Google Translate

miercuri, 28 februarie 2024

marți, 27 februarie 2024

''Mi se face pielea găină. Vor să trimitem trupe în Ucraina''

 

Premierul slovac dezvăluie secretele reuniunii de la Paris unde participă și Iohannis: Mi se face pielea găină. Vor să trimitem trupe în Ucraina

26 februarie 2024
Slovacia nu își va trimite soldații în Ucraina dacă Occidentul o cere, a declarat premierul Robert Fico, relatează portalul local Aktuality.sk .
 
„Un lucru este absolut clar pentru mine. Chiar dacă poziția mea mă costă postul de prim-ministru, voi face totul pentru a preveni participarea directă a soldaților slovaci la luptele9 din Ucraina”, a spus Fico înaintea unei întâlniri a liderilor UE și NATO convocată de Franța la Paris. După cum a menționat politicianul, „i se face pielea de găină” de la subiectele care vor fi discutate la acest summit.
 
La întâlnire vor participa aproximativ 20 de lideri, relatează Reuters , ei au fost invitați de președintele francez Emmanuel Macron.
 
SURSA: https://flux24.ro/premierul-slovac-dezvaluie-secretele-reuniunii-de-la-paris-unde-participa-si-iohannis-mi-se-face-pielea-gaina-vor-sa-trimitem-trupe-in-ucraina/?fbclid=IwAR15rPiftzD6iDI3w5O4RR9kWVDN5W-557Wo16Ld9OHkbFcIszB-xYOW0QM
 

UPDATE:
Pentru merite deosebite, acordăm honorabilului hacademician APV_rz și ''o diplomă de onoare, hororis cauza-manga cum laude, pentru desăvârșirea celor 1.180.000 de afișări''. Propunere făcută de honorabilul  hacademician pmt, susținută public in haula hacademiei!
Se decernează MARELE TROFEU, faimoasa Cupă de Piele.

Să cante muzica! 
 https://www.youtube.com/watch?v=FkYI7NSMMT0&ab_channel=AP-Studio

Avem aici DOVADA, corectitudinii decernării CUPEI:

 ✍️✍️✍️ Cu mulțumiri SPECIALE tuturor hacademicienilor combatanți în teatrele de operații, urăm succes și așteptăm viitoarea decernare!👏🙌👏🙌👏🙌

sâmbătă, 24 februarie 2024

Riscul unei ciocniri directe Rusia-NATO e în creștere!

 

Rusia reacționează dur după 'dezlegarea' NATO pentru Ucraina:  'Riscul unei ciocniri directe Rusia-NATO e în creștere!'

24/02/2024
 Când Ucraina primește avioane de luptă F-16 de la aliați, va avea dreptul la autoapărare, inclusiv capacitatea de a lovi ținte militare ruse legitime dincolo de teritoriul Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu.
 Federația Rusă susține, prin vocea unui aliat al președintelui Vladimir Putin, că asta va duce direct creșterea unui posibil război Rusia vs. NATO.
 Riscurile unei ciocniri directe între Rusia și NATO vor crește după transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, a transmis președintele Comisiei Consiliului Federației pentru Politica de Informare și Interacțiunea cu mass-media, senatorul Alexei Pușkov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.  "La început, NATO s-a bazat pe tancurile sale, apoi pe HIMARS, iar acum pe F-16. Cu toate acestea, avioanele F-16 nu vor schimba cursul ostilităților sau echilibrul general al puterii. Dar riscul unei ciocniri directe cu Rusia pentru NATO este în creștere", a scris el pe Telegram. Pușkov a menționat că  NATO „caută cu disperare un factor care să schimbe cursul ostilităților și să se convingă că astfel de arme există”.
 
Răspunzând la o întrebare clarificatoare cu privire la faptul dacă avioanele de luptă F-16 vor fi însoțite de restricții în ceea ce priveşte utilizarea de către ucrainenii pentru a efectua atacuri asupra unor tine aflate direct pe teritoriul Rusiei, şi nu în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţie, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a răspuns: ,,Fiecare stat aliat are politici ușor diferite în această privință. Dar, în general... aceasta este o agresiune armată a Rusiei împotriva Ucrainei, încălcând flagrant dreptul internațional. Iar conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare. Iar acest lucru include și lovirea unor ținte militare legitime - ținte militare rusești din afara Ucrainei. Acesta este dreptul internațional".
Anunțul secretarului general al NATO
Secretarul general al NATO a mai precizat că aliații vor asculta de sugestiile experților militari pentru a stabili dacă sunt pregătiți să trimită F-16 în Ucraina. ,,Trebuie să ascultăm experții militari pentru a stabili când suntem pregătiți sau când aliații noștri sunt pregătiți să înceapă să trimită F-16. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. În același timp, ar trebui să fie o armă eficientă, cu piloți bine pregătiți și sisteme de întreținere bune atunci când vom oferi acest instrument Ucrainei", a declarat șeful NATO într-un interviu acordat Radio Liberty.
 
Stoltenberg a mai adăugat: "Este imposibil să spunem exact când, pentru că este o dilemă. Cu toții vrem ca avioanele F-16 să fie în Ucraina cât mai curând posibil. În același timp, bineînțeles, efectul F-16 va fi cu atât mai puternic și mai bun cu cât piloții vor fi mai bine pregătiți și instruiți. Și nu doar piloții, ci și mentenanța, personalul și toate sistemele de sprijin care trebuie să fie puse la punct".
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/rusia-reactioneaza-dur-dupa-dezlegaera-nato-pentru-ucraina-riscul-unei-ciocniri-directe-rusia-na_3242283.html?fbclid=IwAR2C9UmNWOP6p2yjTS1q1j09M_ha3irAmxswPAa8xtvD78EdyWKC7gvIBeM

vineri, 23 februarie 2024

NICOLAE IORGA. Spre Știință și Luare-aminte! UN ROMÂN, CA EL SE NAȘTE O DATĂ LA 500 DE ANI...

 

Spre Știință și Luare-aminte! Sinteza interesanta: UN ROMÂN, CA EL SE NAȘTE O DATĂ LA 500 DE ANI... NICOLAE IORGA!
Nascut la 18 iunie 1871 la BOTOȘANI.
●● La vârsta de şase ani, IORGA citea literatură franceză.
●● La vârsta de nouă ani, profesorii îi permiteau, uneori, să le predea colegilor săi ISTORIA ROMÂNIEI.
●● A scris 1003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, acestea culminând cu ISTORIA ROMÂNILOR în 10 volume.
●● Din păcate, pentru că ideile și acțiunile sale erau deranjante pentru unii oameni influenți din acele vremuri, destinul său a fost unul tragic. IORGA şi-a găsit sfârşitul la marginea pădurii STREJNIC, din judeţul PRAHOVA...
●● Ce capacitate era NICOLAE IORGA, „FENOMENUL NATURII ”? Cum memora sute de pagini?
Unul dintre cei mai bravi și mai culți români care au trăit vreodată a fost, cu siguranță, și istoricul NICOALE IORGA. Acesta nu a fost doar un istoric desăvârșit, ci a jucat și un rol important în politica națională, ocupând la un moment dat funcția de premier.
●● Iată o serie de superlative marca NICOLAE IORGA:
☆☆ NICOLAE IORGA a terminat facultatea într-un singur an. În 1888, după un an de studii la FACULTATEA de LITERE de la IAȘI, acesta a primit o dispensă de la MINISTERUL EDUCAȚIEI al REGATULUI ROMÂNIEI, care i-a permis să dea examenele pentru cel de-al treilea, pe care le-a și trecut. La sfârșitul anului a dat examenul de licență pe care l-a luat cu magna cum laude.
☆☆ 17 limbi străine a învățat NICOLAE IORGA. Acesta vorbea atât de bine limba franceză, încât la SORBONA era profesor de limba franceză.De-a lungul carierei, NICOLAE IORGA a scris 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii....
●● Cum a fost posibil să redacteze atât de mult? Ei bine, NICOLAE IORGA avea la un moment dat și trei secretari personali care țineau rolul de redactori. Istoricul le dicta acestora simultan, de multe ori în limbi diferite.
●● „Ai crede că este vorba de o muncă de secole şi nu de produsul unei singure vieţi”, Spunea sociologul Dimitrie Gusti.
NICOLAE IORGA a primit acceptul VATICANULUI pentru a intra în subsolurile cu arhivele antice și medievale. Totuși, nimeni nu avea voie să intre în arhive cu vreun instrument de scris. Iorga intra dimineața și ieșea de la VATICAN iar apoi trascria, aproape cuvânt cu cuvânt tot ce citea într-o singură zi, acest lucru demonstrând ce capacitate de memorare fabuloasă avea istoricul.
●● NICOLAE IORGA a fost ales membru corespondent al ACADEMIEI ROMÂNE în 1897, la vârsta de 26 de ani, acesta fiind cel mai tânăr membru din istoria ACADEMIEI.
NICOLAE IORGA a susţinut prelegeri la unele dintre cele mai prestigioase Universităţi din lume, a primit titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA a UNIVERSITĂŢILOR din PARIS, ROMA, OXFORD, VARŞOVIA, CRACOVIA, BRATISLAVA, VILNIUS, STOCKHOLM, STRASBOURG, GENEVA, ALGER, SANTIAGO de CHILE ş.a.
●● Un episod fabulos care-l are în prim plan pe Iorga a fost faptul că a învățat limba turcă într-o singură noapte. Acesta avea o întâlnire cu Principele moştenitor al SULTANULUI. În trenul de la BUCUREȘTI la CONSTANȚA, cu ajutorul unui dicționar, savantul a învățat limba turcă, astfel că a fost capabil să ţină o cuvântare de bun sosit, bine chibzuită din punct de vedere diplomatic, în limba turcă.
●● În perioada 1934-1939, ROMÂNIA a avut un teritoriu (exclavă) la MAREA ADRIATICĂ, în SARANDË, ALBANIA (atunci ZOGAI, apoi SANTA QUARANTA, PORTO EDA, în albaneză SARANDA), care era situat pe malul ADRIATICII, în dreptul Insulei CORFU.
●● Regele Albaniei din perioada 1928-1939, Ahmet ZOGU, a donat acest teritoriu lui NICOLAE IORGA drept recunoștință pentru contribuția adusă de acesta la istoria ALBANIEI. Prim-ministrul de atunci al ROMÂNIEI a donat apoi statului român 50% din suprafață și, astfel, țara noastră a dobândit ieșire la cea de-a doua mare.
●● IORGA a cedat respectivul teren statului român în anul 1934, însă a pus o condiţie, și anume ca acolo să se construiască o clădire care să servească drept institut de studii arheologice. Statul român s-a conformat și a construit la SARANDË un institut care a funcționat până în 1940. Terenul şi clădirea Institutului de la SARANDA deveneau proprietatea statului român prin așa-numita Lege de înființare.
●● Ulterior, ROMÂNIA a fost deposedată de această proprietate, aceasta fiind naționalizată după instaurarea regimului comunist din ALBANIA.
surse:wikipedia.org, art-emis.ro, anonimus.ro
RECUNOȘTINȚĂ, PREȚUIRE ȘI RESPECT!
Mulțumim, Adriana Ghita - https://www.facebook.com/groups/404388984641453?multi_permalinks=955978479482498&hoisted_section_header_type=recently_seen

marți, 20 februarie 2024

🔴🔴 POHTA CE-AU POHTIT! 🔴 Diminuarea pensiilor!

 


🔴🔴 POHTA CE-AU POHTIT! 🔴Diminuarea pensiilor! 🔴🔴 Adevărata surpriză neplăcută din noua Lege a Pensiilor: ordinul a fost trimis către Casele de Pensii din toată țara

20/02/2024

🔴 În noua Lege a Pensiilor este prevăzută și o a doua recalculare a pensiilor, care va fi mult mai importantă decât recalcularea care se încheie în septembrie 2024. Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii acele ”Adeverințe de Brut”.

🔴 Pe baza adeverințelor, în termen de 6 luni va începe a doua recalculare a pensiilor. 🔴 ATENȚIE! Dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată.

🔴🔴🔴 Practic, este foarte posibil ca în urma recalculării pensionarii să se trezească cu o pensie mai mică și aceasta va fi cea plătită. Această a doua recalculare, pe baza Adeverințelor de Brut, va începe în septembrie 2024 și va dura 6 luni.

🔴 ”(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în lege.
🔴 La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza Adeverința de Brut. Din aceasta trebuie rezulte veniturile lunare, nete sau brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 pentru care s-a plătit CAS. Aici vor fi luate în considerare inclusiv prime, ore suplimentare sau alte venituri, dar numai cele pentru care s-a plătit CAS.
🔴 Dacă nu se poate face dovada venitului brut sau net, atunci la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent.
🔴 Din acest motiv fiecare pensionar trebuie să-și analizeze foarte bine dosarul, iar dacă va constata că are prime sau ore suplimentare pentru care nu s-a plătit CAS sau orice alte elemente care pot afecta calculul pensiei, atunci ar fi indicat să facă calcule serioase și să decidă dacă va duce Adeverința de Brut 🔴 sau lasă Casa de Pensii să îi calculeze pensia pe baza datelor existente acum.

🔴🔴🔴 Ce prevede noua Lege a Pensiilor

Mai jos am atașat articolele de lege pe baza cărora se va face a doua recalculare a pensiilor

Articolul 139

(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, prevăzut la alin. (1), se dovedește prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
(4) Salariile prevăzute la alin. (3) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 30 iunie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 31 decembrie 1990;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.(5) Pentru situațiile prevăzute la alin. (3), sporul de vechime care se utilizează la determinarea punctajelor lunare este următorul:
a) perioada 1 martie 1970-31 august 1983:– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;– 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983-31 martie 1992:– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
c) perioada 1 aprilie 1992-1 aprilie 2001, cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
(6) Salariile minime pe economie, brute sau nete, după caz, sau salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt prevăzute în anexa nr. 8.
(7) Pentru perioadele anterioare anului 1949 se utilizează salariul minim corespunzător anului 1949.

Pensiile se recalculează în termen de 6 luni

Începând cu septembrie 2024 va începe recalcularea pensiilor pe baza adeverințelor de brut.
Articolul 155(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Prevederile din normele de aplicare ale legii

Articolul 110

(1) Pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajelor lunare, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Venitul total lunar realizat prevăzut la alin. (1) se dovedește prin adeverință eliberată conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.
(3) În cazul în care pentru anumite perioade de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat prevăzut la alin. (1), la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.
Art. 111
(1) Pensile stabilite pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.
(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.
SURSA:https://www.stiripesurse.ro/adevarata-surpriza-neplacuta-din-noua-lege-a-pensiilor-ordinul-a-fost-trimis-catre-casele-de-pensii-din-toata-tara_3237571.html

duminică, 18 februarie 2024

Europa va trece la economia de război - c-așa vor Ursula, retarzii și senilul lumii!

 


În timp ce popoarele UE dorm... Europa va trece la economia de război. Comisia Europeană va prezenta o strategie industrială pentru pregătirea apărării

18/02/2024
Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, informează Reuters preluat de Agerpres.
"Europa trebuie să îşi intensifice baza industrială... Sunt o transatlanticistă convinsă dar, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi ele merge mână în mână", a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de securitate de la Munchen.
 
Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, să "cheltuiască mai bine" în cazul achiziţiilor comune şi a acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi, de asemenea, să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine "locuri de muncă bune" pentru contribuabilii care plătesc factura.
 

Ucraina să fie inclusă în programele de apărare
Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia "depăşeşte Ucraina" cu soldaţi şi recurgând la "arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran".
În ceea ce priveşte asistenţa financiară, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege - în prezent blocat în Congres - pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.
"Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape..., dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare".
 
Ea a mai spus că, dacă va fi realesă în funcţia de preşedintă a executivului european, va crea noul post de comisar pentru apărare.
 
În luna februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

vineri, 16 februarie 2024

Zelenski, în misiune diplomatică-fulger, la Berlin și Paris

 

Zelenski, în misiune diplomatică-fulger, la Berlin și Paris, pentru a semna acorduri importante

zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă, notează AFP, citat de Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi dimineaţa pe liderul ucrainean. Semnarea acordului va fi urmată de o conferinţă de presă, a informat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Volodimir Zelenski este aşteptat apoi la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la sfârşitul după-amiezii la Palatul Elysée. Întrevederea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, va fi urmat de o conferinţă de presă comună şi de un dineu de lucru.

La aproape doi ani de la începerea ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022, "hotărârea noastră (de a sprijini Ucraina) este acolo, nu slăbeşte şi nu va slăbi", a subliniat un consilier al şefului statului francez.

"De asemenea, suntem hotărâţi să zădărnicim acest pariu pe care îl face Rusia", care "mizează pe un timp îndelungat, pe oboseala noastră", a insistat el.

Acordurile urmează angajamentele care au fost luate în format G7 în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023

Liderii Alianţei Nord-Atlantice nu au stabilit atunci un calendar pentru aderarea Ucrainei, spre marea consternare a acesteia din urmă, dar ţările din G7 s-au angajat să ofere sprijin militar "pe termen lung" pentru a o ajuta să facă faţă ofensivei ruse actuale şi a descuraja Rusia de la orice atacuri viitoare împotriva vecinului său.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord în cursul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie. Statele membre ale Uniunii Europene încă nu au făcut acest pas.

Ucraina continuă negocierile cu alte ţări din G7, de la Italia până la Statele Unite. Alte douăzeci şi cinci de state s-au alăturat, de asemenea, iniţiativei G7, de la Polonia până la Scandinavia, reaminteşte AFP.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/zelenski-in-misiune-diplomatica-fulger-la-berlin-si-paris-pentru-a-semna-acorduri-importante_3233963.html

joi, 15 februarie 2024

Ursula von der Leyen vrea să candideze pentru a doua oară la președinția Comisiei Europene

Focus: 7 motive pentru care un nou mandat al Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei UE e o idee proastă – În prima linie


Ursula von der Leyen vrea să candideze pentru a doua oară la președinția Comisiei Europene: acest lucru nu este de bun augur pentru Europa, potrivit Focus.

Focus scrie că Ursula von der Leyen dorește – din motive de înțeles personal – să candideze pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei UE. Publicația germană prezintă cele 7 motive pentru care aceasta este o idee proastă pentru Europa.

În primul rând, susține Focus, Europa a devenit un debitor. Ursula von der Leyen a transformat Europa, care nu are venituri fiscale proprii, într-un debitor pe piața de capital. Pentru prima dată în istoria UE, Comunitatea s-a îndatorat ea însăși în timpul crizei coronavirusului pentru programul de reconstrucție „Next Generation EU”, scrie Focus.

2. Europa nu face progrese în ceea ce privește liberul schimb

Când vine vorba de politica comercială, vitală pentru supraviețuirea continentului, acest președinte nu a fost capabil să dea niciun impuls. Iar atunci când a oferit un impuls, acesta a fost în direcția greșită.

Ea a fost în prima linie ca susținătoare a unor sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, ale căror consecințe au afectat nu economia rusă, ci economiile europene. Când a venit vorba de comerțul cu China, ea i-a urmat cu loialitate pe americani, care doreau să scape de rivalul lor din Asia cu ajutorul protecționismului.

3. Căderea din grație: Green Deal

Cele 34 de proiecte de lege sub denumirea „Green Deal” au îndepărtat Europa mai mult ca niciodată de o economie de piață funcțională. Statul nu numai că vrea să joace un rol decisiv în politica energetică – cuvânt-cheie: proiectarea pieței energiei electrice -, dar intervine profund în lanțurile valorice industriale de pe continent.

Prin interzicerea înmatriculării de noi motoare cu combustie, Ursula von der Leyen și-a simbolizat poziția ecologică, dar continentul – și în special națiunile producătoare de automobile din Italia, Franța și Germania – va plăti pentru aceasta cu o pierdere a prosperității.

4. Europa a devenit un teritoriu inamic pentru inteligența artificială

„Legea privind inteligența artificială” – legea care reglementează inteligența artificială (AI) – este corectă din punct de vedere politic și inutilă din punct de vedere economic. Cercetătorii europeni în domeniul IA au pierdut cursa pentru a recupera decalajul față de SUA înainte de a fi început.

5. Europa fără o piață de capital

Uniunea piețelor de capital, atât de necesară, adică armonizarea ciclurilor monetare, nu a înregistrat nici un progres în timpul mandatului său. În SUA, valoarea de piață a companiilor cotate la bursă reprezintă 160% din produsul intern brut (PIB), în Franța peste 80%, iar în Germania mai puțin de 60%. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că piața de capital din Europa este lipsită de profunzime. Cu alte cuvinte, puțini investitori, evaluări bursiere mai mici și indici mici.

Beneficiarii eșecului lor sunt instituțiile financiare din New York. Dacă Wall Street ar putea, ar vota pentru Ursula von der Leyen.

6. Europa eșuează în politica de migrație
Acest eșec cântărește cel mai greu din punct de vedere politic, deoarece favorizează ascensiunea populiștilor de dreapta în întreaga Europă.

7. Europa a fost marginalizată pe plan internațional

În timpul mandatului său, politica externă și militară europeană nu a reușit să prindă contur.

Autor: Georgiana Arsene

SURSA: https://inprimalinie.wordpress.com/2024/02/14/focus-7-motive-pentru-care-un-nou-mandat-al-ursulei-von-der-leyen-ca-presedinte-al-comisiei-ue-e-o-idee-proasta/

luni, 12 februarie 2024

Români, pregătiți buzunarele! Răul, prinde imediat... rădăcină!

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, susţine că forţa militară a țărilor care fac parte din coaliția care susține Kievul este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei, iar dacă aceste țări alocă pentru Ucraina cel puțin 0,25% din PIB-ul naţional, acest lucru va crea un punct de cotitură în război și va asigura victoria armatei ucrainene.

Potrivit Ukrinform, Kallas a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul austriac Karl Nehammer, joi, la Viena.

"Forţa militară a coaliției care sprijină Ucraina este de 13 ori mai mare decât cea a Rusiei. Uitaţi-vă doar la bugetele noastre de apărare. Deci, dacă toate acele țări care susțin Ucraina sunt cu adevărat angajate și sprijină acordarea către Ucraina a 0,25% din PIB, acest demers va crea cu adevărat un punct de cotitură. La urma urmei, aceasta este contribuția necesară pentru a câștiga acest război" - a subliniat Kallas.

Premierul Estoniei a mai declarat că "este timpul să facem următorii pași în chestiunea utilizării activelor rusești înghețate pentru restabilirea Ucrainei".

Estonia deja lucrează deja la o lege

Kaja Kallas a adăugat că guvernul său a înregistrat deja în ţară un proiect de lege în acest sens, care permite o astfel de utilizare a activelor rusești. "Sper că acest lucru va inspira şi alte state membre UE să întreprindă acțiuni similare" - a remarcat Kallas.

Premierul de la Tallinn a mai subliniat importanța realizării unor investiții mai mari în apărare de către țările europene. "Trebuie să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra. Slăbiciunea provoacă agresorul" - a afirmat Kaja Kallas, adăugând că "Estonia crede în victoria Ucrainei, dar, pentru a o obține, trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar".

Ukrinform aminteşte că, anterior, ministrul apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a declarat că UE își va îndeplini rapid angajamentele și va furniza Ucrainei un milion sau chiar mai multe obuze de artilerie.

SURSA: https://www.stiripesurse.ro/025prc-din-pib-pentru-ucraina-miscarea-care-ar-putea-asigura-victoria-armatei-ucrainene_3226803.html


sâmbătă, 10 februarie 2024

Praf si pulbere în presa britanică: "Klaus Iohannis caută în mod activ un alt loc de muncă de ceva timp!"

 

Praf si pulbere în presa britanică: "Klaus Iohannis caută în mod activ un alt loc de muncă de ceva timp!"

Postat la: 10.02.2024
Discursul lui Klaus Iohannis de la Stransburg, în care s-a plâns că politicienii din Europa centrală și de est nu sunt reprezentați la vârful UE, nu a fost primit prea bine de presa internațională.
Într-un articol din publica britanică independentă Emerging Europe, președintele României este descris ca un lider politic disperat să-și găsească un nou loc de muncă, fiind comparat cu un fotbalist. Articolul îl contrazice pe Iohannis oferind și exemplele altor români care ocupă funcții importante la nivel internațional, cum ar fi Laura Codruța Kovesi sau Mircea Geoană.
 
Articolul integral:
Președintele României, Klaus Iohannis, este de părere că politicienii din Europa Centrală și de Est nu reușesc să ocupe funcțiile de conducere din Europa. Cât de corectă este evaluarea sa?
În fotbal, acest lucru este cunoscut sub numele de "vino și ia-mă". Un jucător nemulțumit la clubul său actual, eventual la final de contract, spune foarte clar (fie într-un interviu, fie în presă) că se simte pregătit pentru o nouă provocare, poate la un club mai mare.
 
În același mod, președintele României, Klaus Iohannis, face de mai mulți ani apeluri de genul "vino și ia-mă". Ales în 2019 pentru un al doilea mandat, el nu poate candida pentru un al treilea și, la 64 de ani și crezând în mod clar că mai are multe de oferit, caută în mod activ un alt loc de muncă de ceva timp.
 
În diferite etape din trecutul recent, Iohannis a fost prezentat de surse prietenoase din presa românească drept un potențial șef al NATO, președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului European și președinte al Parlamentului European.
 
Ultima sa pledoarie "vino și ia-mă" a venit pe 7 februarie, când a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să repete greșelile din 2019, când funcțiile de top ale blocului (în primul rând președinția Comisiei Europene și președinția Consiliului European) au revenit unor politicieni din Europa de Vest.
 
"Ar fi inadmisibil ca niciunul dintre posturile de conducere să nu meargă la politicieni din estul Uniunii Europene", a spus Iohannis, adresându-se Parlamentului European de la Strasbourg." În 2019, posturile relevante au fost ocupate de oameni din "vechea" Europă. Toți sunt competenți - nu asta este problema - dar lipsa oamenilor din est este unul dintre motivele pentru care mulți europeni se simt detașați. Această greșeală nu trebuie să se mai repete. UE trebuie să țină cont de criteriile regionale."
 
Potrivit lui Radu Magdin, analist de comunicare strategică, consultant și fost consilier al prim-miniștrilor din România și Republica Moldova, viitoarea schimbare de conducere de la Bruxelles mobilizează în mod natural ambițiile politice în cadrul UE.
 
"România se află, desigur, pe acest val, deoarece este important să își asigure un loc la masa deciziilor, dacă nu la nivel național, cel puțin pentru Europa Centrală și de Est", spune el. "Bineînțeles, Iohannis vrea o poziție la nivel înalt pentru el însuși, așa că exagerează cu argumentul estic. Cu toate acestea, în comparație cu alți posibili viitori lideri UE din regiune, cum ar fi premierul Estoniei, Kaja Kallas, el a fost mai puțin prezent în ceea ce privește ideile și conducerea gândirii."
 
Într-adevăr, posturile de conducere din Europa vor fi din nou puse la bătaie după următoarea rundă de alegeri pentru Parlamentul European, care va avea loc la începutul lunii iunie. Dar cât de corectă este evaluarea președintelui român potrivit căreia Estul este trecut cu vederea?
 
Deși politicienii din Europa Centrală și de Est (ECE) au ratat într-adevăr cele două posturi de conducere în 2019, aceștia nu sunt lipsiți de reprezentare la cel mai înalt nivel la Bruxelles. Patru dintre cei șase vicepreședinți ai Comisiei Europene provin din regiunea ECE, inclusiv slovacul Maroš Šefčovič, responsabil cu Afacerea verde europeană. Olivér Várhelyi, de naționalitate maghiară, este responsabil de extindere.
 
Între timp, șefa puternicului Parchet al Uniunii Europene este, ca și Iohannis, o româncă - Laura Codruța Kövesi. (În mod ironic, sub presiunea social-democraților din România, Iohannis a fost forțat să o concedieze pe Kövesi din rolul său de succes enorm ca șefă anticorupție a României în 2019).
Alte personalități competente din Europa Centrală și de Est au ocupat în trecut funcții de conducere în UE, nu în ultimul rând actualul prim-ministru polonez Donald Tusk, care a condus Consiliul European timp de două mandate înainte de a se întoarce la politica națională.
 
O mulțime de alte organizații globale importante nu au, de asemenea, probleme cu angajarea de personal competent din Europa Centrală și de Est. Kristalina Georgieva, o bulgăroaică, conduce Fondul Monetar Internațional. Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este un alt român (și, conform zvonurilor, ar putea lua în considerare posibilitatea de a candida la președinția României).
 
Dacă Iohannis nu reușește să își găsească un loc de muncă decent până la sfârșitul anului, când se încheie al doilea mandat, nu va avea prea mult de-a face cu discriminarea față de politicienii din Europa Centrală și de Est.
SURSA: https://www.ziuanews.ro/politica/praf-si-pulbere-n-presa-britanic-klaus-iohannis-caut-n-mod-activ-un-alt-loc-de-munc-de-ceva-timp-1581035

joi, 8 februarie 2024

TUCKER CARLSON INTERVIU CU VLADIMIR PUTIN LA MOSCOVA. SCANDAL MONDIAL

 


TUCKER CARLSON INTERVIU CU VLADIMIR PUTIN LA MOSCOVA. SCANDAL MONDIAL - MAI EXISTĂ DEMOCRAȚIE? 
 
Tucker Carlson este cel mai important jurnalist din lume, cu audiențe unice în istorie, de sute de milioane de urmăritori. Concedierea sa de la Fox News, din motive politice, nu a condus la eliminarea din viața publică ci, din contră, la creștere exponențială a audienței, depășind cu mult stații cu expunere globală precum Fox sau CNN. Tucker Carlson este un fenomen uriaș în piața media mondială, populația americană și europeană considerând că este victima dezinformării din partea mainstream media, coruptă, ajunsă la cheremul unei clase politice nereprezentative și dictatoriale.
 
Carlson este simbolul luptei împotriva cenzurii, dezbaterile sale producând consecințe politice grave. Spre exemplu, Mike Pence, Vicepreședintele SUA în mandatul lui Trump, a fost nevoit să renunțe la cursa electorală după interviul cu Tucker Carlson.
 
Anunțul că-l va intervieva pe Putin la Moscova, a produs cutremur în clasa politică și media occidentale. Tucker Carlson se află la Moscova. Oameni politici și jurnaliști occidentali au cerut deja sancționarea sa, ca trădător, deși Tucker Carlson a declarat că nu este un suținător al lui Putin, ci dorește doar ca lumea occidentală să-i cunoască poziția cu privire la evenimentele grave aflate în curs pe plan internațional, Putin fiind unul dintre actorii principali.
Elon Musk i-a garantat că interviul va fi publicat pe platforma X necenzurat, anunț care a șocat establishmentul, cu atât mai mult.
 
Care este motivul disperării clasei politice și mediei occidentale? Întrebare retorică. Este un act inacceptabil împotriva propriilor cetățeni, pe care-i tratează ca lipsiți de discernământ, incapabili să deosebească minciuna de adevăr, tratați ca sclavi ai propagandei de stat. Este incredibil că s-a ajuns aici. De ce atâta frică? Chiar și la noi, un Radu Tudor a reacționat vehement, numindu-l pe Tucker Carlson agent al lui Putin, pericol la adresa lumii occidentale, ca și cum i-ar fi fost un egal.
 
Dreptul cetățenilor de a fi informați nu poate fi suprimat sub nicio formă într-o societate democratică, iar numai și gândul că regimurile politice occidentale cenzurează și doresc să-și țină cetățenii captivi propagandei oficiale, înseamnă sfârșitul lumii libere. Nu este vorba despre Tucker Carlson ci despre fiecare dintre noi! Interviul va fi publicat mâine la 18,00, ora Washington DC și ora 1,00 la București.  
 
Tucker Carlson Network Click here: https://tuckercarlson.com/?fbclid=IwAR20TsD6pboYOtC3sbJiYMQoaBfkf23oDHiV9lFf7LJ3LyLi7CVLQQIJW0Y

marți, 6 februarie 2024

ALEGERI 2024. PNL şi PSD îşi împart ţara, după ce au decis comasarea alegerilor.

 

ALEGERI 2024. PNL şi PSD îşi împart ţara, după ce au decis comasarea alegerilor. Lista candidaţilor comuni

06/02/2024
Cele două partide din coaliție vor un candidat comun pentru mai multe orașe importante. Rămâne însă în discuție Primăria Capitalei.
La Primăria Capitalei încă nu sunt reglate lucrurile, dar se poate întâmpla acest lucru în ședința coaliției de la mijlocul acestei săptămâni.
PSD și PNL, tot la aceeași ședință a coaliției, vor discuta cum își împart candidaturile în marile orașe, acolo unde nu au deja primari, potrivit Antena 3 CNN.
Oraşe cu candidaţi PSD
Spre exemplu, la Craiova rămâne Olguța Vasilescu, la Pitești - Cristian Gentea mai candidează pentru un nou mandat.
La fel și la Buzău, incontestabil rămâne Constantin Toma, iar la Galați, Ionuț Pucheanu. Acestea sunt primăriile deja adjudecate de social-democrați.
Oraşe cu candidaţi PNL
La fel se întâmplă și la PNL. Sunt câteva primării unde nu există discuții între cele două partide.
La Cluj-Napoca, Emil Boc în continuare rămâne primar și nu va avea candidat PSD.
La fel și la Oradea - Florin Birta, la Suceava - Ion Lungu de la PNL și la Constanța, fostul senator Vergil Chițac, în continuare un nou mandat.
Candidaturi indecise
Există şi orașe mari la care candidaţii sunt în discuție, pentru că la Timișoara, deși există acum un primar de la USR, își dorește Nicolae Robu să revină la primărie susținut de liberali. Este în discuție încă dacă social-democrații acceptă această variantă.
La fel și la Bacău, acum este primar de la USR, însă social-democrații vor să dea ei un candidat care să fie susținut și de PNL.
La fel la Brașov. În momentul de față social-democrații și-ar dori să dea un primar ca și în orașele Râmnicu Vâlcea, Sibiu.
Şi la Ploiești și-ar dori social-democrații să vină cu candidat care să fie susținut și de liberali.
Problema PSD-PNL, în Capitală
Problema cea mai mare rămâne în Capitală, acolo unde sunt două sectoare și Primăria Capitalei pe care și le doresc atât PSD, cât și PNL.
Deja la Sectorul 1, liberalii au anunțat că vor avea un candidat, dar nu înseamnă că este bătut în cuie.
Cum și la Sectorul 2, social-democrații vor să vină în continuare cu Dan Cristian Popescu, cel care a candidat și în urmă cu patru ani, iar la Sectorul 1 deputatul George Tuță de la PNL.
Doar că bătălia este la Primăria Capitalei. Nicușor Dan a anunțat clar că își dorește un mandat, dar liberalii nu îl mai susțin.
Social-democrații o au în momentul de față pe Gabriela Firea candidat, dar și aici lucrurile sunt destul de neclare. Rămâne de văzut în ședința de coaliție de joi dacă vor reuși să treacă mai departe.
În perioada următoare, poate până la sfârșitul lunii februarie ar trebui să știm care sunt candidații la Primăria Capitalei şi la celelalte sectoare, având în vedere că ar urma să comaseze alegerile pe 6-9 iunie, cele europene cu cele locale.
 
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/pnl-si-psd-isi-impart-tara-dupa-ce-au-decis-comasarea-alegerilor-lista-candidatilor-comuni_3223227.html?fbclid=IwAR0cuvEuP-UFSaRXtNRQi-ApeaoWrSvgai-hqF-OWRfA3b3RWKrRsIdD_BA

duminică, 4 februarie 2024

Românii nu vor serviciu militar voluntar

 

 Românii nu vor serviciu militar voluntar: „Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă”

 
După ce Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat într-un interviu pentru Europa Liberă că România nu este pregătită pentru război și că este necesară o lege prin care cetățenii să poată să învețe să tragă cu arma, românii au reacționat. Cei mai mulți dintre ei se opun și spun că ”avem armată profesionistă”.
 
04 feb. 2024, 10:03
 
Românii nu vor serviciu militar voluntar. „Nu, nu m-aș înrola în armată, pentru că las acest angajament în mâna bărbaților.”, „Nu, că n-am pentru ce. N-ai ce să aperi. Dacă e să mă apar, apăr familia, dar în rest n-am ce.”, „Voluntar nu, nu m-aș înrola în Armată. Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă. Să meargă ei și să acționeze așa cum știu cel mai bine.”. Sunt câteva dintre răspunsurile românilor, potrivit Digi 24.
 
Răspunsurile vin după ce Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat recent că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită. ” Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.
 
Întrebat dacă acest proiect presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: “Nu obligatoriu pentru toată lumea. Pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. (…) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”.
 
El a mai fost întrebat dacă Armata ar avea resursele logistice să pregătească câteva mii de femei şi bărbaţi.
 
Şeful Statului Major al Apărării cere de urgenţă o lege pentru pregătirea militară a populaţiei: „Federaţia Rusă nu se va opri aici. Politica lui Putin va escalada”
 

 
“Da, cu maximă responsabilitate, răspunsul este afirmativ”, a răspuns Gheorghiţă Vlad
 
El a precizat şi în ce stadiu se află acest proiect. “Este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. (…) E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp. Timpul este o resursă preţioasă şi cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a mai transmis şeful Statului Major al Apărării.
 
SURSA: https://www.romaniatv.net/romanii-nu-vor-serviciu-militar-voluntar-suntem-in-nato-avem-o-armata-profesionista_8103171.html?fbclid=IwAR3IAhI0dTrycwkJWVdBv9PaJs2lBZy4pkJfM97D-ocVgH5P1C4y8y07uyc

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri