Google Translate

sâmbătă, 30 martie 2024

După ce ne-au frecat 14 ani cu sistemul unitar, contributivitatea și arhive/procese trucate, acum se dezic de tot...


 Mai mulți membri ai profilului Asociației ROMIL Filiala București întreba dacă pensiile militare se recalculează de la 01.09.2024.

Mai 'sus' aveți răspunsul Ministerului muncii și solidarității sociale.

SURSA:  https://www.facebook.com/groups/601710453316699?multi_permalinks=2816874831800239&hoisted_section_header_type=recently_seen

joi, 28 martie 2024

Vești proaste pentru pensionari!

 


Vești proaste pentru pensionari! Anunțul de ultimă al Șefului Casei de Pensii


Vești proaste pentru pensionari! Șeful Casei Naționale de Pensii a subliniat că în septembrie noua pensie va fi mai mică decât cea pe care o primesc în prezent.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a anunțat că după marea recalculare din septembrie peste un milion și jumătate de pensionari vor avea de pierdut.

27 mart. 2024

Concret, cei peste un milion și jumătate de pensionari vor rămâne cu suma actuală, pierzând posibilitatea de a beneficia de indexarea anuală conform ratei inflației.

Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului spun că nicio pensie nu va scădea.

”E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii, pentru Observator. 

Șeful Casei de Pensii a ținut să precizeze că românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări ale pensiilor.

„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a mai spus Daniel Baciu.

„Am semnat contractul, oficial începe recalcularea tuturor pensiilor”

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

”Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu, seara trecută, pe o rețea socială.

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

SURSA: https://www.romaniatv.net/vesti-proaste-pentru-pensionari-anuntul-de-ultima-al-sefului-casei-de-pensii_8217202.html

joi, 21 martie 2024

Deschidem o nouă sesiune!

 


„Bătaie și scandal monstru într-un club. Declarațiile date ziariștilor de către unii martori și participanți:

 

Moldoveanul: Când o-nșieput gâlșiava ș-am văzut că dânșii si bat cu scauni di bar ca niști chizdi, m-am dus iuti s-aduc din portbagaj niști topoari și ghioaji, sî fiii bataie di pominâ, ca la Rujinoasa...

 

Olteanul: Văzui că săriră cinci pe unu așa că mă băgai și eu repede să-i ajut pe oameni la necaz...

 

Ardeleanul: Am văzut c-o fo oarece scandal la bar, da mai aveam o juma de pălincă-n glajă și până m-am ridicat dă pă scaun să văd care-i treaba s-o și gătat scandalu, no...

 

Bănățanu: Când am vedzut că se iau la sfadă, m-am întins pă jos și m-am prefăcut să mi-s mort. Abia când o-nșeput polițaiu să deseneze cu creta-n juru meu m-am ridicat și io.”

marți, 19 martie 2024

... a trecut legea care naște un scandal uriaș!


 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, victorie uriașă la CCR: a trecut legea care naște un scandal uriaș


Curtea Constituţională (CCR) a României a respins, marţi, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral.

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, ne-au precizat surse din cadrul CCR.

Astfel, legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este constituțională și va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ce prevede legea lui Ciucă și Ciolacu

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-si-nicolae-ciuca-victorie-uriasa-la-ccr-a-trecut-legea-care-naste-un-scandal-urias_3265379.html

duminică, 17 martie 2024

Lovitură puternică pentru economia României. Occidentalii nu ne mai lasă să săpăm după propriile noastre gaze naturale!


Occidentalii ne pun genunchiul pe grumaz: de ce nu ne mai lasă să săpăm după propriile noastre gaze naturale!

Lovitură puternică pentru economia României. Într-un final, şi pentru buzunarul fiecărui român. Ni se răpeşte posibilitatea de a săpa după propriile noastre gaze naturale.
Cum? Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregăteşte să adere, recomandă statului nostru să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din raţiuni climatice.
Ciolacu, disperat să adere la OCDE
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este, potrivit premierului Marcel Ciolacu, principalul nostru proiect de țară.
„Pentru România, aderarea la OCDE este principalul proiect de țară, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate și angajament. În mentalul societății au rămas fixate obiective precum aderarea la Uniunea Europeană, NATO sau Schengen.
Dar este datoria noastră să le spunem oamenilor că aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român, dar și investiții mai multe, vizibilitate crescută a țării noastre pe harta economică internațională și o administrație mai performantă.
De aceea, vom trata cu maximă seriozitate toate aceste recomandări'', a declarat Marcel Ciolacu.
Ce înseamnă Neptun Deep
Astfel, în studiu se menţionează că autorităţile de la Bucureşti planifică intrarea rapidă în exploatare a concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, inclusiv pentru reducerea dependenţei de importuri şi pentru creşterea securităţii energetice.
Se aşteaptă ca gazul din Neptun Deep să intre pe piaţă în 2026 şi să majoreze producţia de gaze a României mult peste necesarul său intern. În consecinţă, România se va poziţiona ca o alternativă la Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze a regiunii”, se spune în document.
Poziţia oficială a României, bazată pe estimări privind consumul viitor, este însă diferită. Directorul general al operatorului naţional de transport Transgaz, Ion Sterian, declara vara trecută că cererea de gaze a României se va dubla şi că nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru satisfacerea consumului intern în orizontul 2027-2028.
De ce să nu mai explorăm noi zăcăminte?
O astfel de interdicţie a fost implementată deja în Danemarca, Franţa şi Irlanda.
Astfel de interdicţii pot semnala un angajament în direcţia renunţării la combustibilii fosili şi asumării de obiective de luptă împotriva schimbărilor climatice.
Ele sunt în linie cu evaluarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie potrivit căreia, într-un scenariu de neutralitate climatică, nu mai este nevoie de nici un proiect pe termen lung de exploatare de ţiţei şi gaze”, arată OECD.
 
SURSA: https://www.national.ro/economie/occidentalii-ne-pun-genunchiul-pe-grumaz-de-ce-nu-ne-mai-lasa-sa-sapam-dupa-propriile-noastre-gaze-naturale-814466.html/?fbclid=IwAR2R0fcN76nJiAN-dA2_AOc-i_8D859UttmnOGRJz1MXJPcpl0HL_soFZ6A

vineri, 15 martie 2024

🟡🟡🟡Pensiile magistraților se recalculează si se actualizează, pensiile militare vechi... stagnează!

 

Pensiile magistraților se recalculează si se actualizează, pensiile militare vechi stagnează la baza de actualizare din anul 2017

A fost publicat Proiectul de Hotarare de aprobare a metodologiei  de aplicare a Legii nr. 303/2022 cu modificarile si completarile ulterioare.

Pensiile magistratilor aflate in plata la 01 01 2024 se recalculeaza, la cerere,  prin majorarea cu 1% pentru fiecare an  lucrat peste 25 ani vechime.- Vezi art. 11 din Proiect!

Pensiile  magistratilor stabilite incapand cu 01 01 2024 se actualizeaza anual, din oficiu, cu indicele anual de inflatie comunicat de INS.

Pensiile  magistratilor stabilite pana la 01 01 2024 se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara pentru  personalul in activitate, cu respectarea dispozitiilor din Art. V din Legea nr. 282/2023, astfel încât  cuantumul net al pensiei de serviciu actualizate sa nu depăşeasca 100% din venitul net, la data actualizării, al unui judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional, cu excepţia pensiilor de serviciu ale persoanelor prevăzute la art. III alin. (2) şi (3)

Update, 14 03 2024

Cu alte cuvinte, dupa prima actualizare a pensiilor stabilite  inainte de 01 01 2024, data intrarii in vigoare a L 282/2023,  si pensiile magistratilor se plafoneaza la cuantumul net al veniturilor magistratilor in activitate, asa cum sunt plafonate si pensiile militarilor stabilite dupa 15 09 2017.

Ar fi echitabila o asemenea actualizare, cu plafonare la netul personalului activ, cu aceeași funcție si același grad, si pentru pensiile militare din toate cele trei categorii create abuziv de actuala Lege nr. 223/2015 cu modificările si completările ulterioare

Vezi art. 14 si 15 din Proiect![...]

🔴SURSA: https://www.huhurez.com/2024/03/pensiile-magistratilor-se-recalculeaza.html

🔴🔴🔴SURSA ''Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale - Ministerul Justitiei'': https://www.just.ro/proiect-de-hotarare-pentru-aprobarea-normelor-metodologice-de-aplicare-a-dispozitiilor-in-materia-pensiilor-de-serviciu-din-legea-nr-303-2022-privind-statutul-judecatorilor-si-procurorilor/

marți, 12 martie 2024

Klaus Iohannis anunță oficial: Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO

Klaus Iohannis anunță oficial: Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO

12/03/2024
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că și-a depus candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.
 
"În urmă cu douăzeci de ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO de la Bruxelles, marcând ultimul pas în aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.
Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare, care, de 75 de ani, promovează democrația și libertatea, îi apără eficient pe membrii săi și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri, alături de care promovează ordinea internațională bazată pe reguli.
 
Valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice.
În plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie. Nicicând aceste garanții de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi.
Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simțim protejați tocmai pentru că suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice.
Un conflict militar în Europa este o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică.
 
În aceste condiții, frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung.
 
În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare.
Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament
România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre.
 
Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili.
 
Totodată, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am adoptat strategii și măsuri pentru ca Armata României să se modernizeze complet și în același ritm cu Aliații noștri.
Avem o vecinătate complicată cu Rusia, am fost tot timpul conștienți de riscurile și amenințările care decurg din această situație și ne-am pregătit temeinic pentru a le asigura cetățenilor noștri securitatea deplină.
 
România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital și investitori care să contribuie la creșterea nivelului de trai dacă nu ar fi existat garanții solide privind securitatea națională. Iar aceste garanții sunt direct legate de modernizarea militară a țării noastre, dar și de apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică.
 
În prezent, România este un membru respectat în NATO, la fel ca și în Uniunea Europeană. Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani, dând dovadă de implicare, de predictibilitate strategică în ceea ce privește politica noastră externă și de securitate, de stabilitate, de profesionalism și de respect nemijlocit față de valorile fundamentale pe care sunt clădite Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.
Mai mult, am acționat constant pentru a apropia cât mai mult cele două maluri ale Atlanticului, pentru că da, pentru noi relația transatlantică este esențială.
Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice
Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.
Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.
 
Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.
Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.
Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.
 
Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO", a spus Klaus Iohannis.
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-candidatura-secretar-general-nato_3258863.html

marți, 5 martie 2024

Manfred Weber s-a dezlănțuit la București: România decide dacă irosește voturile pe extremiști


Manfred Weber s-a dezlănțuit la București: România decide dacă irosește voturile pe extremiști
--------------------------------
Publicat: 05/03/2024
-------------------------------
România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști, spune președintele PPE, Manfred Weber, într-o conferință de presă comună cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, organizată înaintea Congresului PPE de la București.

„Mă bucur foarte mult că am primit această decizie ca PPE să desfășoare în următoarele trei zile Congresul Popularilor Europeni aici, în București. Este un semn de recunoaștere a importanței pe care PNL o reprezintă în interiorul familiei popularilor europeni, în familia de centru dreapta a politicii europene și, în același timp, este un semn de recunoaștere a relevanței pe care România o are pentru tot ceea ce înseamnă solidaritate, unitatea și deciziile care vor fi luate pentru viitorul UE”, afirmă Nicolae Ciucă.
--------------------
El reamintește că la Congresul PPE de la București participă peste 1.500 de reprezentanți ai PPE din 44 de țări
---------------------
„Avem prezenți în București 13 șefi de stat și guvern, avem 740 de reprezentanți ai mass-media acreditați la acest eveniment, iată importanța pe care o reprezintă Congresul PPE la București”, a mai spus Ciucă.

Președintele PNL spune că, în 2007, România a devenit membru cu drepturi depline al UE și în acel moment, aspirațiile erau cu totul altele și decalajele erau destul de mari între țara noastră și UE.

„Astăzi discutăm de un context total diferit, de o Românie care a reușit prin angajamentele politice să evolueze. (...) Semnul sub care se desfășoară acest congres este unul al unității, al solidarității și al deciziilor pe care trebuie să le luăm pentru cetățenii României, pentru tot ceea ce înseamnă siguranța și securitatea în perioada următoare, și pe termen lung”, a mai spus Nicolae Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că dezideratele Congresului PPE se referă la trei chestiuni foarte importante: „Discutăm despre modul în care vom reuși să luăm decizii pentru a susține cetățenii UE, cetățenii României, pentru că aici este munca și implicarea noastră de a face tot ce depinde de noi pentru a sprijin cetățenii noștri. Al doilea deziderat, modul în care prezervăm valorile politicilor de centru dreapta, și ele nu au avut alt obiectiv decât de a crea dezvoltare și bunăstare. Și, nu în ultimul rând, cel de-al treilea deziderat de a asigura securitatea internă și externă a UE și a fiecărei țări în parte”.

La rândul său, președintele PPE, Manfred Weber, afirmă că unul dintre principalele motive pentru care a ales România pentru a organiza congresul PPE „este pentru că aici PPE are doi lideri extrem de importanți, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis”.
--------------------
De asemenea, el i-a lăudat pe eurodeputații Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan
----------------------
„România trebuie să pună oameni competenți în Parlamentul European. România va decide dacă va avea o echipă puternică sau își va irosi voturile pe extremiști. Îndemnul nostru e să trimiteți oameni competenți în Parlamentul European”, încheie Weber.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/manfred-weber-s-a-dezlantuit-la-bucuresti-romania-decide-daca-iroseste-voturile-pe-extremisti_3251755.html?fbclid=IwAR3YZgAhoC1qAV0PHfuPmRdWF8WlmKvYAzYHuhignIyY-3tkvWJ5lEqwmQo

Lista completă a șefilor de state și de guverne și ai liderilor UE care vor lua cuvântul la Congresul PPE de la București

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
  • Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
  • Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber
  • Președintele României, Klaus Iohannis
  • Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo
  • Prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden
  • Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson
  • Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides
  • Cancelarul Austriei, Karl Nehammer
  • Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar
  • Prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic
  • Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk
  • Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis ITSOTAKIS
  • Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în vizită la București, începând de marți.

duminică, 3 martie 2024

România, sub amenințarea marelui cutremur: Avertismentul specialiștilor


La 47 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România în 1997, românii sunt încă în pericol. Specialiștii avertizează un cutremur mult mai puternic ca acela, iar în acest moment, multe clădiri din țară stau să cadă.

Se împlinesc 47 de ani de la cel mai mare cutremur care a zguduit ţara noastră în 1977. În acest moment, Capitala nu pare pregătită pentru a face faţă unui eventual seism. În Bucureşti sunt peste 300 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic şi riscă să se prăbuşească. Conform specialiştilor, un cutremur chiar mai puternic decât cel din '77 ar putea avea loc oricând, potrivit antena3.ro.

"Ne putem aştepta la un cutremur major, cel puţin la fel ca cel din '77. Ar putea fi inclusiv mai puternic. Acel cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani. Că e azi, mâine, peste 10 peste 50 de ani trebuie să înțelgem că nu putem prezice acest cutremur", a declarat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Urmările unui seism în Capitală ar putea fi însă devastatoare

Urmările unui seism în Capitală ar putea fi însă devastatoare. În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. Vorbim doar despre locuinţele care au fost expertizate. În realitate, este posibil să fie mult mai multe. Acestea ar putea fi reabilitate, dar nici la acest capitol nu stăm bine.

"41 de clădiri sunt incluse în programele de reabilitare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie, toate cele 41 sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează undeva la 2 ani de zile, partea de proiectare", a declarat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Având în vedere aceste date, sute de oameni riscă să rămână printre dărmături dacă vom avea de-a face cu un cutremur major în Bucureşti. Mulţi dintre ei nici nu ştiu exact cum să reacţioneze, chiar dacă autorităţile încearcă să pregătească cetăţenii. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are inclusiv un site, unde putem găsi indicaţii exacte, nutremurlacutremur.ro.

Întrebat cât de pregătite sunt autorităţile pentru a interveni în astfel de cazuri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a spus că ar mai trebui făcute investiţii. "Mult mai bine decât înainte dar nu suficient de bine cât ne-am dori", a precizat acesta.

Până în momentul în care vom fi pregătiţi rămâne doar să sperăm că nu se va produce un cutremur în viitorul apropiat.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/romania-sub-amenintarea-marelui-cutremur-avertismentul-specialistilor_3249679.html

vineri, 1 martie 2024

Să nu vă plângeți că nu sunt bani.../ori alte alea.../alea...

 

Trupele NATO staționate în România vor fi ridicate la nivel de brigadă

01/03/2024
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, conform Agerpres.
Perioada estimată este luna mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring. Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loic Girard, va spori şi aparatura militară - dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025, numărul acestora poate creşte până la 50. Acestora li se adaugă şi obuziere Caesar.
 
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit în luna mai 2022, la propunerea Franţei, care a preluat rolul de naţiune-cadru pentru detaşamentul înaintat al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat a NATO (VJTF).
 
Grupul de Luptă de la Cincu a fost înfiinţat la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina.
Înalţi oficiali au subliniat în multiple rânduri disponibilitatea ca, în caz de nevoie, Grupul de Luptă să devină brigadă.
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/trupele-nato-stationate-in-romania-vor-fi-ridicate-la-nivel-de-brigada_3246867.html?fbclid=IwAR0AUChYiWsuNpCQst7vayWJ-zkIz3JYWQyeVKO0qOnel5seJJ0QjfbRA-k

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri