Google Translate

vineri, 28 februarie 2014

Jigniri in cascada la adresa Premierului Ponta, PSD in ansamblul sau! Mesajul lui Antonescu pentru Ponta: "Măi, băiete, nu poţi să consideri PNL lipsit de onoare, ai fost crescut la şcoala lăcomiei nesfârşite a PSD"


Liberalul Crin Antonescu şi-a anunţat colegii de partid că nu va face nicio înţelegere publică sau secretă cu Traian Băsescu şi că PNL are şansa în acest an să dea premierul şi preşedintele ţării. El şi-a avertizat însă colegii că partidul din care fac parte se luptă atât cu Traian Băsescu, dar şi cu premierul Victor Ponta, care nu a fost un partener de cuvânt. Crin Antonescu l-a criticat dur pe premier, despre care a spus că a fost format la şcoala lăcomiei PSD.
 
Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat, joi, că i-a spus premierului Ponta că „poate lua Transgaz, Transelectrica”, dar nu poate să considere „că PNL e lipsit de onoare”.
 
Dragă domnule sau măi băiete, poţi să iei Transgaz, Transelectrica, poţi să mai schimbi nişte prefecţi, dar nu poţi să consideri că PNL e lipsit de onoare. PNL nu are atâtea Consilii Judeţene câţi aveţi voi, dar băgaţi de seamnă că acesta este un partid pentru care oamenii au murit în puşcării politice, care a făcut aproape tot ce e bun în România, a făcut România Mare. Să vă intre bine în capul vostru de pesedişti: dacă noi ne numim naţional liberali, purtăm această moştenire, deci nu se poate trece de o anumită limită, nu ne trataţi ca pe alte partide, dorim să guvernăm, avem dreptul să guvernăm, dar niciodată nu vom călca onoarea partidului nostru pentru o funcţie de guvernare”, a afirmat la Prahova Antonescu, în cadrul delegaţiei permanente a liberalilor din judeţ.
 
Liberalul a adăugat că Victor Ponta a refuzat să accepte nominalizările făcute de PNL pentru Guvern, deoarece era convins că cei din PNL se „vor duce cu căciula în mână”.
 
„A crezut că în PNL va izbucni un scandal. I-am spus lui Ponta că dacă Băsescu nu a reuşit să mă dea jos pe mine când am fost în opoziţie şi pe Tăriceanu când era la putere nu va reuşi nici el acum. Aceşti oameni nu au ruşine, obraz, memorie, că de aia noi suntem partid istoric, iar ei doar partid cu multe voturi”, a subliniat preşedintele PNL.
 
Liberalul a spus că dacă mai stăteau două luni la guvernare, social-democraţii luau totul de la PNL.
 
„Domnul Ponta, de la care speram să fie ponderatorul acestei lăcomii nesfârşite a PSD, se dovedeşte că a fost crescut la şcoala lăcomiei nesfârşite a PSD”, a declarat Antonescu.
 
Acesta l-a acuzat pe premierul Ponta că a încercat să mituiască PNL prin negocierile purtate cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
 
„Răspunsul pe care l-a dat PNL a fost unul copleşitor, distrugător pentru imaginea lui Victor Ponta pentru imaginea şi amintirea celui dintre noi care s-a pus în această poziţie”, a conchis liderul PNL.
Cristian Andrei este reporter special al ziarului Gândul
 
Sursa:
=================================================
==========================================================

joi, 27 februarie 2014

Prieteni, sa tinem aproape! Se anunta vesti... dintre cele mai interesante! Tăriceanu: Anunţ joi înfiinţarea Partidului Reformator Liberal. Ponta: Îl văd pe Tăriceanu drept un candidat puternic la Preşedinţie

 
Tăriceanu: Anunţ joi înfiinţarea Partidului Reformator Liberal. Sunt convins că îl bat pe Antonescu la PREZIDENŢIALE. Reacţia preşedintelui PNL
 
Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu.
 
"Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult", a spus Tăriceanu la Antena 3.
 
Întrebat de moderator dacă "mai mult" înseamnă să fie preşedinte al României, Tăriceanu a răspuns: "Da".

Întrebat dacă USD îi prezintă varianta de a-i susţine candidatura la prezidenţiale şi dacă este interesat de această ipoteză de lucru, Tăriceanu a răspuns: "Da, vă spun că da".
 
Întrebat dacă răspunsul său categoric este afirmativ, Tăriceanu a reconfirmat: "Da".
Tăriceanu a spus că joi va anunţa înfiinţarea unei noi formaţiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal.

"Mâine (joi - n.r.) anunţ decizia de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemulţumiţi din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă, cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Antonescu nu este decât un alter ego al lui Traian Băsescu

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri seară, că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu este decât un alter ego al lui Traian Băsescu, iar românii s-au săturat de stilul conflictual al actualului preşedinte al ţării.

"Eu vreau să mă gândesc că viitorul preşedinte al României va fi o antiteză completă la ceea ce a fost Traian Băsescu, nu o copie a lui Traian Băsescu. (...) Eu cred că românii s-au săturat de stilul conflictual pe care Traian Băsescu l-a promovat atâta vreme. Crin Antonescu nu este decât un alter ego al lui Traian Băsescu. Acelaşi stil conflictual, aceeaşi modalitate de a trata politica. (...) Eu vreau să mă gândesc că viitorul preşedinte al României va fi o antiteză completă la ceea ce a fost Traian Băsescu, nu o copie a lui Traian Băsescu", a arătat Tăriceanu.

El a susţinut că în timpul interimatului prezidenţial pe care Antonescu l-a avut în 2012, când Traian Băsescu a fost suspendat, acesta a demonstrat "o nepăsare, o ignorare a realităţilor, a oamenilor, o necunoaştere profundă a chestiunilor serioase pe care un preşedinte are obligaţia să le ştie".

"Nu poţi să fii preşedinte al României să nu ai habar câtuşi de puţin de economie, nu poţi să fii preşedinte al României, să spui «Administraţie nu cunosc, infrastructură nu mă pricep, politică externă nu m-am ocupat». Dar ce faci tu, ca preşedinte al României?", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

El criticat modul în care liderul PNL înţelege să facă politica, dând ca exemplu faptul că Antonescu le-a spus liberalilor după ce va ajunge preşedinte al României va numi un premier liberal.

"Eu aş vrea ca un  premier liberal să nu îl pună preşedintele, aşa cum a făcut Traian Băsescu, care a scos din joben: «Emil Boc , Mihai Răzvan Ungureanu. Premierul unei ţări rezultă din votul cetăţenilor, nu din dorinţa proprie a preşedintelui, care poate vrea să-şi pună prietenul sau pe altcineva din anturajul apropiat. Nu acesta este stilul de politică pe care vreau să îl văd din nou făcut la Cotroceni", a mai spus fostul premier.

Tăriceanu: Proiectul meu ca preşedinte ar fi ca România să fie a şaptea putere economică în UE

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, răspunzând unei întrebări, că proiectul său pentru finalul unui eventual mandat de preşedinte al ţării ar fi unul de unitate a românilor în jurul obiectivului ca România să fie a şaptea putere economică din UE.

El a precizat că este vorba despre un proiect ambiţios, dar nu imposibil de realizat.

"Aş vrea un proiect care să fie proiectul de unitate naţională a românilor în jurul unui obiectiv. (…) Nu e prima dată când o spun, dar eu sunt perseverent, sunt Capricorn. Vreau şi sper să apuc să văd România a şaptea putere economică a Europei, un vis care este perfect realizabil, dar în jurul căruia trebuie să ne unim cu toţii forţele, un proiect de unitate naţională, un proiect de ambiţie, pentru că nu am face decât să punem în acord potenţialul României, în termen de suprafaţă geografică, de populaţie, cu ceea ce ar însemna proba capacităţilor noastre în termeni de performanţă economică", a spus el.

Tăriceanu a spus că a condus România cu doi ani înainte de intrarea în UE, iar în momentul în care a devenit premier nu avea nici 10% încredere că va putea duce ţara în Uniune la 1 ianuarie 2007.

El a precizat însă că datorită eforturilor depuse, obiectivul intrării în UE a fost atins, şi astfel poate fi atins şi obiectivul legat de statutul României de a şaptea putere economică din Europa.
Tăriceanu a menţionat că în acel moment România nu va mai fi tratată ca o ţară de rangul doi, aşa cum este tratată astăzi.

Potrivit afirmaţiilor sale, astfel românii s-ar bucura de respectul celorlalţi europeni şi ar putea să meargă oriunde cu mândrie, să fie respectaţi, să li se acorde consideraţie, ca tuturor celorlalţi europeni, şi ar ajunge să se bucure de ceea ce îşi doresc cel mai mult, o viaţă mai bună, o calitate a vieţii care să îi facă să se simtă bine acasă şi să nu mai fie obligaţi să plece "în băjenie".

Tăriceanu şi-a anunţat, miercuri, demisia din PNL.

Antonescu, despre Tăriceanu: Pentru PNL e un deja vu, şi Stoica cu Stolojan au plecat spre putere

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a înfiinţa un nou partid liberal reprezintă pentru PNL un deja-vu, în mod similar cu demersul lui Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, care au trecut într-o zonă de putere.

Întrebat cum vede demersul lui Tăriceanu de a înfiinţa un nou partid liberal, Antonescu a răspuns: "Pentru PNL este un deja-vu, suntem, că nu doar domnul Tăpriceanu e de 24 de ani în partid şi noi am trăit această istorie, nu doar o cunoaştem (...) Aş aminti o întâmplare, tot cu nişte foşti preşedinţi ca protagonişti, Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, când dânşii au trecut din PNL, şi spre a termina PNL, tot într-o zonă de putere şi anume puterea prezidenţială. Astăzi domnul Tăriceanu, şi cei care îl sponsorizează politic, face acelaşi lucru", a susţinut Antonescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

"Toate aceste lucruri care s-au întâmplat în ultimele zile, şi ruperea USL şi mişcările domnului Tăriceanu şi alte lucruri care vor urma eu cred că sunt binevenite, în sensul că urmează o limpezire a scenei politice româneşti (...) E mai sănătos aşa decât să fie continuat ceea ce devenise USL", a mai spus preşedintele PNL.

El a mai afirmat că nu ar "dramatiza deloc" evenimentele din aceste zile şi nu este mirat de gestul fostului premier şi preşedinte al PNL.

Antonescu a susţinut că PNL a dovedit faptul că este un partid unit, prin deciziile pe care le-a luat şi prin luările de poziţii ale liderilor săi, iar demersul lui Tăriceanu este unul singular.

Antonescu a precizat că nu poate exclude posibilitatea ca unii dintre parlamentarii PNL să părăsească partidul alături de Tăriceanu, însă numărul acestora ar putea să fie nesemnificativ. El a mai precizat că nu are "vreun dubiu" în faptul că PSD nu îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu într-o cursă prezidenţială.

El a precizat că priveşte fără emoţie la ce face Călin Popescu Tăriceanu.

"Privesc fără emoţie ce face domnul Tăriceanu, dar cu o nesfârşită jenă, pentru că e vorba de un om a cărui imagine timp de 20 şi ceva de ani a fost asociată cu cea a PNL(...) Faptul că doar domnul Stroe astăzi ne-a anunţat că îl urmează pe domnul Tăriceanu, din punctul de vedere al PNL, al imaginii sale publice, al voturilor pe care le are PNL nu cred că are vreo semnificaţie. Mai mult decât domnul Stroe nu se poate întâmpla. Pot să fie câţiva parlamentari, nu ştiu exact câţi pentru că la o asemenea cifră întotdeauna există câteva necunoscute, dar nesemnificative", a mai spus Antonescu.

Sursa:
http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-anunt-joi-infiintarea-partidului-reformator-liberal-sunt-convins-ca-il-bat-pe-antonescu-la-prezidentiale-reactia-presedintelui-pnl-12155763
============================================================
===============================================================
====================================================================


Ponta: Îl văd pe Tăriceanu drept un candidat puternic la Preşedinţie
 
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că îl vede pe fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu drept un candidat puternic la Preşedinţie, menţionând că ar putea face cu acesta un tandem, la fel cum ar putea face un tandem cu Crin Antonescu.
 
Întrebat ce formulă ia în calcul, în contextul în care Tăriceanu a anunţat că îşi face partid şi că va candida la Preşedinţie, Ponta a răspuns: "Formula pe care o iau în calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindenţiale, şi atâta vreme cât funcţia de premier este a PSD, susţinem un candidat liberal".
 
Întrebat cum îl vede ca şi candidat la Preşedinţie pe Tăriceanu, Ponta a spus, la Antena 3, că îl vede ca pe un candidat puternic.

Întrebat dacă ar face un tandem cu Tăriceanu, Ponta a răspuns:
"Aş face tandem cu domnul Tăriceanu, aşa cum aş face tandem şi cu domnul Antonescu".
 
El i-a enumerat pe candidaţii care ar putea beneficia de încrederea alegătorilor, care în opinia sa sunt Raed Arafat, Mugur Isărescu, Sorin Oprescu,  Crin Antonescu,  Victor Ponta.

Ponta a mai spus că Antonescu a căzut într-o capcană a lui Traian Băsescu, dar nu este târziu să iasă din aceasta.

Potrivit lui Ponta, USL este "grav rănită", dar nu a murit.

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu.

"Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult", a spus Tăriceanu.

Întrebat de moderator dacă "mai mult" însemană să fie preşedinte al României, Tăriceanua răspuns: "Da".

Întrebat dacă USD îi prezintă varianta de a-i susţine candidatura la prezidenţiale şi dacă este interesat de această ipoteză de lucru, Tăriceanu a răspuns: "Da, vă spun că da".

Întrebat dacă răspunsul său categoric este afirmativ, Tăriceanu a reconfirmat: "Da".
Tăriceanu a spus că joi va anunţa înfiinţarea unei noi formaţiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal.

Sursa:
http://www.mediafax.ro/politic/ponta-il-vad-pe-tariceanu-drept-un-candidat-puternic-la-presedintie-12156181
======================
====================================
============================================================

luni, 24 februarie 2014

Caminele pentru batrani : bani aruncati pe apa Sambetei. Interesant ar fi sa stim cate asemenea CAMINE, inclusiv de LUX, stau cu usile incuiate! ; Obiceiuri de Dragobete!


Centrul ultramodern pe care LEGEA pune praful.
Sute de batrani nu au un acoperis deasupra capului.
 
In timp ce sute de batrani au ramas ai nimanui, fara un acoperis deasupra capului, un camin din Valcea, care ar putea sa adaposteasca zeci de suflete, zace nefolosit, pentru ca
angajarile sunt blocate prin lege.
 

 
Construit inca din 2010, nu este dat in folosinta pentru ca cei de aici nu pot lua ingrijitori si, chiar daca ar putea, nu ar avea cu ce sa-i plateasca. Centrul de ingrijire, este unul modern, dotat si utilat, si le-ar putea asigura bunicilor o viata linistita. Din pacate, in camerele lui se aseaza doar praful.
 
In judetul Valcea, toate caminele pentru varstnici sunt supra-aglomerate. Sute de oameni ramasi singuri abia isi gasesc adapost pe timpul noptii. Nea Nae, din comuna Nicolae Balcescu, este unul dintre acestia.
 
Casa in care a locuit o viata intreaga s-a prabusit, cu tot cu amintirile tineretii. Primaria l-a adapostit intr-o incapere nefolosita a gradinitei din sat.
 
L-am gasit la poarta postasului. Speriat ca omul nu va sti unde sa il gaseasca, batranul a venit singur sa se asigure ca banii vor ajunge la el.
 
Vasile Nedelus: "Dan unde este?"
Mama postasului: "Sa dea posta."
Vasile Nedelus: "Am buletinul, sa-mi dea pensia."
Mama postasului: "Acum nu stiu unde te-o gasi."
Vasile Nedelus: "Eee, pe zi nu ma gaseste."
Mama postasului: "Il trimit eu sa ti-o dea."
 
Resemnat, nea Nae se intoarce la odaia in care si-a petrecut iarna. In camera micuta este doar o saltea asezata direct pe podea, dar soba este calda. Daca este intrebat de viata sa, se fereste sa raspunda. Vorbeste doar despre ce a muncit, doar asta isi mai aminteste:
 
"Am lucrat 2 de ani la porci, 30 de ani la boi, am facut 32 de ani, atat. Pensia e cinci milioane, atat. De mancare... tot cu banii aia."

A avut o familie, dar a pierdut-o. Sotia l-a parasit, cu tot cu cele doua fete. Cu vocea ezitanta si privirea incruntata, spune ce-si mai aminteste despre copiii lui:
 
Vasile Nedelus: "Nu sunt trecute pe numele meu."
Reporter: "Si nici ele nu s-au interesat de matale?"
Vasile Nedelus: "Nu..."

La cei 75 de ani, acest om ar putea sa traiasca linistit intr-un camin de batrani pe care chiar primaria l-a construit in comuna. Vechea cladire, care a fost mai intai judecatorie, apoi spital, dispensar si, intr-un final, cotet de porci, s-a transformat intr-un centru ultramodern ce poate adaposti 35 de varstinici.

Vechea cladire, care a fost mai intai judecatorie, apoi spital, dispensar si, intr-un final, cotet de porci, s-a transformat intr-un centru ultramodern ce poate adaposti 35 de varstinici
 
"Am obtinut fondurile, s-a facut proiectul, s-au facut toate studiile, tot, proiect si pe urma, cu finantare de la Guvern, am inceput lucrarea in 2009, am terminat-o in 2010. Acum doi ani de zile am predat-o Consiliului judetean", a declarat Lucian Ungureanu, viceprimarul comunei Nicolae Balcescu.
 
Din pacate, centrul nu putut sa ramana in subordinea primariei, pentru ca bugetul comunei este sarac.
 
Caminul este acum in subordinea Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea. Dupa preluarea cladirii s-au facut investitii serioase. Dormitoarele, baile, sala de recuperare si cabinetele au fost deja dotate cu mobilier si aparatura. Toate zac insa in cutii, pentru ca nimeni nu stie cand vor fi deschise portile centrului.
 
Camerele au fost deja dotate cu mobilier
 
"Aici avem doua paturi pentru persoane care nu sunt deplasabile, avem un numar de sase paturi pentru aceste persoane in cele trei incaperi pe care le avem aici la parter si fiecare incapere cu baia ei", a declarat unul dintre responsabilii cladirii.
 
Camerele au fost deja dotate cu mobilier
 
Punerea in functiune a acestui centru ar insemna o sansa la o batranete linistita pentru 35 de persoane, dar si zeci de locuri de munca pentru oamenii din localitate.
 
"In momentul in care acest centru va fi dat in folosinta vom fi angajati aici la acest centru", a spus Mircea Cristian, satean.
 
Ordonanta Guvernului care a blocat angajarile in sistemul bugetar face ca aceasta constructie sa nu poata fi data in folosinta.
 
"Am facut demersuri pentru angajare de personal in luna mai 2013, in luna octombrie 2013 si care s-a incheiat am facut din nou solicitare pentru un numar de 32 de posturi care ne-ar fi necesare", a povestit Antonie Ceausu, directorul adjunct DGASPC Valcea
 
Vasile Nedelus
 
Situatia pare fara iesire. In timp ce portile caminului stau inchise, cei care nu au un acoperis sigur deasupra capului, cum este nea Nae, se descurca de pe o zi pe alta, singuri, fara asistenta medicala sau macar o vorba buna.
 
Sursa: Pro TV
==========================

Cata mizerie morala... cata minciuna propagandistica...
"de partide"...
------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------
▶ ELECTORALA S A DESCHIS CAMINUL PENTRU BATRANI DIN TODIRESTI - YouTube
 
 
Todireşti / Adevarul...
==========================

Cămin de cinci stele pentru vârstnici, de doi ani fără nici un bătrân

 
Click here:
 
 
==============================================
=========================================================


 Obiceiuri de Dragobete
 
Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.
 
La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele:

"Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti".
 
In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.
 
De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si "face de Dragobete", fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui. Era o sarbatoare a grupurilor de tineri care ieseau din sat la padure, faceau o hora, se sarutau si se imbratisau. Avea toate trasaturile unei sarbatori premaritale, de antamare a unor relatii intre tinerii din comunitate, ce anticipau nuntile.

 
Uneori, fetele se acuzau unele pe altele pentru farmecele de uraciune facute impotriva adversarelor, dar de cele mai multe ori tinerii se intalneau pentru a-si face juraminte de prietenie.
 
Se mai credea ca in ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile, pasarile neimperecheate acum ramanand fara pui peste vara. Oamenii batrani tineau aceasta zi pentru friguri si alte boli.
 
Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.
 
Obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii bucovineni, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani, Dragobetele autohton risca sa fie dat cu desavarsire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro
=======================
=============================================
============================================================

sâmbătă, 22 februarie 2014

Mosii de Iarna. Mosii de piftii - o sambata a pomenilor de iarna


Mosii de piftii - o sambata a pomenilor de iarna
-------------------------------

 Moşii de Piftii este o comemorare cunoscuta in traditia populara si drept Mosii de Iarna. Aceasta are loc in ziua de sambata care precede Lasatul Secului de Branza sau Lasatul Secului de Carne, dedicata mortilor, mosilor si stramosilor, se numeste Mosii de Iarna. Impreuna cu Mosii de Samedru formeaza Mosii cei Mari de peste an.

La Mosii de Iarna se impart alimente (placinte, produse lactate, ...piftii) si, uneori, vase umplute cu mancare gatita sau cu apa. Pomenile sau praznicele mortilor sunt mesele care se fac in cin-stea si pomenirea mortilor. Ele sunt ramasite ale vechilor agape sau mese fratesti, cu care era impreunata in vechime slujba inmormantarii.

Prin inmormantarea lor dupa datina crestineasca si prin savarsirea rugaciunilor si slujbelor oranduite de Biserica pentru pomenirea lor. De aceea, trebuie sa pomenim pururea pe raposati si sa ne rugam pentru dansii, atat in rugaciunile noastre personale, de fiecare zi, cat si prin slujbele si randuielile asezate de Biserica pentru aceasta, la soroacele cuvenite.

Termenul de sapte ani, cand se face pentru cea din urma oara datornica pomenire anuala a raposatului, e numar sfant (cele 7 zile ale facerii lumii) si se socoteste ca atunci trupul omului e cu totul desfacut in tarana. De aceea, in randuiala manastirilor, atunci cand se implinesc sapte ani de la ingroparea calugarilor, se face dezgroparea osemintelor si asezarea lor in racla sau osuar, ori in gropnita de obste.

Aceasta zi se tine pentru aparare de ciuma si alte boli, protectia casei, culturilor si animalelor (se poate scarmana lana); Se dau pomana coliva, paine, lumanari;

La biserica se sfiintesc colaci si grau care inpreuna cu aghiasma vor proteja animalele si pasarile. Femeile nu lucreaza “ca sa nu tremure ca piftia”; nu se spala rufe; Se fac pomeni pentru mortii familiei: se dau lumanari, piftii, coliva, colaci la vecini, rude, saraci “sa nu fie mortii flamanzi”; nu se matura gunoiul afara “ca-l dai in gura mortilor”.
==================================================================
 
 
Mosii de iarna
Ziua de sambata care precede Lasatul Secului de Branza sau Lasatul Secului de Carne, dedicata mortilor, mosilor si stramosilor, se numeste Mosii de Iarna. Impreuna cu Mosii de Samedru formeaza Mosii cei Mari de peste an. La Mosii de Iarna se impart alimente (placinte, produse lactate, piftii) si, uneori, vase umplute cu mancare gatita sau cu apa.

Ce sunt pomenile si ce rost au ele?
======================================
 Pomenile sau praznicele mortilor sunt mesele care se fac in cin-stea si pomenirea mortilor. Ele sunt ramasite ale vechilor agape sau mese fratesti, cu care era impreunata in vechime slujba inmormantarii.
Despre ele pomenesc vechile randuieli bisericesti, ca Asezamintele Sfintilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), si alte scrieri vechi crestine: "Noi ii poftim pe saraci si nevoiasi la ospat, pentru ca astfel serbarea noastra sa devina pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasma bine placuta lui Dumnezeu" 576 (Talcuire la cartea Iov (atribuita lui Origen), cart. III, Migne, P. G., XVII, col. 517).
Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.
==============================
 
Prin ce se arata grija noastra fata de cei repausati?
==========================================
 Prin inmormantarea lor dupa datina crestineasca si prin savarsirea rugaciunilor si slujbelor oranduite de Biserica pentru pomenirea lor. De aceea, trebuie sa pomenim pururea pe raposati si sa ne rugam pentru dansii, atat in rugaciunile noastre personale, de fiecare zi, cat si prin slujbele si randuielile asezate de Biserica pentru aceasta, la soroacele cuvenite.
Care sunt soroacele sau termenele pentru pomenirea celor raposati?

Ziua a treia, a noua si a patruzecea dupa moarte; la trei, sase si noua luni si la un an dupa moarte; apoi in fiecare an pana la sapte ani dupa moarte.
 
De ce se face pomenirea la aceste soroace?
=========================================
Se face la trei zile, in cinstea Sfintei Treimi, intru Care ne mantuim si in amintirea invierii celei de a treia zi a Domnului, Care, sculandu-Se din morti, S-a facut parga sau incepatura si chip al invierii celor adormiti; la noua zile, pentru ca raposatul sa se invredniceasca de partasia cu cele noua cete ingeresti si in amintirea orei a noua in care Domnul, inainte de a muri pe Cruce, a fagaduit talharului Raiul, pe care ne rugam sa-l mosteneasca si raposatii nostri; la patruzeci de zile (sase saptamani), in amintirea inaltarii la cer a Domnului care a avut loc la patruzeci de zile dupa inviere, pentru ca sufletul celui raposat sa se inalte si el la cer; la trei luni, la sase luni, la noua luni si la un an, in cinstea si slava Sfintei Treimi, dupa pilda crestinilor din primele veacuri, care praznuiau in fiecare an ziua mortii mucenicilor si a sfintilor, ca zi de nastere a lor pentru viata de dincolo580 (Vezi Asezamintele Sf. Apostoli, cart. VIII, cap. 42; Sf. Simion al Tesalonicului, Despre sfarsitul nostru, cap. 372, p. 250, comp. si Mitrofan, op. cit., p. 169-172).

Termenul de sapte ani, cand se face pentru cea din urma oara datornica pomenire anuala a raposatului, e numar sfant (cele 7 zile ale facerii lumii) si se socoteste ca atunci trupul omului e cu totul desfacut in tarana. De aceea, in randuiala manastirilor, atunci cand se implinesc sapte ani de la ingroparea calugarilor, se face dezgroparea osemintelor si asezarea lor in racla sau osuar, ori in gropnita de obste.
Cum se numeste slujba care se face la aceste soroace, pentru pomenirea repausatilor?

In cartile de slujba se numeste panihida (panahida), dar in popor poarta de obicei numirea de parastas, de la cuvantul grecesc Paristimi a se infatisa inaintea cuiva, a mijloci, deci rugaciune de mijlocire pentru raposati.

Parastasul nu e altceva decat o prescurtare a slujbei inmormantarii. Partea de capetenie o alcatuiesc rugaciunile de dezlegare si iertare, rostite de preot la sfarsitul slujbei, urmate, ca si la inmormantare, de "Vesnica pomenire". Se savarseste in biserica, dupa Liturghie, iar cand e cu putinta, si la mormant. La parastas se aduc intru pomenirea celui raposat coliva, paine si vin din care se toarna jos peste mormantul celui raposat.
 
Se pot face parastase in tot timpul anului?
==============================================
Nu se pot face parastase in urmatoarele zile si rastimpuri din cursul anului:
a) Duminicile de peste an, pentru ca Duminica, amintind ziua invierii Domnului, e zi de bucurie, iar nu de intristare.

b) In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului. Chiar daca in unele biserici se fac parastase Duminica, cel putin in Duminicile Penticostarului, adica in cele dintre Pasti si Rusalii, nu se cuvine nicidecum sa se faca parastase, pentru a nu se intuneca bucuria Praznicului cel Mare al invierii.

c) De la lasatul secului de carne pana la sambata intaia din Postul Mare, sambata Sf. Teodor.

d) Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomii.

e) La praznicele imparatesti sau sarbatori mari.

In timpul Postului Mare, nu se face parastas in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi si vineri), deoarece in aceste zile nu se face Liturghie obisnuita sau deplina (can. 49 Laodiceea).
Ce este si ce inchipuie coliva, care se face la inmormantari si parastase?

Coliva inchipuie insusi trupul mortului si este totodata un semn vazut al credintei noastre in inviere si nemurire, deoarece este facuta din boabe de grau, pe care insusi Domnul le-a infatisat ca purtand in ele icoana sau asemanarea invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada trebuie sa se ingroape mai intai in pamant si apoi sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (Ioan 12, 24; 1 Cor. 15, 36 s.u.)575 (Sf. Simion al Tesalonicului, Despre sfarsitul nostru, cap. 371, p. 249, comp. si Mitrofan, op. cit., pag. 172, 173).

De aceea, la binecuvantarea colivei de catre preot, si anume, cand se canta "Vesnica pomenire", rudele si prietenii mortului ridica tava (farfuria) cu coliva, leganand-o pe maini, in semn de comuniune sau legatura cu raposatul. Acelasi lucru inchipuie si gustarea din coliva, dupa binecuvantarea ei.

Acelasi rost il are si coliva simpla, neinsotita de vin, adusa de cei vii in biserica la ziua numelui lor, spre cinstea si pomenirea praznicului sau Sfintilor sarbatoriti in acea zi sau spre pomenirea mortilor care poarta numele acelor sfinti. Ea se binecuvanteaza de catre preoti fie seara, la sfarsitul vecerniei, fie (mai des) ziua, la sfarsitul Liturghiei, dupa rugaciunea Amvonului, printr-o rugaciune deosebita: Doamne, Cela ce ai produs toate cu cuvantul Tau...

Ce sunt "sarindarele"?
=============================
Cuvantul "sarindar", de la cuvantul grecesc sarantafia, inseamna pomenirea unui raposat sau a unui pomelnic intreg de raposati la 40 de Liturghii in sir, mai ales in primele 40 de zile de la moartea cuiva, precum ne indeamna sa facem Sf. Simion al Tesalonicului581 (Despre sfarsitul nostru, cap. 269-370, p. 248-249). Sarindarele se dau de obicei la Sfintirea unei biserici sau a unei fantani, cand vine preot nou in sat. Ele se numesc de obste, cand pomenirea se face la 40 de Liturghii, una dupa alta, si particulare, cand pomenirea se face la 40 de Liturghii razlete. La sfarsitul celor 40 de Liturghii se face parastas si se pomenesc raposatii tuturor credinciosilor care au dat pomelnice, ceea ce se numeste dezlegarea sau slobozirea sarindarelor.

In unele parti, se mai obisnuieste a se face pomenirea neintrerupta a raposatilor, adica la toate Liturghiile de peste an. Lucrul acesta se face mai ales in manastirile unde Sfanta Liturghie se savarseste neintrerupt, in fiecare zi. Pomelnicul cu numele viilor si raposatilor de pomenit, care se da in acest caz, se numeste pomelnic anual.
 
Cand si cum pomeneste Biserica pe cei repausati?
=======================================
In afara de pomenirile facute de rudele si urmasii raposatului, la soroacele aratate pana acum, Biserica face si ea insasi pomenirea raposatilor si se roaga pentru ei zilnic, mai in toate slujbele sale, ca de pilda la Litie si Miezonoptica, dar mai ales la Liturghie. Aici pomenirea se face de mai multe ori, dar indeosebi la Proscomidie, la iesirea cu cinstitele Daruri si dupa Sfintirea Darurilor, in cursul rugaciunii de mijlocire generala pentru vii si morti, cand preotul pomeneste in taina pe toti repausatii, cu cuvintele «Pomeneste, Doamne, pe toti cei adormiti intru nadejdea invierii si a vietii celei de veci si-i odihneste pe dansii, Dumnezeul nostru, unde straluceste lumina fetei Tale»582 (Liturghierul, ed. 1987, p. 154). Nimic altceva nu este mai de folos pentru cei adormiti decat a aduce pentru dansii Jertfa cea fara de sange sau a fi pomeniti in timpul savarsirii ei. Lucrul acesta le pricinuieste multa usurare si bucurie583 (Vezi de pilda Asezamintele Sfintilor Apostoli, cart. VI, cap. 30 (trad. rom. cit., p. 179); Sf. Chiril al Ierusalimului, Cateheza V mistagogica, cap. 9-10 (trad. D. Fecioru, p. 570-571); Sf. Simion al Tesalonicului, Despre sfarsitul nostru, cap. 373, p. 250, cap. 369-370, p. 248-249; Nicolae Cabasila, Talcuirea dumnezeiestii Liturghii, cap. 42-47, trad. rom. p. 94-103 s.u.). De aceea, pe langa parastasele cu Liturghie, pe care le facem anume pentru raposati, e bine sa aducem prescura si pomelnic cu numele lor, pentru a fi pomeniti de catre preot la fiecare Liturghie.

Dar in afara de pomenirea zilnica a raposatilor, Biserica are in cursul anului bisericesc si zile anume oranduite sau inchinate pomenirii generale a tuturor celor raposati, din toate vremurile si din toate locurile.
 
Care sunt aceste zile si care e temeiul asezarii lor?
=======================================
Mai intai Biserica pomeneste pe raposati in toate sambetele de peste an. Sambata e ziua din cursul saptamanii inchinata amintirii tuturor Sfintilor si raposatilor, pentru ca cuvantul Sambata (adica Sabat) inseamna odihna; e ziua in care Dumnezeu S-a odihnit dupa zidirea lumii si in care, deci, cerem si noi odihna celor raposati, dupa ostenelile si alergarea din aceasta viata584 (Sinaxarul la Sambata lasatului sec de carne, in "Triod") si pentru ca Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar sufletul s-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii cei din veac adormiti. Lucrul acesta ni-l amintesc si cantarile (stihirile) de la slujba Vecerniei si Utreniei sambetelor din Octoih, in care marim pe sfinti si ne rugam pentru raposati. De aceea, parastasele se fac de regula sambata. Parastasele care se fac duminica, mai ales in orase, nu sunt potrivite cu bucuria invierii, pe care o praznuim in aceasta zi.

Dar mai cu osebire face Biserica pomenirea de obste a tuturor repausatilor in anumite sambete din cursul anului, numite sambetele mortilor, si anume:

a) Sambata Rusaliilor (numita si Mosn de vara, adica ziua de pomenire a mosilor si stramosilor nostri), pentru ca pogorarea Sfantului Duh, care se va serba a doua zi, sa se faca si asupra celor adormiti, izbavindu-i din stricaciune si din pedeapsa. Se aduc la biserica si se impart la morminte mancaruri, fructe, haine si vase (oale si strachini).

b) Sambata lasatului sec de carne (numita Mosii de iarna), deoarece Duminica urmatoare fiind inchinata pomenirii infricosatei Judecati, facem rugaciune pentru raposati, ca Dumnezeu sa Se indure de ei la Judecata de apoi585 (Ibidem).

Se mai obisnuieste, de asemenea, a se face parastase mai cu osebire in Sambata a doua, a treia si a patra din Postul cel Mare, pentru ca in celelalte zile din acest timp al Postului nu se savarseste Liturghie si deci nu se pot face nici parastase pentru cei raposati; de asemenea, in Sambata lui Lazar, dinaintea Floriilor, cand praznuim amintirea invierii lui Lazar de catre Domnul, rugandu-ne ca Domnul sa invieze si pe raposatii nostri, la vremea cuvenita. De altfel e ultima data cand se mai pot face parastase pana la Duminica Tomii.
In ce alt chip mai putem arata grija fata de raposati in afara de pomenirea lor in rugaciuni si slujbe?

Cinstirea celor raposati se arata nu numai prin rugaciunile sau slujbele si milosteniile ce le facem pentru ei, ci si prin purtarea de grija a mormintelor lor. Se cade sa ne aducem aminte de mormintele raposatilor nostri, veghind intai de toate ca de la capataiul lor sa nu lipseasca niciodata Sfanta Cruce. Sa le ingrijim si sa le impodobim, ingradindu-le, semanand pe ele sau imprejurul lor iarba si flori. Sa le cercetam cat mai des, iar in zilele de sarbatoare, sa aprindem la morminte candele si lumanari sau vase cu tamaie, in cinstea raposatilor, asa cum ne indeamna Sf. Parinti si invatatori ai Bisericii, ca Sf. Atanasie cel Mare si Simion al Tesalonicului586 (Vezi Sf. Simion al Tesalonicului, Despre sfarsitul nostru, cap. 287, p. 186-187). Numai asa vom avea dreptul sa pretindem urmasilor nostri ca si ei sa faca la fel cu mormintele noastre, dupa ce ne vom fi mutat de pe pamant.
 
Gospodinele din Fundu Moldovei obisnuiesc sa faca placinte si pampuste care sunt date de pomana, impreuna cu o ulcica sau cana de sticla de sufletul mortilor. Cu acest prilej se utilizeaza expresia: "Cine da lui isi da."

Coliva
Coliva este o ofranda adusa de credinciosi la biserica spre sfintire, in cinstea sfantului zilei, in ziua onomastica a cuiva sau pentru usurarea sufletelor celor raposati, de pacate si scoaterea lor din osanda vesnica.
 
Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea mortilor. La toate soroacele de pomenirea mortilor, crestinul se ingrijeste sa faca o coliva care s-o aduca la biserica impreuna cu o sticla cu vin, pentru a fi sfintite.

Reteta coliva===============================
Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra, ca sa se acopere bine coliva, 1 lingurita rasa cu sare si eventual, putina cacao, bomboane, pentru ornat coliva.
Instructiuni :
1. Eliminam de toate corpurile straine din grau, apoi spalam in mai multe ape ( de regula sapte).
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si se fierbe cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit, pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta. (Se recomanda sa le taiem cu cutitul).
7. In continuare, amestecam usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
Lumanarea pe care o infigem in coliva, trebuie sa aiba un disc de hartie, pentru a nu se scurge ceara pe coliva.)
 
Sursa:
========================================
================================================
=====================================================================

vineri, 21 februarie 2014

"Tot ce vedeţi este doar un divorţ cu scandal", a spus premierul Victor Ponta


Ponta, la Chişinău: "Sentimentul meu este că Antonescu a luat de mult decizia. Tot ce vedeţi e doar un divorţ cu scandal"

De la Chişinău, premierul Victor Ponta susţine că doreşte ca "decizia colegilor liberali să fie aceea de a rămâne la guvernare", dar admite că "sentimentul" său este că USL se rupe deja, printr-un "divorţ cu scandal". Ponta l-a ironizat în mai multe rânduri pe Antonescu şi a explicat şi de ce nu i-a răspus aseară la telefon: era la masă cu premierul Republicii Moldova.

Înainte de termenul avansat de liberali pentru tranşarea crizei din USL prin ruperea sau păstrarea coaliţiei, premierul Victor Ponta a dat verdictul: "Tot ce vedeţi este doar un divorţ cu scandal", a spus liderul PSD aflat la Chişinău, acuzându-l pe preşedintele PNL, Crin Antonescu că a premeditat acest moment în logica unei campanii pentru prezidenţiale din Opoziţie.

"Sentimentul meu este că Crin Antonescu a lua de mult decizia şi tot ce vedeţi este doar aşa, un un divorţ cu scandal", a rezumat Ponta stadiul negocierilor cu PNL.

Dacă, în timpul discursului său, a enunţat de mai multe ori "dorinţa" ca "decizia colegilor liberali să fie aceea de a rămâne la guvernare", Ponta l-a ironizat pe Antonescu în mai multe rânduri. "Aş vrea să nu fim ridicoli", a comentat premierul, referindu-se la faptul că preşedintele PNL a avut o poziţie publică legată de o întâlnire PSD-UDMR informată de Ponta.

O aluzie a făcut şi la faptul că Crin Antonescu a vorbit abia aseară despre două întâlniri pe care le-a avut anul trecut cu preşedintele Traian Băsescu fără ştirea PSD. "Vedeţi, despre întâlnirile domnului Antonescu aflaţi mai târziu", s-a poziţionat Ponta în antiteză.

Preşedintele PSD susţine, totuşi, că Antonescu "greşeşte cu opoziţia" şi că ar trebui să se solidarizeze cu Guvernul.

Întrebat de ce nu i-a răspuns lui Antonescu la telefon dacă încă mai crede în menţinerea USL, Ponta a invocat faptul că a văzut prea târziu apelul aliatului său politic oficial. "Aseară, după cum ştiţi, am avut o întâlnire informală cu prmierul Leancă. Atunci când am ajuns la hotel, după ora 12.00, am aflat că m-a sunat domnul ANtonescu. Cred că ştia că sunt la masă cu prim-ministrul Moldovei. N-a fost vorba de nicio intenţie negativă", s-a justificat el.

Sursa:
http://www.gandul.info/politica/ponta-la-chisinau-sentimentul-meu-este-ca-antonescu-a-luat-de-mult-decizia-tot-ce-vedeti-e-doar-un-divort-cu-scandal-12124562
---------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruptura USL a devenit evidentă pentru Crin Antonescu. Crin Antonescu a lansat două avertismente către social-democraţi şi premierul Victor Ponta


Antonescu: Ponta a luat decizia de a închide existenţa USL. Îi voi cere DEMISIA din funcţia de premier.

Crin Antonescu a lansat două avertismente către social-democraţi şi premierul Victor Ponta: PNL va face o opoziţie dură la adresa PSD dacă este dat afară de la guvernare şi îi cere demisia premierului, iar în cazul pierderilor alegerilor prezidenţiale de candidatul USD, Victor Ponta îşi va pierde mandatul de prim-ministru.

Ruptura USL a devenit evidentă pentru Crin Antonescu în momentul în care Victor Ponta a anunţat după o reuniune informală a USD că liberalul va fi „candidatul opoziţiei la prezidenţiale”.
„Este o declaraţie în dulcele stil Ponta, în care se insinează lucruri şi nu se spune ceea ce este de spus. Mă tem că stăm degeaba până luni, că decizia domnului Ponta, a partidului său este de a închide existenţa USL. Apropo de stil, fără să aibă tăria să spună acest lucru, se aruncă vina, se găseşte scuza şi se minte. Eu de candidat voi candida foarte probabil, nu ştiu dacă voi candida din opoziţie. Din moment ce eu nu am vorbit de opoziţie, de vreme ce domnul Ponta mă aruncă în opoziţie, mi se pare că putem înţelege foarte clar”, a spus la Realitatea TV Crin Antonescu.
         


În replică, Crin Antonescu i-a transmis premierului Ponta că guvernul pe care îl conduce, chiar dacă îşi găseşte o majoritate în Parlament, nu mai are legitimitate şi va trebui să demisioneze.

Ponta ar trebui să-şi depună mandatul, categoric îi voi cere demisia. Va rămâne şi va cârpi un guvern, nu va fi un guvern legitim şi de aceea îi voi cere demisia”, a ţinut să precizeze liderul PNL.


Cu toate acestea, Antonescu a respins varianta să semneze moţiunea de cenzură a PDL.

"Moţiunea domnului Blaga e un text pompos şi caraghios, e un gest ostentativ şi comic, PNL nu poate semna acel text. Este evident că dacă PNL va fi în opoziţie, vă garantez că dacă va fi în opoziţie, va cam fi opoziţia, în arsenalul unui partid de opoziţie este şi instrumentul moţiunii de cenzură. Electoratul nu i-a dat dreptul domnului Blaga nici să iniţieze moţiuni de cenzură, doar să facă texte.PNL are de la electorat şi dreptul de a iniţia moţiuni de cenzură", a afirmat Antonescu.
 
El i-a avertizat pe premierul Ponta şi pe cei din USD că nu se ştie cât va sta PNL în opoziţie, dar că în eventualitatea pierderii alegerilor prezidenţiale de pesedişti, să le fie clar că „vor pierde şi guvernul”.

Sursa:
http://www.gandul.info/politica/antonescu-s-a-intalnit-cu-basescu-de-doua-ori-plus-seara-divortului-de-antena-3-televiziunea-unde-se-bat-ritualuri-anti-basescu-12122177
====================================================
======================================================================


Citeşte şi Antonescu s-a întâlnit cu Băsescu de două ori. PLUS: Seara divorţului de Antena 3, televiziunea unde „se bat ritualuri anti-Băsescu”

----------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

joi, 20 februarie 2014

Wow... Băsescu: Nu mă pregătesc să fiu premier, deşi aş fi extraordinar de bun. Vreau să cresc un partid


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că după terminarea mandatului vrea să crească un partid care să aibă ca obiectiv modernizarea statului şi creşterea competitivităţii României, el arătând că nu se pregăteşte să fie premier,
deşi ar fi extraordinar de bun.

"Aş fi un prim-ministru, cu experienţa pe care o am, foarte bun. Dar nu mă pregătesc pentru asta, asta e ce am acumulat în atâţia ani. M-am uitat şi eu la bugete", a declarat Traian Băsescu la TVR, întrebat dacă se pregăteşte pentru a deveni premier, după ce îşi va termina mandatul la Cotroceni.

Despre ceeea ce va face după terminarea mandatului, Traian Băsescu a spus: "Vreau să cresc un partid, după ce îmi termin mandatul, care să abă ca obiectiv modernizarea statului şi creşterea competitivităţii României", a spus preşedintele, adăugând că îşi doreşte acest lucru pentru anul 2016.

"Aş fi extraordinar de bun ca prim-ministru",
a mai comentat Traian Băsescu.

Sursa:
http://www.mediafax.ro/politic/basescu-nu-ma-pregatesc-sa-fiu-premier-desi-as-fi-extraordinar-de-bun-vreau-sa-cresc-un-partid-12118990
============================
===============================================
====================================================================

Stiri in nestire...
Ritualul de inițiere în Mișcarea Populară
===============================================



===============================
===========================================
====================================================================

miercuri, 19 februarie 2014

In memoriam, Constantin Brâncuși ! Azi, sarbatorim 138 ani de la nasterea marelui, inegalabilului daltuitor in piatra Constantin Brâncuși !


In memoriam, Constantin Brâncuși !
Azi, sarbatorim 138 ani de la nasterea
marelui, inegalabilului daltuitor in piatra Constantin Brâncuși !
-----------------------------------------------------
Constantin Brancusi s-a nascut in ziua de 19 februarie 1876, in localitatea Hobița, din judetul Gorj, si a trecut la cele vesnice in ziua de 16 martie 1957, departe de pamantul natal, in Paris, Franta. Sta...tul roman i-a refuzat in repetate randuri intoarcerea in tara, lipsindu-se, astfel, atat de multe dintre operele sale inestimabile, cat si de mormantul sau.

Brancusi este socotit drept unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. El a eliberat sculptura de toate elementele secundare, care o sufocau, alegand sa prezinte realitatile in esenta lor. Toate lucrarile sale au un puternic substrat spiritual, mostenit din viata satului romanesc. Fara a gresi, putem spune ca Brancusi a descoperit lumii occidentale dimensiunea profund spirituala a fiecarui lucru.

Detalii:1. http://www.crestinortodox.ro/editoriale/constantin-brancusi-sculptor-crestin-139944.html
2. https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=D8sEU7fuB8HatAbeiYGIDg#q=Constantin+Brâncuși
-------------------------------------------------
Admin, Romania Megalitica - http://romaniamegalitica.blogspot.ro/
Vezi mai mult
 
★★ Imagini rare cu Constantin Brâncuşi filmat la lucru ★★
Un film de o oră, care compilează numeroase filmări cu sculptorul român Constantin Brâncuşi. Filmul, care conţine imagini de mare valoare istorică, îl arată pe Brâncuşi la lucru, unele dintre capodoperele acestuia fiind filmate în stadiul de construcţie.
●►●► Sculporul poate fi văzut modelând lutul, tăind cu ferăstrăul Coloana Infinită sau primind vizite de la alte personalităţi care au marcat sculptura modernă, precum Barbara Hepworth.
Filmul arată şi imagini de la montarea Colanei Infinite şi a Porţii Sărutului în Târgu Jiu.  
 
===================================
============================================
=========================================================
 
★★★ Adevaruri tulburatoare - Dacul Constantin Brancusi ★★★ 
 
 
===================================
============================================
==========================================================

luni, 17 februarie 2014

Elena Udrea... "e primadonă acolo, are partid politic, va fi președintă aleasă, probabil, în martie..."


Vasile Blaga spune ca partidul Miscarea Populară a fost creat special pentru Elena Udrea.
Liderul PDL declară, într-un interviu pentru  Revista 22, că singurul lucru care a provocat plecarea lui Traian Băsescu din PDL a fost situația creată prin nealegerea Elenei Udrea ca președinte.

"În permanență, după Convenția națională de anul trecut, am depus eforturi ca să menținem partidul unit. La Convenție, eu am spus că o să militez în permanență pentru democratizarea vieții interne de partid, pentru că partidul nu a mai fost obișnuit să ia decizii și vina aparține partidului, conducătorilor acestuia, pentru faptul că s-au mulțumit să primească „în plic“ decizii pe care urmau să le ia, inclusiv în actul de guvernare.

Dar s-a ajuns în an electoral, iar lucrurile nu mai puteau continua așa și i-am spus-o în special d-nei Udrea să-și schimbe poziția, dacă dorește să rămână în PDL. Noi am decis în Colegiul Director Național la Baia Mare, în unanimitate de voturi, iar dânsa a fost prezentă acolo, că ne vom desemna candidatul la președinție prin votul membrilor de partid.

Or, la această dezbatere internă și pe urmă la vot au participat peste 137.000 de membri de partid. După ce deciziile au fost luate și stabilit candidatul nostru la președinție în persoana d-lui Cătălin Predoiu, d-na Udrea a continuat să le conteste, chiar dacă și dânsa dorea, la un moment dat, să se înscrie în această cursă internă.

Și atunci am luat decizia de a o invita în fața partidului ca să-și spună punctele de vedere. A preferat să plece, cu o parte dintre parlamentari. Cred că e bine că lucrurile s-au întâmplat acum, chiar în ceasul al doisprezecelea, și nu mai târziu, chiar dacă mai sunt colegi care încearcă un joc la două capete.

Avem ultimul sondaj de opinie, Omnibus, care arată că partidul are 19%, deci PDL a trecut destul de bine peste acest șoc.

Problema nu cred că se pune de a nu rămâne în partid, pentru că legea spune că un primar care pleacă din partid își pierde mandatul. Problema e alta, dacă acești primari, cu d-l Boc în frunte, acum membru al Fundației, vor juca la două capete. Ce veți face în această situație?

Eu, procese de intenție nu pot să fac, dar ar fi total necinstit să procedeze așa. Nu i-am făcut proces de intenție nici d-nei Elena Udrea, care în sfârșit își vede visul cu ochii, va fi președinte de partid, că are partid acum.

(...) Încă de la început această construcție politică a fost făcută pentru ea, nu pentru altcineva. Mai vorbește altcineva în numele Mișcării Populare de o săptămână? Dânsa e primadonă acolo, are partid politic, va fi președintă aleasă, probabil, în martie. Singurul lucru care a provocat „adio PDL“ a fost situația creată prin nealegerea d-nei Udrea ca președinte".

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/blaga-partidul-miscarea-populara-a-fost-creat-pentru-elena-udrea-232234/
====================================================================
============================================================
======================================================

GPS-ul Crestnului
=====================



====================
======================================
==============================================================

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri