Google Translate

vineri, 31 mai 2024

Omul care a refuzat un premiu, de 1 MILION USD. Cât de puternic trebuie să fi, pentru a face asta?

 

 

Grigori Perelman. 

Un matematician care a demonstrat Conjectura Poincaré. 

El a refuzat să accepte o medalie Fields și premiul Clay de 1.000.000 de dolari atașat. 

SURSA: https://x.com/AimThaMachine_/status/1796226519209230511

luni, 27 mai 2024

ALEGERI 2024. Nu vă lăsați păcaliți de ''mermeleala'' celor din coșmelia UE


ALEGERI 2024. Nu vă lăsați păcaliți de ''mermeleala'' celor din coșmelia UE. Se conturează două mari scenarii, după alegerile europarlamentare: Viitorul Europei nu sună prea bine

Europa se confruntă cu polarizare, violență, tentative de asasinat, teorii ale conspirației și informații false, în contextul în care electoratul va merge la vot anul acesta, atât la alegeri europene cât și naționale.
Alegeri la nivel național vor avea loc în Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Lituania și România, dar și în Islanda, Georgia și Regatul Unit. Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, instabilitatea politică internă, temerile economice și angajamentul oscilant al Americii față de Europa țin cu nervii întinși atât candidații cât și alegătorii.
Cele mai recente alegeri au avut rezultate felurite. Unele au demonstrat forța și adaptabilitatea democrației, altele au deschis calea unor partide extremiste.
 
În mod tipic astfel de partide sunt eurosceptice și se opun imigrației, politicilor climatice, protecției mediului și sprijinului pentru Ucraina.
 
Unele sunt rusofile și câteva se opun izolării Chinei. Cu toate acestea unii lideri de centru i-au întins mâna dreptei radicale, rezultând compromisuri excluse până acum de partidele consacrate.
Va fi fiind acesta doar un răgaz electoral trecător pe drumul către o Europă mai echitabilă, mai integrată, mai competitivă și mai verde sau avem de-a face cu o transformare mai profundă în privința chestiunilor care-i interesează cu adevărat pe europeni?
Două scenarii expun două variante în antiteză ale viitorului UE, într-un an în care jumătate din electoratul global merge la urne.

Primul scenariu: Regres

Acest scenariu se referă la o Europă în care politica de dreapta radicală devine larg acceptată.
Partidele de dreapta din Franța și Italia se străduiesc să-și arate o fațetă mai moderată pentru a ameliora neliniștea electoratului, în vreme ce acelea din Ungaria și Slovacia nu dau semne că și-ar modera poziția.
În Italia, Olanda și Scandinavia guvernele de coaliție includ deopotrivă partide de centru-dreapta și extrema dreaptă, adoptând politici considerate cândva inacceptabile. Iar alegerile par să valideze afirmația lui Marine le Pen cum că alegătorii preferă partidele de dreapta radicală autentică mai degrabă decât imitațiile lor de centru-dreapta.
Evoluția are implicații deopotrivă interne și externe. UE e cunoscută pentru „puterea blândă”, promovându-și modelul economic și social pentru a influența alte țări. Însă valul populist subminează credibilitatea acestui model, reducând influența UE în domenii precum normele privind angajații, drepturile omului, climă și reglementarea inteligenței artificiale.
Politica față de China se modifică din rivalitate strategică în cooperare, pe măsură ce sunt aleși mai mulți politicieni cu simpatie pentru Beijing, în ciuda violării drepturilor omului și amenințării Taiwanului de către acesta. Aspect care va adânci falia dintre Europa și America.
În acest scenariu sprijinul UE pentru Ucraina s-ar putea disipa, periclitând nu doar asistența militară și financiară, ci și aspirațiile Kievului de aderare. UE le-a oferit în pripă perspectiva aderării Ucrainei și vecinilor ei, imediat după invazia rusă, drept dovadă că e capabilă să acționeze „geopolitic”.
Însă o cotitură spre dreapta ar putea amplifica obstacolele din calea unei viitoare aderări a acestor state. Iar regiunea balcanică va continua să se lupte cu problemele pe termen lung ale guvernării, în ciuda încurajărilor UE.
Per total, în acest scenariu integrarea europeană s-ar opri cu totul, iar liderii UE ar adopta o abordare tranzacțională în privința unor politici-cheie precum Pactul Verde, statul de drept și drepturile omului.

Al doilea scenariu: Relansare

În al doilea scenariu partidele eurosceptice nu vor reuși să se solidarizeze și vor ajunge la putere lideri dedicați valorilor fundamentale ale UE. După o scurtă pauză electorală UE și-ar relansa politicile-cheie, promovându-le pe o dublă linie, geopolitică și economică.
Prioritățile imediate ar fi nivelul de trai, șomajul, costurile vieții de zi cu zi, investițiile, tehnologia și exportul.
UE s-ar angaja în reconstrucția Ucrainei, asigurându-se că noua infrastructură respectă normele ecologice și digitale europene. Ceea ce ar apropia Ucraina mai mult de UE. UE ar urma să asigure asistență umanitară în Fâșia Gaza după încheierea luptelor și i-ar asigura fonduri pentru reconstrucție prin programul de asistență externă.
Noua Comisie și-ar baza programul pe propunerile formulate de foștii premieri italieni Enrico Letta și Mario Draghi, aprobate de Berlin și Paris. Scopul ar fi să se profite de marea piață unică a UE pentru creșterea competitivității în raport cu China și SUA.
Un nou șef al diplomației UE le-ar cere țărilor membre cu mentalitate similară să colaboreze la proiecte de politică externă și militare sub egida Uniunii.
Orice regres aparent în privința unor angajamente fundamentale, precum Pactul Verde, se va fi dovedit a fi doar efemer, tolerat exclusiv din rațiuni electorale. Legislația verde a și fost adoptată în cea mai mare parte și ar fi dificil de abrogat. Companiile au investit deja masiv în tranziția verde și promit că vor trage UE la răspundere dacă nu-și va respecta angajamentele.
După alegeri, contestarea dreptei radicale, care se va autointitula tot mai frecvent doar „dreapta”, va presa centrul politic tot mai contractat să colaboreze în ciuda divergențelor interne la un program credibil pentru următorii cinci ani.
Printre prioritățile noii Comisii ar urma să se regăsească cooperarea industrială, pentru a se reduce dependența de furnizorii externi inconsecvenți, producția comună a unor sisteme de armament avansate, achiziția comună, la nivel UE, a energiei și a materiilor prime esențiale și țintele de reducere a emisiilor până în 2030.
Negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova s-ar deschide la finalul lui 2024, în pofida eforturilor președinției ungare de a le tergiversa. Consiliul îi va cere Comisiei să formuleze propuneri pentru o nouă cooperare cu Regatul Unit, după ce acolo se va fi instalat un nou guvern în urma alegerilor de pe 4 iulie.
Traiectoria viitoare
Bătălia pentru drepturile și libertățile fundamentale va caracteriza Europa în anii următori, însă dreapta radicală nu va afecta grav continentul. Interesul general al Europei pentru securitate nu va face decât să crească pe viitor.
Per total, anul electoral 2024 va confirma adaptabilitatea Europei și atracția persistentă a valorilor pe care a fost fondată UE.
Sursa: Euractiv, în traducerea Rador Radio România
 
https://www.stiripesurse.ro/se-contureaza-doua-mari-scenarii-dupa-alegerile-europarlamentare-viitorul-europei-nu-suna-prea-bine_3331399.html

vineri, 24 mai 2024

Marcel Ciolacu, prima reacţie despre audierea lui Florian Coldea la DNA


Marcel Ciolacu, prima reacţie despre audierea lui Florian Coldea la DNA. „Ne-am văzut întâmplător de vreo două ori în viaţă”

Marcel Ciolacu a comentat, joi, audierea fostului director adjuct al SRFI, Florian Coldea, la DNA, alături de Dumitru Dumbravă, în urma unor acuzații grave formulate de omul de afaceri Cătălin Hideg.
 
23 mai 2024,

 

Marcel Ciolacu, prima reacţie despre audierea lui Florian Coldea la DNA. Premierul României crede că lucrurile au intrat într-o normalitate şi că oamenii nu trebuie judecaţi la televizor.

„Observ o activitate la DNA. Văd că și la oamenii politici nu s-a ținut de vreo culoare politică. (…) Lucrurile sunt într-o normalitate. Nu-l cunosc pe dl general Coldea. Ne-am văzut întâmplător de vreo două ori în viață. Nu am avut prilejul. A fost șef la SRI pe timpul domnului Băsescu. Deci nu aveam o funcție (…) Ce îmi doresc, fără să comentez vreo decizie, îmi doresc să nu mai trăim ce am trăit. Trebuie să existe un echilibru. Anumite instituții ale statului au fost folosite într-o perioadă cumva să pară și să arate alte lucruri decât prioritățile”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Întrebat de Victor Citacu dacă audierea lui Florian Coldea are legătură cu campania electorală, Marcel Ciolacu a răspuns: „Candidează la ceva? Sunt multe povești, haideți, o să aflăm la un moment dat tot adevărul. Nu judecăm oamenii la televizor”.

 Florian Coldea este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţa şi spălare de bani, alături de generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă. Omul de afaceri Cătălin Hideg spune că cei doi i-ar fi promis că vor interveni pe lângă un judecător pentru o sentinţă favorabilă.

SURSA: https://www.romaniatv.net/marcel-ciolacu-prima-reactie-despre-audierea-lui-florian-coldea-la-dna-ne-am-vazut-intamplator-de-vreo-doua-ori-in-viata-video_8311750.html

marți, 21 mai 2024

🙄Atenție... Nu toate sunt... ce par a fi!


 

Curiozități în România Educată: Futelniță e în topul căutărilor pe dexonline


Vorba "Mare e Grădina Domnului" nu îi e străină niciunui român! Cu toții ne mirăm, zi de zi, de câte lucruri ciudate se pot întâmpla în țara noastră, de care ne place atât de mult să ne plângem. Ba politicienii sunt hoți, ba școlile nu au dotări, ba corupția ne împiedică să fim cinstiți, ba... e Mercur retrograd! 

Cam ce curiozități intelectuale au românii care, zicem popular, stau pe internet și se plâng de cât de nedreaptă e țara asta cu ei, se vede din audiențele diverselor emisiuni de pe rețele de socializare.

Când vine vorba de chestiuni mai serioase, cum ar fi căutările pe pagina dexonline, situația e tot tragică.

Cuvântul „futelniță” a ajuns în topul căutărilor pe pagina de internet a dicționarului. Alte curiorizități ale românilor au mai fost legate de semnificația unor cuvinte precum „mironosiță”, „empatie”, „pragmatic” sau...„holistic”!

Și, dacă v-ați amuzat citind știrea noastră, e bine să știți că futelniță nu are sensul figurat cu care ne-am obișnuit.

Cuvântul care a ajuns să semnifice un partener de sex fără obligații înseamnă de fapt... pat!

sâmbătă, 18 mai 2024

Se decernează MARELE TROFEU, faimoasa Cupă de Piele. Locul I, pmt ! Vivat!

 Locul I 
 18 mai 2024
 Se acordă cu LAUDATIO, venerabilului pmt

Pentru merite deosebite, acordăm honorabilului hacademician pmt și ''o diplomă de onoare, hororis cauza-manga cum laude, pentru desăvârșirea celor 1.200.011 de afișări''. 
Propunere susținută public, in haula hacademiei!
 
Se decernează MARELE TROFEU, faimoasa Cupă de Piele.

Să cânte muzica! 
 https://www.youtube.com/watch?v=FkYI7NSMMT0&ab_channel=AP-Studio

 Avem aici DOVADA, corectitudinii decernării CUPEI:

P.S.: Nu te vom uita, APV_RZ! / Mehedinti Blog online: ''Mi se face pielea găină. Vor să trimitem trupe în Ucraina'' - https://mhblogonline.blogspot.com/2024/02/mi-se-face-pielea-gaina-vor-sa-trimitem.html

 ✍️✍️✍️ Cu mulțumiri SPECIALE tuturor hacademicienilor combatanți în teatrele de operații, urăm succes în continuare și așteptăm viitoarea decernare!👏🙌👏🙌👏🙌

vineri, 17 mai 2024

O lume nebună... bună de legat!

 


CROAZIERA ÎN CARE TURIŞTII POT CĂLĂTORI NUD ŞI FĂRĂ BAGAJE TIMP DE 11 ZILE.
 
Călătoria va avea loc la bordul navei Norwegian Pearl, acolo unde 2.300 de pasageri pot călători complet dezbrăcați timp de 11 zile de la Miami până în Caraibe.
 
Pe traseu turiştii vor vizita destinații precum Bahamas, Puerto Rico și St. Maarten. Experiența indedită durează 11 zile. Prețurile pentru această croazieră inedită sunt cuprinse între 1.200- 2.000 de dolari pe persoană pentru o cameră interioară şi 33.155 dolari pentru o vilă cu trei dormitoare.
 
I-auzi, ai și vilă pe navă! Grăbiți de vă înscrieți că locurile se ocupă repede!
 
Am greșit când am criticat Occidentul, că alunecă pe panta demenței, prezint scuze. Uite că se ocupă cu lucruri serioase, totuși.
 
Ce e mai confortabil, mai relaxant, decât să stai în pielea goală, să-ți exibi fuduliile și vrăbiuța?
 
SURSA: https://www.facebook.com/angelo.davidescu/posts/pfbid037rZ4VtoPnYFTcBAF8suHKP3UsmgXNqCyfgmjLC5372sEzFPik542iP9t9FQsF1uwl

marți, 14 mai 2024

Binefacerile pensionării ... mai adăugați și voi, prieteni

 

Binefacerile pensionării

1. Ai multă libertate de mișcare în timp și spațiu și posibilitatea de a amâna pentru altădată treburile urgente.

2. Îți pierzi prietenii și dușmanii deopotrivă pentru că devii neinteresant pentru interesele lor.

3. Poți să te îngrijești de sănătate, de plăcerile vieții, de frumusețea fiecărei zile, poți să meditezi în liniște și pace la orice problemă.

4. Poți să admiri orice femeie, orice bărbat fără să fii bănuit de interese imorale.

5. Poți să ai pisică ori cățel și să te bucuri de dragostea dăruită fără condiții.

6. Poți să te vaieți oricui că tinerii de azi...., să critici politicile, să nu-ți placă mâncarea, vremea, programele de divertisment că oricum părerea ta nu contează.

7. Poți aduna bani cu care sa faci câte o excursie, să dai nepoților cadouri, să cumperi un trening nou.

8. Poți repara casa că știi și ai timp dacă faci alte stricăciuni între două reparații.

9. Poți citi, poți învăța limbi străine, poți sta la taclale cu vecinii, poți întârzia mai mult undeva dacă îți face plăcere.

10. Poți să te rogi pentru păcatele anterioare, poți încerca o viață creștină, poți să te apropii de Dumnezeu în gând și în biserică cu siguranța întâlnirii într-un viitor apropiat, lipsit de durerea fizică și sufletească, în inexistența eternă de unde ai venit în lume. Asta este cea mai interesantă și minunată binefacere, deși niciunul dintre noi nu se grăbește spre a o descoperi.

În rest nu găsești prea multe binefaceri ale pensionării sau bătrâneții.

----------------------------------------

~ circulă pe net ~

sâmbătă, 11 mai 2024

'Ucraina e un stat mafiot și corupt. Ne-a păcălit practic pe toți!' dixit Dominic Cummings

Fostul consilier al lui B. Johnson a răbufnit: 'Ucraina e un stat mafiot și corupt. Ne-a păcălit practic pe toți!'


Fostul consilier al lui B. Johnson a răbufnit: „Ucraina e un stat mafiot și corupt. Ne-a păcălit practic pe toți!”

Fostul consilier principal al lui Boris Johnson, Dominic Cummings (foto), a lansat joi un atac împotriva sprijinului Occidental pentru Ucraina.

Într-un interviu pentru ziarul I, Cummings - fost consilier al premierului Johnson - a declarat că Occidentul „nu ar fi trebuit niciodată să intre în toată situația stupidă” și a susținut că sancțiunile împotriva Rusiei au avut un impact mai mare asupra politicii europene decât la Moscova.

Fostul consilier a fost usturator față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Aceasta nu este o reluare a anului 1940, cu Zelenski ca defavorabilul Churchillian”, a spus el. „Tot acest stat mafiot corupt ucrainean practic ne-a păcălit pe toți și, în consecință, o să fim f****i cu toții. Suntem f****i acum, nu?”, a adăugat acesta, potrivit Politico.

Acuză țările Occidentale

El a susținut că războiul nu va face decât să întărească relația dintre Rusia și China, spunând că națiunile occidentale „au împins [Rusia] într-o alianță cu cea mai mare putere producătoare a lumii”.

Cummings critică de mult sprijinul pentru Ucraina, o poziție care îl pune puternic în dezacord cu vechiul său șef Johnson, un susținător vocal al efortului de război al lui Zelensky și al Ucrainei.

El a spus ziarului că Occidentul nu a reușit să-i trimită președintelui rus Vladimir Putin un semnal util care să-l descurajeze să invadeze o altă țară.

O „grămadă de clovni”

„Ce lecție l-am predat? Lecția pentru Putin este că suntem o grămadă de glumeți”, a afirmat Cummings, spunând că războiul „a transmis lumii întregi ce grămadă de clovni suntem”.

SURSA 1:  https://www.politico.eu/article/dominic-cummings-volodymyr-zelenskyy-ukraine-war-corruption/

SURSA 2:https://www.stiripesurse.ro/fostul-consilier-al-lui-b-johnson-a-rabufnit-ucraina-e-un-stat-mafiot-si-corupt-ne-a-pacalit-pra_3315927.html

miercuri, 8 mai 2024

COMUNICAT PRIVIND PARTICIPAREA LA MITINGUL DIN 9 MAI 2024


 

In legătură cu invitația adresată de unele asociații ale rezerviștilor militari de a lua parte, în ziua de 9 mai 2024, la un miting de protest împotriva discriminării la care sunt supuși, din partea reprezentanților puterii, militarii și polițiștii în rezervă și în retragere, Consiliul Executiv al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, reunit în ședință extraordinară on-line, exprimă următoarea poziție de principiu:

Ne confruntăm, mai ales după intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu o adevărată bătaie de joc la adresa cadrelor militare în rezervă și în retragere.

Convinși, prin educația primită în familie și în școala militară, că problemele militarilor și polițiștilor pot fi rezolvate prin dialog și consultare reciprocă, în anii care au trecut de la adoptarea legii menționate, am încercat prin memorii, scrisori, proteste etc., atât la nivelul Asociației, cât și în mod individual, precum și prin acțiuni în justiție, să obținem repararea nedreptăților și discriminărilor la care suntem supuși de cei care ne conduc, fără a trece la acțiuni de protest în stradă.

Se pare însă că reținerea noastră de a apela la astfel de manifestări a fost interpretată ca o slăbiciune, ceea ce le-a permis celor care ne hotărăsc soarta, să continue seria acestor discriminări, care au culminat cu poziția susținută de curând de reprezentantul Ministerul Apărării Naționale împotriva amendamentului adoptat recent de Comisia de apărare, ordine publică și securitate națională a Camerei Deputaților în privința alinierii soldelor de grad ale rezerviștilor la cele ale cadrelor active.

Față de o asemenea atitudine, de neînțeles, a conducerii M.Ap.N., mai ales în condițiile dificile cu care ne confruntăm în prezent, apreciem că este de datoria noastră să ne exprimăm adeziunea la mitingul organizat în ziua de 9 mai în București și să recomandăm camarazilor noștri să participe, în număr cât mai mare, la această acțiune de protest, în strânsă colaborare cu camarazii noștri din armată.

Considerăm că este de datoria fiecărui membru al Asociației noastre, să-și manifeste, de această manieră, indignarea față de atitudinea intolerantă și lipsită de orice perspectivă pentru noi a autorităților de decizie din țara noastră, în această problemă, cu efecte dezastruoase asupra încrederii în cariera militară și cu consecințe imprevizibile asupra ordinii publice și siguranței naționale.

Credincioși jurământului față de țară depus la începutul carierei, recomandăm camarazilor noștri, care vor putea și vor dori să ia parte la miting, să poarte stegulețe tricolore, pentru a demonstra că, în pofida unor atitudini lipsite de respect față de rezerviști a guvernanților noștri, noi ne iubim patria.

Se interzice prezența participanților la acțiune în uniformă militară.

CONSILIUL EXECUTIV AL A.N.C.M.R.R. din M.A.I. 

SURSA:  https://rezervisti-mai.ro/2024/05/07/comunicat-privind-participarea-la-mitingul-din-9-mai-2024/

sâmbătă, 4 mai 2024

Sărbătoarea Paştelui – vremea reînnoirii lumii. Cele mai frumoase simboluri pascale

 

Simboluri pascale

Sărbătoarea Paştelui/ Învierea Domnului, care nu întâmplător cade primăvara, la vremea reînnoirii lumii, este una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși, iar simbolurile şi tradiţiile asociate acestei sărbători se constituie într-un arhetip, un model comportamental conservat în mentalul colectiv, care influenţează semnificativ şi profund modul nostru de a fi în lume şi în timp şi pe care, reiterându-l, încercăm să-l punem la temelia unui timp mai bun, mai încărcat de speranţă şi de bucurie.

Este un reflex şi o nevoie a dimensiunii noastre spirituale, o şansă repetabilă, pe care o are omul, dincolo de religii, reguli, canoane, de a se opri din goana timpului profan, a se regăsi, a-şi reînnoi fiinţa prin reperele timpului sacru.

Simbolurile pascale, asociate gesturilor ritualice, de la cele mai simple (curăţenia casei, a gospodăriei, mersul la denii, postul, vopsitul ouălor, pregătirea bucatelor etc.), până la cele complexe, cu rădăcini adânci în mitologia creştină (crucea, Lumina Sfântă, procesiunile religioase), care fac parte integrantă din solemnitatea Paștelui creștin, au, ca orice alte simboluri, o funcţie de revelare – sunt realităţi vizibile, care invită la descoperirea realităților invizibile, traduc intraductibilul, luminează obscurul – şi au, în acelaşi timp, o funcţie transformatoare şi magică, în sensul că un simbol conține o mare energie pe care omul o poate transforma, amplificându-o, sublimând-o, redirecționând-o.

Sărbătoarea Paştelui – simbolul Luminii Sfinte

Sărbătoarea Paştelui

Lumina Sfântă a Învierii (Focul haric), considerată cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine, de la care oamenii, în noaptea de Înviere, îşi aprind lumânările, rostind “Hristos a înviat!”, răspunzându-li-se cu “Adevărat a înviat!” este, de fapt, un simbol central legat de Sărbătoarea Paştelui, tocmai pentru că exprimă biruinţa vieţii, a adevărului şi înţelepciunii, a capacităţii omului de a străluci prin iubire, altruism şi generozitate.

În mitologia creştină, orice epifanie (revelaţie a unei realităţi sacre, a lumilor nevăzute) este însoţită de lumină. Lumina urmează întunericului, atât în ordinea manifestării cosmice, cât şi în cea a iluminării interioare.

În mod similar, lumânarea, pe care creştinii, în noaptea de Înviere, o duc acasă aprinsă şi o păstrează tot anul, pentru a o putea aprinde la întâmplări primejdioase, este o expresie simbolică a materiei (ceara), spiritului (flacăra) verticalităţii şi vieţii ascendente.

Crucea – un simbol universal

Sărbătoarea Paştelui, simboluri

Crucea, un simbol prezent în toate mitologiile lumii încă din antichitate, a fost îmbogăţită de tradiţia creştină cu noi semnificaţii referitoare mai ales la Sărbătoarea Paştelui, condensând în această imagine patimile, dar şi mântuirea lui Iisus Hristos – o cruce a patimilor şi o cruce a Învierii.

Este semnul care rânduieşte, măsoară, decupează spaţiile sacre (biserici, catedrale) şi lumea, corespunzând totodată pomului vieţii, celor patru elemente fundamentale – pământ, aer, apă, foc, simbol, prin verticalitate, al legăturii dintre cer şi pământ.

Constantin cel Mare este cel care a numit oficial crucea drept un simbol al creştinătăţii, cu ocazia Consiliului de la Niceea, care a avut loc în anul 325 d.Hr.

Sărbătoarea Paştelui – oul de Paşte şi reînnoirea lumii

Oua incondeiate

În majoritatea mitologiilor, inclusiv în cea creştină, “oul”, după cum observa Mircea Eliade, în “Istoria ideilor şi a credinţelor religioase”, nu se referă atât la o “naştere”, cât la o “renaştere”, o repetiţie, o întoarcere, o înnoire periodică, este o expresie a Totalităţii (coaja simbolizează Pământul, membrana – aerul, albuşul – apa, iar gălbenuşul – focul), a Genezei care urmează haosului şi care conţine toate latenţele.

Oul a devenit simbol pascal încă de la începutul mileniului întâi d. Hr., de când s-a instituit regula ca, în săptămâna Patimilor, să nu se consume ouă, nu pentru că ar fi mâncare “de dulce”, ci pentru că reprezintă renaşterea, viaţa, fertilitatea.

De fapt, semnificaţiile simbolice ale oului sunt mult mai vechi decât cele conferite de Sărbătoarea Paştelui, din timpurile precreştine, când interdicţia de a consuma ouă se lega de ritualuri care celebrau primăvara, începutul unui nou an calendaristic şi marea putere divină.

De Sărbătoarea Paştelui, la români, greci, ruşi, există obiceiul să se ofere primele ouă roşii imediat după slujba de Înviere, ca semn de bun augur. Ciocnitul ouălor, care nu este doar un simplu joc, are, de asemenea, valenţe simbolice, în unele interpretări coaja tare de ou reprezentând piatra de la mormântul lui Iisus Hristos, iar spargerea oului, deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea.

Vopsirea şi decorarea ouălor de Sărbătoarea Paştelui are, la noi, o veche tradiţie, iar atenţia şi migala pe care le necesită o astfel de îndeletnicire (încondeierea ouălor), cu motive tradiţionale – crucea, floarea Paştelui, frunza de stejar, crenguţele de brad, trifoiul, peştele, spirala, rombul, cercul etc. – fac parte din ritualul sărbătorii, exprimă bucuria Învierii lui Hristos, triumful vieţii asupra morţii.

Sărbătoarea Paştelui – Procesiunea de Înviere

Sărbătoarea Paştelui

Procesiunea de Înviere, care are loc la miezul nopţii, credincioşii purtând lumânări aprinse și cântând „Hristos a Înviat!”, simbolizează bucuria și triumful Învierii lui Hristos, este cel mai important simbol al Paștelui. Învierea lui Hristos este văzută ca o victorie asupra păcatului și a morții, oferind credincioșilor speranța în viața veșnică.

Eterna reîntoarcere…

Pasca, iepuraşul, peştele, florile (crinul – simbol al unei noi vieţi, promisiunea vieţii veşnice, “apostol al speranţei în haine albe”) etc. – sunt alte simboluri care vin să marcheze Sărbătoarea Paştelui, unele împrumutate din ţările occidentale, precum “iepuraşul de Paşte”, îndrăgit de copii, pentru că aduce daruri, cu originea în vechi legende în care acest animal însoţea zeităţi ale primăverii, exprimând fertilitatea şi reînnoirea.

Simbolurile pascale mai vechi sau mai noi, gesturile ritualice, tradiţiile, toate vin să înnoiască lumea, pe cea exterioară şi pe cea dinlăuntrul nostru, să ne ajute să scăpăm de “teroarea timpului”, prin întoarcerea la începuturi, lăsându-ne “pătrunşi de puterea sacră, exaltantă a evenimentelor sacre (când ceva semnificativ s-a manifestat din plin), pe care le rememorăm şi reactualizăm” (Mircea Eliade).

Sărbătoarea Paştelui face ca sufletul omului, prins între Pământ şi Cer, să se încarce cu toată emoţia pe care lumea nevăzută o sădeşte în realitatea noastră imediată, făcându-ne martori la taina hierofaniei (gr. “hieros” – “sacru” și “phainein” – “revelat”), oferind vieţii valoare şi sens: “E noaptea-nvierii./ Tresaltă făptura;/ Tămâie e-n codri și smirnă-n grădini,/ Spre marea minune se-nalţă natura/ Cu ierburi și arbori schimbați în lumini./ Un clopot răsună, răspund celelalte,/ Talazuri rotind în eter,/ Se umplu de vuiet tăcerile-nalte/ Și sufletul lumii se suie spre cer.” (“Noaptea Învierii” – Nichifor Crainic)

Sărbători fericite tuturor! Hristos a înviat!

SURSA: https://destepti.ro/sarbatoarea-pastelui-vremea-reinnoirii-lumii-cele-mai-frumoase-simboluri-pascale/

vineri, 3 mai 2024

Miting organizat pe 09 05 2024, in fața sediului MApN


 


Asociatiile rezervistilor din MApN nu au mers la negocieri pentru actualizarea soldelor de grad. Chemarea generalului Virgil Bălăceau.

 Voi mergeți la mitingul organizat pe 09 05 2024, in fata sediului MApN, pentru aceleași revendicări?

Chemare impresionanta din partea generalului Virgil Balaceanu la protestul din 09 05 2024 din fata sediului MApN.
Audiati inregistrarea de mai jos. 

VIDEO
https://youtu.be/2cLM1z8c5Qo
 

miercuri, 1 mai 2024

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri