Președintele Traian Băsescu și-a exprimat speranța, miercuri seară, la B1 TV, că instituțiile Parchetului fac cercetări în baza unor acte prezentate de jurnalistul Stelian Negrea, conform cărora Gazeta Sporturilor a fost finanțată cu bani ai firmei Crescent, sub semnătura lui Cătălin Tolontan.
Jurnalistul Gazetei Sporturilor i-a răspuns pe blogul său șefului statului.
Deși nu l-a numit, Traian Băsescu a făcut mai multe referiri la Cătălin Tolontan și ziarul pe care acesta îl conduce.
"Vedeam niște stâlpi d-ăștia ai dreptății și ai legii... Și ei semnau să le intre în firmele pe care le conduceau bani de la Crescent. Și nu niște prostovani puneau semnăturile astea, ci oameni de presă foarte informați",spus președintele.
„Și atunci îmi spun: până unde poate merge lichelismul în acest trust?",a adăugat președintele. Traian Băsescun a mai declarat că speră că organele judiciare se ocupă deja de acest caz pentru ca "cei care au semnat să răspundă".
„Cazul Crescent e ieșit la lumină și nu se poate opri, cu toți cei care au responsabilități legate de semnături pentru bani de la Crescent Cipru, de la... Trebuie să raspundă!",a spus Băsescu. Șeful statului a precizat că Administrația Prezidențială a solicitat documentele prezentate de Stelian Negrea și a adăugat că "lucrurile trebuie extinse"
„Țin minte de două organe de presă din documentele prezentate de dl Negrea: Antena 1 s-a finanțat cu peste un milion la cumpărare de echipamente și Gazeta Sporturilor, undeva vreo 200.000 euro. Probabil sunt și multe alte sume și trebuiesc căutate, pentru că sunt bani publici. Dar trebuie extinse lucrurile!”,a spus Băsescu.
Tolontan: Nu va trece mult și ne vom lămuri cine are dreptate.
Jurnalistul Cătălin Tolontan, care a realizat numeroase anchete despre cazurile Ridzi și Udrea, a scris că refuză să răspundă "la insulte și insinuări", dar l-a criticat voalat pe șeful statului. Tolontan a subliniat că toate concluziile vor fi trase de instituțiile statului.
- See more at: http://www.dcnews.ro/basescu-il-ataca-pe-tolontan_451656.html#sthash.6WSbTyGn.dpuf
Domnule președinte Traian Băsescu,
În emisiunea de miercuri, 20 august, de pe B1TV, v-ați referit la ”ziariști lichele și oameni fără caracter”. Nu m-ați numit, dar trimiterea a fost clară. Ce să ne mai ascundem în spatele impersonalului ”se semnează”, ”se face” și așa mai departe, cînd ați indicat explicit că e vorba, printre alte companii media, ”și de Gazeta Sporturilor”. Și alții au înțeles fix același lucru.
La cîteva minute după intervenția dumneavoastră, colega mea Mirela Neag m-a sunat aproape șocată și mi-a spus: ”Nu-mi vine să cred, președintele te-a amenințat!”.
Asta pentru că ați adăugat că nu înțelegeți de ce organele nu s-au sesizat cînd Gazeta Sporturilor, sub semnătura mea ca administrator, a primit în 2004 un împrumut de cîteva sute de mii de dolari de la firma care era acționara sa de la vremea respectivă, e vorba de Crescent.
Mai mult, v-ați pronunțat că ”în mod categoric, instituțiile statului au greșit”, le transmiteți că ”cei care au semnat trebuie să răspundă” și precizați că acum Președinția a solicitat și ea actele. Mă bucur! Nu pentru că ați crede că știți mai bine decît instituțiile că au greșit, ci pentru că aveți actele. Care oricum sînt publice, aflate în setul de documente al fiecărei companii, depozitat la Registrul Comerțului.
Apropo, aceste acte au circulat și acum doi ani, tot cînd scriam despre cazul Galei Bute. Un important jurnalist TV m-a întrebat și i-am răspuns.
Sînt convins că aveți oameni valoroși care vi le vor interpreta, lămurind cine decide sursa finanțării firmelor și ce rol și limitări are un administrator într-o procedură legală de de împrumut și, mai apoi, în mărirea de capital. Sînt chestiuni elementare de contabilitate și de legislație a companiilor. Veți vedea că, înainte, ziarul împrumutase bani și de la acționarii fizici pe care-i avusese, de cîteva ori mai mulți decît de la Crescent. Așa se finanțează companiile, domnule președinte: prin împrumuturi, prin reinvestirea profitului, prin mărirea capitalului social.
De ce de la Crescent? Pentru că așa au decis proprietarii ziarului, nu eu. Era Crescent o companie ilegală în 2004? Dacă furase banii poporului așa cum spuneți acum, de ce nu a existat o acțiune legală împotriva Crescent? De ce statul român accepta despre Crescent să fie acționară la multe companii din România și să facă afaceri aici? Atenție, companii cu care însuși statul făcea afaceri.
Imaginați-vă cîți oameni de stat au semnături pe contractele cu Grivco, cea care a fost practic una dintre rezultatele economice ale lui Crescent! Ați fost ministrul transporturilor în atîtea guverne. Aveți siguranța că nici o instituție din subordinea dumneavoastră nu a semnat vreun contract cu o companie a lui Dan Voiculescu, finanțată inițial din Crescent sau unde Crescent era/fusese acționară? Parcă una dintre firmele lui Vociulescu deservea ceva pe la aeroporturi. Îl face asta vinovat sau blamabil pe directorul de acolo sau pe șeful lui, pe ministru? Nu sînt nici ironic și nici insinuant, n-am nici o informație, dar mă gîndesc că ar fi practic imposibil să aveți această certitudine. Nici n-a fi rezonabil din partea mea să vă cer s-o știți pe de rost.
Acum cîțiva ani, ați făcut insinuări publice despre mine, într-o conferință de presă, referitoare la cazul Ridzi. Ați bătut apropouri, iarăși fără să numiți, la adresa familiei mele, confirmîndu-mi astfel rodul amenințărilor rostite direct de Elena Udrea în plin dosar Ridzi.
Ministrul Udrea mi-a zis atunci, chiar cînd Parlamentul, inclusiv PD-L vota ridicarea imunității Monicăi Ridzi, că ea nu e Ridzi și că va afla lucruri despre mine și despre familia mea, pentru că are mijloace la dispoziție. Departamentul de Stat al SUA n-a gustat momentul și episodul a fost înregistrat ca amenințare la adresa unui ziarist în raportul SUA pentru România.
Dar Udrea avea mijloace. Insinuările pe care le-ați pus atunci în circulație s-au dovedit nefondate, în schimb judecătorii au decis condamnări pentru toți cei 12 inculpați din dosarul Ridzi.
”Tablou dezolant de corupție” și ”fapte extrem de grave” au motivat judecătorii verdictul din cazul Ridzi. Nu e definitiv, vom vedea cum se va finaliza.
Nu v-am spus atunci, pentru că aflat mai tîrziu, care a fost filiera ilegală prin care eu și colega mea Mirela Neag am fost urmăriți și ni s-au răscolit biografiile pe parcursul cazului Ridzi. N-ați cunoscut episodul, dar i-ați căzut într-un fel victimă. Pentru că n-au găsit nimic compromițător ați fost probabil mințit și vi s-a aruncat ceva să fie. L-ați rostit așa, într-o doară, cum ați făcut și în seara asta.
Știți, am calculat cîndva cît de puțin ați vorbit cu mîndrie despre compatrioții dumneavoastră și cît de mult v-ați referit la defectele, nereușitele sau presupusele noastre ”lipse de caracter”. Omenește, cred că v-a fost greu să fiți președintele unor oameni atît de inferiori standardelor dumneavoastră. Acum, recunosc, sînt malițios.
După alegerile din 2009, cînd probabil că v-am părut favorabil în opinii, ”corect” spun de regulă politicienii cînd relatările unui ziarist le convin, ați afirmat, într-o emisiune televizată la OTV, că ați băga mîna în foc pentru mine și pentru Cristian Tudor Popescu în privința onestității noastre. Ideea dumneavoastră era că, atunci cînd scriem, o facem pentru că așa ne taie capul.
Ca multe alte milioane de români, amîndoi avem încredere în instituțiile statului. În buna mea credință nu aveți încredere, e dreptul dumneavoastră, dar în instituții avem.
Domnule președinte,
Noi, cei de la Gazetă, care avem informații că în cazul Galei Bute, finanțată din bani naționali și europeni de ministerul Elenei Udrea, s-a comis o fraudă de proporții, un prejudiciu din bani publici și că acest dosar va ajunge în fața instanței. Din informațiile noastre vom asista la un nou caz Ridzi.
Sau poate că aveți dreptate dumneavoastră, care, folosind informații și interpretări, vă exprimați despre ”ziariștii lipsiți de caracter”, ”banii poporului” și ”lichele”.
Insituțiile vor vorbi.
Și, cînd o vor face, vă propun să avem onestitatea ca, privindu-ne ochi în ochi și, peste noi, privindu-i pe oamenii care ne urmăresc, pe dumneavoastră ca președinte infinit mai mult, să le spunem care sînt concluziile.
Vă mulțumesc!
PS: Mi-am amintit ceva. In 2004, cind imi dovedeam ”lipsa de caracter”, Gazeta era unul dintre putinele ziare in opoziție față de guvernarea abuzivă Năstase. Noi, Academia Cațavencu (lichidată între timp de oamenii dvs), EvZ și foarte puține alte titluri…
Publicul n-a uitat ancheta cu cele 400 de săli de sport, criticarea lui Anghel Iordănescu pentru că subordonase echipa națională celor de la PSD+PUR și altele. Patronul nostru era în partea cealaltă, noi ne făceam treaba și atacam puterea.
De altminteri, ca proaspăt președinte al României, mi-ați acordat pentru gsp unul dintre primele interviuri din presa scrisă. Apoi, în 2007, am susținut varianta NU la referendumul de demitere. În 2009, alături de CTP, de Adrian Ursu și de alți jurnaliști, l-am făcut praf pe SOV la propriul lui post de televiziune, în acele fierbinți momente de după dezbaterea finală, cînd audiența era chiar mai mare decît la transmisia în direct!
Dacă regret? Nu. Cînd veți fi în opoziție veți descoperi iarăși alte lucruri bune despre noi. Și tot așa.
Sursa:
http://www.tolo.ro/2014/08/20/domnule-presedinte-traian-basescu/
--------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ia veţi voi aciulea, de 23 August un documentar interesant:
RăspundețiȘtergere+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/23-august-1944-salvarea-romaniei-tradare-nationala
Multumesc!
ȘtergereEste cel mai bun documentar pe care l-am citit... in zilele acestea!
L-am preluat/promovat si eu... spre stiinta si aducere aminte!