Google Translate

sâmbătă, 21 mai 2011

21 mai 2011. Sfintii Imparati Constantin si Elena. La Multi Ani, tuturor celor care poarta aceste nume!

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, 21 mai, pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare, imparat roman (306-337), a devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma. Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului, acesta devenind
 religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare.

Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Cezareea. A murit la scurt timp in Nicomidia si a fost inmormntat in Constantinopol, in biserica ctitorita de el.

Imparateasa Elena
Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Acesta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica,
dar aproape de fiul sau.

A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins cu Crucea Domnului. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena
Moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena si cele ale Marelui Mucenic Dimitrie cel Nou au fost aduse ieri, 20 mai, de la Biserica Sfantul Spiridon Nou. Cele doua racle sunt asezate intr-un loc special amenajat pe Dealul Patriarhiei, spre a fi venerate de catre credinciosi. Moastele vor ramane in acest loc pana la ora 17.30, cand vor fi duse din nou in Biserica Sfantul Spiridon Nou, unde vor sta pana la terminarea lucrarilor de restaurare a Catedralei Patriarhale.

Semnificatia numelor Constantin si Elena
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis
("constant", "ferm").
Elena - Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").
La multi ani tuturor celor care poarta aceste nume!

Sambata este o zi deosebita pentru cei peste 1,8 milioane de romani care isi serbeaza onomastica de Sfintii Constantin si Elena. Cei mai multi dintre sarbatoriti sunt femei cu numele de Elena, arata datele Ministerului Administratiei si Internelor.
Potrivit unui comunicat al MAI, dintre cei 1,82 de milioane de romani aniversati, aproape 750.000 sunt barbati si peste un milion sunt femei.

Aceleasi date statistice arata ca majoritatea barbatilor care isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Constantin si Elena, respectiv peste 500.000, poarta numele de Constantin, alti peste 187.000 Costel, iar peste 34.000 Costica.
Alte peste 15.000 de persoane se numesc Costin, peste 7.100 se numesc Costinel, aproape 540 Costi si peste 300 Costelus.
Aproape 900.000 dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica sambata poarta numele de Elena, alte aproape 130.000 Ileana si aproape 30.000 Constantina. Datele statistice ale MAI arata ca alte aproape 20.000 de femei care isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Constantin si Elena poarta numele de Lenuta, peste 10.000 au numele de Constanta, iar 800 de persoane se numesc Nuti si 150 Leana.
La Multi Ani, tuturor celor care poarta aceste nume!
Admin

9 comentarii:

 1. La Mulţi Ani tuturor celor care în acestă zi îşi serbează ziua onomastică!

  RăspundețiȘtergere
 2. Un gand frumos pentru Elena noastra!(si pentru toate celelalte plus Constantinii)
  La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 3. Col. Nicu suciu. Revin dupa multa vreme ,urand camarazilor (indiferent de sex) ce poarta numele de Constantin si elena ( si derivate), BUCURII, SANATATE SI PUTERE DE A TRECE PESTE NENOROCIRILE TEMPORALE ALE VIETII CREATE DE VREMELNICII POLITICIENI.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nicule mulţumim şi să fii şi dumneata sănătos, dar fă-mă să înţeleg dacă trebuie să-mi schimb sexul sau numele conform celor afirmate de tine:"urand camarazilor (indiferent de sex) ce poarta numele de Constantin si elena".
  Un Costică chiar născut pe 21 mai...

  RăspundețiȘtergere
 5. LA MULTI ANI SI DIN PARTEA MEA TUTUROR CONSTANTINILOR SI ELENELOR CARE SITESC ACEST BLOG. lA MULTI ANI SI LUI PKM DE ZIUA LUI DE NASTERE CARE ESTE AZI!

  RăspundețiȘtergere
 6. Tezaurul dacilor expus la Roma, a revenit sau nu in Romania?
  http://romaniamegalitica.blogspot.com/
  _______________
  Cititi AICI, si va rog sa va exprimati un punct de vedere!
  Au promis un COMUNICAT oficial, de mai bine de 24 ore!
  Nu s-au tinut de promisiune!
  Ce credeti ca s-a intamplat?
  Nu putem ramane indiferenti!

  RăspundețiȘtergere
 7. Mai intreaba cineva de el domnule Burcu
  http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/inainte-si-dupa-traian-34980.html

  RăspundețiȘtergere
 8. ATENTIE, extrem de IMPORTANT:
  Linkuri utile.
  ____
  In noua rubrica, atasata in coloana din dreapta acestui Blog, cu un singur Click puteti accesa Site-uri de maxim interes. Utile celor interesati de noutati, ori VERIFICAREA la sursa, a unor date sau informatii, vehiculate de unii dupa ureche! Va doresc o zi buna!

  RăspundețiȘtergere
 9. La Multi Ani, tuturor celor care poarta aceste nume!
  ============
  La Multi Ani, Elena!
  La Multi Ani, Constantin!

  RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite