Google Translate

miercuri, 30 aprilie 2025

Se ia curentul în România: zece județe afectate, plus Capitala

Se ia curentul în România: zece județe afectate, plus Capitala / Lista zonelor

Compania Rețele Electrice Muntenia a anunțat întreruperi programate de curent în București și mai multe județe în perioada 28 aprilie-4 mai 2025.
„Am programat lucrări de modernizare, de reparații sau de mentenanță în instalațiile noastre, astfel încât clienții să beneficieze de un serviciu performant de distribuție a energiei electrice, în condiții de siguranță. Aceste lucrări necesită întreruperea programată a alimentării cu electricitate, conform orarului de mai jos. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create. Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții”, a transmis compania.
 
Întreruperi o să fie în: București, Arad, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Timiș, Tulcea.
 
DOCUMENT - Lista întreruperilor programate.
Recomandări pentru consumatori
Verificați programul întreruperilor: Consultați lista completă a străzilor afectate și orarele specifice pentru a vă planifica activitățile zilnice.
Protejați echipamentele electronice: Deconectați aparatele sensibile pentru a preveni eventuale daune cauzate de fluctuații de tensiune.
Contactați furnizorul: Pentru informații suplimentare sau pentru a raporta eventuale probleme, apelați serviciul de relații cu clienții al Rețelelor Electrice Muntenia.​
  • Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea unei rețele electrice sigure și eficiente, contribuind astfel la prevenirea întreruperilor neplanificate și la îmbunătățirea calității serviciului oferit consumatorilor.

 

miercuri, 23 aprilie 2025

👉 "Suntem prea săraci să-l pierdem pe Bolojan"...

👉 Cultul personalității lui Ilie Bolojan îl întrece pe cel al lui Nicolae Ceaușescu 
👉 "Suntem prea săraci să-l pierdem pe Bolojan" - Liiceanu ne explică teoria. Văicăreală plătită?
SURSA VIDEO: 7 minute: https://youtu.be/kdqt5x3DYm8

vineri, 18 aprilie 2025

Ce să fie/Ce să fie???


'Ploaia sângerie' lovește puternic România, fix de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile


În weekendul de Paște, România va fi lovită de ”ploaia sângerie”, un fenomen meteo rar pentru care este nevoie să se îndeplinească mai multe condiții. Pentru că în țara noastră a pătruns deja un val de praf saharian, atunci când va ploua se va forma ”ploaie noroioasă” ce va avea culoarea roșiatică când va atinge pământul. Fenomenul este unul periculos pentru sănătate pentru că agravează poluarea aerului și generează probleme pentru cei cu afecțiuni respiratorii.

Valul de praf saharian se manifestă deja pe teritoriul României.

În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, a anunțat ANM, într-un comunicat.

”Ploaia sângerie” se formează în România și mai multe țări din Europa

Acest fenomen constă în precipitații cu nuanțe roșiatice care apar atunci când praful ajunge în atmosferă. După aceea, acesta cade pe pământ odată cu precipitațiile. În urma sa rămâne un reziduu noroios pe mașini, clădiri și alte suprafețe exterioare, informează Antena 3.

Potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus, agenția de monitorizare a atmosferei a Uniunii Europene, praful din Sahara și ploaia de noroi asociată pot agrava nivelurile de poluare a aerului și pot exacerba problemele respiratorii și cardiovasculare.

Concentrațiile de praf sunt prognozate să crească începând de joi, 17 aprilie, cele mai ridicate niveluri fiind așteptate în Italia, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, precum și în anumite părți din Slovacia, Ungaria și România.

În timp ce transportul prafului saharian în Europa nu este ceva neobișnuit, alinierea sistemelor meteorologice care declanșează ploaia noroioasă este un fenomen mai rar întâlnit.

Modelele de prognoză arată valul de praf care se mișcă în general de la vest la est peste Marea Mediterană.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/ploaia-sangerie-loveste-puternic-romania-fix-de-paste-un-fenomen-periculos-cu-efecte-vizibile_3653628.html

marți, 15 aprilie 2025

Bolojene&Ciolacu, ce ne faceți nene???

 

Bolojene&Ciolacu, ce ne faceți nene??? România, sfâșiată între Macron și Trump. Ce alege Bucureștiul, gaullismul francez sau realpolitikul american?

România se află într-un moment unic în istoria sa postbelică: devine simultan pion și arbitru între două viziuni occidentale antitetice – gaullismul militarist al Franței se opune realpolitik-ului pragmatic al SUA.
 
Pe de o parte, Parisul începe să-și facă de cap în țara noastră și, prin „Focșani Gate”, ne transformă într-un laborator de experiment militar.
Pe de altă parte, sesizând că Administrația Biden a predat România rețelei soroșiste, republicanii lui Donald Trump trimit o delegație la București cu misiunea declarată de a verifica „sănătatea democratică”. Totul, într-un context extrem de complicat – ni se dau semnale că noua conducere de la Casa Albă ar putea să nu recunoască alegerile prezidențiale din mai!
Franța, protectorul Europei sau ultimul imperiu colonial?
Operațiunea „Focșani Gate” nu are nimic a face cu altruismul NATO, așa cum încearcă să ni se transmită. Este vorba, mai degrabă, de un expansionism militar francez apărut din dorința lui Emmanuel Macron de a-și umfla mușchii în fața „noului șerif din oraș”, cum l-a numit vicepreședintele SUA, J.D. Vance, pe Donald Trump.
Atunci când unitățile topografice ale armatei franceze cartografiază „Focșani Gate” cu precizie militară (inclusiv pentru scenarii fără GPS, în condiții de bruiaj), acest lucru nu este un simplu exercițiu tehnic. Este un semnal strategic transmis aliaților NATO și Rusiei – Franța își extinde controlul operațional asupra unei zone critice din România, contestând monopolul SUA asupra securității Flancului de Est.
De ce face Parisul această mișcare acum? Pentru că America traversează cea mai mare criză de credibilitate de după Al Doilea Război Mondial. Sub conducerea lui Biden, SUA au fost percepute ca fiind slabe în gestionarea crizelor globale. În plus, Trump a transmis, deja, un mesaj clar – problemele Europei nu sunt și ale Americii, „ne desparte un ocean”.
Având în vedere noul context, Franța vede o oportunitate să se poziționeze ca alternativă europeană la protecția SUA, dar face asta pentru că are o serie de interese economice și militare. Vorbim în primul rând de contracte de armament – România este un potențial client pentru avioanele Rafale, plus sistemele de artilerie și tehnologie avansată vândute de industria de armament a Parisului (Dassault, Thales).
În niciun moment nu a fost vorba despre apărarea României, să fie clar! Franța vrea să controleze coridorul energetic România-Ucraina-Moldova (gaz, electricitate, infrastructură), care poate juca un rol important în viitorul securității. Franța nu vine să „ajute”. Vine să-și consolideze propria zonă de influență.
Anunțând în presa din Hexagon că va cartografia „Focșani Gate” (Poarta Focșani), punctul vulnerabil din apărarea NATO, de fapt Macron le zice americanilor că nu și-au făcut datoria cum trebuie în România, în ceea ce presupune protejarea Flancului de Est. SUA au baze permanente la noi, drone Reaper și escadrile F-16, dar Franța răspunde acum cu o prezență a specialiștilor militari (topografi). Parisul vrea să obțină dependența Bucureștiului de tehnica sa de recunoaștere.
Suntem doar un experiment, pe care Ilie Bolojan l-a acceptat, se pare, fără crâcnire – dacă Franța intră în joc și arată că poate asigura securitatea la granița NATO cu Rusia, va demonstra că Europa nu mai are nevoie de SUA și umbrela sa de securitate.
Riscul pentru România este să fie pionul sacrificat pentru divizarea NATO pe axa SUA vs. Franța. În plus, dacă acceptăm prezența franceză fără compensații clare (transfer tehnologic, investiții pe măsură etc), riscăm să devenim doar un satelit al Parisului. Cum, de altfel, încep să ne privească tot mai multe țări occidentale.
Nu în ultimul rând, dacă America vede că România se apropie prea mult de Franța, poate decide înghețarea tuturor investițiilor la noi în țară, de la cele militare la cele de afaceri. Despre riscul ca prezența franceză la „Focșani Gate” să fie interpretată la Kremlin ca pregătire ofensivă a NATO, nu una defensivă, cum ne „adoarme” Macron, nici nu mai pomenim!
România trebuie să meargă pe sârmă între interesele SUA și Franța, altfel riscă să fie prinsă în lupta pentru hegemonie europeană, fără niciun beneficiu clar.
Trump începe să pună presiune
Poziția Statelor Unite a fost exprimată de J.D. Vance – America nu mai apără „pe gratis” Europa: ori face profit, ori își închide/reduce bazele militare de aici!
Vizita congresmenilor americani la București, anunțată de Cristian Diaconescu, nu este o simplă verificare a integrității electorale. E un test de aliniere a țării noastre – republicanii vor asigurarea că România nu devine un „cavou” pentru democrație, vezi influența și controlul rețelei soroșiste asupra justiției din țara noastră, de la arestările la comandă la anularea alegerilor de către CCR.
Amenințarea care planează asupra Bucureștiului este un mesaj puternic adresat UE: SUA nu vor tolera un „Bruxelles 2.0” în Est! Dacă Washingtonul va refuza să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale, investițiile americane (Lockheed Martin, Exxon, bănci etc) și bazele militare de la Deveselu și Kogălniceanu vor dispărea din peisaj!
Neutralitatea activă sau moartea geopolitică?
Vedem că ambele puteri ne instrumentalizează, dar în moduri diferite: Franța vrea să ne transforme în „portavion terestru” împotriva Rusiei, în timp ce SUA ne folosesc ca „laborator de influență” împotriva Uniunii Europene.
România nu poate fi nici „satelitul” Franței, nici „colonia” SUA. Singura cale realistă este neutralitatea activă – cooperare cu ambele tabere, dar cu condiții clare.
Decizia e la actuala putere: vom rămâne o monedă de schimb între imperii sau vom deveni, în sfârșit, un jucător?!
SURSA:https://www.national.ro/politica/romania-sfasiata-intre-macron-si-trump-ce-alege-bucurestiul-gaullismul-francez-sau-realpolitikul-american-848257.html/

joi, 10 aprilie 2025

Victor Ponta: Sistemul îl vrea pe Nicușor Dan președinte


Victor Ponta: Sistemul îl vrea pe Nicușor Dan președinte / George Simion, să nu cedezi, nici eu nu cedez - HotNews.ro


Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a afirmat, într-un clip postat pe Facebook, că retragerea sprijinului pentru Elena Lasconi de către ceilalți lideri ai USR, arată că „sistemul” încearcă să-l impună pe Nicușor Dan ca președinte al României.

Fostul premier susține că, în afară de Lasconi, nici el, nici George Simion sau Crin Antonescu nu ar fi agreați de ceea ce Ponta numește „sistem”.

„Sistemul s-a activat din nou. Acum, prin uneltele lor din USR o scot pe Elena Lasconi. La fel vor face, bineînțeles, şi cu Antonescu, ca să aranjeze tot, să fure votul oamenilor pentru Nicuşor Dan. Eu nu cedez. George Simion, tu să nu cedezi! Şi noi vom da românilor ocazia să îşi aleagă preşedintele. Nu marioneta sistemului, ci un preşedinte pentru români”, a spus Victor Ponta.

Ruptură între conducerea USR și Elena Lasconi

Liderii USR au decis într-o ședință care a avut loc miercuri să convoace Comitetul Politic pentru a-i retrage sprijinul acordat președintei formațiunii Elena Lasconi în alegerile prezidențiale din luna mai și pentru a-l sprijini în alegeri pe Nicușor Dan. Dominic Fritz a cerut, într-o conferință de presă organizată după ședință, ca PNL și UDMR să-l susțină pe Nicușor Dan, invocând că PSD nu îl sprijină pe Crin Antonescu, iar primarul Capitalei este singurul „candidat pro-european” cu șanse la turul 2.

Dominic Fritz a precizat că „din păcate, ea (nr. Lasconi) vrea să continue pe același drum”, motiv pentru care a trebuit să fie luată această decizie. El a subliniat că dacă decizia de retragere a sprijinului este validată în Comitetul Politic ar fi firesc ca Lasconi să plece inclusiv din fruntea USR.

„Dacă Comitetul Politic va confirma această decizie, eu cred că este firesc să se retragă”, a răspuns Dominic Fritz întrebat dacă ar fi firesc ca Elena Lasconi să plece din fruntea formațiunii.

„Mișcarea pe ca o vedeți astăzi nu este una prin care încercăm să obținem ceva pentru partidul nostru. Este un gest al responsabilității și o recunoaștere a situației foarte periculoase în care se află România”, a explicat primarul Timișoarei.

Elena Lasconi a anunțat ulterior că Biroul Politic Național nu are puterea să-i retragă sprijinul în alegerile prezidențiale, ci doar Congresul USR. Ea a precizat că va merge mai departe cu candidatura și a lansat mai multe atacuri la adresa celor care au votat pentru retragerea sprijinului.

„Am luat act de decizia BPN de astăzi. Nu BPN are puterea să numească un candidat ci Congresul. Delegații de la Congres au votat peste 94 – 95% candidatura mea la prezidențiale. Sunt născută pentru lupte grele. Nu mă retrag, voi continua lupta. Nu este vorba doar despre USR, este vorba despre România. USR este în continuare partidul la sufletul meu, eu cred în principiile USR. Am văzut o mână de trădători oportuniști. Asta nu înseamnă că reprezintă USR”, a declarat Elena Lasconi.

„E păcat că printre ei s-a aflat și Dominic Fritz, pe care îl respect. Am văzut foarte mulți loseri, colegi care au candidat la primării și au pierdut”, a mai spus Lasconi.

SURSA:  https://hotnews.ro/video-victor-ponta-sistemul-il-vrea-pe-nicusor-dan-presedinte-george-simion-sa-nu-cedezi-nici-eu-nu-cedez-1944289

duminică, 6 aprilie 2025

Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale


 

Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale - Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II, conform Sociopol


George Simion și Victor Ponta sunt candidații cel mai bine plasați pentru a accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit unui sondaj realizat de Sociopol și prezentat la România TV. Studiul, primul publicat după debutul campaniei electorale, indică un avans confortabil pentru liderul AUR, dar și un avantaj strategic pentru Victor Ponta într-o eventuală finală.

Simion și Ponta, detașați de restul candidaților

În intenția de vot pentru primul tur, George Simion conduce cu 35%, urmat de Victor Ponta cu 23%. Pe locul al treilea se situează Nicușor Dan (16%), urmat îndeaproape de Crin Antonescu (15%) și Elena Lasconi (10%). Alți candidați cumulează doar 1%.

Sociologul Mirel Palada, directorul Sociopol, a explicat că aceste procente reflectă o stabilizare a comportamentului electoral: „Simion este relativ confortabil pe primul loc. Ponta, cu un scor de peste 20%, e singurul candidat care reușește să treacă acest prag, ceea ce îl califică pentru turul al doilea.”

 

Cine câștigă în turul al doilea? Depinde de adversar

Sondajul analizează și trei scenarii pentru turul al doilea. În singura variantă în care Victor Ponta se confruntă cu George Simion, fostul premier ar câștiga cu 54% la 46%. În celelalte două scenarii, în care Simion îl înfruntă fie pe Nicușor Dan, fie pe Crin Antonescu, liderul AUR ar obține victoria: 53% la 47% în fața lui Dan și 55% la 45% împotriva lui Antonescu.

„România are patru bazine electorale, iar cel mai important este cel pesedist”, a subliniat Palada. „Dacă Ponta intră în turul al doilea, pesediștii vor vota cu el. Dacă intră un progresist, cum sunt Nicușor Dan sau Elena Lasconi, atunci pesediștii, care sunt structural mai apropiați ideologic de suveraniști, vor vota cu Simion.”

Ponta, votat de două treimi dintre simpatizanții PSD

Victor Ponta reușește să atragă atât voturi din partea simpatizanților PSD, cât și din zona suveranistă, explică Mirel Palada: „Două treimi dintre pesediști îl susțin pe Ponta.” În schimb, candidații din zona progresistă – Nicușor Dan și Elena Lasconi – își împart același bazin electoral, ceea ce îi slăbește reciproc. Lasconi păstrează un electorat fidel, mai ales datorită performanței sale din finala internă cu Georgescu, din luna decembrie.

Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL, „nu e perceput nici ca fiind al PSD, nici al PNL”, a comentat Palada, făcând o paralelă cu situația lui Cătălin Cîrstoiu de la alegerile locale. Mulți dintre susținătorii celor două partide tradiționale s-ar putea orienta către Nicușor Dan sau Victor Ponta.

Campanie eclipsată de sărbătorile pascale

Directorul Sociopol estimează că șansele ca aceste cifre să se modifice semnificativ pe parcursul campaniei sunt reduse. Motivul principal: apropierea Paștelui. „Oricât de tare s-ar da volumul din punct de vedere al comunicării politice, oamenii tind să se concentreze mai degrabă pe pregătirile spirituale și logistice pentru sărbători. Nu doar electoratul, ci și activiștii vor fi mai greu de mobilizat”, a spus Mirel Palada.

Potrivit datelor sondajului, doar 54% dintre români declară că vor merge sigur la vot. În rândul acestora, numărul nehotărâților este scăzut. Palada avertizează că mobilizarea va juca un rol crucial: „Sunt mulți care nu vin la vot și puțini care sunt nehotărâți și nu știu cu cine să voteze.”

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/primul-sondaj-de-la-inceputul-oficial-al-campaniei-electorale-singurul-candidat-care-il-poate-invinge-pe-simion-in-turul-ii-conform-sociopol_3639387.html

marți, 1 aprilie 2025

Emil Boc, în cărți pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (surse)

Emil Boc, în cărți pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (surse). Mandatele judecătorilor CCR durează 9 ani

Președintele CCR, Marian Enache, și judecătorii Livia Stanciu și Attila Varga își încheie, în aceste luni, mandatele de la Curte și pentru cele trei posturi care devin vacante au început deja luptele între cei care le doresc. Printre aceștia, au declarat surse politice, s-ar afla Emil Boc, primarul Clujului, Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, și Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării.
Nominalizarea pentru unul dintre cele trei mandate este făcută de Președintele României, iar celelalte două sunt alocate, conform algoritmului politic, PSD și UDMR.
La PSD este în cărți Robert Cazanciuc pentru un post de judecător la CCR, dar mandatul este dorit foarte tare și de Mihai Busuioc, actualul președinte al Curții de Conturi, susțin sursele Antena 3 CNN. Lui Busuioc i se termină mandatul de la Curtea de Conturi. Decizia alegerii între cei doi îi revine președintelui PSD, Marcel Ciolacu.
La UDMR există o listă cu patru nume dintre care conducerea Uniunii îl va alege pe succesorul lui Attila Varga, dar favorit se anunță deja a fi actualul președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.
Cea mai complicată situație va fi însă cea a desemnării unui judecător de către Președintele României
Surse din conducerea PNL au declarat că primarul de la Cluj-Napoca, Emil Boc, își dorește să devină magistrat la Curtea Constituțională și chiar mai mult decât atât să fie președinte al Curții în locul lui Marian Enache. Discuții în acest sens au avut loc în partid neoficial.
Același mandat, al cărui titular este nominalizat de șeful statului, este vânat și de Corina Corbu, președinta ICCJ, susțin sursele citate. Aceasta și-ar fi anunțat deja intenția și dorința în cadrul unor discuții cu președintele Bolojan.
Oficial, nu există încă decizii luate, mai ales din cauză că viitorii judecători ar urma să depună jurământul după ce la Cotroceni va exista un alt președinte, și, în varianta în care acesta nu ar fi Crin Antonescu, Ilie Bolojan s-ar teme că nominalizarea făcută de el ar putea fi retrasă și numit un al personaj pentru postul respectiv.
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/emil-boc-in-carti-pentru-un-post-de-judecator-la-curtea-constitutionala-a-romaniei--surse--mandatele-judecatorilor-ccr-dureaza-9-ani_3633807.html

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri