Google Translate

sâmbătă, 31 august 2024

Ursula von der Leyen, sfidată de majoritatea țărilor UE

 

Negocieri extrem de complicate la Bruxelles: Ursula von der Leyen, sfidată de majoritatea țărilor UE

Înaintea datei limită de vineri, 30 august, mai mult de jumătate dintre guvernele din Uniunea Europeană au propus câte un singur candidat, bărbat, pentru a face parte din viitoarea formulă a Comisiei Europene, deşi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitase câte un candidat şi o candidată din partea fiecăruia, pentru a se ajunge la paritatea de gen, notează dpa şi AFP.
Dacă nominalizările vor rămâne neschimbate, preşedinta Comisiei riscă să fie dezamăgită: bărbaţii ar putea forma o majoritate de circa două treimi în viitorul colegiu al comisarilor, din care ar putea face parte doar opt femei - inclusiv preşedinta von der Leyen şi estona Kaja Kallas, viitoarea şefă a diplomaţiei UE.
După ce a fost votată de Parlamentul European pentru un nou mandat în iulie, von der Leyen le-a cerut statelor membre să nominalizeze atât un bărbat, cât şi o femeie pentru constituirea unei comisii paritare.
Singurele țări care au fost exceptate
Singura excepţie de la această cerere le-a fost oferită guvernelor care au nominalizat un comisar aflat deja în funcţie, aşa cum este cazul cu Franţa, Ungaria şi Letonia.
Doar Bulgaria a ţinut cont de dorinţa lui von der Leyen şi a propus public atât un candidat, cât şi o candidată, anunţând vineri că îi nominalizează pe fostul ministru de externe Ekaterina Zaharieva şi pe Iulian Popov, ex-ministru al mediului.
După propunerile anunţate vineri de Italia şi Bulgaria, mai lipseşte doar candidatul Belgiei pentru a avea lista completă.
În Belgia, situaţia a fost complicată de lipsa unui guvern cu puteri depline după alegerile din 9 iunie.
Joi seară, Georges-Louis Bouchez, liderul Mişcării Reformatoare (MR), partidul liberal francofon, a promis că 'numele' va fi comunicat în termenul prevăzut, adică până vineri seara, fără a face alte precizări.
Ursula von der Leyen va anunța echipa până la mijlocul lui septembrie
După reunirea propunerilor de la toate statele membre, von der Leyen ar urma să-şi anunţe echipa până la mijlocul lui septembrie, împreună cu portofoliul atribuit fiecărui comisar.
Fiecare din cele 27 de state UE are dreptul să desemneze un reprezentant în Comisie. În cazul Germanei, acesta este în mod automat preşedinta Ursula von der Leyen.
 
În prezent, 12 din cei 27 de comisari europeni sunt femei. Comisia, puternicul braţ executiv al UE, propune noi legi şi monitorizează respectarea tratatelor UE, având în jur de 32.000 de angajaţi.
În ciuda iritării probabile a lui von der Leyen, statele UE nu au obligaţia legală de a se conforma solicitării acesteia de a nominaliza atât un bărbat, cât şi o femeie.
 
Tratatele UE nu menţionează în mod explicit paritatea de gen, ci doar faptul că executivul UE reflectă ca pe ansamblu demografia şi geografia statelor membre.
 
https://www.stiripesurse.ro/negocieri-extrem-de-complicate-la-bruxelles-ursula-von-der-leyen-sfidata-de-majoritatea-tarilor-ue_3419543.html

joi, 29 august 2024

La 'ei' se poate, ca doar 'ei, face legea'!

 

La 'ei' se poate, ca doar 'ei, face legea'! Nepotism marca Bruxelles: Șefa Parlamentului European şi-a numit cumnatul şef de cabinet

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a numit cumnatul în funcţia de şef de cabinet, atrăgându-şi critici, mai ales că în trecut a mai făcut numiri controversate, relatează POLITICO, conform news.ro.
Matthew Tabone, care a început să lucreze la Parlamentul European pentru Metsola în 2013, îi succede Leticiei Zuleta De Reales Ansaldo. Aceasta preia un nou rol, de director al relaţiilor cu parlamentele naţionale în Parlamentul European.
 
Într-o postare pe Facebook, eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, din Partidul Laburist, a descris mutarea lui Metsola drept un „nepotism galopant”. „Imaginaţi-vă dacă eu sau un reprezentant al (Partidului Laburist) am numi un membru al familiei în cea mai înaltă poziţie din biroul lor”, a adăugat Agius Saliba.
 
