul Dacei 1300 !
RăspundețiȘtergerePese: sa nu uit s-o felicit si pe zgripturoaica aia de ma-sa, de zici ca-i sora cu Tutankamon ! Doamne feri, numa sa uit s-o sun pe stafidita, ca m-am futat la semnal !
ȘtergerePese: si, in ordinea listei, mai am sa le adresez felicitari universale urmatoarelor secsuri slabe: Mareana de la munca, Maria de la Defece si Ileana de Ples coi ! Care, fara ele, lumea ar fi pustiu !
Ștergere,,Start up'' si ,,spin off''! Muei, fute- m- as in ea tara, unii bozgoreste, altii amerlocheza, iar romana doar coaiele popii.
RăspundețiȘtergereUai, o fo Ciuciu Rez, ori Cucu Rozi, ori Caca Zero, ori cum ii zice, p-aciulea ?
RăspundețiȘtergereChe parca pute a iz de penzii, de mos calicu...
Preventiv:
si hop, si hop si hop
Mos Calicu + Huhu Roz
or s-o ea drept la ceoc
plus la gaoz !