Google Translate

vineri, 7 iunie 2024

🇷🇴🇷🇴🇷🇴 ALEGERI 2024. Zice-se că.../Învingătorul ia tot: Alegerile-maraton ale României - analiza

 
Pe lângă alegerile locale și europene care vor avea loc în acest weekend, românii vor mai avea și alegeri prezidențiale în septembrie și generale în decembrie.

Pentru viața politică a României 2024 se prefigurează a deveni un scenariu de tipul „totul sau nimic”, în care alegeri de mai multe feluri au loc la numai câteva luni distanță, iar probabilitatea e mare ca învingătorul să-și asigure un control solid al puterii pentru următorii patru ani, relatează Emerging Europe citat de Rador Radio România.
Inițial deznodământul electoral părea ușor de prezis, dat fiind că principalele două partide (constituind acum coaliția de guvernare) au optat să formeze și o alianță electorală, similar cu modelul marilor coaliții germane. Însă evoluții recente din ajunul alegerilor locale de pe 9 iunie (care coincid și cu cele europene) lasă să se înțeleagă că în interiorul alianței pot exista fricțiuni.
Orice analiză a vieții politice românești trebuie să examineze mai întâi partidele care rivalizează pentru putere în acest an electoral atipic de aglomerat. Pe lângă alegerile locale și europene care vor avea loc în acest weekend, românii vor mai avea și alegeri prezidențiale în septembrie și generale în decembrie.
 
Partidul Social Democrat (PSD) e membrul principal al coaliției de guvernare și cel mai mare partid din țară. PSD pune frecvent prioritate pe extinderea programelor sociale și creșterea salariilor în sectorul public, ceea ce-l face mai apreciat de alegătorii mai bătrâni și cu venituri mici.
Votul pentru PSD, reprezentând statu-quo-ul și absența unui program radical, e considerat opțiunea sigură pentru românii care preferă să nu se schimbe nimic.
Partidul Național Liberal (PNL) e partenerul mai mic de coaliție al PSD și principalul partid de centru-dreapta. În mod tradițional el e susținut de antreprenori și alegători din clasa de mijloc, dat fiind că pledează pentru liberalizare economică, privatizare și reducerea rolului statului în economie.
PNL se poziționează în mod tradițional drept adversarul principal al PSD, astfel că participarea lui la coaliția cu PSD îi nemulțumește pe mulți simpatizanți vechi ai partidului. În consecință, PNL e într-o poziție defavorabilă: alegătorii mulțumiți de statu-quo pot decide că PSD e opțiunea mai bună, iar cei nemulțumiți pot opta pentru opoziție.
Dreapta Unită e o alianță formată de trei partide: Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei (FD). Ea îi atrage pe alegători din clasele de mijloc și superioară, eurofili, absolvenți de facultate și simpatizanți PNL dezamăgiți.
Marile probleme întâmpinate de Dreapta Unită, și mai ales de USR, cel mai mare partid al ei, sunt clivajele interne și schimbările la vârf, cât și dificultatea de a atrage alegători din localitățile mici.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) e un partid naționalist radical fondat în 2019 care a dobândit un sprijin semnificativ în cursul pandemiei de Covid-19 prin contestarea vehementă a interdicțiilor impuse de guvern.
Între timp a devenit un partid al protestului susținut de o gamă variată de alegători: cei nemulțumiți de guvern, naționaliști, indivizi ultra-religioși, eurosceptici, reacționari și alții.
AUR e plin de contradicții; de pildă, condamnă regimul criminal al Rusiei, dar simultan se opune ajutorului pentru Ucraina și refugiații ei. Se recomandă drept tradiționalist, dar are cel mai mare procent de femei pe listele electorale (pentru 9 iunie). Pledează înflăcărat pentru unirea României cu Moldova, dar liderul lui are interdicție de a intra în Moldova și Ucraina.
AUR e și cel mai popular partid printre tineri, deși aceștia sunt de obicei mai progresiști. Ascensiunea rapidă a partidului reflectă tendințe mai ample de ascensiune a naționalismului și populismului în Europa.
SOS România e o facțiune dizidentă formată din cele mai extremiste elemente din AUR, axată pe personalitatea controversată a Dianei Iovanovici Șoșoacă. Partidul are un program eurosceptic de extrema dreaptă. Spre deosebire de AUR, SOS se proclamă fățiș rusofil și anti-NATO, conducerea lui având contacte frecvente cu ambasada Rusiei.
Sprijinul SOS s-a acumulat în mare măsură prin gesturile publice incendiare și provocatoare ale Dianei Șoșoacă, ajungând pe la 7% în ianuarie. Însă conflictele interne și sațietatea publicului pentru giumbușlucurile ei au adus partidul sub pragul electoral, pe la 4,5%.
Dinamica electorală și implicații geopolitice
Impactul alegerilor asupra României va rămâne incert până la aflarea rezultatelor. Totuși, faptul că toate aceste alegeri pică în același an reprezintă o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte conferă avantajul stabilității interne, un factor foarte necesar dată fiind invadarea vecinului ei estic de către Rusia.
Pe de altă parte comportă riscul anulării garanțiilor democratice contra unor decizii controversate. Partidele de guvernare se pot simți încurajate să adopte măsuri nepopulare sau controversate, fără teama unor repercusiuni electorale imediate, dat fiind că vreme de patru ani nu vor mai avea loc alegeri. Dacă presiunea va fi suficient de mare, cetățenii nemulțumiți pot recurge la proteste de masă, unicul instrument democratic care le va mai fi rămas la dispoziție, subminând astfel tocmai acea stabilitate pe care și-o doreau guvernanții.
În ce privește relația țării cu UE, e improbabil să asistăm la vreo schimbare radicală față de guvernele anterioare.
Chiar și în cea mai eurosceptică perioadă, când Liviu Dragnea conducea PSD, România s-a conformat directivelor UE, fie și cu o reticență public afișată. În 2024 AUR se poziționează drept principală forță eurosceptică, dar e un euroscepticism mai blând comparativ cu alte guverne naționaliste.
Drept mărturie stă și tentativa AUR de a adera la grupul Conservatori și Reformiști Europeni (ECR), condus de Frații Italiei al lui Giorgia Meloni și de Partidul Lege și Justiție din Polonia, iar nu la grupul mai radical Identitate și Democrație (ID), condus de aliați ai Rusiei precum Reuniunea Națională din Franța și Alternativă pentru Germania [între timp ultimul a fost dat afară din grup de primul - n.trad.].
Sunt puține motive pentru a considera că România va devia de la normalitate în relația cu UE.
Rolul României pe flancul estic al UE și NATO
Președintele român Klaus Iohannis ar vrea o funcție la conducerea NATO sau UE după expirarea celui de-al doilea mandat al său (și ultimul legal).
Anul acesta el s-a auto-propus pentru postul de secretar general al NATO, dar n-a prea beneficiat de sprijin internațional. Ceea ce indică faptul că s-ar putea folosi de procedura din NATO, dependentă de consens, pentru a negocia o funcție la vârful UE.
Puținul sprijin pe care l-a avut Iohannis a provenit dintr-o sursă improbabilă - premierul ungar Viktor Orbán, care și-a anunțat susținerea pentru Iohannis în timp ce făcea campanie electorală pentru UDMR (partidul românesc cu care votează majoritatea maghiarilor). Deznodământul acestei manevre geopolitice riscante e incert, însă menținerea unui front unit pe plan intern va fi benefică pentru obiectivele externe ale țării (precum aderarea deplină la Schengen) și pentru forța de negociere pe scena internațională.
 
În ce privește ajutorul pentru Ucraina, atât guvernul cât și președinția și-au menținut o abordare remarcabil de secretoasă. Kiel Institute evaluează România drept una dintre cel mai puțin transparente țări în privința ajutorului militar pentru Ucraina, numai Grecia fiind mai prejos de ea. Guvernul de la Kiev e cel care a dezvăluit că a primit din partea României 15 pachete de ajutor militar.
Chiar dacă o viitoare administrație ar putea bloca noi ajutoare către Kiev, inclusiv transferul propus al unui sistem Patriot, impactul ar putea fi limitat. Dată fiind vechimea conflictului e probabil oricum ca stocurile de armament românesc disponibile pentru transfer să fie deja puține.
Totuși, indiferent ce schimbări politice ar urma, România va continua să funcționeze precum un centru logistic al ajutoarelor militare pentru Ucraina. Ceea ce presupune găzduirea celei mai mari baze NATO din Europa, extinderea infrastructurii pentru a face față mărfurilor ucrainene și instrucția piloților ucraineni pe avioane F-16. Aceste angajamente nu pot fi renegate de o nouă administrație și au pentru Ucraina o valoare strategică mult mai mare decât orice ajutor militar pe care i l-ar putea acorda acum România.
Mai mult chiar, dat fiind că Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO și un mare susținător al Ucrainei, e favoritul la succesiunea lui Iohannis (conform sondajelor), n-ar trebui să fim prea preocupați în această privință.
Rezultat incert
În concluzie, 2024 reprezintă un moment crucial pentru politica României, marcat de convergența tuturor alegerilor posibile și de o posibilă schimbare a dinamicii puterii.
Peisajul politic părea inițial predictibil, cu constituirea unor alianțe pe criterii consacrate. Ultimele evoluții indică însă tensiuni de substrat în sânul lor, sugerând un deznodământ necunoscut.
Încurajator e că facțiunile populiste extremiste își pierd din popularitate, oferind speranța unui mediu politic mai stabil. Imperativ e ca în această perioadă electorală România să acorde prioritate consolidării instituțiilor democratice și bunăstării cetățenilor ei.
Articol de Bogdan Cozma și Laurențiu Pleșca (cercetători la Black Sea Trust din cadrul German Marshall Fund)
SURSA: https://www.stiripesurse.ro/invingatorul-ia-tot-alegerile-maraton-ale-romaniei-analiza_3342491.html

181 de comentarii:

  1. Aoleooo iarasi in duminica orbului? Ca am mai prins un rand tot asa in mai '90.De atunci tot nasol a fost......
    pesea: in ziua aia erau bulangii la mici si bere ,eu in paza la sectia de votare.....bagu-mi-as

    RăspundețiȘtergere
  2. verificati-va conturile
    .....mie mi-a bagat-o la ing

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. I-0 bagi...unei gaini de la protan-don limbricea lu stalin..🤣😂😅

      Ștergere
  4. Au băgat banii mai devreme 13.30 ca să ne-mprăștie de la miting!

    RăspundețiȘtergere
  5. Țiuzăre, ciobârlane, ți -o r băgat - o ăștia? Dacă nu ești mulțumit, vin' la bambușca să ți -o bag pân la coaise! Ia-l cu tine și pe Zdreanță da -i-am clanță , că am nevoie de limba lui după ce mă Cufurețez.

    RăspundețiȘtergere
  6. https://www.agerpres.ro/politica/2024/06/07/ciolacu-o-sa-avem-o-intalnire-cu-rezervistii-o-sa-gasim-o-alta-zona-de-compensare-la-solicitarea-privind-majorarea-soldei-de-grad--1308587

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Țiuzăre, ciobârlane, auzi că Ciolacu îți va da gaura de la covrig 😂🖕

      Ștergere
  7. Paraziți sculați la treabă!Ori sunteți în bani căci Colacu-n mărinimia lui v-a băgat-o ieri și mergeți la masaj thailandez?

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.youtube.com/watch?v=_laSX324nec

    Țiuzăre, ciobârlane, iar ai luat -o în mână 😂

    RăspundețiȘtergere
  9. Bă rapenilor, pe unde umblați? Mai nișcă vreunul, ori ați plecat în Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii? Înainte de asta, de plecare cu solda de gard mare, nu uitați să predați la CMSuri/ CMJuri livretele militare, că altfel o beliț tare. Dacă nu respectați ordinul, chiar și post mortem, vă foot ca Singer mașina de cusut! Se-aude acolo în fund, în borta curului unde sălășluiește Țiuzăr ciobârlanul?😜🖕

    RăspundețiȘtergere
  10. Neața leat! Azi de Duminica Orbului mergeți la vot. Aveți grijă ce votați, că altfel în palmă o luați. Țiuzăre, dacă votezi cumva pesedeaua, peneleaua ori usereaua, să ți se usuce scurmacele! Amin, iar axa Țiuzăr - Zdreanță să ne pupe -n cur puțin!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vivat..Drulaaă...ca el ne dă o ...lupa de frecat😅🤣

    RăspundețiȘtergere
  12. Cinste CAMARADULUI DOROBANTU!
    FACE CÎT 100 DE GENERALI...
    AXA BUNA IN ACTIUNE!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da bă Țiuzăre, dar Dorobanță nu e Zdreanță da -i-am clanță...😜

      Ștergere
  13. M-am uitat după Brenda pe buletinul de vot da' n-o găsi-i!Cre' că-i în Maldive cu bainetaru'!

    RăspundețiȘtergere
  14. Comandantul de arme intrunite si bainete - este in Maldive , dar cu..Anaconda😅🤣😂
    Îi suje sînjele..balaura!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băi stați flexați,după o ședință cu Anaconda aveți nevoie de un sezon de terapie cu delfini să vă reveniți!

      Ștergere
  15. Cam ciudat, cam ciudat... Don jenaral Mojiu a plecat odată cu Zdreanță da -i-am clanță. Suspectez un 69 la Techirghiol, unde ambii se freacă pe măciuci cu nomol și și -o trag la curul gol

    RăspundețiȘtergere
  16. Jeneralul pulii..un ciocanar..cap cîlti si ulei rul..100
    Cunoscatorii stiu ce zic😂🤣😅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moș calicu zicea ceva de Dan Dimitriu de la Fălticeni corect?

      Ștergere
  17. Pe mine cånd m-apucă cheful de treabă mă ghemuiesc și aștept să-mi treacă!

    RăspundețiȘtergere
  18. SI CRUDUL ADEVAR ! https://vm.tiktok.com/ZGeqbRMCJ/

    RăspundețiȘtergere
  19. Adevarat si EU am spus-o cu multi ani in urma!
    Din cauza IMBUIBATILOR...o vom lua in mina
    Nu inteleg de ce nu o spune raspicat si sa caute solutii alternative...PLX..199 ??;

    RăspundețiȘtergere
  20. Hai Șoșo, hai Șoșo! Mai ai o turnantă și ieși pe primul loc, iar între țâțele alea cât bostanul, îi strângi țeasta lu' Țiuzăr ciobârlanu

    RăspundețiȘtergere
  21. Țiuzăre, nu uita la ora doo să - mi sufli în burlan și să mă -nbelești la oo

    RăspundețiȘtergere
  22. https://www.capital.ro/se-baga-banii-direct-in-cont-trebuie-sa-indeplinesti-o-singura-conditie.html

    Țiuzăre, ciobârlane, vezi să nu ratezi suptvenția pentru căpri

    RăspundețiȘtergere
  23. https://ziarulamprenta.ro/stirile-zilei/protestul-rezervistilor-militari-a-dat-roade-au-fost-promise-solutii-pentru-majorarea-soldei-de-grad-la-nivelul-acordat-angajatilor-din-mapn-si-mai-aflati-in-activitate/310469/

    RăspundețiȘtergere
  24. Se pare ca a inteles ....nu le maresti si la borfasii cu ceafa groasa..!

    RăspundețiȘtergere
  25. Răspunsuri
    1. Cezar suge pula!10 iunie 2024 la 11:27

      Vorbești cu gura plină cu căcat băi rapandulă, trage-m-ai de pulă!
      Șterge-te băi proasta satului, căți curge diareea pe barbă și pi kept.

      Ștergere
  26. Cezar suge pula!10 iunie 2024 la 10:54

    Țiuzăre, Moș Rapandulă, trage-ne-ai de pulă, vezi că ți se actualizează pensia. Dintr-un căcat 💩 ambalat în ziar, vei primi doi căcați aburinzi și cu moț 💩💩, ambalați în pliante publicitare electorale. Să-i savurezi sănătos!

    RăspundețiȘtergere
  27. Uăi crăcănaților bășânoși, se zice că fo câțiva apeviști cu sânje-n pule au câștigat proces cu limbricii din MApN pe chestia cum au dijmuit nelegal pensiile brotăcare începând cu 01.01.2024:

    https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001115212&id_inst=3

    Mare minune că rapandulele cu cerșafuri negre de la jeg au dat dreptate bășinoșilor crăcănați. Partea proastă e că nu e o chestie valabilă pentru toți crăcănații și de vreți înapoi banii furați de CPS, e musai de deschis proces "pă persoană fizică".
    Șobolanul Jianu și șoriceii lui de la CPS cred că deja chițăie a deznădejde. Să-i fut cu pula-ndoită-n fălci🖕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă libricii de jieni fac apel, s-a dus sulii de suflet câștigul de la trebonal.

      Ștergere
    2. @anonim 10 iunie 2024 la 12:04
      Da, așa zice și alt cetățean la huhurez:

      https://www.huhurez.com/2024/06/tribunalul-bucuresti-invata-cps-mapn.html?showComment=1718010584832#c6292934622271134098

      "BONIFATIE spunea...
      <...>Sentința este executorie, însă nu este definitivă. Adică reclamanții pot solicita executarea obligației și să intre în posesia drepturilor dar este bine să mai aștepte pentru că pârâta CPS poate formula APEL și sunt sigur că o va face iar dacă este admis apelul va solicita, dacă va fi cazul, întoarcerea executării. Să așteptăm soluția în apel.<...>"

      Să te fuți în ea de justiție și-n purtătorii de capoate roase de molii și mânjite cu căcat!
      În pula asta de Patrie pe care-am jurat s-o apărăm "... chiar cu prețul vieții!" mai găsești dreptate numai sub brazdă!

      Ștergere
  28. Pe toti milogii de pe Mehedinti , sa va fut numai la dinti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băi Țiuzăre, eu am proteză să mă cac pe a ta freză.

      Ștergere
    2. @Anonim 10 iunie 2024 la 15:42
      Am întâlnit-o pe mă-ta pe aici. Poți începe cu ea. Noi ne-am săturat de ea🖕

      Ștergere
    3. Ci duhoare de cadavre in putrefactie...
      Deratizati haznaua...

      Ștergere
  29. Au rezolvat-o
    https://drive.google.com/file/d/1-LWpRa9PvnSFdBtuwTaphkBv2lU6qXoS/view?usp=sharing

    RăspundețiȘtergere
  30. In loc de : Noapte buna ! 😂
    https://politicaapocalipsei.net/2024/06/08/de-la-haitasul-lui-hayssam-la-trompeta-generalului-jianu/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă cineva se aștepta sau se așteaptă la ceva bun de la covrigarul retardat înseamnă că a îmbătrânit degeaba și poate fi păcălit cu o acadea precum un copil de 3 ani.

      Noapte bună!

      Pese: sugi pula Cezar Muci pe Kept🖕

      Ștergere
    2. hai sa-i dam acadeaua lu Ciuzar, ciobanu-toparlanu' de-l fute'n in cur magaru' si-n gura i-o da akord 75.....n-am gasit alta rima

      Ștergere
  31. Țiuzăre, nu uita la ora doo fără douăzeci, tu măciuca să ne -o freci

    RăspundețiȘtergere
  32. la mine sa vii "....la si doo zeci" ca din ora in ora sa mi-o imbelesti dupa ce la anonimi le-o freci

    RăspundețiȘtergere
  33. ciobene ! suge tzeava lu' asta
    https://youtu.be/aCIN-t3VxJ0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Țiuzăr e obișnuit doar să sugă seva din țeava pulii măgarului de la stână😁

      Ștergere
  34. Oare ce face parazitu' ala de Ifrim ? Ca vaz ca inca nu s-a trezit...ca de sculat slaba nadejde

    RăspundețiȘtergere
  35. Sunt ocupat,de bucurie că au câștigat pizdiștii care o să ne mai dă ceva am loat o pastilă d'aia albastră și nu-mi mai pot stăpâni sergentul!Încerc dezamorsarea sitoației,chiriașele întrețin focul la alambic cu un zâmbet șăgalnic....Să tot iau banii lu' numita meapeneaua încă fro trei'j dă ani! Slănina să cam gată da-i dau io dă cap!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot e bine că pastila încă-și mai face efectul 💪
      Să fii sănătos și s-o ai cât mai lungă! Pensia!😁

      Ștergere
  36. Cezar (3km²) suge pula!11 iunie 2024 la 08:00

    Noroc că mai sunt unii care n-au băut cerneala:

    https://www.biziday.ro/287297-2/

    Ăia da piloți 👍💪
    Dacă erau din ăia din clanul Ciobârlanilor specialiști în calculul ariilor suprafețelor (3km²= 3km x 3km 😂) cam decalotau vreju pasagerii😁
    La cum arată moaca avionului, cred că dacă era Boeing se dezintegra înainte să ajungă la sol.

    RăspundețiȘtergere
  37. Pentru Reddogul Curlangiu și pentru Cezar Proasta Satului:
    În loc de bună dimineața, luați o muie să vă taie greața🖕

    RăspundețiȘtergere
  38. Ciobârlane,a câștigat votatul tău Droolă apuca-m-ai de pool4?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drulă a câștigat ce i-am dat noi și ce le-am dat Reddogului Curlangiu și Cezarului Muci pi Kept (🖕)

      Ștergere
  39. Vă salut!
    În legătură cu modul "ciudat" adoptat de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) pentru impozitarea pensiilor militare începând cu 01.01.2024, domnul Moș Alecu publică articolul Amintiri din trecutul apropiat care cred că este suficient de clar pentru înțelegerea "situației operative".
    Pentru cine nu știe felul în care a fost calculat impozitul pensiilor militare începând cu 01.01.2024, recomand citirea comentariului "Povestea supraimpozitării":

    https://mosalecu.blogspot.com/2024/04/cind-lumea-verifica-ce-i-se-serveste.html?showComment=1713697908585#c5365039335772155583

    Recent a fost publicată soluția 6808/3/2024 dată de Tribunalul București în cazul impozitării incorecte aplicată de CPS a MApN pensiilor militare începând cu 01.01.2024.

    https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001115212&id_inst=3

    În continuare, vă propun un mic program de calcul (Calculator_pensii_militare_2024_v10.xls) realizat în "Excel" pentru determinarea sumelor de bani "reţinute nelegal" (exprimarea aparține judecătorilor Tribunalului București) de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) începând cu 01.01.2024.
    Programul l-am testat pe versiunile următoare de programe OFFICE:
    Microsoft Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2021;
    LibreOffice 7.3.7.2 și 7.6.4.1;
    OpenOffice 4.1.15;
    Sisteme de operare pe care l-am testat:
    Microsoft Windows 7, 8.1, 10, 11;
    Linux Ubuntu 22.04.3.

    Programul nu funcționează corect in "Foi de calcul Google" și pe sistemul de operare Android.
    N-am avut posibilitatea să-l testez pe macOS (Apple).

    Linkul de descărcare a programului este următorul:

    https://drive.usercontent.google.com/download?id=1W7_PHdaSOs_iJrW-zV47eVuEvgSxFWbl

    Observații:
    1. Valoarea corectă a SMNE (Salariul Mediu Net pe Economie sau "câștigul salarial mediu net") în 2024 este 4426 lei, valoare confirmată și de Casa Națională de Pensii Publice:

    https://www.cnpp.ro/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/indicatori-utilizati-in-sistemul-public-de-pensii-pentru-anul-2024

    2. CPS a SRI a calculat corect valoarea pentru SMNE:

    https://www.sri.ro/articole/pensii2024.html

    3. CPS a MApN a calculat greșit valoarea pentru SMNE:

    https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Precizari%20de%20postat%20pe%20site%20Legea%20282-03012024.pdf

    4. CPS a MAI nu a dat vreun comunicat referitor la modul de impozitare începând cu 01.01.2024.

    5. Doar pentru pensia brută din 2023 de 4000 lei va apărea o diferență de 1 leu la calculul pensiei nete din 2024 ca urmare a calculării incorecte a SMNE rezultată din SMBE= 7567 lei.

    6. Celulele din tabelul Excel care conțin formulele de calcul au fost protejate pentru a nu fi modificate din greșeală.

    7. Pentru versiunile de OFFICE mai noi de 2007 fișierul se va deschide în modul "PROTECTED VIEW" și va trebui să fie apăsat butonul "Enable Editing".

    Cu stimă,
    Col. Hathi

    RăspundețiȘtergere
  40. @domnul Burcu
    Vă rog să recuperați din dosarul "Spam" mesajele😃
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  41. Când să pipăie și pmt-ul țâțoasele de la SMC alea fără să știe de șagă l-au decuplat de la fortonașe!Păcat părea băiet bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să nu se adeverească profeția dumneavoastră și PMT să fie doar "arestat pentru RK" de asistentele țâțoase de la SMC.
      Vă doresc tuturor multă sănătate!

      Ștergere
    2. St ici șea, vine mojiu, e pă tornantă !
      Nițică rebdare ș-un hop, hop, hop !
      Ioi !

      Ștergere
    3. Duce la tăvăleală,știe de glumă,sper să fie bine,bine-ai revenit colonele!

      Ștergere
    4. Uite-l bă că e viu,mișcă,vorbești de lup și porku' la ușă!Nu vă spusăi io căci comuniștii avem iarba fiarelor,ne dăm duși greu?Dacă nu ai știință de karte pune și tu ca țiganii un X periodic să fim îngrijeorați!

      Ștergere
    5. @ifrim 11 iunie 2024 la 11:36
      Bine că v-am regăsit!

      Ștergere
  42. @pmt 11 iunie 2024 la 11:34
    Bună treabă!
    Câtă vreme mai miști din "fortonașe" e de bine😃

    RăspundețiȘtergere
  43. Vă salut!
    În legătură cu modul "ciudat" adoptat de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) pentru impozitarea pensiilor militare începând cu 01.01.2024, domnul Moș Alecu publică articolul Amintiri din trecutul apropiat care cred că este suficient de clar pentru înțelegerea "situației operative".
    Pentru cine nu știe felul în care a fost calculat impozitul pensiilor militare începând cu 01.01.2024, recomand citirea comentariului "Povestea supraimpozitării":

    https://mosalecu.blogspot.com/2024/04/cind-lumea-verifica-ce-i-se-serveste.html?showComment=1713697908585#c5365039335772155583

    Recent a fost publicată soluția 6808/3/2024 dată de Tribunalul București în cazul impozitării incorecte aplicată de CPS a MApN pensiilor militare începând cu 01.01.2024.

    https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001115212&id_inst=3

    În continuare, vă propun un mic program de calcul (Calculator_pensii_militare_2024_v10.xls) realizat în "Excel" pentru determinarea sumelor de bani "reţinute nelegal" (exprimarea aparține judecătorilor Tribunalului București) de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) începând cu 01.01.2024.
    Programul l-am testat pe versiunile următoare de programe OFFICE:
    Microsoft Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2021;
    LibreOffice 7.3.7.2 și 7.6.4.1;
    OpenOffice 4.1.15;
    Sisteme de operare pe care l-am testat:
    Microsoft Windows 7, 8.1, 10, 11;
    Linux Ubuntu 22.04.3.

    Programul nu funcționează corect in "Foi de calcul Google" și pe sistemul de operare Android.
    N-am avut posibilitatea să-l testez pe macOS (Apple).

    Linkul de descărcare a programului este următorul:

    https://drive.usercontent.google.com/download?id=1W7_PHdaSOs_iJrW-zV47eVuEvgSxFWbl

    Observații:
    1. Valoarea corectă a SMNE (Salariul Mediu Net pe Economie sau "câștigul salarial mediu net") în 2024 este 4426 lei, valoare confirmată și de Casa Națională de Pensii Publice:

    https://www.cnpp.ro/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/indicatori-utilizati-in-sistemul-public-de-pensii-pentru-anul-2024

    2. CPS a SRI a calculat corect valoarea pentru SMNE:

    https://www.sri.ro/articole/pensii2024.html

    3. CPS a MApN a calculat greșit valoarea pentru SMNE:

    https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Precizari%20de%20postat%20pe%20site%20Legea%20282-03012024.pdf

    4. CPS a MAI nu a dat vreun comunicat referitor la modul de impozitare începând cu 01.01.2024.

    5. Doar pentru pensia brută din 2023 de 4000 lei va apărea o diferență de 1 leu la calculul pensiei nete din 2024 ca urmare a calculării incorecte a SMNE rezultată din SMBE= 7567 lei.

    6. Celulele din tabelul Excel care conțin formulele de calcul au fost protejate pentru a nu fi modificate din greșeală.

    7. Pentru versiunile de OFFICE mai noi de 2007 fișierul se va deschide în modul "PROTECTED VIEW" și va trebui să fie apăsat butonul "Enable Editing".

    Cu stimă,
    Col. Hathi

    RăspundețiȘtergere
  44. Ciobârlane unde ești, să -ți dăm țapul să - l belești?

    RăspundețiȘtergere
  45. Oăi, care dintre voi mocofanilor i-ați speriat solda de gard lu' Mojiu?

    RăspundețiȘtergere
  46. Vă salut!
    Prietenii indieni de la Google se pare că au o problemă cu hyperlinkurile din comentarii și le trimit în spam.
    Când domnul Burcu le va extrage de acolo vor apărea încă două mesaje asemănătoare cu acesta.

    În legătură cu modul "ciudat" adoptat de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) pentru impozitarea pensiilor militare începând cu 01.01.2024, domnul Moș Alecu publică articolul Amintiri din trecutul apropiat care cred că este suficient de clar pentru înțelegerea "situației operative".
    Pentru cine nu știe felul în care a fost calculat impozitul pensiilor militare începând cu 01.01.2024, recomand citirea comentariului "Povestea supraimpozitării":

    https://mosalecu.blogspot.com/2024/04/cind-lumea-verifica-ce-i-se-serveste.html?showComment=1713697908585#c5365039335772155583

    Recent a fost publicată soluția 6808/3/2024 dată de Tribunalul București în cazul impozitării incorecte aplicată de CPS a MApN pensiilor militare începând cu 01.01.2024.

    https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001115212&id_inst=3

    În continuare, vă propun un mic program de calcul (Calculator_pensii_militare_2024_v10.xls) realizat în "Excel" pentru determinarea sumelor de bani "reţinute nelegal" (exprimarea aparține judecătorilor Tribunalului București) de CPS-uri (MApN, MAI și SRI) începând cu 01.01.2024.
    Programul l-am testat pe versiunile următoare de programe OFFICE:
    Microsoft Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2021;
    LibreOffice 7.3.7.2 și 7.6.4.1;
    OpenOffice 4.1.15;
    Sisteme de operare pe care l-am testat:
    Microsoft Windows 7, 8.1, 10, 11;
    Linux Ubuntu 22.04.3.

    Programul nu funcționează corect în "Foi de calcul Google" și pe sistemul de operare Android.
    N-am avut posibilitatea să-l testez pe macOS (Apple).

    Linkul de descărcare a programului este următorul:

    https://drive.usercontent.google.com/download?id=1W7_PHdaSOs_iJrW-zV47eVuEvgSxFWbl

    Observații:
    1. Valoarea corectă a SMNE (Salariul Mediu Net pe Economie sau "câștigul salarial mediu net") în 2024 este 4426 lei, valoare confirmată și de Casa Națională de Pensii Publice:

    https://www.cnpp.ro/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/indicatori-utilizati-in-sistemul-public-de-pensii-pentru-anul-2024

    2. CPS a SRI a calculat corect valoarea pentru SMNE:

    https://www.sri.ro/articole/pensii2024.html

    3. CPS a MApN a calculat greșit valoarea pentru SMNE:

    https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Precizari%20de%20postat%20pe%20site%20Legea%20282-03012024.pdf

    4. CPS a MAI nu a dat vreun comunicat referitor la modul de impozitare începând cu 01.01.2024.

    5. Doar pentru pensia brută din 2023 de 4000 lei va apărea o diferență de 1 leu la calculul pensiei nete din 2024 ca urmare a calculării incorecte a SMNE rezultată din SMBE= 7567 lei.

    6. Celulele din tabelul Excel care conțin formulele de calcul au fost protejate pentru a nu fi modificate din greșeală.

    7. Pentru versiunile de OFFICE mai noi de 2007 fișierul se va deschide în modul "PROTECTED VIEW" și va trebui să fie apăsat butonul "Enable Editing".

    Cu stimă,
    Col. Hathi

    RăspundețiȘtergere
  47. Și eu cu Doru am dori să ne încadrăm la supraimpozitare dar deocamdată nu e cazul!Spor la calcule cei ce se încardează!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hi,hi 😁
      mi-as dori sa fiu impozitat....ohoooo chiar si cu 20% ca stiu cu ce raman

      Ștergere
  48. Revedeți pagina lui El leader Maximus!

    RăspundețiȘtergere
  49. Hopaaa!
    Au revenit pmt-ul și Apevila.
    Super! 👍
    Pot sa pun pariu că reddog curlangiul e pe turnantă !!!
    Nu poate rata ocazia de a și-o lua.
    Știți voi la ce mă refer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anonim11 iunie 2024 la 12:50
      Hopaaa !
      si tu esti zdreanta,cainele rosu,puricosu' paznicul de ocnasi,ala cu rozeta sparta,muistu'....pardon ala e ciobenu'.... samd

      Ștergere
  50. Judecătoarea Stoicescu a transmis primul mesaj după victoria lui Fritz: Buna dimineața din Gayșoara!
    😂😂😂
    E clar ca bună ziua că Ciobârlanul și Zdreanță sunt bulangii și se ard la găoază împreună

    RăspundețiȘtergere
  51. @ ifrim 11 iunie 2024 la 12:27
    @ Și eu cu Doru am dori să ne încadrăm la supraimpozitare dar deocamdată nu e cazul!

    Chiar îmi pare rău pentru situația dumneavoastră și a altor câteva zeci de mii de pensionari militari aflați în situații asemănătoare.
    Din păcate, se pare că situația se va perpetua pentru o perioadă nedeterminată, ținând cont și de rezultatul alegerilor de duminică.
    Așa cum v-am comunicat mai demult, chiar dacă sunt pensionat după 15.09.2017 (final de 2022 sau, vorba unei doamne prim-ministru douăzeci doi doi 😁), consider că este anormală situația pensionarilor militari din România, fiind nefiresc faptul ca oameni cu situații asemănătoare (condiții de muncă, funcții și grade militare identice) să aibă pensii militare diferite foarte mult (unii să aibă pensii și de 3 sau 4 ori mai mici față de ceilalți).
    ===
    @ ifrim 11 iunie 2024 la 12:36
    @ Revedeți pagina lui El leader Maximus!

    Cred că la postarea Tribunalul Bucuresti invata CPS-urile MApN si MAI cum sa calculeze impozitarea progresiva a pensiilor militare, stabilite intregral necontributiv de pe huhurez.com vă referiți.
    Cum și acolo văzusem mai mulți cetățeni care nu știau cum le-a fost calculat impozitul, a fost postat și acolo programul de calcul dar, din motive necunoscute, se pare că nu a trecut de "moderare".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. El leader Maximus este Mircea Dogaru!Pagina SCMD!Zice acolo de ultimele negocieri!

      Ștergere
    2. @ ifrim 11 iunie 2024 la 14:09
      Am înțeles! 😁

      Ștergere
    3. Ete na !"moderare" la cufureata !? La el "moderarea" e facuta 100% de
      peeee-seee-deeee.Ca si la "al batran" de altfel.la ala can' n-a mai adus "randament" pentru psd l-au aruncat "la gunoi"Asa va pati si "asta mic"imbarligatoru

      Ștergere
  52. Ci hazna ticsita cu kkt !
    Mai deratizati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că aveți apucături de muscă dornică de o masă copioasă 💩
      Deratizarea se referă la stârpirea șobolanilor sau șoarecilor prin otrăvire.
      Dumneavoastră la care categorie (specie) de ființe vă încadrați ?

      Ștergere
    2. E Tiuzar prostu satului din Gaysoara....mare lucru!!.El stie pentru ca a fost deja deratizat, sobolanu'.
      Il trecem la dezinsectie de acum !

      Ștergere
    3. @ anonim X 2 11 iunie 2024 la 15:17
      Din comentariul lui elevat (Anonim 11 iunie 2024 la 14:48) mă gândeam că e Andrei Pleșu sau poate Gabriel Liiceanu 😁.
      Acum m-am liniștit😂

      Ștergere
    4. Caesare mânca-mi-ai pool4! Amin.

      Ștergere
  53. @ ifrim 11 iunie 2024 la 14:09
    Din ce spune domnul Dogaru, este totuși posibil ca joi să se dea un verdict.
    Mi-aș dori ca măcar actualizarea soldei de grad să se facă "cinstit".
    Totuși, dacă n-ați făcut-o până acum, vă rog să citiți raționamentul și calculele făcute de domnul Moș Alecu în postarea Ca'n copilărie să ne facem că...

    https://mosalecu.blogspot.com/2024/05/can-copilarie-sa-ne-facem-ca.html

    Vă rog să țineți cont de faptul că, în respectivele calcule, s-a luat în considerare doar înlocuirea valorii soldei de grad.
    Mă feresc să fac speculații dar consider că fraza de încheiere a articolului este plauzibilă.

    RăspundețiȘtergere
  54. Unde -i Țiuzăr muci pi kept, cel ca oaia de deștept? Că c-o muie îl aștept...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cezar a publicat comentariul lui Hathi referitor la programul de calcul al banilor luați cu japca de CPS-uri:

      https://cezar-armya.blogspot.com/2024/06/i-protestul-rezervistilor-militari-dat.html?showComment=1718093199468#c4614539196349861131

      Este posibil ca de o bucată bună de timp, să fie primul comentariu neinjurios postat pe blogul lui😁

      Ștergere
    2. E p'aciulea da' se infiltrează incognito iscoada beli-mi-ar pool4!

      Ștergere
  55. Apevilă, văz că te -ai molipsit de la cheagurile astea bătrâne de Cufureață și Moș Kaliku.
    Ia calculează -mi tu cu cât am fost tras pe burlan cu impozitarea, dacă bruta actuală este de 8485, iar neata de 7588.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băă cât-a purcoiu' de bani!Ce cați pe bloguri?Marș în Tahiti și destrăbălează-te cu băștinașele!

      Ștergere
    2. @ anonim 11 iunie 2024 la 16:27

      În decembrie 2023 ați avut pensia brută de 7456 lei și pensia netă de 6910 lei.
      CPS MApN v-a reținut lunar începând cu 01.01.2024 în plus suma de 146 lei (suma cu care vă trage pe burlan cu impozitarea, lunar CPS).
      Dumneavostră trebuia să aveți pensia netă de 7734 lei.

      În Calculator_pensii_militare_2024_v10.xls dacă introduceți pensia brută din 2023 de 7456 lei veți obține rezultatele care vi le-am comunicat.

      Să aveți pensie cât mai îndelungată și multă sănătate!

      Ștergere
    3. Moamaaa!!!!
      7788 ??? ....adeca fo 1545 ioroi, circa si ceva.....Ioiiii ce ma'nervai!!
      Ciuzare mars incoace sa-mi faci un sugiuc,sa ma relaxezi un'pic

      Ștergere
    4. @7788
      sa-i papati sanatos fo suta de ani si indexata de fo suta de ori,sa crape ranza in jieni......mama lor la toti de hoti!!
      Ia de-aciulea neamuleee!!
      https://youtu.be/_d3Twjx5r54

      Ștergere
  56. Mulțămesc Apevilă! Mulțămesc la toată lumea. De la cel cu barbă sură, pân ' la Ciobârlanul cu puța în gură!

    RăspundețiȘtergere
  57. Bă leat, v-ați liniștit cu solda de gard? 😁 Rugați -vă să nu se întâmple același lucru cu indexarea de la anul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și scriitorii de la Umbrela Strategică s-au liniștit:

      https://umbrela-strategica.ro/actualizarea-soldelor-rezervistilor-s-a-pierdut-intre-comisii

      Sănătoși să fim, cât mai mulți de acum încolo, să crape de necaz generalii Jianu și Livadariu că le păgubim bugetul😁
      Dacă au defecat pe ei cu solda de grad, cred că indexarea cu 10,4% începând cu 01.01.2025 devine un fel de Fata Morgana.
      Totuși, meciul încă se joacă...

      Ștergere
  58. @7788
    sa-i papati sanatos fo suta de ani si indexata de fo suta de ori,sa crape ranza in jieni......mama lor la toti de hoti!!
    Ia de-aciulea neamuleee!!
    https://youtu.be/_d3Twjx5r54

    RăspundețiȘtergere
  59. @ anonim X 2 11 iunie 2024 la 15:14
    Până la urmă, Claudiu Marin de la huhurez.com a publicat comentariul referitor la calculatorul de sume confiscate hoțește de CPS-uri, după ce au fost scoase hyperlinkurile din comentariu.
    Este posibil ca huliganul de robot AI al lui Google să fi băgat în spam primul comentariu, cel care conținea hyperlinkuri (așa s-a întâmplat și aici pe MH) și moderatorul să nu-l fi văzut.

    https://www.huhurez.com/2024/06/tribunalul-bucuresti-invata-cps-mapn.html?showComment=1718111562387#c7360838689682567010

    Sper să fie de folos cât mai multor pensionari militari.

    RăspundețiȘtergere
  60. Un tren al CFR Călători a ieșit de pe șine

    https://clubferoviar.ro/deraiere-la-rosiori-cfr-calatori/

    "CFR Călători informează că astăzi 11 iunie a.c, în jurul orei 16.30, două vagoane aflate în compunerea trenului IR 1596 Craiova – București Nord au deraiat la intrarea în stația Atârnați. Cei aproximativ 200 de pasageri sunt în siguranță."

    Dintr-o fotografie postată se vede o porțiune de cale ferată cu traverse din lemn și pare cam strâmbă.
    Oricum, bine că n-au fost răniți oameni.
    Până la urmă e bună la ceva și viteza de melc turbat cu care se mișcă trenurile CFR😃

    RăspundețiȘtergere
  61. Ci cloacă , ci adunatură de scapeti!
    Sa vina vidanja...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ai pățit bade ?
      Ți-ai dat cu tesla peste degete ? Că de boașe nu poate fi vorba 😁

      Ștergere
    2. Ciobârlane iar faci pe iscoada sub acoperire?Labagiule!

      Ștergere
  62. Țiuzărel să ne pupi pe toți în kel

    RăspundețiȘtergere
  63. https://www.national.ro/politica/bani-de-la-buget-pentru-instruirea-pilotilor-ucraineni-milioanele-de-euro-ajung-tot-la-americani-829938.html/
    =======================================
    Aici sunt banii pentru solda de grad...

    RăspundețiȘtergere
  64. Paraziți sculați la treabă,mai lăsați laba matinală!

    RăspundețiȘtergere
  65. I-auzi apevereze !
    Dincolo la www.cufureata.org.psd te facura astia arian.Cica esti "rasa superioara ciucana" 😄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totuși Apevilă e de-a al nostru, brunet, cu ochii negri, din ginta latină, nu ca ciobârlanul Țiuzăr din cea latrină 😁

      Ștergere
    2. Bună dimineața tovarăși! 😃
      Se mai întâmplă și de astea. Noi să fim sănătoși, vorba ălora din reclama la coniacul Unirea 😁

      Ștergere
  66. De-ale alegerilor:
    Marcel Muia a câştigat alegerile cu 100% în Chevereşu Mare. Vasile Laba s-a impus la Bistriţa Bârgăului

    https://www.mediafax.ro/politic/marcel-muia-a-castigat-alegerile-cu-100-in-cheveresu-mare-vasile-laba-s-a-impus-la-bistrita-bargaului-22402442

    Cred că localitățile Chevereşu Mare (județul Timiş) și Bistriţa Bârgăului (județul Bistrița-Năsăud) sunt înfrățite-n cuget și simțiri, mai ales simțiri 😁

    Întâlnire de lucru între primari:
    Vasile Laba: Ce mai faci mă Muie ?
    Marcel Muia: Bine măi Labă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică întâlnirea dintre Țiuzăr și Zdreanță da -le -am clanță 😂

      Ștergere
  67. Tovarășul ministru Tîlvăr zice că "finlandezii e cu noi" așa că n-are rost să mai investească în niște boșorogi bășinoși:
    Tîlvăr: Prezenţa militarilor finlandezi este dovada faptului că legăturile aliate nu au fost niciodată mai puternice

    https://www.digi24.ro/stiri/tilvar-prezenta-militarilor-finlandezi-este-dovada-faptului-ca-legaturile-aliate-nu-au-fost-niciodata-mai-puternice-2824555

    Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat marți că prezenţa militarilor finlandezi în România este dovada faptului că legăturile dintre aliaţi, în ceea ce priveşte eforturile de consolidare a flancului estic, nu au fost niciodată mai puternice.

    Mai vrea careva soldă de grad actualizată?
    Dacă tot ne apără alții, de ce să mai mărească pensii pentru crăcănații bășinoși autohtoni?
    La muncă băi paraziților, nu la-ntins mîna!
    Vorba domnului Ifrim: mântuire prin suferință.
    Ziceau unii că "munca te face liber".
    Cred că ăsta va fi mottoul CPS-urilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,da si cetateanul roman Ioha a spus ceva de munca.....adica nu chiar el☠
      𝕬𝖗𝖇𝖊𝖎𝖙 𝖒𝖆𝖈𝖍𝖙 𝖋𝖗𝖊𝖎

      Ștergere
  68. Poporul a decis:
    Cei 33 pe care românii îi trimit la Bruxelles: mulți sinecuriști, oportuniști, chiulangii, exilați și exaltați, puțini profesioniști care chiar au treabă la Parlamentul European

    https://republica.ro/cei-33-pe-care-romanii-ii-trimit-la-bruxelles-multi-sinecuristi-oportunisti-chiulangii-exilati-si-exaltati

    E lungă lista și n-are rost să o copiez aici.
    Mi-au atras atenția două nume: Vasile Dîncu și Dan Nica. Dîncu a fost ministru la MApN și s-a lăudat că rezolvă problema pensiilor militare. N-a fost să fie așa pentru că a fost înfrânt de "reacționari" și a dispărut din peisaj.
    Numele lui Nica apare în celebrul dosar "Microsoft", dosar care până la urmă a fost dosit prin sertarele purtătorilor de capoate.

    RăspundețiȘtergere
  69. Cuvîntul de ordine pe aceasta haznaaaa
    Vidanjati tovarasi , vidanjati ca este din plin pentru toooata lumea😅😂🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te-nghesui dom'le că-mi spargi vitrina! Unde te crezi?
      Deci, ce dorește domnu' ? Unul proaspăt, aburind 💩, cu moț sau fără ?
      Avem și promoție la morcovi 🥕! Vă servim ?
      😅😂🤣

      Ștergere
    2. Buey ciobene nici un pic de imaginatie n-ai!
      esti axioma prostiei,mai ceva decat legea lui ar**mede aia cu
      "Un tziuzar scufundat intr-un 💩 disloca o cantitate de 💩 egala cuuu.....
      un ciobeeen "
      Impaiatule!
      ca rimeaza cu imparatule, da' nu e.......

      Ștergere
  70. Țiuzăre, la ora 1 cacă - te și dă - i cu pumnul. Bea și -un pic de apă rece ca să nu ți se aplece

    RăspundețiȘtergere
  71. Domnul Neacșu de la Cuiul Cătării publică articolul:
    Alegerile lui Ciucă

    https://in-cuiul-catarii.info/2024/06/11/alegerile-lui-ciuca-20970

    În articol domnul Neacșu îi cam umple frigiderul eroului de la Nasiriyah domnul măCiucă.
    <...>se poate spune că și la propriu și la figurat, cine merge pe mâna lui Ciucă, are toate șansele să piardă

    😃
    Domnul Neacșu a publicat și programul de calcul pentru pensii militare:

    https://in-cuiul-catarii.info/2024/06/10/pentru-cine-bat-clopotele-romane-20956#comment-73661

    Se pare că, în cadrul comentariilor, trebuie să mă feresc să inserez hyperlinkuri deoarece acestea pot fi interpretate ca fiind malițioase de roboțeii AI și mesajele au șanse mari să ajungă în spam😃
    La Cuiul Cătării a fost publicat articolul doar după ce am scos din el sublinierile și hyperlinkurile.
    Bine de știut!

    RăspundețiȘtergere
  72. Mojiu a ieșit de pă tornantă și ie pă linia dreaptă, șold la șold cu Usain Bolt !
    Doar un pic de hop, hop, hop...

    RăspundețiȘtergere
  73. Cezărel la ora 10 la toți sula să ne -o frece

    RăspundețiȘtergere
  74. Răspunsuri
    1. Bună dimineața!
      Munca te face liber.
      Dacă ești liber, de ce plm să mai muncești ?
      Cu sculatul, ... fiecare după posibilități 😁

      Ștergere
    2. 'Geaba esti liber de ești flămând,foamea te-ndârjește!

      Ștergere
    3. Tractoarele si beeelitul de Ifrim...la munca!😅😂🤣

      Ștergere
  75. Să se odihnească în pace eroii căzuți la datorie !

    RăspundețiȘtergere
  76. Sunt curios dacă simigiul își va aduce aminte de promisiunea că azi vom fi înștiințați dacă se va mai actualiza su nu solda de grad. Cică ieri au studiat impactul bugetar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce să -i ceri covrigarului de Simileasca? Treaba e groasă rău de tot cu economia. Nu se mai produce nimic în Românistan, inflația și prostia cele mai mari din mUE...

      Ștergere
  77. Zice lățosul de Zdogaru, că cică Marchel Covrigarul de Simileasca ne -a tras pe sulă și de data asta. Nu există nimic pe masa curvernului legat de pensiile militare

    RăspundețiȘtergere
  78. Bă leat, atâta s-au căcat pe ei ăștia din guvernul sulii, încât n-au vrut să ne dea nici măcar contravaloarea foilor de drum, alea cu care ai putea să te ștergi la cur dacă formatul lor ar fi ceva mai mare. Și mai vorbim de actualizare, solde de grad și altele....

    RăspundețiȘtergere
  79. anonim 13 iunie 2024 la 10:42
    anonim 13 iunie 2024 la 12:02

    Din păcate, "eroii în viață" din guvernul poolii ne-au mai umplut încă o dată frigiderele:

    https://sindicatulcmd.blogspot.com/2024/06/informare-in-atentia-tutror.html?m=1

    Marii finanțiști din MApN și MAI n-au fost capabili să furnizeze datele necesare pentru stabilirea impactului financiar al actualizării soldei de grad asupra bugetului.
    Cel puțin asta s-a comunicat.

    Mizerabile ființe!

    RăspundețiȘtergere
  80. Hop hop hop, axei sulei Țiuzăr ciobârlanul - Zdreanță să ne -o ia la toți la ceok să le fie cu noroc. Iar acum de Înălțare să ne -o sugă și mai tare

    RăspundețiȘtergere
  81. Referitor la "impactul financiar" al actualizării soldei de grad pentru crăcănații bășinoși:
    Nu știu ce soft (program de calcul) folosesc cei din MApN și MAI dar în mod normal, înlocuirea unui parametru, verificarea și testarea n-ar trebui să dureze mai mult de 3 - 4 ore.
    După cel mult 5 ore de la "darea ordinului" puteau fi furnizate datele finale.
    Dacă softul e făcut "pe genunchi" e greu de estimat timpul de procesare.
    Dacă procesează datele cu creionul chimic, pentru vreo 200.000 de cazuri distincte, cred că le va lua un an de lucru 😁
    Părerea mea e că finanțiștii din MApN și MAI au datele încă dinainte de apariția Oug 26/2024 (21.03.2024).
    Dacă nu aveau datele înainte de a avorta Oug 26/2024 înseamnă că sunt doar imbecili !
    După cum merg lucrurile, s-a rezolvat. Nu se poate!

    RăspundețiȘtergere
  82. Ca să vedeți că guvernanților le-a mai rămas material pentru dat mooie pensionarilor militari, vă recomand să citiți articolul scris de domnul Neacșu:
    Răspunsul la protestele militarilor

    https://in-cuiul-catarii.info/2024/06/13/raspunsul-la-protestele-militarilor-20978

    În prima parte a articolului și domnul Neacșu confirmă ce am scris eu în comentariul anterior (APV_rz 13 iunie 2024 la 13:28), cu observația că el face referire la OUG 28/2024 și nu la OUG 26/2024:
    "De fapt eu sunt convins că totul este calculat încă de când s-a lucrat la proiectul de ordonanță, căci știau că ar trebui să crească și solda de grad a rezerviștilor, dar au decis că NU E CAZUL. Cine spune că acest subiect i-a surprins, că nu au știut, nu s-au gândit, nu au luat în calcul soldele de grad ale rezerviltilor spune o mare minciună."

    Partea și mai urâtă de care vorbește domnul Neacșu apare în capitolul "Sună toaca prin toată armata"
    "După cum se poate vedea se va introduce CASS la pensionari, dar nu la toți și nu la toate pensiile, doar la cele care nu sunt calculate pe contributivitate."
    <...>
    "CEI MAI AFECTAȚI sunt militarii, care vor avea toată pensia afectată. Practic asta s-a urmărit, căci militarii sunt mulți."

    https://www.cdep.ro/proiecte/2024/300/50/4/pl403.pdf

    Așa cum bine cred că intuiți, cei care vor lua mooie de două ori (lipsă actualizare SG + plată CASS) vor fi crăcănații bășinoși pensionați înainte de 15.09.2017.
    Cei pensionați după 15.09.2017 nu vor plăti CASS "din buzunar/card", pentru că pensiile lor au "brutul" foarte mare și e de unde să se plătească și CASS fără să "muște" din "net", cu tot cu supraimpozitarea hoțească.
    Ghinion! Vorba unui nemernic💩 încă în funcție.
    Zâmbește, mâine va fi mai rău !

    RăspundețiȘtergere
  83. Deci să recapitulăm:Paraziți la muncă!Țării cât mai multă sare,țării cât mai mult cărbune!Dacă în peroada studiilor am amestecat bere cu rom acum amestec năsâp cu cement!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te ajută chiriașele ? 😁

      Ștergere
    2. Ifrim e atât de năpăstuit săracu, că până și văru -su Zdreanță, a rupt lanțu' și -a fugit la mama dracu '😂

      Ștergere
    3. Nu-i afacere cu chiriașele ,beau mai mult decât încasările,nu mai dovedesc!Aparate de vidat umblătoare!

      Ștergere
  84. Coilinelu XXL, axa Ciobârlanu”- Zdreanță pe toți să ne pupe-n kel13 iunie 2024 la 18:20

    Bă leat, în 2008 am trecut în rezervă la cerere, prin DEMISIE. Era o șerpăraie ș-o prostie monumentală în armată, dar totuși parfum pe lângă ce este acum. Dacă aș mai fi rămas încă un an, acu” aș fi fost și eu cel puțin jeneral brigadier și aș fi adăugat panopliei târgului unde am deschis ochii, al 14-lea grad de general. N-a fost să fie din cauza conștiinței, căca-m-aș pe ea de conștiință, dar nu-mi pare rău că am procedat așa. Sincer îmi pare rău de foștii mei profesori și camarazi, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, militari în termen, siliți să asiste la degradarea morală făcută lor de către niște derbedei și hoți de politicieni. Tuturor celor cu care am lucrat/colaborat , le mulțumesc pentru ajutorul dat în formarea și ascensiunea mea profesională. Unii mai trăiesc, vai de ei cum, iar alții sunt plecați în locuri poate mai bune.
    Să nu uităm că azi sărbătorim Înălțarea Domnului și totodată pe cei care și-au jertfit viața de-a lungul secolelor pentru înfăptuirea idealului național, țara asta, România, așa bună, rea cum este. Poate cei ce vin din urmă o vor face și mai bună...
    Leat, îngenuncheați! Leat descoperiți!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În cinstea eroilor neamului 🍷

      Ștergere
    2. Coilinele sa nu zici ca esti din vecinii mei din Leresti...(de data asta fara rima,vorbesc serios)🙄🤔🤔

      Ștergere
    3. Nu, vis a vis de Boroia, de unde ți -a fost șef Mocanu 😂.
      A mirosit ceva Ifrim, da' dacă Zdreanță curlangiul da -i-am clanță i-a fugit din lanț, n-a reușit să ducă cazul la final. 😂

      Ștergere
  85. Inițiatorii mooiei care se prefigurează, cea cu reintroducerea CASS pentru pensionarii militari:

    https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21823

    1. Bogdan-Alexandru BOLA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=45&leg=2020&cam=2

    2. Claudiu-Martin CHIRA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=67&leg=2020&cam=2

    3. Alexandru KOCSIS-CRISTEA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=157&leg=2020&cam=2

    4. Gheorghe Adrian MIUŢESCU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=188&leg=2020&cam=2

    5. Vasile NAGY
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=202&leg=2020&cam=2

    6. Gabriel PLĂIAŞU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=228&leg=2020&cam=2

    7. Daniel-Gheorghe RUSU
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=256&leg=2020&cam=2

    8. Constantin ŞOVĂIALĂ
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=291&leg=2020&cam=2

    ===
    Cei 8 triști au cugetat și au ajuns la concluzia că pensionarii militari sunt șmecheri și nu plătesc CASS, motiv pentru care trebuie dijmuiți.
    Din partea mea vor primi doar ce merită 🖕

    RăspundețiȘtergere
  86. Iar se joacă robotul lui Google cu mesajele și le trimite-n spam😁
    Mai încerc o dată:
    ===
    Inițiatorii mooiei care se prefigurează, cea cu reintroducerea CASS pentru pensionarii militari:

    https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21823

    1. Bogdan-Alexandru BOLA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=45&leg=2020&cam=2

    2. Claudiu-Martin CHIRA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=67&leg=2020&cam=2

    3. Alexandru KOCSIS-CRISTEA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=157&leg=2020&cam=2

    4. Gheorghe Adrian MIUŢESCU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=188&leg=2020&cam=2

    5. Vasile NAGY
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=202&leg=2020&cam=2

    6. Gabriel PLĂIAŞU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=228&leg=2020&cam=2

    7. Daniel-Gheorghe RUSU
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=256&leg=2020&cam=2

    8. Constantin ŞOVĂIALĂ
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=291&leg=2020&cam=2

    ===
    Cei 8 triști au cugetat și au ajuns la concluzia că pensionarii militari sunt șmecheri și nu plătesc CASS, motiv pentru care trebuie dijmuiți.
    Din partea mea vor primi doar ce merită 🖕

    RăspundețiȘtergere
  87. Nea Bozileeee !
    Când ai timp, scoate te rog din spam mesajele ascunse de robotul lui Google 😃

    RăspundețiȘtergere
  88. Scurtătura scurtăturii mesajului ascuns de robotul frustrat al lui Google:
    ===
    Inițiatorii mooiei care se prefigurează, cea cu reintroducerea CASS pentru pensionarii militari:

    https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21823

    1. Bogdan-Alexandru BOLA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    2. Claudiu-Martin CHIRA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    3. Alexandru KOCSIS-CRISTEA
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    4. Gheorghe Adrian MIUŢESCU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    5. Vasile NAGY
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    6. Gabriel PLĂIAŞU
    - mooist ce-și trage seva din PNL

    7. Daniel-Gheorghe RUSU
    - mooist ce-și trage seva din AUR

    8. Constantin ŞOVĂIALĂ
    - mooist ce-și trage seva din PNL
    ===
    Cei 8 triști au cugetat și au ajuns la concluzia că pensionarii militari sunt șmecheri și nu plătesc CASS, motiv pentru care trebuie dijmuiți.
    Din partea mea vor primi doar ce merită 🖕

    RăspundețiȘtergere
  89. O situație oarecum comică a apărut pe huhurez.com: comentatorii sunt mai preocupați să-și de la gioale între ei decât de situația urât mirositoare 💩 în care se află dezbaterile privind supraimpozitarea pensiilor militare și actualizarea soldei de grad:

    Claudiu Marin spunea...
    Dar, despre impozitare si ce fel de actiune se promoveaza impotriva Caselor Sectoriale cand aveti de gand sa discutati?
    Mai sunt cateva ore si subiectul iese din atentie.
    13 iunie 2024 la 23:55


    Cred că numai cu basca udă/funia/parul (tehnici perfecționate de Maromet 💪) îi mai poate domoli pe comentaci 😁

    RăspundețiȘtergere
  90. Stând puțin și cugetând, cred că reintroducerea plății CASS pentru pensionarii militari, nu se va face până în 2025.
    Motive:
    Găozarii care au pornit acțiunea nu cred că vor avea susținere politică.
    Covrigarului și eroului de la Nasiriya nu cred că le mai trebuie altă bătaie de cap cu moșnegărimea chiar dacă prin acest demers s-ar aduna bani la bugetul asigurărilor de sănătate.
    După 01.01.2025 s-ar putea să se împută situația pentru crăcănați.
    Armele ce le vor avea la dispoziție viitorii guvernanți: indexarea cu 10,4% (pot face o aroganță brevetată de Cîțu), reintroducerea plății CASS și bineînțeles neactualizarea soldei de grad.
    Mai pot inventa o nouă lege a pensiilor militare prin care să-i aducă pe toți pensionarii militari la nivelul asistaților social.
    Istoria recentă ne arată că, cei care ajung la butoane, la lucruri rele se pricep destul de bine.

    Semnat:
    Moșneagu Vangu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă s-ar trece pe contributiviatea din actuala lege a pensiilor civile, cred că cel puțin 80% din actualii rezerviști am beli puța la urs 😁

      Ștergere
    2. @anonim 14 iunie 2024 la 10:04
      Eu cred că peste 90% din actualii rezerviști ar ajunge asistați social.
      Împărțirea la 35 și grupele de muncă nu sună deloc bine în legea pensiilor civile.
      Dar vorba domnului Ifrim: mântuire prin suferință și țării cât mai multă sare, țării cât mai mult cărbune 😁

      Ștergere
    3. Păi putoarea de Ifrim..cu 10 ani vechime.. chiar ca beleste paulaaa🤣😂😅
      La carbune..la Petrosani unde am fost eu in anii de glorie..lt maj.- cdt companie !
      2 ani am dat carbune tarii futu.va in gît si acum tara..versus Covrigaru..nu.mi plateste gradul🥶🥶🥶

      Ștergere
    4. N.B.
      Am dat mîna cu generalul Ilie Ceausescu..de treaba om!
      Nu a avut un cuvînt de repros..
      Tremurau toti mai ales civilii..ing.cu functii
      L.a adus comandantul brigazii si i.am prezentat detasamentul!
      Eram ud la izmene !
      Am lasat uniformitatea din armata si le.am permis ca fiecare sa.si decoreze camerele..dupa cum poftesc..fara tîrfe..pe pereti desigur!
      Cdt Bg..a inspectat cu 10 zile inainte si a aprobat !
      Frizerita..a tuns la militarii mei o zi si o noapte..sa le dea paduchii jos
      Tinuta noua..cica de oras😅🤣😂
      A dat nea Ilie mîna cu fiecare militar
      Toti miroseau a parfum..
      Etc...
      .
      .

      Ștergere
  91. Țiuzăre, la ora doo ( 14) să ne -o sugi și să ne scarkini la oo. Amândoo bă, amândoo! 😂😜🖕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cultulee..cetituleee...doar asta ai în vocabularul tau..elevat😅😂🤣

      Ștergere
  92. Țiuzăre, la ora 3 de sule tu să ne iei, că ești cu mucii pe kept și ca oaia de deștept 😜🖕

    RăspundețiȘtergere
  93. Cezar14 iunie 2024 la 13:22
    si acum tara..versus Covrigaru..nu.mi plateste gradul🥶🥶🥶

    Cum adică bă prostane vine asta: țara versus Covrigaru ? Ai tu ceva prin bostanul ăla, de-l porți în loc de cap, dar nu se prea pupă !
    Nu cumva tu esti același tăntălău cu cei 3 kmp ? Sau idiotul care posta ca anonim, iar imediat mai jos își autocorecta mizeriile, postând ca Cezar ?
    Bă, cine pizda mă-ti te-a făcut pe tine ofițer ?
    Să mă cac în ceapca ta de handilău, cu dibla cât un hârdău !

    RăspundețiȘtergere
  94. https://www.facebook.com/groups/1162017880488203/permalink/8029755610381028/

    RăspundețiȘtergere
  95. Răspunsuri
    1. Țiuzăre, bă, ți - a dat gaura de la covrigul cu susan că știe că ești ciobârlan!

      Ștergere
  96. Eu locuiesc cu tatăl și fratele meu!Tu?
    Eu cu mama și sora!
    Dacă ne organizăm bine footem toți!

    RăspundețiȘtergere
  97. Dragi tovarăși și pretini, s-a schimbat apa la peștișori 😃

    RăspundețiȘtergere
  98. Stai sa fac si eu pisu in ea !!
    Acum hai cu prstisorii

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri