Pretul ouălor a scapat din cusca!
Toata lumea se intreaba ce se intampla cu pretul oualor: de ce au devenit brusc... de aur? Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania arata cu degetul spre reglementarile UE privind custile pentru gaini, intrate in vigoare anul acesta, dar si spre supermarketuri, care au profitat de oferta redusa a furnizorilor si au umflat pretul.
Ouale de la gaini crescute in custi care respecta normele UE,
mai putine si mai scumpe
"Lipsa oualor de pe piata interna este cauzata de schimbarea custilor pentru gainile ouatoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o crestere a preturilor la ouale din import, dar si din productia interna pentru ca aceasta asigura in perioada de iarna doar aproximativ 75% din consumul lunar.
Daca la inceputul anului producatorii interni vindeau ouale la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fara TVA, acum pretul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucata, fara TVA. Din importuri, cele mai multe cantitati de oua veneau din Polonia, tara unde producatorii nu si-au modernizat fermele de pasari, iar cele care respecta normele UE intra pe piata la preturi de 0,58 - 0,62 lei pe bucata.
Consider ca dupa 15-20 martie piata se va regla, deoarece apare oferta din gospodariile taranesti si scad vanzarile pentru ouale produse in fermele industriale", a declarat, luni, presedintele Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, citat de Agerpres.
Opinie: preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea
In ultima saptamana, pretul oualor a crescut in timp record in supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucata, la un leu si chiar 1,2 lei pe bucata. De ce?
"Producatorii nu au dublat preturile la oua, in ciuda unei oferte scazute din piata si a investitiilor facute in sistemul de crestere. Supermarketurile au profitat de oferta scazuta si au dublat preturile. Sunt convins ca preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea, pentru ca asa s-a mai intamplat si cu alte produse alimentare, chiar daca producatorii le vor reduce la poarta fermei. Din pacate, autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie", a explicat Ilie Van.
In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la aproximativ 1,36 de miliarde de bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la
peste un miliard de euro.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere, a precizat la finalul anului trecut ANSVSA. Se vor putea comercializa ouale marcate cu codul 3 provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare. CITESTE SI: ANSVSA vine cu precizari: atentie la marcajele de pe oua!
Sursa:
======================
REMEMBER: Toxic. România nu va mai putea comercializa ouăle marcate cu cifra trei, de la 1 ianuarie 2012
===============================
România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.
"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012", a precizat Roatiş, citat de Agerpres.
Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.
Preşedintele ANSVSA a mai precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.
Sursa:
==========================
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Ordin
pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Văzând Referatul de aprobare nr._________din _____________, întocmit de Direcţia
generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere
prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică şi dispun măsurile de conformare a exploataţiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat şi la necesarul de apă şi de hrană prevăzute în normele metodologice aprobate prin prezentul ordin, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor.
Art. 3. - Respectarea prevederilor legale privind protecţia porcinelor revine în exclusivitate proprietarului acestora.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
RADU ROATIŞ CHEŢAN
Bucureşti, ...................... 2012
Nr. ...................
Anexa
Norme metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Art.1. - Prezentele norme metodologice reglementează standardele de microclimat, precum şi necesarul de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.
Art.2. - (1) În exploataţiile comerciale de porcine, circulaţia aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în limite acceptabile, conform prevederilor prezentelor norme metodologice, care nu sunt dăunatoare pentru animale.
(2) Toate exploataţiile comerciale de porcine trebuie să asigure următoarele intervale de temperatură, în funcţie de greutatea porcinelor şi de tipul de pardoseală, astfel:
a) 5 kg- 27-300C (paie), 28-310C (beton), 29-320C (grătar de metal);
b) 10 kg- 20-240C (paie), 22-260C (beton), 24-280C (grătar de metal);
c) 20 kg- 15-230C (paie), 16-240C (beton), 19-260C (grătar de metal);
d) 30 kg- 13-230C (paie), 14-240C (beton), 18-250C (grătar de metal);
e) 90 kg- 11-220C (paie), 12-230C (beton), 17-250C (grătar de metal).
(3) În adăposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie să se încadreze în următoarele intervale, în funcţie de vârsta porcinelor şi anotimp (iarna/vara), exprimate în m3/h/cap:
a) vieri şi scroafe: minim 70-85 m3/h/cap – iarna; maxim 150 m3/h/cap - vara;
b) scroafe cu purcei: minim 100-150 m3/h/cap – iarna, maxim 200 m3/h/cap – vara;
c) tineret porcin: minim 10-20 m3/h/cap – iarna, maxim 50 m3/h/cap – vara;
d) porci la îngrăşat 30-60 kg: minim 15 m3/h/cap – iarna; maxim 65 m3/h/cap – vara;
e) porci la îngrăşat peste 60 kg: minim 45 m3/h/cap – iarna; maxim 120 m3/h/cap – vara.
(4) In zona de odihnă a porcilor nu trebuie să existe curenţi de aer.
(5) Microclimatul din adăpost trebuie să se încadreze în următorii parametrii:
a) vieri şi scroafe gestante: temperatură 10-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
b) scroafe lactante: temperatură 15-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
c) purcei 0-7 zile: temperatură 30-320C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
d) purcei 8-14 zile: temperatură 28-300C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
e) purcei 15-21 zile: temperatură 24-280C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
f) purcei 22-28 zile: temperatură 22-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
g) purcei 29-36 zile: temperatură 20-220C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
(6) În timpul verii, umiditatea relativă trebuie crescută artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon.
(7) Nivelul de pulberi din adăpost trebuie să nu depăşească 15 mg/m3.
(8) Concentraţia de dioxid de carbon CO2 trebuie să nu depăşească 1000 ppm.
(9) In zona în care porcii sunt cazaţi permanent, trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 dBA; se vor evita, de asemenea, zgomotele constante sau bruşte.
(10) Porcii nu trebuie ţinuţi în întuneric şi se trebuie să li se asigure zilnic, pe durata a minim 8 ore, cel puţin 40 de lucşi.
Art. 3. - (1) Toate animalele trebuie să aibă acces la o sursă de apa adecvată sau să îşi poată satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.
(2) Toate exploataţiile de porcine trebuie să asigure următoarele cantităţi de apă, pe zi, pentru diferite categorii de porci:
a) 1-2 litri pentru purcei sugari;
b) 1-5 litri pentru purcei înţărcaţi;
c) 4-8 litri pentru porci la îngrăşat cu greutatea cuprinsă între 15-45 kg;
d) 6-10 litri pentru grăsuni cu greutatea cuprinsă între 45-100 kg;
e) 12-20 litri pentru scroafe gestante;
f) 25-35 litri pentru scroafe lactante;
g) 8-10 litri la vieri.
(3) Instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi efectele dăunatoare ale competiţiei dintre animale.
(4) Nici un animal nu trebuie să fie adăpat într-un mod care să îi producă suferinţe inutile sau vătămări, iar apa şi/sau hrana nu trebuie conţină nicio substanţă care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie făcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic sau în scopul unui tratament zootehnic.
(5) Din punct de vedere fizico – chimic, nivelul maxim al nitraţilor + nitriţilor este 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor este 10mg/litru.
(6) După împlinirea vârstei de 2 săptămâni, purceii trebuie să aibă acces permanent la o cantitate suficientă de apă proaspată.
(7) Este esenţial să se satisfacă nevoile specifice fiecarei categorii de porcine şi, în acelaşi timp, să se furnizeze hrană în cantităţi suficiente pentru ca întreg efectivul să atingă nivelul optim de performanţă.
(8) Toţi porcii trebuie să fie hrăniţi cel puţin o dată pe zi; atunci când porcii sunt hrăniţi în grupuri şi nu ad libitum - la discreţie - sau printr-un sistem automat de hrănire individuală a animalelor, fiecare porc trebuie să aiba acces la hrană în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
(9) Tuturor scroafelor în aşteptare şi scrofiţelor trebuie să li se asigure o cantitate suficientă de hrană de volum sau bogată în fibre, precum şi hrană energizantă.
Porcii trebuie tratati regeste!
In curand, porcii vor avea un trai de invidiat: fermierii vor fi obligati sa pastreze linistea in zona unde sunt cazate animalele, sa le asigure lumina corespunzatoare si va trebui sa aiba grija ca nu cumva suinele sa stea in curent! Vezi si alte prevederi ale noului proiect ANSVSA!
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea sa introduca noi reguli pentru cresterea porcilor. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, fermierii care cresc porci va trebui sa aiba mare grija: de exemplu, in vecinatatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer si, in plus, fermierii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi, relateaza Mediafax.
In timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/mc.
Proiectul de act normativ pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale prevede si ca in zona in care porcii "sunt cazati permanent" trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.
In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer. In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si "efectele daunatoare ale competitiei dintre animale".
O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca "suferinte inutile" sau vatamari.
Sursa:
Nu sunt de felul meu un pesimist!
Dar nici nu pot a ma preface ca nu vad, nu inteleg!
Nu este prima data cand NORMELE UE, se "erijeaza" in a ne da lectii!
Din nefericire, am negociat/negociem in genunchi sau deloc.
Tembelismul, obedienta, vanzarea si tradarea, ne distrug!
Mergem GARANTAT, spre autodesfiintare!
Multumim politicienilor!
Multumim PUTERII, de ieri si de azi!
Admin