Tabone a fost un colaborator apropiat al lui Metsola timp de mulţi ani. După ce a început să lucreze pentru Metsola, el s-a căsătorit cu sora acesteia în 2015, înainte ca Metsola să devină preşedintele Parlamentului European.
O ALTĂ NUMIRE CONTROVERSATĂ
Însă şi alte numiri anterioare ale lui Metsola s-au dovedit controversate. În toamna anului 2022, Alessandro Chiocchetti a fost promovat din funcţia de şef de cabinet al acesteia în cea de secretar general al Parlamentului, un post puternic care supraveghează birocraţia expansivă a instituţiei.
În calitate de colaborator apropiat al lui Metsola, Chiocchetti a fost văzut ca beneficiind de favoritism pentru a obţine acest rol. De asemenea, a fost acuzat că a beneficiat de o negociere secretă prin care Parlamentul a creat mai multe locuri de muncă noi pentru a asigura sprijin politic pentru Chiocchetti şi pentru a păstra funcţia în mâinile PPE.
 
„Saga sordidă de a-l instala pe dl. Chiocchetti în funcţia de secretar general al Parlamentului European este menită să afecteze reputaţia Parlamentului în ochii cetăţenilor europeni şi ai reprezentanţilor altor instituţii ale UE”, a declarat Heidi Hautala, pe atunci deputat european din partea Verzilor.
 
https://www.stiripesurse.ro/nepotism-de-bruxelles-efa-pe-si-a-numit-cumnatul-sef-de-cabinet_3418559.html

marți, 27 august 2024

2024 Alegerile Prezidențiale. Ciucă spune că PSD e condamnat să piardă prezidențialele


2024 Alegerile Prezidențiale. Ciucă spune că PSD e condamnat să piardă prezidențialele: 'Ciolacu înțelege, că e băiat deștept'

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni seară, la Antena 3, că la alegerile prezidențiale se va păstra tradiția ultimilor 20 de ani și candidatul PSD Marcel Ciolacu va pierde în fața candidatului dreptei, adică în fața sa.

„Traditia se va respecta. PSD nu poate avea totul, altfel ne întoarcem la partidul stat. Românul e mai inteligent ca noi, stie ce sa voteze”, a zis Ciucă. [...]
 

sâmbătă, 24 august 2024

ALEGERI 2024. SUPER_TARE !!!

 

Nicolae Ciucă anunță guvern de dreapta, fără PSD, după alegerile din toamnă: Pune în valoare potențialul economic

Nicolae Ciucă vede un guvern de dreapta la conducerea României după alegerile din toamnă. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, lansează un nou apel în sensul ”coagulării” forţelor politice de centru-dreapta.
”Facem în continuare apel către forţele de dreapta să înţeleagă că doar prin coagularea forţelor de centru-dreapta putem să avem perspectiva unui guvern care cu adevărat să pună în valoare potenţialul economic al ţării şi să gestioneze cum se cuvine tot ceea ce ţine de resursele financiare”, susţine Ciucă.
 
”De anul viitor, Partidul Naţional Liberal şi-a propus să menţină un procent relevant în Parlamentul României, să-şi câştige dreptul de a rămâne la guvernare, iar guvernarea o vedem cât se poate... şi facem în continuare apel către forţele de dreapta să înţeleagă că doar prin coagularea forţelor de centru-dreapta putem să avem perspectiva unui guvern care cu adevărat să pună în valoare potenţialul economic al ţării şi să gestioneze cum se cuvine tot ceea ce ţine de resursele financiare şi de modul în care Guvernul, instituţiile statului se transformă în partenerul mediului de afaceri, pentru că mediul de afaceri, mediul de business, cei care îşi riscă propria agoniseală aduc bani la bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri seară, în judeţul Gorj.
 
Afirmaţia liderului liberal a fost făcută în contextul în care acesta a fost întrebat dacă după alegerile parlamentare din acest an formaţiunea politică pe care o conduce va continua, de anul viitor, alături de PSD.
 
Liderul PNL a precizat că, fără taxele plătite de mediul de afaceri, nu s-ar discuta despre pensii, salarii şi ajutoare sociale sau alte proiecte de dezvoltare nu ar exista.
”Ca atare, Partidul Naţional Liberal, pe formula îndreptată către sprijinirea mediului de afaceri, în continuare face apel astfel încât să putem să generăm această coagulare în folosul sprijinirii dezvoltării economice şi asigurării prosperităţii ţării, care se va realiza doar printr-un mediu economic sănătos, sprijinit şi prin creşterea şi consolidarea capitalului autohton”, a adăugat Ciucă.
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/nicolae-ciuca-anunta-guvern-de-dreapta-fara-psd-dupa-alegerile-din-toamna-pune-in-valoare-potentialul-economic_3413707.html

miercuri, 21 august 2024

Prețul energiei a explodat din cauza exporturilor către Ucraina și Bulgaria

România, dată de gol de Ungaria: Prețul energiei a explodat din cauza exporturilor către Ucraina și Bulgaria

Piața spot de electricitate din România a fost martora unei creșteri alarmante a prețurilor în ultimele trei luni, atingând în iulie cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
Cu un preț mediu de 145,2 euro/MWh, România a depășit Bulgaria, Ungaria și Grecia, în timp ce Germania și Franța au înregistrat prețuri mult mai scăzute, de 67 euro/MWh și respectiv 47 euro/MWh.
Aceste cifre ridică întrebări serioase cu privire la factorii care au condus la această situație și la modul în care autoritățile gestionează criza.
Potrivit oficialilor români, inclusiv ministrului Energiei, Sebastian Burduja, explozia prețurilor ar fi fost cauzată de canicula severă, care a mărit cererea de energie la nivel regional și a redus producția, în special cea hidroenergetică. În plus, o linie de transmisie de 400 kV din Ungaria ar fi fost indisponibilă, ceea ce ar fi decuplat piața est-europeană de cea occidentală, limitând fluxurile de energie din vestul Europei spre România.
Maghiarii contrazic poziția oficială din România
Cu toate acestea, reglementatorul maghiar al pieței de energie, MEKH, oferă o versiune diferită, notează profit.ro. În raportul său recent, MEKH nu menționează nicio problemă majoră cu capacitatea de transmisie și susține că principalele cauze ale creșterii prețurilor în România au fost un deficit de producție internă și creșterea exporturilor către Ucraina și Bulgaria, în ciuda unui deficit evident de energie. În luna iunie, România a continuat să înregistreze un deficit de producție, ceea ce a forțat țara să se bazeze pe importuri masive din Ungaria, care au atins un nivel record, cu fluxuri medii de peste 1.000 MW.
 
Mai mult, MEKH afirmă că România a fost nevoită să exporte energie în Bulgaria și Ucraina, chiar și atunci când se confrunta cu un deficit intern semnificativ. Această situație a determinat o creștere a importurilor de energie din Austria în Ungaria, pentru a compensa exporturile către România.
În contextul acestor evoluții, este clar că explozia prețurilor la energie nu poate fi explicată doar prin factori externi, precum indisponibilitatea unei linii de transmisie în Ungaria sau canicula din regiune. Deficitul de producție din România și gestionarea fluxurilor de energie în contextul crizei din Ucraina joacă, de asemenea, un rol esențial.
 
Aceste evoluții au dus la o creștere semnificativă a importurilor de energie ale Ucrainei, care și-a dublat volumele importate în iunie față de luna precedentă, ajungând la un nivel record de peste 850 GWh. România și Ungaria au furnizat împreună aproape 60% din aceste importuri, contribuind astfel la epuizarea resurselor energetice disponibile la nivel regional.
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/romania-data-de-gol-de-ungaria-pretul-energiei-a-explodat-din-cauza-exporturilor-catre-ucraina-si-bulgaria_3411983.html

marți, 20 august 2024

Afacerea vieții...

 

Afacerea vieții. Ciucă a dat finlandezilor 99,5 milioane din banii țării, ca să scoată 69 milioane euro în 10 ani

Pe vremea când era premier, Nicolae Ciucă a parafat afacerea vieții. A reușit să dea 99,5 milioane de euro din banii României unei firme private din Finlanda, în speranța că va primi înapoi 69 milioane de euro în 10 ani.
Afacerea s-a numit ajutor de stat în numele creării a 542 de locuri de muncă, iar cei 10 ani socotiți de fostul prim ministru s-ar putea să fie mai puțini, dat fiind că societatea este obligată să mențină activitatea doar 5 ani.
Dacă ar fi depus la bancă cele aproape 100 de milioane de euro făcuți cadou unei firme private din Finlanda, statul român ar fi avut mult mai mult de câștigat. În ianuarie 2023, când premier era ”ostașul în slujba țării” Nicolae Ciucă, Guvernul a decis să doneze 99,5 milioane de euro, sub formă de ajutor de stat, companiei finlandeze Nokian Tyres PLC, pentru construcția unei fabrici de cauciucuri la Oradea. Entuziasmul guvernanților de atunci a fost maxim, astfel că, în memorandumul de aprobare a ajutorului de stat, s-au publicat și cifrele păguboase pentru România.
 
” Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro”, se arăta în Memorandum. Potrivit documentului aprobat de Guvern, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar. Totodată, Nokian Tyres va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților. Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă. Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.
Socoteala de acasă…
Faza cu salariul mediu brut de 2.000 de euro nu este nicidecum o certitudine, pentru că statul român nu poate pune niciun fel de astfel de condiții la acordarea finanțării. Iar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, dat fiind că cei 10 ani de impozitare se ciocnesc de o prevedere din contractul de ajutor de stat, care spune că proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani, nicidecum 10 ani.
 
Fără să explice în detaliu cum s-ar putea concretiza aceste lucruri, Guvernul a trecut în Memorandum că donația de 99,5 milioane de euro către finlandezi va avea un impact asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente.
 
”Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual. Având în vedere că domeniul cercetării-dezvoltării este o componentă crucială a activităților productive ale Nokian Tyres, investiția care va fi derulată în România va implica o componentă de cercetare-dezvoltare, reunind specialiști locali în domeniu, care va dezvolta sau îmbunătăți familiile de produse ce vor fi dezvoltate în această nouă fabrică”, se precizează în Memorandum.
A venit scadența
Ajutorul de stat de 99,5 milioane de euro a fost prevăzut a se da încă din 2023, în etape, însă nu înainte ca acesta să fie aprobat de Comisia Europeană. Cum aprobarea a venit abia în 13 august 2024, România este obligată să se împrumute de aproape 77 milioane de euro, ca să le dea finlandezilor tranșele pe 2023 și 2024.
 
”Conform informațiilor de pe Ministerul Finanțelor, Nokian Tyres Europe Operations SRL a fost înființată în noiembrie 2022, iar în 2023 avea 5 angajați. În 2023 avea un capital social subscris de 612.928.300 lei (adică banii depuși se asociatul unic finlandez), undeva la vreo 120 milioane euro. Până la 626 milioane euro, cât e investiția, este cale lungă. Mai are datorii de vreo 168.747.933 lei (circa 34 milioane euro), probabil a luat niște împrumuturi ca să faca active imobilizate de 727.287.182 lei și acum așteaptă cadoul lui Ciucă de 99,5 milioane euro. Păi, dacă tot voia să le dea 99,5 milioane euro finlandezilor să facă fabrici în România, nu mai bine se asocia statul român cu finlandezii ăia, cu 15,88% participație? ”, a semnalat av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.
 

sâmbătă, 17 august 2024

MIZERABILII. Rușine, celor din presa americană

 

Să vă fie rușine, amețiților! Presa din SUA, derapaj incredibil după ce Ana Bărbosu a primit medalia de bronz: 'Duceți-vă dracului! Medalia nu aparține României'

Chiar și după avertizarea oficială emisă de Tribunalul de la Lausanne, presa din Statele Unite continuă să reacționeze vehement în cazul medaliei de bronz la gimnastică, care a intrat ieri în posesia Anei Maria Bărbosu.
Ieri, în cadrul unei ceremonii speciale organizate pe esplanada Casei Olimpice din București, Ana a primit medalia de bronz pentru proba de sol de la Jocurile Olimpice, obținută în urma contestației adresate Tribunalului de Arbitraj Sportiv, conform Gsp.ro.
Ce scriu americanii: „Medalia nu aparține României, ci unui singur loc, acum și pentru totdeauna: în jurul gâtului lui Jordan”
 
Deși TAS a avertizat mass-media din SUA, jurnaliștii americani nu renunță la revendicarea medaliei de bronz pentru gimnasta Jordan Chiles.
 
Bill Plaschke, jurnalist sportiv cu o vastă experiență la Los Angeles Times, semnează un editorial intitulat: „Păstrează-ți medalia! Gimnasta Jordan Chiles ar trebui să respingă decizia eronată a CIO”. El susține că „medalia nu ar trebui să fie în România” și o acuză pe Ana Maria Bărbosu de lipsă de sportivitate.
„Situația este complicată, însă mesajul ar trebui să fie simplu. Atunci când zeii olimpici corupți apar la ușa lui Jordan Chiles, cerându-i medalia de bronz, gimnasta ar fi trebuit să le răspundă cu 3 cuvinte: Duceți-vă dracului! Este medalia ei, a câștigat-o corect, definitiv, nu își are locul în controversă. Medalia nu are ce căuta în România, ci într-un singur loc, acum și pentru totdeauna.
În jurul gâtului lui Jordan. Comitetul Olimpic Internațional a vrut să îi ia medalia și să i-o ofere Anei Bărbosu, însă, dacă gimnasta română ar fi avut vreun pic de fair play, nu ar fi trebuit să o accepte”, au scris cei de la LA Times.
 
LA Times: „S-a dovedit că șeful comisiei este un avocat care reprezintă interesele României de ani buni”
”Este un furt de nivel Olimpic, Chiles nu ar fi trebuit să asiste nepăsătoare. Comitetul Olimic Internațional îi vrea medalia? Să facă o plimbare. Lacrimile lui Jordan nu erau uscate, iar Federația Română de Gimnastică deja protesta.
 
Românii nici nu susțineau că Chiles nu și-a făcut bine exercițiul, ci că Federația Americană de Gimnastică a întârziat contestația. Nimeni nu a contestat scorul lui Jordan, și-a câștigat medalia pe merit. Uitați de cele patru secunde întârziere. Uitați de decizia TAS, mai ales că s-a dovedit că șeful comisiei este un avocat care reprezintă interesele României de ani buni” - Bill Plaschke, în LA Times
În motivarea deciziei privind finala de sol la gimnastică de la Jocurile Olimpice de la Paris, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins categoric speculațiile venite din partea americanilor, conform cărora arbitrii ar fi favorizat România.
 
TAS a condamnat ferm declarațiile scandaloase apărute în mass-media din SUA, care acuză, fără a avea cunoștință de detaliile cazului și înainte ca decizia să fie motivată, un președinte și un comitet de arbitraj părtinitor, invocând motive legate de angajamente profesionale sau de naționalitate.
Deoarece niciuna dintre părțile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei pe parcursul procedurii, se poate presupune că toate părțile au fost mulțumite de modul în care a decurs audierea. Orice critică ulterioară nu are niciun temei sau merit.
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/presa-din-sua-derapaj-incredibil-dupa-ce-ana-barbosu-a-primit-medalia-de-bronzduceti-va-dracului-medalia-nu-apartine-romaniei_3408419.html

joi, 15 august 2024

De belit ochii... că de nu... / OMS declanşează cel mai înalt nivel de alertă sanitară


Variola maimuței devine un pericol internaţional - OMS declanşează cel mai înalt nivel de alertă sanitară


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters şi AFP, potivit Agerpres.

"Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare", a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

SURSA:  https://www.stiripesurse.ro/variola-maimutei-devine-un-pericol-international---oms-declanseaza-cel-mai-inalt-nivel-de-alerta-sanitara_3406695.html

 

luni, 12 august 2024

TIME – Cîntare Kamalei!

 

TIME – Cîntare Kamalei!

”Unde a fost această Kamala Harris în tot acest timp? Ani de zile, oficialii democrați i-au pus la îndoială aptitudinile politice, experții i-au ironizat ”salata de cuvinte”, iar sondajele i-au sugerat o atractivitate limitată. Performanța ei în alegerile prezidențiale din 2020 a fost slabă, iar rolul ei de numărul doi al lui Biden nu a inspirat prea multă încredere. Chiar și în această vară, în timp ce cei din interiorul partidului discutau despre posibilii înlocuitori în cazul în care Biden se dădea la o parte, „unii dintre principalii donatori spuneau în mod explicit că nu poate cîștiga”, spune Amanda Litman, co-fondatoarea ”Run for Something”, o organizație care pregătește tinerii democrați să candideze. „Ei nu credeau că oamenii sunt pregătiți să aleagă pe cineva ca ea”” se arată în foarte elogiosul material de fond al ultimului număr din TIME.


”Judecînd după ultimele cîteva săptămîni, propriul partid al lui Harris a subestimat-o. Poate că alegerile primare aglomerate din 2020 nu au fost cursa potrivită pentru ca Harris să își demonstreze talentele; poate că vicepreședinția nu a fost rolul potrivit. Dintr-o dată, ea pare să fie pe măsura momentului: un fost procuror care candidează împotriva unui infractor condamnat, o apărătoare a drepturilor la avort care candidează împotriva omului care a contribuit la anularea hotărîrii Roe v. Wade, o democrată din noua generație care candidează împotriva unui republican în vîrstă de 78 de ani. Poate că, mai presus de toate, ea le-a oferit americanilor singurul lucru pe care aceștia l-au cerut în mod covîrșitor în sondaje: o alternativă credibilă la cei doi bătrîni nepopulari care au deținut funcția în ultimii opt ani lungi. (…)


Poate părea o creație peste noapte, dar momentul Harris a fost pregătit cu ani în urmă. În liniște, mica sa echipă de consilieri de top a pregătit terenul pentru o viitoare candidatură prezidențială. După decizia Dobbs a Curții Supreme, vicepreședintele a adăugat drepturile reproductive la portofoliul său. Avortul nu a fost niciodată o problemă confortabilă pentru Biden, un catolic devotat, dar a fost o potrivire naturală pentru numărul său doi. Harris credea că, odată cu dispariția lui Roe, republicanii își vor îndrepta privirile spre restricționarea atît a controlului nașterilor, cît și a fertilizării in vitro. În lunile care au urmat după Dobbs, ea a călătorit în SUA, vorbind despre dreptul la avort ca despre o chestiune de „libertate reproductivă”. Potrivit consilierilor, încă de la alegerile intermediare din 2022, ea a susținut că acest lucru ar trebui să fie în centrul mesajului național al partidului, deși Casa Albă s-a concentrat pe locuri de muncă și economie(…)


Fără Biden în fruntea listei, baza electorală democrată muribundă a revenit la viață. Harris a fost capabilă să transmită un mesaj care nu s-a simțit niciodată bine sub Clinton sau Biden: că partidul lor este partidul viitorului, iar Trump este din trecut. Campania sa a strîns 200 de milioane de dolari în prima săptămînă, în ceea ce a fost declarat a fi cele mai bune 24 de ore ale oricărui candidat din istoria campaniilor prezidențiale. Peste 38.000 de persoane s-au înregistrat pe Vote.org în cele 48 de ore după ce a devenit candidatul prezumtiv, eclipsînd creșterea numărului de alegători încurajați de Taylor Swift anul trecut. În decurs de o săptămînă, Harris a șters dominația lui Trump în sondaje în state-cheie, transformînd o alunecare de teren în creștere într-o situație de egalitate.

 

„Alegerile se reduc la emoții, iar Kamala are emoțiile potrivite acum”, spune David Hogg, co-fondator al organizației politice ”Gen Z Leaders We Deserve”. După ce și-a petrecut întreaga carieră politică organizîndu-se împotriva lui Trump și a aliaților săi, explică Hogg, s-a simțit bine să aibă în sfîrșit pe cineva pentru care să voteze. „Oamenii simt tipul de energie pe care l-au simțit în timpul campaniei lui Obama”, spune Darrin Camilleri, senator de stat din Michigan, care își petrece weekendurile bătînd la ușă în districtul său competitiv de la sud de Detroit. „Se simte altfel decît cu Hillary, altfel decît cu Biden”.


Chiar și așa, mulți democrați încă mai cred că avantajele lui Trump vor fi greu de depășit. „Sunt paranoică”, spune reprezentanta Debbie Dingell din Michigan. „Încă trebuie să ne asigurăm că vorbim în sălile sindicatelor și că vorbim cu veteranii în felul în care a făcut-o Joe Biden.”


Dar momentul lui Harris vine și după opt ani de transformare și triumf pentru femeile americane. După înfrîngerea usturătoare a lui Clinton în 2016, femeile au inundat străzile în cel mai mare marș de protest din istoria SUA, apoi au format o mișcare electorală populară masivă care i-a ajutat pe democrați să depășească performanța în majoritatea alegerilor de atunci. #MeToo a remodelat cultura; Dobbs a remodelat electoratul. Entuziasmul masiv pentru o femeie nu este o noutate: candidatura lui Harris vine la doar un an după vara blockbuster a lui Barbie, Beyoncé și Swift. De data aceasta, nu se mai pune problema dacă o femeie poate fi aleasă. „Replicanii vor ataca rasa și sexul, iar acestea vor fi în avantajul ei”, spune Ashley Etienne, fost director de comunicare al vicepreședintelui. „Tot ceea ce a fost o povară este acum un avantaj”” mai scrie revista americană. (Traducere și adaptare B.T.I.)

SURSA: https://inpolitics.ro/time-cintare-kamalei_1860083391.html

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri